facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Όργιο e-σπατάλης στην Περιφέρεια

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ για ενέργειες, για τις οποίες ένας ιδιώτης δεν θα πλήρωνε τίποτα, ξόδεψε το ελληνικό δημόσιο με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αναρτήθηκε στο πρόγραμμα Διαύγεια.

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξόδεψε ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 52.000 για ενέργειες στα social media τα οποία στην ουσία κοστίζουν 0 ευρώ αλλά απαιτούν 1 ώρα διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 55/2012 απόφασή της η Επιτροπή Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Νομαρχιακής Επιχείρησης Ανάπτυξης (Ν.ΕΑ.) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενέκρινε την υλοποίηση του υποέργου 1 με τίτλο «Ηλεκτρονικές Υποδομές και Μέσα Προώθησης του Τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα» και το υποέργο 3: με τίτλο «Συμμετοχή σε Διεθνείς και Εθνικές Τουριστικές Εκθέσεις» του προγράμματος «Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», άξονας Προτεραιότητας 07: Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής Δυτικής Ελλάδος, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση:

Για το υποέργο 1

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως πρώτος συμβαλλόμενος, να αναλάβει τα εξής:

Να παρακολουθεί την εξέλιξη του φυσικού αντικειμένου της προγραμματικής σύμβασης για όλες τις δράσεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσας Σύμβασης.

Να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο θα διατηρεί αποκλειστικά και μόνο για την διαχείριση του προγράμματος «Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, άξονας Προτεραιότητας 07: Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής Δυτικής Ελλάδος».

Να χρηματοδοτήσει τον δεύτερο συμβαλλόμενο σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας σύμβασης.

Η Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης – ΝΕΑ ως δεύτερος συμβαλλόμενος να αναλάβει, μεταξύ άλλων, τα έξης:

1. Να υλοποιήσει τις παρακάτω δράσεις όπως παρουσιάζονται στο εγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο:

1.1: Δημιουργία καναλιού YouTube.

1.2: Δημιουργία λογαριασμού και διαχείριση Δικτύου στο Facebook.

1.3: Δημιουργία λογαριασμού και διαχείριση Δικτύου στο Twitter.

1.4: Δημιουργία λογαριασμού και διαχείριση Δικτύου στο Google+

1.5: Δημιουργία και διαχείριση πλατφόρμας ψηφιακής σήμανσης με πολυμεσικό περιεχόμενο.

1.6: Λογότυπο & slogan.

2. Τη συνεργασία με τον υπεύθυνο διαχείρισης του έργου προκειμένου να τηρηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες κατά τη διάρκεια της υλοποίησης σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία και τον οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος.

3. Την ενημέρωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την πρόοδο του έργου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Με λίγα λόγια για να δημιουργήσουν στο facebook και στο twitter σελιδα της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας / Region of Western Greece χρειάστηκαν 30.504 ευρώ ενώ για ένα κανάλι στο youtube 6.150 ευρώ.

briefingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Όργιο e-σπατάλης στην Περιφέρεια"

Απαγόρευσαν σε μητέρα με μωρό σε καροτσάκι να ανέβει στην Ακρόπολη

Την ίδια ώρα που αφήνουν απεργούς να στήνουν πανώ διαμαρτυρίας πάνω στους κίονες των Προπυλαίων της Ακρόπολης!

Ένα απίστευτο περιστατικό κατήγγειλε μία μητέρα στον Συνήγορο του Πολίτη, η οποία υποστήριξε πως δεν της επετράπη η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, επειδή είχε μαζί της το παιδί της σε καροτσάκι!
Όπως η ίδια καταγγέλλει, οι υπάλληλοι του αρχαιολογικού χώρου της υπέδειξαν μάλιστα να αφήσει για φύλαξη το καροτσάκι και να έχει το βρέφος της στην αγκαλιά της, χωρίς να της παρασχεθεί επίσης η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τον ειδικό ανελκυστήρα. Το αιτιολογικό ήταν πως βρεφικό καροτσάκι εξαιρείται της χρήσης, διότι μπορεί να προκαλέσει φθορές στις αρχαιότητες.
Ο Συνήγορος του Πολίτη μετά την καταγγελία απευθύνθηκε στην Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, και την Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, υποδεικνύοντας πως η μητέρα με τα τρία της παιδιά θα έπρεπε να διευκολυνθεί.
Το αιτιολογικό του Συνηγόρου του Πολίτη είναι πως νομοθεσία νοεί ως «εμποδιζόμενα άτομα» όλους όσους εμποδίζονται από λανθασμένο σχεδιασμό και άλλους φραγμούς εντός της πόλης σε όλους τους τομείς της καθημερινής τους ζωής. Σε αυτά συγκαταλέγονται και τα άτομα που χρησιμοποιούν ή οδηγούν οποιοδήποτε τύπο αμαξιδίου κι έχουν δυσκολία στην κίνηση.
Τελικά το αρμόδιο υπουργείο, αποδέχθηκε την θέση του Συνηγόρου του Πολίτη και ζήτησε από την Εφορία Αρχαιοτήτων, να υποβάλει προτάσεις για την ισότιμη απόλαυση του δικαιώματος πρόσβασης των συνοδών μικρών παιδιών στον αρχαιολογικό χώρο.
Η Εφορία Αρχαιοτήτων, επίσης πρότεινε να επιτραπεί η μεταφορά βρεφικού καροτσιού στις διαδρομές για ανθρώπους με αναπηρίες όταν ο επισκέπτης συνοδεύει περισσότερα του ενός βρέφη.

Το περιστατικό αυτό έρχεται στην δημοσιότητα μία ημέρα μετά την είδηση πως οι υπάλληλοι του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης απαγόρευσαν την είσοδο στους επισκέπτες επικαλούμενοι τον... καύσωνα.

