facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Στάση εργασίας αύριο το πρωί σε Μετρό – ΗΣΑΠ

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9.00 πμ, προχωρούν αύριο Τρίτη 16 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι σε Μετρό και ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός). 

Αιτία, όπως καταγγέλλουν, είναι η έξαρση φαινομένων που καταλήγουν σε περιστατικά εγκληματικών ενεργειών σε βάρος του προσωπικού της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.. 

Στη σχετική ανακοίνωση του Σωματείου γίνεται λόγος για μη υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την εφαρμογή των σχετικών νόμων για την οργάνωση της επιχείρησης, καθώς και την υλοποίηση των πρόσφατων Σ.Σ.Ε.. 

Συγκεκριμένα, σημειώνεται, τομείς που αφορούν την ασφάλεια σιδηροδρόμου (εγκαταστάσεις, τροχαίο υλικό, επιβάτες και προσωπικό), «έχουν απαξιωθεί σε βαθμό τέτοιο που να είναι ανησυχητική η υποβάθμιση του φορέα». 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας αύριο το πρωί σε Μετρό – ΗΣΑΠ"

Το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του ΟΑΕΔ - Άνεργος έπαιρνε 12 επιδόματα τον μήνα

Με πλαστά δικαιολογητικά εισέπρατταν παράνομα επιδόματα ανεργίας και άλλες παροχές, με το κόστος στον Οργανισμό για 23 υποθέσεις που πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης να αποτιμάται στα 3,5 εκατ. ευρώ

Πλοκάμια στον ΟΑΕΔ έχουν απλώσει οι επιτήδειοι που με πλαστά δικαιολογητικά έπαιρναν παρανόμως επιδόματα ανεργίας και μια σειρά άλλων παροχών. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το πλιάτσικο που τα προηγούμενα χρόνια επιχείρησαν να κάνουν στον Οργανισμό ιδιώτες αλλά και ορισμένοι υπάλληλοι.

Τον δρόμο της δικαιοσύνης έχουν ήδη πάρει 23 υποθέσεις που έχουν κοστίσει στον ΟΑΕΔ πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να αναφερθεί πως μόνο από μία υπόθεση - στην οποία εμπλεκόταν υπάλληλος του Οργανισμού- η ζημιά είναι 1,4 εκατομμύρια.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» δύο υποθέσεις πλαστογραφίας στον ΟΑΕΔ έφτασαν τον Σεπτέμβριο στο Εφετείο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως και στις δύο περιπτώσεις καταδικάστηκαν οι εμπλεκόμενοι.

Κομπίνες σε όλη τη χώρα
Παράλληλα 21 πειθαρχικές υποθέσεις έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία. Οι 13 υποθέσεις αφορούν στην Αττική και οι υπόλοιπες εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Ρόδο, την Κω, στο Ηράκλειο και τη Ζάκυνθο (αποδεικνύοντας πως η δράση των επιτηδείων δεν έχει... τοπικούς περιορισμούς).

Ενδεικτικά αναφέρονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης:
Επίδομα ανεργίας από 12 συνολικά υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έπαιρνε ταυτόχρονα κάτοικος της Αττικής (με αρχικά Γ.Δ.). Το κόστος φτάνει τα 58.277 ευρώ και έχει διαβιβαστεί πράξη βεβαίωσης οφειλής στη Δ.Ο.Υ.
Υπάλληλος του ΟΑΕΔ (με αρχικά Σ.Β.) καταδικάστηκε σε δύο φορές ισόβια. Είχε προχωρήσει σε πλαστογραφία με αποτέλεσμα- όπως ήδη αναφέρθηκε- η ζημιά για το Ταμείο να φτάνει σχεδόν το 1,5 εκατομμύρια ευρώ.


Πρώην αστυνομικός έπαιρνε παροχές ανεργίας και οικογενειακό επίδομα με πλαστά δικαιολογητικά, δηλώνοντας μάλιστα ότι έχει 19 παιδιά! Η ζημιά για τον ΟΑΕΔ είναι 83.836 ευρώ και έχει διαβιβαστεί πράξη βεβαίωσης οφειλής στη Δ.Ο.Υ.
Υπάλληλοι και επιχειρηματίες «συνεργάζονταν» και χρησιμοποιούσαν πλαστές βεβαιώσεις για να επωφεληθούν από τα επιδοτούμενα προγράμματα.

Η ζημιά φτάνει τα 376.492 ευρώ και η υπόθεση έφτασε τον Σεπτέμβριο στο Εφετείο. Τελικά καταδικάστηκαν σε πέντε έτη φυλάκισης οι υπάλληλοι και σε έντεκα έτη οι επιχειρηματίες.


Γυναίκα με αρχικά Χ.Ε. εργαζόταν ως μισθωτή και παράλληλα έπαιρνε την επιδότηση για το πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών (ποσό 15.000 ευρώ). Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για περιορισμένα περιστατικά συμμετοχής υπαλλήλων σε απάτες και αυτό δεν χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο διοικητής του Οργανισμού Ηλίας Κικίλιας, «δυστυχώς αποκαλύφτηκαν και ορισμένοι επίορκοι που ντροπιάζουν τη συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του ΟΑΕΔ, στους οποίους οφείλεται ότι ο Οργανισμός έχει κατορθώσει να μείνει όρθιος σε αυτήν την οικονομική και κοινωνική καταιγίδα».

Δύο ακόμα υπάλληλοι εμπλέκονται σε μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων και οι υποθέσεις εξετάζονται από τη δικαιοσύνη. Συγκε-κριμένα υπάλληλος με αρχικά Ρ.Α. εμπλέκεται σε μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων ανεργίας που αφορούν σε συγχώνευση επιχειρήσεων. Η ζημιά είναι 428.062 ευρώ και έχει επιβληθεί ποινή οριστικής παύσης (προχώρησε η διαδικασία της απόλυσης). Σε άλλη περίπτωση υπάλληλος με αρχικά Σ.Μ. προχώρησε στη μη νόμιμη καταβολή οικογενειακών επιδομάτων. Εχουν επιστραφεί τα χρήματα από τον υπάλληλο, τα οποία υπολογίζονται σε 80.031 ευρώ.

Οριστική απόλυση
Δύο ακόμα υπάλληλοι εμπλέκονται σε μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων και οι υποθέσεις εξετάζονται από τη δικαιοσύνη. Συγκε-κριμένα υπάλληλος με αρχικά Ρ.Α. εμπλέκεται σε μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων ανεργίας που αφορούν σε συγχώνευση επιχειρήσεων. Η ζημιά είναι 428.062 ευρώ και έχει επιβληθεί ποινή οριστικής παύσης (προχώρησε η διαδικασία της απόλυσης). Σε άλλη περίπτωση υπάλληλος με αρχικά Σ.Μ. προχώρησε στη μη νόμιμη καταβολή οικογενειακών επιδομάτων. Εχουν επιστραφεί τα χρήματα από τον υπάλληλο, τα οποία υπολογίζονται σε 80.031 ευρώ

ΠΛΑΣΤΑ ΕΝΣΗΜΑ, ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ & ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Οι τρεις... κερκόπορτες στην «επιχείρηση απάτη»

