facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Der Spiegel: «Τράπεζες, επιχειρήσεις και επενδυτές προετοιμάζονται για κατάρρευση της Ευρωζώνης»


«Έτοιμες για όλα» φαίνεται πως είναι οι αγορές, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αφού επενδυτές, τραπεζίτες αλλά και επιχειρήσεις προετοιμάζονται για κατάρρευση του ευρώ.

«Παράλληλα με το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης και στα άλλα οικονομικά κέντρα του κόσμου πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πλέον ανοιχτά ότι η προφητεία του Mίλτον Φρίντμαν περί κατάρρευσης του ευρώ θα εκπληρωθεί σύντομα. Τράπεζες, επενδυτές και επιχειρήσεις θωρακίζονται γι' αυτή την περίπτωση, και αυτό πάλι αυξάνει την πιθανότητα να συμβεί». Με αυτόν το σενάριο οικονομικής «Αποκάλυψης» ξεκινά το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, το οποίο μιλά ανοικτά για κατάρρευση της ευρωζώνης, την οποία αναμένουν τα οικονομικά κέντρα του πλανήτη.

«Η νευρικότητα οφείλεται και στους πολιτικούς, που δεν καταφέρνουν να τιθασεύσουν την κρίση. Παρόλες τους τις προσπάθειες η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται χωρίς προοπτική. Η Ισπανία σκοντάφτει. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θέση θα πάρει το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο το Σεπτέμβριο σχετικά με τη συνταγματικότητα του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης ΕΜΣ. Στις χώρες που δίνουν βοήθεια όπως και σε εκείνες που την λαμβάνουν αυξάνουν οι δυσθυμίες. Γερμανοί πολιτικοί, όπως ο Βαυαρός υπουργός οικονομικών Μάρκους Σέντερ ζητούν ανοιχτά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ συνηγορεί υπέρ μιας κοινής ευθύνης των χωρών της ευρωζώνης για τα εθνικά χρέη. Στις χρηματαγορές η πολιτική διαμάχη για το σωστό δρόμο εξόδου από την κρίση προκαλεί ένα πράγμα: Φόβο για την κατάρρευση του ευρώ», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Ο φόβος παρασύρει ιδιαίτερα τις τράπεζες επισημαίνει το Der Spiegel. «Τράπεζες και επιχειρήσεις ξεπερνούν τη χρηματοδότησή τους σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε ο Τόμας Μάγιερ, μέχρι πρότινος επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, η οποία όπως και άλλα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα εδώ και μήνες μειώνουν τους κινδύνους στις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση μέσω του «φρεναρίσματος» της διασυνοριακής κυκλοφορίας χρήματος.

To περιοδικό επικαλείται μάλιστα στοιχεία της ΕΚΤ σύμφωνα με τα οποία οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της ευρωζώνης δανείζονται διασυνοριακά όλο και λιγότερα χρήματα, κυρίως από το καλοκαίρι του 2011. Τον Ιούλιο αυτές οι διατραπεζικές συναλλαγές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης το 2007.

«Οι τράπεζες δεν μείωσαν μόνο το δανεισμό τους προς εταιρίες και άλλα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα στο ευρωπαϊκό εξωτερικό, αλλά μάλιστα έκοψαν τις διασυνδέσεις τους με τις δικές τους θυγατρικές. Έτσι προετοιμάζονται για την περίπτωση που οι χώρες του Νότου καθιερώσουν ξανά τα εθνικά τους νομίσματα και τα υποτιμήσουν δραστικά».

«Ακόμα και στις εποπτικές αρχές δεν αρέσει, όταν οι τράπεζες εξετάζουν κινδύνους που ξεπερνούν τα σύνορά, παρόλο που αυτό αντικρούει την ιδέα μιας νομισματικής ένωσης κατά παράλογο τρόπο» εξηγεί ο Μάγιερ.

