facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Κατά απολύσεων, υπέρ κινητικότητας προσωπικού η Task Force

Στο πλευρό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται η Τask Force, στηρίζοντας ανοιχτά τον υπουργό Αντ. Μανιτάκη, και τις «κόκκινες γραμμές», τις οποίες έχει θέσει για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο γενικός επιθεωρητής Οικονομικών Υποθέσεων της Γαλλίας Pierre Lepetit, μιλώντας ως εκπρόσωπος της Τask Force και του γαλλικού κράτους, σε ημερίδα για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο έργο της αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, τάχθηκε κατά των απολύσεων και υπέρ της κινητικότητας του προσωπικού στο Δημόσιο.

«Να δείτε πώς θα οργανώσετε το σχέδιο κινητικότητας (mobility) των υπαλλήλων», συνέστησε την ελληνική πλευρά, ενώ συμβούλεψε το προσωπικό «για να διατηρήσει την εργασία του, να δεχθεί να αλλάξει υπηρεσία ή ακόμη και πόλη».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «κάθε δημόσιος υπάλληλος έχει δικαίωμα σε δουλειά για πολλά χρόνια ακόμη και όλη του τη ζωή, αρκεί να δεχθεί κάποιες αλλαγές». Αναφορικά δε με τις απολύσεις, ο εκπρόσωπος του γαλλικού κράτους διερωτήθη «αν θα περισσέψει κόσμος γιατί πολλοί θα βγουν στη σύνταξη».

Στο ίδιο πνεύμα και ο διευθυντής της Task Force στην Ελλάδα Alain Scriban, ο οποίος αναφερόμενος στα βήματα που έχουν γίνει σε ό,τι αφορά το εγχείρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, τόνισε ότι «υπάρχει πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις».

Ο υπουργός υπεραμυνόμενος της σκληρής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που καταβάλλεται επισήμανε ότι «ερχόμαστε σε ρήξη με μια βαθιά ριζωμένη παράδοση νομικισμού και φορμαλισμού, νομολαγνείας και τυπολατρίας».

Μίλησε ακόμη για ανάγκη «προγραμματισμού του προσωπικού» και «αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, ενδεχομένως και με ανακατανομή των οργανικών θέσεων».

Υπογράμμισε ακόμη ότι το 2013 η διοικητική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να συμβάλει δημοσιονομικά στη συνολική προσπάθεια της χώρας.

Ο κ. Μανιτάκης επίσης τόνισε ότι για την επιτυχία της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι αναγκαία η εργασιακή ειρήνη και η πολιτική σταθερότητα, ενώ ζήτησε «διακομματική στήριξη και συναίνεση στους βασικούς της άξονες και κατευθύνσεις».

Ο υφυπουργός Μ. Βολουδάκης σημείωσε πως «είναι αδιανόητο να υπάρχουν συνολικές αρνήσεις επί της αρχής για την αξιολόγηση, καθώς είναι το μέσο που οδηγεί στην αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης».

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατά απολύσεων, υπέρ κινητικότητας προσωπικού η Task Force"

Έχουν ένα...μυστικό, κανείς δεν το έχει μάθει, ούτε καν ο...υπουργός!

Ένα πρωτοφανές αλαλούμ για το αεροδρόμιο Ηρακλείου αποκαλύπτει σήμερα το Cretalive όπου άλλα λέει δημόσια ο Κώστας Χατζηδάκης για τα έργα που δεν θα γίνουν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες των οποίων προΐσταται άλλα πράττουν!

Δεν γνωρίζει η Δεξιά τι ποιεί η Αριστερά για το αεροδρόμιο Ηρακλείου ή κοινώς άλλα λέει ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κι άλλα πράττουν οι υπηρεσίες των οποίων εκείνος προϊσταται.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Πριν από 5 μέρες, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τη νέα Εθνική Στρατηγική για τα Αεροδρόμια, δήλωνε πως θα εκτελούνται στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, μόνο διορθωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, προκειμένου, όπως είπε, "να μην γίνονται δαπάνες σήμερα, για υποδομές που θα πρέπει αύριο να επανασχεδιαστούν".

Ωστόσο, το Cretalive αποκαλύπτει με έγγραφο που δημοσιοποιεί, πως από τη Γενική Διεύθυνση Αερομεταφορών της Υ.Π.Α, 9 ημέρες νωρίτερα, άναβε το πράσινο φως προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες για να προχωρήσει η Ανατολική επέκταση του κτιρίου του αεροσταθμού στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου!

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ειρήνη Απανωμεριτάκη, ούτε λίγο ούτε πολύ, σημειώνει πως το συγκεκριμένο έργο επέκτασης προβλέπεται στην υποβληθείσα με το σχετικό ΜΠΕ, έργο με συνολική κάλυψη 750 τμ, και συνολική δόμηση 1220 τμ. Στο εσωτερικό, σημειώνει, χωροθετείται αίθουσα αναχωρήσεων, με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους οι οποίοι αναπτύσσονται σε ισόγειο και όροφο, μια σύμμεικτη κατασκευή από χάλυβα και οπλισμένο σκυρόδεμα.

Όλα αυτά προφανώς έρχονται σε ευθεία αντίθεση μέ όσα μεταγενέστερα δήλωνε ο προϊστάμενος Υπουργός, που ουσιαστικά "πάγωνε" τα μεγάλης κλίμακας έργα, καθώς επίκειται η προώθηση της λύσης Καστελίου.

