facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ξέρετε πόσο στοιχίζει η λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα?...Πρώτα καθίστε κάπου μην πέσετε και μετά διαβάστε το άρθρο...

Θα ήθελα να κάνω αναφορά για μια παράμετρο της λαθρομετανάστευσης για την οποία ελάχιστα έχουν ακουστεί. Πρόκειται γι'αυτήν του οικονομικού κόστους της λαθρομετανάστευσης.

Πιο συγκεκριμένα:
- 7 δισ. ευρώ μας κοστίζει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαθρομεταναστών. (Βάσει στοιχείων που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρώην Υπουργός Υγείας Α.Λοβέρδος τον Φεβρουάριο του 2011)
- 12 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι το συνάλλαγμα που διαρρέει από την Ελλάδα
προς τις χώρες καταγωγής των μεταναστών. (Στοιχεία από Τράπεζα της Ελλάδας)
- 9 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται ότι είναι το ύψος των διαφυγόντων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από το παραεμπόριο το οποίο ασκείται σχεδόν αποκλειστικά από μετανάστες παράνομους και μη. (Στοιχεία από Υπουργείο Ανάπτυξης)
Έτσι μόνο το άμεσο οικονομικό κόστος της υπόθεσης λαθρομετανάστευση ανέρχεται ετησίως στο αστρονομικό ποσό των 28 δις ευρώ. Το έμμεσο οικονομικό κόστος (πχ. αυξημένες ανάγκες φύλαξης των συνόρων) δεν μπορεί να υπολογιστεί.
Την ίδια στιγμή βάσει στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) το έλλειμα του προϋπολογισμού για το 2012 υπολογίζεται στα 24,5 δις ευρώ. Προσοχή μιλάμε για το συνολικό έλλειμα συμπεριλαμβανομένων τόκων και χρεολυσίων και όχι για το πρωτογενές έλλειμα.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και μιλάνε πάντα από μόνοι τους. Η λύση είναι μια και προφανής : ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ χωρίς καμία ενδιάμεση λύση του στυλ "κέντρα υποδοχής και κράτησης" και λοιπές κουταμάρες. Όσο για τους ήδη νόμιμους μετανάστες, γι'αυτούς θα πρέπει η άδεια διαμονής να πάει στα 1500 ευρώ ετησίως κατά άτομο από 156 ευρώ που είναι σήμερα. Όποιος πραγματικά θέλει να μείνει στην Ελλάδα θα πρέπει να επωμιστεί και τα ανάλογα βάρη όπως τα επωμίζεται και ο απλός Έλληνας πολίτης μέσω της εξοντωτικής φορολογίας, των χαρατσιών κλπ.

Αυτά τα στοιχεία μας τα έστειλε αναγνώστης με email...από σχόλιο που διάβασε στο site της Χ.Α.
Φυσικά όλα αυτά στοιχίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο συν τις σπατάλες συν τις λαμογιές κάποιων..Εμείς όσες προσπάθειες και να κάνουμε σαν λαός,όσο και να μας ξεζουμίζουν αυτό το έλλειμμα θα το έχουμε κάθε χρόνο,μέχρι κάποιοι επιτέλους να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες και το χρέος τους σαν Έλληνες.
Αν είναι λάθος τα στοιχεία (που δεν νομίζω να απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα) μπορείτε να αφήσετε με σχόλιο τα δικά σας στοιχεία ή και την άποψη.
Jack the ripper

eglimatikotita
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξέρετε πόσο στοιχίζει η λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα?...Πρώτα καθίστε κάπου μην πέσετε και μετά διαβάστε το άρθρο..."

ΠΕΡ. ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΚΑΝΔΑΛΟ 8,5 ΕΚΑΤ. € ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ


Site που ο σχεδιασμός και η κατασκευή του θα κοστίσουν 1,3 εκατ. ευρώ (!!!) και η φιλοξενία του...μόλις 77 χιλ. ευρώ,δημιουργία σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, twitter  κλπ) με κόστος μισό εκατ. ευρώ (!!!), δημιουργία logo τουριστικής προβολής μόνο 170 χιλ. ευρώ (!!!),* αλλά και επικαιροποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου στην τιμή... προσφοράς των 426 χιλ. ευρώ (!!!): Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνει σε εννέα, παραχωμένες κάπου στη μέση, από τις πάνω από 800 σελίδες του το Master Plan της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής που θα κοστίσει συνολικάπάνω από 8,5 εκατ. ευρώ (8.538.843 ευρώ)!!!
Η συγκεκριμένη σκανδαλώδης σύμβαση για το έργο «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Αττικής» που έχει υπογράψει από την 1/2/2012 ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός με την εταιρεία «McCann Erickson Διαφημιστική ΑΕΕ» (Α.Π. 14287/1/2/2012) για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Αττικής και έρχεται προς έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (ξεκινά στις 3 το μεσημέρι) ξεπερνά κάθε φαντασία ακόμη και για παλαιότερες περιόδους παχεών αγελάδων. Πόσο μάλλον σήμερα που ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών και της Αττικής ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και αναζητά ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια.
Τα πέντε θανάσιμα αμαρτήματα:
-Τα 663.090 ευρώ (815.110 ευρώ με ΦΠΑ) που θα «σκάσει» ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός για να σχεδιάσει διαδικτυακή πύλη για την τουριστική της προβολή και τα άλλα 390.500 (480.315 με ΦΠΑ) -(ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΦΠΑ: 1.295.425!!!!) για να την κατασκευάσει την ώρα που θα μπορούσε να το κάνει με μηδέν κόστος, χρησιμοποιώντας τους τεχνικούς και webdesigners της Περιφέρειας, και όταν στην ελεύθερη αγορά μια τέτοια δράση κοστίζει το πολύ 10-15.000 ευρώ.
-Λίγο... λιγότερο θα κοστίσουν, εξάλλου, στην Περιφέρεια Αττικής και τους πολίτες της οι... δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται μέσω Ίντερνετ, όπως το Facebook, το YouTube, το Flickr, και γενικότερα η παρουσία της περιφέρειας για την τουριστική της προβολή στα «social media»: 463.500 ευρώ (570.105 ευρώ με ΦΠΑ).
-Επιπλέον; Τα 138.842,98 (170.776 με ΦΠΑ), που θα δώσει η Περιφέρεια Αττικής για τη δημιουργία τουριστικού logo (!!!!),
-Αλλά και τα 77.000 ευρώ (94.710 ευρώ με ΦΠΑ) που θα πληρώσει για τη φιλοξενία της διαδικτυακής πύλης σε... πραγματικούς σέρβερ (!!!), την ώρα που η ακριβότερη «φιλοξενία» μπορεί να στοιχίσει το πολύ 1000 με 2000 ευρώ το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό  πως στην ελεύθερη αγορά, και για παράδειγμα, στο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό φορέα της χώρας μας, τον ΟΤΕ, η... φιλοξενία της ιστοσελίδας με συνδρομή ISDN 128 K κοστίζει το μήνα... 70,28 ευρώ (χωρίς τις συμπληρωματικές υπηρεσίες). Με λίγα λόγια, αν πολλαπλασιάσουμε τους μήνες (περίπου 30) μέχρι την ολοκλήρωση του ΟΠΕΕΣ (τέλος 2015), θα δούμε ότι θα κοστίσει στην Περιφέρεια Αττικής... 2.108,4 ευρώ και όχι... 77.000 ευρώ!!!

















Το... 77.000 ευρώ δε «βγαίνει» ακόμα και αν αγοράσει κάποιος τις πρόσθετες υπηρεσίες που ανέρχονται συνολικά στα 197,27 ευρώ (Χ30 μήνες = 5.198,1 ευρώ).
-Μάλιστα, το Ολοκληρωμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό και Επικοινωνιακό Σχέδιο (ΟΠΕΕΣ - Master Plan) είναι τόσο...Ολοκληρωμένο που για την επικαιροποίησή του προβλέπονται 347.107,44 ευρω (426.942,15 με ΦΠΑ)!!!!













Εκτός προθεσμίας, και όμως... σφυρίζει αδιάφορα
Πέραν των ουσιαστικών λόγων που η συγκεκριμένη σύμβαση δεν μπορεί να προχωρήσει υπάρχουν και τυπικοί: Συγκεκριμένα, παρά το ότι η Διακήρυξη και η σύμβαση προβλέπουν πως η ανάδοχος εταιρεία θα πρέπει να έχει υποβάλει μέσα σε δύο μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας (1/2/12) ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα (marketing plan, ανάλυση εσωτερικού & εξωτερικού περιβάλλοντος, μείγμα προωθητικών μέσων κ.λπ.) για το ΟΠΕΕΣ, η εταιρεία έδωσε την όλη τεχνική μελέτη στην Περιφέρεια Αττικής με καθυστέρηση πέντε μηνών. Ο, δε, περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός φαίνεται πως δεν ενοχλείται από το γεγονός, δεν ακυρώνει τη σύμβαση, και μάλιστα -προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα- θα την «περάσει», όπως προαναφέρθηκε, στην αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής.
Πρώτα η υπογραφή της σύμβασης με ιδιώτη,μετά η έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο
Και ο λόγος; Για να... μπει το νερό στο αυλάκι, και να αρχίσει να «κυλά» το ΟΠΕΕΣ και η σύμβαση με την «McCann Erickson Διαφημιστική ΑΕΕ», ο Γ. Σγουρός είναι υποχρεωμένος να το «περάσει» από το περιφερειακό συμβούλιο**, προκειμένου να πει το «ναι» το υπουργείο Τουρισμό και να αρχίσει η υλοποίησή του.
Τι προβλέπει το ΟΠΠΕΣ
Οι προωθητικές και επικοινωνιακές ενέργειες του έργου (η δράση «αναπτύσσεται» και στα ελληνικά και στα αγγλικά), όπως αναφέρονταν στη Διακήρυξη του διαγωνισμού για την εξεύρεση αναδόχου και αναλύονται στον ΟΠΕΕΣ, είναι οι παρακάτω και κοστίζουν (οι τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ) στην περιφέρεια και κατ' επέκταση στον έλληνα φορολογούμενο:
  • Δημιουργία Περιφερειακής Τουριστικής Ταυτότητας (λογότυπο, σλόγκαν, μότο κ.λπ.): 138.842,98 ευρώ
  • Δημιουργία και παραγωγή προωθητικού υλικού (τουριστικό έντυπο, γενικό έντυπο περιφέρειας, θεματικά έντυπα με τα νησιά, αφίσες, post cards, λεύκωμα, usb sticks, press kits δημοσιογράφων κ.λπ.): 694.214,88 ευρώ.
  • Δημιουργία και διαχείριση ηλεκτρονικού περιεχομένου (κατασκευή διαδικτυακής πύλης, υποστήριξη και φιλοξενία της, web banners, smartphones applications, «κανάλι» στο YouTube, facebook, twitter, flickr, istagram, printerest, δώρα για διαγωνισμούς στα «social media» κ.λπ.): 1.943.802 ευρώ.
  • Καταχωρήσεις σε ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Internet campaign - banners, Τύπος εξωτερικού, 1.450 σποτ στο «Travel Channel»): 1.735.537 ευρώ.
  • Παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού (84 τηλεοπτικά σποτ σε έξι γλώσσες, 10.000 CD ROM/DVD κ.λπ.): 694.215 ευρώ.
  • Προσκλήσεις δημοσιογράφων, επαγγελματιών του Τουρισμού και συγκρότηση «Δικτύου Φίλων της Περιφέρειας» (συγγραφή δελτίων Τύπου, κειμένων στα ΜΜΕ, προσκλήσεις ξένων δημοσιογράφων «Φίλων της Περιφέρειας», προβολή της συμμετοχής της περιφέρειας σε τουριστικές εκθέσεις, media monitoring και ηλεκτρονική έρευνα ικανοποίησης δημοσιογράφων και tours operators, ενημέρωση και ανάπτυξη «σχέσεων» με τουριστικά πρακτορεία και αποστολή ενημερωτικού υλικού, media training, crisis manual, radian 6 κ.λπ.): 347,107 ευρώ.
  • Οργάνωση συμμετοχής της Περιφέρειας Αττικής σε τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό (branding περιπτέρου, ενοικίαση χώρου, έξοδα εκθέσεων, έξοδα διοργανωτή, διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου, δημιουργικά υλικά κ.λπ.): 1.041.322,31.
  • Σε αυτά προστίθεται και η Κατάρτιση και Επικαιροποίηση του ΟΠΕΕΣ: 347,107,44 ευρώ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΝΑ ΥΠΟΕΡΓΟ, ΕΔΩ.
Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη Πράξη, η τουριστική προβολή της Αττικής, εντάχθηκε στο Ε.Π. «Αττική 2007-2013» με την4006/9.7.2009 απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, με τελικό δικαιούχο τη Διεύθυνση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής και προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ. Το, δε, πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015 έχοντας κύριο στόχο την προβολή της Περιφέρειας σε διεθνές επίπεδο, «ως εξαιρετικού τουριστικού brand» και την ανάδειξη των θετικών στοιχείων των περιοχών που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής (π.χ.. Αθήνα, νησιά Αργοσαρωνικού, Πειραιάς κ.λπ.).