Η εφημερίδα De Tijd δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η ελληνική οικονομία πλήττεται τώρα και από τον καύσωνα», το οποίο πλαισιώνεται από μεγάλη έγχρωμη φωτογραφία που απεικονίζει τουρίστες να αποχωρούν από την Ακρόπολη. «Οι τουρίστες αναγκάστηκαν χτες να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης για λόγους ασφαλείας. Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Αθήνας παραμένει ανοιχτός μερικές μόνο ώρες καθημερινά λόγω του καύσωνα που πλήττει την χώρα. Χτες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς.
Οι υψηλές θερμοκρασίες επιδρούν αρνητικά στην ελληνική οικονομία.
Τα τουριστικά αξιοθέατα προσελκύουν λιγότερο κόσμο, ενώ τα κλιματιστικά καίνε στο φουλ.
Οι αρχές επέτρεψαν στο κοινό να έχει πρόσβαση σε κτίρια όπου λειτουργούν κλιματιστικά», σημειώνει η εφημερίδα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευσαν σε μητέρα με μωρό σε καροτσάκι να ανέβει στην Ακρόπολη"

ΕΣΡ: "MEGA και ALPHA εξαφάνισαν Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητους Έλληνες"

Τσακάλια! Το ΕΣΡ μόλις μετά απο 2 μήνες διαπίστωσε οτι το MEGA και ο ALPHA έπαιζαν παιχνίδια κατά συγκεκριμμένων κομμάτων στις δυο προεκλογικές περιόδους. Παίρνουν άραγε και επίδομα για την ταχύτητα τους;;

Πιο συγκεκριμμένα σε ανακοίνωση τους αναφέρουν: "Η ολομέλεια του ΕΣΡ προέβη σε διαπίστωση παραβίασης της πολιτικής πολυφωνίας για το μεσοδιάστημα των εκλογών καθώς και ότι πρέπει να ανοιχτεί φάκελος έναντι του σταθμού ALPHA για μείωση της προβολής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και των Οικολόγων-Πρασίνων, καθώς και στο MEGA για τα ίδια κόμματα αλλά και τη Χρυσή Αυγή."

Δείτε όλη την ανακοίνωση:

"Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, ενέκρινε την μεταβίβαση του ρ/φ σταθμού «Ραδιοηχώ», νομού Ξάνθης, η οποία μεταβιβάστηκε από την Αναστασία Σαρχοζόγλου στην Κωνσταντίνα Κατσαντρίδρου, έναντι 12.000 ευρώ. Ο ρ/φ σταθμός «Orange» νομού Αργολίδας, μεταβιβάστηκε από την Ευαγγελία Κοντογιάννη προς τον Μιχάλη Σιγαλά, έναντι 1.500 ευρώ, ενώ ο ρ/φ σταθμός «Μεγαλόνησος» νομού Ρεθύμνου από τον Γεώργιο Βρανά στον Γρηγόριο Γαλονάκη, έναντι 3.000 ευρώ.

Η μέτοχος LAXY Greek Investments πώλησε, συνολικά, 380.000 μετοχές έναντι συνολικού ποσού 1.793.600 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,75% και δεν συμμετέχει πλέον σε κανένα ποσοστό στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας Ελεύθερη Τηλεόραση. Η COMMERΖBANK AG FRANKFURT IB αγόρασε τις 380.000 μετοχές, η μεταβίβαση όμως δεν εγκρίθηκε.

Επίσης, το ΕΣΡ έκανε σύσταση για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση στον σταθμό ΑΝΤ1, για διαφημιστική προβολή 13 λεπτών αντί των προβλεπόμενων 12 λεπτών.

Επιβλήθηκε στο «Ράδιο Ζυγός» νομού Τρικάλων, πρόστιμο 3.000 ευρώ για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση, πρόστιμο 20.000 ευρώ στον ΑΝΤ1 για πρόγραμμα που μεταδόθηκε μεσημβρινή ώρα με βραδινή σήμανση στις 6.3.2012, πρόστιμο 60.000 ευρώ στον σταθμό «Αρχιπέλαγος» νομού Λέσβου για τυχερό τηλεπαιχνίδι, πρόστιμο 80.000 ευρώ στο «Κίδων TV» νομού Χανίων για το τυχερό τηλεπαιχνίδι «call for cash». Πρόστιμο 100.000 ευρώ επιβλήθηκε επίσης στον ΤRΤ νομού Λαρίσης για το ίδιο ακριβώς τηλεπαιχνίδι.

Επίσης, η ολομέλεια του ΕΣΡ προέβη σε διαπίστωση παραβίασης της πολιτικής πολυφωνίας για το μεσοδιάστημα των εκλογών καθώς και ότι πρέπει να ανοιχτεί φάκελος έναντι του σταθμού ALPHA για μείωση της προβολής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και των Οικολόγων-Πρασίνων, καθώς και στο MEGA για τα ίδια κόμματα αλλά και τη Χρυσή Αυγή.

Τέλος, αναφορικά με παλαιότερη καταγγελία εργαζομένων του ALTER στο ΕΣΡ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων τους από τον σταθμό CONTRA CHANNEL (εκπομπή ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ με τον Σ. Χίο στις 28.1.2012) και συγκεκριμένα όσον αφορά στη δημοσιοποίηση των μισθών των εργαζομένων, μετά από εισήγηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αποφασίστηκε να μπει η υπόθεση στο αρχείο, καθώς διαπιστώθηκε πως τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και δεν αποτελούν προϊόν κλοπής από δικογραφία."

Tromaktiko
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΡ: "MEGA και ALPHA εξαφάνισαν Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητους Έλληνες""

