facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Κατατέθηκε μήνυση Εσχάτης Προδοσίας κατά Σαμαρά-Κυβέρνησης και Βουλής

10-10-2012 κατετέθη στην εισαγγελία Αθηνών μήνυση της Όλγας Γεριτσίδου, ειδικής εκπαιδευτικής ψυχολόγου, επί ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΝ ΣΥΝΟΛΩ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ, καθώς και κατά παντός ετέρου υπευθύνου με την αιτιολογία ότι εν γνώσει τους και με πρόδηλο δόλο και ανυπολόγιστη και ίσως ανεπανόρθωτη ζημία και καταστροφή, οικονομική, διπλωματική, κοινωνική και Ανθρωπιστική, στην Χώρα και τον Ελληνικό Λαό, συγκάλυψαν, δέχθηκαν και καρπώθηκαν ωφελήματα παρανόμως από εκλογές που βασίστηκαν σε νοθευμένα στατιστικά και εκλογικά στοιχεία που de facto χαρακτηρίζουν τις εκλογές άκυρες και αυτούς χωρίς δικαίωμα να ασκούν...
εκτελεστική εξουσία ( κυβέρνηση ) και νομοθετική και ελεγκτική εξουσία ( Βουλή ).

Εντός της μηνύσεως αποδεικνύεται πασιφανώς ότι οι εκλογικοί κατάλογοι ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΣΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΝΗΛΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ, ΕΣΤΩ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κάτι που επίσης υποστηρίζεται/τεκμηριώνεται και από δηλώσεις δημόσιες και επίσημες αρμοδίων ατόμων.

Βάσει αυτής της διαπιστώσεως άμεσα συνεπάγεται ότι :

Οι εκλογές διεξήχθησαν με ψευδή στοιχεία και άρα το αποτέλεσμα τους είναι επίσης ψευδές και συνεπώς άκυρο.
η κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά περιφέρεια έχει γίνει με ψευδή / ανακριβή στοιχεία και άρα η σύνθεση της τωρινής Βουλής είναι άκυρη.
οι υπεύθυνοι να καταμαρτυρήσουν αυτό ( κυβέρνηση – βουλή – αρμόδιες αρχές ) ΕΝΩ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΚΑΜΠΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΤΑΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΜΗ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ-ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ/ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, για λογαριασμό και συμφέρον ιδίων και τρίτων.

Αυτή την στιγμή κυβερνούμαστε με το ζόρι και πραξικοπηματικά με εκλογικό και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ενώ εάν δε διορθωθούν τα στατιστικά στοιχεία και οι εκλογικοί κατάλογοι με τρόπο που να αποδεικνύεται το αληθές, ακριβές και εξακριβώσιμο των στοιχείων δημοσίως, διαφανώς και με κοινή αποδοχή από κάθε κοινωνικό επιστήμονα παγκοσμίως, ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΕΧΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΜΙΑ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΓΚΥΡΗ ΒΟΥΛΗ.

ΕΑΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ/ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΙΝΗΣΟΥΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΚΑΙ/Ή ΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ –ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΕΣ, ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΛΑΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.

Διαβάστε το σύνολο της μήνυσης εδώ

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε μήνυση Εσχάτης Προδοσίας κατά Σαμαρά-Κυβέρνησης και Βουλής"

Βήμα βήμα πως θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης

Επιστροφή φόρου ή «επιδότηση» 0,28 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που θα αγοράζουν από την προσεχή Δευτέρα δικαιούνται να εισπράττουν από το υπουργείο Οικονομικών χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, βάσει επιπρόσθετων γεωγραφικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Τα ποσά των επιστροφών φόρου που θα εισπράξουν την περίοδο από 15-10-2012 μέχρι 30-4-2013 χιλιάδες δικαιούχοι δεν θα μπορούν να υπερβούν συγκεκριμένα όρια που θα κυμαίνονται από 42 έως 840 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο θα θέσει το υπουργείο Οικονομικών από την επόμενη εβδομάδα:

1. Δικαιούχοι να εισπράττουν επιστροφή φόρου 0,28 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου που αγοράζουν είναι:

- Οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 14 χιλιάδες ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας 100.000 ευρώ.

- Οι έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα μέχρι 23.350 ευρώ και ακίνητη περιουσία μέχρι 150.000 ευρώ. 

- Οι οικογένειες με παιδιά, ετήσιο εισόδημα μέχρι 26.650 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 150.000 ευρώ. Εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία πολύ μεγάλης αξίας.

2. Η ελληνική επικράτεια θα χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές-κλιματικές ζώνες, σε καθεμία από τις οποίες θα ισχύει και ένα διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας. Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων θα οριστεί στα 25 λίτρα ανά τ.μ. στην α' ζώνη, στα 15 λίτρα ανά τ.μ. στη β' ζώνη, στα 8 λίτρα ανά τ.μ. στη γ' ζώνη και στα 5 λίτρα ανά τ.μ. στη δ' ζώνη. Αν η επιφάνεια της κύριας κατοικίας υπερβαίνει τα 120 τ.μ. τότε το ποσό της επιστροφής θα περιορίζεται μέχρι το τμήμα εκείνο που αντιστοιχεί στα 120 τ.μ.

3. Ολοι οι καταναλωτές θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης στη φετινή ακριβή τιμή η οποία εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 1,35 και 1,45 ευρώ το λίτρο. Στη συνέχεια, όσοι δικαιούνται να εισπράξουν την επιστροφή του φόρου θα λαμβάνουν εκ των υστέρων, μετά από κάθε προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης ποσό 0,28 ευρώ για κάθε λίτρο που αγόρασαν.

Η διαδικασία που θα εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ειδικότερα τα εξής:

Α) Κάθε δικαιούχος επιστροφής φόρου θα συμπληρώσει τη σχετική αίτηση σε ηλεκτρονική φόρμα που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στην αίτηση θα πρέπει να αντιγράψει το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, του και τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να γίνει η πίστωση. Ειδικά κάθε ένοικος πολυκατοικίας θα πρέπει να συμπληρώσει στην αίτησή του τρία επιπλέον στοιχεία, τον ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή της εταιρίας που παρέχει υπηρεσίες διαχειριστή, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ για το κοινόχρηστο ρεύμα της πολυκατοικίας και τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο διαμέρισμά του σύμφωνα με τον κατάλογο των κοινοχρήστων.

Β) Από τη στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης με τα απαιτούμενα στοιχεία η ΓΓΠΣ θα ελέγχει αν ο αιτών πληροί πράγματι τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Εφόσον διαπιστώνει ότι τα κριτήρια αυτά πληρούνται θα δίδει την προέγκρισή της για την καταβολή επιστροφών φόρου στον αιτούντα.

Γ) Κάθε επιστροφή φόρου θα καταβάλλεται στο δικαιούχο 10-15 ημέρες μετά από κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

prismanews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βήμα βήμα πως θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης"

Eπιχειρήσεις Πληροφορικής: Γραφειοκρατική και οικονομική επιβάρυνση η «Αριάδνη»

Τι δηλώνουν οι συμβολαιογράφοι για το σύστημα

«Κατηγορώ» προς την Πολιτεία εξαπολύει ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας) με αφορμή την εξαγγελία από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση του «Συστήματος Αριάδνη» σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να προστρέχουν στους συμβολαιογράφους για μεταβολές οικογενειακές κατάστασης όπως γάμους και θανάτους. 

«Οι εξαγγελίες τέτοιων συστημάτων και η επιβολή μιας νέας γραφειοκρατικής και οικονομικής επιβάρυνσης για τους πολίτες, με τη χρήση συμβολαιογραφικών πράξεων γάμου, διαζυγίου και θανάτου, ως εργαλείο για την πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς δείχνει την αποσπασματική αντιμετώπιση αυτών που τη σχεδίασαν και την πρότειναν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ΣΕΠΕ. 

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ:

«Η ανακοίνωση του “Συστήματος Αριάδνη” από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για τον περιορισμό των παράνομων συντάξεων και επιδομάτων, έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά την ουσιαστική έλλειψη ψηφιακών υποδομών του Ελληνικού Δημοσίου και τη μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία, προκειμένου να επιβληθεί η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση στη χώρα.

»Δεκαπέντε χρόνια το ελληνικό δημόσιο και οι πολιτικές ηγεσίες αγνοούν τις επισημάνσεις και τις προτάσεις μας για την ταχύτατη εξάλειψη του φαινομένου της διαφθοράς μέσα από την πλήρη ψηφιοποίηση του κράτους.

»Όμως ακόμα και σήμερα, και παρά τις όποιες καλές προθέσεις, οι εξαγγελίες τέτοιων συστημάτων και η επιβολή μιας νέας γραφειοκρατικής και οικονομικής επιβάρυνσης για τους πολίτες, με τη χρήση συμβολαιογραφικών πράξεων γάμου, διαζυγίου και θανάτου, ως εργαλείο για την πάταξη του φαινομένου δείχνει την αποσπασματική αντιμετώπιση αυτών που τη σχεδίασαν και την πρότειναν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Ζητούμε άμεσα από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε από κοινού, ψηφιακά και χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις, το πρόβλημα.

»Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας έχει αποδείξει, διαχρονικά, ότι στηρίζει πρωτοβουλίες της πολιτείας, που κινούνται στην κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας, της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη και της πάταξης της διαφθοράς. Θέλουμε να επισημάνουμε με έμφαση, ότι καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί, όπως δυστυχώς έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όταν η πολιτεία δεν αξιοποιεί έγκαιρα και ουσιαστικά τη μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.»

Τι δηλώνουν οι συμβολαιογράφοι

«Η μέση απόδοση των συμβολαιογραφικών πράξεων, καθαρά δεν υπερβαίνει τα 15 ευρώ, με τα οποία θα καλυφθούν τα έξοδα του γραφείου μας» υποστήριξε στο ΣΚΑΪ ο Κώστας Βλαχάκης, πρόεδρος των συμβολαιογράφων Αθηνών, αναφορικά με την «Αριάδνη». 

Υποστήριξε ότι ανέθεσαν στους συμβολαιογράφους αυτή τη διαδικασία καθώς υπάρχουν 3.200, σε όλη την Ελλάδα, όταν τα ΚΕΠ στη χώρα ανέρχονται σε 350, εκ των οποίων πολλά υπολειτουργούν. 

«Οι πολίτες δε θα επιβαρυνθούν οικονομικά από την καθιέρωση τού συστήματος «Αριάδνη», που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2013», επισημαίνει από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Eπιχειρήσεις Πληροφορικής: Γραφειοκρατική και οικονομική επιβάρυνση η «Αριάδνη»"

Ναι, οι τροϊκανοί ζήτησαν να εκκενώσουμε τη… Γαύδο!

Και όμως, οι τροϊκανοί πρότειναν να εκκενώσουμε τα μικρά ελληνικά νησιά, με πληθυσμό κάτω από 150 κατοίκους. Η επαλήθευση της είδησης, ήρθε μια μέρα μετά τις χθεσινές διαψεύσεις και μάλιστα από το βήμα της Βουλής.

Ο υπουργός εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, απαντώντας στον Πάνο Καμμένο, δήλωσε ότι «η ανοησία ενός ξένου υπαλλήλου δεν εκφράζει την ελληνική πλευρά για τα νησιά. 