Από την κορύφωση της δημοσιονομικής κρίσης το 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις τράπεζες να μειώσουν τις συναλλαγές τους κυρίως στο εξωτερικό για να ενισχύσουν το κεφάλαιό τους. Και οι εποπτικές αρχές εξέδωσαν αυστηρούς όρους για τη ροή χρήματος εντός των ομίλων. Έτσι οι εποπτικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ζήτησαν, οι τράπεζες να χρηματοδοτούνται ανεξάρτητα από κάθε χώρα.

Έτσι οι τραπεζίτες χαράσσουν τις θέσεις όπου αναμένεται κατάρρευση στον χάρτη της Ευρώπης. «Επειδή δεν εισρέει πια ιδιωτικό κεφάλαιο, εμπλέκονται οι κεντρικές τράπεζες», εξηγεί ο Μάγιερ, ώστε ο φορολογούμενος να αναλάβει το ρίσκο μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης. «Αλλά δεν μπορεί κανείς να λειτουργεί μονίμως την ευρωζώνη χωρίς ιδιώτες επενδυτές, γιατί τότε οι τράπέζες θα διατηρούνται μόνο τεχνητά» πρόσθεσε.

Ο φόβος για την κατάρρευση δεν περιορίζεται μόνο στις τράπεζες, καθώς ο πετρελαϊκός όμιλος Shell τοποθέτησε χρήματα για επενδύσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα ή πραγματοποίησε εμβάσματα σε αμερικανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, αφού θέλει να αποφύγει τη ροή κεφαλαίων προς την Ευρώπη. Αλλά και η ανώνυμη μάζα των επενδυτών, από τους γερμανούς μικροεπενδυτές μέχρι τους ασφαλιστικούς ομίλους και τα αμερικάνικα hedge funds αναζητούν διεξόδους για να προστατευτούν ή και να κερδοσκοπήσουν από μια ενδεχόμενη κατάρρευση του νομίσματος.

Ο Φίλιπ Φόρντραν, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της εταιρίας συμβούλων ακινήτων Flossbach, δήλωσε ότι «το πείραμα του ευρώ φαίνεται συνεχώς ως αποτυχημένο στις χρηματαγορές».

Μάλιστα σύμφωνα με αναλυτές, τα χαμηλά επιτόκια των γερμανικών κρατικών ομολόγων αντικατοπτρίζουν το φόβο για μια ενδεχόμενη κατάρρευση του κοινού νομίσματος. «Οι επενδυτές αναζητούν σιγουριά. Ταυτόχρονα κερδοσκοπούν ότι εκείνα τα ομόλογα θα ανατιμούνταν, αν το ευρώ κατέρρεε στην πραγματικότητα» προσθέτουν.

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ αντανακλά τις ανησυχίες των επενδυτών για το νόμισμα και εν μέρει, οι απώλειές της θεωρούνται μέχρι τώρα οριακές. Αυτό έχει επίσης μια λίγο παρήγορη αιτία: το σημαντικότερο εναλλακτικό νόμισμα, το αμερικανικό δολάριο, φαίνεται λιγότερο ελκυστικό στους μεγαλοεπενδυτές από την Ασία και άλλες περιοχές. Πρόκειται για ένα είδος ισορροπίας του τρόμου. Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα έναντι του ευρώ αυξάνεται επίσης επειδή η Ευρώπη, διαφορετικά από την Αμερική και την Ασία, βρίσκεται καθ' οδόν προς μια ύφεση».

«Για το λόγο αυτό οι επενδυτές κερδοσκοπούν συνεχώς ακόμα και άμεσα κατά του ευρώ. Τα ανοιχτά χρηματοπιστωτικά στοιχήματα κατά του κοινού νομίσματος – τα επονομαζόμενα 'short positions' – αυξήθηκαν κατά πολύ τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πριν από τρεις εβδομάδες ότι είναι μάταιο να στοιχηματίζει κανείς κατά τους ευρώ οι πολέμιοι κατά του ευρώ κάπως φοβήθηκαν. Ο πόλεμος των επενδυτών κατά του ευρώ είναι ιδιαίτερα δύσκολος, επειδή τροφοδοτείται από μεγάλους πιστωτές από την ευρωζώνη: Γερμανοί ασφαλιστές και στελέχη μεγάλων ομίλων ακινήτων φέρονται να έχουν επενδύσει χρήματα σε hedge funds. «Πριονίζουν το κλαδί που κάθονται» δήλωσε χαρακτηριστικά ειδικός», καταλήγει το δημοσίευμα.