Με πλαστά ένσημα και ψεύτικες άδειες παραμονής προσπαθούν κυκλώματα επιτηδείων αλλά και μεμονωμένα άτομα να βάλουν χέρι στα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Τρεις είναι οι συνηθέστερες απάτες που κάνουν οι επιτήδειοι για να πάρουν παρανόμως χρήματα από τον ΟΑΕΔ:
Η προσκόμιση πλαστών ενσήμων. Τα ένσημα αυτά σε πολλές περιπτώσεις πωλούνται σε άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να τύχουν επιδότησης. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στον κλάδο των οικοδομών, όπου τα ένσημα δεν υπολογίζονται με τις ημέρες εργασίας αλλά με βάση τα τετραγωνικά.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει η υπόθεση 171 ατόμων στη Βόρεια Ελλάδα που είχαν εικονικές ημέρες ασφάλισης. Οι συγκεκριμένες ημέρες έχουν ανακληθεί από το ΙΚΑ επειδή, όπως αποδείχτηκε, δεν αντιστοιχούσαν σε κάποιο έργο.
Η σχετική καταγγελία διαβιβάστηκε στον ΟΑΕΔ από το ΙΚΑ και η ζημιά υπολογίζεται σε 493.676 ευρώ. Οι επιδοτήσεις έχουν ανακληθεί και καταλογίστηκαν στα χρέη, ενώ στον εργολάβο έχει υποβληθεί μήνυση από το ΙΚΑ. Σε άλλη περίπτωση, 27 άτομα αποπειράθηκαν να λάβουν το οικοδομικό βοήθημα και μία επιδότηση ανεργίας με πλαστές ημέρες ασφάλισης. Με βάση τα στοιχεία, 4 άτομα πήραν επίδομα (οι επιδοτήσεις αυτές έχουν ανακληθεί), ενώ οι υπόλοιποι 23 δεν κατάφεραν να λάβουν κάποια παροχή. Και η υπόθεση αυτή έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Η παρουσίαση πλαστών αδειών παραμονής στη χώρα, ώστε οι κάτοχοί τους να πάρουν μια σειρά επιδομάτων (π.χ. ανεργίας, ειδικό εποχικό επίδομα). Για να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό, υπάρχει πλέον ηλεκτρονική σύνδεση με το υπουργείο Εσωτερικών για τις άδειες διαμονής πολιτών.

Μία από τις περιπτώσεις που έφτασε στη δικαιοσύνη αφορά 78 άτομα που εισέπρατταν για ένα ή ακόμα και δύο έτη παράνομα οικογενειακό επίδομα. Τα συγκεκριμένα άτομα έκαναν χρήση πλαστών αδειών διαμονής για να πάρουν τις συγκεκριμένες παροχές. Οσον αφορά το κόστος για τον Οργανισμό, αυτό υπολογίζεται σε 74.052 ευρώ.

Η «εικονική» απόλυση εργαζομένων ώστε να πάρουν επίδομα, παρότι πρόκειται για εθελούσιες αποχωρήσεις (και επομένως δεν δίνεται επιδότηση). Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ανάλογη υπόθεση στον Βόλο, όπου οι απολυμένοι εμφανίζονται να έχουν πάρει τριπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, αλλά παράλληλα κατέθεσαν τα χαρτιά για το επίδομα ανεργίας.

Σημειώνεται πως τον δρόμο της δικαιοσύνης έχουν αρχίσει να παίρνουν και υποθέσεις για τη δράση που είχε αναπτυχθεί στη Ζάκυνθο με τα επιδόματα τυφλότητας.

Στη δικαιοσύνη έχει ήδη φτάσει η περίπτωση προϊσταμένου για μη νόμιμη λήψη προνοιακού επιδόματος τυφλότητας, με τη ζημιά για τον δήμο να υπολογίζεται σε 12.334 ευρώ (χρήματα που έχουν επιστραφεί). Στο συγκεκριμένο άτομο έχει επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης από το υπηρεσιακό συμβούλιο, ενώ εκκρεμεί ένστασή του.

Για να μπει τέλος σε ανάλογα φαινόμενα η διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει αναπτύξει το σύστημα οικονομικής διαχείρισης με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή τα πραγματικά μεγέθη δαπανών ανά κωδικό, και όχι εκτιμήσεις. Παράλληλα, εφαρμόζεται σύστημα λειτουργικών δαπανών με «κέντρα κόστους» σαν αυτό που εφαρμόζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα δυο τελευταία χρόνια η εξοικονόμηση σε λειτουργικές δαπάνες, εκτός μισθών, έφτασε τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ηλίας Κικίλιας
Με ηλεκτρονικό τρόπο μπήκε τέλος στις απάτες

«Εχει αρχίσει και αποδίδει η συστηματική δουλειά των τριών τελευταίων ετών. Από τη μια μεριά, όλες οι παροχές του Οργανισμού γίνονται πλέον μέσω ενός κεντρικού πληροφοριακού συστήματος και όλες οι πληρωμές αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Αρα δεν μπορεί κανείς να εισπράξει επιδόματα από διαφορετικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, όπως πριν από μερικά χρόνια. Παράλληλα συνδεθήκαμε ηλεκτρονικά από το 2011 με το ΙΚΑ, για τη διασταύρωση των ενσήμων, και πριν από λίγο καιρό με το υπ. Εσωτερικών για τις άδειες διαμονής πολιτών αλλοδαπών από τρίτες χώρες. Με τον τρόπο αυτόν βάλαμε ένα οριστικό τέλος στις απάτες που στηρίζονταν είτε σε πλαστά ένσημα είτε σε πλαστές άδειες διαμονής», λέει ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας.

«Μας ντροπιάζουν»
«Ορισμένοι επίορκοι ντροπιάζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ΟΑΕΔ στους οποίους οφείλεται ότι ο Οργανισμός έχει κατορθώσει να μείνει όρθιος σε αυτήν την οικονομική και κοινωνική καταιγίδα», λέει ο κ. Κικίλιας.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του ΟΑΕΔ - Άνεργος έπαιρνε 12 επιδόματα τον μήνα "

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των πλειστηριασμών 132.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Την απειλή να βγουν στο «σφυρί» τα σπίτια τους αντιμετωπίζουν 132.000 ιδιοκτήτες. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που γίνει άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από το νέο έτος. Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ισχύει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 για ακίνητα που η αντικειμενική τους αξία φτάνει μέχρι τις 200.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή οι διευθύνσεις των τραπεζών που ασχολούνται με την είσπραξη των οφειλομένων βρίσκονται επί ποδός πολέμου εν όψει της επικείμενης άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των τραπεζών, αν δεν υπάρξει παράταση της απαγόρευσης, θα βγουν στο «σφυρί» δεκάδες χιλιάδες ακίνητα. Πρόκειται για μεγάλη ποσότητα ακινήτων, που είναι βέβαιο ότι θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στην αγορά σε ό,τι αφορά τις τιμές.

Τα οργανωμένα δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία που συνεργάζονται με τις τράπεζες ετοιμάζονται για άρση των πλειστηριασμών, καθώς, όπως λένε, οι τράπεζες στην κατηγορία αυτή των δανειοληπτών έχουν χορηγήσει στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους οι Ενώσεις Καταναλωτών αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ, κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, θεωρεί αναγκαίο να δοθεί παράταση τριών ετών στην απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων, λόγω της αρνητικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Προσθέτει ότι μια τριετής παράταση θα ανακουφίσει τις οικογένειες που παρουσιάζουν πλέον μια διαφορετική οικονομική κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό, ενώ κάποιες άλλες οικογένειες επιβιώνουν μόνο με τα επιδόματα ανεργίας.

«Ασκό του Αιόλου» χαρακτηρίζει η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου τις διαδικασίες των πλειστηριασμών και επισημαίνει ότι θα πάρουν τη μορφή «χιονοστιβάδας». Ο πρώτος πλειστηριασμός έχει ως τιμή εκκίνησης την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Ομως στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει ενδιαφερόμενος, η διαδικασία επαναλαμβάνεται στο 80% της αρχικής τιμής. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε στην επόμενη συνεδρίαση το ακίνητο θα έχει μια ελεύθερη τιμή που θα ορίζεται από τους ενδιαφερομένους.