Την Ελλάδα την εκφράζει η πολιτική που χαράζει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.» Με τον τρόπο αυτό, εμμέσως αλλά σαφώς, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το θέμα τέθηκε αλλά σε κατώτερο επίπεδο- σε επίπεδο τεχνοκρατών. 

Βέβαια, ο Π. Καμμένος το προχώρησε το θέμα, θέτοντας ζήτημα παραίτησης του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει χθες τη σχετική πληροφορία. Και λέμε το προχώρησε γιατί είναι σαφές ότι ο κ. Στουρνάρας μιλούσε για τις διαπραγματεύσεις με τα ανώτερα κλιμάκια της τρόικας. 

Ωστόσο τα ζητήματα παραμένουν: Είτε έχουν να κάνουν με τον τρόπο που ορισμένοι υπάλληλοι της Κομισιόν αντιλαμβάνονται, σήμερα, την Ελλάδα, είτε με τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκε το θέμα ο υπουργός Κώστας Μουσουρούλης. 

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι μεταξύ των μικρών νησιών, συμπεριλαμβάνεται η Γαύδος,, τα Αντίκυρα, ο Καστός, η Ψέριμος, το Αγαθονήσι και οι Αρκιοί.

newpost

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναι, οι τροϊκανοί ζήτησαν να εκκενώσουμε τη… Γαύδο!"

ΟΓΑ: Διευκρινίσεις για την απογραφή των συνταξιούχων

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία της καταγραφής με φυσική παρουσία των συνταξιούχων και δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, (ΟΓΑ) δίνει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Οργανισμού.

Ο ΟΓΑ ενημερώνει τους ασφαλισμένους, ότι όσοι έλαβαν την ενημερωτική επιστολή και δεν αναγράφονται σωστά ή δεν είναι συμπληρωμένοι ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) θα πρέπει:

α) να προσέλθουν, αρχικά, στον ανταποκριτή του Οργανισμού του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την επιστολή και τα απαραίτητα δικαιολογητικά

β) στη συνέχεια, να προσέλθουν στα ΕΛΤΑ ή την τράπεζα που έχουν ανοίξει λογαριασμό πίστωσης της σύνταξης ή επιδόματος του ΟΓΑ για την καταγραφή τους, με την ενημερωτική επιστολή στην οποία θα έχει συμπληρωθεί από τον ανταποκριτή ο σωστός ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Επίσης, ο Οργανισμός υπενθυμίζει, ότι η καταγραφή φυσικής παρουσίας, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2012 θα διαρκέσει έως και τις 30 Νοεμβρίου 2012, ενώ για όσους δεν καταγραφούν, θα ανασταλεί από τον μήνα Ιανουάριο του 2013 η καταβολή της σύνταξης.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΓΑ: Διευκρινίσεις για την απογραφή των συνταξιούχων"

Σταϊκούρας: Αυστηρή σειρά προτεραιότητας στη χορήγηση συντάξεων

Εντολή για την έκδοση οδηγίας που να αφορά την τήρηση της σειράς προτεραιότητας στη διαδικασία χορήγησης συντάξεων, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η οδηγία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, έχει ως εξης:

«Ο νόμος και η ηθική επιβάλλουν τη διεκπεραίωση των φακέλων των υποψηφίων προς συνταξιοδότηση πολιτών, εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τήρηση της σειράς προτεραιότητας. Η θέση του Αναπληρωτή Υπουργού επί του θέματος αυτού είναι απόλυτη. Υπενθυμίζεται ότι η αδικαιολόγητη προώθηση νεότερων υποθέσεων εις βάρος παλαιοτέρων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο θα ελέγχεται ο υπάλληλος, σύμφωνα με το άρθρο 107 παρ. 1 περίπτ. ιδ’ του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα (Ν.3528/2007).

Υπεύθυνοι για την τήρηση των ανωτέρων θα είναι και οι διευθυντές των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για περιπτώσεις για τις οποίες συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας (ανικανότητα 67% για τον/την υποψήφιο/α προς συνταξιοδότηση, για τον/την σύζυγο ή για παιδί). Οι περιπτώσεις αυτές θα βεβαιώνονται από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή.

Ψευδής ή καταχρηστική χρήση πιστοποιητικών θα επισύρει τις από το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους. Ο Γενικός Διευθυντής θα ενημερώνει εγγράφως (ανά μήνα) τον αναπληρωτή υπουργό για τις περιπτώσεις αυτές. Η συμβολή όλων στην εμπέδωση της αξιοπιστίας μεταξύ πολιτών και κράτους αναμένεται να είναι απόλυτη. Καλούνται οι Προϊστάμενοι όλων των οργανικών μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης να μεριμνήσουν ώστε οι υπάλληλοι να λάβουν ενυπόγραφα γνώση του παρόντος εγγράφου».

Με την πιστή εφαρμογή της οδηγίας, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, αντιμετωπίζεται μια χρόνια παθογένεια στη σχέση πολιτών και κράτους.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Αυστηρή σειρά προτεραιότητας στη χορήγηση συντάξεων"

Επικίνδυνος ιός απειλεί τους χρήστες του Internet

Πριν από λίγες ημέρες ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος ιού/malware το οποίο ξεκίνησε να διαδίδεται μέσω Skype. Αποστέλλοντας το μήνυμα «lol, is this your new profile pic?» από ήδη μολυσμένους λογαριασμούς, προκαλούσε τους χρήστες να επισκεφτούν το αντίστοιχο link προκειμένου να μολύνει τους υπολογιστές του. Αρχικά οι ειδικοί πίστευαν πως το malware δεν ήταν τόσο επικίνδυνο. Μια έκδοση του προκαλούσε τους χρήστες απλά να κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση, ενώ η πιο επικίνδυνη αλλά σπανιότερη μορφή του περιόριζε την πρόσβαση στον υπολογιστή των χρηστών και ζητούσε χρήματα για να τον ξεκλειδώσει. Φαίνεται όμως πως τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού η εταιρεία κατασκευής λογισμικού προστασίας Kaspersky ανακάλυψε πως το malware στοχεύει λογαριασμούς χρηστών σε διάφορες ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα, ενώ διαθέτει ένα σωρό παραλλαγές.

Διάφορα προγράμματα antivirus μάλιστα το ανιχνεύουν με διαφορετικό όνομα. Η GFI ως Backdoor.Win32.Hupigon, το Sofos ως Troj/Agent-YCW ή Troj/Agent-YDC, το Trend Micro ως παραλλαγή του Dorkbot worm, το Kaspersky ως Trojan.Win32.Bublik.jdb και το Symantec ως W32.IRCBot.NG. 

Η Kaspersky αναφέρει πως το malware έχει σχεδιαστεί για υποκλοπή κωδικών από τις ακόλουθες ιστοσελίδες: 1and1, Alertpay, Brazzers, Dotster, eBay, Enom, Facebook, Godaddy, iknowthatgirl, Letitbit, Moniker, Namecheap, Netflix, PayPal, Sms4file, The Pirate Bay, Torrentleech, Twitter, Webnames, Whatcd, Vip-file, Yahoo, YouPorn αλλά και πολλές ακόμα. 

Έχει ακόμα την δυνατότητα να εξαπλώνεται μέσω του MSN Messenger, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς χρηστών που υποκλέπτει, αλλά και μέσω USB συσκευών όπως flash drives ακόμα και εξωτερικούς δίσκους αφού διαθέτει δυνατότητα αυτόματης εκκίνησης. Το χειρότερο όμως είναι πως μία από τις παραλλαγές του προσπάθησε να υποκλέψει στοιχεία πιστωτικής κάρτας από τράπεζα του Εκουαδόρ.

Βασισμένη στα στοιχεία των διευθύνσεων του malware, η εταιρεία υπολογίζει πως η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου. Το σημαντικό όμως είναι ότι διαδίδεται εξαιρετικά γρήγορα. Την προηγούμενη εβδομάδα, μέσα σε διάστημα μόλις 10 λεπτών, καταγράφηκαν 2.259 μεταδόσεις του, ενώ σε δυο ώρες ο αριθμός των clicks έφτασε τις 484.111.

Με βάση αυτό το νούμερο, υπολογίζεται πως μέχρι στιγμής ο ιός έχει διαδοθεί σε πάνω από 2.5 εκατομμύρια συστήματα μέσω οκτώ διαφορετικών διευθύνσεων goo.gl. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Ρωσία, γεγονός που υποδηλώνει πως η μόλυνση ξεκίνησε από εκεί. Μέχρι στιγμής η Kaspersky κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Όπως συμβαίνει πάντα με τέτοιου είδους malware, συνιστάται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ανοίγετε συνδέσμους ή αρχεία «zip» που σας αποστέλλονται μέσω Skype ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων εάν δεν είστε 100% σίγουροι για το περιεχόμενο τους. 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επικίνδυνος ιός απειλεί τους χρήστες του Internet"

ΟΑΕΔ και προγράμματα καταρτισης: Παραπλανούν τους ανέργους

Σε διπλό φιάσκο κατέληξε η «πρόσκληση» παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης που εξέδωσε, τον περασμένο Ιούλιο, ο ΟΑΕΔ για όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους της χώρας. 

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες παραμένουν χωρίς δουλειά μέχρι και σήμερα, ενώ, επιπλέον, καλούνται να πληρώσουν και το χαράτσι της ΔΕΗ, καθώς διαγράφηκαν από τις λίστες των μακροχρόνιων ανέργων! Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η κυβέρνηση έκανε τη δουλειά της, καθώς χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατόρθωσε να μειώσει τους δείκτες της ανεργίας, έστω και... εικονικά!

Στην πρόσκλησή του ο ΟΑΕΔ καλούσε τους πολίτες να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο για «βασικές δεξιότητες χρήσης νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που θα πραγματοποιούταν από πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης».

Όπως αναφερόταν στους όρους, η συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης αποτελούσε και υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης ότι εργάζονταν σε αυτήν ο ενδιαφερόμενος κατά τη χρονική διάρκεια της κατάρτισης. Για το λόγο αυτό, το επίδομα ανεργίας θα «πάγωνε» έως ότου ολοκληρωνόταν τα μαθήματα.

Εκείνο όμως που παρέλειψαν οι υπεύθυνοι του ΟΑΕΔ -σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται- ναδιευκρινίσουν ήταν το τι θα απογίνουν όσοι ήταν μακροχρόνια άνεργοι.

«Δε μας ξεκαθάρισαν ότι θα σταματήσουμε να θεωρούμαστε μακροχρόνια άνεργοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επιπλέον μόρια που έχουμε συμπληρώσει για τις προκηρύξεις, τις προσλήψεις, αλλά και την εξαίρεσή μας από το «χαράτσι» της ΔΕΗ», επισημαίνει στη zougla.gr ένας εκ των συμμετεχόντων. 