Τα ερωτήματα είναι απλά: ξέρει ο υπουργός τα έγγραφα που έστειλε η συγκεκριμένη Διεύθυνση; είναι σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε; κι αν δεν είναι, που κατά την άποψη μας δεν είναι, ποιος κοροϊδεύει ποιον; η Υπηρεσία ή ο Υπουργός; Μια απάντηση για μας και κυρίως για τον κόσμο που έχει βαρεθεί τα ψεύτικα λόγια και την κοροϊδία!


cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Έχουν ένα...μυστικό, κανείς δεν το έχει μάθει, ούτε καν ο...υπουργός!"

Επιστολή διαμαρτυρίας και ανακοίνωση για συγκέντρωση κατοίκων του ΣΤ διαμερίσματος Αθηνών

«Μόνο εάν είσαι τυφλός δεν βλέπεις την κατάντια της πόλης. Μόνο εάν είσαι κουφός δεν ακούς τις κραυγές των ανθρώπων που κινδυνεύουν και αναγκάζονται να ζουν σαν τα ζώα, μέσα σε πρώην αστικές γειτονιές και νυν φαβέλες. Μόνο εάν είσαι ηλίθιος δεν καταλαβαίνεις τι πραγματικά συμβαίνει»… Κάποτε, η περιοχή μας, ήταν μια από τις καλές, μεσοαστικές γειτονιές της Αθήνας. Η εικόνα αυτή άλλαξε δραματικά. Τα τελευταία δύο χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής ασφυκτιούμε, από τις συνθήκες γκέτο που έχουν διαμορφωθεί. Οι εκκλήσεις μας προς τον Δήμο Αθηναίων και την Αστυνομία πέφτουν στο κενό. Πριν από μερικές ημέρες, το αίσθημα του «δεν πάει άλλο» μας έκανε «να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας». Ολόκληρη η περιοχή είναι πλέον ένα γκέτο από αμέτρητους και μη καταγεγραμμένους λαθρομετανάστες που κατουρούν και αφοδεύουν όπου βρουν , στις πλατείες μας, στις πόρτες μας και ενοχλούν σεξουαλικά τις γυναίκες. Τίθεται σοβαρότατος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία 

. Κάθε δρόμος μας, κάθε πλατεία μας, είναι δικό τους σημείο αναφοράς. -Δεν πάει άλλο γιατί παρακολουθούμε ανήμποροι αυτό το οικτρό θέαμα της πλήρους απαξίωσης της γειτονιάς μας μη έχοντας συμπαράσταση από κανένα φορέα της πολιτείας -Δεν πάει άλλο γιατί δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας, χωρίς το αίσθημα του φόβου -Δεν πάει άλλο γιατί η νομιμότητα για το τι ενοικιάζεται και για ποια χρήση έχει πάει περίπατο -Δεν πάει άλλο γιατί τα ακίνητα μας πωλούνται για ένα κομμάτι ψωμί -Δεν πάει άλλο γιατί βιώνουμε απεγνωσμένοι την καθημερινότητά μας, απογοητευμένοι για το μέλλον. -Δεν πάει άλλο, γιατί πληθαίνουν οι υπόγειες εκκλησίες κάθε θρησκείας και δόγματος και η μετατροπή άθλιων υπογείων σε μουσουλμανικά σχολεία -Δεν πάει άλλο γιατί η αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή είναι κατακόρυφη -Δεν πάει άλλο, γιατί μετατρέψατε την περιοχή μας σε «σκουπιδοτενεκέ» της πρωτεύουσας και όλοι βολεύονται μέσα στην σιωπή ΦΤΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΙΑ είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε πέρα από τις επιθέσεις που δεχόμαστε ότι είμαστε ρατσιστές και φασίστες. ΦΤΑΝΟΥΝ οι υποσχέσεις και οι φθηνές δικαιολογίες. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση απογκετοποίηση της περιοχής μας , με την καταγραφή των αλλοδαπών και τον καταμερισμό τους ισομερώς σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να συνυπάρχουμε με τους αλλοδαπούς και όχι να είμαστε σε ομηρία Πήραμε την απόφαση να κλείσουμε την Αχαρνών για να κοινοποιήσουμε σε εσάς ότι η κατάσταση είναι δραματική και ανεξέλεγκτη, η κατάφορη παραβίαση της νομιμότητας αβάσταχτη και όλα κρέμονται από μια κλωστή ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012-10-09 ΝΙΟΒΗΣ ΚΑΙ ΑΧΑΡΝΩΝ ΩΡΑ 20.00

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΟΡΕΙΑ [Αχαρνών-φυλής-Αγ. Μελετίου - Μ. Βόδα - Αχαρνών

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ]

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή διαμαρτυρίας και ανακοίνωση για συγκέντρωση κατοίκων του ΣΤ διαμερίσματος Αθηνών"

Πεπόνης προς Στουρνάρα: «Ζήτα ξανά το cd από τη Λαγκάρντ»

Νέα διάσταση στην υπόθεση με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, που περιλαμβάνει τα ονόματα 1.991 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία, δίνει έγγραφο-«βόμβα» των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι δύο εισαγγελείς που διερευνούν την διαδρομή της επίμαχης λίστας και τους λόγους για τους οποίους αυτή παρέμεινε αναξιοποίητη επί δυο χρόνια, ζητούν από τον κ. Στουρνάρα να ζητήσει ξανά από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών το CD που είχε παραδώσει, το 2010, στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην ουσία δηλαδή, οι δύο εισαγγελείς αμφισβητούν ανοιχτά τη γνησιότητα της λίστας που έφτασε στα χέρια τους σε μορφή usb, μέσω Μεγάρου Μαξίμου, από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο.

