facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Νέα εθελουσία έξοδο ετοιμάζει ο «ΟΤΕ»

Μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος διαλόγου μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και των εργαζομένων για τη νέα προσπάθεια μείωσης του προσωπικού μέσα από ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με νομικούς αλλά και τη νέα πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας, Απασχόλησης και Ανάπτυξης καθώς η διοίκηση του ΟΤΕ θεωρεί μονόδρομο τη μείωση του προσωπικού του οργανισμού που σήμερα αριθμεί περίπου 10.500 εργαζομένους.

Όπως αναφέρουν στελέχη στον ΟΤΕ, στη διαδικασία θα συμμετέχουν όσοι θα μπορούσαν να «φύγουν» τη διετία 2013 - 2015, ενώ εκτιμάται ότι θα αφορά περί τα 1.500 με 2.000 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η άμεση αποχώρηση των περίπου διακοσίων εργαζομένων που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, καθώς και περίπου άλλων 1.500 εργαζομένων οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην κατοχύρωση.

Το δρόμο για τη νέα εθελουσία έξοδο είχε ανοίξει παλιότερη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, η οποία αφενός παρέχει τη δυνατότητα αυτασφάλισης του προσωπικού στον ΟΤΕ (όπως και άλλων ΔΕΚΟ, π.χ. ΗΣΑΠ, ΕΛΤΑ κ.λπ.) και αφετέρου αίρει τη βαριά φορολογία (70% έως 90%) στις παροχές αποζημίωσης όσων αποχωρούν από τους προαναφερόμενους οργανισμούς..

Μείωση
Πρόκειται για την πρώτη φάση της προσπάθειας μείωσης των εργαζομένων στον ΟΤΕ και κατά συνέπεια και τους κόστους μισθοδοσίας ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη φάση με τη μεταφορά εργαζομένων σε θυγατρική εταιρεία προκειμένου το κόστος μισθοδοσίας του οργανισμού να μειωθεί επιπλέον.

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη εκφραστεί θετικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα αφορά περίπου 2.000 άτομα που βρίσκονται έως και τρία χρόνια πριν από τη σύνταξη, η οποία όμως, όπως διαμηνύει η διοίκηση, δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση με τους όρους της μεγάλης εθελουσίας εξόδου του 2005.

Ειδικότερα η νέα εθελουσία έξοδος του προγραμματίζει η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένεται να επιφέρει μείωση της τάξης του 10% στις δαπάνες μισθοδοσίας ή περίπου 150 εκατ. ευρώ στην τριετία.
Στόχος είναι να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο το κόστος από τις αμοιβές προσωπικού οπότε μετά την ολοκλήρωση της νέας εθελουσίας η διοίκηση του ΟΤΕ θα αναζητήσει και νέους τρόπους μείωσης των δαπανών της. Το κόστος μισθοδοσίας του ΟΤΕ αντιστοιχεί στο 34% των εσόδων του, όταν ο μέσος όρος των τηλεπικοινωνιακών ομίλων στην Ευρώπη είναι 22%.

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα εθελουσία έξοδο ετοιμάζει ο «ΟΤΕ»"

Αλλαγές στο ασφαλιστικό για τους μετά το 1983 εργαζομένους;

Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων φαίνεται πως έχουν πέσει στο τραπέζι... με πεδίο εφαρμογής όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 1983!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ζήτημα θα τεθεί στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς η τρόικα ασκεί πιέσεις για εξοικονόμηση πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα οι αλλαγές να μην γίνουν το 2015, αλλά το 2013.

Από τα μέτρα αναμένεται να επηρεαστούν όσοι θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία. Συγκεκριμένα, από το 2011 ξεκίνησε η σταδιακή αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και του ορίου ηλικίας, ώστε σταδιακά το 2015 η έξοδος να γίνεται με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών (το όριο ηλικίας πάει στα 65).

Στην περίπτωση που το μέτρο εφαρμοστεί το 2013 και όχι το 2015, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, η έξοδος θα γίνεται μόνο με 40 έτη δουλειάς σε ηλικία 60 ετών. Οι αλλαγέςενδεχομένως να μην επηρεάσουν τις μητέρες που βγαίνουν με το ειδικό καθεστώς ανηλίκων, ενώ στα βαρέα και ανθυγιεινά, για τους οποίους ο ισχύον νόμος προβλέπει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο ακόμα και μέχρι το 2017.



Αλλαγές προβλέπονται και στον τρόπο υπολογισμού, η οποία αρχικά επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2015. Συγκεκριμένα, η σύνταξη θα υπολογίζεται ως εξής:

- Βασική σύνταξη, η οποία θα είναι ίδια για όλους τους ασφαλισμένους (με βάση το αρχικό σενάριο 360 ευρώ) και

- Αναλογική σύνταξη, η οποία θα είναι σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης που θα έχει ο κάθε εργαζόμενος (δηλαδή όσα περισσότερα έτη τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα παίρνει).

Εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»

dailynews24
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στο ασφαλιστικό για τους μετά το 1983 εργαζομένους;"

Σταφίδα, βαμβάκι και λάδι οι χαμένοι των επιδοτήσεων

«Θέατρο» μεγάλης ανακατανομής επιδοτήσεων θα γίνει η Ελλάδα την περίοδο 2014-2019, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης από το ιστορικό μοντέλο ενισχύσεων στο περιφερειακό.

Από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει δημοσιοποιήσει η Agrenda φαίνεται ότι σίγουρα θα χάσουν μεγάλο ποσοστό των χρημάτων που παίρνουν τώρα όσοι έχουν υψηλής αξίας δικαιώματα, όπως αναφέρει το agronews.

Τα υψηλότερα δικαιώματα είναι στις καλλιέργειες σταφίδας, καπνού, βιομηχανικής ντομάτας, βαμβακιού, ελαιολάδου και σιτηρών.

Τα υψηλότερα δικαιώματα, κατά σειρά, είναι στις καλλιέργειες της σταφίδας, του καπνού, της βιομηχανικής ντομάτας, του βαμβακιού, του ελαιολάδου και τελευταία είναι τα δικαιώματα στις αροτραίες καλλιέργειες (σιτηρά κλπ.). Οι τομείς που δεν έχουν καθόλου δικαιώματα είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες οπωροφόρων, εκτός από ορισμένα προϊόντα που όμως έχουν πολύ μικρά ποσά ενίσχυσης, και οι βοσκότοποι, αφού οι κτηνοτρόφοι επιδοτούνται με ειδικά δικαιώματα ανά ζώο και όχι ανά στρέμμα.

Αντίστοιχα μεγάλες είναι και οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Για παράδειγμα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η μέση αξία των δικαιωμάτων στην περιφέρεια της Κρήτης ανέρχεται στα 152,9 ευρώ το στρέμμα, όπου κυριαρχούν η σταφίδα και η ελιά, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η μέση αξία υπολογίστηκε στα 35,2 ευρώ το στρέμμα, σε μία περιοχή με κυρίαρχες τις αροτραίες καλλιέργειες.

Οι ανισότητες, βέβαια, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα ποσά καθαυτά, αλλά και με την ένταση εργασίας και το κόστος που έχει η κάθε καλλιέργεια. Για παράδειγμα, ο καπνός απαιτεί πολύ περισσότερες εργατοώρες σε σχέση με τα σιτηρά. Γι’ αυτό και το συνολικό νόημα της νέας ΚΑΠ είναι μεν η εξομοίωση των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών-μελών, αλλά η σύγκλιση εντός της ίδιας χώρας είναι κάτι πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα με τόσο διαφορετικά προϊόντα και περιοχές με ιδιαιτερότητες.

Ο ρόλος, λοιπόν, των διεργασιών εντός της χώρας θα είναι καθοριστικός, αφού θα κρίνει το βαθμό ανακατανομής εισοδήματος μεταξύ καλλιεργειών και περιφερειών. Το πιο σοβαρό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει το υπουργείο, αλλά και οι ίδιοι οι αγρότες και οι οργανώσεις τους είναι εάν θέλουμε να ενισχύσουμε την κοινωνική ή την επιχειρηματική πλευρά της γεωργίας. Η κοινωνική πλευρά είναι οι ορεινές περιοχές, οι φθίνουσες και οι μη παραγωγικής εντάσεως καλλιέργειες, μαζί με τη μετακινούμενη ορεινή κτηνοτροφία και η επιχειρηματική πλευρά είναι οι πεδινές περιοχές με δυναμικές, εντατικοποιημένες καλλιέργειες και η σταυλισμένη κτηνοτροφία.

Ανάλογα με το σενάριο που θα επιλέξουμε και που έχει επεξεργαστεί η Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Ανάπτυξης, θα επηρεαστούν περισσότερο ή λιγότερο τα δύο αυτά είδη γεωργίας. Επειδή δεν τίθεται θέμα «διλήμματος», όπως πολλοί θα σπεύσουν να ισχυριστούν, το καλύτερο είναι να εξεταστούν οι επιπτώσεις του κάθε σεναρίου, για να γνωρίζουν και οι αγρότες τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Ειδικά μετά την αποκάλυψη της Agrenda ότι η αξία του ποσοστού, με το οποίο ξεκινάμε ως βάση για τον υπολογισμό του 40% της ενιαίας ενίσχυσης είναι μόλις 16,7 ευρώ το στρέμμα, ο αγροτικός κόσμος έχει θορυβηθεί.

Εάν, όμως αξιοποιηθεί από την ελληνική πλευρά η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τη μία κατηγορία των «αδικημένων» στην κατηγορία των «ευνοημένων», τότε η μετάβαση στο νέο μοντέλο θα είναι πιο ομαλή.

Ζώνες... προστασίας των υψηλών ενισχύσεων

Το τελευταίο σενάριο είναι αυτό που προτιμούν όσοι έχουν κατοχυρώσει ιστορικά δικαιώματα, αφού μετριάζει τις απώλειες εισοδήματος που θα υποστούν και είναι διατεθειμένοι να δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων. Μεταξύ αυτών, φυσικά, είναι και οι «παραδοσιακές» συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με το υπουργείο, το σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα χωρίζεται σε τρεις περιφέρειες, ανάλογα με το σημερινό μέσο ύψος ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο ακολουθώντας ως δομική μονάδα την περιφερειακή ενότητα (πρώην Νομό):

● Η πρώτη περιφέρεια αποτελείται από τους νομούς των οποίων το μέσο ύψος ενίσχυσης είναι μικρότερο από το 85% του μέσου όρου της χώρας.

● Η δεύτερη περιφέρεια αποτελείται από τους νομούς των οποίων το μέσο ύψος ενίσχυσης είναι μεταξύ 85% και 115% του μέσου όρου όλης της χώρας.

● Η τρίτη περιφέρεια αποτελείται από τους νομούς των οποίων το μέσο ύψος ενίσχυσης είναι πάνω από το 115% του μέσου όρου ολόκληρης της χώρας.