Το πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο ΟΑΕΔ εξέδωσε πρόσθετη, διευκρινιστική, ανακοίνωση μετά την υποβολή των αιτήσεων. Μέσω αυτής, γνωστοποιούσε ότι σε περίπτωση που ένας μακροχρόνια άνεργος συμμετείχε στο πρόγραμμα, όταν θα ανανέωνε την κάρτα του, θα διαγραφόταν αυτομάτως από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Θα πληρώσουν και χαράτσι

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι συμμετέχοντες στο περιβόητο πρόγραμμα καλούνται πλέον να πληρώσουν και το χαράτσι στη ΔΕΗ το οποίο υπό άλλες συνθήκες δεν θα υποχρεούνταν να καταβάλουν. Ως γνωστόν οι μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούνται πλήρη απαλλαγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό που θα κληθούν (στις περισσότερες περιπτώσεις) να δώσουν για το χαράτσι είναι υψηλότερο από εκείνο των 500 ευρώ που υπολογίζεται ότι θα εισπράξουν εξαιτίας της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Ο διαγωνισμός

Αρχικά, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι υπήρχαν 18.000 διαθέσιμες θέσεις. Στη συνέχεια όμως, αυτές διπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 36.000.

Η επιλογή των υποψηφίων έγινε με κριτήρια την ηλικία και τη χρονική διάρκεια ανεργίας των υποψηφίων, μέσω μοριοδότησης που προέκυπτε από έναν ειδικό πίνακα του ΟΑΕΔ. Εκείνοι που επελέγησαν βάσει των κριτηρίων, εντάχθηκαν από τον οργανισμό στο Μητρώο Ωφελουμένων.

Για τη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης και πιστοποίησης, οι άνεργοι επιχορηγήθηκαν με επιταγές κατάρτισης (training voucher) αξίας 700 ευρώ, ενώ για κάθε επιλαχών ο οποίος θα κατάφερνε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης και να συμμετάσχει στις εξετάσεις/επανεξετάσεις πιστοποίησης των δεξιοτήτων του, δικαιούταν να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο έχει συνολική αξία 500 ευρώ (στα οποία γίνονται και κρατήσεις).

Βγήκαν ζημιωμένοι

Εκείνα όμως που «χάνουν» είναι περισσότερα από όσα «κέρδισαν». Από τη μία «εξαφανίστηκαν» τα μόρια που είχαν -με κόπο- συγκεντρώσει, προτού ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα τους χρησίμευαν σε τυχόν προκηρύξεις για νέες θέσεις εργασίας. Αφετέρου καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι λες και είναι πλήρως «εργαζόμενοι» πολίτες.

«Νοιώθω εξαπατημένος και πολύ αδικημένος. Τελικά πήγα για μαλλί και βγήκα κουρεμένος», είναι τα λόγια ενός εκ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά το γραφείο τύπου του ΟΑΕΔ επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης δίδουν κάποια εφόδια στους άνεργους προκειμένου να βγουν στην αγορά εργασίας και γι' αυτό το λόγο κόβονται και κάποια «προνόμια» από εκείνα που είχαν μέχρι τότε οι συμμετέχοντες...

Τα συμπεράσματα δικά σας...

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΕΔ και προγράμματα καταρτισης: Παραπλανούν τους ανέργους"

Φάκελος με στοιχεία για "μειωμένο χαράτσι" από τον Φωτόπουλο στον εισαγγελέα

Φάκελο με στοιχεία που αφορούν τις καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ περί μειώσεων ή και εξαιρέσεων μεγάλων επιχειρήσεων από το τέλος ακινήτων, παρέδωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού σωματείου των εργαζομένων Νίκος Φωτόπουλος.

Τη Δευτέρα, μετά την απελευθέρωση του ίδιου και συναδέλφων του, που είχαν συλληφθεί για την κατάληψη του κέντρου πληροφοριακών συστημάτων της ΔΕΗ, ο κ. Φωτόπουλος είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Εκεί είχε υποστηρίξει πως από την καταβολή του τέλους ακινήτων, πολύ γνωστές μεγάλες επιχειρήσεις είτε εξαιρέθηκαν, είτε χρεώθηκαν κατά πολύ λιγότερα ποσά.

Μετά την παράδοση του φακέλου στην Δικαιοσύνη, ο Νίκος Φωτόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «δεν μπορεί να πληρώνουν χαράτσι μόνον οι φτωχοί». Από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Δημ. Περπατάρης ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψής τους στην Εισαγγελία ήταν η ανάγκη διερεύνησης σε βάθος της υπόθεσης, ώστε να εξακριβωθεί αν ήταν νόμιμη η καταγγελλόμενη μεταχείριση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Φάκελος με στοιχεία για "μειωμένο χαράτσι" από τον Φωτόπουλο στον εισαγγελέα"

Βρούτσης: Κανονικά θα καταβληθεί φέτος το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους

Κανονικά θα καταβληθεί φέτος το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στη τηλεόραση του Antenna.

«Το δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά φέτος στους συνταξιούχους. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από του χρόνου», τόνισε ο κ. Βρούτσης, αποσαφηνίζοντας με αυτό τον τρόπο πως το εφετινό δώρο Χριστουγέννων θα είναι και το τελευταίο που θα λάβουν οι συνταξιούχοι.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η τρόικα είχε ζητήσει να κοπεί από το 2012 το επίδομα εορτών Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Σημειώνεται πως περίπου 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου (πρώην πολιτικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί κ.λπ.) θα λάβουν ως επίδομα Χριστουγέννων 400 ευρώ έκαστος. Ενδεχόμενη δε κατάργησή του δώρου θα οδηγούσε στην άμεση εξοικονόμηση 180 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίσθηκε αυτό θα συμβεί από το 2013.

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Κανονικά θα καταβληθεί φέτος το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους"

Ποιες εφορίες καταργούνται μέχρι το τέλος του έτους

Στην κατάργηση 127 ΔΟΥ σε όλη τη χώρα προχωρά εντός του έτους το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε μετά την παρουσίαση του σχετικού πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής Ενοποιήσεων ΔΟΥ σε ευρεία σύσκεψη, παρουσία του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση των εφοριών, έως το τέλος του έτους στην Αττική παραμένουν 41 ΔΟΥ, ενώ καταργούνται 28 και στη Θεσσαλονίκη παραμένουν 11 ΔΟΥ και καταργούνται έξι. Σε 13 νομούς (Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αχαΐα, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Έβρο, Ηράκλειο, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα και Χαλκιδική) παραμένουν από δύο ΔΥΟ, ενώ καταργούνται συνολικά 35 και σε 36 νομούς παραμένει μία ΔΟΥ και καταργούνται συνολικά 58.

Η αναδιάρθρωση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών γίνεται, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων του κράτους, της ελαχιστοποίησης της φοροδιαφυγής και της αύξησης των εσόδων μέσω της βελτίωσης του ελεγκτικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, οι εφορίες που θα παραμείνουν σε λειτουργία (114 ΔΟΥ) επιλέχθηκαν με οικονομικά κριτήρια, όπως η φοροδοτική ικανότητα και ο αριθμός συναλλασσομένων (φυσικά και νομικά πρόσωπα). 

Τα κτήρια τα οποία θα στεγάσουν τις ενοποιημένες ΔΟΥ επιλέχθηκαν σύμφωνα με τεχνικά κριτήρια, όπως η επάρκειά τους και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Υπ' όψιν ελήφθησαν επίσης κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, όπως η δυσκολία πρόσβασης, ο νησιωτικός και ορεινός χαρακτήρας, καθώς και οι παραμεθόριες περιοχές, με σκοπό, όπου καταργούνται ΔΟΥ, να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες εφορίες καταργούνται μέχρι το τέλος του έτους"

«Ύποπτες» οι συνεχείς εμπλοκές με την τρόικα θεωρεί το Μαξίμου

Παρά τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, που εκφράστηκε κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός φέρεται να φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να κινηθεί όπως σχεδιάζει στη Σύνοδο Κορυφής, λόγω της στάσης της τρόικας   

Δεν θεωρούν τυχαία τα συνεχή εμπόδια που ορθώνει η τρόικα κατά τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Αντιθέτως, υπάρχει πλέον η αίσθηση ότι πίσω από την τακτική αυτή της τρόικας κρύβεται κάτι περισσότερο από τις εσωτερικές προστριβές των δανειστών για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος.

Θεωρείται ότι στόχος είναι η καθυστέρηση της επίτευξης συμφωνίας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα αφ'ενός να εκβιαστούν λύσεις μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, αφετέρου να μην μπορέσει να κινηθεί όπως σχεδιάζει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 και 19 Οκτωβρίου, δηλαδή να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, αν και χτες υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις τρόικας - κυβέρνησης, στο πρωθυπουργικό επιτελείο παραμένει έκδηλη η ανησυχία μήπως οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο δεν ολοκληρωθούν πριν τις 18 Οκτωβρίου.

«Για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης θα ήταν καταστροφικό να μην έχουμε συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής», τόνιζε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά. Αλλά έως το βράδυ της Πέμπτης ουδείς από το οικονομικό επιτελείο ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει ότι και οι κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ κινούνται με το ίδιο χρονοδιάγραμμα.
Είναι προφανές ότι χωρίς συμφωνία με την τρόικα, ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί με δεμένα χέρια τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, στο Βουκουρέστι.

Παρά την κατανόηση, ακόμη και τη στήριξη, που εκτιμούν στο Μαξίμου ότι θα υπάρξει από την Ανγκελα Μέρκελ και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, υπάρχει ανησυχία για βολές από χώρες του Βορρά, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα της Συνόδου.

Στην περίπτωση που η συμφωνία με την τρόικα ολοκληρωθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να θέσει ανοικτά στις συζητήσεις με τους ομολόγους του και το θέμα της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, επιδιώκοντας να συμπεριληφθεί ειδική -θετική- αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ύποπτες» οι συνεχείς εμπλοκές με την τρόικα θεωρεί το Μαξίμου"

Έλλειμμα λογικής και σθένους (σ.σ. περί αντιπολυτεκνικής πολιτικής, κοινού αισθήματος και Δικαστών)

Από το 1955, οπότε και επεβλήθη η φορολογία εισοδή­ματος φυσικών προσώπων, διά του Ν.Δ. 3323/55 καμμία κυβέρ­νηση, ομαλή ή ανώμαλη, δημο­κρατική ή δικτατορική, δεν τόλ­μησε να καταργήσει το αφορο­λόγητο ποσό εισοδήματος για κάθε τέκνο. Μπορεί να υπήρξαν αυξομειώσεις τούτου, αλλά ου­δέποτε κατηργήθη η έκπτωση μέρους του εισοδήματος για κά­θε τέκνο. Το αυτό συνέβη και με τον Ν. 2238/94, που κωδικοποίη­σε όλες τις τροποποιήσεις του άνω βασικού νόμου.

Σε μια χώρα με μέγα δημογραφικό πρόβλημα, όπου ο αριθ­μός των θανάτων είναι μεγαλύ­τερος εκείνου των γεννήσεων, που μειούται συνεχώς, και ο α­ριθμός των αμβλώσεων μεγαλύ­τερος αυτού των γεννήσεων, η κατάργηση του αφορολογήτου ποσού για κάθε τέκνο είναι α­συγχώρητο σφάλμα. Και τα σφάλματα τιμωρούνται πάντοτε.