Στο σχετικό έγγραφό τους προς τον κ. Στουρνάρα δικαιολογούν το αίτημά τους αυτό ως εξής:  «Επειδή κρίνεται αναγκαίο, επί τη βάση των υφιστάμενων δεδομένων να βεβαιωθεί το πραγματικό περιεχόμενο του παραδοθέντος από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών CD για λόγους πρακτικούς, αλλά και αποφυγής των όσων αρνητικών θα σηματοδοτούσε για την περίπτωση, η κίνηση της διαδικασίας παροχής δικαστικής συνδρομής, κρίνουμε σκόπιμον να προβή η υπηρεσία σας στην επαναζήτηση του συγκεκριμένου CD και παρακαλούμεν , επί του τελευταίου τούτου, να έχουμε σχετική θετική ή αρνητική ενημέρωση».

Δηλαδή, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν εκ νέου το CD διαφορετικά όπως λένε θα αναγκαστούν να το ζητήσουν με αίτημα δικαστικής συνδρομής.

Μάλιστα, ζητούν από τον κ. Στουρνάρα να τους διαβιβάσει ακόμη: «Το παραδοθέν από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών CD, το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο συνόδευε το CD κατά την παράδοσή του» αλλά «και τον αριθμό πρωτοκόλλου του υπουργείου Οικονομικών που έλαβε ως εισερχόμενο πλέον έγγραφο το ως άνω CD και το συνοδευτικό αυτού έγγραφο».

Φόβοι για τη γνησιότητα

Η γνησιότητα του υλικού που έφτασε στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων είχε αμφισβητηθεί από την πρώτες ώρες που τους παραδόθηκε, στις 2 Οκτωβρίου, από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλο. Ο τελευταίος παρέλαβε το usb από το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς, κατά δήλωσή του, να το δει ποτέ.

Το υλικό είχε έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είχε δηλώσει σχετικά: «Ανέλαβα τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει. Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου. Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων -αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί».

Αντίθετα, ο κ. Παπακωνσταντίνου σε δήλωσή του είχε αναφέρει: «Προς τα τέλη του 2010 ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία από την Γαλλίδα ομόλογό μου Christine Lagarde στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετικές τράπεζες από τη λίστα που ακουγόταν διεθνώς ότι υπήρχε στην κατοχή των Γαλλικών αρχών. Μέσω διπλωματικής οδού εστάλη λίστα με περίπου 2000 ονόματα Ελλήνων με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε μία ελβετική τράπεζα. Τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη».

Ωστόσο, οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.κ. Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης καταθέτοντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής άδειασαν κυριολεκτικά τον πρώην υπουργό. «Η λίστα μου παραδόθηκε ατύπως από τον κ. Παπακωνσταντίνου...

Η λίστα έφτασε στην Ελλάδα μέσω μυστικών υπηρεσιών», ανάφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο κ. Διώτης ενώ ο κ. Καπελέρης είχε επισημάνει: «Ποια λίστα; 10 ονόματα μου έδωσαν να ελέγξω! Δεν πήρα ποτέ στα χέρια μου καμία λίστα Λαγκάρντ».

Εξάλλου, πηγές κορυφαίο  στελέχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μιλώντας στο protothema.gr είχε αμφισβητήσει την γνησιότητα της λίστας που έφτασε στους οικονομικούς εισαγγελείς σημειώνοντας με νόημα: «Μας έδωσαν (οι Γάλλοι ) CD και μας παρέδωσαν usb».

Η αποστολή του εγγράφου των δυο οικονομικών εισαγγελέων προς τον κ. Στουρνάρα έρχεται  λίγα 24ωρα μετά τις καταθέσεις που έδωσαν, κάτω από άκρα μυστικότητα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος. Οι δύο πρώην υπουργοί κλήθηκαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς να καταθέσουν, ως μάρτυρες, για τους χειρισμούς που έκαναν στην υπόθεση.

Το απόγευμα της Τετάρτης πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του να ζητήσουν τη λίστα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Παρά ταύτα, τα μέλη της επιτροπής εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένα και αυτό γιατί επιθυμούσαν να ξεκινήσουν με την εξέταση του κ. Παπακωνσταντίνου τον οποίο θεωρούν ως τον «βασικό πρωταγωνιστή» της υπόθεσης. Χαρακτηρίζουν δε ως «υποκριτική» την ανακοίνωση του πρώην υπουργού που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι  «Είναι προφανές ότι είμαι στη διάθεση κάθε θεσμικού οργάνου που θα ζητήσει διευκρινίσεις για τις ενέργειες κατά της φοροδιαφυγής τις οποίες δρομολόγησα ως Υπουργός Οικονομικών» εξηγώντας ότι «αν και είχε ενημερωθεί για την κλήση του από την επιτροπή επέλεξε να αναχωρήσει για το εξωτερικό… ελπίζουμε να γυρίσει σύντομα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πεπόνης προς Στουρνάρα: «Ζήτα ξανά το cd από τη Λαγκάρντ»"

Φωτιά…από Δευτέρα το πετρέλαιο θέρμανσης

Μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ το λίτρο Ακριβότερη κατά 40% σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, μετά την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που επιβάλλονται στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης.