Στην πρώτη περιφέρεια γίνεται αύξηση των πόρων, έτσι ώστε να καλυφθεί το 30% της διαφοράς από το 90% του μέσου όρου της ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο στο σύνολο της Ελλάδας. Οι πόροι που απαιτούνται για αυτή την αύξηση θα προέλθουν από ποσοστιαία μείωση των πόρων της τρίτης περιφέρειας που περιλαμβάνει τις ενότητες με υψηλή ενίσχυση ανά επιλέξιμο εκτάριο. Στη δεύτερη περιφέρεια θα διατηρηθεί το σύνολο των πόρων αμετάβλητο, χωρίς να υπάρχουν μεταφορές.

Κλειδί η μεταφορά πόρων στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων

Το παράδειγμα με τις τέσσερις ζώνες και τα ποσοστά που προβλέπονται

Εάν υποθέσουμε ότι το πρώτο σενάριο, όπως το επεξεργάστηκε η Ομάδα Εργασίας του υπουργείου, είναι η μία και ενιαία ενίσχυση για όλη τη χώρα, με αφετηρία τα 16,7 ευρώ το στρέμμα, το δεύτερο σενάριο είναι η κατανομή της επικράτειας σε δύο ή τέσσερις περιφέρειες, με βάση την έκταση και όχι το ύψος των ιστορικών δικαιωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζονται πέντε υπο-σενάρια, όπου η Ελλάδα χωρίζεται είτε σε βοσκότοπους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις είτε σε ορεινές και πεδινές περιοχές.

Το κλειδί εδώ, όπως και σε κάθε ένα από τα εξεταζόμενα σενάρια είναι το ποσοστό της μεταφοράς πόρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το «εργαλείο» της μεταφοράς πόρων χρησιμοποιείται για να απαλύνει τις ανισότητες που θα δημιουργηθούν.

Ένα παράδειγμα είναι το εξής υπο-σενάριο: Η Ελλάδα χωρίζεται σε τέσσερις περιφέρειες: Ορεινοί Βοσκότοποι – Ορεινές Καλλιεργήσιμες εκτάσεις - Πεδινοί Βοσκότοποι – Πεδινές Καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μεταφορά πόρων από τους βοσκοτόπους στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, 35% στις ορεινές περιοχές και 25% στις πεδινές περιοχές. Το 49% της αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης απευθύνεται στις πεδινές καλλιεργούμενες εκτάσεις, το 19% στις ορεινές καλλιεργούμενες εκτάσεις, το 14% στους πεδινούς βοσκότοπους και το 19% στους ορεινούς βοσκότοπους. Η μοναδιαία αξία δικαιώματος από τα 16,7 ευρώ (σενάριο πρώτο), υπολογίζεται για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις (ορεινές και πεδινές) στα 21,5 ευρώ το στρέμμα, για τους ορεινούς βοσκοτόπους στα 10,8 ευρώ και για τους πεδινούς στα 12,5 ευρώ.

Το σενάριο αυτό καταλήγει ουσιαστικά σε ένα σχήμα τριών περιφερειών (καλλιέργειες, ορεινοί βοσκότοποι και πεδινοί βοσκότοποι).

Τρίτο σενάριο

Σε αντίθεση με το προηγούμενο, το τρίτο σενάριο λαμβάνει υπόψη του κατά τη μεταφορά των πόρων τα ιστορικά δικαιώματα με έτος-βάση το 2011, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερες οι διαφορές ανάμεσα σε ορεινές και πεδινές περιοχές.

Η μείωση των ενισχύσεων θα επηρεάσει την αγορά

Οι ελαιοκαλλιεργητές κατατάσσονται μεταξύ αυτών που έχουν να χάσουν σημαντικές ενισχύσεις από τη νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020 καθώς έχουν κατοχυρώσει ακριβά δικαιώματα τα επίπεδα των οποίων προοιωνίζεται ότι θα μειωθούν δραματικά με τη νέα ΚΑΠ. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι η αξία των δικαιωμάτων της ελιάς είναι 150 ευρώ το στρέμμα, όταν την επταετία 2014-2020 το ποσό αυτό μπορεί να πέσει και κάτω από τα 35 ευρώ το στρέμμα.

Στην περίπτωση της ελιάς, είναι ανάγκη να βρεθεί ένα καινούριο μοντέλο αγοράς, όπου θα αντισταθμίζεται η απώλεια εισοδήματος μέσα από την αύξηση των τιμών παραγωγού. Αντίστοιχα θα πρέπει να αναδιοργανωθεί το σύνολο του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να καλύψει, όπου χρειάζεται, τις «τρύπες» από την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών. Ειδάλλως, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, το επόμενο βήμα θα είναι η εγκατάλειψη σε μεγάλες και πρώτης προτεραιότητας καλλιέργειες.

Οι επόμενες κινήσεις

Στο «πρόγραμμα» της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, όπως εκτιμάται από Έλληνες υπαλλήλους των Βρυξελλών, περιλαμβάνονται οι εξής σταθμοί:

● Αυτή την περίοδο εργάζονται κυρίως οι ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου που είναι υπεύθυνες για την αγροτική ανάπτυξη, το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Μέχρι την άνοιξη του 2013 θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει τις εκθέσεις τους με τις προτάσεις επί των θέσεων της Κομισιόν.

● Το νωρίτερο τον Μάρτιο του 2013 θα ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για την ψήφιση του συνόλου ή την τροποποίηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

● Θα ακολουθήσει η ψήφιση ή η τροποποίηση από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

● Μέχρι την 1η Αυγούστου του 2013 όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να αποφασίσουν για τις λεπτομέρειες εφαρμογής και κατανομής του εθνικού τους φακέλου και να εγκριθεί στη συνέχεια από την Κομισιόν.

● Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013 θα γίνονται τροπολογίες στους κανονισμούς της ΚΑΠ, για να εφαρμοστούν τα τελικά κείμενα από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Εκτιμάται ότι ετοιμάζονται πάνω από 1.000 τροπολογίες από τους ευρωβουλευτές!.

ileiapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταφίδα, βαμβάκι και λάδι οι χαμένοι των επιδοτήσεων"

Φοροέλεγχοι - εξπρές σε επαγγελματίες

Στόχος η άμεση ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και ο περιορισμός της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού, που φθάνει ήδη το 1,5 δισ. ευρώ.

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την «αναστήλωση» των φορολογικών εσόδων, το οποίο «απλώνεται» σε 7 μέτωπα, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το σχέδιο, όπως αναφέρει το Έθνος, περιλαμβάνει ελέγχους με διαδικασίες-εξπρές σε 100.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις, ελέγχους με 10 κριτήρια σε ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ, νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ρύθμιση για την καταβολή των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα σε δέκα δόσεις, κίνητρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, διαχωρισμό του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από το αδίκημα της φοροδιαφυγής και τη φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων.

Ειδικότερα θα γίνουν έλεγχοι-εξπρές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και όχι νέα περαίωση. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζοντας τη θέση της τρόικας, η οποία είναι αντίθετη σε νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις τύπου περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων, επέλεξε αντί για μια νέα ρύθμιση να προχωρήσει σε ελέγχους με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε 100.000 επιτηδευματίες που «γύρισαν την πλάτη» στην τελευταία ρύθμιση της περαίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελεγκτικό σχέδιο θα συνοδεύεται με κίνητρα που θα προβλέπουν μειωμένες προσαυξήσεις φόρων και περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση της οφειλής που ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τις 36.

Οι έλεγχοι-εξπρές θα γίνουν κατά προτεραιότητα σε όσους επιτηδευματίες:

-Έχουν ουσιαστικές παραβάσεις του Κ.Β.Σ. ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
-Δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.
-Έχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.
-Έχουν κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές.
-Έχουν δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων.
-Έχουν δηλώσει μεγάλα ποσά δαπανών.
-Δεν προσδιόρισαν ορθά τα καθαρά κέρδη τους.
-Εμφανίζουν αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των δηλώσεων ΦΠΑ.
-Έχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα που δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη.
-Έχουν υποβάλει δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει χαμηλός συντελεστής μεικτού και καθαρού κέρδους.
-Είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2008 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φοροέλεγχοι - εξπρές σε επαγγελματίες"

Τιμοκατάλογος και στην Πυροσβεστική - Ποιες υπηρεσίες θα πληρώνουμε

"Όποιος χρησιμοποιεί την Πυροσβεστική για έκτακτα συμβάντα, θα πληρώνει". Αυτό αποφάσισε το Σώμα μετά την μελέτη των ετήσιων πεπραγμένων τους. Αναλυτικά ποιες υπηρεσίες θα χρεώνονται και πόσο θα στοιχίζουν

Τιμοκατάλογο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε μία προσπάθεια να μειώσει τα κονδύλια που δαπανώνται κάθε χρόνο για συμβάντα που δεν έχουν να κάνουν με την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Το πλάνο έχει προχωρήσει αρκετά και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας "Το Πρώτο Θέμα", το Σώμα σε λίγους μήνες θα ανακοινώσει τον σχετικό τιμοκατάλογό της.

Όπως αποκαλύπτουν πηγές του Μεγάρου της Κατεχάκη αποκλειστικά στην κυριακάτικη εφημερίδα, το νέο νομοσχέδιο δεν προβλέπει ενοικίαση, ούτε τη μετάλλαξή της σε ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, αλλά όπως αναφέρει το ίδιο το Σώμα "όποιος χρησιμοποιεί την Πυροσβεστική για συμβάντα που ο ίδιος αμείβεται, θα πληρώνει".

Το αρχηγείο της Πυροσβεστικής δηλώνει ότι δεν πρόκειται να χρεώνονται συμβάντα, όπως οι δασικές ή αστικές πυρκαγιές, ακραίες καταστάσεις λόγω καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες ή φυσικές καταστροφές, αλλά στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στο μέλλον θα χρεώνονται:
* Οι επεμβάσεις σε ασανσέρ για τον απεγκλωβισμό ατόμων
* Η παροχή βοήθειας σε τροχαία ατυχήματα

Στην πρώτη περίπτωση, τα χρήματα θα εισπράττονται από τις εταιρίες που συντηρούν τους ανελκυστήρες ή τα ποσά θα περνούν στα κοινόχρηστα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το αντίτιμο των υπηρεσιών θα καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Σύμφωνα με τα πλάνα του υπουργείου, συνεργεία της Πυροσβεστικής θα μεταβαίνουν στο σημείο που έχουν δεχτεί κλήση, όμως το κόστος των επιχειρήσεων θα επιβαρύνει τους συντηρητές ή τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών.

Υπό σκέψη είναι και η αμοιβή του 40% του συμβάντος, ακόμα και από τον καθαρισμό δρόμων...

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Τιμοκατάλογος και στην Πυροσβεστική - Ποιες υπηρεσίες θα πληρώνουμε"

Εντατικά μαθήματα Τρόικας όλο το καλοκαίρι!

Μαθήματα …εντατικά, θα παραδώσει η Τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση για όλο το καλοκαίρι, η οποία δε θα φύγει από τη χώρα μας, όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά θα παραμείνει στην Ελλάδα όσο περισσότερες ημέρες ή και εβδομάδες, ώστε να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων.