Το συγκεκριμένο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ελληνικής φυλής. Σε λίγα χρο­νιά, οι Έλληνες θα αδυνατούν να αναδείξουν την κυβέρνηση της χώρας τους, την οποία και θα ε­κλέγουν οι σημερινές μειονότη­τες, που θα αποτελούν την πλειοψηφία. Αυτό επιδιώκουν οι κυ βερνώντες; Εκτός εάν έχουν υπ’ όψιν τους άλλη ρύθμιση, μη ανακοινωθείσα ακόμη, η οποία ε­ξουδετερώνει το άνω σφάλμα.

Διότι, κατά ποια λογική και για ποια σκοπιμότητα θα πληρώ­νει τον ίδιο φόρο ο άγαμος και ο άτεκνος έγγαμος, με τον πατέ­ρα δύο, τριών, πέντε ή και πε­ρισσοτέρων τέκνων; Είναι αυτό φορολογική δικαιοσύνη ή κατά­φωρος και απάνθρωπος αδικία;

Αυτή είναι η, κατά το Σύνταγμα, οφειλομένη προστασία του Κρά­τους προς την οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους (άρθρο 21 παρ. 1) και ειδική φροντίδα τούτου (άρθρο 21 παρ. 2) προς τις πολύτεκνες οικογένειες;

Και ενώ δεν γίνεται καμμία έκπτωση του εισοδήματος για τα τέκνα, απαλλάσσονται της φορολογίας οι αποζημιώσεις των βουλευτών εκ της συμμετοχής τους στις Ε­πιτροπές της Βουλής, οιουδή- ποτε ύψους είναι αυτές.

Κατά το Σύνταγμα (άρθρο 4 παρ. 5), «οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Στην πραγμα­τικότητα όμως φορολογούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Ό­λοι οι άλλοι φορολογικώς «χαϊ­δεύονται». Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συγκεντρώνουν απο­δείξεις των δαπανών τους, που εκπίπτουν του εισοδήματος.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξι­ούχους. Το προσφάτως αποκαλυφθέν γεγονός, ότι οι δημόσιοι υπάλ­ληλοι και οι συ­νταξιούχοι δηλώ­νουν φορολογη­τέο εισόδημα 83 δισ. ευρώ, ενώ ό­λοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ε­πιστήμονες, τε­χνίτες και επιχει­ρηματίες, εισόδη­μα μόνον 3,6 δισ. ευρώ, καταδει­κνύει την αδικία που γίνεται σε βάρος των μι­σθωτών και των συνταξιούχων.

Η αυθαιρεσία των κυβερνώντων και οι παραβιάσεις του Συντάγματος από αυτούς έχουν υπερβεί κάθε όριο. Επεβλήθη α­ντισυνταγματικούς στους συντα­ξιούχους δικαστές εισφορά αλ­ληλεγγύης 17% (14% αρχικώς, +3% μεταγενεστέρως). Όχι ό­μως επί των καταβαλλόμενων σήμερα πραγματικών αποδο­χών, αλλά επί των ονομαστικών, που προβλέπονταν προ διετίας.

Η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει δεχθεί παλαιότερα ότι η εισφορά αυτή (ΛΑΦΚΑ) είναι αντισυνταγματι­κή. Εν τούτοις ο σημερινός νομοθέτης αγνοεί την άποψη του αρμοδίου Δικαστηρίου και επι­βάλλει εισφορά, βάσει αποδο­χών που δεν καταβάλλονται. Η ενέργεια αυτή είναι ληστρική. Και δεν γνωρίζει προηγούμενο.

Η νομοθετική και η εκτελεστι­κή εξουσία έχουν ταυτισθεί πλήρως και ρυθμίζουν ενιαίως τις αποδοχές και συντάξεις των άμεσων εν ενεργεία και συντά­ξει οργάνων τους.

Αλλά, αν και τα άμεσα όργανα της δικαστικής εξουσίας δικαιούνται των αυτών αποδοχών λόγω της ισοτιμίας και ισοδυναμίας των τριών ε­ξουσιών, άνευ της οποίας δεν υφίσταται η διάκριση τούτων, που είναι θεμέλιο του κράτους δικαί­ου, οι αποδοχές των δικαστών ορίζονται κατά το δοκούν από τον υπουργό των Οικονομικών.Προφανώς διότι εκλαμβάνει τους δικαστάς ως υποτεταγμένους στην εκτελεστική ε­ξουσία και όχι ως άμεσα όργανα ισοτίμου, ισοκύρου και ισοδυνά­μου εξουσίας, προβλεπομένης και προστατευομένης από το Σύνταγμα. Αν τολμούν οι κυβερνώντες, ας πουν στον λαό ότι θεωρούν τη Δικαιοσύνη όχι ως ι­σάξια λειτουργία, αλλ’ ως υποτεταγμένη στις δύο άλλες. Για να καταφανεί ότι ενεργούν και σκέπτονται ως φασίστες.

Βεβαίως, η κοινή γνώμη εί­ναι εναντίον των δικαστών. Όχι διότι δεν τους αναγνωρίζει ως φορείς και εκφραστές της δικαστικής εξουσίας, αλλά διό­τι σε κρίσιμες στιγμές δεν στάθηκαν εις το ύψος της αποστολής τους.

Ιδιαίτερα με­ρικοί δικαστές του Συμβουλίου της Ε­πικράτειας, όταν οι πολίτες προσέφυγαν στο ΣτΕ για την περικοπή μισθών και συντάξεών τους.Η πλειοψηφία του Δικαστηρί­ου τούτου έκρινε ότι οι περικοπές αυτές είναι δικαιο­λογημένες, λόγω των εκτά­κτων περιστάσεων και προς προστασία του δημοσίου συμ­φέροντος! Τώρα που η κυβέρ­νηση περικόπτει τις αποδοχές τους βαναύσως, είναι υποχρε­ωμένοι να αναγνώσουν και πά­λι καλύτερα το Σύνταγμα.

Ομοίως, όταν οι πολίτες ζή­τησαν την ακύρωση του μνημονίου ως αντισυνταγματι­κού, διότι δεν ψηφίσθηκε από 181 βουλευτές, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η πλειοψηφία του ΣτΕ δέχθηκε το αντίθετο. Ένας των μελών αυτής μάλιστα, προ της δημοσιεύσεως της αποφάσεως, έσπευσε να γίνει σύμ­βουλος του Γ. Παπανδρέου και στη συνέχεια υπουργός Επι­κράτειας. Αμφιβάλλω αν τούτο έχει προηγούμενο παγκοσμίως.

Τα Διοικητικά Δικαστήρια έ­κριναν ως συνταγματική τη θεσμοθέτηση παραβόλου (έφθασε ήδη το 50% του αμφισβητουμένου ποσού) για την ά­σκηση προσφυγής εις αυτά, κατά της πράξεως του εφόρου. Τούτο όμως αντίκειται στο Σύ­νταγμα. Διότι κατ’ ουσίαν πα­ρακωλύει το δικαίωμα της προ­σφυγής εις αυτά, που είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο.

Όταν οι ίδιοι οι δικαστές υ­ποχωρούν στις πολιτικές σκοπιμότητες και υιοθετούν ρυθμίσεις που στην ουσία τούς αχρηστεύουν, ας μη διαμαρτύ­ρονται γιατί οι πολιτικοί τούς υποτιμούν και δεν θέλουν να τους αναγνωρίσουν ως ισότιμη εξουσία.

Κατ’ επανάληψη έχει τονισθεί ότι το κύρος των δικα­στών και η εκτίμησή τους από την Πολιτεία και την κοινωνία εξαρτώνται από τους ίδιους. Ό­ταν ίστανται ως φρουροί του Συντάγματος και των Νόμων και δεν υποχωρούν για να επι­τύχουν κάποια «θεσούλα» με­τά την έξοδό τους εκ του δικα­στικού σώματος ή κάποιον διο­ρισμό τέκνου, ο λαός θα τους τιμήσει δεόντως και θα διαμαρ­τύρεται υπέρ αυτών οσάκις η Πολιτεία επιχειρεί να τους μει­ώσει. Τώρα, που οι πολίτες δεν διαμαρτύρονται, μήπως αυτό έχει την εξήγησή του;

Βασίλειος Κόκκινος

Πρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ.

tideon

Διαβάστε Περισσότερα » " Έλλειμμα λογικής και σθένους (σ.σ. περί αντιπολυτεκνικής πολιτικής, κοινού αισθήματος και Δικαστών)"

Φυλή στην Τουρκία μιλάει αρχαία ελληνικά! Δείτε το βίντεο

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent τη μιλούν λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι

Μπορεί οι περισσότεροι νεοέλληνες να γνωρίζουν ελάχιστα ή να αγνοούν παντελώς την αρχαία ελληνική γλώσσα όχι όμως και μία απομονωμένη κοινότητα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη βορειοανατολική Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent, λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι φαίνεται ότι μιλούν μία διάλεκτο που πλησιάζει εκπληκτικά στην «πεθαμένη» αρχαία ελληνική γλώσσα.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί γλωσσολόγοι μέσω αυτής της διαλέκτου μπορούν να εξάγουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη γλώσσα του Σωκράτη και του Πλάτωνα, καθώς και το πώς αυτή εξελίχθηκε.

Η κοινότητα ζει σε ένα σύμπλεγμα χωριών κοντά στην τουρκική πόλη της Τραπεζούντας, όπου κάποτε ήταν η αρχαία περιοχή του Πόντου.

Οι γλωσσολόγοι διαπίστωσαν ότι η διάλεκτος, Romeyka, μια ποικιλία από ποντιακά ελληνικά, έχει δομικές ομοιότητες με την αρχαία ελληνική που δεν παρατηρούνται σε άλλες μορφές της γλώσσας που ομιλείται σήμερα. Επίσης η Romeyka παρουσιάζει και πολλές ομοιότητες με το αρχαίο λεξιλόγιο.

Όπως λέει η λέκτορας Φιλολογίας Ιωάννα Σιταρίδου του Πανεπιστημίου του Cambridge «η χρήση του απαρεμφάτου έχει χαθεί στα νέα ελληνικά. Όμως, στα Romeyka έχει διατηρηθεί».

Μια πιθανότητα είναι ότι οι ομιλητές αυτής της διαλέκτου είναι οι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων που ζούσαν κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας πριν από τον 6ο ή 7ο αιώνα π.Χ., όταν η περιοχή αποικίστηκε αρχικά.

Αλλά είναι επίσης πιθανό να είναι απόγονοι αυτόχθονων πληθυσμών ή μίας μεταναστευτικής φυλής οι οποίοι αναγκάστηκαν να μιλούν τη γλώσσα των αρχαίων ελληνικών αποικιοκρατών.

Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής είναι ευσεβείς μουσουλμάνοι, γι΄ αυτό και είχαν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Τουρκία μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.



thebest

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλή στην Τουρκία μιλάει αρχαία ελληνικά! Δείτε το βίντεο"

510 δισεκατομμύρια που χρωστά η Γερμανία στην Ελλάδα

Σε 510 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ύψος της γερμανικής οφειλής προς την Ελλάδα, που ακόμα παραμένει ύστερα από εβδομήντα χρόνια ανεξόφλητη. 