Η περίοδος διάθεσής του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά τη Δευτέρα, με την τιμή του να διαμορφώνεται μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ το λίτρο (το Μάιο, οπότε σταμάτησε η διάθεσή του η μέση τιμή ήταν 1,04 λεπτά το λίτρο ενώ στη διάρκεια της προηγούμενης χειμερινής περιόδου είχε πέσει κάτω και από το 1 ευρώ).

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου φέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, είτε γιατί οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (τζάκια, κλιματιστικά, κλπ.) είτε επειδή σε πολλές πολυκατοικίες έχει ληφθεί απόφαση να μη γίνει χρήση της κεντρικής θέρμανσης.

Το πετρέλαιο κίνησης, αντίθετα, προβλέπεται να μειωθεί κατά 10 λεπτά περίπου το λίτρο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά…από Δευτέρα το πετρέλαιο θέρμανσης"

Παρέμβαση της ΕΕ για τα φορολογικά προνόμια της Cosco

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές για τα φορολογικά πλεονεκτήματα που δίνει στην κινεζική Cosco  η σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον ΟΛΠ.

Η Επιτροπή, σε επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει ότι, όταν μια παροχή που χορηγείται από κράτος μέλος ενισχύει τη θέση μιας επιχείρησης έναντι άλλων ανταγωνιστριών επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά, τότε πρέπει να θεωρείται ότι η εσωτερική αγορά επηρεάζεται από αυτή την ενίσχυση.

«Κατά πάγια νομολογία, για να νοθεύει ή να απειλεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό ένα μέτρο, αρκεί ο αποδέκτης της ενίσχυσης να ανταγωνίζεται με άλλες επιχειρήσεις σε αγορές, οι οποίες είναι ανοικτές στον ανταγωνισμό. Συνεπώς, φαίνεται ότι τα υπό εξέταση επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα, που παρασχέθηκαν στον ΣΕΠ, θα νοθεύσουν ή υπάρχει κίνδυνος να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό και να επηρεάσουν τις μεταξύ των κρατών-μελών συναλλαγές», τονίζεται στη σχετική επιστολή προς τις ελληνικές Αρχές.

Η Επιτροπή αξιολόγησε τα εξής φορολογικά πλεονεκτήματα:

- Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος επί δεδουλευμένων τόκων.

- Ευνοϊκές διατάξεις όσον αφορά την επιστροφή του πιστωθέντος ΦΠΑ.

- Μεταφορά ζημιών εις νέον χωρίς χρονικό περιορισμό.

- Επιλογή μεταξύ 3 μεθόδων απόσβεσης.

- Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος εταιρειών για αγαθά, έργα και υπηρεσίες που παρέχονται στην Cosco εκτός Ελλάδος από εταιρείες ή κοινοπραξίες εκτός Ελλάδος, σε περίπτωση διμερούς φορολογικής συμφωνίας.

- Απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου επί συμφωνιών δανειοδότησης, καθώς και οποιασδήποτε συμπληρωματικής συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου.

- Απαλλαγή από φόρους, τέλη χαρτοσήμου, συνεισφορές και τυχόν δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων για τις συμβάσεις μεταξύ δανειστών των δανειακών συμβάσεων, βάσει των οποίων μεταβιβάζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές.

- Απαλλαγή από τα τέλη χαρτοσήμου για κάθε οικονομική αντιστάθμιση που καταβάλλεται από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) στην PCT, στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης.

- Προστασία που προβλέπεται στο νομοθετικό διάταγμα 2687/53 για την επένδυση της σύμβασης παραχώρησης και απαλλαγή από τους κανόνες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης σε περίπτωση οφειλών προς το Δημόσιο.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ειδικές φορολογικές διατάξεις αποτελούν κρατική ενίσχυση, που νοθεύει ή μπορεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό, ενώ αφήνει αιχμές για το κατά πόσον ήταν διαφανής η όλη διαδικασία, αφού συμπεραίνει ότι οι υποψήφιοι δεν είχαν λάβει υπόψη τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όταν κατέθεταν τις προσφορές τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση της ΕΕ για τα φορολογικά προνόμια της Cosco"

Λίστα με 800 πολιτικούς στέλνει ο Νάκος στον Πεπόνη για να του πει ποιοι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ

Λίστα με τα ονόματα 800 πολιτικών, δηλαδή όλων των υπόχρεων υποβολής δηλώσεων «Πόθεν Εσχες» από το 1974 έως σήμερα θα στείλει ο πρόεδρος της επιτροπής «Πόθεν Εσχες», Θανάσης  Νάκος στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, για να λάβει μια απάντηση για το ποιοι από αυτούς ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.

Ο κ. Πεπόνης, στο αίτημα του κ. Νάκου να ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το ποιοι  πολιτικοί ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, απάντησε πως δεν μπορεί να του στείλει ολόκληρη τη λίστα με τους πολιτικούς. Κάτι το οποίο είχε επισημάνει και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στυλιανός Στασινόπουλος, ενώπιον την επιτροπής τη Δευτέρα, όταν είχε αναφέρει πως ο ίδιος δεν είναι αρνητικός στο να στείλει τα ονόματα στη Βουλή, ωστόσο δεν του δίνει την άδεια για κάτι τέτοιο ο κ. Πεπόνης.