Συγκεκριμένα, την πρόθεση της Τρόικας να παραμείνει στην Ελλάδα όσο χρειαστεί προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πακέτο, ανακοίνωσε στον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο εκπρόσωπος του κλιμακίου, κ. Πολ Τόμσεν.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη – δεδομένου ότι σε παλιότερες επισκέψεις έφευγαν με την υποσημείωση «όταν είστε έτοιμοι μας το λέτε και ερχόμαστε» - σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε δείπνο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και ενός εκ των τριών επικεφαλής της Τρόικας, έπειτα από αίτημα του κ. Τόμσεν.

Όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό και σηματοδοτεί μια αλλαγή στη μέχρι σήμερα «εχθρική» συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών μας, αφού ο κ. Τόμσεν δήλωσε στον κ. Στουρνάρα ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο». Τον διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι το κλιμάκιο θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στο να εξειδικευτούν τα μέτρα και στη συνέχεια τα μέλη του θα αναχωρήσουν, για να συντάξουν την έκθεση που θα ανοίξει το δρόμο στην εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πρόγραμμα της Τρόικας ήταν οι εκπρόσωποι να αναχωρήσουν τέλος Ιουλίου και να επιστρέψουν τέλος Αυγούστου, για να διαπιστώσουν την πρόοδο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και την πορεία του φετινού προϋπολογισμού, χρονοδιάγραμμα που έφερνε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντατικά μαθήματα Τρόικας όλο το καλοκαίρι!"

Αν αρρωστήσεις..., την έβαψες...!!!

Δύσκολα μπορεί να το πιστέψει κανείς, ωστόσο η πρακτική του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει το νε­οφιλελεύθερο σύστημα (ΔΝΤ – Παγκόσμια Τράπεζα και τα παραμάγαζά τους) είναι κυ­νικά απλή: Όσοι «περισσεύουν» ας πεθά­νουν.

Κάπως έτσι γλιτώνει το κράτος χρήμα, προ­κειμένου να το κατευθύνει προς τους πιστω­τές τοκογλύφους, κάπως έτσι συντελούνται οι οικονομίες κλίμακας.

Γι’ αυτό τον λόγο άλ­λωστε, το καίριο πλήγμα των αναμορφώσε­ων που επιβάλλει το ΔΝΤ, παγκοσμίως, είναι στον χώρο της Yγείας. Εκεί, στον χώρο της Yγείας οι παρεμβάσεις έχουν άμεσα αποτε­λέσματα, καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται εκτός ομπρέλας ενός συστήματος δημόσιας υγείας, απλώς πεθαίνουν αβοήθητοι.

Μια ματιά στο κυριακάτικο ρεπορτάζ του «Βήματος» για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας («Εντατικές σε κώμα λόγω κρίσης») εί­ναι αποκαλυπτικό:

♦ Ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα αναγκά­ζουν τους συγγενείς να αγοράζουν αναλώσι­μα απολύτως απαραίτητα για τη νοσηλεία των ασθενών.



♦ Η έλλειψη ακόμη και φθηνών αναλώσιμων υλικών καθιστούν μονάδες εντατικής θεραπείας ανίκανες να φιλοξενήσουν έκτακτα περιστατικά.

♦ Η έλλειψη γιατρών σε μονάδες εντατικής θεραπείας απειλεί με αχρήστευση κλινών αλ­λά και κλινικών.

♦ Η παραπάνω εικόνα απαντάται σε ολόκληρη την Ελλάδα, τόσο σε νοσοκομεία του κέντρου όσο και σε πολλά της περιφέρειας και της νη­σιωτικής Ελλάδας. Την ίδια ώρα έρχονται νέες περικοπές με συγχώνευση κλινικών και νοσο­κομείων, των οποίων η αποτελεσματικότητα ήδη αμφισβητείται.

Ίσως λοιπόν ο «Ελεύθερος Τύπος» την περα­σμένη εβδομάδα ήρθε πάνω στην ώρα να μας θυμίσει μια έρευνα που δείχνει πως όπου περ­νάει το ΔΝΤ αφήνει πίσω του συντρίμμια και στον τομέα της υγείας.

♦ Μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 6 με 7 χρόνια.

♦ Έξαρση σε φυματίωση, καρδιαγγειακές ασθένειες, ψυχικά νοσήματα και θανάτους!

♦ Σε 21 χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ το διάστημα 1991-2002 φάνηκε ότι οι χώρες με δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ εμφάνισαν 16,6% μεγαλύτερη θνησιμότητα από φυματί­ωση σε σύγκριση με άλλες που έκαναν περι­κοπές χωρίς να μπουν σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

♦ Στην Αργεντινή τη δεκαετία 1991-2001, επί ΔΝΤ, το 48% του πληθυσμού έμεινε εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και χωρίς φάρμακα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνη­τότητα των πολιτών 5% για κάθε χρόνο πα­ρουσίας του ΔΝΤ, ενώ το 2002 είχαν αυξηθεί κατά 40% οι επισκέψεις σε ψυχιάτρους λόγω κατάθλιψης.

Πώς να μην αισιοδοξούμε λοιπόν για το επό­μενο διάστημα;

olympia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αν αρρωστήσεις..., την έβαψες...!!!"

Το αίσχος του αιώνα!

Ποια τελετή έναρξης στο Λονδίνο; Απίστευτα στοιχεία – σοκ ξυπνάνε τις πιο άσχημες μνήμες για το μεγάλο φαγοπότι στους Oλυμπιακούς Aγώνες της ντροπής το 2004. Γράφει ο Βασίλης Γαλούπης.