* H aftodioikisi.gr προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ τη δημιουργία των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, την εκπαίδευση των υπαλλήλων της περιφέρειας για τη λειτουργία τους αλλά και την επικαιροποίηση του Μaster Plan και με κάτω από 10.000 ευρώ τη σχεδιάση και κατασκευή site τουριστικής προβολής της Αττικής, τη φιλοξενία του και το logo τουριστικής προβολής.
** Το προβλέπει το άρθρο 30 του Ν. 3498/2006, σύμφωνα με το οποίο προγράμματα και γενικά ενέργειες που αφορούν στην τουριστική προβολή και διαφήμιση της χώρας ή περιοχών αυτής στο εσωτερικό και εξωτερικό, τα οποία καταρτίζονται ή υλοποιούνται από οποιονδήποτε φορέα του Δημοσίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανεξάρτητα από την πηγή της χρηματοδότησης, πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργείου. Πριν, όμως, από αυτό, σύμφωνα με την 15566/23.11.2011 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, θα πρέπει να έχουν το «ΟΚ» από το περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο.
aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΕΡ. ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΚΑΝΔΑΛΟ 8,5 ΕΚΑΤ. € ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ"

Ποια νοσοκομεία οδεύουν σε συγχώνευση και αλλαγή χρήσης

Τριάντα νοσηλευτικά ιδρύματα στην περιφέρεια και την Αττική που εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά πληρότητας οδεύουν προς ενοποίηση.

Με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της χαμηλής πληρότητας 50 μονάδων που προκαλεί οικονομική αιμορραγία, το υπουργείο Υγείας προχωρά το σχέδιο της συνένωσης, της αλλαγής χρήσης ή της παραχώρησης νοσοκομείων σε ιδιώτες.

Στο στόχαστρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", βρίσκονται 30 μονάδες της περιφέρειας και της Αττικής που εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά πληρότητας.

Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο Κρεστένων με πληρότητα μόλις 6%, Ληξουρίου με πληρότητα στο 14% και τουλάχιστον 30 ακόμα τα οποία λειτουργούν με πληρότητα κοντά στο 50%.

Χαρακτηριστική και η περίπτωση του νοσοκομείου Ναυπλίου που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο του Άργους.

Η συγχώνευσή τους και η αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου Ναυπλίου, σύμφωνα με μελέτη του προϊσταμένου προσωπικού του νοσοκομείου του Άργους, θα απέφεραν σημαντικό όφελος, δημιουργώντας νέες υπηρεσίες που οι πολίτες σήμερα αναζητούν εκτός νομού.

Αλλαγή χρήσης αναμένεται να γίνει και στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, το οποίο έχει πληρότητα 40%, και θεωρείται ότι επικαλύπτεται από το Κρατικό της Νίκαιας με πληρότητα 81% και το Αττικόν, η πληρότητα του οποίου αγγίζει το 119%.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία σκόπευε να το μετατρέψει σε μονάδα χημειοθεραπείας με ξενώνα, με την σημερινή ηγεσία να έχει αποσπάσει από το Αττικόν 30 εργαζομένους προκειμένου να λειτουργήσουν εκεί τριάντα μονάδες.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η αλλαγή χρήσης του Σπηλιοπούλειου για το οποίο έχουν γίνει προτάσεις μετατροπής σε μονάδα φροντίδας καρκινοπαθών τελικού σταδίου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κύριο βάρος νοσοκομειακής περίθαλψης σηκώνουν σήμερα περίπου 20 νοσοκομεία.

Πάνω από 50 αντιμετωπίζουν απλά περιστατικά και εμφανίζουν πληρότητα κοντά στο 50%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται τα νοσοκομεία Παμμακαριστός, Πατησίων, Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, Άμφισσας, Λευκάδας και Πρέβεζας.

Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα πυρετώδεις συσκέψεις για το θέμα και επίκεινται επίσημες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια νοσοκομεία οδεύουν σε συγχώνευση και αλλαγή χρήσης"

Η «μαφία» των Moody’s και Standard & Poors

Μυστηριώδης και μαγική, η Αίγυπτος είναι μία πανέμορφη χώρα. Είναι επίσης και η χώρα με τους χειρότερους οδηγούς στον κόσμο. Σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι θάνατοι στους δρόμους, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να θεσπίσει την υποχρεωτική χρήση ζώνης στα αυτοκίνητα. Θεμιτή βέβαια η πρόθεση. Οπως και θεμιτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί η υποχρεωτική χρήση της ζώνης, με την παράλληλη επιβολή προστίμου 500 λιρών ή 60 ευρώ στους παραβάτες (σε μία χώρα όπου ο μέσος μισθός είναι 150 ευρώ), απλώς μεταφράστηκε σε δύο πράγματα. Καταρχάς τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν πλέον στο Κάιρο με «ζώνες- μαϊμού». Ενα κομμάτι ύφασμα, δεμένο στο πάνω μέρος της πόρτας, περασμένο διαγωνίως στο στήθος του οδηγού και ακουμπισμένο κάπου κοντά στο χειρόφρενο. Κυρίως όμως, η ζώνη οδήγησε στην πραγματική «αύξηση του μισθού» των πανταχού παρόντων αστυνομικών, καθώς το μπαξίσι για όσους σταματάνε ανέβηκε από τις είκοσι λίρες στις 50. Με άλλα λόγια, με το μέτρο της ζώνης η κυβέρνηση πέτυχε τόσο τη βελτίωση της εικόνας των οδηγών, οι οποίοι φαινομενικά τουλάχιστον τη φορούν, όσο και την ανέξοδη για τον κρατικό προϋπολογισμό αύξηση του εισοδήματος μίας κρίσιμης για το καθεστώς μερίδας του πληθυσμού. Και μπορεί να ακούγεται αστείο. Αλλά μοιάζει πολύ με την πολιτική, την οποία ακολούθησαν οι δύο βασικές εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης και η οποία σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται τόσο για τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007 όσο και τη σημερινή δημοσιονομική κρίση.


Η αγορά εκτιμά διαφορετικά τον κίνδυνο


Οταν τράπεζες το 2008 όπως η Citigroup δανείζονταν με 130 μονάδες βάσης (1,3%) πάνω από το Libor ή η Merrill Lynch δεν έβρισκε χρηματοδότηση κάτω από τις 350 μονάδες βάσης, αυτό κάτι σήμαινε. Η αξιολόγηση της Citigroup ήταν τότε ΑΑ και της Merrill Lynch Α. Με το βασικό επιτόκιο στο 2% και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να καλπάζει στο 2,4%, με ανοδικές τάσεις, τα πραγματικά επιτόκια ήταν αρνητικά. Δηλαδή, μία τράπεζα, υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης στις ΗΠΑ, χρηματοδοτούνταν με spread πάνω από τα αμερικανικά έντοκα γραμμάτια, αντίστοιχο με αυτό με το οποίο χρηματοδοτούνταν οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία και η Τουρκία.Οταν όμως οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου δεν μπορούν να βρουν κεφάλαια, τότε σίγουρα η πιστωτική κρίση είναι χειρότερη από όσο φαίνεται. Είτε αυτό είτε η αξιολόγησή τους δεν ήταν ακριβής. Η μέση αξιολόγηση της Citigroup ως ΑΑ από τους Standard & Poors και τους Moody’s, σήμαινε ότι η τράπεζα είναι σε θέση να εκπληρώσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της. Τότε γιατί η αγορά ζητούσε ένα επασφάλιστρο κινδύνου τόσο υψηλό; Υψηλότερο από αυτό το οποίο ζητούσ από αναδυόμενες αγορές με μεγάλο ιστορικό χρεοκοπιών και αδυναμίας πληρωμών. Η προφανής αιτία ήταν ότι η αγορά εκτιμούσε τον κίνδυνο των τραπεζών πολύ υψηλότερα από όσο οι εταιρείες αξιολόγησης.