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», αφορά αποκλειστικά στις καταβολές που απαίτησαν και αναγκαστικά έλαβαν από το ελληνικό κρατικό ταμείο οι Γερμανοί κατακτητές την περίοδο της Κατοχής. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, όταν η Γερμανία και από πίσω της η Ιταλία κατέλαβαν την Ελλάδα την άνοιξη του 1941, οι διεθνείς Συμβάσεις της Χάγης ήδη από το 1907 προνοούσαν την εκ μέρους του κατεχόμενου κράτους καταβολή εξόδων για τη διαβίωση και συντήρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Αρχικά, ο Γερμανός και ο Ιταλός κατακτητής επέβαλαν αυθαίρετη μέθοδο πληρωμής αυτών των εξόδων με την κυκλοφορία των λεγόμενων «μάρκων κατοχής» και αντίστοιχα «μεσογειακών δραχμών» που, μάλιστα, τυπώνονταν κατά βούληση.  

Οι αρμόδιοι του ελληνικού κατοχικού κράτους αντέδρασαν από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία αυτού του χαρτονομίσματος, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν υποχρεωμένη να το ανταλλάσσει με το επίσημο ελληνικό χαρτονόμισμα στους κομιστές. Και τελικά, τρεις μήνες αργότερα αποσύρθηκαν ολοκληρωτικά τα μάρκα κατοχής και οι μεσογειακές δραχμές, ώστε όλες οι συναλλαγές των κατακτητών με τους προμηθευτές τους και όλες οι άλλες δαπάνες τους στην Ελλάδα να γίνονται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ύψος των κατοχικών δανείων

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά την απελευθέρωση, ο αρμόδιος θεσμικός φορέας, η Τράπεζα της Ελλάδος, βάσει των σχετικών λογαριασμών που τηρούσε, προσδιόρισε το σύνολο των καταβολών που δόθηκαν από την αρχή στους κατακτητές σε όλο το διάστημα της Κατοχής.

Το συνολικό ποσό που αφορά στη Γερμανία ανέρχεται σε 1.617.781.093.648.819 δρχ, και στην Ιταλία σε 220.479.188.480 δρχ.

Μετά την αφαίρεση των κατά τα διεθνή νόμιμα εξόδων κατοχής, όπως αυτά συμφωνήθηκαν με τους κατακτητές, η μεν Γερμανία έλαβε πέραν αυτών ως προκαταβολές 1.530.033.302.528.819 δρχ, και η Ιταλία αντίστοιχα 157.053.637.000 δρχ.

Αυτά τα ποσά είναι τα λεγόμενα κατοχικά δάνεια, που θα έπρεπε- κατά τις Συμφωνίες του Μαρτίου του 1942 και του Δεκεμβρίου του 1942- να επιστραφούν με τη λήξη του πολέμου. 

Την άποψη ότι ο υπολογισμός του κατοχικού δανείου δεν είναι ορθός αν γίνει με τη βάση της χρυσής λίρας πρώτος υποστήριξε ο καθηγητής, Άγγελος Αγγελόπουλος, επιμένοντας ότι πιο ορθολογική και αντιπροσωπευτική είναι εκείνη του δολαρίου. 

Στην περίπτωση αυτή, πρόσθετε, κατά την εκτίμησή του το κεφάλαιο οριζόταν για τη Γερμανία σε 151 εκατ. δολάρια και μέχρι το 1964 θα έπρεπε να προστεθούν 177 εκατ. δολάρια για τόκους από 1ης Ιανουαρίου 1942, δηλαδή συνολικά 328 εκατ. δολάρια. 

Από την άλλη μεριά, δεν είναι ορθολογική η εκτίμηση του καθηγητή Αγγελόπουλου, διότι χρησιμοποιεί μεθοδολογία που στην πραγματικότητα μειώνει το σύνολο της οφειλής με το να λαμβάνει εσφαλμένη εκκίνηση της οφειλής στα 151 εκατ. δολάρια, που τον Απρίλιο του 1964 αντιστοιχούσαν σε 15.100.000 χρυσές λίρες ή κατ’ επέκταση το 2012 σε 4.530.000.000 ευρώ. 

Με τη Διάσκεψη της Ειρήνης του 1946 τα δάνεια είναι έντοκα, ώστε το αρχικό κεφάλαιο των 100 δις να ανέρχεται σήμερα, με χαμηλό επιτόκιο 2,5% στα 510.033.165.000 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "510 δισεκατομμύρια που χρωστά η Γερμανία στην Ελλάδα"

Στοιβάζουν τα καυσόξυλα με κενά, αυξάνουν τον όγκο και τα χρεώνουν πιο ακριβά

Την πάτησε όπως φαίνεται το υπουργείο Ανάπτυξης αφού με τη διάταξη για την πώληση των καυσόξυλων, αντί να λύσει το πρόβλημα με την κλεψιά στο ζύγισμα, δημιούργησε ένα άλλο που έχει να κάνει με το πως στοιβάζουν οι έμποροι τα ξύλα. Οι επιτήδειοι αφήνουν μεγάλα κενά ανάμεσα στα ξύλα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος των ξύλων και κατά συνέπεια και η τιμή τους.

Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη, οι έμποροι πλέον θα υποχρεούνται «να πωλούν τα καυσόξυλα κατ' όγκο και να χρησιμοποιούν ως μονάδα μέτρησης το χωρικό κυβικό μέτρο και θα πρέπει τα καυσόξυλα να στοιβάζονται με τα μικρότερα δυνατά κενά. Επομένως είτε τα καταβρέχουν για να αυξήσουν το μετρούμενο βάρος τους, είτε τα στοιβάζουν με κενά, ο καταναλωτής θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Μία λύση που ορίζει η νέα διάταξη είναι τα καυσόξυλα να διατίθενται στοιβαγμένα σε παλέτες ή ειδικούς σάκους ο όγκος των οποίων θα αναγράφεται ευκρινώς επί της εξωτερικής τους επιφανείας, κάτι όμως που ο καταναλωτής δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η ευκρινώς αναγραφόμενη ένδειξη όγκου σε έναν μεγάλο σάκο αντιστοιχεί πραγματικά στο περιεχόμενο!

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Στοιβάζουν τα καυσόξυλα με κενά, αυξάνουν τον όγκο και τα χρεώνουν πιο ακριβά"

«Θύελλα» για την εκκένωση των νησιών

Συντονισμένη προσπάθεια να «μαζευτεί» το θέμα από Αθήνα και Βρυξέλλες

Η πρωτοφανής θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε στην κοινή γνώμη η υπόθεση με την αναφορά στην εκκένωση μικρών νησιών του Αιγαίου ως «τρόπο εξοικονόμησης πόρων», προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση τόσο της κυβέρνησης, όσο και των ευρωπαϊκών αρχών.

Είναι προφανές ότι οι ιθύνοντες αντελήφθησαν τον αντίκτυπο μιας τέτοιας πρότασης, από την πρώτη στιγμή που το protothema.gr έφερε πρώτο στη δημοσιότητα (διαβάστε εδώ) την σχετική αναφορά του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, η οποία διατυπώθηκε ενώπιον 70 εφοπλιστών και παραγόντων της ναυτιλίας στη διάρκεια ομιλίας του στη ναυτιλιακή λέσχη Πειραιά.

«Δεν πρέπει να μιλάμε για αριθμούς. Οι συζητητές μας πρέπει να ξέρουν για τι συζητάμε. Δεν μπορούμε να κοιτάμε αριθμούς, υπάρχουν και άνθρωποι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να προχωρήσει στη συνέχεια στην αποκάλυψη-«βόμβα», αναφέροντας πως τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε να εκπονήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σχέδιο για την εκκένωση νησιών που έχουν ως 150 κατοίκους γιατί σύμφωνα με μελέτη που έχουν κάνει τα νησιά αυτά επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. «Τους απαντήσαμε άμεσα ότι δεν είναι καλά. Δεν το διαπραγματευόμαστε» δήλωσε πάραυτα ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε και από τον εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκο που αντέδρασε, ρωτώντας τον να διευκρινίσει εάν αυτή την πρόταση την έβαλε στο τραπέζι Έλληνας ή ξένος τεχνοκράτης, να σταματήσει η αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Πλην όμως η βαρύτητα της αποκάλυψης αυτής και ο σάλος που προκλήθηκε με αστραπιαία ταχύτητα ώθησαν Αθήνα και Βρυξέλλες, με συντονισμένες ενέργειες, να προσπαθήσουν να εκτονώσουν την οργή της κοινής γνώμης και να μην αφήσουν να εξελιχθεί σε πολιτική κρίση το θέμα.

Μετά την αποκάλυψη του protothema.gr το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε να μάθει από τον κ. Μουσουρούλη τι ακριβώς είπε ο υπουργός Ναυτιλίας στους εφοπλιστές στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.

Επειδή όμως ο κ. Μουσουρούλης δεν μπορούσε να διαψεύσει κάτι που άκουσαν 70 άνθρωποι, απάντησε με ανακοίνωση στην οποία τονίζεται πως: «Η τρόικα ουδέποτε έθεσε θέμα εκκένωσης μικρών νησιών. Στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ουδέποτε κανείς έθεσε τέτοιο θέμα. Σε όποιον και αν ετίθετο κάτι τέτοιο, μόνο ως πολύ κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί»…

Σαφώς και σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης δεν αναφέρεται ότι η τρόικα δεν έθεσε το θέμα της αναγκαστικής εκδίωξης όσων κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό λιγότερο των 150 κατοίκων. Δεν το είπαν σε μένα, είναι η ουσία όσων απάντησε ο κ. Μουσουρούλης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν διέψευσε ότι έκανε την σχετική αναφορά μιλώντας στους εφοπλιστές. Ούτε και ισχυρίζεται ότι η τρόικα δεν έκανε την «πρόταση» να εκκενωθούν τα μικρά νησιά σε κάποια άλλη συνάντηση με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας.

Κατά τα λοιπά, ορισμένα μέσα θεωρούν ότι ο κ. Μουσουρούλης διαψεύδει την είδηση που ο ίδιος αποκάλυψε στους εφοπλιστές...

Να σημειωθεί πάντως πως τις πρώτες στιγμές μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης από το protothema.gr η πρώτη … διάψευση ήρθε όχι από τον κ. Μουσουρούλη και το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, αλλά από το υπουργείο Οικονομικών.

«Οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε και αργά το βράδυ, σε συζήτηση που είχε με τους οικονομικούς συντάκτες που κάλυπταν τη συνάντησή του με την Τρόικα, πως αν ειπώθηκε κάτι τέτοιο από μέλος της Τρόικας θα ήταν προφανώς αστείο …

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ζήτησε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαψεύσει ότι η τρόικα ζήτησε από όσους κατοικούν σε νησιά με πληθυσμό λιγότερο των 150 κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Οι αναφορές ελληνικών μέσων ενημέρωσης ότι η τρόικα ζητά να εγκαταλειφθούν αραιοκατοικημένα νησιά για να γίνει οικονομία, είναι (φυσικά) εντελώς αναληθείς», έγραψε στο twitter του ο κ. Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Θύελλα» για την εκκένωση των νησιών"

Ως ύποπτοι στον εισαγγελέα Διώτης - Καπελέρης

Με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αδικημάτων στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα, οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης.