Βλέποντας την τελετή έναρξης στο Λονδίνο, θα ήταν αδύνατο να μην γυρίσει η μνήμη οκτώ χρόνια πίσω. Στο ΟΑΚΑ τον Αύγουστο 2004, όταν ξεκινούσαν οι ολυμπιακοί αγώνες. Με μια, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετική – κι ανθρωποκεντρική – τελετή έναρξης. Ίσως την καλύτερη εικόνα που έχω να θυμάμαι από εκείνες τις δυο εβδομάδες.
Έχουν περάσει οκτώ χρόνια. Κι όσο καλοδιάθετος κι αν είναι κάποιος απέναντι σε εκείνο το πάρτι μεγαλομανίας του 2004, δύσκολα κρατάει την οργή του.
Ποιος άκουγε…
Οι λίγες φωνές που προειδοποιούσαν εγκαίρως ότι κάτι δεν πάει καλά, έμεναν ως είθισται στο περιθώριο. Και τα λεφτά έρρεαν. Θα ήταν μάλλον υπερβολή αν λέγαμε ότι μια βασική αιτία της σημερινής χρεοκοπίας της Ελλάδας ήταν οι ολυμπιακοί αγώνες. Σίγουρα, όμως, παίξανε σημαντικό ρόλο! Στην Ελλάδα, πάντως, εδώ και πολλές δεκαετίες η γενικευμένη κρίση διαρκείας δεν είχε να κάνει μόνο με λεφτά, αλλά κυρίως με λερωμένες συνειδήσεις.
Τις τελευταίες μέρες άρχισα να γυρνάω προς τα πίσω. Να ψάχνω, να βρίσκω και να συγκρίνω. Τι έγινε πριν τους ολυμπιακούς, τι μετά, τι συμβαίνει σήμερα.
Παντού βλέπει κανείς πεταμένα λεφτά, με τα ολυμπιακά έργα να σαπίζουν. Το κόστος της διοργάνωσης πήγε ο κούκος αηδόνι. Και σα να μην έφτανε αυτό, τα έργα έχουν εγκαταλειφθεί στις αράχνες τους ή είναι έτοιμα να δοθούν πια κοψοχρονιά! Με λίγα λόγια, το πάρτι έγινε θρίλερ! Και μέσα σ' αυτό το χάος, ποιός θα μας πει ποιός φταίει; Μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην χώρα του κουκουλώματος! Ξεκινάμε, λοιπόν…
Πανηγύρια και προσδοκίες…
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ έδινε τους αγώνες στην Ελλάδα. Σχεδόν όλοι πανηγύριζαν στην χώρα μας…
Την επόμενη μέρα (6/9/1997) διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Οι αριθμοί και οι προβλέψεις ζαλίζουν. Ακόμα και σε δραχμές…
• 1 τρις δραχμές θα είναι ο τζίρος της ολυμπιάδας 2004.
• 130.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.
• 2.000.000 διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών στους ολυμπιακούς θα αποφέρουν έσοδα 42 δις δρχ.
• Στο εμπόριο και την βιομηχανία ο τζίρος θα είναι 165 δις δρχ. και στις κατασκευές 110 δις.
• Τέλος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει έσοδα 300 δις δρχ. μόνο από φόρους!
Τι πιο φυσιολογικό να πει «σωθήκαμε» ο κάθε άνθρωπος. Αμ δε!
Για παράδειγμα, οι προσδοκίες για περισσότερους τουρίστες διαψεύστηκαν παταγωδώς. Ούτε τόσοι τουρίστες ήρθαν τον μήνα των ολυμπιακών αγώνων, ούτε αρκετοί όλη την ολυμπιακή χρονιά: «Το 2004, χρονιά των Αγώνων, ήρθαν 11,7 εκατ. ξένοι τουρίστες, δηλ. 1 εκατ. ξένοι λιγότεροι σε σύγκριση με το 2003» (Ελευθεροτυπία, 13/3/2010).
Όσο για τον ελληνικό αθλητισμό, εκεί κι αν έπεσε ξεπάστρεμα. Ρόλο, φυσικά, έπαιξαν και τα σκάνδαλα ντόπινγκ που προέκυψαν από το 2004 και ύστερα, αποδεικνύοντας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και πρωτύτερα.
Η εκτίναξη και η κοροϊδία
Το παιχνίδι συμφερόντων άρχισε να αγριεύει. Το κόστος των ολυμπιακών αγώνων έφτασε σιγά – σιγά, κι ενώ ξεκίνησε από πολύ χαμηλότερα το 1997, να είναι κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο του 2003 (σχετική δήλωση Βενιζέλου στην βουλή) στα 4,5 δις ευρώ, κι όχι δραχμές πια.
Σιγά – σιγά, όμως, αυτό το κόστος άρχισε να ανεβαίνει κι άλλο. Και να γίνεται πια δυσθεώρητο. Συν τοις άλλοις, τα κόμματα ξεκίνησαν να παίζουν με τη νοημοσύνη του κόσμου. Την κολοκυθιά, δηλαδή!
Στις 11 Αυγούστου 2005 τα δις έχουν γίνει σαν πετσετάκια και πετάνε προς τα πάνω, λες και μιλάμε για σεντς.
Παίζανε την κολοκυθιά!
Το γράφημα που βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε πιο κάτω (εφημερίδα Νέα, 11/8/2005) δείχνει τι… υπευθυνότητα έχουν τα ελληνικά κόμματα και πώς αντιμετώπισαν το θέμα των ολυμπιακών αγώνων.
Στις 19 Αυγούστου 2004 ο Πέτρος Δούκας κάνει λόγο για 7 δις ευρώ, στις 12 Νοεμβρίου 2004 οι Αλογοσκούφης – Πετραλιά μιλάνε για 8,9 δις ευρώ και στις 8 Αυγούστου 2005 πάλι η Πετραλιά κάνει λίγο για 13 δις! Απλά να υπενθυμίσω ότι σήμερα κόβονται συντάξεις για μόνο 150-200 εκ. ευρώ!
Κι όλα αυτά ενώ μέχρι το 2003 όλοι μίλαγαν για μόλις 4,5 δις! Και φυσικά οι πολιτικοί υπόσχονταν έναν φοβερό αθλητισμό, ότι τα παιδιά θα έχουν στάδια για να αθλούνται, ότι ο τουρισμός μας θα εκτοξευτεί όσο ποτέ, ότι η Αθήνα θα γίνει πόλη υπόδειγμα. Αλίμονο σε όσους τα έχαψαν τα παραμύθια ειδικά των δυο μεγαλοπιασμένων κομμάτων…
Από 3 εκ. στα 399 εκ. το ΟΑΚΑ!
Σε έκθεση του υπουργείου οικονομικών το 2005 (που αποκαλύφθηκε από την Real News στις 30/4/2011) διαβάζουμε τα εξής φρικαλέα κι ενδεικτικά:
• Ενώ τα έργα στο ΟΑΚΑ ήταν να γίνουν με 3,1 εκ. ευρώ, τελικά το κόστος τους έφτασε στα 399 εκ. ευρώ.
• Το Παναθηναϊκό Στάδιο είχε προβλεφθεί να κοστίσει 300.000 ευρώ για έργα βελτιωτικά. Η υπέρβαση δαπανών στο κόστος έφτασε στα 11,5 εκ. ευρώ! Τα ίδια γίνανε και μ’ άλλα στάδια.
• Η Real News σε εκείνο το δημοσίευμα έκανε λόγο για κόστος ολυμπιακών αγώνων στα 13,5 δις ευρώ συνολικά!
Δεκαπλάσια από τους Αυστραλούς!
Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην βουλή τον Ιούνιο του 2011 υπάρχει κι ακόμα ένα εξοργιστικό στοιχείο:
• Ο κάθε Αυστραλός έδωσε για τους αγώνες του Σίδνει το 2000 το ποσό των 75 ευρώ.
• Ο κάθε Έλληνας έδωσε τουλάχιστον 844 (!!!) ευρώ, λόγω «εξωπραγματικών υπερκοστολογήσεων έργων το 2004».
Και λέμε τουλάχιστον επειδή κανένας δεν ξέρει ακόμα και σήμερα όχι πόσο έφτασε, αλλά ούτε καν αν έκλεισε ο λογαριασμός των ολυμπιακών αγώνων 2004.
Μας τσάκισε η ασφάλεια!
Από άλλα στοιχεία που βρήκαμε προκύπτουν ακόμα πιο σοκαριστικά νούμερα για το πόσο πληρώσαμε το καθετί:
• Στην Ατλάντα το 1996, που έγινε και βομβιστικό κτύπημα κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων, η ασφάλεια για κάθε αθλητή κόστισε 9,7 ευρώ και για κάθε θεατή 7,8 ευρώ.
• Το κόστος αυτό εκτινάχθηκε στην Αθήνα, εν μέρει λόγω των Δίδυμων Πύργων και της Μαδρίτης, σε 107,5 ευρώ για την ασφάλεια κάθε θεατή και 213 ευρώ για κάθε αθλητή! Έλεος…
Στα 30 δις ευρώ η σούμα;
Πόσο πήγε τελικά το μαλλί; Μόνο ο θεός γνωρίζει μέχρι και σήμερα.
Η Ελευθεροτυπία έγραφε στις 13/3/2010: «Εκτιμήσεις ανεβάζουν το τελικό κόστος (των ολυμπιακών αγώνων) μεταξύ των 20-30 δις ευρώ αν συμπεριληφθούν δαπάνες που δεν θα γίνονταν ποτέ ή θα περνούσαν από λιγότερο ταχύρρυθμες διαδικασίες αν δεν υπήρχε η χρονική πίεση και ο μεγαλοϊδεατισμός της Ολυμπιάδας».
Φυσικά, η αξιοποίηση των έργων ήταν της πλάκας. Όχι μόνο τα χρυσοπληρώσαμε, αλλά και τα περισσότερα πάνε στράφι, όπως φαίνεται. Ερείπια γίνονται.
Οι χλιδές στην πλάτη των κορόιδων
Η μεγαλομανία της Ψωροκώσταινας ελληνικής πλευράς, αλλά και η στοά αθανάτων της ΔΟΕ που, όπως μπορείτε να δείτε από το σχετικό απόκομμα πιο κάτω, πίεζε συνέχεια για περισσότερες χλιδές (αφού βρήκε κορόιδα να πληρώνουν), έκανε το φορτίο αβάσταχτο. Τα έργα μαραζώνουν. Κοστίζουν για συντήρηση, δίχως να αποδίδουν, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα απογίνουν.
Η κωμωδία αλά μίστερ Μπιν είναι ότι από το 2009 κιόλας είχε ξεκινήσει φαγωμάρα Παπανδρέου – Καραμανλή για το πόσο στράφι πάνε τα ολυμπιακά έργα! Οι πρώτες δηλώσεις Παπανδρέου όταν έγινε πρωθυπουργός ήταν: «Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα δοθούν στους πολίτες». Λες κι έχει όρεξη κανένας πολίτης να παλεύει με κατσαρίδες, ποντίκια κι αράχνες μέσα στις εγκαταστάσεις.
Η πυρόσβεση σε αποθήκες, πυρκαγιές παντού!
Διαβάζουμε από την Ελευθεροτυπία στις 8/5/2009, με τίτλο «2004: Φιάσκο διαρκείας μετά τους Ολυμπιακούς».
«Αναξιοποίητα παραμένουν στην ουσία και τα ολυμπιακά ακίνητα, με πιο χαρακτηριστικό τον περιβάλλοντα χώρο στο Ολυμπιακό Στάδιο με τις παρεμβάσεις του Σ. Καλατράβα, που παραμένει κλειστό και για τις επισκέψεις τουριστών απαιτείται ειδική άδεια! Υπερσύγχρονα συστήματα ελέγχου και πυρόσβεσης, που είχαν αγοραστεί το 2004, παραμένουν σε αποθήκες και δεν αξιοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Πάρνηθα και την Πελοπόννησο!!!».

Έρημα στάδια…
Για το κλου της ιστορίας, δείτε παρακάτω φωτογραφίες τωρινές ή λίγο παλιότερες από εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν με τους ολυμπιακούς αγώνες. Για παράδειγμα, θα δείτε εξαιρετικές φωτογραφίες που δημοσίευσαν χθες Τα Νέα με τίτλο «Έρημα στάδια ζητούν ξεκλείδωμα». Και θα καταλάβετε πολλά…
Βλέποντας την τελετή έναρξης και στους φετινούς ολυμπιακούς αγώνες, θα μπορούσαμε – μου φαίνεται – να κλάψουμε με την ησυχία μας για όλα τα προ οκταετίας όργια που φορτώθηκαν στις πλάτες μας… Ντόπες, μπετόν, δις ευρώ να πετάνε στον αέρα!
Η Αθήνα το 2004 είναι ο χαμένος ολυμπιακός κρίκος! Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή!
gazzetta

Διαβάστε Περισσότερα » "Το αίσχος του αιώνα!"

Νέο χτύπημα Μαζιώτη φοβάται η ΕΛ.ΑΣ.

Εκτιμά ότι έχει έτοιμη οργάνωση και αναζητούν τρεις «υποστηρικτές»

Ο «πυρετός Νίκου Μαζιώτη» και ο φόβος ενός αιφνιδιαστικού εντυπωσιακού ένοπλου χτυπήματος στην καρδιά του καλοκαιριού κατατρώει τις τελευταίες ημέρες την ΕΛ.ΑΣ. και τους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη. Η σύλληψη του 42χρονου καταζητουμένου και της συντρόφου του θεωρείται ζήτημα «υψίστης σημασίας» για τους επιτελείς της Κατεχάκη, οι οποίοι αναφέρουν ενδεικτικά ότι «ο Μαζιώτης θα έχει πολλές ευκαιρίες και αφορμές για να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή».


Ανώτατοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι «ο 42χρονος και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα μαζί με άγνωστους συνεργάτες τους έχουν ήδη δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες μια νέα ένοπλη οργάνωση και πιθανόν να χρησιμοποιήσουν - σε πρώτη φάση - οπλοστάσιο της εξαρθρωθείσας ομάδας "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς", που δεν έχει εντοπιστεί από τις ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες». Μάλιστα από αξιωματούχους εκφράζεται φόβος ότι «η νέα οργάνωση του Νίκου Μαζιώτη μπορεί να προχωρήσει σε απαγωγή επιχειρηματία, πολιτικού ή υπηρεσιακού παράγοντα, παρ' ότι μια τέτοια τακτική δεν εφαρμοζόταν ως τώρα από το ελληνικό αντάρτικο πόλης».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι «το πιθανότερο είναι ο 42χρονος καταζητούμενος και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα να βρίσκονται σε άγνωστο κατάλυμα σε προάστια της Αθήνας, όπως είχε συμβεί και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις - το 1997 και το 2010 - που αναζητούνταν και βρέθηκε σε σπίτια στο Καματερό και στα Καλύβια». Ηδη στάλθηκε σήμα σε όλες τις ελληνικές αστυνομικές υπηρεσίες για τη σύλληψή τους, τα στοιχεία όμως που έχουν συγκεντρωθεί είναι μηδαμινά. Παράλληλα τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε τρία-τέσσερα άτομα που θεωρείται ότι συμμετέχουν στο λεγόμενο «πολιτικό συμβούλιο» των οργανώσεων επαναστατικής βίας στην Ελλάδα και τα οποία φαίνεται να έχουν οργανώσει τη μεγάλη φυγή, την υπόθαλψη αλλά και τη «χρηματοδότηση» του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του.