Εντοπίστηκαν συνταξιούχοι με 6000 € μηνιαίως χωρίς δηλώσεις στην εφορία

Το 5,5% των συνταξιούχων του Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ), λαμβάνει μηνιαία σύνταξη μεγαλύτερη από 6.000 ευρώ, χωρίς να υποβάλλει δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ το 12% των συνταξιούχων του ίδιου φορέα, δηλώνει στην εφορία μικρότερα ποσά από εκείνα που έχουν χορηγηθεί από το ταμείο.
Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα ευρήματα των πρώτων ελέγχων και διασταυρώσεων των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών στον Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ).
Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τους ελέγχους, είναι ότι το ποσοστό των συνταξιούχων του συγκεκριμένου Ταμείου που δηλώνει αναπηρία φθάνει στο 11,3%, την ώρα που ο συνολικός πληθυσμός των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία κινείται στο 7,7%, διαφορά «στατιστικά σημαντική». Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις αναπηρίας θα επανεξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, ώστε να εντοπισθούν τυχόν περιπτώσεις ατασθαλιών.
Πρόκειται για τον πρώτο έλεγχο που ολοκληρώνεται μετά από την έναρξη της συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και την ηλεκτρονική διασύνδεση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.
Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε πρόσφατα με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και σήμερα, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Θεοχάρης Θεοχάρης παρέδωσε στον υπουργό Εργασίας τα αποτελέσματα των πρώτων διασταυρώσεων που ολοκληρώθηκαν στον Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) του ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), όπου ασφαλίζονται γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στο ΤΣΜΕΔΕ όπου ασφαλίζονται μηχανικοί και εργολήπτες καθώς και στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών όπου ασφαλίζονται Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Υποθηκοφύλακες και Δικαστικοί Επιμελητές.
Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται, γίνεται διασταύρωση των στοιχείων που αφορούν τις καταβολές των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υποβάλλονται στις εφορίες.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε τη συνεργασία των δυο υπουργείων, «τομή στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας, τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και, κυρίως, την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών».
Τέλος, τα δύο υπουργεία, σε μια προσπάθεια μείωσης της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων, θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους και στις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε οι βεβαιώσεις αποδοχών να αποστέλλονται κατευθείαν στη ΓΓΠΣ από τα Ταμεία χωρίς οι ασφαλισμένοι να χρειάζεται να λαμβάνουν βεβαιώσεις αποδοχών από τον φορέα που συνταξιοδοτούνται.
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκαν συνταξιούχοι με 6000 € μηνιαίως χωρίς δηλώσεις στην εφορία"

Το 30% του πληθυσμού είναι αποκλεισμένο από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας

«Δεν έχουμε δικαίωμα να προκαλέσουμε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», είχε δηλώσει στα τέλη του Ιουνίου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του... στο ΑΜΠΕ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση» είχε προηγουμένως προειδοποιήσει με επιστολή στον ΟΗΕ στις 20 Ιουνίου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι χιλιάδες ασθενείς μένουν χωρίς φάρμακα και απειλούνται ανθρώπινες ζωές.

Στις 6 Ιουλίου, η τρόικα επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας για συνάντηση με τη νέα πολιτική διοίκηση. Οι ελεγκτές βρήκαν το υπουργείο περίπου «εν τάξει» ως προς την επίτευξη των οικονομικών στόχων.

«Αν με το μνημόνιο τα πάμε καλά, με την παροχή υπηρεσιών υγείας στον λαό η κατάσταση είναι επιεικώς, δράμα», τονίζει, σε άρθρο του, ο ομότιμος καθηγητής της Οικονομίας και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λυκούργος Λιαρόπουλος.

«Με την επιβολή των μνημονίων δημιουργήθηκε και εδραιώθηκε στην Ελλάδα μία εκτεταμένη ζώνη αποκλεισμού από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, που αφορά πια το 30% του πληθυσμού, που είναι ανασφάλιστοι, μακροχρόνια άνεργοι, επαγγελματίες και έμποροι που χρεοκόπησαν ή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, νέοι επιστήμονες με «μπλοκάκι», μετανάστες χωρίς χαρτιά», διαπιστώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαπιστώνει τριπλασιασμό των ανασφάλιστων Ελλήνων, που δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα.

«Υπάρχει, πιο έντονα από ποτέ, ανισότητα προσβασιμότητας στους φορείς Υγείας. Υπάρχουν άνθρωποι με μισθό 500 ευρώ που σταματούν τη φαρμακευτική τους αγωγή γιατί πρέπει να διαλέξουν μεταξύ των φαρμάκων και της καθημερινής τους διατροφής» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

Η ελληνική νομοθεσία επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Απορίας την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, η οποία προϋποθέτει την τακτοποίηση των οφειλών τους προς την εφορία.

Έτσι, πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, αποκλείονται από οποιαδήποτε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρου, όσοι χρωστάνε είτε στον ασφαλιστικό τους φορέα, είτε στην εφορία, όσο εξαθλιωμένοι και εάν είναι οικονομικά», δηλώνει ο κ. Πατούλης.

Για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος και την ενίσχυση των πολιτών που έχουν ανάγκη, προκρίνεται από πολλούς φορείς η δημιουργία Κοινωνικών Φαρμακείων και Ιατρείων με γοργούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα.

Περισσότεροι από 4.000 ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, βρήκαν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, αποτέλεσμα της συμμαχίας μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με το 80% αυτών να είναι Έλληνες.

«Οι εικόνες που ζήσαμε, τους έξι πρώτους μήνες λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θυμίζουν μία ξεχασμένη Ελλάδα, μία Ελλάδα που δε μας αξίζει.

Είναι τουλάχιστο απαράδεκτο εν έτη 2012 να υπάρχουν εγκυμονούσες γυναίκες που δεν έχουν εξεταστεί ποτέ, διαβητικοί που οδηγούνται σε ακρωτηριασμό, ως τη μόνη πιο φθηνή θεραπευτική λύση του διαβήτη, παιδιά που είναι εκτεθειμένα στις παιδικές ασθένειες χωρίς εμβόλια», είπε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Διευθυντής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αποστολή» Κωστής Δήμτσας.

«Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων βγαίνει εκτός συστήματος, είτε μιλάμε για ανέργους, είτε για εκείνους που δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, εξαιτίας της δεινής οικονομικής τους κατάστασης», δηλώνει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης.

Η μη κυβερνητική οργάνωση λειτουργεί τέσσερα πολυϊατρεία και δύο κινητές μονάδες. Στο κεντρικό της κτίριο, στην περιοχή της Ομόνοιας, συνταξιούχοι που αδυνατούν να πληρώσουν, μετανάστες και άλλες κοινωνικές ομάδες περιμένουν για μία δωρεάν εξέταση.

«Κατά μέσο όρο οι Έλληνες ασθενείς που μας επισκέπτονται έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 300 ευρώ το μήνα. Απευθύνονται σε εμάς άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν πολύ σημαντικά χειρουργεία γιατί το κόστος είναι απλησίαστο. Για παράδειγμα γυναίκα άπορη με χαρτί έξωσης στο χέρι, με καρκίνο στο μαστό, με τρία μικρά παιδιά της ζήτησαν 3.600 ευρώ από το νοσοκομείο. Στο τέλος του 2012 υπολογίζουμε ότι περίπου 40.000 άνθρωποι θα έρχονται σε εμάς με το 40% αυτών να είναι Έλληνες», τονίζει ο κ. Κανάκης.