Παράγοντες της αγοράς λένε ότι στην περιοχή των πλειστηριασμών εμφανίζονται επιτήδειοι. Αυτοί που γνωρίζουν, μιλούν για «κυκλώματα». Οσοι συμμετέχουν κάνουν λόγο για «κοράκια» που εκμεταλλεύονται την οικονομική ανέχεια των συνανθρώπων τους και πλουτίζουν σε βάρος τους, αφού αγοράζουν ακίνητα στο 1/5 της αρχικής τους αξίας.

Πάντως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν «ανοικτούς» λογαριασμούς με την Εφορία, δηλαδή έχουν οφειλές, είναι εφικτό η Εφορία να ζητήσει την κατάσχεση της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους για τα χρήματα που χρωστούν.

Να σημειωθεί ότι οι απαγορεύσεις που ισχύουν για τις τράπεζες δεν αφορούν το κράτος, το οποίο είναι σε θέση να βγάλει στο «σφυρί» ένα σπίτι για οφειλή εκατοντάδων ευρώ, όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι διαδικασίες και ο φορολογούμενος δεν τακτοποιεί τα χρέη του.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των πλειστηριασμών 132.000 ιδιοκτήτες ακινήτων"

Επτά καταστήματα Goody’s στη Θεσσαλονίκη τίθενται εκτός αλυσίδας γιατί.... μείωσαν τις τιμές

Στην αντεπίθεση περνούν τα επτά καταστήματα Goody’s της Θεσσαλονίκης που η εταιρεία ανακοίνωσε, μέσω ολοσέλιδων καταχωρήσεων στον Τύπο, ότι τίθενται εκτός του δικτύου της λόγω  της «συστηματική τους άρνησης να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις»

Τα επτά εστιατόρια χαρακτηρίζουν εντελώς αυθαίρετη την ανακοίνωση της εταιρείας ότι δεν ανήκουν πλέον στην αλυσίδα, κάνοντας λόγο για παραπλανητική και ανήθικη προσπάθειά της Goody's, μέσω των ΜΜΕ, να συνδέσει τις δικαστικές εκκρεμότητες των δύο μερών με την «προστασία των καταναλωτών και την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών» που παρέχουν τα πρώτα.

Μάλιστα, τα επτά καταστήματα της Θεσσαλονίκης,  που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από τον ίδιο franchisee, αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι ο βασικός λόγος της αντιδικίας είναι το γεγονός ότι προχώρησαν σε μειώσεις τιμών, «σε αντίθεση με την πάγια τακτική της Goody’s να διατηρεί ακριβό τον τιμοκατάλογό τους».

Επιπλέον, κατηγορούν την εταιρεία ότι με την πολιτική της οδηγεί τα Goody’s στον μαρασμό και τους εργαζομένους στην ανεργία.

Επίσης, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ανήκουν στην αλυσίδα των Goody’s και πως έχουν κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα σήματα και τους τίτλους της εταιρείας.

Τέλος, σύμφωνα με όσα αναφέρουν,  η Goody’s έχει ασκήσει ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα την έξοδο των εν λόγω εστιατορίων από το δίκτυό της, τα οποία όμως δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα.

Τα επτά καταστήματα είναι:

-Goody's Αγ. Δημητρίου, στην οδό Αγίου Δημητρίου 168
-Goody's Διοικητηρίου, στην οδό Αγίου Δημητρίου 70
-Goody's Κολόμβου, στην οδό Εγνατία 24
-Goody's Λάουρα, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 17-19
-Goody's Νεάπολης, στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 106
-Goody's Σταυρούπολης,  στην οδό Λαγκαδά 232
-Goody's Ωραιοκάστρου, στην οδό Θεσσαλονίκης 40

theinsider

Διαβάστε Περισσότερα » "Επτά καταστήματα Goody’s στη Θεσσαλονίκη τίθενται εκτός αλυσίδας γιατί.... μείωσαν τις τιμές"

Σαφάρι ΣΔΟΕ για όσους δεν πληρώνουν φόρους

Νέο σχέδιο δράσης καταστρώνει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), με στόχο να εντοπίσει όλες τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Η σειρά μέτρων θα περιλαμβάνει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, έλεγχο περιουσιακών στοιχείων, έλεγχο εταιρειών offshore και μεταβιβάσεις σκαφών αναψυχής.

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», μεταξύ των μέτρων της πρώτης γραμμής του ΣΔΟΕ είναι το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, τόσο για νομικά όσο και για φυσικά πρόσωπα. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνονται διαφορές χρημάτων που δεν καλύπτονται από τα φορολογηθέντα εισοδήματα, τότε θα δεσμεύονται και θα δημεύονται κινητά, ακίνητα αλλά και χρήματα. Στο στόχαστρο του Σώματος μπαίνουν όσοι πραγματοποίησαν σε ετήσια βάση πιστώσεις ή χρεώσεις άνω των 300.000 ευρώ. Οι τράπεζες θα παρέχουν σε ηλεκτρονική μορφή τα αρχεία, στα οποία αποτυπώνονται τα στοιχεία φυσικών προσώπων που διέθεταν από το 2000 και μετά τραπεζικούς λογαριασμούς. Θα ελεγχθούν επίσης όλες οι συναλλαγές στο εξωτερικό από 100.000 ευρώ και άνω.

Επίσης, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου θα γίνει online σύνδεση των τελωνείων με το ΣΔΟΕ. Θα διενεργούνται φυσικοί έλεγχοι στις εισαγωγές εμπορευμάτων και ειδικά από την Τουρκία.

Στο στόχαστρο του Σώματος μπαίνουν και offshore εταιρείες, αφού στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 18.300 εξωχώριες εταιρείες, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαφάρι ΣΔΟΕ για όσους δεν πληρώνουν φόρους"

Βρέφος σκότωσε φίδι δαγκώνοντάς το

Όταν ο μόλις ενός έτους Ιμάρ Γκαντίρ από το βόρειο Ισραήλ βρήκε το πρωί της Πέμπτης στο δωμάτιό του ένα φίδι 35 εκατοστών, άρχισε να το δαγκώνει μέχρι που η μητέρα του μπήκε στο δωμάτιο.

Έντρομη η μητέρα έβαλε τις φωνές και ειδοποίησε έναν γείτονα, ο οποίος έσπευσε στο σπίτι και άρπαξε τα απομεινάρια του φιδιού από τα χέρια του βρέφους.

''Θεωρώ ότι το παιδί αντέδρασε με το παιδικό του ένστικτο βάζοντας το το φίδι στο στόμα του. Ευτυχώς για εκείνον το φίδι δεν ήταν δηλητηριώδες, διαφορετικά θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε τραγωδία'' δήλωσε ένας ειδικός για τα φίδια.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρέφος σκότωσε φίδι δαγκώνοντάς το"

Η «λίστα των 400» με τα ακίνητα στο Λονδίνο κρύβει κεφάλαια 1 δισ. ευρώ

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται οι 400 Έλληνες που αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο τα τελευταία τρία χρόνια, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι η συνολική αξία των αγορών από αυτούς τους φορολογούμενους ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, ενώ έρχονται πρόστιμα και ποινικές διώξεις για τους φοροφυγάδες.

Η νέα λίστα που παρέδωσαν οι βρετανικές αρχές στην Ελλάδα περιλαμβάνει ονόματα και διευθύνσεις 400 Ελλήνων φορολογουμένων και εταιρειών οι οποίοι αγόρασαν την τελευταία τριετία πανάκριβα ακίνητα στο Λονδίνο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αγορές που έκαναν ξεκινούν από τα 100.000 ευρώ και φτάνουν ως και τα 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική τοποθέτηση στην λονδρέζικη κτηματαγορά φτάνει και ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Το 2010 οι Έλληνες ξόδεψαν 295 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων στο Λονδίνο σε πανάκριβες περιοχές όπως το Κένσιγκτον, το Τσέλσι και το Χαμπστεντ. Αντίστοιχα, το 2011 η ελληνική «επένδυση» σε ακίνητα στο Λονδίνο έφτασε τα 310 εκατ. ευρώ.