«Ενώ εμείς κοιμόμασταν...»
Με βάση λοιπόν τα τελευταία δεδομένα, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι από τον Οκτώβριο του 2011, οπότε ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα είχαν αφεθεί ελεύθεροι - λόγω παρέλευσης του 18μήνου -, κατέστρωναν με απόλυτη μυστικότητα τα σχέδιά τους για τη «μεγάλη φυγή» τους, ενώ προχωρούσαν σε προεργασία για τη δημιουργία ενός νέου ενόπλου σχήματος.
Οπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «στη δίκη τους συνεχώς ανελάμβαναν την πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες του "Επαναστατικού Αγώνα", ενώ παράλληλα τόνιζαν την αναγκαιότητα της ένοπλης δράσης απέναντι στις επιλογές του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Μιλούσαν για τη συνεχιζόμενη δράση του "Επαναστατικού Αγώνα" σαν η οργάνωση να μην είχε ποτέ εξαρθρωθεί. Μάλιστα η οικονομική κρίση είχε ενισχύσει την επιχειρηματολογία τους. Την ίδια ώρα ωστόσο ήταν απολύτως συνεπείς στις παρουσίες τους στο δικαστήριο αλλά και στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες. Πιστεύουμε λοιπόν ότι πλέον όλον αυτό τον καιρό ετοίμαζαν τη νέα οργάνωση, την οποία ίσως ονομάσουν πάλι "Επαναστατικό Αγώνα" ή κάτι παρόμοιο. Φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο ώσπου να στρατολογηθούν νέα μέλη, να βρεθούν όπλα και εκρηκτικά και να νοικιαστούν γιάφκες. Αυτά ίσως έχουν ήδη γίνει το τελευταίο εννεάμηνο και εφόσον εμείς κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου».

Πού εστιάζονται οι έρευνες
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε ορισμένα άτομα για τα οποία είχε διαπιστωθεί από την περίοδο εξάρθρωσης του «Επαναστατικού Αγώνα», την άνοιξη του 2010, ότι «πατρονάριζαν» τον Νίκο Μαζιώτη και τους συντρόφους του στη συγκρότηση ενός νέου αντάρτικου πόλης. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται σε κύκλο παλαιών αντιεξουσιαστών, το ονόματα των οποίων είχαν ταυτοποιηθεί από αναλύσεις στοιχείων που βρέθηκαν σε οχήματα τα οποία είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση. Τα άτομα αυτά θεωρείται ότι είχαν καθοριστικό ρόλο στη «σύμπραξη» του «Επαναστατικού Αγώνα» με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», την περίοδο 2009-2010. Ακόμη εκτιμάται ότι η ίδια καθοδηγητική ομάδα είχε βοηθήσει στην προμήθεια όπλων και οχημάτων του «Επαναστατικού Αγώνα» από κλιμάκιο αντιεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον πιστεύεται ότι είχε ρόλο και στην αρπαγή εκρηκτικών από μεταλλείο στο Προσήλιο Φωκίδας το καλοκαίρι του 2003, στη χρηματοδότηση, μέσω ληστειών, αυτής της ένοπλης οργάνωσης αλλά και στην παραγωγή πλαστών εγγράφων και ταυτοτήτων. Σε αυτή λοιπόν την ομάδα «επιμελητείας» του αντάρτικου πόλης, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αποδίδει και το σχέδιο εξαφάνισης του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του. Ετσι η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί στοιχεία για τις επιλογές αυτών των ατόμων που φαίνεται να είχαν την εποπτεία των κινήσεων του Νίκου Μαζιώτη, προκειμένου να εντοπίσουν τα ίχνη του.

Η άγνωστη γιάφκα
Με βάση αυτό το σκεπτικό οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η νέα ένοπλη οργάνωση να χρησιμοποιήσει ως γιάφκα μια οπλαποθήκη που χρησιμοποιούσαν τους τελευταίους μήνες μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» και η οποία δεν έχει ανακαλυφθεί ως τώρα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σημειώνεται ότι, όπως είχε προκύψει από έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο 2010-2011, ίδιο DNA είχε ανιχνευθεί στη γιάφκα του «Επαναστατικού Αγώνα» στην Κυψέλη αλλά και σε διαμέρισμα μέλους της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ είχαν δοθεί εκρηκτικά από τη μία οργάνωση στην άλλη. Παράλληλα εκτιμάται ότι το ίδιο σύστημα στρατολόγησης μελών των «Πυρήνων» ίσως έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την πλαισίωση του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα.
Παράλληλα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αναζητεί τρόπους και τρίτα πρόσωπα, προκειμένου να φθάσει στα ίχνη του άφαντου καταζητουμένου. Ερευνες διεξάγονται σε Αθήνα, Μεσσηνία, Κύθηρα, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη όπου στο παρελθόν έδινε το «παρών» ο Νίκος Μαζιώτης.
Υπενθυμίζεται ωστόσο πως όταν καταζητούνταν το 1997 (σ.σ.: τότε είχε βρεθεί αποτύπωμά του σε βόμβα, στο παλιό υπουργείο Βιομηχανίας, σε απόπειρα επίθεσης της οργάνωσης «Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης»), τα ίχνη του είχαν εντοπιστεί όταν ο άφαντος και τότε Νίκος Μαζιώτης είχε μεταβεί σε δημόσια υπηρεσία στους Αγίους Αναργύρους προκειμένου να παραλάβει τη σύνταξη συγγενικού του προσώπου. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε τη σχετική πληροφορία για την παραλαβή της σύνταξης και έψαχνε επί εβδομάδες πώς και από πού θα έπαιρνε τα χρήματα ο Μαζιώτης. Ετσι κλιμάκιο αστυνομικών περίμενε ολημερίς κι ολονυκτίς έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας, ώσπου εμφανίστηκε ο ανυποψίαστος αντάρτης πόλης.
Στη συνέχεια η παρακολούθησή του οδήγησε στο διαμέρισμα-οπλοστάσιο που διατηρούσε στην οδό Σπάρτης 13 στο Καματερό. Ο εντοπισμός του - την άνοιξη του 2010 - στο κατάλυμά του, στην οδό Ανθέων στα Καλύβια, έγινε ύστερα από αναλύσεις κλήσεων από καρτοτηλέφωνα.
Σε ό,τι αφορά τις σημερινές κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ., ερευνάται το ενδεχόμενο σε πρώτη φάση ο Νίκος Μαζιώτης και η γυναίκα του να έχουν διαφύγει στην Ιταλία, στην Ισπανία ή στην Κεντρική Αμερική όπου είχε διαπιστωθεί στο παρελθόν ότι διατηρούσε επαφές και «διασυνδέσεις» ο 42χρονος καταζητούμενος.


Στα βήματα της 17Ν
Το σενάριο της απαγωγής

Από ορισμένα στελέχη της Κατεχάκη και αναλυτές των επιλογών του Μαζιώτη εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί το επόμενο βήμα να είναι απαγωγή με στόχο τα λύτρα ή την απελευθέρωση συντρόφων του. Ωστόσο ανώτατοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι μόνο μία φορά είχε τεθεί από το εγχώριο αντάρτικο πόλης ζήτημα απαγωγής. Αυτό συνέβη το 1974 από καθοδηγητές της 17Ν, οι οποίοι φέρεται να είχαν προτείνει σε συντρόφους τους την απαγωγή του τότε σταθμάρχη της CIA, προκατόχου του Ρίτσαρντ Γουέλς που δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 από την ίδια οργάνωση. Η απαγωγή αυτή είχε στόχο μόνο τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης και όχι την απαίτηση καταβολής λύτρων ή την απελευθέρωση κρατουμένων «συντρόφων», οι οποίοι βεβαίως τότε δεν υπήρχαν. Αυτό το σχέδιο όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ...
Τέλος, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ υπογραμμίζουν ότι «θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για εμάς το πώς θα δράσει ένα νέο ένοπλο μόρφωμα του οποίου θα είναι προφανές ποια θα είναι τα αρχηγικά μέλη και τι θα μνημονεύει στις προκηρύξεις του...».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο χτύπημα Μαζιώτη φοβάται η ΕΛ.ΑΣ."

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την Ολυμπία Οδό θα προσφύγει η Περιφέρεια

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα προσφύγει η περιφέρεια Πελοποννήσου αν μέχρι το Σεπτέμβρη δεν έχουν παρθεί τελικές αποφάσεις για την Ολυμπία Οδό

«Η στάση της Περιφέρειας Πελοποννήσου παραμένει αδιαπραγμάτευτη, ότι οι συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο, όπως έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι «υπεύθυνη για τη μη σωστή τήρηση των όρων παραχώρησης δεν είναι μόνο η Ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι θα έπρεπε να παρακολουθούν την εξέλιξη των έργων, αλλά και την τήρηση των όρων της σύμβασης των συγχρηματοδοτούμενων έργων».

Η Περιφέρεια, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, έχει κάνει γνωστή την αδιαπραγμάτευτη στάση της με παρεμβάσεις της σε όλους τους τόνους, προς όλους τους υπεύθυνους Υπουργούς Υποδομών, πρώην και νυν, τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Χαν και την ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ, γνωρίζοντάς τους ότι «Εάν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού θα στραφούμε, για να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ενάντια στην Ελληνική Κυβέρνηση και στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές δομές. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίζεται η απαράδεκτη αυτή εκκρεμής κατάσταση, η οποία προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα και οδηγεί σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Εκτός αυτού η υφιστάμενη κατάσταση οδηγεί και στη μείωση της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής, καθώς χάνονται έσοδα, από τον τουρισμό και τη διακίνηση των αγαθών, με άμεσες συνέπειες στους πολίτες, οι οποίοι δεν ευθύνονται για τη μη ολοκλήρωση των έργων» δήλωσε ο κ. Τατούλης.

«Όλες οι περαιτέρω συζητήσεις που γίνονται δεν μας αγγίζουν. Και η χθεσινή και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ξέρουν πολύ καλά τη σταθερή θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το ζήτημα» τόνισε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

pelopsnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την Ολυμπία Οδό θα προσφύγει η Περιφέρεια"

320.000 οι ποινικές καταδίκες που δεν εκτελούνται

Στο... συρτάρι παραμένουν χιλιάδες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Οι περισσότερες σχετίζονται με καταδίκες για σωρεία αδικημάτων.

Σκηνικό καθολικής ατιμωρησίας δημιουργεί η μη εκτέλεση όσων καταδικαστικών αποφάσεων έχουν ήδη εκδοθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής, χιλιάδες είναι πλέον οι δικαστικές αποφάσεις σε όλα τα δικαστήρια, ακόμα και του ΣτΕ, που δεν εκτελούνται για χρόνια, αν και έχουν καταστεί αμετάκλητες. Μόνο στα ποινικά δικαστήρια αγγίζουν πια τις 320.000, σε όλη τη χώρα, και σχετίζονται με καταδίκες για σωρεία αδικημάτων.

Από το σύνολο των ανεκτέλεστων αποφάσεων, περίπου 38.000 αφορούν σε αλλοδαπούς, ενώ για 53.000 καταδικασθέντες δεν έχει εντοπιστεί καν η εθνικότητά τους. Το δε κόστος για το δημόσιο από τις ανεκτέλεστες αποφάσεις υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ. Τεράστιο είναι το κόστος από τις ανεκτέλεστες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς αναφέρονται σε πολεοδομικές αυθαιρεσίες, καταστροφή φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, καταδίκες του δημοσίου σε αποζημίωση των πολιτών αλλά και αποφάσεις για την αποκατάσταση αδικιών από τη δημόσια διοίκηση.

