facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Εικόνα διάλυσης στη Βουλή! Συνεδρίαση – ρεκόρ 5 λεπτών - Ποιοί είναι οι "κοπανατζήδες" υπουργοί

Κι όμως! Σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια δεν συνεδρίασε λόγω… «κωλύματος» των υπουργών, στους οποίους απευθυνόταν οι ερωτήσεις – αναφορές των βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητους Ελλήνες, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜ.ΑΡ..

Ποιοι είναι οι… «κοπανατζήδες» υπουργοί; Μετρήστε…! Είναι κατά σειρά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός Εργασίας, ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Υγείας.

Και μη πείτε πως είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις όλοι τους με την Τρόικα στην προσπάθεια να «κλειδώσει» το επώδυνο πακέτο μέτρων, διότι καταρχήν δεν κάνουν όλοι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή και κατά δεύτερο ο κανονισμός της Βουλής δίνει τη δυνατότητα να παρίστανται και να απαντούν οι υφυπουργοί όταν υπάρχει «κώλυμα» των υπουργών να ανταποκριθούν στις κοινοβουλευτικές τους υποχρεώσεις.

Σε άδεια αίθουσα λοιπόν σήμερα ο Προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης διάβασε μία – μία τις ερωτήσεις στις οποίες δεν απάντησε κανείς.

Ήταν η πιο σύντομη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Δεν κράτησε ούτε πέντε λεπτά και σε αυτό το χρόνο να υπολογίσετε και το χρόνο που απαιτήθηκε για να καθίσει το προεδρείο στα έδρανα και να σηκωθεί από αυτά!

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εικόνα διάλυσης στη Βουλή! Συνεδρίαση – ρεκόρ 5 λεπτών - Ποιοί είναι οι "κοπανατζήδες" υπουργοί"

Κανελλόπουλος: Έβλεπα τις μίζες να περνάνε μπροστά από τα μάτια μου

Απίστευτες καταγγελίες για τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας έκανε σήμερα το πρωί ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, Γιώργος Κανελλόπουλος.

«Όταν το ΣΔΟΕ άρχισε να ψάχνει τις offshore, μας έλεγαν ότι ψάχνουμε καθώς πρέπει εταιρείες» τόνισε ο κος Κανελλόπουλος, μιλώντας για το «φρένο» που έβαζαν πολιτικοί στους ελέγχους του Σώματος 

«Έβλεπα τις μίζες να περνάνε μπροστά από τα μάτια μου» εξομολογήθηκε, τονίζοντας ότι όταν ο ίδιος πρότεινε να φτιαχτεί ειδικό σώμα για να αντιμετωπίσει την πηγή του κακού, κάποιοι δεν τον άφησαν.

«Δεν ήθελαν την αντιμετώπιση του εσωτερικού ελέγχου, δεν δέχτηκαν τις συστάσεις μου για την αναδιάρθρωση του ΣΔΟΕ»  τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αν ήθελε η έκαστοτε κυβέρνηση θα μπορούσε το ΣΔΟΕ να έχει σε δύο ημέρες ονόματα και διευθύνσεις!

«Οι λίστες είναι για να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια» τόνισε ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ και πρότεινε την δημιουργία ενός σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος με  περίπου 150 άτομα για να ελέγχουν τα πάντα ηλεκτρονικά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανελλόπουλος: Έβλεπα τις μίζες να περνάνε μπροστά από τα μάτια μου"

Επιμένουν για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012

«Όχι» στο σχέδιο διαθεσιμότητας 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους είπε χθες η τρόικα, η οποία ζητά να καλυφθεί ο συγκεκριμένος στόχος με απολύσεις.

Αυτός ήταν και ο λόγος που υπήρξε εμπλοκή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους κ. Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ χθες αργά το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και ο υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης αποχώρησαν από το κτίριο της οδού Νίκης ύστερα από συζητήσεις μιάμισης ώρας.

Σύμφωνα με το Έθνος, υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην απαίτησή τους για απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου καθώς θεωρούν ότι το μοντέλο της διαθεσιμότητας δεν θα φέρει άμεσα αποτελέσματα.
της τρόικας.

Χθες αναπτύχθηκε το σχέδιο του υπουργείου για το πώς θα βγουν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του έτους 15.000 υπάλληλοι.

Ειδικότερα, έχει υπολογιστεί πως 11.000 υπάλληλοι ανήκουν σε τρεις κατηγορίες. Είναι οι «επίορκοι», οι «εξαφανισμένοι» και οι «ανεπαρκείς», οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ύστερα από συνεδριάσεις και γνωμοδοτήσεις υπηρεσιακών συμβουλίων. 

Επίσης στο υπουργείο υπολογίζουν ότι 4.000 εργαζόμενοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων φορέων που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Τα στελέχη της τρόικας εκτίμησαν ότι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό μέσα σε δυόμισι μήνες και κυρίως στο σκέλος του που αφορά υπαλλήλους οι οποίοι έχουν υποπέσει σε παραπτώματα, προβάλλοντας το σκεπτικό ότι απαιτεί χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένουν για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012"

Επένδυση υψηλής τεχνολογίας από Έλληνα στον Καναδά αφού εμείς τις διώχνουμε

Μία ακόμη απόδειξη της μιζέριας της ελληνικής γραφειοκρατίας και της αλλοπρόσαλλης ελληνικής κοινωνίας αποτελεί η είδηση που έρχεται από τον Καναδά και αφορά τον Έλληνα επιστήμονα και επιχειρηματία Μιχάλη Λαζαρίδη.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Research In Motion που ανέπτυξε και κατασκευάζει τα γνωστά smartphone BlackBerry ίδρυσε στο Waterloo του Ontario ένα νέο ερευνητικό κέντρο το Quantum-Nano Centre για το οποίο δαπάνησε 100 εκατ. δολάρια.

Στόχος του Έλληνα επιχειρηματία είναι η συγκέντρωση όσο τον δυνατό περισσότερων ερευνητών για την ανάπτυξη και εξέλιξη νέων τεχνολογιών ακολουθώντας το παράδειγμα των εργαστηρίων Bell τα οποία αποτέλεσαν μία από τις κοιτίδες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην δεκαετία του 1960. Το όραμα του Έλληνα επιχειρηματία είναι η ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογιών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για χρήσης στην καθημερινή μας ζωή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατασκευαστής των BlackBerry ως γνήσιος Έλληνας Πόντιος στην καταγωγή σκέφτηκε πριν από 20 χρόνια να βοηθήσει την πατρίδα του, την Ελλάδα προτείνοντας στην τότε κυβέρνηση της ίδρυση στην Ελλάδα μίας εταιρείας η οποία θα αξιοποιούσε εμπορικά τις τεχνολογίες που είχε αναπτύξει στον τομέα των επικοινωνιών. 

Αν και έλαβε την υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού η ελληνική γραφειοκρατία έκανε το θαύμα της και η επένδυση του Μ Λαζαρίδη ουδέποτε προχώρησε. Τελικά ο Έλληνας επιστήμονας αφού είδε ότι στην Ελλάδα δεν μπορούσε να ιδρύσει το εργοστάσιο που επιδίωκε, επέλεξε τον Καναδά όπου και συνέβαλε στην μείωση της ανεργίας της χώρας και στην αύξηση των καναδικών εξαγωγών.

Σήμερα στην Ελλάδα της οικονομική κρίσης με την ανεργία να φτάνει στο 25% με τους νέους επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό στην Ελλάδα όπου τα χρήματα του ΕΣΠΑ γίνονται επιδοτήσεις για καφετέριες και εστιατόρια, στην Ελλάδα που ακυρώνουμε την ίδρυση του τεχνολογικού πάρκου ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ κανένας δεν σκέφτηκε να καλέσει αυτόν τον άνθρωπο στην χώρα μας να ιδρύσει αυτό το ερευνητικό κέντρο.

Δυστυχώς κάποιοι φωστήρες πιστεύουν ότι οι Έλληνες πρέπει να είναι μόνο σερβιτόροι, εστιάτορες και δημόσιοι υπάλληλοι.

Από την άλλη πλευρά, το "προοδευτικό" μέρος της κοινωνίας μας κάνει ότι μπορεί για να μην έρθει στην Ελλάδα καμία επένδυση, αφού η εξαθλίωση των εργαζομένων συμφωνεί με την αντίληψη που έχει για την μελλοντική μορφή της ελληνικής κοινωνίας.

Και μετά φωνάζουμε ότι φταίνε οι άλλοι για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε...

defencenet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επένδυση υψηλής τεχνολογίας από Έλληνα στον Καναδά αφού εμείς τις διώχνουμε"

Τι ακριβώς ζητά ο Τόμσεν στα εργασιακά

Το κείμενο του σχεδίου μνημονίου που αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά, το οποίο απέστειλε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στην επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, δημοσιεύει Το Βήμα. Σε αυτό περιγράφονται όλα τα αιτήματα που διατυπώνει η τρόικα προς την κυβέρνηση -και μάλιστα με τη μορφή προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ- και αφορούν τον κατώτατο μισθό, τις αποζημιώσεις, το ωράριο (εξαήμερο) και άλλα εργασιακά ζητήματα.