Το τέχνασμα των τιτλοποιήσεων


Η άπλετη ρευστότητα και το φθηνό κόστος χρήματος είχαν ενισχύσει την αναζήτηση αποδόσεων. Με το τέχνασμα των τιτλοποιήσεων, οι αμερικανικές τράπεζες κυρίως, δημιούργησαν μία βιομηχανία παραγωγής αποδόσεων για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους, από συνταξιοδοτικά ταμεία, μέχρι hedge funds. Δεν θα ήταν σε θέση όμως να το πραγματοποιήσουν αυτό χωρίς την αρωγή των εταιρειών πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι οποίες είχαν βαθμολογήσει τα περισσότερα από το προϊόντα αυτά ως ΑΑΑ, της ανώτερης δηλαδή κλίμακας. Ακριβώς όπως και η αιγυπτιακή κυβέρνηση και οι αστυνομικοί, οι οποίοι είδαν τις αποδοχές τους να αυξάνονται. Με το αζημίωτο βέβαια το έκαναν η Standard & Poors και οι Moody’s, γιατί πληρώνονταν από τις ίδιες τις τράπεζες για την αξιολόγηση. Οι οποίες τράπεζες μετακύλισαν το κόστος αυτό στους πελάτες τους, αλλά κυρίως, το ρίσκο της λανθασμένης αξιολόγησης. Και προφανώς, όταν η φούσκα των ακινήτων έσκασε, τότε το ρίσκο των λανθασμένων αξιολογήσεων το επωμίσθηκαν οι επενδυτές. Και οι τράπεζες βεβαίως, γιατί και οι traders τους είχαν παρασυρθεί από τις υψηλές αποδόσεις, τις οποίες ούτε οι ίδιοι δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν.


Η δημοσιονομική κρίση εξελίσσεται σε πιστωτική


Η συντονισμένη προσπάθεια των Κεντρικών Τραπεζών να διοχετεύσουν ρευστότητα στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι ευνόητη. Τη στιγμή αυτή κυριαρχεί μία έντονη ανασφάλεια μεταξύ των τραπεζών για τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη. Πιο σημαντικό όμως, είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση κατά την οποία ενταθεί η κρίση, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τις τράπεζες. Οικονομικοί κύκλοι έχουν επανειλλημένως κρούσει τον κώδωαν του κινδύνου πως η κρίση χρεών τείνει να εξελιχθεί σε πιστωτική, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, ο οποίες με τη σειρά τους θα αναγκαστούν να μειώσουν τις χορηγήσεις τους προκειμένου να διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Συγχρόνως, η μείωση των χορηγήσεων θα επιβραδύνει και την οικονομική ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Πιστωτική κρίση δηλαδή, αντίστοιχη με αυτή η οποία είχε σημειωθεί το 1997 και 1998, με αφετηρία την Ασία και τη Ρωσία και η οποία οδήγησε στο χρεοκοπία του hedge fund LTCM. Τότε, η Fed είχε συντονίσει πακέτο σωτηρίας με τη συμμετοχή των επενδυτικών τραπεζών. Σήμερα, καθώς η έκταση και οι πιθανές συνέπειες είναι σαφέστατα μεγαλύτερες, το πακέτο σωτηρίας είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερο και απαιτεί το συντονισμό κυβερνήσεων και Κεντρικών Τραπεζών. Κυρίως όμως, απαιτεί τη αξιοπιστία της πιστοληπτικής αξιολόγησης και του επενδυτικού ρίσκου. Αλλιώς κινδυνεύει να είναι το ίδιο αποτελεσματικό όπως και οι ζώνες-μαϊμού στην Αίγυπτο.

sofokleous10
Διαβάστε Περισσότερα » "Η «μαφία» των Moody’s και Standard & Poors"

Το «θησαυροφυλάκιο» του υπουργείου Αμυνας

2.085 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΑΞΙΑΣ

Το περιουσιολόγιο - «θησαυροφυλάκιο» του υπουργείου Άμυνας αριθμεί 2.085 ακίνητα ανυπολόγιστης αξίας τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα και μέχρι πρότινος πολλά από αυτά δεν ήταν καταγεγραμμένα από τους φορείς στους οποίους ανήκουν! Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο έφτασε στα χέρια του Π. Παναγιωτόπουλου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή το έγγραφο του Τ. Μπαλτάκου γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου που ζητά απ΄ όλα τα υπουργεία στοιχεία για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Η ακίνητη περιουσία του υπουργείου Άμυνας αποτελείται από μεγάλα κτίρια και διάσπαρτα στρατόπεδα σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, τα οποία σήμερα έχουν μεγάλη αξία.

Κατά την εποχή της αρχικής εγκατάστασης των στρατοπέδων, κυρίως τη δεκαετία του '50, οι οικιστικές συγκεντρώσεις της χώρας ήταν σαφώς μικρότερου μεγέθους, με όρια αστικού χώρου, πολύ περιορισμένα σε σχέση με τα σημερινά. Οι πόλεις εξαπλώθηκαν με άμεση συνέπεια τον εγκλωβισμό των στρατοπέδων μέσα στον αστικό ιστό. Γεγονός που αποτελεί και την απαρχή καινούργιων ευκαιριών αξιοποίησής τους, καθότι οι εκτάσεις των στρατοπέδων αύξησαν κατακόρυφα την οικονομική τους αξία, όντας τμήματα πλέον του πολεοδομημένου αστικού ιστού.

Ταυτόχρονα οι ραγδαίες εξελίξεις που συντελέστηκαν στον πολιτικοστρατιωτικό τομέα, την τελευταία κυρίως δεκαπενταετία, επέβαλαν την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, δραστηριότητα που απαιτεί τεράστιους οικονομικούς πόρους για την υλοποίησή της.

Καλύτερη αξιοποίηση
Ως άμεση συνέπεια των παραπάνω εξελίξεων σε συνδυασμό πάντα με τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, προέκυψε η αναγκαιότητα της καλύτερης αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας του υπουργείου Άμυνας με τρόπο εύκαμπτο, σύγχρονο και σύμφωνα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Υστερα από αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες, στις αρχές του 2011 και υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας ξεκίνησε στο υπουργείο Άμυνας μία ουσιαστική διαδικασία συγχώνευσης ή κατάργησης διαφόρων φορέων του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσθηκε η, καταρχήν, συγχώνευση των τριών Ταμείων Ακίνητης Περιουσίας [Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ)], σε ένα ενιαίο Ταμείο, με παράλληλη κατάργηση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ).

Καταγραφή ακινήτων
Στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) ανατέθηκε ο συντονιστικός ρόλος για την προώθηση της σχετικής διαδικασίας. Στην αρχή ψάχνοντας στα τυφλά κατάφεραν να εντοπίσουν και να καταγράψουν όλα την ακίνητη περιουσία του υπουργείου Άμυνας. Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι το ΤΕΘΑ προχώρησε στην ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Μηχανογραφημένου Πληροφοριακού Συστήματος, πλήρους καταγραφής, αποτίμησης και παρακολούθησης της ακίνητης περιουσίας του, προκειμένου να είναι δυνατή η ανά πάσα στιγμή ηλεκτρονική επισκόπηση, διαχείριση, καταχώριση μεταβολής κάθε στρατιωτικού ακινήτου!
Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του συγκεκριμένου πληροφοριακού συστήματος εντός διμήνου το Ταμείο Εθνικής Άμυνας θα είναι σε θέση να διαχειριστεί κατά τον καλύτερο τρόπο την ακίνητη περιουσία του, στη βάση των σύγχρονων μεθόδων και τρόπων αξιοποίησης (Real estate development), όπως επί παραδείγματι ανάρτηση μη διαβαθμισμένου υλικού στο διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας του, από την οποία οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες, επενδυτές, και εταιρείες θα μπορούν να αντλούν σχετικές πληροφορίες για κάθε ένα στρατιωτικό ακίνητο (real estate), με τα παρακάτω στοιχεία:
Θέαση του ακινήτου σε ψηφιακό υπόβαθρο δορυφορική εικόνα.
Εμπορική ή αντικειμενική αξία.
Ιδιοκτησιακό ιστορικό.
Εμβαδόν.
Εντός ή εκτός σχεδίου.
Απόσταση από θάλασσα, δίκτυο ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.
Οδικό δίκτυο.
Κλίση, προσανατολισμός, κ.λπ.
Δημοτική Ενότητα, Δήμος, Περιφερειακή Ενότητα κ.λπ.
Η περιουσία του υπουργείου Άμυνας εκτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και η μελετημένη και στοχευμένη εκποίηση των στρατιωτικών ακινήτων που δεν χρησιμεύουν επιχειρησιακά στις ένοπλες δυνάμεις, είναι δεδομένο ότι θα αποφέρει μεγάλα έσοδα στο ελληνικό κράτος, το οποίο με τη σειρά του θα μπορέσει να ασκήσει κοινωνική πολιτική στο βασανιζόμενο ελληνικό λαό.

Αποτίμηση περιουσίας
Πώς όμως το υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει σε εκποιήσεις, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει τεκμηριωμένη αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας του, προκειμένου να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή οι εμπλεκόμενοι φορείς την πραγματική εμπορική αξία κάθε στρατιωτικού ακινήτου.

Από τον Αύγουστο του 2011 το Ταμείο Εθνικής Άμυνας έχει καταθέσει σχετική έκθεση - εισήγηση στο γραφείο του υπουργού Άμυνας όπου, μεταξύ άλλων, προτείνει:
Τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενοποίηση και ο μετασχηματισμός των τριών Ταμείων (ΤΕΘΑ, ΤΕΣ, ΤΑΑ), σ' έναν νέο, ενιαίο, ευέλικτο και ικανό φορέα (Ταμείο), διαχείρισης - αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Άμυνας.
Τη δημιουργία νέου φορέα για την ορθολογιστική αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας του υπουργείου Άμυνας, στη βάση των σύγχρονων μεθόδων και κανόνων διαχείρισης των ακινήτων (Real Estate Development).

Το 2ο γραφείο
Μπουρλοτιέρηδες

«Μπουρλότο» στο PSI+ από τον απόγονο του Κανάρη, που είναι πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού. Ο ναύαρχος Μ. Κανάρης ανακοίνωσε ότι το ΜΤΝ ανέθεσε σε δικηγορική εταιρεία να χειριστεί την υπόθεση κατά της Τράπεζας της Ελλάδος και του ελληνικού δημοσίου για τη διεκδίκηση των χρηματικών ποσών που χάθηκαν από το PSI+, αφού μειώθηκαν οι ονομαστικές αξίες των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, στα οποία είχαν επενδυθεί τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου.
Πρωτοπόροι στα Κινήματα, οι αξιωματικοί του Ναυτικού ανοίγουν νέους δρόμους...
Η ουρά...
Το παράδειγμα της Διοίκησης του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού για προσφυγή στη Δικαιοσύνη δηλώνει ότι θα ακολουθήσουν και οι Ενώσεις Αποστράτων του Στρατού. Εδώ, όμως, αντιστράφηκαν οι ρόλοι.
Στην πολεμική σύρραξη προηγείται ο Στρατός, ακολουθεί η Αεροπορία και στο τέλος εμφανίζεται το Ναυτικό για τη δεξίωση... Στη δικαστική μάχη προηγείται το Ναυτικό και ακολουθεί ο Στρατός?

To λαίμαργο πτηνό
Η αποκάλυψη για την αξίωση της τρόικας να κοπούν τα πλασματικά οδοιπορικά στους στρατιωτικούς έκανε πολλούς ένστολους να βγουν από τα... ρούχα τους. Ωστόσο, ένας εξ αυτών, πλωτάρχης στο βαθμό, υπερέβη τα εσκαμμένα χτες στο Πεντάγωνο. Ανοιξε «πυρ» κατά των δημοσιογράφων, συμπεριφερόμενος σαν εκείνα τα μεγαλόσωμα λαίμαργα πτηνά με τη μεγάλη μύτη που τρέφονται με ψάρια στις λίμνες και τα ποτάμια...Μαζέψτε τον...