Έρχονται πρόστιμα, δεσμεύσεις λογαριασμών και ποινικές διώξεις

Τη λίστα έχουν παραλάβει οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι προχωρούν σε διασταυρώσεις με τις δηλώσεις και το πόθεν έσχες των 400 φορολογουμένων τα προηγούμενα έτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, οι έλεγχοι ολοκληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα. Αμέσως μετά θα παραδοθεί πόρισμα στην ηγεσία του υπουργείου για να κινηθούν οι διαδικασίες.

Οπως είναι αναμενόμενο, στις περιπτώσεις όπου θα εντοπιστεί φοροδιαφυγή θα επιβληθούν πρόστιμα, ενώ οι υποθέσεις στις οποίες υπάρχει οσμή «μαύρου χρήματος» θα σταλούν στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. Όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αγορές με τα εισοδήματά τους, θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά φόρο 45%, ενώ αν υπάρξουν στοιχεία για «μαύρο χρήμα» θα αντιμετωπίσουν δέσμευση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων αλλά και ποινικές διώξεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε πολλές περιπτώσεις οι αγορές έγιναν στο όνομα εταιρειών. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστούν περισσότεροι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για off-shore, και στη συνέχεια να εντοπιστούν ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις υπεράκτιες εταιρείες.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Η «λίστα των 400» με τα ακίνητα στο Λονδίνο κρύβει κεφάλαια 1 δισ. ευρώ"

Η τρόικα μας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό για απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σοβαρή εμπλοκή παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα τόσο στα εργασιακά όσο και στη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εργασιακά η κυβέρνηση, δια του Γιάννη Βρούτση, δέχεται την μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση από τους 6 στους 3 μήνες αλλά απορρίπτει την κατάργηση των τριετιών ωρίμανσης και τη μείωση των αποζημιώσεων έως 50%.

Στον τομέα του Δημοσίου τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού η τρόικα ζητά να απολυθούν όχι μόνο οι επίορκοι και όσοι δεν εμφανίζονται στη δουλειά τους, αλλά και οι υπάλληλοι των υπό κατάργηση οργανισμών.

Ακόμη και αν η τελευταία απαίτηση αποσυρθεί από το τραπέζι η τρόικα επιμένει ότι το χρονοδιάγραμμα της διαθεσιμότητας πρέπει να περιορισθεί από τη διετία στον ένα χρόνο. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν για σήμερα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη στάση του.

Ωστόσο από τη ΔΗΜΑΡ βεβαιώνουν ότι θέμα παραίτησης του κ.Μανιτάκη δεν υπάρχει, ενώ ανάλογη είναι και η εικόνα που έχει το μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Η τρόικα μας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό για απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα"

Οι Αγγελόπουλοι βάφτισαν τη βίλα των 4.695 τ.μ. στο Ψυχικό... πολυκατάστημα για φθηνότερο ρεύμα

Απίστευτες ιστορίες φέρνουν στο φως οι αποκαλύψεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για το χαράτσι, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη βίλα-μαμούθ των 4.695 τετραγωνικών της οικογένειας Αγγελοπούλου που όχι μόνο πληρώνει μικρότερο χαράτσι, αλλά παίρνει ρεύμα με φθηνότερο εμπορικό τιμολόγιο σαν να είναι πολυκατάστημα!

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, το σπίτι της Γιάννας και του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Παλαιό Ψυχικό αντί να πληρώνει ρεύμα με βάση το οικιακό τιμολόγιο όπως όλοι, παίρνει ρεύμα από τη μέση τάση με το φθηνότερο εμπορικό τιμολόγιο Β1 που συνήθως δίδεται σε πολυκαταστήματα, βιοτεχνίες και νοσοκομεία. Το συγκεκριμένο σπίτι είναι ένα πραγματικό «ανάκτορο» έκτασης 4.695 τμ. όπου έγινε και το περίφημο πάρτι με τα πυροτεχνήματα που έκαψαν το αλσύλιο του Ψυχικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η διαφορά που προκύπτει από τη χρήση του εμπορικού τιμολογίου Β1 σημαίνει μεγάλες απώλειες για τη ΔΕΗ. «Πολύ απλά η ΔΕΗ χάνει ένα σωρό χρήματα συγκριτικά με την ηλεκτροδότηση ενός σπιτιού με ανάλογες καταναλώσεις» λέει ο κ. Φωτόπουλος στην εφημερίδα.

Το συγκεκριμένο πολυτελές οίκημα, αναφέρει το «Θέμα» έχει κατανάλωση 50.000 κιλοβατώρων το μήνα την ώρα που μια μέση οικογένεια καταναλώνει 1700 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Με τη χρήση του μειωμένου τιμολογίου Β1, η οικογένεια Αγγελόπουλου πληρώνει από 0,05 έως 0,06 ευρώ την κιλοβατώρα ενώ η μέση οικογένεια πληρώνει από 0,06 έως 0,09 ευρώ την κιλοβατώρα (για τις πρώτες 2000 κιλοβατώρες). Συνολικά, οι απώλειες για τη ΔΕΗ από το σπίτι της Γιάννας και του Θόδωρου Αγγελόπουλου ξεπερνά τα 5.000 ευρώ το τετράμηνο.

Και μικρότερο χαράτσι

Εκτός από λιγότερα χρήματα για ρεύμα, το συγκεκριμένο σπίτι πληρώνει όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr και μικρότερο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (το γνωστό «χαράτσι»). Κι αυτό γιατί εκμεταλλεύεται ένα νόμο που ψηφίστηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο νόμος 4047/2012 ορίζει πως για τα ακίνητα που δεν έχουν οικιακή χρήση και είναι επιφάνειας άνω των 1000 τ.μ., ο συντελεστής για το τέλος ακινήτων μειώνεται κατά 30% για το άνω των 1.000 τ.μ. τμήμα, και κατά 60% για το τμήμα από 2.000 τ.μ. και πάνω.

Έτσι η έκπτωση που έχει πετύχει η οικογένεια Αγγελοπουλου από το χαράτσι φτάνει τα 70.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί πληρώνει χαράτσι 51.115 ευρω αντί να πληρώσει χαράτσι 86.388 ευρώ το χρόνο. Κερδίζει δηλαδή περίπου 35.000 ευρώ το χρόνο...

Φωτόπουλος: Δεν είναι η μοναδική περίπτωση

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μετά την επεισοδιακή εισβολή-κατάληψη των συνδικαλιστών στο Κέντρο Πληροφορικής της επιχείρησης την προηγούμενη εβδομάδα. Στόχος του κ. Φωτόπουλου ήταν να βρεθούν στοιχεία για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς όπως υποστηρίζει υπάρχουν πληροφορίες πως «έχοντες και κατέχοντες» πληρώνουν πολύ λιγότερα για το χαράτσι από όσα θα έπρεπε με βάση τον αρχικό νόμο Βενιζέλου. «Ο κ. Βενιζέλος έδωσε τη δυνατότητα στους πλούσιους, κατόχους μεγάλης περιουσίας, να έχουν τεράστια έκπτωση από το χαράτσι» υπογραμμίζει στο Πρώτο Θέμα ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία αυτά με τις καταγγελίες εις βάρος επιχειρήσεων και άλλων για το «χαράτσι» στα ακίνητα παρέδωσε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στον Εισαγγελέα την Παρασκευή.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Αγγελόπουλοι βάφτισαν τη βίλα των 4.695 τ.μ. στο Ψυχικό... πολυκατάστημα για φθηνότερο ρεύμα"

ΠΟΕ-ΟΤΑ για «Αριάδνη»: Ξεκινούν την ιδιωτικοποίηση από τα Ληξιαρχεία

Εκ του πονηρού «πρωτοφανή, απίστευτη» κίνηση με στόχο την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της, χαρακτηρίζει... με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ τη δημοσιοποίηση από τον υπουργό Εργασίας του προγράμματος «Αριάδνη». Δηλαδή, «οι πολίτες να 'καταθέτουν' στους λογαριασμούς συμβολαιογράφων 'χαράτσι' 40-50 ευρώ για να παντρευτούν, να τεκνοποιήσουν, να χωρίσουν... ακόμη και να πεθάνουν!!!».