Ωστόσο, ο κ. Πεπόνης, διευκρινίζει στην επιστολή του αν και δεν μπορεί να στείλει ολόκληρη τη λίστα στη Βουλή, ίσως, αν ο κ. Νάκος του έστελνε κάποια ονόματα, να μπορούσε να απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι για το αν ελέγχονται.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της  επιτροπής «Πόθεν Εσχες» της Βουλής ετοιμάζεται να στείλει στον κ. Πεπόνη λίστα με όλους τους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων «Πόθεν Εσχες» από το 1974 έως και σήμερα, δηλαδή μια λίστα με 800 ονόματα περίπου.

Συνεργάτες του προέδρου της επιτροπής «Πόθεν Εσχες» της Βουλής τονίζουν πως «αν ο κ. Πεπόνης μας απαντήσει τότε θα βρούμε ποιοι πολιτικοί ελέγχονται αφού στην ουσία του στέλνουμε όλους τους εν ζωή πολιτικούς» αναφέρουν συνεργάτες του κ.Νάκου.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Λίστα με 800 πολιτικούς στέλνει ο Νάκος στον Πεπόνη για να του πει ποιοι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ"

Αλαλούμ με τους συνταξιούχους του ΙΚΑ

Το απόλυτο χάος έχει δημιουργηθεί με τις απογραφές συνταξιούχων του ΙΚΑ,η προθεσμία για τις οποίες έληξε την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο, από τη Δευτέρα πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που επισκέπτονται τα υποκαταστήματα του

ΙΚΑ και ζητούν να απογραφούν. Κι αυτό γιατί θεώρησαν ότι είχαν απογραφεί με την περυσινή απογραφή, αγνοώντας ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές διαδικασίες.

Περίπου 50.000 συνταξιούχοι για κύρια σύνταξη και 32.000 για επικουρική δεν είχαν απογραφεί, σύμφωνα με την εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ''.

Πέρυσι είχε διαπιστωθεί πως 7.000 συντάξεις καταβάλλονταν σε ασφαλισμένους-φαντάσματα

και ήδη έχει πιστοποιηθεί πως 3.500 συνταξιούχοι δεν ζουν.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όσοι δεν απογράφηκαν δεν θα πάρουν τη σύνταξη στις 21 Οκτωβρίου. Ωστόσο θα μπορούν να απογράφονται στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος. Η πρώτη καταβολή της σύνταξης μετά την απογραφή όσων καθυστέρησαν θα γίνει με τη χειρόγραφη διαδικασία και στη συνέχεια θα ενταχθούν στο μηχανογραφημένο σύστημα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλαλούμ με τους συνταξιούχους του ΙΚΑ"

Με λάθη «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί ρεύματος

Δεν φτάνει που οι φορολογούμενοι δεν ξέρουν πια από πού τους έρχονται φόροι και χαράτσια, πρέπει τώρα να … διορθώνουν και τα λάθη στους λογαριασμούς ρεύματος για... να μην πληρώσουν και φόρους που δεν οφείλουν να πληρώσουν.

Τις τελευταίες ημέρες έχει προκληθεί κομφούζιο σε εφορίες και εταιρίες παροχής ρεύματος όπως η ΔΕΗ, από διαχειριστές πολυκατοικιών που σπεύδουν να βρουν το δίκιο τους, επειδή ανακαλύπτουν ότι πολλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που στάλθηκαν αυτές της ήμερες «κρύβουν» από λάθος χρεώσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων στους κοινοχρήστους χώρους της πολυκατοικίας, αν και αυτοί έχουν ρητά εξαιρεθεί από το χαράτσι!

Παρότι σε όλους είναι πια γνωστό πως οι λογαριασμοί ρεύματος που στέλνει έρχονται για τους κοινόχρηστους χώρους δεν πρέπει να επιβαρύνονται με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), κάποιοι πρόσεξαν πως ο λογαριασμός των κοινοχρήστων τους «φούσκωσε» κατά 500 ευρώ το μήνα, επειδή επιβλήθηκε λανθασμένα φόρος (2500 ευρώ ή και παραπάνω σε πολλές περιπτώσεις) για τα τετραγωνικά μέτρα ολόκληρης της πιλοτής της πολυκατοικίας –και όχι μόνο. 

Τα λάθη αυτά έγιναν με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης που είχε η ΔΕΗ για κάθε "ρολόι" και όσοι εντόπισαν τα λάθη θα πρέπει να τρέξουν για να αποδείξουν ότι ο χώρος που ηλεκτροδοτείται είναι κοινόχρηστος και άρα ο φόρος πρέπει να διαγραφεί. Αν λάβουν βεβαίωση από τη ΔΕΗ ότι πράγματι οι χώροι που φορολογήθηκαν είναι κοινόχρηστοι, θα πρέπει στη συνέχεια να την προσκομίσουν και στην εφορία για να υποβάλλουν αίτηση για διαγραφή του χαρατσιού. Στις περιπτώσεις αυτές όμως, αν δεν υπάρξει άλλη ρύθμιση με παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, οι εφορίες μπορούν να ζητούν από τους πολίτες να πληρώσουν το λάθος και …να «τα βρουν» μετά με το δημόσιο!