Ξέμειναν...
Αδειασαν οι δεξαμενές και του 2ου μεγάλου πετρελαιοφόρου του Στόλου! Ο Παναγιωτόπουλος προσπαθεί με τον Σταϊκούρα να βρουν 100 εκατομμύρια και κυρίως να πειστεί η τρόικα να εγκρίνει τη συγκεκριμένη δαπάνη...
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι πού πήγαν τα χρήματα που είχαν μπει στον προϋπολογισμό του 2012 για καύσιμα; Κάπου έκαναν φτερά...

Συνωστισμός
Τι και εάν η χώρα βυθίζεται οικονομικά. Αυτοί οι απόστρατοι δεν έχουν το θεό τους. Εξακολουθούν να συνωστίζονται στο Πεντάγωνο με στόχο την επαναφορά τους στο στράτευμα? Νισάφι!

Ρουσφετομηχανή
Οι βιομηχανίες κλείνουν η μία μετά την άλλη λόγω κρίσης. Η μόνη που ανθεί είναι αυτή των ρουσφετιών στο Πεντάγωνο. Διαρκώς επεκτείνεται, εκτός από την προβοσκίδα του 4ου ορόφου, κατέλαβαν και τη δυτική προβοσκίδα του 5ου ορόφου? Παιδιά κάντε κράτει. Η ρουσφετομηχανή είναι σαν την κρεατομηχανή. Αν δεν ξέρεις να τη χειριστείς σου κόβει τα δάχτυλα...

imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Το «θησαυροφυλάκιο» του υπουργείου Αμυνας"

Ερώτηση στη Βουλή για τους αποκωδικοποιητές!

"Πού θα βρουν τα 30-40 ευρώ που κοστίζει ο αποκωδικοποιητής, για να μπορούν να δουν τα ιδιωτικά κανάλια;" ρωτάει με αγωνία ο βουλευτής.

Θέμα : Αγορά αποκωδικοποιητών για ψηφιακό σήμα τηλεοπτικών σταθμών και κατάργηση του αναλογικού κέντρου εκπομπής τηλεοπτικών προγραμμάτων από τον Υμηττό.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν», διαβάσαμε την είδηση σχετικά με το συνολικό κόστος των αποκωδικοποιητών, που παρέχουν το ψηφιακό σήμα των τηλεοπτικών σταθμών, το οποίο επιβαρύνει τους ήδη δοκιμαζόμενους από την κρίση πολίτες.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος «Κοντά στα 120.000.000 η αρπαχτή για τους αποκωδικοποιητές» παραπέμπει στη σκληρή πραγματικότητα. Δηλαδή, μεσούσης της οικονομικής κρίσεως, κάποιοι επωφελήθηκαν της δεσμεύσεως της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για μετάβαση στη ψηφιακή τηλεόραση, προκειμένου να πλουτίσουν σε βάρος των Ελλήνων.

Και αυτό, καθώς ο κάθε πολίτης έχει ήδη ή πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστον από 30 έως 50 ευρώ, προκειμένου να παρακολουθήσει τα τηλεοπτικά προγράμματα, ενώ μέχρι πρότινος, του παρείχετο αυτό το δικαίωμα χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Επειδή η αγορά αποκωδικοποιητή αποτελεί «μονόδρομο», καθώς πέραν των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, σύντομα όπως πληροφορούμαι θα σταματήσουν να εκπέμπουν αναλογικά και τα κρατικά κανάλια, γεγονός που εγείρει άλλα σχετικά σοβαρά ζητήματα.

Επειδή σχεδόν εκβιαστικά και χωρίς να δοθεί εναλλακτική λύση στους πολίτες, οι περισσότεροι των οποίων λόγω οικονομικών δυσχερειών δεν έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν αποκωδικοποιητή, αποκλείονται αναιτίως και αδικαιολογήτως από το μέχρι πρότινος δωρεάν αγαθό της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Επειδή γίνεται λόγος για εκατοντάδες χιλιάδες «εγκλωβισμένους» από τη νέα ψηφιακή τηλεόραση πολίτες.

Επειδή έχουν ήδη πωληθεί ή πρόκειται να πωληθούν εκατομμύρια αποκωδικοποιητές, υπό συνθήκες στρέβλωσης της αγοράς με μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές τάσεις και δεσπόζουσες θέσεις των προμηθευτών και εισαγωγέων, ενώ οι καταναλωτές μένουν απροστάτευτοι και εξαναγκαζόμενοι σε δαπάνη που δεν μπορούν να αποφύγουν.


Ερωτάται ο Υπουργός Ανάπτυξης:

1) Τι οφέλη έχει το Ελληνικό Δημόσιο από αυτή τη δαπάνη; Δεν μπορούσε να αποφευχθεί;
2) Πόσα είναι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και ποιοι τα καρπώθηκαν;
3) Ελέγχθηκε τυχόν αισχροκέρδεια στην πώληση αποκωδικοποιητών, ειδικά τις τελευταίες ημέρες που οι πολίτες σχεδόν σε κατάσταση πανικού, προσπαθούσαν να τους προμηθευτούν;
4) Ισχύει αυτό που λέγεται ότι ποσοστό των χρημάτων αγοράς των αποκωδικοποιητών θα δοθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς;
5) Ήταν απαραίτητη η πλήρης διακοπή του αναλογικού σήματος από τον Υμηττό; Για όσους δεν έχουν την δυνατότητα ούτε λήψης αναλογικού σήματος από την Πάρνηθα ούτε αγοράς αποκωδικοποιητή, υπάρχει κάποια μέριμνα ή είναι «αποκλεισμένοι» από την πρόσβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς; Και,
6) Τί λέει για το συμβάν συγκεκριμένα η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς και η Αρχή Προστασίας Καταναλωτή (Συνήγορος και Γραμματεία); Επελήφθησαν του θέματος; Πρόκειται να ασχοληθούν (είναι μέσα στις αρμοδιότητές τους ή στις προτεραιότητές τους) με το φαινόμενο της «προκλήσεως» αναγκαστικής καταναλωτικής ζήτησης ευρύτερα;





Αθήνα 23 Ιουλίου 2012
Ο Ερωτών Βουλευτής



Βύρων Γ. Πολύδωρας
ΝΔ – Β’ Αθηνών

taxalia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση στη Βουλή για τους αποκωδικοποιητές!"

Ξεκινά η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ

Από τις 25 Ιουλίου και ως την 1η Οκτωβρίου θα γίνει από τον Οργανισμό Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του έτους 2012.

Η διαδικασία κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών, έχει οριστεί στις εξής ημερομηνίες:

Από την 25η Ιουλίου 2012 για τους δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω.

Από την 3η Σεπτεμβρίου 2012 για τους δικαιούχους με δύο παιδιά.

Από την 1η Οκτωβρίου 2012 για τους δικαιούχους με ένα παιδί.

Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις καθώς και τα δικαιολογητικά των δικαιούχων του οικογενειακού επιδόματος που υποβάλλονται μέσω εργοδότη ή ΚΕΠ ή ταχυδρομείου παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών.

Τελευταία ημερομηνία λήξης του οικογενειακού επιδόματος έτους 2012 είναι η 31η Ιανουαρίου 2013.

Υπενθυμίζεται, ότι για τη χορήγηση του επιδόματος μέσω των υπηρεσιών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού πλέον δεν απαιτείται η προσκόμιση Αποσπασμάτων Ατομικών Λογαριασμών Ασφάλισης.

Οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης αναζητούνται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος on line διασύνδεσης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΔ.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται με πίστωση του λογαριασμού ΙΒΑΝ ΕΤΕ, μετά την επίδειξη του βιβλιαρίου Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά ο ΟΑΕΔ, τονίζοντας στην ανακοίνωσή του, ότι το οικογενειακό επίδομα σε καμία περίπτωση δεν θα καταβληθεί, εάν ο δικαιούχος δεν εμφανίζεται πρώτος στο βιβλιάριο ΕΤΕ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα οικογενειακά επιδόματα παρέχονται μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ"

Νοθεία σε καύσιμα της Πολεμικής Αεροπορίας στη βάση της Αγχιάλου

Τα καύσιμα εκτός προδιαγραφών μπορεί να υπερθερμάνουν τους κινητήρες των αεροσκαφών
Συναγερμός στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο από νοθευμένα καύσιμα. Σημαντικές ποσότητες που μεταφέρθηκαν πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν «ελλειμματικές», αφού δεν περιείχαν συστατικά που μετατρέπουν το καύσιμο σε αεροπορικό. Το συμβάν έγινε αντιληπτό κατά των έλεγχο των καυσίμων και όπως ήταν φυσικό σήμανε συναγερμός.

Η τροφοδοσία των καυσίμων στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχίαλου έγινε από τα ΕΛ.ΠΕ τα οποία σε ανακοίνωσή τους, μετά το συμβάν και αφού υποχρεώθηκαν να αντικαταστήσουν τα καύσιμα, υπογράμμισαν ότι τα αίτια της απόκλισης μπορεί να οφείλεται σε κάποιους τεχνικούς λόγους κατά την παραγωγή ή την αποθήκευση.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει αναστάτωση μέσα στην 111η Πτέρυγα Μάχης Νέας Αγχιάλου και αυτό διότι το θέμα της νοθείας των καυσίμων που εφοδιάζονται οι Ένοπλές Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά τις δημόσιες καταγγελίες του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα, που πριν από λίγες μέρες ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και αναμένεται να συνεχίσει τον αγώνα για πλήρη διαλεύκανση του θέματος αλλά και την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος έχει διατάξει εκτεταμένη έρευνα προκειμένου να διελευκανθεί η υπόθεση.
Πριν από μιάμιση περίπου εβδομάδα στον έλεγχο που γίνεται πριν και μετά από τις πτήσεις των αεροσκαφών στην 111 Πτέρυγα Μάχης διαπιστώθηκε ότι σημαντικές ποσότητες καυσίμου που είχαν παραληφθεί από τα ΕΛ.ΠΕ. δεν περιείχαν πρόσθετα συστατικά που κάνουν το καύσιμο «αεροπορικό».
Οι μετρήσεις, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες έδειξαν ότι το καύσιμο ήταν εκτός των αυστηρών ορίων που έχει θέσει η Πολεμική Αεροπορία. Αμέσως δόθηκε εντολή να καθηλωθούν όλα τα αεροσκάφη μέχρι να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και αφού εντοπίστηκε η παρτίδα καυσίμου που είχε πρόβλημα και αντικαταστάθηκε από τα ΕΛΠΕ.