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "320.000 οι ποινικές καταδίκες που δεν εκτελούνται"

Φτιάχνει νέο κόμμα ο Λοβέρδος;

Την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης προσπαθούν να… συναντηθούν πολιτικά, ώστε το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά να βρεθούν κάτω από την ίδια κομματική στέγη, φαίνεται ότι στον χώρο της Κεντροαριστεράς βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ πιο βαθιές ζυμώσεις.

Όπως δημοσιεύει σήμερα ο «Τύπος της Κυριακής», στην Ιτέα στο σπίτι του Κώστα Θάνου, ενός εκ των στενότερων διαχρονικών συνεργατών του Κώστα Σημίτη, με αναφορές στον εκσυγχρονισμό, υπήρξε συνάντηση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Έκτορ Νασιώκας. Μόνο που, και εκεί βρίσκεται η είδηση, στη συνάντηση βρέθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, πυροδοτώντας φήμες ότι υπάρχουν σκέψεις να ηγηθεί ενός νέου εγχειρήματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς, «σβήνοντας» το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση διατύπωσαν την κοινή εκτίμηση ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ανοικοδόμησης του χώρου της Κεντροαριστεράς. Και τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος επέλεξε να μην αντιπαρατεθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη μάχη για τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά να τον στηρίξει.

Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο άλλοτε υπουργός Υγείας ήταν δημοφιλέστερος του τότε αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου. Τόσο εντός, όσο και εκτός ΠΑΣΟΚ.

statesmen
Διαβάστε Περισσότερα » "Φτιάχνει νέο κόμμα ο Λοβέρδος;"

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ… γίνονται ένα;

Τις σχετικές πληροφορίες δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», και ουσιαστικά έρχονται να… συμφωνήσουν με αντίστοιχη πληροφόρηση που υπάρχει στο πολιτικό παρασκήνιο εδώ και πολλούς μήνες.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ψιθύρους, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Σαμαρά, και της στήριξης της προσπάθειας υπέρβασης της οικονομικής κρίσης χωρίς να απειληθεί η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης συζητούν, σε αρχικό έστω επίπεδο ακόμη, την προοπτική πολιτικής σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά σε ενιαίο κομματικό φορέα.

Στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, με τις πολλές συνιστώσες, ή παλαιότερα της ιταλικής «Ελιάς», ενός μοντέλου που δείχνει να ενδιαφέρει έντονα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρόλο που είναι προφανές ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα, και τις δικές μας δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πολιτικών αρχηγών βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των ζυμώσεων. Υπάρχει ωστόσο κοινή βούληση να συμφωνήσουν και να συναντηθούν κάτω από κοινή κομματική στέγη. Μάλλον δεν συνυπολογίζουν το γεγονός ότι μια τέτοια «στοίχιση» δυνάμεων, είναι πιθανό να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα. Και να ενδυναμώσει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ.

statesmen
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ… γίνονται ένα;"

Delivery ηρωίνης και κινητών στον Κορυδαλλό

Μισό κιλό ηρωίνη, 25 κινητά και δεκάδες κάρτες SIM παραδόθηκαν delivery στις φυλακές Κορυδαλλού! Η ιστορία μοιάζει απίστευτη, αλλά συνέβη… 


Το Σάββατο στην είσοδο των φυλακών πρώην κρατούμενος αλλά με την ιδιότητα του delivery boy από κατάστημα με σουβλάκια παρέδωσε στην είσοδο ένα δέμα για δύο κρατούμενους, έναν καταδικασμένο για ναρκωτικά και έναν για ληστείες. 


Ο άνθρωπος που παρέδωσε το δέμα είναι γνωστός και ως «ο μπράβος της Λαμίας»Ενώ πάντως στο επάνω μέρος του δέματος υπήρχαν σουβλάκια, ένα ασημόχαρτο που είχε ανοίξει, αποκάλυψε την πλούσια πραμάτεια που προοριζόταν για την Α’ Πτέρυγα και είχε 450 γρ. ηρωίνης, κινητά και κάρτες SIM.

Όπως μας έλεγε πηγή των φυλακών, η μέθοδος της delivery τροφοδοσίας κρατουμένων έχει καθιερωθεί, χωρίς να είναι απολύτως νόμιμη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όταν γίνεται, ελέγχεται το δέμα που φθάνει στον κρατούμενο και δίνεται ειδική άδεια.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Delivery ηρωίνης και κινητών στον Κορυδαλλό"

Πρωτοπορία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση από τον ΟΑΕΔ

Σε πλήρη εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών του συστημάτων προχωρά ο ΟΑΕΔ, δείχνοντας το δρόμο και στον υπόλοιπο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση των υπηρεσιών του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά κυρίως τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος έως και 20% σε ετήσια βάση. Μάλιστα ο Οργανισμός κατάφερε με πολύ μικρό κόστος μέσω της εγκατάστασης απλού ηλεκτρονικού λογισμικού να ελέγχει πλήρως τη διαδικασία των προμηθειών για όλα τα παραρτήματα του ΟΑΕΔ στην Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως στον τομέα της υγείας.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας επισημαίνει στην ΕΞΠΡΕΣ: «Η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας είναι μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την υπέρβαση της κρίσης. Οι πυλώνες ωστόσο είναι η εφαρμογή και η ταχύτατη επέκταση των διαδικασιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι σύγχρονες μέθοδοι οικονομικής διαχείρισης και η εισαγωγή συστημάτων μέτρησης της οικονομικής αποδοτικότητας των πόρων. Στον ΟΑΕΔ έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία τα 2,5 τελευταία χρόνια πρωτοποριακά πληροφοριακά συστήματα που εξυπηρετούν τους παραπάνω σκοπούς τα οποία στοχεύουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ελαχιστοποίηση του κόστους και του χρόνου διεκπεραίωσης, την εντυπωσιακή μείωση των λειτουργικών δαπανών και την πάταξη της διαφθοράς και των καταχρηστικών πρακτικών. Τα μετρήσιμα αποτελέσματα μέχρι σήμερα αποδεικνύουν τα σημαντικότατα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που μπορούν να προέλθουν από την εφαρμογή και επέκταση των συστημάτων αυτών στο σύνολο του δημόσιου τομέα της χώρας».

Η ανάπτυξη των συστημάτων αυτών τα τελευταία 2,5 χρόνια ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας που βοήθησε τον Οργανισμό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σε μια περίοδο κατά την οποία ο φόρτος εργασίας 5πλασιάστηκε, καθώς διπλασιάστηκε ο αριθμός των ανέργων και υλοποιήθηκαν 62 προγράμματα με 1,3 εκατ. ωφελούμενους, την ίδια στιγμή που το στελεχιακό του δυναμικό μειώθηκε από 25% έως και 50% σε κάποιες περιοχές.

1. Το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ)

Το σύστημα περιλαμβάνει σε ενιαία μορφή το συνολικό μητρώο συναλλασσομένων με τον Οργανισμό, ενώ παρέχει τη δυνατότητα υποβολής όλων των αιτήσεων (εγγραφής ανέργου, υπαγωγής σε προγράμματα του ΟΑΕΔ) με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι υπαγωγές στα προγράμματα, οι πληρωμές επιδομάτων και παροχών, η έκδοση δελτίων ανεργίας, το επαγγελματικό προφίλ των συναλλασσομένων (βιογραφικό) με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξατομικευμένη προσέγγιση, οι υποδείξεις των ανέργων σε θέσεις εργασίας και σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, καθώς και η έκδοση στατιστικών στοιχείων, όλα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Με βάση το σύστημα αυτό, όλες οι συναλλαγές γίνονται υποχρεωτικά μέσω IBAN, καταργούνται οι επιταγές, ο ΟΑΕΔ ελέγχει ηλεκτρονικά το 80% των προϋποθέσεων επιδότησης μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης με το ΙΚΑ (ένσημα) και το υπ. Εσωτερικών (άδειες διαμονής αλλοδαπών) και από τις αρχές του επόμενου χρόνου το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 95% με την ενεργοποίηση του συστήματος ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ (αναγγελίες πρόσληψης, καταγγελίες συμβάσεων κ.λπ.).

Το σύστημα αυτό, σε συνδυασμό με το σύστημα οικονομικής διαχείρισης, διαχειρίζεται με απόλυτη ασφάλεια, διαφάνεια και εγκυρότητα περισσότερες από 5 εκατομμύρια συναλλαγές το χρόνο. Ο χρόνος διεκπεραίωσης των διοικητικών πράξεων μειώθηκε από 60 και πλέον σε 3 έως 5 ημέρες. Ομοίως μειώθηκε ο αριθμός των ζητούμενων δικαιολογητικών από τους πολίτες, καθόσον αντλείται η πλειονότητά τους ηλεκτρονικά. Τέλος μειώθηκε δραστικά η ανάγκη προσέλευσης πολιτών στις υπηρεσίες, καθ'Α ότι καταργήθηκε η υποχρέωση για μηνιαία αυτοπρόσωπη παρουσία και περιορίστηκε σε μία φορά το τρίμηνο.

2. Πληροφορικό σύστημα οικονομικής διαχείρισης, ηλεκτρονικών προμηθειών και διαχείρισης υλικών. 
Το πληροφοριακό σύστημα καλύπτει με τον πλέον πρωτοποριακό και αποτελεσματικό τρόπο τις διαδικασίες ηλεκτρονικών προμηθειών (e-Procurement), διαχείρισης υλικών και οικονομικής διαχείρισης όλων των υπηρεσιών της δομής του ΟΑΕΔ.  Όλες οι λειτουργίες οικονομικής διαχείρισης διενεργούνται σε πραγματικό χρόνο στο σύνολο των υπηρεσιών του Οργανισμού, καλύπτοντας πλήρως τη διαχείριση τόσο των εθνικών, όσο και των κοινοτικών πόρων, με επακόλουθο την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε πραγματικό χρόνο (real time).

Με το σύστημα αυτό παρέχεται η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των εκκαθαριζόμενων δαπανών σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου αποπληρωμής των συναλλασσομένων από 120 ημέρες σε 30, του χρόνου διεκπεραίωσης της εσωτερικής διαδικασίας των προμηθειών από 50 ημέρες σε 5 έως 7 και υποστηρίζει τον τρόπο πληρωμής αποκλειστικά μέσω του διατραπεζικού συστήματος (IBAN).

3. Διαδικτυακή πύλη (portal)
Η αναβάθμιση της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ έχει ως βασικό σκοπό να αποτελέσει το μέσο αμφίδρομης και διαδραστικής επικοινωνίας του Οργανισμού με τους πολίτες (άνεργους και μη) και τις επιχειρήσεις, παρέχοντας τη δυνατότητα σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας on line, καταχωρώντας βιογραφικά σημειώματα εκ μέρους των αναζητούντων εργασία και κενών θέσεων εργασίας εκ μέρους των εργοδοτών, χωρίς την εμπλοκή των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης και της φυσικής παρουσίας τους.