Για το λόγο αυτόν οι διαχειριστές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν λάβουν τον λογαριασμό για το κοινόχρηστο ρεύμα. Προτού επιμερίσουν την δαπάνη στους ενοίκους της πολυκατοικίας θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχει πρόσθετη χρέωση στο λογαριασμό για ειδικό τέλος ακινήτων επί κοινόχρηστης επιφανείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Με λάθη «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί ρεύματος"

Δοκιμαστική λειτουργία σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας το πρωί της Πέμπτης

Οι Σειρήνες Συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, θα ηχήσουν σε όλη τη χώρα αύριο το πρωί. Η ενεργοποίηση των σειρήνων, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, θα γίνει στο πλαίσιο Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ), με την ονομασία «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2012» που διοργανώνει η Υπηρεσία Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (Π.ΑΜ.-Π.Σ.Ε.Α).

Η άσκηση αυτή είχε προγραμματιστεί να γίνει πριν από λίγες μέρες, αλλά αναβλήθηκε και ορίστηκε να πραγματοποιηθεί αύριο, σε όλη την επικράτεια, ενώ διευκρινίζεται ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι σειρήνες θα ηχήσουν ως εξής:

• Ώρα 11.00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για 60 δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης)

• Ώρα 11.05, σήμανση λήξης συναγερμού, για 60 δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Δοκιμαστική λειτουργία σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας το πρωί της Πέμπτης"

Goldman Sachs: Αντιπαραγωγικά τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας

Για αναποτελεσματικότητα των περαιτέρω μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα και κλιμάκωση των πολιτικών προκλήσεων στη χώρα προειδοποιεί η Goldman Sachs καθώς οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο. Στη σημερινή έκθεσή της, εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι το επόμενο πακέτο της οικονομικής βοήθειας ύψους 31,5 δισ. ευρώ θα δοθεί τελικά στην Ελλάδα πριν τα τέλη Νοεμβρίου. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν κάθε λόγο να θέλουν να επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνικά πλευρά, υποστηρίζει.  Ωστόσο, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει προ πολλού το λεγόμενο «όριο ταχύτητας» σε επίπεδο δημοσιονομικής λιτότητας, πέρα από το οποίο οι περαιτέρω περικοπές αποδεικνύονται αντιπαραγωγικές σε όρους μείωσης του ελλείμματος, εξαιτίας του αντίκτυπου στην ανάπτυξη και στα φορολογικά έσοδα.

Παρ’ όλα αυτά, η τρόικα συνεχίζει να πιέζει τη χώρα για επίσπευση των μέτρων λιτότητας, σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τελικά τις εισηγήσεις των πιστωτών για αυστηρότερη λιτότητα προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 

Ο λόγος είναι, καταρχάς, ότι ούτε η Ιταλία ούτε η Ισπανία είναι οχυρωμένες απέναντι στις επιπτώσεις μιας αρνητικής έκβασης για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ούτε τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης είναι έτοιμα να διαχειριστούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συνεπώς, μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στη χώρα είναι απευκταία για ολόκληρη την Ευρώπη, καταλήγει.

Περισσότερο ενδεδειγμένο για την περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν ένα πρόγραμμα λιτότητας που θα στοχεύει σε μακροπρόθεσμα οφέλη, αναφέρει η έκθεση. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται δημοσιονομική αξιοπιστία, κάτι που η χώρα δεν διαθέτει στην παρούσα φάση.

Η αύξηση του ρυθμού ονομαστικής ανάπτυξης θα βοηθούσε, επίσης, στον περιορισμό της λιτότητας, ενώ έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε κάθε περίπτωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Παρότι έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες ήδη στην Ελλάδα, χρειάζονται περισσότερες, των οποίων η επίδραση στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνια», καταλήγει η Goldman Sachs.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Goldman Sachs: Αντιπαραγωγικά τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας"

BLOOMBERG: Η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού της Ευρώπης μέχρι το 2016

Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την Φινλανδία ως η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού της Ευρώπης μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς οι αρμόδιες ελληνικές αρχές «ξεμπλοκάρουν» συμφωνίες που παρέμεναν «στον πάγο» για περισσότερο από μια δεκαετία, λόγω της γραφειοκρατίας και των περιβαλλοντικών κανονισμών. Η Φινλανδία, η οποία εξόρυξε πέρυσι 220.000 ουγκιές χρυσού, κατέχει την 40η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των παραγωγών χρυσού.

Η Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής βωξίτη της Ευρώπης και η μεγαλύτερη χώρα προμήθειας περλίτη παγκοσμίως το 2010, σύμφωνα με το U.S. Geological Survey. Ο χρυσός είναι προς το παρόν το μοναδικό μέταλλο που εντάσσεται στα προγράμματα fast track.
Η Eldorado Gold Corp και η Glory Resources Ltd αναπτύσσουν τέσσερα ορυχεία, τα οποία μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα τον μεγαλύτερου παραγωγό χρυσού της Ευρώπης μέχρι το 2016.