Η απάντηση των ΕΛΠΕ
Σε απάντησή τους τα Ελληνικά Πετρέλαια για το θέμα αναφέρουν: «Στο πλαίσιο τακτικών ποιοτικών ελέγχων του καυσίμου της Πολεμικής Αεροπορίας διαπιστώθηκε προ δύο εβδομάδων μικρή απόκλιση σε μία από τις είκοσι τέσσερες προδιαγραφές του.
Τα αίτια της απόκλισης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε κάποιους τεχνικούς λόγους κατά την παραγωγή ή την αποθήκευση, διερευνήθηκαν και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί παρόμοιο συμβάν στο μέλλον.

Η απόκλιση αυτή σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την πτητική ικανότητα και δεν οφείλεται σε νοθεία ή έλλειψη πρόσθετου που προβλέπεται στις προδιαγραφές.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια συνεργάστηκαν, άμεσα , γρήγορα και αποτελεσματικά με τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και προέβησαν άμεσα σε αντικατάσταση του καυσίμου ή στην επιτόπου διόρθωσή του».

taxydromos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοθεία σε καύσιμα της Πολεμικής Αεροπορίας στη βάση της Αγχιάλου"

Διευκρινίσεις από την Περιφέρεια Αττικής για τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα

Γραφείο Τύπου

Με αφορμή τις δικαιολογημένες αντιδράσεις πολιτών για τη δυσλειτουργία του δικτύου καλωδιακής τηλεόρασης που δεν υποστηρίζει το ψηφιακό σήμα στις περιοχές Πλάκας, Εξαρχείων και Κολωνακίου από σήμερα, Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012, η Περιφέρεια Αττικής διευκρινίζει ότι:

Δεν έχει περιέλθει σε γνώση της Περιφέρειας Αττικής καμία ενημέρωση και καμία πληροφορία σχετικά με τις εργασίες μετατροπής του δικτύου, ούτε της έχει μεταφερθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κανένα αρχείο με το υπάρχον δίκτυο, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, τις εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις συμβάσεις που εκτελούνται, τις εργασίες συντήρησης ή αναβάθμισής του κ.λ.π.

Η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει υπογράψει κανένα πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής για την συγκεκριμένη αρμοδιότητα από το Υπουργείο και ουδέποτε μεταφέρθηκε σε αυτήν το αντίστοιχο προσωπικό και οι ανάλογοι πόροι, όπως ρητά ορίζει ο Νόμος και το Σύνταγμα.

Μέχρι και σήμερα όλο αυτό το υλικό το διαχειρίζεται αποκλειστικά το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Δ/νση Δ13 - Ηλεκτρομηχανολογικών Εφαρμογών & Μηχ/κού Εξοπλισμού. Τηλ/νο Γραμματείας: 210-8832340).

Ευθύνες για ενδεχόμενη δυσλειτουργία του συστήματος από σήμερα, 20 Ιουλίου 2012, στις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει να αναζητηθούν αποκλειστικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός δήλωσε:

«Είναι ντροπή για το κράτος να μεταφέρει μια αρμοδιότητα από Υπουργείο σε Υπουργείο, μέχρι να βρει το επόμενο θύμα, στο οποίο θα μεταβιβάσει τις ευθύνες του, χωρίς να του μεταφέρει, αφενός την αυτονόητη ενημέρωση, αφετέρου τις αντίστοιχες πιστώσεις, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος.

Ας σοβαρευτεί επιτέλους κι ας αποφασίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, να διορθώσει τα κακώς κείμενα, γιατί η υπομονή των πολιτών δοκιμάζεται».

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις από την Περιφέρεια Αττικής για τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα"

Αυξήσεις από την.. πίσω πόρτα!

Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ ανα εξάμηνο ανάλογα με τις τιμές των καυσίμων εισηγείται η ΡΑΕ!

Αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις είναι οι καταναλωτές αφού η εισήγηση που κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι να αναπροσαρμόζονται τα τιμολόγια ανά εξάμηνο ανάλογα με την διακύμανση των τιμών των καυσίμων!

Αν σκεφτεί κανείς ότι οι τιμές δεν λένε να αποκλιμακωθούν και η τιμές των καυσίμων είναι σε ύψη ρεκόρ την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αν γίνει δεκτή η εισήγηση αυτή.

Πιο αναλυτικά η ΡΑΕ προτείνει:

- Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας,
- διαχωρισμό των τελών υπέρ τρίτων (δημοτικοί φόροι, τέλος ακινήτων, ΕΡΤ, κλπ.) από τον λογαριασμό ρεύματος
- και μείωση των φόρων στην ενέργεια.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ προβλέπουν ακόμη την υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με δημοπράτηση λιγνιτικής ή / και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ ως μεταβατικό μέτρο, έως ότου πουληθούν μονάδες λιγνίτη και υδροηλεκτρικά αντίστοιχα.

Επίσης, επανεξέταση των κινήτρων και των μηχανισμών στήριξης της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση της αγοράς και των καταναλωτών από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς.

Η ΡΑΕ σημειώνει, στο σχετικό υπόμνημα, ότι οι προτεινόμενες δομικές αλλαγές γίνονται σε περιβάλλον κρίσης, με την κατανάλωση ενέργειας να μειώνεται, τις επισφάλειες και το κόστος δανεισμού να αυξάνονται, και τη διείσδυση των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να επιταχύνεται, κάτι που όπως επισημαίνεται «οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων».

Για τη λιανική αγορά οι προτάσεις της ΡΑΕ περιλαμβάνουν:

- Θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής, ανά εξάμηνο, των τιμολογίων της ΔΕΗ στο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς. «Με τον τρόπο αυτό, αναφέρει η Αρχή, αφ' ενός διασφαλίζεται η επικαιροποίηση, έγκαιρα, των τιμολογίων σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται ελλείμματα στις ταμειακές ροές, αφ΄ ετέρου διαμορφώνεται ένα προβλέψιμο περιβάλλον στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο οποίο οι προμηθευτές θα μπορούν να δραστηριοποιούνται με διαχειρίσιμο επιχειρηματικό κίνδυνο».

- Πλήρη απεμπλοκή των δραστηριοτήτων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την είσπραξη τελών υπέρ τρίτων (δημοτικός φόρος, δημοτικά τέλη, ΕΕΤΗΔΕ, τέλος ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, κ.α.).

«Η μη καταβολή των σχετικών πληρωμών υπέρ τρίτων από τους πελάτες, τονίζεται, δεν πρέπει να συνδέεται με απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης, εφόσον ο πελάτης είναι συνεπής με τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς τον προμηθευτή της επιλογής του και δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σχετικά με το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα ως άνω τέλη δεν συνδέονται με την παροχή της υπηρεσίας αυτής (δηλ. της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας)».

- Επανεξέταση του περιεχομένου και του τρόπου κατανομής του κόστους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας (αφορά το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών, το τιμολόγιο πολυτέκνων και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο). «Στην Ελλάδα των πλέον του 1,3 εκατομμυρίων ανέργων, η όποια κοινωνική πολιτική ασκηθεί στον τομέα της παροχής του ζωτικού αγαθού της ηλεκτρικής ενεργείας αποτελεί κρίσιμη απόφαση της Πολιτείας», τονίζει η ΡΑΕ

- Μείωση της «εξαντλητικής» φορολόγησης που εφαρμόζεται σήμερα στην ηλεκτρική ενέργεια (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά, ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα).
«Η επιβολή όλων αυτών των φόρων και τελών υπέρ τρίτων έχει δημιουργήσει πολλαπλά εμπόδια στον εξορθολογισμό των χρεώσεων για την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά», υποστηρίζει η ΡΑΕ.

Η πρόταση της Αρχής για την απελευθέρωση της αγοράς προβλέπει την πώληση λιγνιτικής και ενδεχομένως υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, με δημοπρασίες προθεσμιακών συμβολαίων και με υποχρέωση αυτών που θα την αγοράζουν να τη διαθέτουν σε πελάτες λιανικής, «έτσι ώστε να αυξηθεί ο υγιής ανταγωνισμός στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και δυνητικά να μπορεί να μεταφερθεί στους πελάτες αυτούς, υπό τη μορφή χαμηλότερων τιμών και τιμολογίων (σε σχέση με αυτά που θα εφαρμόζονταν σε περίπτωση τιμολόγησης οριακής τιμής), το οικονομικό πλεόνασμα παραγωγού που διαθέτει η λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή». Πρόκειται για μοντέλο ανάλογο εκείνου που εφαρμόζεται στη Γαλλία με την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια.

Και για τις ανανεώσιμες πηγές, η ΡΑΕ προτείνει επανεξέταση των οικονομικών κινήτρων και των μηχανισμών στήριξης, έτσι ώστε επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με ταυτόχρονη συγκράτηση της περαιτέρω αύξησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήσεις από την.. πίσω πόρτα!"

Κανό μέσα στο ΠΑΣΟΚ έκανε ο Γιώργος - Μαύρη τρύπα των 130 εκατ. ευρώ

Τα όργανα του Γιώργου στο γυμναστήριο του ΠΑΣΟΚ

Στην ίδια αίθουσα, στην οποία κυριαρχεί ο καθρέφτης στον δεξιό τοίχο, υπάρχει ακόμη ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα για βάρη. Βάρη, βέβαια, δεν υπάρχουν, καθότι τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά με το πάτημα ενός κουμπιού. Και το απαραίτητο μηχάνημα προθέρμανσης με τηλεόραση για να ξεφεύγει ο νους και να νομίζει ο ασκούμενος πως βρίσκεται στην εξοχή. Ακριβώς απέναντι είναι το κυρίως γυμναστήριο με τις δύο σάουνες. Σε αυτό υπάρχουν τρεις διάδρομοι με τηλεοράσεις, δύο cross trainer με τηλεοράσεις και ένα κωπηλατικό με... νερό για ακόμη πιο ρεαλιστική άσκηση! Πρόκειται για το καμάρι του γυμναστηρίου, καθώς αποτελεί την τελευταία λέξη της μόδας στη γυμναστική. Στα αξεσουάρ του συγκεκριμένου μηχανήματος άσκησης είναι ένα μπλε δοχείο νερού, για να νομίζει ο ασκούμενος πως βρίσκεται στη θάλασσα, ένα χαλάκι και ένα μπουκαλάκι για να δροσίζεται. Οχι, καπελάκι για τον «ήλιο» δεν δίνουν οι κατασκευαστές. Βλέπετε δεν ήξεραν ότι θα πωληθεί στο ΠΑΣΟΚ.