iefimerida


Διαβάστε Περισσότερα » "Der Spiegel: «Τράπεζες, επιχειρήσεις και επενδυτές προετοιμάζονται για κατάρρευση της Ευρωζώνης»"

Στο ΕΣΠΑ η λύση με τις εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς

Στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κώστας Ασκούνης.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, ο δήμαρχος Καλλιθέας ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στη χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να πάρουν άλλα 41.000 παιδιά στους σταθμούς.

Τόνισε επίσης ότι φέτος η ζήτηση από τους γονείς για τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς έχει αυξηθεί κατά 43%, ωστόσο τα υπάρχοντα κονδύλια που διατέθηκαν μέσω ΕΣΠΑ δεν ήταν αρκετά για να εξασφαλίσουν όλα τις αιτήσεις.

«Το πρόβλημα δεν είναι γραφειοκρατικό, εφόσον υπάρξουν τα κονδύλια άμεσα θα γίνει η εγγραφή επιπλέον παιδιών για τη χρονιά που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου» τόνισε.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΕΣΠΑ η λύση με τις εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς"

Νέο λιμάνι στο Φαληρικό Δέλτα σχεδιάζει η κυβέρνηση - Στόχος τα κρουαζιερόπλοια

Την κατασκευή ενός νέου λιμανιού στο Φαληρικό Δέλτα, το οποίο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από κρουαζιερόπλοια, φαίνεται πως προωθεί η κυβέρνηση, υπό τις ευλογίες του... Μεγάρου Μαξίμου.

Το νέο λιμάνι εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης της Αττικής, από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, ταυτόχρονα με την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Η επένδυση στην ενίσχυση των υποδομών κρουαζιέρας, στην Αττική, αλλά και σε συγκεκριμένα λιμάνια στο Αιγαίο, στα οποία δε μπορούν σήμερα να ελλιμενιστούν κρουαζιερόπλοια, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τετραπλασιασμό των ετησίων εσόδων που έχει η Ελλάδα μέχρι το 2016. Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με το "Βήμα", το σχέδιο παρακολουθεί στενά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, παρά την ελκυστικότητά της χώρας μαςως προορισμού κρουαζιέρας (απορροφά το 17% των επισκέψεων σε ευρωπαϊκά λιμάνια), το όφελος της ελληνικής οικονομίας από το συγκεκριμένο κλάδο είναι σχετικά χαμηλό.



Τα άμεσα έσοδα που προκύπτουν από τον ευρωπαϊκό κλάδο της κρουαζιέρας έφτασαν τα 15 δισ. το 2011 (από 8,5 δισ. το 2005). Η Ιταλία συγκεντρώνει το 30% των συγκεκριμένων εσόδων, ενώ 9% αντιστοιχεί στην Ισπανία και μόλις 4% στην Ελλάδα (μόλις 600 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 0,3% του ΑΕΠ και στο 5,2% της συνολικής τουριστικής δαπάνης).

Βασική αιτία είναι η χαμηλή χρήση των ελληνικών λιμανιών ως βάσεων εκκίνησης κρουαζιέρας.

Συγκεκριμένα, μόλις το 16% των επιβατών κρουαζιέρας που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ξεκίνησαν από ελληνικό λιμάνι το 2011, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται κοντά στα 75% στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Εκτιμάται πως η μέση δαπάνη ενός τουρίστα είναι της τάξης των €300 ανά επιβάτη στα λιμάνια εκκίνησης έναντι περίπου €20 στα λιμάνια διέλευσης.

Μελέτες, όπως η πρόσφατη της Εθνικής Τράπεζας δείχνουν πως αν τα 2/3 των επιβατών που επισκέπτονται την Ελλάδα ξεκινούσαν από ελληνικά λιμάνια, ακόμα και με σταθερή διεθνή ζήτηση, τα συνολικά ετήσια έσοδα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα €1,2 δισ. το 2016από €0,6 δισ. το 2011.