Από την έρευνα που διενεργείται, όσον αφορά στη μη αξιοποίηση της λίστας, οι δύο εισαγγελείς φαίνεται να εντόπισαν λόγους για τους οποίους οι δύο αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες πρέπει να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το γεγονός ότι το επίμαχο υλικό παρέμεινε αδρανές σχεδόν δύο χρόνια, αν και αφορούσε καταθέσεις 1991 Ελλήνων στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, των οποίων η νομιμότητα θα έπρεπε να ελεγχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης, με δήλωσή του για το θέμα, υποστήριξε ότι θεώρησε το εν λόγω υλικό «μη αξιοποιήσιμο» ως προϊόν υποκλοπής, ενώ ο κ. Καπελέρης φέρεται να παρέλαβε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντινου, ελάχιστα ονόματα από τη λίστα με σκοπό να «εντοπίσει το οικονομικό τους προφίλ».

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, πριν από μερικές ημέρες, έδωσαν παραγγελία στο ΣΔΟΕ για την πλήρη διερεύνηση των επίμαχων καταθέσεων κρίνοντας ότι η λίστα έχει επισήμως και νομίμως παραδοθεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, επί υπουργίας της Κρ. Λαγκάρντ, στον τότε ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντινου.

Η λίστα έχει περιέλθει στις γαλλικές αρχές εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, όταν κατάσχεσαν ψηφιακό υλικό από το σπίτι του πρώην υπαλλήλου της HSBC, καταζητούμενου από τις ελβετικές αρχές Ερβε Φαλτσιάνι, ο οποίος είχε καταγράψει παράνομα τα στοιχεία περισσότερων από 20 χιλιάδες καταθετών.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ως ύποπτοι στον εισαγγελέα Διώτης - Καπελέρης"

Χωρίς πετρέλαιο θα μείνει η χώρα από Δευτέρα

Ενώπιον μιας γκάφας άνευ προηγουμένου βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές  καθώς μόλις τρεις μέρες πριν την έναρξη της διανομής του πετρελαίου θέρμανσης και ενώ μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, ακόμη δεν έχει υπογραφεί η απόφαση που θα καθορίζει την εξίσωση και το ύψος του ΕΦΚ για τα diesel κίνησης και θέρμανσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι εταιρείες από το ΥΠΟΙΚ η απόφαση επρόκειτο να ληφθεί τη Δευτέρα αργά το πρωί.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η καθυστέρηση; Οι εταιρείες που καθημερινά εκτελωνίζουν νωρίς (από τις 6) και ανάλογα με τις παραγγελίες,  τις ποσότητες που έχουν ανάγκη, δε θα γνωρίζουν με ποιο φόρο να εκτελωνίσουν: με τον αυξημένο στα 412 ευρώ που ισχύει σήμερα για το diesel κίνησης, ή με το μειωμένο στα 330 ευρώ.

Εάν εκτελωνίσουν με αυξημένο φόρο κινδυνεύουν εφόσον υπογραφεί πχ στις 11 το πρωί η απόφαση, να βρεθούν στις αποθήκες με πετρέλαιο που έχουν αγοράσει με 412 ευρώ, το οποίο θα πρέπει ωστόσο να πουλήσουν με μειωμένο φόρο στους πελάτες τους. 

Για να εκτελωνίσουν, από την άλλη μεριά,  με το νέο μειωμένο φόρο, θα πρέπει να υπάρχει υπουργική απόφαση, διαφορετικά δε θα δεχθούν –όπως άλλωστε οφείλουν– οι τελώνες. Με απλά λόγια καμία εταιρεία, μέχρι να υπογραφεί η απόφαση, δεν πρόκειται να εκτελωνίσει πετρέλαιο τη Δευτέρα το πρωί, με κίνδυνο να βρεθεί να χάνει το μεσημέρι 82 ευρώ το χιλιόλιτρο. 

Ένα καθαρά τεχνικό θέμα δηλαδή, πιθανότατα θα αφήσει χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης την αγορά. Και εάν για το πετρέλαιο θέρμανσης, δεν είναι μεγάλο πρόβλημα να καθυστερήσει μία μέρα η διανομή (με δεδομένες μάλιστα και τις καιρικές συνθήκες), δε συμβαίνει το ίδιο με το diesel κίνησης. 

Και αυτό γιατί εκτός από τους ιδιώτες οδηγούς που χρησιμοποιούν diesel, μια σειρά από επαγγελματίες, από τα ταξί και τις μεταφορικές μέχρι τις βιοτεχνίες και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τις ανάγκες τους, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καύσιμα. 

Να σημειώσουμε τέλος ότι μέχρι χθες το βράδυ, γίνονταν συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ καθώς η αγορά έχει ενημερώσει για τις επιπτώσεις που συνεπάγεται η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης. Η πρόταση που έχει γίνει – προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα, είναι η απόφαση να υπογραφεί σήμερα το απόγευμα, καθώς από πλευράς υπουργείου υποστηρίζεται ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω βουλής. Μία άλλη λύση που έχει προταθεί χωρίς να είναι βέβαιο ότι λύνει τα προβλήματα είναι να αποσταλεί εγκύκλιος στα τελωνεία. Η εικόνα πάντως ότι το ΥΠΟΙΚ πνίγεται σε μια κουταλιά νερό, δύσκολα μπορεί να ξεριζωθεί από το μυαλό...

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς πετρέλαιο θα μείνει η χώρα από Δευτέρα"

Στρατηγικό επενδυτή αναζητεί το Ερρίκος Ντυνάν

Σε μια ύστατη προσπάθεια για τη συνέχιση της λειτουργίας τού Ερρίκος Ντυνάν, το ομώνυμο κοινωφελές Ιδρυμα που δημιουργήθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και λειτουργεί το νοσοκομείο δημοσίευσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα εξαγοράσει τη μονάδα.

Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο βυθίζεται στα χρέη, οι 1.200 εργαζόμενοι είναι περίπου οκτώ μήνες απλήρωτοι και η πληρότητα των κλινών δεν ξεπερνά το 20%. Η βασική πιστώτρια Λαϊκή Τράπεζα εισπράττει κατευθείαν τα νοσήλια που πληρώνονται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών έναντι των δανείων που έχει χορηγήσει ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ. Χρέη υπάρχουν και προς την πλευρά των προμηθευτών. Το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος ανέθεσε  στην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος τον ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την εξαγορά του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης, τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να επικοινωνήσουν με τον σύμβουλο προκειμένου να λάβουν ένα συνοπτικό προφίλ του νοσοκομείου και ένα σύμφωνο εμπιστευτικότητας.

Επίσης, τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να αποστείλουν στον σύμβουλο τα παρακάτω, πρωτότυπα και υπογεγραμμένα, το αργότερο έως τις 16.10.2012 (ώρα 18.00):
1) Το σύμφωνο εμπιστευτικότητας υπογεγραμμένο. 2) Αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις των τριών τελευταίων ετών. 3) Αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τη μετοχική σύνθεση. 4) Περιγραφή δραστηριοτήτων. 5) Βεβαίωση ότι λειτουργούν για λογαριασμό τους και όχι για λογαριασμό τρίτου.

Ο σύμβουλος στη συνέχεια θα προσκομίσει στα ενδιαφερόμενα μέρη πληροφοριακό υλικό με αναλυτική επισκόπηση του νοσοκομείου και λεπτομέρειες επί της διαδικασίας της συναλλαγής (process letter).

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Στρατηγικό επενδυτή αναζητεί το Ερρίκος Ντυνάν"

Πού σκοντάφτει η «Αριάδνη»

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η επιχείρηση «Αριάδνη», καθώς οι ασφαλισμένοι θα πρέπει από το νέο έτος να περνούν από τον συμβολαιογράφο , προκειμένου να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε δημογραφική ή οικογενειακή αλλαγή με το… αζημίωτο βέβαια.

Ήδη αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε χθες τις επιφυλάξεις της για την αποδοτικότητα του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν άλλα «εργαλεία» προς χρήση, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας προτείνει στον υπουργό Εργασίας να συνεργαστούν, ώστε να λυθεί το ζήτημα… «ψηφιακά»!!!

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι από την 1 Ιανουαρίου του 2013 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Αριάδνη», προκειμένου να περιοριστεί η χορήγηση παράνομων συντάξεων και επιδομάτων, η οποία όπως είπε στοιχίζει στα ταμεία 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα στα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για οποιαδήποτε αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση ή στα δημογραφικά δεδομένα των ασφαλισμένων, καθώς θα απαιτείται ειδικό συμβολαιογραφικό πιστοποιητικό, που θα κοινοποιείται σε όλα τα ταμεία εντός 24 ωρών μέσω των 3.200 συμβολαιογράφων που υπάρχουν στη χώρα.

Ωστόσο, το πρόγραμμα «Αριάδνη» θα στοιχίσει 4 εκατ. ευρώ ετησίως για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σε περιπτώσεις κηδείας το ποσό που θα αμείβονται οι συμβολαιογράφοι θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ με 3,2 εκατ. ευρώ ετησίως αναμένεται να επιβαρυνθούν οι πολίτες αφού στις περιπτώσεις γάμου ή διαζυγίου το ελάχιστο κόστος θα ανέρχεται στα 40 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης υπεραμύνθηκε της υλοποίησης του προγράμματος, παρά τις ενστάσεις σχετικά με την εμπλοκή συμβολαιογράφων στην διαδικασία, τόσο ως προς το γραφειοκρατικό μέρος όσο και ως προς την αύξηση των εξόδων των ταμείων, δηλώνοντας «Καλύτερα να κατηγορηθώ ότι κάνω δώρο στους συμβολαιογράφους κι όχι ότι κάθομαι άπραγος απέναντι στις μαϊμού συντάξεις».

Φρένο από ΠΑΣΟΚ

Ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει όπως όλα δείχνουν να πείσει και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την επιτυχία της επιχείρησης «Αριάδνη», καθώς αντιπροσωπεία του κόμματος κατά την διάρκεια συνάντησης εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, αντιπροτείνοντας την χρήση των πληροφοριών και του εκσυγχρονισμού του ληξιαρχείων σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί το μέτρο.

Ηλεκτρονική λύση από ΣΕΠΕ

«Οι εξαγγελίες τέτοιων συστημάτων και η επιβολή μιας νέας γραφειοκρατικής και οικονομικής επιβάρυνσης για τους πολίτες, με τη χρήση συμβολαιογραφικών πράξεων γάμου, διαζυγίου και θανάτου, ως εργαλείο για την πάταξη του φαινομένου δείχνει την αποσπασματική αντιμετώπιση αυτών που τη σχεδίασαν και την πρότειναν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Ζητούμε άμεσα από τον υπουργό Εργασίας να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε από κοινού, ψηφιακά και χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις, το πρόβλημα», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.

Μάλιστα ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί, όταν η πολιτεία δεν αξιοποιεί έγκαιρα και ουσιαστικά τη μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Πού σκοντάφτει η «Αριάδνη»"

Δέκα μέτρα φωτιά που ζητά η τρόικα μέχρι τη δόση! Τι λέει στο απόρρητο σημείωμά της

Οι πιέσεις που ασκεί πια η τρόικα για άμεσες αλλαγές στην υγεία είναι αφόρητες. Στο υπουργείο Υγείας τρέχουν και δε φθάνουν προκειμένου να κατορθώσουν να εκπληρώσουν τις ..απαιτήσεις των δανειστών μας μέχρι να δοθεί η δόση. Αποτελεί άλλωστε βασικό κριτήριο για να δώσει η τρόικα το πράσινο φως στον τομέα της υγείας.
Μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες με απόρρητο έγγραφό της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά 10 άμεσα μέτρα προκειμένου να δείξει την …εύνοιά της.
Τι λένε οι δανειστές μας στο σημείωμά τους

Χωρίς καμία απολύτως σκέψη για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα όποια μέτρα στους ασθενείς, οι τροικανοί ζητούν επιτακτικά πια να προωθηθούν ορισμένες αλλαγές στην υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη. Έλεος φυσικά δε δείχνουν για τους ασφαλισμένους που άμεσα ή έμμεσε θα πρέπει να πληρώνουν παραπάνω.