Η εξόρυξη χρυσού αρχίζει να «πατάει γκάζι» από τότε που η Ελλάδα ξεκίνησε το επονομαζόμενο πρόγραμμα fast-track εγκρίσεων έργων. Η καναδέζικη και η αυστραλιανή εταιρεία δήλωσαν πως τα projects τους θα προσθέσουν περίπου 425.000 ουγκιές χρυσού μέχρι το 2016, αξίας 757 εκατ. δολαρίων (τιμή spot 5ης Οκτωβρίου), στις 16.000 ουγκιές που παρήγαγε η χώρα το 2011.

«Υπάρξουν ξεκάθαρα αποδείξεις ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει τις δυνατότητες της μεταλλευτικής της βιομηχανίας», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Glory Resources, Jeremy Warthall. «Οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι μια στάση υπέρ της εξόρυξης είναι κατάλληλη, λόγω των προοπτικών δημιουργίας θέσεων εργασίας».
Eldorado Gold

Η Eldorado Gold απέκτησε τρία ορυχεία πέρυσι, μέσω της εξαγοράς της European Goldfields. Η εταιρεία αναπτύσσει τα ορυχεία της European Goldfields στις Σκουριές και την Ολυμπία, καθώς και το project στο Πέραμα. Τα τρία αυτά ορυχεία θα παράγουν περίπου 345.000 ουγκιές χρυσού μέχρι το 2016, ενώ η Glory εκτιμά ότι το ορυχείο στις Σάπες θα έχει παραγωγή περίπου 80.000 ουγκιών ετησίως.

Η Ελλάδα θα αντιπροσωπεύει περίπου το 21% της παραγωγής χρυσού 1,7 εκατ. ουγκιών της Eldorado το 2016, σύμφωνα με έρευνα της BMO Capital Markets. Η εταιρεία στοχεύει σε παραγωγή 660.000 ουγκιών φέτος. Οι ελληνικές δραστηριότητες της Eldorado το 2016 θα αποφέρουν έσοδα υψηλότερα των 500 εκατ. δολαρίων ετησίως (με 1.500 δολάρια η ουγκιά), με βάση τις προβλέψεις του Bloomberg.

Η Eldorado έχει διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της στη χώρα σε 800 εργαζόμενους από τότε που υλοποιήθηκε η εξαγορά, ενώ σχεδιάζει να το αυξήσει σε 1.500 άτομα όταν θα αναπτύξει πλήρως την παραγωγή της. Η Glory Resources από την πλευρά της λέει ότι θα απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους όταν ξεκινήσει την παραγωγή.

Η εταιρεία δηλώνει ότι θα πληρώσει φόρο 20% στην Ελλάδα, που προς το παρόν δεν υπάρχουν δικαιώματα χρήσης. Η εταιρεία αναφέρει ότι σχεδιάζει να καταβάλλει περίπου 1% των εσόδων της στις τοπικές κοινωνίες μέχρις ότου τεθούν σε ισχύ τα δικαιώματα χρήσης. Η Glory προβλέπει ότι θα καταβάλλει περίπου 80 εκατ. δολάρια σε φόρους και 22 εκατ. δολάρια σε δικαιώματα χρήσης κατά την τρέχουσα εκτιμώμενη ζωή του project, με βάση μια τιμή χρυσού 1.200 δολαρίων ανά ουγκιά. Η ανακάλυψη και άλλων αποθεμάτων θα οδηγούσε σε επέκταση του χρόνου ζωής του ορυχείου και της καταβολής φόρων και δικαιωμάτων.

Τα ορυχεία των Σκουριών και της Ολυμπίας βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία, μια περιοχή με 25,1% ανεργία στο τέλος του β' τριμήνου. Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, όπου βρίσκονται τα ορυχεία του Περάματος και των Σαπών, κατέγραφε ανεργία 24%. Και τα δυο ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου.
Η Ελλάδα, η οποία είχε καταγράψει 10.500 θέσεις εργασίας στον τομέα της μετάλλευσης και της εξόρυξης το β' τρίμηνο, βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Eldorado στην Ελλάδα, Eduardo Moura, και τον Sharpe, που σήμερα διατελεί CEO της Euromax Resources, η αυξανόμενη ανεργία έχει οδηγήσει σε κυβερνητική στήριξη για την μετάλλευση. Το 2011 η Ελλάδα εφάρμοσε το πρόγραμμα “Fast-Track” προκειμένου να τονώσει τις επενδύσεις σε projects εθνικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των χρυσορυχείων. Το ΥΠΕΚΑ έχει επιταχύνει την έκδοση αδειών.

«Παρατηρήσαμε μια τεράστια αλλαγή στην Ελλάδα, όταν ήμασταν εκεί, λόγω της οικονομικής κρίσης», σημείωσε ο Sharpe. «Με τον τουρισμό να υποχωρεί και με την κρίση με το ευρώ, στην πραγματικότητα δεν είχαν άλλη επιλογή».

Η European Goldfields προσπαθούσε για περισσότερα από πέντε χρόνια να βγάλει τις περιβαλλοντικές άδειες για την εξόρυξη χρυσού στα ορυχεία των Σκουριών και της Ολυμπίας. Η μετοχή της εταιρείας κατά καιρούς κατέγραφε πτώση ή άνοδο που ξεπερνούσε το 10%, όποτε έφταναν στα χέρια των επενδυτών αναφορές ή φήμες για καθυστερήσεις ή επικείμενες εγκρίσεις των αδειών.