Ειδικότερα, για το θέμα του κατώτατου μισθού, ζητείται η κατάργηση των ωριμάνσεων (τριετίες) και των επιδομάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Ο βασικός κατώτατος μισθός και οι ωριμάνσεις και τα οικογενειακά επιδόματα που καθορίζει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν από ένα μηχανισμό ελάχιστου μισθού νομοθετημένου από την Κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες 

 . »Αυτό το σύστημα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μέχρι την 1η Απριλίου 2013, θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο νόμιμο ελάχιστο μισθό, που θα λειτουργεί ως κατώτατο όριο για τις νέες συμφωνίες και συμβάσεις εργασίας - και οι νομικά δεσμευτικοί συντελεστές ωρίμανσης και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι τον Απρίλιο του 2015. Με το πρώτο βήμα να τίθεται σε ισχύ στο τέλος Μαρτίου 2013. »Το τρέχον πάγωμα του βασικού κατώτατου μισθού θα παραμείνει ως έχει κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος, και στη συνέχεια, για οποιαδήποτε ρύθμιση θα λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές συνθήκες, ιδίως το επίπεδο της ανεργίας». Όσον αφορά στις αποζημιώσεις προβλέπεται μείωση της περιόδου προειδοποίησης στους 3 μήνες και καταβολή 12 μισθών ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας [+ 6 κατώτατους μισθούς για ειδικές περιπτώσεις]. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Μείωση του κόστους απόλυσης. Θα μειώσουμε την περίοδο προειδοποίησης σε [3] μήνες και θα θέσουμε ανώτατο όριο, στην ελάχιστη νόμιμη αποζημίωση στους 12 μήνες, (ενώ θα διατηρήσουμε την υπάρχουσα σχέση μεταξύ της διάρκειας εργασίας και της ελάχιστης αποζημίωσης για διάρκεια εργασίας κάτω από το ανώτατο όριο). »Αν αυτό το όριο έχει ήδη ξεπεραστεί κατά την ημερομηνία της μεταρρύθμισης, το προστιθέμενο ποσό θα εξαιρείται από τον κανονισμό, αλλά το ποσό που θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, θα υπόκειται σε ανώτατο όριο που θα ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό. Επιπλέον, για να εξασφαλίσει την ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση για όλους τους εργαζόμενους και τα επαγγέλματα, σε εκείνες όπου το κόστος αποχώρησης από το νόμο που είναι πέραν του κανόνα που μόλις περιγράψαμε, η αποζημίωση απόλυσης θα ευθυγραμμίζεται όπως αναφέρθηκε προηγουμένως». Οι ανατροπές στα εργασιακά, όπως αναφέρονται στο μνημόνιο Στο σχετικό κεφάλαιο του μνημονίου οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής αναφέρονται τα εξής: «Η Κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και την ενθάρρυνση της δημιουργίας θέσεων εργασίας 

 . Οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά που εγκρίθηκαν τον Φεβρουάριο του 2102 στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν ήδη συμβάλει στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, αλλά η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό χάσμα ανταγωνιστικότητας. Η κυβέρνηση θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και θα τις εφαρμόσει ομοιόμορφα σε ολόκληρη την αγορά εργασίας. Ωστόσο, το σύστημα μείωσης μισθών στην Ελλάδα παραμένει περίπλοκο , και αποσυνδεδεμένο από τις ευρύτερες συνθήκες της αγοράς εργασίας, ενώ το μη μισθολογικό κόστος παραμένει υπερβολικό, συμβάλλοντας στην πίεση για υπερβολική ονομαστική μείωση των μισθών και στην τοποθέτηση εμποδίων μπροστά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, και τα επόμενα βήματα προς ένα ισχυρότερο πλαίσιο εργασίας για την Ελλάδα. -Ως προαπαιτούμενη δράση για την αναθεώρηση, η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ο βασικός κατώτατος μισθός και οι ωριμάνσεις και τα οικογενειακά επιδόματα που καθορίζει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν από ένα μηχανισμό ελάχιστου μισθού νομοθετημένου από την Κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Αυτό το σύστημα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μέχρι την 1η Απριλίου 2013, θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο νόμιμο ελάχιστο μισθό, που θα λειτουργεί ως κατώτατο όριο για τις νέες συμφωνίες και συμβάσεις εργασίας - και οι νομικά δεσμευτικοί συντελεστές ωρίμανσης και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό θα καταργηθούν σταδιακά μέχρι τον Απρίλιο του 2015. Με το πρώτο βήμα να τίθεται σε ισχύ στο τέλος Μαρτίου 2013. Το τρέχον πάγωμα του βασικού κατώτατου μισθού θα παραμείνει ως έχει κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος, και στη συνέχεια, για οποιαδήποτε ρύθμιση θα λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές συνθήκες, ιδίως το επίπεδο της ανεργίας. -Για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, θα πάρουμε μια σειρά από δράσεις:

 . Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, ως νέο πρόγραμμα διαρθρωτικής αναφοράς, εμείς θα υιοθετήσουμε νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εισφορών των ταμείων: 1. διευρύνοντας τη βάση των εισφορών, 2. απλοποίηση του συστήματος συμβολής εισφορών σε όλα τα ταμεία, 3. Μεταφέροντας την χρηματοδότηση από άχρηστους φόρους, στις εισφορές και 4. μείωση των εισφορών κατά μέσο όρο 4%. Οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά στο 1 Ιανουαρίου 2014 και 1 Ιανουαρίου 2015, θα είναι ουδέτερες σε ότι αφορά στα έσοδα και στη διατήρηση της αναλογιστικής ισορροπίας των διαφόρων ταμείων.. Ως ένα ενδιάμεσο βήμα, στο τέλος Ιουνίου 2013, το σχέδιο της νομοθεσίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. - Άλλα μη μισθολογικά κόστη. Ως προαπαιτούμενη δράση για την αναθεώρηση, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει νομοθεσία για την μείωση πλειάδας μη μισθολογικών κοστών εργασίας, που παρεμποδίζουν την αποδοτικότητα. Οι αλλαγές, που ορίζονται στο παράρτημα 2 (είναι στο τέλος του κειμένου), θα φέρουν πιο κοντά την Ελλάδα στους εταίρους της ΕΕ, και περιλαμβάνουν: - Μεγαλύτερη ευελιξία των ρυθμίσεων εργασίας, στο πλαίσιο των γενικών εβδομαδιαίων ορίων για το χρόνο εργασίας (που καλύπτουν το μέγιστο αριθμό εργάσιμων ημερών, ωρών εργασίας και βαρδιών και περιορισμού των αδειών και στις βαρδιών). - Μείωση του διοικητικού φόρτου (σε σχέση με εκτεταμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και προεγκρίσεις των εργασιακών ρυθμίσεων) - Μείωση του κόστους απόλυσης. Θα μειώσουμε την περίοδο προειδοποίησης σε [3] μήνες και θα θέσουμε ανώτατο όριο, στην ελάχιστη νόμιμη αποζημίωση στους 12 μήνες, (ενώ θα διατηρήσουμε την υπάρχουσα σχέση μεταξύ της διάρκειας εργασίας και της ελάχιστης αποζημίωσης για διάρκεια εργασίας κάτω από το ανώτατο όριο). Αν αυτό το όριο έχει ήδη ξεπεραστεί κατά την ημερομηνία της μεταρρύθμισης, το προστιθέμενο ποσό θα εξαιρείται από τον κανονισμό, αλλά το ποσό που θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, θα υπόκειται σε ανώτατο όριο που θα ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό. Επιπλέον, για να εξασφαλίσει την ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση για όλους τους εργαζόμενους και τα επαγγέλματα, σε εκείνες όπου το κόστος αποχώρησης από το νόμο που είναι πέραν του κανόνα που μόλις περιγράψαμε, η αποζημίωση απόλυσης θα ευθυγραμμίζεται όπως αναφέρθηκε προηγουμένως 