Κατά την ΠΟΕ-ΟΤΑ που σε αυτό το θέμα κινείται στο ίδιο μήκος με την ΚΕΔΕ, «η ενημέρωση των δημογραφικών πράξεων μπορεί να είναι άμεσα εφαρμοστέα στα υπάρχοντα Ληξιαρχεία και Κ.Ε.Π. χωρίς το παραμικρό κόστος για τον πολίτη, με μια απλή νομοθετική ρύθμιση». Κι αυτό γιατί «στη χώρα λειτουργούν εύρυθμα 1.034 Δημοτικά Ληξιαρχεία εξυπηρετώντας τους πολίτες και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή», ενώ Υπεύθυνος Ληξίαρχος σε κάθε δήμο είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος υπόκειται σε μηνιαίο έλεγχο από τον Εισαγγελέα της έδρας του δήμου του. 

«Όλα τα δημογραφικά στοιχεία υπάρχουν στα Ληξιαρχεία όλης της χώρας. Ήδη, σε περιπτώσεις θανάτου ενημερώνουν όλες τις αρμόδιες αρχές (Δημοτολόγιο, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, Αστυνομία κ.α.). Επίσης, τα Ληξιαρχεία καταχωρούν το Α.Φ.Μ. και τον Α.Μ.Κ.Α. που θεωρούνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ενώ απαγορεύεται η συλλογή και η επεξεργασία τους παρά μόνο από αρμόδια Δημόσια Αρχή με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Με μια απλή νομοθετική ρύθμιση δύναται να επεκταθεί η υποχρέωση ενημέρωσης όλων των οικογενειακών μεταβολών, από τα Ληξιαρχεία προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία», αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Υπενθυμίζει δε ότι ήδη από τις αρχές του 2012 σε συνεργασία με τον Ο.Γ.Α. υπάρχει ON-LINE σύνδεση, με αποτέλεσμα την ίδια κιόλας ημέρα να αποστέλλονται στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα ληξιαρχικές πράξεις θανάτου για τη διακοπή της σύνταξης, χωρίς ο πολίτης να δαπανά ούτε ένα (1) ευρώ, ενώ εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία είναι υποχρεωμένα να στέλνουν σε μηνιαία βάση στην ΕΛΣΤΑΤ όλες τις δημογραφικές και οικογενειακές μεταβολές.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕ-ΟΤΑ για «Αριάδνη»: Ξεκινούν την ιδιωτικοποίηση από τα Ληξιαρχεία"

Στο μικροσκόπιο οι «χρυσές αμοιβές» 100.000 υπαλλήλων

Στην διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων περίπου 100.000 υπαλλήλων, διευθυντικών στελεχών και συμβούλων υπουργών και βουλευτών προχωρά η κυβέρνηση.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προτίθεται να «απογράψει» τους χρυσούς μισθούς του δημοσίου καθώς σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το παράδειγμα των ΤΑΙΠΕΔ είναι αποκαλυπτικό Τα ποσά που δαπανούν σχεδόν σε όλα τα ΝΠΙΔ σε "χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους" είναι τεράστια και καταβάλλονται με δελτία παροχής υπηρεσιών. Είναι αμφίβολο, βέβαια, αν δηλώνονται στην εφορία.

Ο οικονομικός εισαγελέας Γρηγόρης Πεπόνης ερευνά αν διευθυντικά στελέχη ΔΕΚΟ αύξησαν τις αμοιβές τους - την εποχή που όλα περικόπτονταν - πλαγίως, ήτοι με χορήγηση ειδικών και έκτακτων επιδομάτων ή, πλασματικών υπεωριών και εξόδων κίνησης.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, άλλωστε, δείχνουν ότι στους 11 πιο ζημιογόνους δημόσιους οργανισμούς (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΔΙΣΥ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ, ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΤΑ, ΤΕΟ, ΟΔΙΕ) ο μέσος ετήσιος μσθός για το 2009 ανέρχεται σε 40.772 ευρώ και είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και κατά 44,1% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον δημόσιο τομέα.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο μικροσκόπιο οι «χρυσές αμοιβές» 100.000 υπαλλήλων"

Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος για τα παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα

«Κόβονται απαραίτητες θεραπείες»

Κινδυνεύουν χιλιάδες παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα επειδή «κόβονται» απαραίτητες θεραπείες που θα τους εξασφάλιζαν, όχι μόνο την επιβίωση αλλά και μια καλή ποιότητα ζωής, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης από το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας. 

«Ένα κράτος που αποκλείει τους ασθενείς από ζωτικής σημασίας για τα νοσήματά τους θεραπείες, είναι κράτος υψηλού κινδύνου για να θρηνήσει ανθρώπινες ζωές. Παιδιά ανοσοκατεσταλμένα, εκτεθειμένα σε δεκάδες λοιμώδη νοσήματα δεν έχουν πια πρόσβαση ούτε σε γ-σφαιρίνη ούτε σε άλλα ζωτικά θεραπευτικά σχήματα που σηματοδοτούν την επιβίωσή τους» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

«Είναι τραγικό που εν έτι 2012, είμαστε υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουμε τους βιολογικούς παράγοντες, τα μονοκλωνικά αντισώματα, ακόμη και τη γ σφαιρίνη... και να γυρίσουμε στην ιατρική της κορτιζόνης για να θεραπεύσουμε τους ασθενείς μας. Είναι τραγικό, να πηγαίνει η Ευρώπη μπροστά και εμείς πίσω. Φταίει ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμη και σήμερα, στους ιθύνοντες ότι οι δαπάνες της Υγείας είναι ανελαστικές. Δεν περικόπτονται οριζόντια. Δε γίνεται εξυγίανση με λογιστικά κριτήρια, αλλά με επιστημονικά και ανθρωπιστικά» πρόσθεσε, κλείνοντας, ο κ. Πατούλης.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος για τα παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα"

Η απολογία Τόμσεν

Σε ξένα ΜΜΕ στο «HILTON»: «Κάναμε λάθος, κόβαμε μόνο μισθούς»

Το ξενοδοχείο «Hilton» – το «φρούριο» που έχει επιλέξει για σπίτι του στην Αθήνα ο Πόουλ Τόμσεν – ήταν και ο τόπος «απολογίας» του εκπροσώπου του ΔΝΤ για τα λάθη που έχει κάνει στην Ελλάδα. Αλλά και ο χώρος που διάλεξε για να σχολιάσει ακόμη και τον έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς πέτυχε στη διπλωματική ώθηση του ελληνικού ζητήματος αλλά δεν πρέπει ένα ακόμη πρόγραμμα να κινείται εκτός τροχιάς. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο Δανός μιλώντας μόνο σε ξένα μέσα το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, παραμονές της συνεδρίασης του Eurogroup και της επίσημης επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα, σε μια συνάντηση που θέλησε να κρατηθεί μυστική, αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει για όλα.