«Τα κοινωνικά ιατρεία πριν τρία χρόνια τα επισκέπτονταν κατά 85% μετανάστες και 15% Έλληνες. Τώρα ο αριθμός είναι 50% – 50%», δηλώνει ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.

Ολοένα αυξανόμενος, όμως, εμφανίζεται και ο αριθμός των ελληνικών οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

«Μας έχει τρομάξει επίσης πόσα παιδιά απέχουν από τον εμβολιασμό. Μόνο στο Πέραμα, σε μία φτωχή συνοικία της Αθήνας, έχουμε εμβολιάσει περισσότερα από 400 παιδιά, που το έγκλημα τους ήταν ότι ήταν ανασφάλιστα. Κι εδώ υπάρχει τεράστια ευθύνη του κράτους καθώς ο εμβολιασμός αποτελεί κρατική υποχρέωση», τονίζει ο κ. Κανάκης. «Εκατόν δύο παιδιά ήρθαν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και το 82% εξ αυτών είχε ανάγκη εμβολιασμού, μία βόμβα για τη δημόσια υγεία», επισημαίνει ο κ. Πατούλης.

«Αντιμετωπίζουμε έναν τεράστιο κίνδυνο μιας ανεμβολίαστης γενιάς, μιας γενιάς εκτεθειμένης σε πανδημίες», υπογραμμίζει ο κ. Βαρνάβας.

Ανησυχητικές και άγνωστες διαστάσεις παίρνει και το φαινόμενο εκατοντάδων παιδιών που γεννιούνται χωρίς πιστοποιητικό γέννησης.

«Έχουμε καταγγελίες για παιδί που γεννήθηκε σε κρατικό νοσοκομείο και δεν δίνουν στην μητέρα το πιστοποιητικό γέννησης αν δεν δώσουν 300 ευρώ προκαταβολή. Μιλάμε για παιδιά που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν… που δεν διασταυρώνεται η φυσική με την νομική τους παρουσία. Και καταλαβαίνετε τι συνεπάγεται αυτό», δηλώνει ο κ. Κανάκης.

Τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν χρόνια περιστατικά

«Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε την υποβάθμιση παροχής περίθαλψης. Ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, φάρμακα και σε κάθε είδους υλικό», τονίζει ο Σπύρος Μιχαήλ, διευθυντής στο Νεφρολογικό τμήμα του «Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών», ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας.

«Η ζήτηση στα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει αυξηθεί κατά 30%, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικά νοσοκομεία» τονίζει ο κ. Βαρνάβας.

«Το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι τα νοσήλια, όχι η ιατρική αμοιβή για τους ανασφάλιστους. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν πρόθυμοι να δεχτούν χωρίς αμοιβή τους ασθενείς.

Έχουμε ανθρώπους που χρειάζονται χειρουργείο και τα νοσοκομεία δεν τους δέχονται», δηλώνει η Ελένη Δουλιανάκη, υπεύθυνη εθελοντών γιατρών του πρώτου Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Και ο κ. Μιχαήλ καταλήγει: «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να δώσουν ούτε τα 5 ευρώ που χρειάζονται για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Αν δεν ήταν η αυτοθυσία των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού δεν ξέρω που θα έφτανε η κατάσταση».

medicalnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το 30% του πληθυσμού είναι αποκλεισμένο από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας"

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή

Συγκέντρωση την Πέμπτη 19 Ιούλη 7.30μμ στην πλατεία Κοραή

Η εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων δημιουργεί ένα εφιαλτικό τοπίο για τους εργαζόμενους του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και ευρύτερα, για εκατομμύρια νοικοκυριά. Στην αδυναμία πληρωμής των δόσεων των... στεγαστικών δανείων και των απανωτών χαρατσιών, καθώς και στην εκτόξευση του κόστους ζωής, έρχονται να προστεθούν και τα νέα «ραβασάκια» της εφορίας. Σ’ αυτά αποτυπώνεται η βαρβαρότητα των μνημονιακών φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και που συνεπάγονται επιπλέον φόρο χιλιάδων ευρώ για κάθε οικογένεια.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους Δημόσιους Υπάλληλους της χώρας μας να αντιταχθούν στην πολιτική της φορολεηλασίας των πενιχρών εισοδημάτων τους, στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, στην πολιτική της ανεργίας και των απολύσεων.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αγωνίζεται για:

•Να καταργηθούν τα χαράτσια και να σταματήσει η φοροληστεία.

•Να διαγραφούν οι φορολογικές υποχρεώσεις για τα χαμηλά εισοδήματα και να γίνει ρύθμιση για τα υπόλοιπα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, που δεν θα θίγει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων.

•Να φορολογηθούν ο πλούτος και η μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους του Δημοσίου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση την Πέμπτη 19 Ιουλίου και ώρα 19.30 στον πεζόδρομο της Κοραή και στην πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.

askota
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή"

Ιδού πόσα έπαιρναν οι «χορτάτοι» μνημονιακοί δημοσιογράφοι

Σοκ και δέος για τη διαλυμένη κοινωνία μας προκαλεί ο οικονομικός προϋπολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ για τις αμοιβές των δημοσιογράφων- παρουσιαστών της πρωινής ζώνης για το 2008 και 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τηλεοπτικό δίδυμο Λυριτζή-Οικονόμου πληρώθηκε για τησυγκεκριμένη περίοδο με κάτι παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ με αντικείμενο εργασίας την παρουσίαση της εκπομπής Πρωινή Γραμμή, ενώ η Πόπη Τσαπανίδου, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, έφτασε σε απολαβές το μισό εκατομμύριο ευρώ! Τα ποσά, που προκαλούν ίλιγγο στην Ελλάδα του ΔΝΤ, δόθηκαν επί ηγεσίας Παναγόπουλου, σημερινού προϊσταμένου τους στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, εκεί όπου με περισσή άνεση και ευκολία οι τρεις παρουσιαστές έχουν αναλάβει εργολαβία την προώθηση και την προπαγάνδα του Μνημονίου, των αντεργατικών μέτρων και τον απεργοσπαστικό αγώνα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, για το 2008 οι Λυριτζής-Οικονόμου εισέπραξαν από την κρατική τηλεόραση 860.000 ευρώ, δηλαδή μηνιάτικο για τον κάθε ένα από αυτούς 35.000 ευρώ! Την επόμενη χρονιά (έτος που η Ελλάδα άρχισε να πλήττεται από τη κρίση) το δίδυμο εισέπραξε για τις υπηρεσίες του 684.000 ευρώ το οποίο μεταφράζεται σε 28.000 ευρώ το μήνα. Για να γίνει ακόμη περισσότερο κατανοητό το υπέρογκο ύψος των αποδοχών, σήμερα το αντίστοιχο δίδυμο παρουσιαστών στη NET, αμείβεται συνολικά με 89.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 3.000 ευρώ το μήνα!