Στην περίπτωση που «θα έχουμε παράλληλα αύξηση της διεθνούς ζήτησης (30 εκατ. πελάτες κρουαζιέρας το 2016) και του home porting σε ελληνικά λιμάνια (τα 2/3 των επιβατών που επισκέπτονται την Ελλάδα να ξεκινούν από ελληνικό λιμάνι), τα συνολικά ετήσια έσοδα θα μπορούσαν να εκτιναχθούν σε επίπεδο κοντά στα 2 δισ. ευρώ το 2016».

«Το πρόσθετο άμεσο ετήσιο όφελος για την ελληνική οικονομία από τον κλάδο κρουαζιέρας μπορεί να φθάσει από €300 εκατ. έως €1,3 δισ. σε ορίζοντα πενταετίας. Η αύξηση αυτή των άμεσων εσόδων μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, δημιουργώντας συνολικά 10,000-30.000 νέες θέσεις εργασίας (20.000 - 40.000 θέσεις το 2016, από 12.000 θέσεις το 2011)».

Οι αναλυτές της Εθνικής εκτιμούν πως μέχρι το 2021, ο τουρισμός μπορεί να δημιουργήσειεπιπλέον 18 δισ. ευρώ άμεση και έμμεση ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σε ετήσια βάση και να αυξήσει την απασχόληση κατά περίπου 220 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η θετική δημοσιονομική επίπτωση θα μπορούσε να είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο θα μπορούσε να ωφεληθεί κατά περίπου 9 δισ. ετησίως.

Επέκταση για ΟΛΠ

Το σχέδιο για τη δημιουργία ξεχωριστού, σύγχρονου, λιμένα για τα κρουαζιερόπλοια κυκλοφορεί λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση προκήρυξης από τον ΟΛΠ για την επέκταση του «επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας – νότιος προβλήτας λιμένος Πειραιώς», προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ.

Το έργο, η τύχη του οποίου είναι άγνωστη, στην περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο για λιμάνι κρουαζιεροπλοίων στο Φαληρικό Δέλτα, είχε κριθεί απαραίτητο καθώς το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά δε μπορεί σήμερα να φιλοξενήσει τα (μεγαλύτερα) νέας γενιάς κρουαζιερόπλοια.

Μέχρι το τέλος του 2012 προβλέπεται, επίσης, πως θα παραδοθούν δύο νέες θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων στην Ακτή Μιαούλη, οι οποίες επίσης χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Αττικής, καθώς και δύο σύγχρονοι Σταθμοί Υποδοχής Επιβατών 9.500 τ.μ. Οι υποδομές του λιμανιού δε φαίνεται, πάντως, να θεωρούνται επαρκείς από την κυβέρνηση γι' αυτό και προωθεί η λύση του Φαληρικού Δέλτα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο λιμάνι στο Φαληρικό Δέλτα σχεδιάζει η κυβέρνηση - Στόχος τα κρουαζιερόπλοια"

Φιάσκο με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΥΠΟΙΚ

Σε φιάσκο εξελίσσεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος του Υπουργείου Οικονομικών, μέσω του οποίου θα παρέχεται στους φορολογούμενους η δυνατότητα να πληροφορούνται τα πάντα για την καταβολή των δόσεων στην εφορία.

Στις 6 Αυγούστου, το Υπουργείο Οικονομικών είχε γνωστοποιήσει, μέσω δελτίου Τύπου, ότι η έναρξη λειτουργίας του συστήματος θα πραγματοποιούνταν την Δευτέρα, ωστόσο φορολογικοί κύκλοι, μιλώντας στη zougla.gr, επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, καθώς ακόμα δεν έχει εκδοθεί η αντίστοιχη απόφαση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη Πέμπτη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Φιάσκο με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΥΠΟΙΚ"

Φθηνότερα κατά 15% τα νέα τιμολόγια στο φυσικό αέριο

Η ΡΑΕ ανακοίνωσε σήμερα την Έγκριση των Τιμολογίων Χρήσης του ΕΣΦΑ,τα οποία κατάρτισε ο ΔΕΣΦΑ. Σημειώνεται ότι η τιμολόγηση της χρήσης του ΕΣΦΑ περιλαμβάνει πλέον διακριτές χρεώσεις για τη δέσμευση δυναμικότητας στις εισόδους και εξόδους του Συστήματος Μεταφοράς, ανεξαρτήτως της συμβατικής διαδρομής του αερίου (σύστημαentry-exit), με τον καθορισμό τριών ζωνών εισόδου και τριών ζωνών εξόδου στο ΕΣΦΑ.