Επιπλέον μέσω της διαδικτυακής πύλης παρέχεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων (e-αίτηση) υπαγωγής σε προγράμματα πολιτικών απασχόλησης - κατάρτισης, εξασφαλίζοντας διαφάνεια στην εξαγωγή αποτελεσμάτων, εξάλειψη της ταλαιπωρίας πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς και μείωση του φόρτου εργασίας των υπηρεσιών. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη υλοποίησης το portal μαθητείας του ΟΑΕΔ, με δυνατότητες κάλυψης του συνολικού πεδίου της «πρακτικής άσκησης» σπουδαστών ή αποφοίτων στη χώρα μας.



express
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοπορία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση από τον ΟΑΕΔ"

Τουρκία: Λύση «δύο λαών για συνιδιοκτησία» της Κύπρου

Ο «Φ» αποκαλύπτει τουρκικό έγγραφο που ζητά από ΕΕ νέα προσέγγιση στο Κυπριακό


Λύση οποιασδήποτε μορφής, «νοουμένου ότι βασίζεται στην εγγενή συστατική εξουσία των ‘δύο λαών’, την πολιτική τους ισότητα και τη συνιδιοκτησία του νησιού», αξιώνει η Τουρκία, καλώντας την Ε.Ε. «να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στο κυπριακό πρόβλημα»

«Νέο όραμα» για «συνιδιοκτησία» της Κύπρου από «δύο λαούς», παρουσίασε η Τουρκία στο πλαίσιο εγγράφου που απέστειλε προς την ΕΕ, αφήνοντας ανοικτή τη μορφή της λύσης και φωτογραφίζοντας ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο, στη βάση «της εγγενούς συστατικής εξουσίας των “δύο λαών”», κάτι που εκ των πραγμάτων προϋποθέτει κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τουρκικό έγγραφο, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ», υποδεικνύει ότι «η ΕΕ χρειάζεται να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στο Κυπριακό πρόβλημα», και ότι «στόχος είναι μια πολιτική διευθέτηση, προϊόν διαπραγμάτευσης και κοινής συμφωνίας, οποιανδήποτε μορφή και εάν προσλάβει» στη βάση της πολιτικής ισότητας και της «συνιδιοκτησίας» του νησιού. Το τουρκικό έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε προς τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, χρεώνει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ προτάσσει την ανάγκη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θέτοντας θέμα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και συνεργασίας των κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο μιας «επιχειρησιακής λύσης». Επιπλέον, το τουρκικό έγγραφο καθιστά σαφές ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την πολιτική των βέτο, μπλοκάροντας τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς, ενώ αναλύει τους λόγους, για τους οποίους η Τουρκία δεν θα συνεργασθεί με την «Ε/κ Προεδρία της ΕΕ».

Ειδικότερα, το τουρκικό έγγραφο, επισημαίνει:

- «Η κυριαρχία μεταβιβάστηκε στην Κύπρο το 1960 μέσω μιας κοινής άσκησης της αυτοδιάθεσης (selfdetermination) από τις δύο κοινότητες».

- «Για να φτάσουμε τελικά σε μια λύση, ένα νέο όραμα απαιτείται στην Κύπρο. Και γι’ αυτό, η ΕΕ χρειάζεται να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στο Κυπριακό πρόβλημα. Ο στόχος είναι μια πολιτική διευθέτηση, προϊόν διαπραγμάτευσης και κοινής συμφωνίας, οποιανδήποτε μορφή και εάν προσλάβει, νοουμένου ότι βασίζεται στην εγγενή συστατική εξουσία των “δύο λαών”, την πολιτική τους ισότητα και τη συνιδιοκτησία του νησιού. Δυστυχώς, η ΕΕ δεν έδειξε μέχρι στιγμής ότι έχει την ικανότητα να ξεπεράσει τα προβλήματα που απορρέουν από τη μονομερή και άδικη ένταξη των Ελληνοκυπρίων. Η ΕΕ έχασε την ικανότητα να παραμείνει αμερόληπτη. Το επιχείρημα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, δεν αφορά στην περίπτωση της Κύπρου. Εάν η ΕΕ, πιστεύει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι προς όφελός της, θα πρέπει να υιοθετήσει μια φρέσκια προσέγγιση ούτως ώστε να επιδράσει προς αυτή την κατεύθυνση».

- «Η Τουρκία έχει δηλώσει με τον πλέον ανοικτό και ξεκάθαρο τρόπο την πλήρη υποστήριξή της σε μια συνολική λύση στο νησί».

- «Η τελευταία διαδικασία του ΟΗΕ κατέδειξε ξανά ότι οι αφοσιωμένες προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων δεν επαρκούν όταν γίνονται μονομερώς. Η τουρκική πλευρά εκπλήρωσε τις απαιτήσεις του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση της τελικής φάσης, η οποία είναι μια υψηλού επιπέδου συνάντηση με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση (σ.σ. του Κυπριακού) μέσω ενός μεγάλου παζαριού». Αφού υπενθυμίζει την επιστολή Έρογλου προς τον Γ.Γ ΟΗΕ στις 23 Μαρτίου, για ένα «νέο συνεταιριστικό κράτος» πριν την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ την 1η Ιουλίου από την Κύπρο, το τουρκικό έγγραφο επιχειρεί να φορτώσει τις ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο στη Λευκωσία. Διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο ΓΓ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυτή την τελική φάση, ήταν η έλλειψη βούλησης των Ε/κ».

- «Προκειμένου να ξεπεράσουμε τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, η οποία βρίσκεται στην πηγή του αδιεξόδου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν προτείνει την εξέταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αυτά μπορούν να είναι σε πεδία που δεν έχουν εξετασθεί στο παρελθόν και τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προοπτική κρίσεων στην περιοχή: ειδικά στην περίπτωση των εντάσεων των υδρογονανθράκων που προκλήθηκαν εκ των μονομερών ενεργειών των Ελληνοκυπρίων. Η συνεργασία σε αυτό το πεδίο, ως επίσης και στην ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας, θα ήταν προς όφελος όχι μόνον των δύο πλευρών αλλά και της ΕΕ καθώς επίσης και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας».

- «Οι εκφράσεις όπως “εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία” πάσχουν από ένα θεμελιώδες ελάττωμα. Η “ελληνοκυπριακή διοίκηση” δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του νησιού. Δεν μπορούν να ισχυριστούν εξουσία, δικαιοδοσία, ή κυριαρχία επί των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν ίσο καθεστώς». Το τουρκικό έγγραφο προσθέτει ότι «μέχρι να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, η ένταξη των Ελληνοκυπρίων σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό δεν μπορεί να τύχει θετικής αντιμετώπισης από την Τουρκία», καθιστώντας σαφές ότι η πολιτική των βέτο θα συνεχισθεί. «Η μεγαλύτερη συμβολή την οποία οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούσαν να κάνουν σε έναν διεθνή οργανισμό, θα ήταν να δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρά του με την εισαγωγή ενός ανεπίλυτου Κυπριακού προβλήματος, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ε.Ε.», καταλήγει το τουρκικό έγγραφο.

Τουρκικές αιχμές για όλους τους προεδρικούς υποψηφίους

Το τουρκικό έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει ο «Φ», δεν διστάζει να επικρίνει όλους τους υποψηφίους που έχουν μέχρι στιγμής εκδηλώσει πρόθεση να διεκδικήσουν το προεδρικό αξίωμα στην Κύπρο. Επιχειρώντας προφανώς να καταδείξει συνολική ευθύνη της Ε/κ πολιτικής ηγεσίας για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό, διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι «στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας Ελληνοκύπριος υποψήφιος για τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013, ο οποίος αποδέχεται επί του παρόντος τις συγκλίσεις», προκειμένου ο Γ.Γ να ενεργοποιήσει την τελική φάση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, με τη σύγκληση διάσκεψης υψηλού επιπέδου, για ένα «μεγάλο παζάρι». Στη συνέχεια, η Άγκυρα επικεντρώνει τα πυρά της στο πρόσωπο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Χριστόφιας, ανακοινώνοντας ότι δεν θα επιδιώξει επανεκλογή, έδωσε ως αιτιολογία, ότι “το Κυπριακό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί και δεν φαίνεται να είναι δυνατόν να επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος στους προσεχείς μήνες”. Ως εκ τούτου, έχει παραδεχθεί ο ίδιος ότι η διαδικασία του ΟΗΕ είναι απίθανο να αποδώσει αποτελέσματα», καταλήγει το τουρκικό έγγραφο.

Και Προεδρία «δύο λαών»!!!

Το τουρκικό έγγραφο, διατυπώνει την άποψη ότι η Προεδρία της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, έπρεπε να εκπροσωπείται από τους «δύο λαούς» της νήσου, καθιστώντας σαφές ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να έχει καμιά σχέση με την Κυπριακή Προεδρία. Κατ’ αρχάς, υπενθυμίζει ότι «η Τουρκία δεν έχει καμιά σχέση γειτονίας με την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Ο συνομιλητής και γείτονας των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι», επισημαίνει. Το τουρκικό έγγραφο προσθέτει ότι «σε σχέση με την Προεδρία της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όλες οι ελπίδες και οι προσπάθειές μας κατευθύνθηκαν στην προσπάθεια να καταστήσουμε αυτή την Προεδρία νόμιμη, εκπροσωπούμενη από τους ‘δύο λαούς’ τους νησιού.

Αλλά, αφού αυτός ο στόχος δεν μπόρεσε να εκπληρωθεί λόγω της αδιαλλαξίας των Ελληνοκυπρίων, επιθυμούμε να τονίσουμε ότι αφετηρία του προβλήματος δεν είναι η Τουρκία. Εκκρεμούσης μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, η θέση της Τουρκίας παραμένει αναλλοίωτη επί της μονομερούς ένταξης της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ε.Ε. Θα ήταν εκτός συζήτησης για την Τουρκία να αποδεχθεί την ελληνοκυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. ως έναν εταίρο. Αυτή δεν είναι απειλή, όπως ισχυρίζονται τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 2011, αλλά ένα άμεσο αποτέλεσμα του λανθασμένου πολιτικού υπολογισμού της ΕΕ και τους λάθους της ένταξης των Ελληνοκυπρίων το 2004», σημειώνει το έγγραφο που απέστειλε η τουρκική κυβέρνηση προς την ΕΕ.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη στάση της, η Άγκυρα επισημαίνει ότι «ο λόγος για τον οποίο δεν θα έχουμε επαφές με την Προεδρία της ΕΕ είναι γιατί θα εκπροσωπείται παράνομα από τους Ελληνοκυπρίους. Οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν ποτέ οι συνομιλητές μας. Η Προεδρία της ΕΕ δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό.