Ειδικότερα, με απόρρητο σημείωμά της η τρόικα ζητά να προωθηθούν άμεσα κάποιες αλλαγές.
Μεταξύ αυτών είναι:
Καταρχάς να συνταχθεί το νέο δελτίο τιμών το αργότερο έως τις 18 Οκτωβρίου. Άλλωστε η αρχική ημερομηνία που είχε δοθεί (30 Σεπτεμβρίου) χάθηκε. Γι αυτό άλλωστε το επιτελείο του υπουργείου Υγείας βιάζεται άρον άρον να εκδώσει το νέο δελτίο τιμών ακόμη και με λάθη.

Επίσης ζητούν να ανακοινωθεί η θετική λίστα φαρμάκων που θα αποτελεί τον κατάλογο με τα σκευάσματα που θα αποζημιώνονται από τα Ταμεία.
Εκτός αυτού επιμένουν να υιοθετηθεί η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και χωρίς να αναγράφεται στις συνταγές η εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Γεγονός βέβαια που ανοίγει και πάλι τον ασκό του Αιόλου καθώς με τη ρύθμιση αυτή οι φαρμακοποιοί θα μπορούν ουσιαστικά να αλλάζουν το φάρμακο που έχει επιλέξει ο γιατρός.

Παράλληλα οι τροικανοί ζητούν να αλλάξει ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ γεγονός που θα επιφέρει μειώσεις στην οικονομική κάλυψη της νοσηλείας για τους ασθενείς αλλά και των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Οι δανειστές μας θέτουν και ως βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Γι αυτό άλλωστε εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η συγχώνευση άλλων 5 νοσοκομείων.

Όμως αυτό που φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία και για τους φαρμακοποιούς είναι το γεγονός ότι στο σημείωμά τους οι τροικανοί ζητούν να μειωθεί το κέρδος τους στο 15%. Κάτι βέβαια που όπως διευκρινίζουν μπορεί να γίνει και μετά τον Οκτώβριο. .

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Δέκα μέτρα φωτιά που ζητά η τρόικα μέχρι τη δόση! Τι λέει στο απόρρητο σημείωμά της "

ΕΛΠΕ:Μετά το 2014 οι πρώτες έρευνες για ύπαρξη πετρελαίου στην Ελλάδα

O θαλάσσιος κόλπος της Καβάλας, ανοιχτά της Θάσου, θα παραμένει -εφόσον υπάρχει βέβαια πετρέλαιο- η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που θα γίνεται εξόρυξη καθώς με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς δεν πρόκειται να διεξαχθεί παραγωγική γεώτρηση σε άλλο σημείο της χώρας πριν το 2020.

Αυτό υποστήριξε ο διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε στην Καβάλα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας με θέμα: «Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» .

«Σε δύο χρόνια από σήμερα, αν όλα πάνε καλά», υπογράμμισε ο κ. Γρηγορίου, «θα γίνουν οι πρώτες δημοπρατήσεις περιοχών -οικοπέδων- προς έρευνα. Όσο εντοπίζονται περιοχές με ενδιαφέρον θα εστιάζεται σε εκείνα τα σημεία η σεισμική έρευνα και εφόσον υπάρχει ισχυρή πεποίθηση για ανεύρεση υδρογονανθράκων, θ’ αρχίσουν στη συνέχεια οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Αν δεν φτάσουμε στο τεστ καύσης και την οριοθέτηση της περιοχής δεν μπορούμε να μιλάμε για κοίτασμα αλλά απλά για πόρους».

Αναφερόμενος στο κόστος του παραπάνω εγχειρήματος, ο κ. Γρηγορίου είπε πως για κάθε περίπτωση θα απαιτηθούν κεφάλαια που ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ. «Θα είμαστε ευτυχείς», υπογράμμισε, «αν εντοπίσουμε στο Ιόνιο, σε δέκα χρόνια από σήμερα, πέντε με έξι Πρίνους» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γρηγορίου τόνισε με έμφαση ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να τραβήξει το ενδιαφέρον των ξένων εταιριών ώστε να διαθέσουν χρόνο και χρήμα για έρευνα στη χώρα μας «πρέπει να πάψουν οι πολιτικοί να βαυκαλίζονται με δηλώσεις και συνεντεύξεις στα ελληνικά ΜΜΕ και να πάνε στο Λονδίνο και στο Χιούστον που είναι οι έδρες των εταιριών για να τις πείσουν να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».

«Αυτή τη στιγμή στην Μεσόγειο», συμπλήρωσε, «υπάρχουν 124 περιοχές που ερευνώνται αλλά μεταξύ αυτών δεν υπάρχει ούτε μια ελληνική. Η Ελλάδα είναι η μαύρη τρύπα στην έρευνα του πετρελαίου, είμαστε μια ανυπόληπτη χώρα στο τομέα της έρευνας», για να προσθέσει αμέσως μετά πως «υπάρχουν πολλά περιθώρια έρευνας στην Ελλάδα αλλά αν δεν ξεκινήσουν οι έρευνες θα ακούμε μόνο για γεωλογικές θεωρίες οι οποίες δεν έχουν αποδειχθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην χώρα είναι ότι υπάρχουν πολλά τεχνολογικά κενά στην υποστήριξη της έρευνας, χρονική υστέρηση στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου με συνέπεια να υπάρχουν ασάφειες που αποτρέπουν τους επενδυτές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΠΕ:Μετά το 2014 οι πρώτες έρευνες για ύπαρξη πετρελαίου στην Ελλάδα"

Εστίαση: O ΦΠΑ στο 23% έφερε απώλειες τζίρου 40%…

Καταστροφική για τον κλάδο της μαζικής εστίασης αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η εφαρμογή του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση να μετρά πλέον ένα χρόνο ζωής και σε συνδυασμό με τον σημαντικό περιορισμό της κατανάλωσης φαγητού εκτός σπιτιού λόγω οικονομικής κρίσης, οι απώλειες για τον κλάδο έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις. Την ίδια ώρα οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί μείωσης του ΦΠΑ στον εν λόγω κλάδο παραμένουν κενό γράμμα και για τον λόγο αυτό οι επιχειρήσεις ζητούν άμεσα τη μείωση του συντελεστή στο 9%.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) μέσα σε ένα χρόνο ο τζίρος στα καταστήματα εστίασης έχει υποχωρήσει κατά 40%, από περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως σε 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Το ίδιο διάστημα υπολογίζεται ότι έχουν βάλει «λουκέτο» περί τις 4.000 επιχειρήσεις και έχουν χαθεί πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας.

Αποτέλεσμα της παραπάνω εξέλιξης είναι τελικώς να μετρά απώλειες και το κράτος, καθώς σύμφωνα τουλάχιστον με το ΣΕΠΟΑ, η κάμψη της κατανάλωσης ως αποτέλεσμα (και) της αύξησης του ΦΠΑ δεν οδήγησε σε αύξηση αλλά σε μείωση των εσόδων για το κράτος, ενώ έχουν συρρικνωθεί και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΣΕΠΟΑ η αύξηση του ΦΠΑ έδωσε μεγαλύτερο κίνητρο για φοροδιαφυγή σε αρκετές επιχειρήσεις και παράλληλα ενίσχυσε το φαινόμενο της ανασφάλιστης, αδήλωτης εργασίας.

Κόμματα και δεσμεύσεις

Οπως επισημαίνει ο ΣΕΠΟΑ αρμόδια στελέχη και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δημοσίως αναγνωρίσει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν λάθος, ενώ και ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε δεσμευθεί για μείωση του συντελεστή στο 9%.

Ο ΣΕΠΟΑ ζητεί τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο 9% και μάλιστα άμεσα, προκειμένου όπως υποστηρίζει να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Σημειώνεται ότι στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση κυμαίνεται από 7% έως 10% με εξαίρεση την Πορτογαλία, όπου επίσης έχει επιβληθεί συντελεστής ΦΠΑ 23%.

toxwni

Διαβάστε Περισσότερα » "Εστίαση: O ΦΠΑ στο 23% έφερε απώλειες τζίρου 40%…"

ΓΣΕΒΕΕ: Κλειστά καταστήματα στις 18 Οκτωβρίου


Συμμετέχει στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου η Γενική Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος...και καλεί όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις και καταστήματά τους και να δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Η δραστική μείωση εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης καταστρέφει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Υποβαθμίζεται έτσι και η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. 

Φτωχοποιείται η χώρα και περιθωριοποιείται στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ιδιαίτερα κοινωνικά επικίνδυνες είναι και οι συνέπειες από την υποβάθμιση του ασφαλιστικού και υγειονομικού συστήματος και των δικτύων κοινωνικής προστασίας ενώ είναι παντελής η έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων και η ελπίδα προοπτικής. Αποτρέπεται έτσι και κάθε σκέψη για επένδυση ενώ διογκώνεται η ανεργία. Η χώρα οπισθοδρομεί επικίνδυνα».

Η ΓΣΕΒΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει "κόψει" και κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τους παραγωγικούς φορείς και ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζει τη διολίσθηση και σε θέματα που άπτονται της δημοκρατικής λειτουργίας της πολιτείας και των θεσμών.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΒΕΕ: Κλειστά καταστήματα στις 18 Οκτωβρίου"

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος:Κύριοι του ΣΔΟΕ…

Πληροφορήθηκα μέσω του διαδικτύου ότι ερευνάτε τα πιθανά περιουσιακά μου στοιχεία. Καταθέσεις, ομόλογα, ρέπος, θυρίδες, μέχρι και ράβδους χρυσού!

Χαίρομαι ιδιαίτερα που κάνετε το καθήκον σας, όπως ορίζει ο νόμος. Συμφωνώ ότι αφήσατε να διαρρεύσει τέτοιο έγγραφο προς τα μέσα ενημέρωσης και σας συγχαίρω, σε αντίθεση με άλλους ελεγχόμενους οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν, απειλώντας σας διά προσφυγής στη Δικαιοσύνη και άλλα ευτράπελα.

Σας καλώ μάλιστα να πραγματοποιήσετε τους ελέγχους σας, όχι μόνον από το 1998 μέχρι το 2000, όπως αναφέρεται στο έγγραφό σας, αλλά από τις 14 Αυγούστου του 1954 που γεννήθηκα μέχρι σήμερα, για να αισθανόμαστε αμφότεροι απόλυτα σίγουροι ότι δεν οφείλουμε εξηγήσεις στη μητέρα πατρίδα και τους συμπατριώτες μας.