Η ΡΑΕ εκτιμά ότι τα νέα τιμολόγια, τα οποία καταρτίστηκαν με βάση τις τιμές των παραμέτρων που καθορίστηκαν στον Κανονισμό Τιμολόγησης για την πρώτη εφαρμογή του, είναι κατά περίπου 15% μειωμένα σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν σήμερα.

Σημειώνεται επίσης ότι τα νέα τιμολόγια θα ισχύσουν από την 1η Φεβρουαρίου 2013.

energia
Διαβάστε Περισσότερα » "Φθηνότερα κατά 15% τα νέα τιμολόγια στο φυσικό αέριο"

Καταγγελίες για μεγάλη κομπίνα με ασφαλιστικά συμβόλαια

Στη διερεύνηση καταγγελιών για την Αγροτική Ασφαλιστική, σύμφωνα με τις οποίες έχει γίνει εικονική καταγγελία ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας ώστε να εισπράξουν ολόκληρο το ποσό των συμβολαίων τους, προχωρά ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης.

 Η κατεπείγουσα παραγγελία του εισαγγελέα διαβιβάστηκε στην διεύθυνση οικονομικής Επιθεώρησης και περιλαμβάνει καταγγελίες που έφθασαν στο ΣΔΟΕ για παρατυπίες που σχετίζονται με τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια των υπαλλήλων. Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι λόγω μειωμένων αποδοχών οι εργαζόμενοι «πίεσαν» την διοίκηση να προχωρήσει σε εικονικές καταγγελίες των συμβάσεων με την Ασφαλιστική, προκειμένου να πάρουν όλο το ποσό που προέβλεπαν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους.

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες το έλλειμμα που προκλήθηκε από τις αποχωρήσεις των εργαζομένων καλύφθηκε από την Αγροτική Ασφαλιστική, γεγονός που ζημίωσε την εταιρεία. Τέλος, κατά τις ίδιες καταγγελίες, δεν παρακρατήθηκε φόρος, γεγονός που εάν έχει βασιμότητα συνιστά το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό και ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες για μεγάλη κομπίνα με ασφαλιστικά συμβόλαια"

Διαψεύδονται πιέσεις της τρόικα για πλειστηριασμούς

Ουδέποτε τέθηκε το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες, για χρέη από στεγαστικά δάνεια... ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, «το Υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα περί πιέσεων της τρόικας για πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες για χρέη από στεγαστικά δάνεια, ανακοινώνει ότι ουδέποτε τέθηκε ή συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα».

Δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας, το Σάββατο 11 Αυγούστου, εμφάνιζε εκπροσώπους της τρόικας (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) να ασκούν πιέσεις για τη μη ανανέωση της απαγόρευσης εκπλειστηριασμού ακινήτων από «κόκκινα» δάνεια, η οποία ισχύει έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδονται πιέσεις της τρόικα για πλειστηριασμούς"

“Λουκέτο” στα πρατήρια ως διαμαρτυρία για τις υψηλές τιμές καυσίμων

Αποφασισμένοι να βάλουν “λουκέτο” στα πρατήρια τους μέσα στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι οι βενζινοπώλες του νομού Χανίων σε ένδειξη... διαμαρτυρίας για τις υψηλές τιμές των καυσίμων, καθώς η αμόλυβδη πλέον πλησιάζει απειλητικά τα 2 Ευρώ το λίτρο.

Η απόφαση για τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων αναμένεται ληφθεί από τη γενική συνέλευση των βενζινοπωλών των Χανίων στα τέλη Αυγούστου.