Οι συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων είναι πάντοτε οι Τουρκοκύπριοι. Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους Ελληνοκυπρίους να επιβάλουν τους ισχυρισμούς τους σε σχέση με την ‘Κυπριακή Δημοκρατία’ στους Τουρκοκυπρίους και στην Τουρκία», καταλήγει το τουρκικό έγγραφο.

philenews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Λύση «δύο λαών για συνιδιοκτησία» της Κύπρου"

Κωστής Χατζηδάκης: "Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι"

Συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης στη "Weekend" 


Την ανάγκη άμεσης προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν υπάρξουν αντιδράσεις από μειοψηφίες, υπογραμμίζει μιλώντας στην «W» ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης. «Αν διστάσουμε τώρα απέναντι στις συντεχνίες και επιδιώξουμε να ευχαριστήσουμε τις μειοψηφίες, θα ανακυκλώσουμε τη φτώχεια», δηλώνει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Όλοι μαζί, πολιτικός κόσμος, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, πρέπει να δώσουμε τη μάχη σαν ένας άνθρωπος».

Τι πιστεύετε ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα μας, ακόμα και από κορυφαίους παράγοντες ξένων κρατών, όπως τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Φ. Ρέσλερ;
Σχετικά με τις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων έχει τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός. Την ώρα που η νέα κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται σε τρία κόμματα, κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα με αποφασιστικότητα, αρνητικές εκτιμήσεις ξένων αξιωματούχων για το μέλλον υπονομεύουν τόσο τη δική μας προσπάθεια όσο και της ίδιας της ευρωζώνης. Ας κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Ο πρόεδρος της Ε.Ε., κ. Μπαρόζο, για ακόμα μία φορά επιβεβαίωσε τη στήριξη των εταίρων στην Ελλάδα, αρκεί και εμείς να φανούμε αξιόπιστοι απέναντί τους. Δηλαδή, αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας.

Σε αυτό το κλίμα, πιστεύετε ότι θα μπορέσει η Ελλάδα να θέσει το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης των δυσμενών όρων του Μνημονίου;
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή του απαιτούν μια συνεχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Δεν χωρά αμφιβολία ότι το πρόγραμμα πρέπει να γίνει πιο δίκαιο, λειτουργικό και αποτελεσματικό. Το σημείο-κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια είναι, όπως είπα, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Δείχνοντας αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά, μπορούμε από καλύτερη θέση να απαιτήσουμε προσαρμογές. Σοβαρότητα, δουλειά, αποφασιστικότητα από την πλευρά μας, αλληλεγγύη από τη δική τους, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το τέλμα της ύφεσης και της στασιμότητας.

Είχατε δεσμευθεί προεκλογικά ότι δεν θα προχωρήσετε σε περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Είναι εφικτό αυτό τώρα, όταν η Τρόικα απαιτεί νέες περικοπές;
Το οικονομικό επιτελείο και ο υπουργός Οικονομικών, με τις προτάσεις τους για ισοδύναμα μέτρα, κάνουν ό,τι μπορούν για να μη θιγούν οι ασθενέστεροι. Εκείνο που πρέπει όλοι να κατανοήσουμε, όμως, είναι πως η χώρα μας αυτήν τη στιγμή δίνει εξετάσεις και ότι οι δύο μήνες που έχουμε μπροστά μας είναι οι πιο κρίσιμοι. Πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας και να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι δεν είμαστε ειδική περίπτωση, αλλά μια χώρα που αξίζει κάποιος να εμπιστευθεί, αξίζει κάποιος να επενδύσει.
Ποια είναι τα σημαντικότερα θέματα στον τομέα της ανάπτυξης όπου θα εστιάσετε την προσοχή σας το αμέσως επόμενο διάστημα;

Η ελληνική οικονομία είναι σαν ένα σταματημένο αυτοκίνητο που πρέπει να σπρώξουμε λίγο, για να πάρει μπροστά. Οφείλουμε να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις παραγωγής πλούτου στη χώρα μας. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζονται πολιτική σταθερότητα, ώστε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών, ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας της αγοράς και να φτιάξουμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις, με απλοποίηση του επιχειρηματικού κλίματος και περιορισμό των κρατικών παρεμβάσεων στην αγορά. Να δείξουμε επιτέλους ότι είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε όρθιοι και να ξεπεράσουμε την κρίση. Το έχουμε κάνει ξανά στο παρελθόν, πρέπει να το πετύχει και η δική μας γενιά. Τώρα έχουμε τον πόλεμο της γενιάς μας. Και πρέπει να τον κερδίσουμε.

Οι σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις φαίνεται ότι θα ξεσηκώσουν αντιδράσεις, ακόμα και από συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη Ν.Δ. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης;
Επί χρόνια μπερδεύαμε το «κρατικό» με το «κοινωνικό». Στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής φτιάξαμε ένα τεράστιο, αντικοινωνικό, σπάταλο κράτος, που γεννά χρέη και ελλείμματα, προς όφελος κάθε λογής μανδαρίνων. Δεν θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα συντηρώντας τις υπάρχουσες δομές και δημιουργώντας μεγαλύτερο κράτος. Είναι σαν να θέλουμε να θεραπεύσουμε τον αλκοολικό προσφέροντάς του ακόμα ένα ποτήρι ουίσκι. Θα πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά στις αποκρατικοποιήσεις. Όχι μόνο γιατί θα έχουμε ταμειακό όφελος, αλλά και επειδή θα δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας το μήνυμα για επενδύσεις στη χώρα μας. Πρέπει να αφήσουμε χώρο στον ιδιωτικό τομέα να αναπνεύσει. Αν διστάσουμε τώρα απέναντι στις συντεχνίες και επιδιώξουμε να ευχαριστήσουμε τις μειοψηφίες, θα ανακυκλώσουμε τη φτώχεια, τη στασιμότητα και θα πολλαπλασιάσουμε την ανεργία. Ας μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις υπάρχουν για τους πολλούς, όχι για τους λίγους.

Πρόσφατα είπατε ότι θα λειτουργήσετε σαν να είναι η τελευταία σας θητεία; Τι εννοούσατε;
Δεν έχουμε χρόνο, πιστέψτε με. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πολιτευόμαστε όπως στο παρελθόν, με επικοινωνιακούς όρους και κινήσεις τακτικής. Απέναντι στα προβλήματα δεν μπορούμε να παίζουμε κατενάτσιο και να πετάμε την μπάλα στην κερκίδα. Πρέπει να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα και στις επόμενες γενιές. Και θα τα καταφέρουμε, μόνο αν δούμε αυτήν την προσπάθεια με πατριωτισμό και όρους εθνικής επιβίωσης. Όλοι μαζί, πολιτικός κόσμος, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, πρέπει να δώσουμε τη μάχη σαν ένας άνθρωπος. Αν δεν τα καταφέρουμε, η ζωή θα είναι αμείλικτη απέναντι σε όλους μας: Στην κυβέρνηση, αλλά και σε όσους φτηνά αντιπολιτεύονται την εθνική προσπάθεια και προσβλέπουν σε πιθανή αποτυχία. Θα θυμίσω μια ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι: «Η μοίρα όλων μας, Αριστερών και Δεξιών, πλούσιων και φτωχών, είναι συνδεδεμένη με τον ευλογημένο και μαρτυρικό αυτόν τόπο». Είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε την πατρίδα μας όρθια και δυνατή. Αν δεν τα καταφέρουμε, η ζωή θα είναι αμείλικτη απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κωστής Χατζηδάκης: "Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι""

Τα "παραθυράκια" στο Σύνταγμα για προσλήψεις στο Δημόσιο

Τι αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

Σε τρεις περιπτώσεις το Σύνταγμα επιτρέπει να προσλαμβάνονται σε οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα συμβασιούχοι για την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών, υπό τη βασική όμως προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί η έκδοση νόμου ο οποίος θα καθορίζει τη διάρκεια των συμβάσεων αυτών (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), η οποία δεν μπορεί να είναι μεγάλη, ενώ παράλληλα, ρητά απαγορεύεται η μονιμοποίηση των συμβασιούχων ή η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή την επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αφορά «την οργάνωση και λειτουργία υπηρεσίας πρώτης υποδοχής» (αλλοδαπών).

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας στην υπ' αριθμ. 86/2012 γνωμοδότησή τους αναφέρουν ότι σύμφωνα με το αναθεωρημένο (το έτος 2001) άρθρο 103 του Συντάγματος σε τρεις περιπτώσεις είναι, πλέον, επιτρεπτή η σύναψη συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου αφενός, με το Δημόσιο ή άλλούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αφετέρου με φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η πρώτη περίπτωση αφορά συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών και μόνον, για μη νομοθετημένες οργανικές θέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι για την σύναψή των εν λόγω συμβάσεων έχει εκδοθεί εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος (όπως λέγεται στη νομική ορολογία), ο οποίος καθορίζει και την χρονική τους διάρκεια, η οποία δεν μπορεί να είναι μακρά (παράγραφοι 2 και 8 άρθρο 103 Συντάγματος)

Η δεύτερη αφορά συμβάσεις είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου για την κάλυψη είτε απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών είτε παγίων και διαρκών αναγκών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι: α) τα προσλαμβανόμενα πρόσωπα καταλαμβάνουν νομοθετημένες οργανικές θέσεις, και β) ότι ανήκουν είτε στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό είτε στο τεχνικό-βοηθητικό προσωπικό (παράγραφος 3 άρθρου 103 Συντάγματος).

Η τρίτη και τελευταία περίπτωση αφορά συμβάσεις ορισμένου χρόνου (και μόνον) για την κάλυψη νομοθετημένων οργανικών θέσεων με πρόσωπα που δεν ανήκουν στο ειδικό επιστημονικό ή στο τεχνικό-βοηθητικό προσωπικό, υπό την προϋπόθεση όμως ότι για την σύναψη των εν λόγω συμβάσεων έχει εκδοθεί εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος, ο οποίος καθορίζει και την χρονική τους διάρκεια, η οποία δεν μπορεί να είναι μακρά (παράγραφος 8 άρθρου 103 Συντάγματος).

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, για την τελευταία τρίτη περίπτωση οι σύμβουλοι Επικρατείας, επικαλούνται από τα πρακτικά της Βουλής την αγόρευση του Ευ. Βενιζέλου κατά τη αναθεώρηση του Συντάγματος το 2011 που ανέφερε: «Διευκρινίζω στα πρακτικά ότι όταν λέμε σύμβαση ορισμένου χρόνου εννοούμε την κλασική σύμβαση ορισμένου χρόνου, δηλαδή σύντομο χρόνο, για να μη βρεθεί ποτέ στο μέλλον κάποιος, ο οποίος θα θελήσει να καταστρατηγήσει τη διάταξη αυτή. Για φανταστείτε, κύριοι συνάδελφοι, συμβάσεις ορισμένου χρόνου τριακονταπενταετούς διάρκειας».

Τέλος, υπογραμμίζεται στη γνωμοδότηση του ΣτΕ ότι, το ίδιο άρθρο 103 του Συντάγματος στην παράγραφο 8 θεσπίζει ρητή απαγόρευση της μονιμοποιήσεως των προσώπων που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη οποιασδήποτε κατηγορίας θέσεων, καθώς και της ρητής επίσης απαγόρευσης μετατροπής των συμβάσεών τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα "παραθυράκια" στο Σύνταγμα για προσλήψεις στο Δημόσιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news