 . -Θα εργαστούμε για να ενισχυθεί το δίχτυ ασφαλείας για εκείνους που έμειναν άνεργοι. Όπως αναφέρεται παρακάτω στο τμήμα της δημοσιονομικής πολιτικής, η Κυβέρνηση θα ενισχύσει τα επιδόματα ανεργίας για να βοηθήσει να μετριάσει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη επίπτωση από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας μπορεί να έχει. Θα εργαστεί επίσης για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κατάρτισης μας με επίκεντρο τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους (και καλύτερη χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό). - Επόμενα βήματα. Ως γενική αρχή, έχουμε δεσμευτεί να προωθήσουμε όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας μας, που υπολείπονται των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών. Ως πρώτο βήμα, μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της επιθεώρησης εργασίας θα συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, με έμφαση στην αποτελεσματικότητα των διαδικασιών ελέγχου για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Σε αυτή τη βάση η κυβέρνηση θα καθορίζει ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή διαδικασιών για τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό περιπτώσεων αδήλωτης εργασίας, καθώς και για την εξάλειψη των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τις διοικητικές δαπάνες για τις επιχειρήσεις χωρίς να εξυπηρετούν ένα δικαιολογημένο στόχο της δημόσιας πολιτικής. 2. Υπό το φως των βαθιών προβλημάτων που είχαμε μέχρι σήμερα με την πλήρη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση θα ενισχύσει τη διαχείριση και τους μηχανισμούς παρακολούθησης στον τομέα αυτό. Εμείς θα στελεχώσουμε πλήρως την διεύθυνση του σχεδιασμού, της διαχείρισης, και της παρακολούθηση της μεταρρύθμισης στο [Γραφείο του πρωθυπουργού] και θα δημοσιεύουμε σε τριμηνιαία βάση δείκτες παρακολούθησης για κάθε πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση των κυβερνητικών ιστοσελίδων. -ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 - Κατώτατος μισθός: Η κυβέρνηση θα καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για να προσαρμόσει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα. Με βάση το νέο πλαίσιο, ο βασικός κατώτατος μισθός, το επίδομα ωρίμανσης και τα οικογενειακά επιδόματα που καθορίζει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση θα αντικατασταθεί από έναν ελάχιστο μισθό που θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και ανεξάρτητους ειδικούς 

 . Αυτό το σύστημα που θα αρχίσει να ισχύει μέχρι το Μάρτιο του 2013, θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο νόμιμο ελάχιστο μισθό ως νομικά δεσμευτικό κατώτατο μισθολογικό όριο και τους συντελεστές ωρίμανσης και τα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό θα καταργηθούν σταδιακά, με το πρώτο βήμα να γίνεται από τα τέλη Μαρτίου 2013. Μη μισθολογικά κόστη: -Σχετικά με το κόστος απόλυσης, θα μειωθεί η περίοδος προειδοποίησης σε 3 μήνες και θα τεθεί ανώτατο όριο αποζημίωσης στους 12 μήνες (ενώ θα διατηρήσουμε την υπάρχουσα σχέση μεταξύ της διάρκειας εργασίας και της ελάχιστης αποζημίωσης για διάρκεια εργασίας κάτω από το ανώτατο όριο). Αν αυτό το όριο έχει ήδη ξεπεραστεί κατά την ημερομηνία της μεταρρύθμισης, το προστιθέμενο ποσό θα εξαιρείται από τον κανονισμό, αλλά το ποσό που θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, θα υπόκειται σε ανώτατο όριο που θα ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό.

Επιπρόσθετα για να διατηρήσουμε ίση μεταχείριση για όλους τους εργαζόμενους και ειδικότητες, σε εκείνους όπου το κόστος αποχώρησης από το νόμο είναι πέραν του κανόνα που μόλις περιγράψαμε, η αποζημίωση απόλυσης θα ευθυγραμμιστεί με τη μεταγενέστερη. - Μείωση του διοικητικού φόρτου καταργώντας την απαίτηση για την εκ των προτέρων υποβολή των ωραρίων εργασίας στους επιθεωρητές εργασίας και να καταργηθεί η προέγκριση από τους επιθεωρητές εργασίας για τις υπερωρίες. - Για να ενισχύσουμε την ελαστικότητα της εργασίας, μέσα στα πλαίσια της εργασίας εβδομαδιαίως, επιτρέποντας μια συμβατική (η αμοιβαία συμφωνημένη) βάση: 1) συμφωνίες σχετικά με τις ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο έξω από τα αναφερόμενα στις συλλογικές συμβάσεις 2) επιμήκυνση του μέγιστου αριθμού ημερών εργασίας σε 6 μέρες τη βδομάδα σε όλους τους εργασιακούς τομείς 3) θέτοντας πάλι το ελάχιστο όριο ξεκούρασης ημερησίως σε 11 ώρες 4) η συνεχής 15νθημερη άδεια να μπορεί να παρθεί οποιαδήποτε στιγμή όλο το χρόνο σε εποχιακά επαγγέλματα».

I-Reporter

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι ακριβώς ζητά ο Τόμσεν στα εργασιακά"

Κατάλογος με καταθέσεις πολιτικών

Το γύρο του Διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες μια λίστα με ονόματα εν ενεργεία πολιτικών που φέρονται  να έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό.

Στην αμφιλεγόμενη αυτή λίστα φιγουράρουν πολλοί υπουργοί και δεκάδες βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και αρχηγοί κομμάτων.

Πάντα με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης λίστας οι πολιτικοί που εμφανίζονται σε αυτήν – αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα – φέρονται να έχουν βγάλει στο εξωτερικό χρήματα που κυμαίνονται από αρκετές δεκάδες χιλιάδες έως άνω του εκατομμυρίου ευρώ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η λίστα αυτή φέρεται να έχει καταρτιστεί με βάση στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αν και – όπως προκύπτει μετά από έρευνα του protothema.gr – ο άγνωστος συντάκτης της έχει συλλέξει και παρουσιάζει το σύνολο των καταθέσεων των πολιτικών σε τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού, καταθέσεις πάντως που έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες τους.

Ο Πρωθυπουργός έφερε πίσω στην Ελλάδα τα χρήματά του εν μέσω κρίσης
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας, το πρωθυπουργικό γραφείο ενημέρωσε πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έφερε πίσω στην χώρα μας και δη εν μέσω κρίσης, τα χρήματα που διατηρούσε σε τράπεζα του εξωτερικού από την εποχή που ήταν ευρωβουλευτής.


Διαβάστε εδώ την αναλυτική λίστα από το protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάλογος με καταθέσεις πολιτικών"

Πάτρα: Άρωμα κομπίνας με “θύμα” τον ΟΣΕ – Ερωτήματα για το ποιοι παρέχουν κάλυψη

Κομπίνα μεγατόνων με επίκεντρο την πόλη της Πάτρας και… θύμα τον ΟΣΕ και κατ ΄επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο, φέρνει σήμερα στο φως το Patrastimes.gr.

Η Πάτρα και ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, είναι ένα από τα σημεία, όπου άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα και με την εμπλοκή και ανοχή ποιων προσώπων, παίζεται ένα παιχνίδι συμφερόντων σε βάρος του πολύπαθου και κατά τ’ άλλα προς εξυγίανση οργανισμού.

Στο παιχνίδι εμπλέκεται γραφείο λεωφορειακών γραμμών με προορισμό την Αλβανία και ένα παρένθετο πρόσωπο από την Ελλάδα που κινεί τα ηνία από την Αθήνα.

Η Πάτρα είναι η πόλη από την οποία και στην οποία καταλήγουν καιρό τώρα τα λεωφορεία του γραφείου από την Αλβανία, που από από την ελληνική πολιτεία τους έχει απαγορευθεί η εκτέλεση δρομολογίων.

Παρόλα αυτά, τα δρομολόγια με τα λεωφορεία από και προς Αλβανία συμφερόντων της εταιρείας στην οποία έχει απαγορευθεί η εκτέλεση ταξιδιών εντός της Ελληνικής Επικράτειας, συνεχίζονται κανονικά. Τα κουμάντα κάνει Αθηναίος πράκτορας στο όνομα του οποίου υποτίθεται πως βγαίνουν τα εισιτήρια. 

Η υπόθεση αποκτά άλλες διαστάσεις, καθώς όπως τυχαία ανακάλυψε στέλεχος του ΟΣΕ το οποίο ήρθε στην Πάτρα την περασμένη Παρασκευή, τα λεωφορεία στα οποία έχει απαγορευθεί η εκτέλεση δρομολογίων όχι μόνο πηγαινοέρχονται στην Πάτρα, αλλά τους έχει παραχωρηθεί και χώρος στο σταθμό του ΟΣΕ χωρίς να υπάρχει καμία σύμβαση.

Η ανακάλυψη έγινε εντελώς τυχαία καθώς το στέλεχος του ΟΣΕ έφτασε στην Πάτρα για άλλο έλεγχο και όταν πήγε στο κεντρικό σταθμό, έκπληκτο είδε τα λεωφορεία με προκάλυμμα την επωνυμία της παρένθετης Ελληνικής Εταιρείας να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Αλβανικής ,που κατά τ’ άλλα της έχει απαγορευθεί να «πατάει» στην Ελλάδα. να παίρνουν και να αποβιβάζουν κόσμο στην Όθωνος Αμαλίας, ενώ έχει παραχωρηθεί και εκδοτήριο εισιτηρίων!!!