Στον ίδιο χώρο υπάρχει ακόμη μια πλήρης σειρά εκγύμνασης όλων των σημείων του σώματος. Μηχάνημα για τους γλουτούς, μηχάνημα για τις γάμπες, μηχάνημα για τα χέρια, τα μπράτσα, τους καρπούς κ.ο.κ. Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, ένα ποδήλατο με πλάτη, αλλά χωρίς εκτεθειμένες καδένες, ώστε να μην επιχειρήσει κάποιος εργαζόμενος να μιμηθεί τον κ. Παπανδρέου. Στην κυριολεξία πρόκειται για ένα γυμναστήριο ικανό να υποστηρίξει Ολυμπιονίκες ή ανθρώπους που ασχολούνται με αθλήματα όπως η ορειβασία. Οχι όμως για βουναλάκια, αλλά για Κιλιμάντζαρο, Εβερεστ και βάλε. Με αυτά κι αυτά οι απλήρωτοι επί επτά μήνες εργαζόμενοι μιλούν για... ΠΑΣΟΚ travel.

Η μαύρη τρύπα των 130 εκατ. ευρώ

Στο τέλος του 2004, κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, το χρέος του κόμματος ανερχόταν περίπου στα 50 εκατ. ευρώ. Σήμερα είναι στα 130 εκατ. ευρώ! Στο ενδιάμεσο τα λειτουργικά έξοδά του εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Μια ματιά στους ισολογισμούς είναι αποκαλυπτική: το 2006, το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε έσοδα 21 εκατ. και ξόδεψε 31 εκατ. ευρώ! Το επόμενο έτος τα έσοδα αυξήθηκαν στα 27 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ανέβηκαν και τα έξοδα, τα οποία έφτασαν στα 32 εκατ. ευρώ. Το 2008 τα έσοδα ήταν 26 εκατ. και τα έξοδα 34 εκατ. ευρώ. Το 2009, λόγω εκλογών, το ΠΑΣΟΚ έβαλε στα ταμεία του 36 εκατ. αλλά έβγαλε 42 εκατ. ευρώ! Και το 2010, εν μέσω πλέον μνημονίου, τα έσοδα ήταν 23 εκατ. και τα έξοδα 32 εκατ. ευρώ!

Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πλέον στα χέρια ειδικής επιτροπής η οποία αποτελείται από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών, την Grant Thornton, την Ernst & Young και την PriceWaterHouse. Βέβαια, «φυσικά» παραστατικά πριν από το 2007 δεν υπάρχουν, καθότι αποφασίστηκε να δοθούν για πολτοποίηση. Σε κάθε περίπτωση, οι ελεγκτές έχουν επικεντρωθεί στις υπέρογκες δαπάνες για το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και τις μετακινήσεις. Τα ταξίδια των στελεχών στοίχισαν τα τελευταία χρόνια στο ΠΑΣΟΚ περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ! Για όλα αυτά το κόμμα πλήρωνε πάντα μετρητά, όπως και τους λογαριασμούς τηλεφώνων των στελεχών του. Είχαν διατεθεί περισσότερα από 300 κινητά, με ορισμένους από τους κατόχους τους να στέλνουν στα κεντρικά λογαριασμούς έως και... 4.000 ευρώ τον μήνα!

Κακές ήταν οι επιδόσεις των επιτελών του κόμματος και στο real estate. Το κτίριο της Ιπποκράτους νοικιάστηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2008 για έξι χρόνια, με στόχο να κλείσει εκείνο της Χαριλάου Τρικούπη. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, όμως, ανανεώθηκε για... έξι χρόνια και το συμβόλαιο των παλαιών γραφείων! Τουτέστιν 64.000 ευρώ το ενοίκιο για τα νέα γραφεία και 11.500 για τα παλιά. Το ΠΑΣΟΚ χρωστά, πλέον, στον ιδιοκτήτη της Ιπποκράτους περισσότερα από 500.000 ευρώ, ενώ έχει ζητήσει το ενοίκιο να πέσει κάτω από το μισό, αλλιώς απειλεί ότι θα μετακομίσει.

Κωπηλατική νερού

Η κωπηλατική νερού WaterRower του κ. Γιώργου Παπανδρέου ανήκει στη σειρά M1 LoRise της αμερικανικής εταιρείας και προσφέρει την κοντινότερη αγωνιστική προσομοίωση στο αγαπημένο του άθλημα, το κανό. Πρόκειται για ένα κωπηλατικό μηχάνημα που η λειτουργία του στηρίζεται στην αντίσταση που ασκεί το νερό πάνω σε μια φτερωτή, εκγυμνάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο το 84% της μυϊκής μάζας του προπονούμενου. Ενδυναμώνει παράλληλα τις μεγάλες μυϊκές δυνάμεις που κινητοποιούνται και στο κανό, ενώ βελτιώνει θεαματικά την καρδιοαναπνευστική λειτουργία. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας οθόνη προπονητικών παραμέτρων. Οσο για την τιμή του, ανέρχεται στα 1.900 ευρώ.

Μακριά από το αγαπημένο του γυμναστήριο, ο κ. Παπανδρέου επέλεξε φέτος τη Σάμο για το Συμπόσιο της Σύμης. Οι συνεργάτες του, δε, τονίζουν σε όλους τους τόνους πως λόγω οικονομικής κρίσης όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό πλήρωσαν από τις τσέπες τους. Εστιάτορες της περιοχής το επιβεβαιώνουν, λέγοντας ότι οι καλεσμένοι, οι οποίοι μετακινούνταν όλοι με... ποδήλατο, πλήρωναν ρεφενέ. Συμπληρώνουν μάλιστα ότι την ώρα της πληρωμής γινόταν και η σχετική πλάκα. Ωστόσο κανείς τους δεν κακοπέρασε. Αλλωστε όλοι τους έχουν και κάποιον φορέα από πίσω τους: άλλος τη Σοσιαλιστική Διεθνή, άλλος κάποιο ίδρυμα, άλλος το κόμμα του. Ετσι, λοιπόν, κατέλυσαν στο φημισμένο πεντάστερο «Doryssa Seaside Resort» του νησιού. Ενα βήμα πριν από το ταξίδι του κ. Παπανδρέου σε θέρετρο της Νοτίου Αφρικής, στα τέλη Αυγούστου, για το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την προεδρία της οποίας θα είναι ξανά υποψήφιος. Μέχρι τότε βέβαια ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πάει για διακοπές με την οικογένειά του.

Cross training μηχάνημα

Η προπόνηση πολλαπλών δραστηριοτήτων αποτελεί την κυρίαρχη τάση για ένα ολοκληρωμένο και απαιτητικό πρόγραμμα άσκησης. Στο πλαίσιο αυτό το Cybex 750AT που επέλεξε ο κ. Παπανδρέου προσφέρει όλες τις δυνατότητες για να δοκιμάσεις τα όρια των αντοχών σου, επιτυγχάνοντας το μέγιστο αποτέλεσμα καρδιοαναπνευστικής προπόνησης και μυϊκής ενδυνάμωσης. Η επιλογή του είδους και του συνδυασμού της άσκησης μέσα από το τρίπτυχο πεζοπορία - ορειβασία - σκι αλλά και τη στοχευμένη επιβάρυνση στη μυϊκή ομάδα που επιθυμείς αυξάνουν εντυπωσιακά την προπονητική γκάμα και την κατανάλωση θερμίδων. Η χονδρική τιμή του ηλεκτρονικού πολυμηχανήματος που κατασκευάζεται στη Βοστόνη των ΗΠΑ είναι 7.257 ευρώ.

Μηχάνημα τροχαλιών

Η μυϊκή ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί συνδυασμό ασκήσεων από διαφορετικά όργανα γυμναστικής. Το Dual Cable Cross της εταιρείας FreeΜotion είναι ένα πολυμηχάνημα δύο περιστρεφόμενων τροχαλιών με αντίσταση βάρους που καταφέρνει να γυμνάζει όλους τους μυς εξοικονομώντας παράλληλα πολύτιμο χώρο στο γυμναστήριο. Η χονδρική τιμή και αυτού του μηχανήματος βρίσκεται αρκετά ψηλά, στα 6.765 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κανό μέσα στο ΠΑΣΟΚ έκανε ο Γιώργος - Μαύρη τρύπα των 130 εκατ. ευρώ"

Στο 132,4% του ΑΕΠ το χρέος

Στο 132,4% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας μείωση 33 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011 και 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat

Η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή σε ειδική υποσημείωση στη σχετική της ανακοίνωση σημειώνει ότι οι μειώσεις αυτές οφείλονται κυρίως στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στο πλαίσιο του PSI που αποφασίστηκε με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Πάντως, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ. Ακολουθεί η Ιταλία με 123,3% του ΑΕΠ, η Πορτογαλία με 111,7% και η Ιρλανδία με 108,5%. Το χαμηλότερο χρέος έχουν κατά σειρά η Εσθονία (6,6%), η Βουλγαρία (16,7%) και το Λουξεμβούργο (20,9%).

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο 132,4% του ΑΕΠ το χρέος"

Στο νοσοκομείο Λαμίας γεννούν χωρίς γυναικολόγο! [video]

Ένα ακόμη περιστατικό στο νοσοκομείο Λαμίας, που δείχνει ότι η Ελληνική Περιφέρεια έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της και ουσιαστικά έχει μπει στον αυτόματο πιλότο.

Δεν είναι μικρό πράγμα ένα Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο όπως αυτό της Λαμίας, να μην διαθέτει γυναικολόγο όλο το 24ωρο, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα επείγοντα περιστατικά και φυσικά τους τοκετούς.

Σύμφωνα με το LamiaReport.gr, εδώ και λίγες ημέρες οι εναπομείναντες γιατροί δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις εφημερίες και έτσι η γυναικολογική κλινική λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι, ενώ από το απόγευμα και μετά μέχρι το πρωί είναι χωρίς γιατρό.

Αν έρθει επείγον περιστατικό, πρέπει να πάει Λάρισα, Βόλο ή Αθήνα. Τι γίνεται όμως αν έρθει γυναίκα ετοιμόγεννη και δεν προλαβαίνει να πάει αλλού;

Χθες το απόγευμα λοιπόν έφθασε στο νοσοκομείο μια ετοιμόγεννη ρομά και γέννησε με τη βοήθεια μαίας, αφού δεν υπήρχε γιατρός. Ευτυχώς ο τοκετός ήταν φυσιολογικός και όλα πήγαν καλά. Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχε κάποια επιπλοκή;

Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο Λαμίας, αναδεικνύει περίτρανα η φράση, που είπε ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λάρισας κ. Τσάτσος, όταν του έθεσαν το θέμα των ελλείψεων στη γυναικολογική κλινική. "Πως κάνετε έτσι... παλιά γεννούσαν στα χωράφια... Μαμές δεν έχετε;", αφήνοντας άφωνους γιατρούς και διοικητικούς παράγοντες που συμμετείχαν στην σύσκεψη.

Για το σοβαρό αυτό θέμα και γενικότερα για το ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από τις ελλείψεις στο νοσοκομείο Λαμίας, έχει ενημερώσει τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Λαμίας κ. Νικήτα Θεολογίτη και έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ο γνωστός ποινικολόγος Γιώργος Δούμας, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει στη κάμερα του LamiaReport και ο Δ/ντης της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Λαμίας Δημήτρης Σφύρας, κάνοντας λόγο για "καταραμένο νοσοκομείο", λέγοντας ευθέως ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.



lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο νοσοκομείο Λαμίας γεννούν χωρίς γυναικολόγο! [video]"

Πρόβλημα σε ηλεκτρικές συσκευές; Ιδού η λύση!