Ο κ. Τόμσεν έφθασε στο ραντεβού με καθυστέρηση, εμφανώς κουρασμένος, όπως τον περιγράφουν καλεσμένοι του. Ηταν πεσμένος, κοιτούσε συνέχεια έξω από το παράθυρο. Με χαμηλή φωνή είπε ότι ήταν λάθος ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε στην Ελλάδα το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, ότι καλύψαμε τον μισό δρόμο κόβοντας τους μισθούς και ότι έπρεπε να γίνουν αλλαγές στην αγορά εργασίας, να ανοίξουμε τις αγορές και τα κλειστά επαγγέλματα. Είπε ακόμη ότι ίσως είναι λάθος η ταχύτητα, η πολύ γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή, αφού οδήγησε στη βαθύτερη ύφεση.
Ηταν τόσο πεσμένος που σε μια ερώτηση για το πόσο χρόνο ακόμη θα χρειαστεί να μείνει στην Αθήνα (εννοώντας για να κλείσει το πακέτο) ο κ. Τόμσεν θεώρησε ότι τον ρωτούσαν πότε θα φύγει από την Ελλάδα και είπε ότι αν φύγει, σύντομα κάποιος άλλος θα τον αντικαταστήσει.

Εκλεισε ο κύκλος
Ισως έτσι απαντούσε και στις φήμες που θέλουν τον ίδιο και το επιτελείο του να αντικαθίστανται από την κυρία Λαγκάρντ, αφού τρία χρόνια τώρα έκλεισαν τον κύκλο τους...
Η συνάντηση, όπως ξεκίνησε, έδειξε ότι ο κ. Τόμσεν θέλησε να απαντήσει στην κριτική που του γίνεται για την επιμονή του στα σκληρά μέτρα που οδήγησαν σε αδιέξοδο. Η πρώτη κουβέντα που είπε είναι ότι πρέπει να διαλυθεί η εντύπωση πως πιέζουν για σκληρότερα μέτρα και δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση για την εφαρμογή τους.
Αναφερόμενος στο πακέτο που βρίσκεται στο τραπέζι είπε ότι είναι φιλόδοξο και η πρόκληση είναι να γεφυρωθεί το κενό που υπάρχει ανάμεσα στην ελληνική δημοσιονομική κατάσταση και στους στόχους που έχουν τεθεί από τους Ευρωπαίους.
Το μήνυμά του ήταν: ο στόχος δεν είναι να πιέσουμε την Ελλάδα να κάνει περισσότερα αλλά να πούμε στους Ευρωπαίους ότι αν υπάρχει ένα χάσμα, κοιτάζουμε να το καλύψουμε.
Είπε ότι η τρόικα δεν έχει καλή εμπειρία από την ικανότητα των ελληνικών αρχών να ελέγξουν τις δαπάνες στην Αυτοδιοίκηση και στην Υγεία και τη δυνατότητά τους να εξοικονομούν πόρους μέσω διοικητικών μεταρρυθμίσεων.
Περιέγραψε κατ' ουσίαν όλα τα μέτρα που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο ίδιος απέρριψε. Μάλιστα χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι αν τα μέτρα Στουρνάρα γίνονταν αποδεκτά, τότε το πρόγραμμα θα συνέχιζε να κινείται εκτός τροχιάς για ένα ή δύο τρίμηνα ακόμη.
Ο κ. Τόμσεν αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είχε κάνει πολλά (για να μειώσει το έλλειμμα), αλλά αυτό βασίστηκε πάρα πολύ στην αύξηση των φόρων. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών.
Ο Δανός μίλησε ξεκάθαρα για την επιμήκυνση του προγράμματος για διάστημα δύο ετών και ήταν επιφυλακτικός για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Θεωρεί ότι περισσότερα χρήματα χρειάζονται όχι μόνο λόγω της επιμήκυνσης αλλά και επειδή οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πολύ πίσω και το οικονομικό περιβάλλον γίνεται χειρότερο.
Η έκθεση της τρόικας θα περιλαμβάνει μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους αλλά αυτή δεν πρόκειται να βγει ώσπου να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα που συζητείται σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό του κ. Τόμσεν.
Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση σημείωσε ότι δημιουργεί κενό χρηματοδότησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αλλά αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, τότε θα πρέπει να επανέλθουμε με περισσότερα μέτρα.
Απαντώντας σε ερώτηση πώς μπορεί να μειωθεί το χρέος είπε ότι υπάρχει η προφανής λύση να «κουρευτεί» ή να κοπούν τα επιτόκια, αλλά είναι ήδη χαμηλά. Το επιτόκιο για την Ελλάδα είναι ελαφρώς πάνω από τον ρυθμό με τον οποίο δανείζεται το EFSF.
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν. Θα έπρεπε να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. ευρώ εφέτος, αλλά στο τέλος τα έσοδα θα είναι μηδενικά. Βέβαια μονολογώντας αναρωτήθηκε ποιος θα βάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα αν υπάρχει η απειλή να φύγει από το ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ταμειακή κατάσταση της χώρας είπε ότι πάντα υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα (και πέρυσι λέγαμε ότι τα ταμειακά αποθέματα φτάνουν ως τον Δεκέμβριο) αλλά γι' αυτό που έδειξε να ανησυχεί είναι η αιμορραγία στην πραγματική οικονομία.

Η αποτυχία
Ο κ. Τόμσεν αναγνώρισε ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι σοβαρές. Σημείωσε δε ότι αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο έχουμε αποτύχει, είναι το άνοιγμα των αγορών των επαγγελμάτων. Το βασικό λάθος είναι ότι είμαστε στο πέμπτο έτος της ύφεσης και εξακολουθούμε να έχουμε θετικό πληθωρισμό. Και αυτό δημιουργεί μια άνιση κατανομή του βάρους.
Οι αγορές προϊόντος, μαζί με τα κλειστά επαγγέλματα, ήταν ένα από τα προβλήματα στο πρόγραμμα. Κυβέρνηση και τρόικα συζητούν την απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων και των λιανικών πωλήσεων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες που έχουν συναντήσει σημειώνοντας ότι υπάρχουν πιέσεις για τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας, καθώς στις αγορές προϊόντων υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα, ενώ η αγορά εργασίας ήταν πιο εύκολο να απελευθερωθεί με τη μείωση του κατώτατου μισθού.

«Το Βήμα» ζήτησε να ενημερωθεί για τη συνάντηση από την εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ, η οποία απάντησε ότι δεν υπήρξε επίσημο briefing ούτε δόθηκαν σημειώσεις στους δημοσιογράφους. Σε δεύτερη επικοινωνία του «Βήματος» για τον σκοπό της συνάντησης η κυρία Conny Lotze δεν απάντησε...