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πάρα πολλά, ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί για την υπόθεση υψηλά κλιμάκια, δεδομένου ότι χωρίς την συμμετοχή και κάλυψη μέσα από τον ΟΣΕ δεν μπορούσε να στηθεί το σκηνικό της αυθαιρεσίας .

Άλλα κόλπα και με Βουλγαρία

Ανάλογη υπόθεση η οποία επίσης ακουμπά στην Πάτρα αποκαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό με την εκτέλεση δρομολογίων από λεωφορεία βουλγαρικών συμφερόντων που μετέφεραν επιβάτες από την Δυτική Ελλάδα μέσω Πάτρας στη γειτονική χώρα.

Όταν αποκαλύφθηκε πως τα δρομολόγια ήταν στον αέρα και κακώς χρησιμοποιείτο ο σταθμός του ΟΣΕ και γενικότερα ο ΟΣΕ στην Πάτρα δόθηκε άρον – άρον εντολή και διακόπηκαν.

patrastimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Άρωμα κομπίνας με “θύμα” τον ΟΣΕ – Ερωτήματα για το ποιοι παρέχουν κάλυψη"

Υπογραφές αρχηγών στο νέο Μνημόνιο απαιτεί η τρόικα

Πέντε υπογραφές θέλει η τρόικα για να προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Τι προβλέπει το προσχέδιο του νέου Μνημονίου. Έρχονται νέα σκληρά μέτρα

Καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα δεν έχει η τρόικα, που για άλλη μια φορά ζητά έγγραφη δέσμευση των αρχηγών, για την τήρηση του νέου μνημονίου.

Έτσι, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αξιωματούχοι της τρόικας ζητούν να υπογράψουν την επιστολή προθέσεων (letter of intent), ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", μέχρι σήμερα η επιστολή στην οποία επισυνάπτεται το επικαιροποιημένο μνημόνιο, υπογραφόταν από τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της ΤτΕ.

Παραλήπτες της επιστολής είναι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στο παρελθόν η τρόικα είχε ζητήσει να υπογραφεί παρόμοια επιστολή από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όμως αρνήθηκε.

Το Μνημόνιο του Μαρτίου αντίθετα είχε τρεις υπογραφές, καθώς το είχε υπογράψει ο τότε πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.

Αν και δεν πρόκειται για ζήτημα ουσίας, η επιμονή της τρόικας στις υπογραφές, προκαλεί αλγεινή εντύπωση για άλλη μια φορά.

Στο τέλος του δρόμου οι διαπραγματεύσεις
Οι επαφές Στουρνάρα-τρόικας συνεχίζονται και την Κυριακή. Το Σάββατο οι αξιωματούχοι της τρόικας είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ασκώντας ισχυρές πιέσεις για να κλείσει το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, μέσω νέων πολύ σκληρών μέτρων.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, μεταξύ άλλων προβλέπει:
*Να θεσμοθετηθεί ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση και να καταργηθεί η μισθολογική αύξηση ανά τριετία.

*Μείωση κατά 30% στις αποζημιώσεις απόλυσης

*Κατάργηση της υποχρέωσης της σύμφωνης γνώμης των εργαζομένων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και της προηγούμενης ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.

*Να επιτραπεί η 6ήμερη απασχόληση σε όλους τους κλάδους και να μειωθεί η ελάχιστη υποχρεωτική ανάπαυση από 12 σε 11 ώρες.

Επίσης η τρόικα ζητά, άμεση παρέμβαση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μείωση των δαπανών στην Υγεία και άμεσες αποφάσεις για τους όρους με τους οποίους θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπογραφές αρχηγών στο νέο Μνημόνιο απαιτεί η τρόικα"

Περικοπές ύψους 950 εκατ. ευρώ παρουσίασε στην τρόικα ο υπ. Υγείας

Κατάλογο με συνολικές περικοπές και εξοικονομήσεις ύψους 950 εκατ. ευρώ στο χώρο της υγείας για το 2013 παρουσίασαν στην τρόικα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο αναπληρωτής υπουργός, Μάριος Σαλμάς.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου που συμμετείχαν στη σημερινή τρίωρη διαπραγμάτευση με με τους εκπροσώπους των δανειστών, η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε έναν κατάλογο ο οποίος περιλαμβάνει την εξοικονόμηση:

- 150-200 εκατ. ευρώ, από τη θετική λίστα (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται) και για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου.

- 300 εκατ. ευρώ, από το νέο δελτίο τιμών, το οποίο, όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη.

- 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.

- 150 εκατ. ευρώ, από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

- 200 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ και τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από 15% σε 30%.


Διαβάστε Περισσότερα » "Περικοπές ύψους 950 εκατ. ευρώ παρουσίασε στην τρόικα ο υπ. Υγείας"

Διευκρινιστική ανακοίνωση του ΙΚΑ για την απογραφή των συνταξιούχων

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, γνωστοποιώντας στους ενδιαφερόμενους πως η σύνταξη, σε όσους απογράφηκαν έως και τις 12 Οκτωβρίου, θα καταβληθεί κανονικά.

H ακριβής ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο πλήθος των συνταξιούχων που προσήλθαν για φυσική καταγραφή, είτε στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είτε στα πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες, ΕΛΤΑ), το χρονικό διάστημα από 05/10/2012 έως 12/10/2012, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συμπεριληφθούν κανονικά οι προαναφερθέντες συνταξιούχοι στην πληρωμή μέσω τραπεζικών λογαριασμών ως εξής:

1.Η πληρωμή της κύριας σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑΜ καθώς και της κύριας σύνταξης ΤΑΠΙΛΤ θα γίνει στις 22/10/2012.

2.Η πληρωμή της σύνταξης ΤΑΠ-ΟΤΕ θα γίνει στις 26/10/2012.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνιστά σε όσους δεν απογράφηκαν έως τις 12/10/2012 να προσέρχονται για απογραφή στα Υποκαταστήματα του Ιδρύματος από τις 22/10/2012 και μετά, προκειμένου με μία μόνο επίσκεψή τους να απογράφονται και να λαμβάνουν εντολή πληρωμής για τη σύνταξή τους».

newpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινιστική ανακοίνωση του ΙΚΑ για την απογραφή των συνταξιούχων"

Μόλις 19 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 13 δισ.ευρώ

Μόλις 19 εκατομμύρια ευρώ κατάφερε, μέχρι σήμερα, να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από την περιβόητη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου έναντι συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής 13 δισ. ευρώ.

Έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη αναφορικά με την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των οφειλετών που είχαν περιληφθεί στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή για 1500 οφειλέτες, με οφειλές άνω των 5.000.000 ευρώ ανά οφειλέτη, στις υποθέσεις των οποίων ενέσκηψαν κατά προτεραιότητα οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργήθηκαν 459 φάκελοι υποθέσεων ληξιπρόθεσμης οφειλής συνολικού ύψους 13.095.089.165,90 ευρώ.

Εξ΄αυτών έχουν επιβληθεί 134 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, 143 υποθέσεις είναι σε πτώχευση και 14 σε ειδική εκκαθάριση.

Στο σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής των 13 δισ. ευρώ, εισπράχθηκε μόλις ποσό 19.062.985,11 ευρώ. Διαγράφηκε ποσό 29.485.785,35 ευρώ, που αφορά πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για τα οποία εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις καθώς και δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε αναστολή είσπραξης βρίσκεται το ποσό των 282.900.195 ευρώ.

Οι υποθέσεις των 1500 οφειλετών είχαν ανατεθεί σε 21 Ελεγκτές της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών και τα ανωτέρω αποτελέσματα έλαβαν χώρα στο διάστημα από 01.05.2012 έως 31.08.2012.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έχει επισημάνει ότι στην κοινή γνώμη επικρατεί η αντίληψη ότι η λίστα με τους 1740 μεγαλοοφειλέτες που κατατέθηκε στη Βουλή ένα χρόνο νωρίτερα από τον τότε υπουργό Οικονομικών, δόθηκε στη
δημοσιότητα για επικοινωνιακούς λόγους και στην πραγματικότητα δεν κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες σε βάρος μεγαλοεπιχειρηματιών που οφείλουν στο δημόσιο ποσά σε δυσθεώρητα ύψη.

Διασταύρωση στοιχείων με τα εμβάσματα στο εξωτερικό

Ο κ. Μαυραγάνης ενημερώνει πάντως τον κ. Μιχελάκη ότι γίνεται επεξεργασία και διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί αν στους 1.500 μεγάλους οφειλέτες υπάρχουν φυσικά πρόσωπα, διοικούντες Νομικά Πρόσωπα και μέλη της
οικογενείας τους (σύζυγοι και συγγενείς Α΄ βαθμού) οι οποίοι περιλαμβάνονται στο αρχείο μεταφοράς εμβασμάτων στο εξωτερικό, στο αρχείο τόκων καταθέσεων στο εξωτερικό και αν είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενδεχόμενο παραγραφής για τις δεκάδες offshore εταιρείες στο Κρανίδι

Την ίδια ώρα, μάχη με το χρόνο ώστε να μην παραγραφούν αξιόποινες πράξεις, φαίνεται ότι δίνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες προκειμένου να ρίξουν φως στις 184 offshore που εμφανίζονται να έχουν έδρα τη Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου.