Αντίστοιχα εξοργιστική για τους εργαζόμενους είναι τα οικονομικά δεδομένα και για την Πόπη Τσαπανίδου. Η ηαρουσιάστρια της εκπομπής Συμβαίνει Τώρα, μόνο για το 2008, έπαιρνε «μηνιάτικο» 23.000 ευρώ, δηλαδή συνολικές απολαβές 277.831 ευρώ. Την επόμενη χρονιά το κόστος της παρουσίασης της εκπομπής μειώθηκε (λόγω κρίσης;) κατά 20.000 ευρώ, «μειώνοντας» το ποσό στις 257.000. Σήμερα, το κόστος της παρουσιάστριας που έχει αντικαταστήσει την Τσαπανίδου είναι 45.000 ευρώ, δηλαδή, 3.750 ευρώ.

Δείχνουν την κοινωνία με το δάχτυλο, εδώ και χρόνια. Την εγκαλούν ως τον κύριο υπαίτιο για την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Κραυγάζουν για τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις. Φωνάζουν για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων προβάλλοντας την «αδέσμευτη δημοσιογραφία», τη «δημοσιογραφία της κοινής λογικής» ως επιχείρημα στην πείνα του άλλου. Έχουν στραφεί εκατοντάδες φορές ενάντια στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ενώ δεν ξεχνούν να υπενθυμίζουν πως η πολιτική του Μνημονίου και μετέπειτα η συγκυβέρνηση είναι η μόνη διέξοδος.Έχουν κατ’ επανάληψη σπάσει απεργίες συναδέλφων τους (δημοσιογράφων και τεχνικών) με αποκορύφωμα την έγκληση του Οικονόμου από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής. Από την άλλη πλευρά, η ηαρουσιάστρια Τσαπανίδου, οικοδομώντας για χρόνια το προφίλ της σύγχρονης αλλά… απλής, έφτασε στο σημείο να διαφημίζει προϊόντα κατά παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας «επειδή δεν είχε δουλειά για δύο μήνες», όπως η ίδια είπε στην κατάθεσή της και αφού πρώτα είχε καρπωθεί 500.000 ευρώ!

θα συνεχίσετε να τους πιστεύετε ακόμη;

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδού πόσα έπαιρναν οι «χορτάτοι» μνημονιακοί δημοσιογράφοι"

Το κλείσιμο της Ακρόπολης θέμα στις βελγικές εφημερίδες

Στις παρενέργειες του καύσωνα και στο κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης αναφέρεται σήμερα ο βελγικός φλαμανδικός Τύπος.

«Η ελληνική οικονομία πλήττεται τώρα και από τον καύσωνα», τιτλοφορείται σύντομο δημοσίευμα της εφημερίδας De Tijd, το οποίο πλαισιώνεται από μεγάλη έγχρωμη φωτογραφία που απεικονίζει τουρίστες να αποχωρούν από την Ακρόπολη. «Οι τουρίστες αναγκάστηκαν χτες να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης για λόγους ασφαλείας. Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Αθήνας παραμένει ανοιχτός μερικές μόνο ώρες καθημερινά λόγω του καύσωνα που πλήττει την χώρα. Χτες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες επιδρούν αρνητικά στην ελληνική οικονομία. Τα τουριστικά αξιοθέατα προσελκύουν λιγότερο κόσμο, ενώ τα κλιματιστικά καίνε στο φουλ. Οι αρχές επέτρεψαν στο κοινό να έχει πρόσβαση σε κτίρια όπου λειτουργούν κλιματιστικά», σημειώνει η εφημερίδα.

Επιπλέον, η De Morgen δημοσιεύει για το ίδιο θέμα ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Πρόωρα κλειστή η Ακρόπολη λόγω ζέστης». Όπως σημειώνεται, εξαιτίας του καύσωνα η Ακρόπολη έκλεισε χτες έξι ώρες νωρίτερα από ότι προβλέπει το κανονικό ωράριο, προκειμένου να μην διατρέξει κίνδυνο η υγεία των επισκεπτών. Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι το νέφος αιθαλομίχλης επιβαρύνει την ατμόσφαιρα στην ελληνική πρωτεύουσα και κάνει αφόρητη την παραμονή εκεί. Οι τοπικές αρχές κάλεσαν όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα να μην κυκλοφορούν στον δρόμο, προσθέτει η εφημερίδα.

apospasma
Διαβάστε Περισσότερα » "Το κλείσιμο της Ακρόπολης θέμα στις βελγικές εφημερίδες"

ΓΕΝΟΠ: Αποσύνδεση του ΕΕΤΗΔΕ από λογαριασμούς

Έκκληση στην κυβέρνηση να μην ενσωματωθεί φέτος το ειδικό τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ απευθύνει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί για... την Επιχείρηση αλλά και τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ τονίζει τον τεράστιο κίνδυνο που εγκυμονεί για όλο τον ενεργειακό τομέα μια τέτοια απόφαση, μη αποκλειόμενης ακόμα και της κατάρρευσης (black out) λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Κίνδυνος που γεννήθηκε, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, από την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του τεράστιου προβλήματος ρευστότητας που δημιούργησε καθώς εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές αδυνατούσαν να πληρώσουν.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μάλιστα ότι κυρίως λόγω του ΕΕΤΗΔΕ πριν λίγες εβδομάδες δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην Επιχείρηση, καθώς οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί στα νοικοκυριά από 388 εκατ. ευρώ τον Οκτώβρη του 2011 εκτοξεύθηκαν στα 697 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012.