Ο έμπορος αρνείται 2ετή εγγύηση για μία συσκευή, δεν βρίσκετε ανταλλακτικά για τη ...κουζίνα, δεν έχει οδηγίες στα ελληνικά, αθέτησε τους όρους ο πωλητής αυτοκινήτου, αργεί η επισκευή του ψυγείου. Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με μικρότερα η μεγαλύτερα προβλήματα στις αγορές συσκευών, μικρών και μεγάλων.

Η γενική γραμματεία Καταναλωτή καταγράφει τα 10 πιο συχνά προβλήματα στις πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών (εγγυήσεις, service,οδηγίες χρήσεως, κλπ) και τις απαντήσεις τους:

1. Αγόρασα μια ηλεκτρική συσκευή και έχει εγγύηση 1χρόνο. Στο κατάστημα μου ζήτησαν επιπλέον χρήματα για να εξασφαλίσω εγγύηση για το 2ο χρόνο. Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος εγγυήσεως για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά;

Απάντηση: Σε παροχή εγγύησης υποχρεούνται τόσο ο πωλητής όσο και ο κατασκευαστής (ά. 5 ν. 2251/1994). Δεν ορίζεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ισχύος της εγγύησης, παρά μόνο ότι η διάρκειά της πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Πάντως, σύμφωνα με τον ΑΚ (άρθρα 540, 554 & 555) όπως ισχύει απέναντι στον πωλητή οι καταναλωτές έχουν τα δικαιώματά τους από τη σύμβαση της πώλησης, σύμφωνα με τα οποία σε περίπτωση πώλησης πράγματος με πραγματικό ελάττωμα, δικαιούνται να ζητήσουν διόρθωση, αντικατάσταση, ακόμα και να υπαναχωρήσουν από τη σύμβαση. Τα δικαιώματά τους αυτά μπορούν να τα ασκήσουν εντός 2 ετών από την ημερομηνία της αγοράς.

2. Αγόρασα ένα ψυγείο, παρουσίασε βλάβη εντός της εγγύησης και καθυστερούν υπερβολικά να το επισκευάσουν.

Απάντηση: Όταν ο απαιτούμενος χρόνος επισκευής για προϊόν εντός εγγύησης υπερβαίνει τις 15 εργάσιμες μέρες, δικαιούστε να ζητήσετε την προσωρινή αντικατάσταση του προϊόντος για όσο χρόνο διαρκεί η επισκευή (ά. 5,παρ. 5 του ν. 2251/1994).

3. Αγόρασα μια ηλεκτρική συσκευή (π.χ. τηλεόραση)και δεν είχε οδηγίες στα ελληνικά.

Απάντηση: Σε κάθε πώληση ο προμηθευτής οφείλει να παρέχει γραπτώς στην ελληνική γλώσσα ή με σύμβολα διεθνώς αναγνωρισμένα σαφείς και πλήρης οδηγίες για την ασφαλή χρήση και συντήρηση του προϊόντος (ά. 5 παρ. 2του ν. Ν. 2251/94). Αν όχι μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

4. Αγόρασα μια ηλεκτρική κουζίνα. Παρουσίασε βλάβη μετά την περίοδο της εγγύησης. Η εταιρεία μου λέει πως δεν έχει ανταλλακτικό γιατί το μοντέλο είναι παλιό.

Απάντηση: Όταν το προϊόν βρίσκεται μεν εκτός εγγύησης, όμως εντός της πιθανής διάρκειας ζωής του (κατά την πώληση ο προμηθευτής οφείλει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την πιθανή διάρκεια ζωής), ο προμηθευτής οφείλει να εξασφαλίζει την επισκευή του και την παροχή προμήθειας ανταλλακτικών (ά.5παράγραφοι 3 & 7 του ν.2251/1994). Μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

5. Με την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου ο πωλητής μου υποσχέθηκε 2 χρόνια εγγύηση. Ωστόσο, η εταιρεία δεν καλύπτει την επισκευή της βλάβης που παρουσιάστηκε εντός του χρόνου της εγγύησης. Κατά τη γνώμη μου δεν ευθύνομαι για τη βλάβη. Τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση: Δεν προβλέπεται από το νόμο υποχρέωση παροχής εγγύησης σε μεταχειρισμένα προϊόντα. Εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εμπόρου. Κατά συνέπεια, εφόσον υπάρχει ειδική συμφωνία μεταξύ προμηθευτή και καταναλωτή για την εγγύηση ενός μεταχειρισμένου προϊόντος και ο προμηθευτής την αθετεί, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Συνήγορο του Καταναλωτή ή στα πολιτικά δικαστήρια.

6. Αγόρασα ένα κινητό και παρουσίασε πρόβλημα την επόμενη ημέρα. Το κατάστημα με έστειλε στο service της κατασκευάστριας εταιρείας. Από εκεί με ειδοποίησαν πως το κινητό μου επισκευάστηκε. Το παρέλαβα όμως στη συνέχεια διαπίστωσα πως το πρόβλημα που είχε παραμένει.

Απάντηση: Ο προμηθευτής κατά τη διάρκεια ισχύος της εγγύησης υποχρεούται να προβεί σε επισκευή, διόρθωση ή αντικατάσταση του προϊόντος χωρίς επιπλέον κόστος (ά. 5 του ν. 2251/1994). Μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Ειδικά πάντως έναντι του πωλητή έχετε και τα δικαιώματά σας από τη σύμβαση πώλησης (άρθρα 540 επ. Αστικού Κώδικα) και μπορείτε να αξιώσετε διόρθωση, αντικατάσταση, αποζημίωση ή να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση, δηλαδή να επιστρέψετε το προϊόν και να λάβετε πίσω τα χρήματά σας,εντός δύο ετών από την αγορά.

7. Αγόρασα ένα προϊόν που παρουσίασε εντός του χρόνου της εγγύησης σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας. Πρέπει να απευθυνθώ στον πωλητή ή στον εισαγωγέα/αντιπρόσωπο;

Απάντηση: Μπορείτε να απευθυνθείτε τόσο στον εισαγωγέα/αντιπρόσωπο όσο και στον πωλητή προκειμένου να ασκήσετε τα δικαιώματά σας από την εγγύηση. Όταν τίθεται θέμα ασφάλειας ηλεκτρικών συσκευών, μπορείτε να απευθύνεστε στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Δ/νση 4ης κλαδικής Μεσογείων119, Τ.Κ.101 92, Αθήνα.

Σχετική καταγγελία μπορείτε να υποβάλετε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Εξάλλου σύμφωνα με τον ΑΚ (άρθρα 540, 554 & 555)όπως ισχύει απέναντι στον πωλητή οι καταναλωτές έχουν τα δικαιώματά τους από τη σύμβαση της πώλησης, σύμφωνα με τα οποία σε περίπτωση πώλησης πράγματος με πραγματικό ελάττωμα, δικαιούνται να ζητήσουν διόρθωση, αντικατάσταση, ακόμα και να υπαναχωρήσουν από τη σύμβαση. Τα δικαιώματά τους αυτά μπορούν να τα ασκήσουν εντός 2 ετών από την ημερομηνία της αγοράς.

8. Είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν διαρκή καταναλωτικά αγαθά προς πώληση να εξασφαλίζουν την προμήθεια ανταλλακτικών για όλη την πιθανή διάρκεια της ζωής τους;

Απάντηση: Βάσει του άρθρου 5 (7) του Ν. 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών» ο προμηθευτής καινούργιων διαρκών καταναλωτικών αγαθών οφείλει να εξασφαλίζει στους καταναλωτές τη συνεχή παροχή τεχνικών υπηρεσιών για τη συντήρηση και επισκευή τους για χρονικό διάστημα ίσο με την πιθανή διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, οφείλει να εξασφαλίζει στους καταναλωτές την ευχέρεια προμήθειας των ανταλλακτικών και άλλων τυχόν προϊόντων, που απαιτούνται για τη χρήση τους σύμφωνα με τον προορισμό τους, για όλη την πιθανή διάρκεια της ζωής τους.

9. Σε περίπτωση ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας ενός προϊόντος (π.χ.ηλεκτρονικού υπολογιστή), τι δικαιώματα έχω;

Απάντηση: Το θέμα αυτό ρυθμίζεται από τα άρθρα 540, 554 και555 του Αστικού Κώδικα όπως αυτά τροποποιήθηκαν από το Ν. 3043/02 «Ευθύνη του πωλητή για πραγματικά ελαττώματα και έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων». Συγκεκριμένα:

Α. Δικαιώματα του αγοραστή. Σύμφωνα με το άρθρο 540 του Αστικού Κώδικα, ο αγοραστής που διαπιστώσει ότι του πωλήθηκε ελαττωματικό προϊόν δικαιούται κατ΄ επιλογήν του: την επισκευή ή αντικατάσταση του πράγματος(χωρίς επιβάρυνση του αγοραστή) με άλλο ή τη μείωση του τιμήματος ή την επιστροφή του ελαττωματικού πράγματος στον πωλητή και της επιστροφής των χρημάτων που κατέβαλε ο αγοραστής (υπαναχώρηση από τη σύμβαση). Στην περίπτωση ασήμαντου ελαττώματος, ο αγοραστής δεν μπορεί να επιστρέψει το πράγμα (μπορεί όμως να ζητήσει αντικατάσταση ή μείωση του τιμήματος).

Β. Προθεσμία για δικαιώματα αγοραστή . Σύμφωνα με το άρθρο554 του Αστικού Κώδικα, ο αγοραστής έχει δικαίωμα να ασκήσει τα δικαιώματά του για πραγματικά ελαττώματα κατά του πωλητή εντός δύο (2) ετών για κινητά πράγματα και πέντε (5) ετών για ακίνητα. Σύμφωνα με το άρθρο 555 του Αστικού Κώδικα, η προθεσμία αρχίζει από την παράδοση του πράγματος στον αγοραστή.

10. Αγόρασα ένα πλυντήριο το οποίο μέσα στον χρόνο της εγγύησης παρουσίασε πρόβλημα. Πρέπει να επιβαρυνθώ με έξοδα επίσκεψης του τεχνικού; Σε περίπτωση που πρέπει να επιδιορθωθεί το πλυντήριο θα επιβαρυνθώ με έξοδα αποστολής, μεταφοράς κ.λ.π.;

Απάντηση: Τα έξοδα επίσκεψης του τεχνικού, σε περίπτωση διαπίστωσης βλάβης καθώς και η επισκευή του προϊόντος καλύπτονται από την εγγύηση, ενώ το ποιον επιβαρύνει το κόστος μεταφοράς του προϊόντος (προμηθευτή ή αγοραστή) καθορίζεται από τους όρους της εγγύησης.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόβλημα σε ηλεκτρικές συσκευές; Ιδού η λύση!"