Η Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου τον περασμένο Ιούνιο απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών με το οποίο δηλώνει ότι αδυνατεί να ελέγξει τις 184 offshore. Όπως αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, στο στάδιο της δημοσίευσης βρίσκεται πλέον υπουργική απόφαση που αναθέτει στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών, τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου και λοιπών φορολογιών όλων των ανέλεγκτων χρήσεων 161 offshore εταιρειών, οι υποθέσεις των οποίων παραγράφονται μέχρι 31.12.2012 και είναι ελεγκτικής αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου.

Η έγγραφη απάντηση του υφυπουργού για τις offshore στο Κρανίδι, διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης που είχε
καταθέσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης ζητώντας να ενημερωθεί για την πορεία των ελέγχων και για την αποτροπή της παραγραφής.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόλις 19 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 13 δισ.ευρώ"

Ανενεργός ο υφιστάμενος νόμος για αποβιώσαντες συνταξιούχους

Προβληματική η ενημέρωση των ασφαλιστικών ταμείων από τα ληξιαρχεία

Τα ληξιαρχεία είναι υποχρεωμένα εκ του νόμου να ενημερώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τον θάνατο συνταξιούχων, προκειμένου τα Ταμεία να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα που θα οδηγούν σε διακοπή της σύνταξής τους. Αρα, το ερώτημα που τίθεται και αφορά τη νυν αλλά και τις πρώην ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης είναι τι πράττουν για να λειτουργήσει ο νόμος, κι όχι πόσο επιπλέον πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για να δικαιωθεί αυτή η παράλειψη που επιτρέπει να αυξάνονται τα φαινόμενα παραβατικότητας στα Ταμεία. «Οι ληξίαρχοι του κράτους αποστέλλουν στο τέλος κάθε μήνα στους ασφαλιστικούς φορείς κύριας ασφάλισης αντίγραφα των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου, ανάλογα με την ιδιότητα η οποία δηλώνεται κατά την έκδοση της ανωτέρω πράξης (συνταξιούχος Δημοσίου, ΙΚΑ, άλλων Ταμείων)», ορίζει ο νόμος 2703/1999 (άρθρο 13 παράγραφος 10).

Αρα, η ενημέρωση των Ταμείων δεν επαφίεται στη διάθεση των απογόνων του ασφαλισμένου. Επομένως το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η κυβέρνηση δεν ασχολείται λίγο πιο σοβαρά με το πώς θα εφαρμοστεί ο υφιστάμενος νόμος εγκαθιστώντας στα ληξιαρχεία μια ηλεκτρονική γραμμή επικοινωνίας με τα ασφαλιστικά ταμεία αντί να αναζητεί νέες ενδιάμεσες συμβολαιογραφικές πράξεις, που κοστίζουν για τους πολίτες σε χρήμα και χρόνο.

Δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κάποιος τον τρόπο που σκέφτεται το υπουργείο, όταν η όλη συμμετοχή των συμβολαιογράφων αφορά την εισαγωγή στοιχείων σε μια τράπεζα δεδομένων από την οποία στη συνέχεια θα λάβει την πληροφόρηση -ελέγχοντας τα στοιχεία του ασφαλισμένου- το Ταμείο (χαρακτηριστική η περιγραφή της διαδικασίας στη χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ). Βεβαίως την τράπεζα δεδομένων θα διαχειρίζεται το συντονιστικό των συμβολαιογραφικών συλλόγων το οποίο θα αποστέλλει ηλεκτρονικά δύο φορές την εβδομάδα στα ασφαλιστικά ταμεία, την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), τον ΟΑΕΔ (Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού), τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έναν συγκεντρωτικό πίνακα με τα στοιχεία για τις τρέχουσες μεταβολές των ασφαλισμένων. Αλλά και σε αυτό το σημείο υπάρχουν αντεπιχειρήματα. «Γιατί να μην υποχρεούται ο ασφαλισμένος να καταθέτει τα στοιχεία μεταβολής της οικογενειακής του κατάστασης στη ΔΟΥ της περιοχής του η οποία με τη σειρά της να ενημερώνει τα Ταμεία;», προτείνουν, επί παραδείγματι, αναγνώστες της «Κ».

Τα σχόλια που προκλήθηκαν από την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην έμμισθη εμπλοκή συμβολαιογράφων ως ενδιάμεσων κρίκων στη διαδικασία γνωστοποίησης των αλλαγών στην οικογενειακή κατάσταση των ασφαλισμένων ήταν ιδιαίτερα έντονα το τελευταίο 24ωρο. Είναι πολύ πιθανό το μέτρο να μην προχωρήσει μολονότι ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι οι αντιδράσεις και η κριτική της κοινωνίας είναι αναμενόμενες και εκδηλώνονται κάθε φορά που αρχίζει να εφαρμόζεται ένα σπουδαίο μέτρο. Αλλωστε, ο κ. Βρούτσης πιστεύει ότι το μέτρο των συμβολαιογράφων είναι τόσο προωθημένο που δεν μπορεί να αφομοιωθεί αμέσως από την κοινωνία. Οπως δήλωσε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου με θέμα το σύστημα «Αριάδνη», η κριτική στο μέτρο είναι αναμενόμενη διότι «κάθε καινούργιο θετικό μέτρο αντιμετωπίζεται στην αρχή επιφυλακτικά από την κοινωνία».

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανενεργός ο υφιστάμενος νόμος για αποβιώσαντες συνταξιούχους"

ΔΗΜΑΡ:«Δεν δεχόμαστε τις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά»... !!!

«Δεν προκύπτουν από κανένα κείμενο ή μνημόνιο», προσθέτει Αν και η ΔΗΜΑΡ έχει πάψει, εδώ και καιρό, να χρησιμοποιεί τον όρο «κόκκινες γραμμές» - με δεδομένο ότι πολλές φορές έχει υποχωρήσει στο όνομα της ανάγκης να λάβει η χώρα τη δόση των 31,5 δις ευρώ και να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά – το ηγετικό της επιτελείο προειδοποιεί ότι «παίρνει επάνω του» την υπόθεση με τα εργασιακά και διακηρύσσει σε όλους τους τόνους «ως εδώ και μη παρέκει».

Όπως σημειώνουν στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου, θα «κάνουν σημαία τους» την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ στις «αλλαγές-σοκ στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η Τρόικα και οδηγούν σε μισθούς πείνας και κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων». 

Βέβαια, στελέχη της ηγετικής ομάδας δεν απαντούν όταν τίθεται το ερώτημα αν η διαφωνία τους για τα εργασιακά ζητήματα μπορεί να φτάσει ως τη ρήξη με παρεπόμενο και κυβερνητική κρίση. Το μόνο που λένε είναι ότι «αυτή η σκέψη αφορά επόμενο στάδιο και δεν είναι της ώρας»... 

Πάντως, η άρνηση της ΔΗΜΑΡ στις απαιτήσεις της Τρόικας σχετικά με τα εργασιακά εμφανίζεται από το ηγετικό επιτελείο του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη ως «απόλυτη». Αυτό το μήνυμα , όπως έλεγαν ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, θα σταλεί και από τον κ. Κουβέλη κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο οποίος παράλληλα θα επιμένει ότι η συμφωνία για τα μέτρα περικοπών πρέπει να συνδυαστούν με πολιτικές δεσμεύσεις από την ηγεσία της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα, στο πλαίσιο και συνολικής λύσης για την κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την κάθετη αντίθεσή του στις απαιτήσεις της Τρόικας για το εργασιακό εκφράζει μιλώντας στο «Βήμα» ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ κ. Δ. Χατζησωκράτης, ο οποίος μετέχει στις συσκέψεις των εκπροσώπων της τρικομματικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση του πακέτου των 13,5 δις ευρώ,

«Δεν προκύπτουν από κανένα κείμενο και κανένα μνημόνιο οι διεκδικήσεις που θέτουν οι της Τρόικας», τονίζει ο κ. Χατζησωκράτης. Και προσθέτει: «Εμείς δεν θα αποδεχτούμε όλα αυτά που θέτουν για τα εργασιακά. Δεν θα τα αποδεχτούμε».

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΗΜΑΡ, αναμένεται να ξεπεραστεί η εμπλοκή που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον κ. Αντ. Μανιτάκη ο οποίος δεν δέχεται απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα. Οσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, από τη ΔΗΜΑΡ λένε ότι αυτό «δεν αφορά το λαό», ενώ στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το φορολογικό επιχειρείται νέα επεξεργασία των προτάσεων...