Σας διαβεβαιώνω ότι οι λογαριασμοί μου τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας είναι απόλυτα νόμιμοι, τα χρήματα φορολογημένα μέχρι κεραίας και ότι επίσης δεν διέθετα ποτέ ομόλογα, ρέπος, θυρίδες, ράβδους χρυσού, ούτε δεκάρα τσακιστή πέραν όσων νομίμως κατέχω και η Δικαιοσύνη γνωρίζει από τις ετήσιες δηλώσεις μου -πόθεν έσχες- στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο, επειδή κατά τη διάρκεια των δημοσιογραφικών μου ερευνών, προέκυψε επανειλημμένα ότι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων δικών σας, αλλά και των κατά τόπους εφοριών, έχουν συστήσει εγκληματικές συμμορίες που λεηλατούσαν τη δημόσια περιουσία, σας προτρέπω να αρχίσετε άμεσα λεπτομερέστατους ελέγχους όλων αυτών των κυρίων, οι οποίοι διέσυραν την έξωθεν καλή μαρτυρία σας και σας κατέστησαν δυνάστες και άρπαγες στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Μετά απολύτου ικανοποιήσεως

Ευθύμιος (Μάκης) Τριανταφυλλόπουλος του Κωνσταντίνου.

PS: Πλήρες ονοματεπώνυμο μην πληρώσει τη νύφη κανένας άσχετος…

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάκης Τριανταφυλλόπουλος:Κύριοι του ΣΔΟΕ…"

Η οικονομική κρίση «αναβάλλει» το τζαμί της Αθήνας

Η κατασκευή τεμένους στην Αθήνα αναμένεται να είναι ένα από τα ζητήματα που θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τις σημερινές του συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον ομόλογό του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στο θέμα αναφέρεται και η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» σε δημοσίευμα με τίτλο «Πλήγμα στα σχέδια για τέμενος στην Αθήνα λόγω οικονομικής κρίσης». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μουσουλμανικής Ένωσης στην Ελλάδα, το τζαμί στην Αθήνα θα χτιστεί, όμως δεν γίνεται τώρα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα.

Η διπλωματική αποστολή της Τουρκίας στην Αθήνα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος. «Η κατασκευή τεμένους στην Αθήνα είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας στην άσκηση λατρείας», δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης στην εφημερίδα.

Άλλωστε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του τον Μάιο του 2011, να επαναλειτουργήσει το Φετιχιέ Τζαμί, στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ είχαν προϋπολογιστεί από το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την κατασκευή του έργου, όμως τα χρήματα «παρόλο που είχαν μπει στην άκρη, εξαφανίστηκαν με ανεξήγητο τρόπο», σημειώνει η εφημερίδα.

Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει τζαμί, καταλήγει το δημοσίευμα.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Η οικονομική κρίση «αναβάλλει» το τζαμί της Αθήνας"

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Θα πληρώσουμε εμείς τα 555 εκατ. ευρώ

Προς λύση οδεύει η νέα εμπλοκή που δημιουργήθηκε μεταξύ τρόικας και υπουργείου οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα 555 εκ ευρώ θα το πληρώσουν οι τράπεζες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών βρίσκεται σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών

Το παρασκήνιο της εμπλοκής

Νέα εμπλοκή σημειώθηκε χθες στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα σημείο τριβής αποτέλεσε η υποχρέωση των τραπεζών να επιστρέψουν μέχρι το τέλος του έτους 555 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο με τη μορφή μερίσματος από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει το 2008 με προνομιούχες μετοχές βάση του νόμου Αλογοσκούφη.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν να μη δοθεί αυτό το ποσό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Στουρνάρα, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Σταϊκούρα, οι οποίοι αντέτειναν πως πρόκειται για έσοδα τα οποία έχουν γραφεί στον προϋπολογισμό του 2012 και συνεπώς θα προκύψει ξαφνικά ισόποση «μαύρη τρύπα».

Μάλιστα, για να καλυφθεί το ποσό η τρόικα πρότεινε αρχικά είτε να μπει φόρος με τη μορφή έκτακτης εισφοράς ώστε να φέρει άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα, είτε να κοπούν από εφέτος τα δώρα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά η οποία υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατό ξαφνικά να τίθενται στο τραπέζι τέτοιες απαιτήσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμειναν στη θέση τους και αντιπρότειναν να μειωθούν οι μισθοί ή να μπει έκτακτη εισφορά σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους ώστε να καλυφθεί το κενό.

Επίσης και η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο με αποτέλεσμα το θέμα να παραμένει ανοιχτό και να ολοκληρωθεί χωρίς συμφωνία ακόμη ένα ραντεβού.

Παρέμβαση Σταϊκούρα

«Η πολιτική ηθική επιβάλλει να συμμετέχουμε όλοι στα βάρη της κρίσης. Συμμετέχω σε ανταλλαγή επιχειρημάτων αναζητώντας λύσεις. Η εθνική και κοινωνική ευθύνη καθορίζουν τη στάση μου και τη στάση μας» είπε, αναφερόμενος στο θέμα, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ο οποίος δείχνει να επιμένει στην άποψη του οικονομικού επιτελείου ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να εισπραχθούν από τις τράπεζες.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι τόσο ο νόμος 3723, όσο και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επιβάλουν την απόδοση των 500 εκ. από τις τράπεζες. Παράλληλα, το συγκεκριμένο ποσό έχει συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.

real

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Θα πληρώσουμε εμείς τα 555 εκατ. ευρώ"

Συναλλαγές 300.000 ευρώ σε ένα χρόνο και δάνεια άνω των 200.000 στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

Δύο νέες λίστες μαμούθ εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων καταρτίζει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

Δύο νέες λίστες «μαμούθ», με περισσότερους από 500.000 φορολογούμενους που έχουν τραπεζικές συναλλαγές ύψους 300.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο αλλά και για όσους έχουν λάβει πάσης φύσεως δάνεια άνω των 200.000 ευρώ (με χρονικό βάθος ελέγχου από το 2000) καταρτίζει ο ΣΔΟΕ όπως προκύπτει από δύο έγγραφα που έχει αποστείλει στις ελληνικές τράπεζες.

Στόχος των ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών είναι να αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία από τις δύο λίστες με τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις των πολιτών προκειμένου να εντοπίσουν και να φορολογήσουν τεράστια ποσά «μαύρου χρήματος» που διακινήθηκαν μέσω τραπεζών. Στελέχη του ΣΔΟΕ μιλούν για μια γιγαντιαία έρευνα μπροστά στην οποία «ωχριά» εκείνη για τα εμβάσματα στο εξωτερικό. Ωστόσο ανώτατα στελέχη τραπεζών μιλούν για έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που ίσως προκαλέσει «σύγχυση» και «δυσπραγία» στους αρμόδιους ελεγκτές του ΣΔΟΕ αφού θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα η διασταύρωση των στοιχείων.

Το αρχικό έγγραφο ΣΔΟΕ με το οποίο εκδηλώνεται η πρόθεση να συνταχθεί λίστα με όσους έχουν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ εντός ενός χρόνου, την περίοδο 2000-2012, συντάχθηκε στις 15 Ιουνίου 2012 -με αριθμό πρωτοκόλλου 7906- δηλαδή τρεις μόλις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές και έχει επικαιροποιηθεί πολλές φορές, ύστερα από σχετικά διευκρινιστικά αιτήματα των Τραπεζών.


Στα έγγραφα του ΣΔΟΕ που εστάλησαν και στο γραφείο του Πρωθυπουργού ζητείται «η αποστολή σε ηλεκτρονική μορφή αρχείων στα οποία αρχικά να αποτυπώνονται τα στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από 1ης Ιανουαρίου 2000 ως και σήμερα, ατομικά ή κοινά πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς (εκτός λογαριασμών όψεως) όπου η κίνηση ενός τουλάχιστον λογαριασμού (εκτός λογαριασμού όψεως) του οποίου οι συνολικές πιστώσεις ή οι χρεώσεις σε ένα τουλάχιστον έτος υπερέβησαν τις 300.000 ευρώ».

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι με αυτήν την λίστα ο ΣΔΟΕ θα είναι σε θέση να ελέγξει και στην συνέχεια, πιθανόν, να φορολογήσει όσους ιδιώτες έφεραν χρήματα από την Ελβετία και άλλες χώρες του εξωτερικού με τον φόβο των οικονομικών μέτρων που θα λαμβάνονταν για όσους είχαν στείλει χρήματα εκτός χώρας. Ωστόσο στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμαιναν ότι «δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση για τα χρήματα που μεταφέρθηκαν πάλι σε ελληνικές τράπεζες».

Το δεύτερο έγγραφο του ΣΔΟΕ στάλθηκε προ τεσσάρων ημερών στις τράπεζες και ζητά από τα πιστωτικά ιδρύματα να του παραδώσουν τα πλήρη στοιχεία όσων έλαβαν δάνεια άνω των 200.000 ευρώ την τελευταία δωδεκαετία. Έτσι ώστε να αντιπαραβληθούν τα νέα δεδομένα με τις φορολογικές δηλώσεις των παραληπτών των δανείων προκειμένου να δουν αν πολλές από αυτές τις δανειοληψίες ήταν εικονικές και ψευδεπίγραφες και υπέκρυπταν «μαύρο» η «βρώμικο» χρήμα. Ακόμη θα ελεγχθεί πως πολλά από αυτά τα δάνεια αποπληρώνονταν χωρίς τα εισοδήματα των δικαιούχων να δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

Οπως ανέφεραν ωστόσο, προς «Το Βήμα» στελέχη τραπεζών «οι δύο αυτές λίστες είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταρτισθούν και θα είναι εξίσου σύνθετο και προβληματικό στις οικονομικές υπηρεσίες να το εκμεταλλευθούν. Σε πολλά πιστωτικά ιδρύματα αυτοί που έχουν συναλλαγές ύψους 300.000 ευρώ, μέσα σε ένα χρόνο -από το 2000 μέχρι σήμερα- μπορεί να αποτελούν το 2-7% των πελατών της τράπεζας. Μιλάμε δηλαδή για εκατοντάδες χιλιάδες ονόματα και εκατομμύρια συναλλαγές που απορούμε πως θα μπορούσαν να ελεγχθούν. Ηδη όλες οι τράπεζες και οι υπεύθυνοι των πληροφοριακών συστημάτων, δημιουργούν ειδικό λογισμικό πρόγραμμα για να προσδιορίσουν τα απαιτούμενα του αιτήματος του ΣΔΟΕ και να εντοπίσουν τους λογαριασμούς με συνολικές εισροές και εκροές σε αυτό το όριο, κάθε έτος. Ωστόσο υπάρχει συνεχής αλληλογραφία με το ΣΔΟΕ για να διευκρινιστούν πολλές πτυχές της λίστας αυτής».

Η πλήρης ροή των στοιχείων από τις τράπεζες προς το ΣΔΟΕ αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες ημέρες...

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΣΔΟΕ, από τους 5.817 ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών για διάφορες υποθέσεις -μετά κυρίως από καταγγελίες- έχουν συνταχθεί 340 φορολογικοί φάκελοι που αφορούν πρόστιμα της τάξης των 800.000.000 ευρώ. Ακόμη στο στάδιο της ολοκλήρωσης είναι 130 ακόμη δικογραφίες.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναλλαγές 300.000 ευρώ σε ένα χρόνο και δάνεια άνω των 200.000 στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news