Πού κλειδώνει το πακέτο
Aγρια λιτότητα 9,2 δισ. το 2013, έρχονται φόροι 4,3 δισ. το 2014
Τη Δευτέρα οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να γράψουν τον επίλογο του νέου μνημονίου και να επικυρώσουν το πακέτο μέτρων 13,5 δισ. ευρώ που είναι «προαπαιτούμενο» για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα .
Μετά τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις τα μέτρα που έκλεισαν ανέρχονται σε 9,2 δισ. ευρώ για το 2013, 4,3 δισ. ευρώ για το 2014 ενώ δεν έγινε καμία συζήτηση για τα μέτρα του 2015 και του 2016.
Οπως εξηγεί ο Γιάννης Στουρνάρας, η προσαρμογή για το 2013 είναι μεγάλη λόγω της επιμονής της τρόικας, παρ' ότι και ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός έθεσαν το ζήτημα στους Ευρωπαίους.
Στο πακέτο κυριαρχούν οι περικοπές στις συντάξεις 4,9 δισ. ευρώ για το 2013 (!) και ακολουθούν οι περικοπές στους μισθούς, τα ειδικά μισθολόγια και τα κοινωνικά επιδόματα.
Η τρόικα πιέζει να κοπούν τα δώρα (ως 800 ευρώ) που καταβάλλονται μόνο στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους από τα εφετινά Χριστούγεννα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του προϋπολογισμού το τελευταίο τρίμηνο.
Αυτό που αποκαλύφθηκε από τον εξονυχιστικό έλεγχο είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ παρουσιάζει «μαύρη τρύπα» ενός δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί.
Η τρύπα δημιουργήθηκε με τη μεταφορά κονδυλίων από κωδικό σε κωδικό, από τις αρχές του έτους, κάτι που έγινε τώρα αντιληπτό.
Στο πακέτο του 2013 δεν είναι μόνο περικοπές δαπανών, αλλά και η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα τσιγάρα και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Η απολογία Τόμσεν"

«Σώζονται 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα»


Διατηρείται το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας


Για τις υπό διαπραγμάτευση αλλαγές στα εργασιακά μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στον ΣΚΑΪ , στον απόηχο της ατελέσφορης χθεσινής συνάντησής του με τους επικεφαλής της τρόικας και ενόψει της σημερινής κρίσιμης διαβούλευσής του με τους εκπροσώπους της τριμερούς.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι σώζονται οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός στο ιδιωτικό τομέα ενώ ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ.

«Είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων. Δεν θέλω να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω την κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο. Θα ενημερωθούν και οι 3 πολιτικοί αρχηγοί της κυβέρνησης για τις τελικές συζητήσεις και αυτοί θα αποφασίσουν».

Ο Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην πειραχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν μειώσεις τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 1000 ευρώ ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δύο χρόνια. 

Το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας «δεν αλλάζει», «είναι αδιαπραγμάτευτο» και αποτελεί «σταθερή κυβερνητική θέση» καθώς δεν μπορούμε ακόμα να αξιολογήσουμε τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στις εργασιακές σχέσεις δήλωσε ο κ. Βρούτσης. 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το ζήτημα των μειωμένων αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα αλλά και το μειωμένο διάστημα προειδοποίησης. Ωστόσο τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν θίγεται η σύνταξη του ΟΓΑ και ότι δεν διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται η κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων Δημοσίου από το 2013.

Όπως είπε, το ζήτημα είναι υπό διαπραγμάτευση καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως και όλες οι μειώσεις συντάξεων και μισθών

Επί τάπητος έχει τεθεί τέλος και το ζήτημα του ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο δύσκολο στάδιο, δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό.

«Πρέπει να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα και θα το κάνουμε. Το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει υπέρ μας, ξαναβρίσκουμε την χαμένη μας αξιοπιστία» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.


 newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σώζονται 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα»"

Spiegel: Διετή επιμήκυνση για την Ελλάδα ζήτησε η Τρόικα

Στην αποκάλυψη πως οι ίδιοι οι Τροϊκανοί έχουν ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τη χορήγηση μιας διετούς «παράτασης», ουσιαστικά μιας επιμήκυνσης στο χρονοδιάγραμμα επίτευξης των στόχων του ελληνικού προγράμματος προχώρησε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Στο δημοσίευμα του περιοδικού τονίζεται πως οι Τροϊκανοί ουσιαστικά δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «εντός της Τρόικας υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους» και ως ένα ενδιάμεσο βήμα καλούν την Ευρωζώνη να δώσει ... παράταση στην Ελλάδα.

Με βάση το «αίτημα» της Τρόικας η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργείτο, το οποίο εκτιμάται στα 30 δισ. ευρώ, θα μπορούσε κατά το περιοδικό να καλυφθεί είτε με κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας -κυρίως η ΕΚΤ- είτε με ένα τρίτο δανειακό πακέτο, ενδεχόμενα τα οποία απορρίπτει μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η Τρόικα ερίζει για την ελληνική έκθεση», είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος, στο οποίο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ΕΚΤ και το ΔΝΤ «τσακώθηκαν» για την αναμενόμενη έκθεση.

Αρχικά, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, είχε συμφωνηθεί από τους δανειστές η μείωση του χρέους μέχρι το 2020 στο 120% του ΑΕΠ και η τήρηση αυτού του στόχου αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δανειακή δόση ύψους 31, 5 δισ. ευρώ.

Εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, όμως, η Αθήνα δεν θα πετύχει τον στόχο του 120%, όπως δείχνουν εσωτερικοί υπολογισμοί της τρόικας, τονίζεται στο δημοσίευμα και σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από το πόσο μεγάλη θα είναι η απόκλιση, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος το 2020 θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 140% του ΑΕΠ, την ΕΚΤ να υπολογίζει παρόμοιο ποσοστό, αλλά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά αισιόδοξα την κατάσταση και να προβλέπει το ύψος του χρέους στο 128% του ΑΕΠ το 2020.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Διετή επιμήκυνση για την Ελλάδα ζήτησε η Τρόικα"

Πως ο Νταβούτογλου...εξαφάνισε το Καστελόριζο! Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσιάστηκε περίπου ως “μάγος της διπλωματίας” από Τούρκους και Αμερικανούς. Και πράγματι είναι! Αφού μπορεί ως …ταχυδακτυλουργός να “εξαφανίζει” ένα ολόκληρο νησί, όπως το Καστελόριζο και κυρίως χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση από την Ελλάδα... Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Επενδυτής και η Κύρα Αδάμ “οι επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αθήνα είναι πάντα χρήσιμες και ενδιαφέρουσες, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να πληροφορηθεί η ελληνική κοινή γνώμη «από πρώτο χέρι» τι ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα. 

Ο κ Νταβούτογλου, λοιπόν, στην προχθεσινή επίσκεψη του αποκάλυψε ότι στις ατέρμονες διερευνητικές συνομιλίες με την Αθήνα, η Τουρκία δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο . Για την Τουρκία, το Καστελόριζο...δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο και επομένως είναι ξεχωριστό θέμα και δεν περιλαμβάνεται στις συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και τον καθορισμό της ΑΟΖ στο Αιγαίο.« Έχουμε συζητήσει γι αυτό, αλλά ως ξεχωριστό θέμα» είπε ο κ Νταβουτογλου. Οι αποκαλύψεις επομένως από αυτή και μόνον την φράση είναι πολλές”. 

Τι ακριβώς λοιπόν συνέβη κατά την επίσκεψη του κ.Νταβούτογλου; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κ.Αδάμ πολλά ενδιαφέροντα:

Θέμα...συντεταγμένων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αποκαλύπτει ότι στις διμερείς συνομιλίες «για το Αιγαίο» η Τουρκία θέτει εμμέσως (το πιθανότερο) αλλά πιεστικά, (λόγω Καστελόριζου) θέμα ..συντεταγμένων του Αιγαίου. Δηλαδή μια διαπραγμάτευση μέσα στη διαπραγμάτευση. Μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά επιμένει απέναντι στην τουρκική πονηρία να αναφέρεται γενικώς και αορίστως «στο Αιγαίο» και σε καμιά δήλωση της δεν μπαίνει στον κόπο να καθιερώσει την εκφράσει «το Αιγαίο, στα όρια του FIR Αθήνας /Κωνσταντινούπολης», που περιλαμβάνει χωρίς καμιά αμφισβήτηση και το Καστελόριζο αλλά και την ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Ρόδο.