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΗΜΑΡ:«Δεν δεχόμαστε τις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά»... !!!"

Ανακοίνωση του Harvard Kennedy School σχετικά με τον ... «καθηγητή» Παπανδρέου!

Η πλήρης επιβεβαίωση των άρθρων των και της αλήθειας για την επικοινωνιακή απάτη που έφερε τον ΓΑΠ ως καθητή του Χάρβαρντ ήρθε στίς 13 Οκτωμβρίου 2012 απο το ίδιο το Harvard και το IOP ...( Harvard Kennedy School) με δημόσια ανακοίνωσή του, η οποία έχει ώς εξής [διαβάστε το πρώτο σχετικό άρθρο] - [διαβάστε το δεύτερο σχετικό άρθρο]:

Saturday, Oct. 13, 2012

Harvard’s IOP announces fall fellows

Former prime minister of Greece George Papandreou to serve as visiting fellow.

Friday, July 13, 2012.

The Institute of Politics (IOP) at the Harvard Kennedy School has announced its resident and visiting fellowships for this fall. Resident fellows interact with students, participate in the intellectual life of the Harvard community, and lead weekly study groups on a wide variety of subjects. The following resident fellows will join the Institute for the fall semester: 

John Carr, executive director for justice, peace, and human development, United States Conference of Catholic Bishops

Jim Doyle, governor of Wisconsin (2003-11) and attorney general of Wisconsin (1991-2003)

Nina Easton, senior editor and Washington columnist, Fortune magazine

Mark McKinnon, co-founder, No Labels; chief media adviser to former President George W. Bush; and vice chair, Hill+Knowlton Strategies

Brett O’Donnell, president, O’Donnell and Associates Ltd.; chief strategist, Bachmann for President campaign; and director of messaging, McCain-Palin campaign

Sonal Shah, deputy assistant to the president and director, White House Office of Social Innovation and Civic Participation (2009-11)

George Papandreou, prime minister of Greece (2009-11), will also join the IOP as a visiting fellow this fall. Visiting fellows traditionally meet with student groups, lead discussion groups on topical issues and their experiences in public and political service, and participate in public policy classes with students and Harvard University faculty.

Η μετάφραση της ανακοίνωσης:

Το ΕΟΠ Χάρβαρντ ανακοινώνει στους υποτρόφους του.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδα Γιώργος Παπανδρέου θα συμμετέχει ως επισκέπτης συνεργάτης.

Την Παρασκευή 13, Ιουλίου 2012 το Ινστιτούτο Πολιτικής (ΕΟΠ), στο Harvard Kennedy School ανακοίνωσε τίς συμμετοχές και τις επισκέψεις υποτρόφων για αυτό το φθινόπωρο. Οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν με τους μαθητές, και λαμβάνουν μέρος στην πνευματική ζωή της κοινότητας του Χάρβαρντ, η οποία οδηγεί εβδομαδιαία τίς ομάδες μελέτης σε μια ευρεία ποικιλία θεμάτων. 

Οι παρακάτω υπότροφοι συμμετέχοντες θα ενταχθούν στο Ινστιτούτο για το χειμερινό εξάμηνο:

John Carr, εκτελεστικός διευθυντής για τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ανθρώπινη ανάπτυξη, Ηνωμένες Πολιτείες Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων

Jim Doyle, κυβερνήτης του Wisconsin (2.003 - 11) και γενικός εισαγγελέας του Wisconsin (1991-2003)

Νίνα Easton, ανώτερος συντάκτης και αρθρογράφος Ουάσιγκτον, στο περιοδικό Fortune. 

Mark McKinnon, συν-ιδρυτής, χωρίς ετικέτες, Διευθύνων σύμβουλος των μέσων ενημέρωσης με τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, Και αντιπρόεδρος, των Hill + Knowlton Στρατηγικές.

Brett O`Donnell, πρόεδρος, O`Donnell και Συνεργάτες ΕΠΕ, Επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής, Bachmann εκστρατεία για Πρόεδρος και διευθυντής των μηνυμάτων, McCain-Palin εκστρατεία

Sonal Shah, αναπληρωτής βοηθός του προέδρου και διευθυντής, στον Λευκό Οίκο στο Γραφείο Κοινωνικής Καινοτομίας και τη συμμετοχή των πολιτών (2009 - 11).

Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Ελλάδα (2009-11), θα συμμετάσχει επίσης στο IOP, ως επισκέπτης συνεργάτης αυτό το φθινόπωρο. Οι επισκέπτες συνεργάτες, παραδοσιακά συναντώνται με ομάδες φοιτητών, για να οδηγήσουν τις ομάδες συζήτησης σε τοπικά θέματα και στις εμπειρίες τους στη δημόσια και πολιτική υπηρεσία, και να συμμετάσχουν σε δημόσια μαθήματα πολιτικής με φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Harvard.

Ο κ. Παπανδρέου είναι απλώς επισκέπτης συνεργάτης στο Institute of Politics (IOP), το οποίο ελέγχεται από το Harvard University, δεν διδάσκει σε καμμία τάξη, απλά συμμετέχει σε συζητήσεις ή δίνει διαλέξεις σε ομάδες φοιτητών. 

Αυτό αποτελεί μία πάγια τακτική των Πανεπιστημίων στην Αμερική, με την πρόσκληση για διαλέξεις σε διάφορες προσωπικότητες, από την πολιτική και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αλληλεπιδράσουν (ανταλλάξουν απόψεις) οι φοιτητές τους.

Επομένως, από πουθενά δεν προκύπτει η ιδιότητα του "Καθηγητή" του ΓΑΠ. Μόνο κάποιοι αργυρώνητοι δημοσιογράφοι στη χώρα μας, μπορούν αυτό να το “εξηγήσουν”. 

Πώς ένας επισκέπτης συνεργάτης ενός Ινστιτούτου Πανεπιστημίου, μετατρέπεται σε “καθηγητή” Πανεπιστημίου για τίς επικοινωνιακές ανάγκες των ιδιοκτητών;

aegeantimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση του Harvard Kennedy School σχετικά με τον ... «καθηγητή» Παπανδρέου!"

Νέες κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων, ΙΧ για χρέη στο Δημόσιο

Έρχεται νέος γύρος κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων ακόμη και Ι.Χ αυτοκινήτων για όσους χρωστούν στο Δημόσιο από 300 ευρώ και πάνω.

Η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία έφθασαν τον Οκτώβριο στα 53,47 δις ευρώ (έχουν αυξηθεί κατά 10 δις ευρώ εντός του 2012) έχει θορυβήσει την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών φέρνει στο προσκήνιο το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης που είναι αλήθεια ότι είχε.... ατονίσει τους τελευταίους μήνες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για χρέη μεγάλου ύψους προβλέπεται και κατάσχεση ακινήτων. Πέρα από το “μαστίγιο” για τους οφειλέτες του Δημοσίου το υπουργείο Οικονομικών φέρνει ως ¨καρότο” νέα ευνοϊκή ρύθμιση χωρίς ελάχιστο ποσό δόσης. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δίνουν στην εφορία όσα μπορούν, ακόμα και 100 ευρώ το μήνα.

Ειδικότερα πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικό έγγραφο με το οποίο ζητά επικαιροποιημένη λίστα όσων χρωστούν άνω των 300 ευρώ προκειμένου να θέσει σε λειτουργία το σχέδιο για τις κατασχέσεις . Η επικαιροποίηση των στοιχείων κρίθηκε αναγκαία καθώς εντός των τελευταίων μηνών τα χρέη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 3 δις ευρώ περίπου.

Έχει διαπιστωθεί πως πλήθος φορολογούμενων δεν πληρώνει το σύνολο των υποχρεώσεων του προς την εφορία και κυρίως τον φόρο εισοδήματος παρά τις επτά δόσεις αποπληρωμής αλλά και το “χαράτσι” στα ακίνητα.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν όσοι χρωστούν μικρά ποσά καθώς θεωρείται ότι υπό τον φόβο της κατάσχεσης είναι δυνατό να εισπραχθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου από τους 1,9 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου οι 1,8 χρωστούν ποσά κάτω των 10.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά λίγο πάνω από 1,8 δις ευρώ. Επίσης “στόχο” αποτελούν και 108.000 φορολογούμενοι που οφείλουν ποσά από 10.001 έως και 100.000 ευρώ και συνολικά 3 δις ευρώ. Από την άλλη είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψουν άμεσα έσοδα από τους 23 χιλιάδες φορολογούμενους με ποσά οφειλής άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας. Κι αυτό γιατί σε αυτή την κατηγορία περιέχονται δεκάδες εταιρείες χωρίς δραστηριότητα αλλά και φυσικά πρόσωπα με χρέη που ελέω προσαυξήσεων έχουν φθάσει σε ιλιγγιώδη ύψη (δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ).