Ακόμη, στην ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ εκφράζει την εκτίμηση ότι, ανεξάρτητα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα, και πάλι θα επιχειρηθεί ο εκβιασμός της κοινωνίας από το «παράθυρο». Και αυτό γιατί, όπως σημειώνεται, «όποιος δεν έχει να πληρώσει το σύνολο του λογαριασμού -πληρώνοντας μόνο την κατανάλωση του ρεύματος- θα νομίζει ότι πληρώνει για τη ΔΕΗ και πιθανότατα από το δεύτερο λογαριασμό, εν αγνοία του, θα πληρώνει το ΕΕΤΗΔΕ αφήνοντας την οικογένειά του «ξεκρέμαστη» προς τη ΔΕΗ αλλά και τη ΔΕΗ χρεωμένη και ανήμπορη να κάνει το οτιδήποτε».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΕΝΟΠ: Αποσύνδεση του ΕΕΤΗΔΕ από λογαριασμούς"

Θα τηρηθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, λέει ο υπουργός Υγείας

Αποφασισμένος να τηρηθούν οι υποχρεώσεις του υπουργείου Υγείας, που απορρέουν από το Μνημόνιο και τα όσα έχουν συμφωνηθεί, εμφανίστηκε και πάλι ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας... στο συνέδριο Pharma and Health business, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων από τους στόχους.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε, επίσης, για σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση του υπουργείου, συγχωνεύσεις και ενσωματώσεις δομών υγείας, αλλά και περιστολή της δαπάνης.

«Η αλόγιστη φαρμακευτική δαπάνη δεν σημαίνει καλύτερη περίθαλψη, ενώ η πιο ορθολογική περίθαλψη θα βοηθήσει το σύστημα να επιβιώσει» είπε ο κ. Λυκουρέντζος.

Σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε, παρότι το υπουργείο Υγείας προσδοκά να μειωθεί μέχρι το τέλος του κατά ένα δισ. ευρώ, με τελικό στόχο να μην ξεπεράσει τα 2,88 δισ. ευρώ.

Συνεχίζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η μείωση αυτή θα επιτευχθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και με τις επιστροφές χρημάτων στο δημόσιο, από τους μηχανισμούς των Rebates και του Clow back, όταν η φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά τα 240 εκατ. ευρώ το μήνα.

Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, παρά τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί και προσέθεσε ότι «δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, αλλά τη συνεννόηση».

Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε, επίσης, ότι τα έσοδα του ΕΣΥ μπορούν να αυξηθούν αν αναπτυχθεί ο «Τουρισμός Υγείας» και εάν αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του υπουργείου Υγείας.

sofokleous10
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα τηρηθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, λέει ο υπουργός Υγείας"

Ρουπακιώτης: «Αντισυνταγματική η περικοπή αποδοχών στους δικαστές»

«Οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή του μισθολογίου των δικαστικών είναι βέβαιο ότι προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα», αλλά εντελώς ανέφικτες είναι και οι περικοπές δαπανών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαζί με τον υφυπουργό Κώστα Καραγκούνη, επισκέφθηκε σήμερα τα δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια δικαστήρια της Αθήνας, όπου συζήτησε τα διαχρονικά προβλήματα στον χώρο της Δικαιοσύνης με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννη Αδαμόπουλο, τους προϊσταμένους του Εφετείου, της Εισαγγελίας Εφετών, του Πρωτοδικείου, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, του Ειρηνοδικείου της πρωτεύουσας, καθώς και με τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, και κυρίως οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στους χώρους των δικαστηρίων, η ταλαιπωρία των δικηγόρων κατά την κατάθεση των δικογράφων και τον προσδιορισμό της εκδίκασης των υποθέσεων, η χωροταξική διασπορά των δικαστικών υπηρεσιών που δυσχεραίνει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην πράξη, το μεγάλο οργανικά κενό στο χώρο των δικαστικών υπαλλήλων κ.λπ.

Ο κ. Ρουπακιώτης επισήμανε «τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία των δικαστηρίων και τις αδιανόητες υστερήσεις ετών», με αποτέλεσμα το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης να «οδηγείται σε αδιέξοδο», ενώ τόνισε ότι χρέος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι «να αναζητήσει λύσεις σε συνεργασία με τους δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, που να ικανοποιούν τη δικαιολογημένη απαίτηση των Ελλήνων πολιτών και της κοινωνίας για γρήγορη και αξιόπιστη Δικαιοσύνη».

«Χωρίς να δίνουμε υποσχέσεις, θα προσπαθήσουμε με έργα, στις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να διευθετήσουμε τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Δικαιοσύνης, με την ελπίδα ότι ο χρόνος θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας» επισήμανε ο κ. Ρουπακιώτης.

Αναφορικά με τα προβλήματα λειτουργίας των δικαστηρίων της πρωτεύουσας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «αναζητούνται δραματικά υπάλληλοι και υπάρχουν σημαντικότατες ελλείψεις στη μηχανοργάνωση και σε αίθουσες δικαστηρίων». «Δικαιολογημένα προβάλλουν», προσέθεσε ο υπουργός, «όχι μόνο οι δικηγόροι αλλά και οι υπάλληλοι και οι δικαστές, να ενταχθούν οι αίθουσες της Σχολής Εθνικής Άμυνας στη λειτουργία του Πρωτοδικείου ώστε να αξιοποιηθούν για δικαστικές αίθουσες ή γραφεία».

Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη του υπουργείου, ο κ. Ρουπακιώτης επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2012 είναι μόλις 550 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 ήταν 730 εκατ. ευρώ και το 2010 ήταν 950 εκατ. ευρώ και τόνισε:

«Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να καλυφθεί με τη διαδικασία των μετατάξεων ένα μέρος των κενών σε δικαστικούς υπαλλήλους και να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που δίνει το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων), για την αντιμετώπιση προβλημάτων αιθουσών και ανέγερσης νέων κτιρίων».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δυνατότητα περαιτέρω περικοπής δαπανών, ο Ρουπακιώτης απάντησε:

«Αν ήταν αποτελεσματικό να κόψουμε το χέρι μας, ή το πόδι μας, θα το κάναμε, αλλά δεν είναι αποτελεσματικό. Άλλες περικοπές δαπανών είναι εντελώς ανέφικτες. Ωστόσο, οι τρεις εμπλεκόμενοι παράγοντες, δικαστές, δικηγόροι και υπάλληλοι, οφείλουν να αναδείξουν τη συνευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία για την απαίτηση της να έχει γρήγορη και αξιόπιστη Δικαιοσύνη».