Η απάντηση του ΔΝΤ στο Spiegel

Σχολιάζοντας, το ρεπορτάζ του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απάντησε σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA, Μιχάλη Ιγνατίου.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ανέφερε ότι το Ταμείο υποστηρίζει την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της δυσκολίες.

Επίσης, τόνισε ότι η αποστολή του Ταμείου, θα ξεκινήσει τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση την Τρίτη, με θέμα το πώς θα επανέλθει ξανά σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Την ίδια στιγμή, πηγές του Νομισματικού Ταμείου, χαρακτηρίζουν ''ανοησίες'', το δημοσίευμα του Spiegel.

Παρ' όλα αυτά, λένε, ότι είναι γνωστό πως κάθε επιπλέον ευρώ εκτός του προγράμματος, θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρώπη, διότι το Ταμείο έχει φτάσει στο όριο των πόρων που διαθέτει για την Ελλάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επικοινώνησε με υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας, που του μετέφεραν ότι τα όσα γράφονται στο δημοσίευμα του Spiegel, δεν ισχύουν.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Η απάντηση του ΔΝΤ στο Spiegel"

Les Echos: Τα τρία βασικά λάθη των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα

Με τον τίτλο "Τρία ευρωπαϊκά λάθη" η οικονομική Les Echos, φιλοξενεί άρθρο γνώμης, ομάδας τραπεζιτών και οικονομολόγων που υπογράφουν ως "Διογένης".

Με το άρθρο υπογραμμίζονται τα λάθη των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα, και εκτιμάται ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ παραμένει ως μια βασική πιθανότητα, ενώ οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων που είναι απαραίτητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας "θα έχουν φύγει για αλλού".
Εισαγωγικά γίνεται αναφορά στο PSI, με την επισήμανση ότι οδήγησε την Ευρώπη σε πρωτόγνωρες και μη ελέγξιμες καταστάσεις, αφού η περίπτωση της Ελλάδας δεν ήταν συγκρίσιμη με την πρότερη εμπειρία της Αργεντινής, η οποία είχε κλειστό τραπεζικό σύστημα.

Εξηγούν ότι με το ευρώ, τα ευρωπαϊκά κράτη δημιούργησαν ένα ανοικτό σύστημα με ελεύθερη διακίνηση του χρήματος. Έτσι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν χωρίς πρόβλημα να μεταφέρουν τα χρήματα των πελατών τους στις αγγλοσαξονικές τράπεζες, για παράδειγμα, στις οποίες δεν είναι δυνατόν να απαγορευθεί η συναλλαγματική τους μετατροπή σε λίρες ή δολάρια.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η "απεθνικοποίηση" των ελληνικών αποταμιεύσεων, αφού με το να ανήκουν στην ΕΕ δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε λειτουργία έλεγχος των εμβασμάτων ειδικά για τους Έλληνες.

Εάν συνεχίσουμε με την ίδια λογική, λέει η ομάδα "Διογένης", πριν προλάβουμε να κάνουμε οτιδήποτε, το μόνο που θα έχει απομείνει στην Ευρώπη θα είναι τα χρέη της Ελλάδας και της Ισπανίας. Τα χρήματα θα έχουν φύγει για αλλού, τη στιγμή μάλιστα που είναι απαραίτητα για την επανεκκίνηση των οικονομιών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κάνει λάθη, τουλάχιστον τρεις φορές:
- Πρώτο λάθος η παραβίαση του σύμφωνου αλληλεγγύης, με τη δικαιολογία ότι οι Έλληνες είπαν ψέματα.
- Δεύτερο, η λήψη κάθε φορά μέτρων, ανεπαρκών και υψηλού κόστους, που προκάλεσαν τη δυσφορία του λαού, χωρίς να δώσουν λύσεις.
- Τρίτο, η ολιγωρία και οι χρονικές καθυστερήσεις που επέτρεψαν στους πλούσιους Έλληνες, αλλά και στους Ισπανούς τελικά, να πάρουν τα μέτρα τους ώστε να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Συνεχίζοντας με αυτή τη λογική, δεν απομένουν παρά δύο επιλογές για τους Ευρωπαίους σε σχέση με την Ελλάδα: ή να μην κάνουν τίποτα, ή ν’ αποφασίσουν την έξοδό της από το ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση, εκτιμά η ομάδα "Διογένης", οι μεγάλοι νικητές θα είναι το δολάριο και η αμερικάνικη οικονομία που έχει τόσο ανάγκη από ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της.

Μαζί της κερδισμένες θα βγουν και οι αγγλοσαξονικές τράπεζες, που στο μεταξύ θα έχουν εισπράξει τις προμήθειες τους.

Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο σκληρός ανταγωνισμός, η νίκη ανήκει σε αυτούς που αποδεικνύουν την ικανότητά τους να κινηθούν, να αποφασίσουν και να δράσουν απέναντι σε μια Ευρώπη πετρωμένη στον εγωισμό και στις διαιρέσεις της, καταλήγει το άρθρο.

news247/Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Les Echos: Τα τρία βασικά λάθη των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα"

Ζητούν αναγνώριση για τη συμμετοχή τους στην απόκρουση των Τούρκων

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ζητούν αναγνώριση

Δύο βετεράνοι που πολέμησαν τους Τούρκους κατά την εισβολή τους στην Κύπρο, ζητούν, με αίτησή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να αναγνωριστεί ως πολεμική η συμμετοχή τους στον αγώνα για την αντιμετώπιση των ορδών του Αττίλα. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, το ελληνικό κράτος δεν έχει, έως σήμερα, νομοθετήσει, προκειμένου να αναγνωριστεί ως πολεμική η περίοδος Ιουλίου - Αυγούστου 1974 για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που συμμετείχαν στην απόκρουση της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο.

Αποτέλεσμα της μακροχρόνιας αυτής αδράνειας είναι τα ελληνόπουλα που έπαιξαν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους στην Κύπρο να μην έχουν αποκατασταθεί ακόμα ηθικά και να διεκδικούν από την Δικαιοσύνη αποζημίωση ηθικής βλάβης.
Ειδικότερα, στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι αιτήσεις δύο βετεράνων στρατιωτών που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το 1974. Και στους δύο πλέον του ότι δεν απονεμήθηκε αναμνηστικό μετάλλιο, στα πιστοποιητικά στρατολογίας δεν αναγράφεται όλο το διάστημα της πολεμικής τους δράσης κατά την απόκρουση της τουρκικής εισβολής, αλλά εμφανίζεται σαν να υπηρέτησαν λίγες μόνο μέρες στην Κύπρο.

Η πρώτη περίπτωση αφορά καταδρομέα που έφυγε (21 Ιουλίου 1974) από τη Σούδα με αεροπλάνο «δια εκτέλεση άκρως απορρήτου αποστολής» και πολέμησε στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και η δεύτερη σε οπλίτη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).


Ειδικότερα, η Πολιτεία το 1998 με το νόμο 2641 χαρακτήρισε ως πολεμική την περίοδο από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου 1974 για όσους ενεπλάκησαν στα γεγονότα της τουρκικής εισβολής. Στη συνέχεια, το 2002, με Προεδρικό Διάταγμα απονεμήθηκαν «αναμνηστικά μετάλλια επιχειρήσεων Κύπρου» σε όσους συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της Κύπρου τα έτη 1964-1967 και 1974.
Όμως πέντε μήνες μετά, με νεότερο Προεδρικό Διάταγμα, ανακλήθηκε το προηγούμενο για λόγους δημοσίου συμφέροντος (σ.σ.: επειδή στη σχετική λίστα είχαν περιληφθεί και πρόσωπα που σχετιζόταν με τη Χούντα και το πραξικόπημα στην Κύπρο που είχε προηγηθεί της εισβολής) και έκτοτε το θέμα «ξεχάστηκε».

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών
Οι δικαστές (Διοικητικό Εφετείο Αθηνών) αποφάνθηκαν ότι οι βετεράνοι της Κύπρου υπέστησαν βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειας, της τιμής και της προσωπικότητας τους, καθώς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας παρά την πρωταρχική υποχρέωση, που έχουν σύμφωνα με το άρθρο 2 Συντάγματος, παρέλειψαν να προβούν στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί ως πολεμική η περίοδος Ιουλίου - Αυγούστου 1974. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην καταγραφεί η στρατιωτική αυτή δράση στα πιστοποιητικά στρατολογίας.
Παράνομη, ως αντίθετη στον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου που προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 2), είναι, κατά την εφετειακή απόφαση, η παράλειψη της Πολιτείας να απονείμει μετάλλιο στους δύο οπλίτες που πολέμησαν το 1974 στην Κύπρο.

Όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές, η Ελληνική Πολιτεία όφειλε αμέσως, ή πάντως σε εύλογο χρόνο μετά την αποκατάσταση της ομαλότητας, να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να αναγνωριστεί ως πολεμική η δράση των βετεράνων της Κύπρου.

Οι συμμετέχοντες στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κύπρου, αναφέρουν οι εφέτες, ανέμεναν ότι η προσφορά τους θα αναγνωριστεί (ο ένας μάλιστα τότε ήταν 22 ετών) από το κράτος, το οποίο θα τους περιέβαλε με ηθική ανταμοιβή και κοινωνικά προνόμια.

Αντί αυτού το επίσημο κράτος επέδειξε απαξιωτική σιωπή, επισημαίνουν οι δικαστές, απαξιώνοντας έτσι την προσωπικότητα τους.

Μάλιστα τονίζεται ότι το Δημόσιο δεν επικαλείται ούτε μια περίπτωση οπλίτη που συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κύπρου το 1974 και του απονεμήθηκε οποιοδήποτε τιμή ή κοινωνικό προνόμιο.

Κατόπιν αυτών το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 100.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο σε κάθε βετεράνο ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από την παράνομη παράλειψη του ελληνικού κράτους να αναγνωρίσει πολεμική την δράση των Ελλήνων στρατιωτών που απεστάλησαν στην Κύπρο προς αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής του Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.
Εφέσεις από το Ελληνικό Δημόσιο
Το Ελληνικό Δημόσιο έχει ασκήσει εφέσεις κατά των εφετειακών αποφάσεων, οι οποίες συζητήθηκαν στο ΣτΕ και αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.
Οι δικηγόροι των βετεράνων Κ. Κουτσουλέρος και Ι. Βαρνάκος επισήμαναν ότι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η έκδοση των επίμαχων αποφάσεων από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, καθώς για πρώτη φορά απασχολεί το ΣτΕ παρόμοιο θέμα.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ που θα εκδοθούν, συμπλήρωσαν οι δύο νομικοί παραστάτες, θα προσδιορίσουν για το μέλλον εάν η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί σε εύλογο χρονικό διάστημα για την αναγνώριση γεγονότων και δικαιωμάτων ή μπορεί δίχως επιπτώσεις να καταταλαιπωρεί τους πολίτες της, ακόμη και τους ένστολους.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούν αναγνώριση για τη συμμετοχή τους στην απόκρουση των Τούρκων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news