Μιλώντας στη Νεα Τηλεόραση ο πρόεδρος των ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων των Χανίων Βαγγέλης Κώτσος τόνισε ότι οι βενζινοπώλες ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να γίνουν έλεγχοι και να εφαρμοστούν συστήματα εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης υγρών καυσίμων και να παταχθεί το λαθρεμπόριο.

Παράλληλα ο κ. Κώτσος τόνισε θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει:

Σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Σε αφαίρεση του ΦΠΑ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και

Στη μείωση γενικότερα της τιμής των καυσίμων κατά τουλάχιστον μισό Ευρώ.

neatv
Διαβάστε Περισσότερα » "“Λουκέτο” στα πρατήρια ως διαμαρτυρία για τις υψηλές τιμές καυσίμων"

Οι πολυεθνικές σηκώνουν τα λεφτά τους από την Ευρωζώνη

Μετά τη Shell που απέσυρε περίπου 15 δισ. δολάρια σε ρευστό από ευρωπαϊκές τράπεζες, υπό το φόβο του πιστωτικού κινδύνου στην Ευρωζώνη, κι άλλες πολυεθνικές αποφασίζουν να αποσύρουν τα μετρητά τους, καθώς προετοιμάζονται για το χειρότερο.

Οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και La Stampa αναφέρουν ότι και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει το προηγούμενο διάστημα τις ίδιες ανησυχίες. Βρετανικές επιχειρήσεις όπως η φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithkline και ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Vodafone είναι ορισμένες από «τις μεγάλες βιομηχανίες που αποφασίζουν να αποσύρουν τα μετρητά τους από την Ευρωζώνη καθώς προετοιμάζονται για το χειρότερο» γράφει η La Repubblica.

Η γερμανική Frankfurter Allgemeine αναφέρει ότι και «διεθνείς όμιλοι δρομολογούν δριμύτατες αλλαγές στην πολιτική τους αποσύροντας μαζικά καταθέσεις σε ευρώ προκειμένου να είναι ασφαλείς μπροστά σε ένα πιθανό οριστικό φιάσκο του ευρώ».

Στην πρώτη γραμμή των «φυγάδων» από το ευρώ βρίσκονται οι αμερικανικές τράπεζες. Η Goldman Sacks και η Bank of America ζητούν από τους πελάτες τους ή τους πιστωτές τους να αποσυρθούν από την επικίνδυνη ζώνη του ευρώ κάνοντας χρήση των CDS.

Οι μεγάλοι παίκτες της Γουόλ Στριτ, αναφέρει η La Stampa, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι αν μια χώρα εκδιωχθεί ή αποχωρήσει από το ευρώ δεν θα αναγκαστεί να δέχεται πληρωμές σε εντελώς ανυπόληπτα νομίσματα όπως μια νέα δραχμή ή μια νέα πεσέτα. Ετσι, η Citigroup, η Morgan Stanley και η JP Morgan μειώνουν συνεχώς το άνοιγμά τους σε ευρωπαϊκές οικονομίες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν εκτός ευρώ.

Και οι γερμανικές επιχειρήσεις; Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη «αποχώρηση γερμανικών ομίλων και των καταθέσεών τους από την ευρωζώνη θα προκαλούσε οπισθοδρόμηση ως προς την ευρωπαική ενοποίηση, γεγονός που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της ηπείρου».

Οι επισημάνσεις αυτές του επικεφαλής της Ομοσπονδίας Χανς Πίτερ δεν είναι μια ατυχής προειδοποίηση. Απηχεί τους εντεινόμενους φόβους όσων βλέπουν την ευρωπαική κρίση να λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις και να τίθεται εν αμφιβόλω η τύχη του ευρώ από ξένους αλλά και από ευρωπαίους παράγοντες. Βεβαίως καμία επιχείρηση της Γερμανίας δεν έχει αποτολμήσει ως σήμερα να αποσύρει τις καταθέσεις της σε ευρώ, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με γερμανική ομολογία για το τέλος της ευρωζώνης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι πολυεθνικές σηκώνουν τα λεφτά τους από την Ευρωζώνη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news