Ως προς το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή του μισθολογίου τους είναι βέβαιο ότι προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα. Και αντιλαμβάνεστε ποιες θα είναι οι συνέπειες από το Σεπτέμβριο ακόμη, αν υποθέσουμε, που το απευχόμαστε, ότι θα περικοπούν περαιτέρω οι αποδοχές των δικαστών».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης ανέφερε ότι «χρέος του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσουμε το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά και τη δικαιική ασφάλεια των πολιτών» και προσέθεσε πως «αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, που θα επιφέρει μείωση του χρόνου απονομής της αλλά θα ανακουφίσει και τους πολίτες».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλος γνωστοποίησε τις προτάσεις των δικηγόρων της Αθήνας για την Δικαιοσύνη, οι οποίες συνίστανται στην ανάγκη: α) αύξησης του αριθμού των δικαστών και του ανθρώπινου δυναμικού των διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων, β) αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών όσον αφορά στην κατάθεση των δικογράφων και την ενημέρωση των συναδέλφων για την πορεία των υποθέσεων, γ) εκσυγχρονισμού των υποδομών και δ) χωροταξικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών και επέκτασης των υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουπακιώτης: «Αντισυνταγματική η περικοπή αποδοχών στους δικαστές»"

Εφικτό θεωρεί τον στόχο περιορισμού του Δημοσίου έκθεση τεχνοκρατών

Ως εφικτός κρίνεται και από την τρόικα ο περιορισμός των απασχολούμενων στο Δημόσιο κατά περίπου 140.000 χωρίς απολύσεις μέχρι το 2015, όπως προκύπτει από... στοιχεία έκθεσης τεχνοκρατών για την πορεία της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία και διατυπώνεται το συμπέρασμα ότι ο αριθμός υπολείπεται κατά 10.000 από τον προβλεπόμενο από το μνημόνιο στόχο των 150.000 λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015. Ωστόσο, όπως προστίθεται, στον υπολογισμό δεν έχει συνεκτιμηθεί η διοικητική μεταρρύθμιση, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Την Δεύτερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε πως ξεκινάει η αξιολόγηση των δομών και των οργανισμών των υπουργείων, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων των υπηρεσιών. Όπως προκύπτει από το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, το προσωπικό δεν θα απολυθεί αλλά θα μεταταχθεί, ενώ έχει ανακοινωθεί αυστηροποίηση της αναλογίας προσλήψεων προς τις αποχωρήσεις, από μία προς πέντε σε μία προς δέκα.

eklogika
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφικτό θεωρεί τον στόχο περιορισμού του Δημοσίου έκθεση τεχνοκρατών"

Ο Κασιδιάρης για την εγκληματικότητα των Ρομά!!

Επίκαιρη ερώτηση για την εγκληματική δράση των καταυλισμών ρομά κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Σύμφωνα με τον κ. Κασιδιάρη, οι καταυλισμοί ρομά αποτελούν «άβατα» για τις Αρχές. Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, ο ερωτών βουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου θα συζητήσει για το εν λόγω ζήτημα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην Ολομέλεια, την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιουλίου.

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κασιδιάρη

ΘΕΜΑ :

Εγκληματική δράση με επίκεντρο τους καταυλισμούς ρομά, που αποτελούν πλέον «άβατα». Πλήρης ατιμωρησία και ανοχή από τις Αρχές.

Παρά το γεγονός ότι οι εστίες που αναπαράγουν την βαριά εγκληματικότητα τουλάχιστον στον νομό Αττικής, είναι γνωστές στις εκάστοτε πολιτικές και φυσικές ηγεσίες του αρμόδιου Υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ. αντίστοιχα, η απαράδεκτη ανοχή που διαχρονικά επιδεικνύεται στην αντιμετώπισή τους, οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Ο πρόσφατος θανάσιμος τραυματισμός του αστυνομικού της Ομάδας ΔΙΑΣ στην Δυτική Αττική, τα εκτεταμένα επεισόδια που ακολούθησαν στα Άνω Λιόσια, κατά τα οποία τραυματίστηκαν 6 αστυνομικοί από πυρά κυνηγετικών όπλων, οι καθημερινές πλέον συμπλοκές και οι επιθέσεις με πολεμικά όπλα (καλάσνικοφ) γύρω από καταυλισμούς «ρομά» που καταλύουν κάθε έννοια έννομης τάξης, η διαιώνιση ακραίων εγκληματικών συμπεριφορών που παραμένουν ανεξέλεγκτες και ατιμώρητες (κλοπές τροχιοδρομικού υλικού του ΟΣΕ, καλωδίων της ΔΕΗ, καύσεις ελαστικών κλπ.) θέτουν σε συνεχή κίνδυνο την ασφάλεια, την ζωή και την υγεία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής Αττικής, δίνοντας χαρακτήρα τριτοκοσμικής χώρας στην Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Για ποιο λόγο οι κρατικές Αρχές αποδέχονται την ύπαρξη εστιών εγκληματικότητας-«αβάτων»;

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον περιορισμό καθενός από τα ανωτέρω αναφερθέντα φαινόμενα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ

Βουλευτής Αττικής

ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Κασιδιάρης για την εγκληματικότητα των Ρομά!!"

Aλβανός πήγε την Ελλάδα στα δικαστήρια και...κέρδισε!

Για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και για παραβίαση του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής, καταδίκασε την Ελλάδα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή Αλβανού μετανάστη που απελάθηκε από τη χώρα, επειδή δεν ανανέωσε εγκαίρως την άδεια παραμονής του.

Ο Αλβανός υπήκοος Αρμπέν Λίσα κατοικούσε στην Σκάλα Λακωνίας με βάση άδειες παραμονής που ανανέωνε διαδοχικά, από το 2003 έως και τις 27 Φεβρουαρίου του 2010.

Για την επόμενη άδεια παραμονής του υπέβαλε αίτηση στις 20 Απριλίου του 2010, διότι νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Στο μεσοδιάστημα συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές, κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, επειδή ήταν ληγμένη η άδεια παραμονής του και στη συνέχεια απελάθηκε στην Αλβανία.