Η φράση αυτή του Νταβούτογλου έρχεται να ανατρέψει πλήρως την εικόνα που έχει σχηματίσει η κοιμώμενη τον ύπνο του δικαίου ελληνική κοινή γνώμη εδώ και μια δεκαετία περίπου, για την «ασφάλεια» που παρέχουν οι διαιωνιζόμενες ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές. Η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πότε και πως επήλθε αυτή η αλλαγή στην τουρκική θεώρηση περί «συντεταγμένων του Αιγαίου» Αποτελεί αυτή επίσημη τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, ή η καινοφανής τουρκική πρόταση μπαίνει στο τραπέζ με τις... μπάντες, με την ελληνική πλευρά να μην δίνει σημασία;

Πότε ετέθη από την Άγκυρα επισήμως στις διερευνητικές «ξεχωριστό θέμα Καστελόριζου ..στη Μεσόγειο; Αν πιστέψουμε κατά γράμμα την καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, οι διερευνητικές συνομιλίες γίνονται προκειμένου να βρεθεί «κοινός τόπος για έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο..»Με άλλα λόγια, αναζητείται ακόμα και ο κοινός γεωγραφικός τόπος για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Η καινοφανής αμφισβήτηση των «ορίων του Αιγαίου» από τον κ. Νταβούτογλου , σαφώς επηρεάζει και το Μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ, για το μορατόριουμ πτήσεων «στο Αιγαίο» κατά τους θερινούς μήνες, το οποίο αποδεδειγμένα η Τουρκία έχει καταστήσει κουρελόχαρτο τα τελευταία χρόνια 

 . Αλλά επειδή η Τουρκία κατά την προσφιλή πρακτική της πρώτα πράττει και ,λόγω της απουσίας ουσιαστικής ελληνικής αντίδρασης, στην συνέχεια εκφράζεται με επίσημο πολιτικό τρόπο, ας θυμηθούμε ότι από το 1988 η Τουρκία κάνει ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου όποτε θέλει με το αιτιολογικό ότι οι ασκήσεις αυτές δεν γίνονται στο Αιγαίο Δεύτερο «χτύπημα»

Η δεύτερη ομοίως ουσιαστική δήλωση του κ Νταβουτογλου είναι η αναφορά στην «ελευθερία στο Αιγαίο» στη Βουλή . Είτε αποδεχτεί κανείς την άμεση και ταυτόχρονη μετάφραση της φράσης «επιθυμούμε το Αιγαίο να είναι πάντοτε ελεύθερο» είτε αποδεχτεί κανείς την επεξεργασμένη «επίσημη μετάφραση» ότι « επιθυμούμε το Αιγαίο να είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία», ο κοινός παρονομαστής είναι ο ίδιος. Ο κ. Νταβουτογλου με αυτόν ή εκείνο τον τρόπο επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση περί αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αν Αιγαίου. Δια του λόγου το αληθές την ώρα που διεξήγοντο οι συνομιλίες στην Αθήνα, 4 οπλισμένα τουρκικά F – 16 εφάρμοσαν στο ακέραιο την τουρκική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας στην περιοχή του Αιγαίου Τα τουρκικά F-16 που απογειώθηκαν από τη την αεροπορική βάση τουΜπαλίκεσιρ εισήλθαν στο FIR Αθηνών στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης στην ΥΠΑ και προέβηκαν σε 8 παραβιάσεις σε νησιά του Αν Αιγαίου. Ωστόσο το ΥΠΕΞ όχι μόνον δεν έθεσε θέμα στον τούρκο ΥΠΕΞ και ούτε προεβη στις προβλεπόμενες ενέργειες, αλλά μέχρι το βράδυ δεν είχε καν ανακοινώσει τις τουρκικές παραβιάσεις.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία και ο υπουργός Εξωτερικών της δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να υπενθυμίζουν στην Αθήνα την πρακτική που έχουν εφαρμόσει σταθερά από το 1998 μέχρι σήμερα. Και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών. 

Στις 5 Νοεμβρίου 1998 για πρώτη φορά, η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε στον γ γραμματέα του ΝΑΤΟ δια του τούρκου πρέσβη Ονούρ Οϊμέν τις τουρκικές θέσεις για τα νησιά του Αν Αιγαίου. Με το τρισέλιδο έγγραφο, η Τουρκία αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά αυτά. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, η Τουρκία με δεκάδες επίσημα πολιτικά διπλωματικά και επιχειρησιακά έγγραφα εμμένει στις θέσεις αυτές.Οι ελληνικές αντιδράσεις υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι αναποτελεσματικές. 

Έτσι όταν τα τουρκικά F-16 παραβιάζουν την κυριαρχία στα Ψαρά, Αντίψαρα, Άνδρο, Φούρνους, Πάτμο, Αρκούς, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, κλπ το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται εγγράφως ότι δεν παραβιάστηκε η κυριαρχία σε νησιά που έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς Συνθήκες. Αυτό ακριβώς υπενθύμισε με την αμφιλεγόμενη , ως προς την «επίσημη» μετάφραση φράση του στη Βουλή ο κ. Νταβούτογλου.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι από τον Αύγουστο του 2006 και το ΝΑΤΟ έχει εκδώσει διαταγή , που κατακερματίζει την ενότητα της ελληνικής κυροιραχιας, αφού στην ουσία απαγορεύει στα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να πετούν προς και να προσγειώνονται στα νησιά του Αν Αιγαίου, αμφισβητώντας έτσι την ελληνική κυριαρχία. 

Ουδείς μέχρι σήμερα, ούτε υπουργοί, ούτε νομικοί σύμβουλοι δεν αντέδρασαν ουσιωδώς και δεν επισήμαναν ότι με βάση την εθνική και διεθνή νομοθεσία η διαταγή του ΝΑΤΟ καθιστά τα νησιά του Αν Αιγαίου μια απέραντο γκρίζα ζώνη. Αυτό ακριβώς υπενθύμισε και εκμεταλλεύτηκε ο κ Νταβουτογλου στην Αθήνα.

Οι ελληνικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρέπει να κοιτάμε πίσω μας , αλλά να γυρίσουμε σελίδα στις διμερείς σχέσεις, (και με κόκκινες τηλεφωνικές γραμμές στο ΥΠΕΘΑ για συζητήσεις κατόπιν εορτής) εκλαμβάνονται από την Άγκυρα ως ευκαιρία να αμφισβητεί πλέον ελευθέρα πλείστα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, οικονομικά δικαιώματα από την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα, τη ζώνη αλιείας, την περιοχή έρευνας και διάσωσης και τον αεροπορικό έλεγχο στο Αιγαίο και τόσα άλλα.

onalert 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πως ο Νταβούτογλου...εξαφάνισε το Καστελόριζο! Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ"

Έρχονται ελαφρύνσεις για τους δανειολήπτες

"Σάρκα και οστά" παίρνει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη ρύθμιση δανείων όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής.

Και εκτός από ανάσα στα νοικοκυριά, που λόγω κρίσης αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους, θα εισηγείται και "μπόνους" επιβράβευσης στους συνεπείς δανειολήπτες.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει αποκρυσταλλωθεί το περίγραμμα των εισηγήσεων από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο την ελάφρυνση των βαρών για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και χωρίς να αντιβαίνει στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τη διαχείριση των κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης σκοπεύει να προχωρήσει στη ρύθμιση για αντιστοιχία της δόσης στο 30% του εισοδήματος, κατά τα πρότυπα των ρυθμίσεων που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, με ταυτόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας.

Επίσης οι επιτελείς του υπ. Ανάπτυξης σκοπεύουν να προχωρήσουν σε βελτιωτικές πρωτοβουλίες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας, ο οποίος προβλέπεται από το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και φαίνεται ότι δεν λειτουργεί ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με καταγγελίες των καταναλωτικών οργανώσεων, οι τράπεζες στο σύνολό τους δεν δέχονται τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και έτσι όλες οι υποθέσεις οδηγούνται στα Ειρηνοδικεία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται ελαφρύνσεις για τους δανειολήπτες "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news