Ο κλήρος λοιπόν πέφτει στους μικρο- οφειλέτες οι οποίες σύντομα θα δεχθούν τηλεφώνημα ή επιστολή για να καλύψουν τα χρέη τους . Σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης.

Το μέτρο της κατάσχεσης «απαιτήσεων εις χείρας τρίτων», δηλαδή κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων ενεργοποιείται για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά από 300 ευρώ ενώ το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ. (δηλαδή στους λογαριασμούς μισθοδοσίας και καταβολής συντάξεων θα πρέπει μετά την κατάσχεση να απομένουν 1.000 ευρώ).

Πιο αναλυτικά για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορούν να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, τα εξής μέτρα:

-Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

-Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που βρίσκονται είτε στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.

-Κατάσχεση ακινήτων.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων, ΙΧ για χρέη στο Δημόσιο"

Πάνε για παραγραφή οι υποθέσεις των 184 off shore με τις βίλες στο Κρανίδι

Το υπουργείο Οικονομικών, με τον πλέον επίσημο τρόπο, την γραπτή απάντηση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη στη Βουλή, ομολογεί κυνικά ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος που έχουν διαπραχθεί μέσω των 181 off shore που έχουν ως έδρα του το Κρανίδι Ερμιονίδας.

Ο υφυπουργός μεταφέρει ως απλός διαμεσολαβητής στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη που κατέθεσε τη σχετική ερώτηση, την διατυπωμένη αδυναμία της ΔΟΥ Ναυπλίου που έχει δηλώσει επισήμως ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις υποθέσεις αυτές.

Η υπόθεση που έχει αποκαλυφθεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο από το ΣΔΟΕ αφορούσε τις 184 off shore εταιρείες που έχουν ως έδρα το Κρανίδι, με στόχο να καλυφθούν μέσα από αυτές οι πολυτελείς βίλες της περιοχής που βρίσκονται στην κατοχή μεγαλόσχημων παραγόντων της οικονομικής ζωής του τόπου.

Ο κ. Μαυραγάνης λοιπόν ενημερώνει τον βουλευτή ότι η ΔΟΥ Ναυπλίου, με έγγραφο της στο υπουργείο Οικονομικών, δηλώνει ότι αδυνατεί να ελέγξει την υπόθεση παρά το γεγονός ότι τα όποια αδικήματα έχουν διαπραχθεί θα παραγραφούν στις 31/12 του 2012,για τις περισσότερες των υποθέσεων.

Ετσι, το υπουργείο τώρα τρέχει και δεν φτάνει και αναθέτει τον έλεγχο στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών, με μια απόφαση που όμως δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το ποιο πιθανό είναι ότι ο μηχανισμός δεν θα προλάβει να ελέγξει τίποτα και οι υποθέσεις θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνε για παραγραφή οι υποθέσεις των 184 off shore με τις βίλες στο Κρανίδι"

Ελλάδα, ο παράδεισος της... μίζας! Έλληνες πήραν 26 εκατ. δολάρια από αμερικανικούς κολοσσούς!

Υποθέσεις που κάνουν το σκάνδαλο της Siemens να μοιάζει... πταίσμα. Αυτή τη φορά «πρωταγωνιστούν» εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων. 

Ούτε ένα ούτε δυο αλλά συνολικά 26,4 εκατομμύρια δολάρια πήραν... μίζα, Έλληνες δημόσιοι λειτουργοί και αξιωματούχοι την περίοδο 1997-2008 από πέντε εταιρίες κολοσσούς, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ήθελαν να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να κερδίσουν συμβάσεις. 

Πρόκειται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, για πέντε εταιρίες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που ασχολούνται με προμήθειες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τηλεπικοινωνίες, αυτοκινητοβιομηχανία και εμπόριο καπνού. 
Οι πέντε εταιρίες έχουν συνομολογήσει πως έδιναν μίζες σε Έλληνες αξιωματούχους και γι’ αυτό, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 350 εκατ. δολαρίων. 

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι εταιρίες που φέρονται να έχουν πρωταγωνιστήσει στο νέο σκάνδαλο δωροδοκίας Ελλήνων αξιωματούχων είναι: 

- Johnson & Johnson-DePuy (εταιρία ορθοπεδικού υλικού): φέρεται να έδωσε 16,4 εκατ. δολάρια σε Έλληνες από το 1997 έως το 2006. 
Σύμφωνα με τη δικογραφία, μέσω θυγατρικών της ενέκρινε πληρωμές με μετρητά σε δυο Έλληνες, γνωρίζοντας πως ένα μέρος των 16,4 εκατ. δολαρίων δόθηκαν για μίζες σε λειτουργούς δημόσιων νοσοκομείων.
Πρόστιμο συνολικά: 70,05 εκατ. δολάρια

- Smith & Nephew (εταιρία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού): από το 1998 έως το 2006 φέρεται να έδωσε μίζες 9,4 εκατ. δολάρια. 
Όπως προκύπτει από έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, μέσω συγκεκριμένων συνεργατών της, πωλούσε τα προϊόντα σε κανονική τιμή καταλόγου στην ελληνική εταιρία διανομής με έδρα την Αθήνα και μετά κατέβαλε το ποσό της έκπτωσης σε εικονική εταιρία offshore, την οποία ήλεγχε ο διανομέας. 
Και αυτά τα «μαύρα» χρήματα, η εταιρία διανομής τα χρησιμοποίησε για να δώσει... κίνητρο σε λειτουργούς του συστήματος υγείας να προτιμούν τα προϊόντα της Smith & Nephew. 
Πρόστιμο συνολικά: 22,1 εκατ. δολάρια

- Daimler AG (αυτοκινητοβιομηχανία): έδωσε μίζες δεκάδων εκατ. δολαρίων σε 22 χώρες. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Daimler έχει δωροδοκήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους σε 22 χώρες του κόσμου, μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού. Εταιρικοί λογαριασμοί, offshore εταιρίες, τραπεζικοί λογαριασμοί τρίτων, παραπλανητικές τιμολογήσεις. Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν ως μίζες σε Κίνα, Κροατία, Ελλάδα, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ουγγαρία, Ιράκ, Ακτή Ελεφαντοστού, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και πολλές άλλες.
Πρόστιμο: 185 εκατ. δολάρια

- Alliance One International (εταιρία εμπορίας καπνού): 96.000 δολάρια μίζες σε Έλληνες το 2003. 
Έλληνας αξιωματούχων των εφοριακών και τελωνειακών αρχών πήρε τον Απρίλιο του 2003 περίπου 96.000 δολάρια από τον επικεφαλής της εταιρίας. Η μίζα δόθηκε για να μειωθούν οι φόροι της Dimon στην Ελλάδα κατά 1,9 εκατ. ευρώ και από 2,5 εκατ. ευρώ να πληρώσει τελικά 600.000€. Ανάλογες... συναλλαγές έγιναν στην Ταϊλάνδη, το Μαλάουι, στο Κιργιστάν, στην Ινδονησία, στη Μοζαμβίκη και στην Κίνα. 
Πρόστιμο συνομικά: 19,45 εκατ. δολάρια 

- Comverse Technology (εταιρία τηλεπικοινωνιών): Έδωσε 536.000 δολάρια μίζες σε Έλληνες από το 2003 έως το 2006. Τα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου αποκαλύπτουν ότι μέσω υπαλλήλων της και ενός τρίτου παράγοντα που έχει σχέση με τις θυγατρικές της, η εταιρία έδωσε μίζες σε άτομα που συνδέονται με τον ΟΤΕ για να εξασφαλίσει παραγγελίες προϊόντων ή υπηρεσιών. Η εταιρία περνούσε στα βιβλία της, τις μίζες αυτές ως νόμιμες προμήθειες μεσαζόντων. Οι μίζες έκαναν τη... δουλειά τους, αφού η εταιρία έκανε συμβάσεις 10 εκατ. δολαρίων και είχε κέρδη 1,2 εκατ. δολάρια. 
Πρόστιμο: Μέχρι στιγμής έχει πληρώσει στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ 1,2 εκατ. δολάρια για να εξασφαλίσει τη μη δίωξη της έως τον Απρίλιο του 2013.

Τα στοιχεία όπου αποδεικνύεται η παράνομη δραστηριότητα των συγκεκριμένων εταιριών έχουν διαβιβαστεί από τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλα στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, που θα αναζητήσουν ποιοι είναι οι Έλληνες που φέρονται να έχουν δωροδοκηθεί...

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα, ο παράδεισος της... μίζας! Έλληνες πήραν 26 εκατ. δολάρια από αμερικανικούς κολοσσούς!"

Αφορολόγητες θέλουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία οι εφοπλιστές

Επιστολή ντοκουμέντο της Ένωσης Εφοπλιστών αποκαλύπτει πως οι εφοπλιστές είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν από τη συμφωνία Ελλάδας- Ελβετίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων τους στην Ελβετία.