Η TVX Gold είχε επανειλημμένως συγκρουστεί με τις τοπικές αρχές και είχε βρεθεί στα δικαστήρια, και τελικά εγκατέλειψε την Ελλάδα το 2003 όταν κηρύχθηκαν παράνομες και ακυρώθηκαν οι άδειές της για την Ολυμπία. Η TVX δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη projects χρυσού στην χώρα.

Η TVX διαχειρίζονταν επίσης το ορυχείο στο Στρατώνι, το οποίο έκλεισε όταν οι ελληνικές αρχές διέταξαν την εταιρεία να αναστείλει τις δραστηριότητές της λόγω του ότι ένα τούνελ περνούσε κάτω από ένα χωριό που βρίσκονταν κοντά. Οι κάτοικοι ανησυχούσαν ότι η εταιρεία θα άρχιζε τις εξορύξεις κάτω από τα σπίτια τους.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και η τοπική αντιπολίτευση εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Sharpe.

Ο κ. Moura, γενικός διευθυντής της Eldorado πάντως, στοιχηματίζει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια ότι οι αντιρρήσεις σε ότι αφορά την επέκταση των ερευνών χρυσού στην Ελλάδα θα καμφθούν. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 1 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είμαστε μέρος της λύσης, ότι μέρος της οικονομικής ανάκαμψης θα οφείλεται στα μεταλλεία», σημείωσε. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί που είναι αντίθετοι στα projects μας θα καταλάβουν ότι η μετάλλευση μπορεί να αποτελέσει μια θετική δύναμη αλλαγής».

Τρία χρόνια προσπαθούσε η εταιρεία του Steve Sharpe να πείσει τις ελληνικές αρχές να της χορηγήσουν άδεια εξόρυξης χρυσού. Και πριν τελικά χορηγηθεί η έγκριση φέτος, η εξαιρετικά χαμηλή τιμή της μετοχής της European Goldfields δέχθηκε προσφορά εξαγοράς.
«Δεν θα ξαναπήγαινα ποτέ πίσω στην Ελλάδα», δηλώνει ο πρώην επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικής ανάπτυξης της καναδικής εταιρείας, ο οποίος αποχώρησε προκειμένου να ηγηθεί άλλης εταιρείας εξόρυξης, στην γειτονική ΠΓΔΜ.

Καθυστερήσεις όπως αυτές που αντιμετώπισε ο Sharpe είναι λιγότερο συνήθεις τώρα που η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας ωθεί την κυβέρνηση να επιδιώξει επειγόντως τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστηρίζει το πρακτορείο.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "BLOOMBERG: Η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού της Ευρώπης μέχρι το 2016"

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 18/10

Και πάλι στους δρόμους ετοιμάζεται να κατέβει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Οι διοικήσεις τους ετοιμάζουν μια νέα 24ωρη απεργία στις 18 Οκτωβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

24ωρη γενική πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και η τρόικα, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με την ΑΔΕΔΥ, εξαγριώνουν όλο και περισσότερα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού.

Ως ΓΣΕΕ, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγόπουλος, ζήτησε να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση, αλλά μέχρι στιγμής μόνο ο κ. Κουβέλης απάντησε θετικά, ενώ χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το ότι δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από το γραφείο του πρωθυπουργού ούτε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Την Τρίτη, στις 16/10, το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να συζητήσουν το νέο πακέτο μέτρων.

Έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις δήλωσαν οι δύο πρόεδροι των συνδικάτων, την ημέρα κατάθεσης και της ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα μέτρα.

"Μεγάλη μάχη" για να μην περάσουν τα μέτρα είναι έτοιμα να δώσουν τα συνδικάτα, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παπαγόπουλος και πρόσθεσε:

"Εκτιμήσαμε τις δράσεις των τελευταίων εβδομάδων. Και την εκπεφρασμένη διάθεση των συνδικάτων να δώσουν αυτή τη μεγάλη μάχη για να μην περάσουν τα μέτρα. Για να μην υλοποιηθεί ένα απαράδεκτο μείγμα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που σπρώχνει τη χώρα στην ύφεση και το λαό της στη φτώχεια και έχει την υπογραφή μνημόνιο1, μνημονιο2 και ό,τι τα συνοδεύουν. Εμείς θα συνεχίσουμε την αγωνιστική μας δράση προς κάθε κατεύθυνση".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Τσικρικάς είπε:

"Έχουν εφαρμόσει μια πολιτική, πραγματικά εσωτερικής υποτίμησης. Με το ιδεολόγημα ότι έτσι θα μπορέσουν οι οικονομίες της περιφέρειας και του νότου να ανακάμψουν, να αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα. Αλλά αυτό που έχουμε βιώσει εδώ και τρία χρόνια είναι ότι συρρικνώνονται διαρκώς οι μισθού,μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνεται η ζήτηση, ενισχύεται η ύφεση και η ανεργία. Δηλαδή δημιουργείται αυτό που λέγεται με όρους οικονομικούς, σπιράλ θανάτου".

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην γενική απεργία της 18ης Οκτωβρίου και την συγκέντρωση που οργανώνει στην Ομόνοια στις 10:30 το πρωί.

Σε νέες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά των μέτρων που προωθούνται θα προχωρήσουν την ερχόμενη Δευτέρα έξω από το υπουργείο Εργασίας οι επιστημονικοί φορείς δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών, γιατρών, φαρμακοποιών και μηχανικών.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 18/10"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news