Η επιστολή, που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής», έχει σταλεί τον Δεκέμβριο του 2011 στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και υπογράφεται από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Θόδωρο Βενιάμη. Το εν λόγω έγγραφο πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας επισημαίνεται ότι «η εν λόγω συμφωνία μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας ετοιμάζεται για περισσότερο από 2 χρόνια, και ακόμη δεν έχει υπογραφεί και φαίνεται πως η αντίδραση των εφοπλιστών μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων στην Ελβετία, όπως έχει πει ο Ευ. Βενιζέλος, προέρχεται από εφοπλιστικές δραστηριότητες».

Η επιστολή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών έφθασε στο γραφείο του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών στις 14 Δεκεμβρίου. Με ιδιόχειρη σημείωσή του ο Ευ. Βενιζέλος την αρχειοθέτησε στο γραφείο του και στον γενικό γραμματέα Ηλία Πλασκοβίτη που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία.

Στην επιστολή οι εφοπλιστές ζητούν «όπως περιληφθεί στο κείμενο της σχετικής συμφωνίας όρος βάσει του οποίου οι ρυθμίσεις τής υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας δεν θα έχουν εφαρμογή για τις καταθέσεις των Ελλήνων εφοπλιστών που ευρίσκονται στην Ελβετία».

Επιπλέον επισυνάπτουν «για την διευκόλυνση των υπηρεσιών» και σχέδιο διάταξης στα ελληνικά και τα αγγλικά, καθώς και κείμενο αιτιολογικής έκθεσης, για την περίπτωση που απαιτηθεί, υπαγορεύοντας ουσιαστικά το τμήμα της συμφωνίας σε ό,τι τους αφορά, τονίζεται στο ρεπορτάζ της Αυγής.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης αναφέρει ότι οι εφοπλιστές έχουν επιλέξει τις ελβετικές τράπεζες για κατάθεση των νόμιμων εσόδων τους, που προέρχονται από την εκμετάλλευση των πλοίων τους, τα οποία αποκτούν στην αλλοδαπή και τα οποία «είναι νόμιμα και απαλλάσσονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας από επιβολή φορολογίας». Η νομική τους επιχειρηματολογία προέρχεται από νόμους του 1975 και 1978 και το άρθρο 107 του Συντάγματος για επενδύσεις κεφαλαίου εξωτερικού.

Οι εφοπλιστές απαιτούν να μην τους ελέγχει καν το ελληνικό κράτος: "Καταθέσεις πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων με ελληνική σημαία ή ξένη σημαία των οποίων η διαχείριση γίνεται από διαχειρίστρια εταιρεία εγκατεστημένη στην Ελλάδα και των αμέσων και εμμέσων μετόχων αυτών, φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και καταθέσεις των εν Ελλάδι εγκατεστημένων διαχειριστριών εταιρειών δεν εμπίπτουν εις το πεδίον εφαρμογής της παρούσης συμφωνίας". Ζητούν δηλαδή να μην φορολογούνται όχι μόνο οι καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά και στην Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Και ποιος θα εξετάζει την προέλευση των χρημάτων; «Η ελβετική τράπεζα θα ελέγχει και θα διαπιστώνει με εσωτερική διαδικασία». Άρα το ελληνικό κράτος δεν μπορεί ούτε να τους ελέγχει - είναι μια εκδοχή του «αν με βρείτε, πιάστε με», που έχει πει ο Βίκτωρας Ρέστης, αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Αυγής.

tvxs

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφορολόγητες θέλουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία οι εφοπλιστές"

Συμμετοχή ΟΜΕ-ΟΤΕ στην απεργία της Πέμπτης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυβέρνηση και Τρόικα επιμένουν σε μια σκληρή και βάρβαρη πολιτική που το μόνο που έχει είναι :
• Φτώχεια
• εξαθλίωση
• ανεργία
• κατάλυση του Κράτους Πρόνοιας
• κατάργηση Συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ των Κοινωνικών εταίρων για τη θέσπιση του κατώτερου μισθού.
• Μεγαλύτερη ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι δεν μπορεί παρά να συνεχίσουν τους αγώνες με κάθε τρόπο και κάθε μέσο προκειμένου να μην ψηφιστούν τα βάρβαρα αυτά μέτρα ισοπέδωσης κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος
των εργαζομένων.

Η ΟΜΕ- ΟΤΕ συμμετέχει σ την 24 ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 18 Ο κτωβρίου (ημέρα συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Καλούμε όλους τους Εργαζόμενους του Ομίλου ΟΤΕ να συμμετάσχουν στην απεργία και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις .

Καλούμε τους εργαζόμενους στην Αθήνα να σ υμμετάσχουν στη συγκέντρωση της ΓΣΣΕ στο Πεδίο του Άρεως στις 11.00 π .μ.

Προ- συγκέντρωση στο ΥΜΑ – ΝΥΜΑ στις 10.30 .

Αντιστεκόμαστε και αντιδρούμε
Στις Μνημονιακές πολιτικές Κυβέρνησης και Τρόικα
Στα αναποτελεσματικά και χωρίς προοπτική μέτρα
• που υποτάσσουν τους εργαζόμενους και τους Λαούς στους Τραπεζίτες και στα Ισχυρά Οικονομικά Κέντρα
• που οδηγούν στη διάλυση της Κοινωνικής Ευρώπης
• που προκαλούν πρωτόγνωρες και ανεξέλεγκτες συγκρούσεις
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣ Ο ΥΝ ΤΑ ΜΕΤ ΡΑ ΠΟ Υ ΕΞΟ ΝΤ ΩΝΟ ΥΝ Τ ΗΝ ΚΟ ΙΝΩΝΙΑ
Για την ΟΜΕ-ΟΤΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παναγιώτης Κούτρας Αντώνης Μπιρμπιλής

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμμετοχή ΟΜΕ-ΟΤΕ στην απεργία της Πέμπτης"

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών - Συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική – Πανεργατική απεργία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και τα Σωματεία Μέλη της, συμμετέχουμε στην 24ωρη Πανελλαδική – Πανεργατική απεργία την ΠΕΜΠΤΗ 18/10/2012 και στα... συλλαλητήρια που αποφάσισαν η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα σε όλους τους Νομούς της χώρας.

Η μαζική δυναμική παρουσία όλων μας αποτελεί προϋπόθεση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ των κυβερνητικών πολιτικών.

● ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ των Σιδηροδρομικών: 

ΠΕΜΠΤΗ 10.00’ π.μ. στα γραφεία της Π.Ο.Σ. (Κάνιγγος 6).

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών - Συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική – Πανεργατική απεργία"

Κλειστά θα είναι την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με απόφαση της ΕΣΕΕ, την ίδια ημέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί Πανεμπορικό Συλλαλητήριου μπροστά από τα γραφεία της ΕΣΕΕ, στην οδό Μητροπόλεως 42.

«Είναι χρέος όλων των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων η κινητοποίηση να πετύχει, τα καταστήματα να κλείσουν συνολικά και να ακουστεί η φωνή μας μέχρι το υπουργείο Οικονομικών, εκεί που εξυφαίνονται σχέδια για την εξάλειψη της μικρής και μεσαίας εμπορικής επιχείρησης», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της συνομοσπονδίας

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά θα είναι την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα."

Ακινητοποιημένα τη Πέμπτη τα ταξί

Ακινητοποιημένα θα μείνουν την Πέμπτη από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα τα ταξί, καθώς η Ομοσπονδία προχωρεί σε κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα οικονομικά μέτρα που σχεδίασαν κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και τρόικα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, την ίδια μέρα προγραμματίζεται στην Αθήνα συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή και του Συνδέσμου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής στις 11.30 π.μ. επί της οδού Μητροπόλεως 42.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακινητοποιημένα τη Πέμπτη τα ταξί"

Απεργούν στις 17 και 18 Οκτωβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σε διήμερη απεργία προχωρούν στις 17 και 18 Οκτωβρίου οι γιατροί συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία των επιστημονικών φορέων στις 17 Οκτωβρίου αλλά και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου.

Η ΟΕΝΓΕ, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, αποφάσισε να συμμετάσχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις από κοινού με τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για «την αποτροπή ψήφισης των μέτρων της κυβέρνησης που θα διαλύσουν ολοσχερώς την ελληνική κοινωνία», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό σύστημα υγείας χρηματοδοτούμενο με επάρκεια από τον κρατικό προϋπολογισμό, καμιά περικοπή στο Ιατρικό Μισθολόγιο, ασφαλή εφημέρευση Νοσοκομείων και ΚΥ και άμεση αποπληρωμή των εφημεριών, στελέχωση Νοσοκομείων και ΚΥ με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Κανένα Νοσοκομείο να μην κλείσει, κανένα νοσηλευτικό κρεβάτι να μην χαθεί», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν στις 17 και 18 Οκτωβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news