Για τις συνθήκες σύλληψης, κράτησης και απέλασης του Αρμπέν Λίσα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υποχρέωσε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη στον προσφεύγοντα και να πληρώσει 1.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

apospasma
Διαβάστε Περισσότερα » "Aλβανός πήγε την Ελλάδα στα δικαστήρια και...κέρδισε!"

Spiegel: Πώς η Γερμανία αποδυνάμωσε το ευρώ

«Ο Γκ. Σρέντερ «μαγείρεψε» το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης»

Το πώς ο πρώην γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ «μαγείρεψε» το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας, εξηγεί δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

«Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Γερμανία πάσχιζε να παραμείνει πιστή στους όρους της ευρωζώνης που εξασφάλιζαν τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος. Αντί όμως να υιοθετήσει την πολιτική της λιτότητας, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απλά ξεκίνησε μία προσπάθεια να αλλάξει τους κανόνες. Νέα έγγραφα αποκαλύπτουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην αποδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας» ξεκινά το δημοσίευμα.


Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, η συμφωνία αρχικά υποχρέωνε τα κράτη - μέλη να διατηρούν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους και το δημόσιο χρέος τους όχι πάνω από το 60% του ΑΕΠ. Όσοι δεν ακολουθούσαν τους κανόνες θα δέχονταν αρχικά μία προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έπειτα μπορεί να προέκυπταν οικονομικές κυρώσεις.

«Έχει γίνει γνωστό ότι αυτός ο κορσές χαλάρωσε έπειτα από επιμονή της Γερμανίας και της Γαλλίας. Στην πραγματικότητα ωστόσο, η αποδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήταν δουλειά ενός άνδρα: του Γκέρχαρντ Σρέντερ (...) Έγγραφα της Καγκελαρίας, που δημοσιοποιήθηκαν έπειτα από αίτημα του Spiegel, αποκαλύπτουν ότι ο Σρέντερ και η κυβέρνησή του ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την προσπάθεια» γράφει το Spiegel. Η προσπάθεια της Καγκελαρίας ξεκίνησε μυστικά το καλοκαίρι του 2003.

Τότε η γερμανική οικονομία βρισκόταν σε αποτελμάτωση, με σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ανεργία και το έλλειμμα διαρκώς αυξάνονταν. Έναν χρόνο νωρίτερα ο τότε υπουργός Οικονομικών Χανς Άιχελ είχε μετά βίας διατηρήσει το έλλειμμα σε ανεκτά επίπεδα όμως όλα έδειχναν ότι η κατάσταση δεν επρόκειτο να βελτιωθεί.

«Ο Σρέντερ βρήκε τη λύση. Αν δεν ήταν εφικτό να προσαρμοστούν τα γερμανικά δημοσιονομικά στο Σύμφωνο Σταθερότητας, τότε το Σύμφωνο Σταθερότητας απλά θα προσαρμοζόταν στην κατάσταση της γερμανικής οικονομίας. Ο Σρέντερ προσπάθησε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ και του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. "Η πρωτοβουλία θα ενισχυθεί αν υποστηριχθεί από τη Βρετανία" αναφέρεται σε έγγραφο της γερμανικής Καγκελαρίας», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Αν και αρχικά ο Άιχελ ήθελε η Γερμανία να τηρήσει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, τελικά πείστηκε και μέχρι το 2005 άρχισε να προωθεί τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης στους ευρωπαίους ομολόγους του. «Με το Eurogroup προγραμματισμένο για τις 22 Μαρτίου, ο χρόνος τελείωνε. Δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντήθηκαν για ακόμη μία φορά. Με επικεφαλής τη Γερμανία τα τρία μεγαλύτερα κράτη της ευρωζώνης συνασπίστηκαν ενάντια σε όλους - οι οποίοι τελικά ακολούθησαν. Τελικά ο Σρέντερ πέτυχε το δικό του» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Αυτό που τότε χαιρετίστηκε ως γερμανική επιτυχία για την ενίσχυση της σταθερότητας του ευρώ, σήμερα αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητά του: «Η Ελλάδα αντιμετώπισε προβλήματα πέντε χρόνια αργότερα, και η κρίση του ευρώ ξεκίνησε. Δύο χρόνια αργότερα, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μία δημοσιονομική συμφωνία, η οποία όχι μόνο ανατρέπει τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας το 2005, αλλά κάνει το σύμφωνο πιο αυστηρό σε σχέση με πριν» καταλήγει το Spiegel.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Πώς η Γερμανία αποδυνάμωσε το ευρώ"

Τα προφητικά λόγια του Αριστοτέλη Ωνάση για την κρίση!

Μια προφητική δήλωση είχε κάνει πριν πολλά χρόνια ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Ο μεγιστάνας είχε μιλήσει για όλα αυτά που βιώνει σήμερα... ολόκληρος ο πλανήτης λόγω της κρίσης.

Διαβάστε τι είχε πει: "Θα 'ρθει μέρα, που η απληστία της ιδιοκτησίας, του πλούτου και της έπαρσης, θα αποθηκευτεί στις τράπεζες, στις πολυεθνικές και σε τόσο λίγους, που οι πολλοί, μη κατέχοντες, θα ξεσπάσουν σαν θεομηνία που θα κάνει την ζωή των ολίγων κατεχόντων, κόλαση..."

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα προφητικά λόγια του Αριστοτέλη Ωνάση για την κρίση!"

Μετάβαση στο ψηφιακό σήμα - Η περιπέτεια μιας αρμοδιότητας!

Με το ν. 3021/2002 αποφασίστηκε, προκειμένου να περιοριστεί το «δάσος των κεραιών» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, η κατασκευή δικτύου καλωδιακής τηλεόρασης για τις περιοχές της Πλάκας, των Εξαρχείων και του Κολωνακίου. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκε αρχικά στο Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, μεταφέρθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο ΥΠΥΜΕΔΙ και με τον πρόσφατο νόμο 4070/2012 η αρμοδιότητα αυτή κατέληξε στην Περιφέρεια Αττικής. Φυσικά δεν μεταφέρθηκε ούτε το αντίστοιχο προσωπικό, ούτε οι ανάλογοι πόροι για την άσκησή της, όπως ρητά ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα.

Ενόψει της μετάβασης στο ψηφιακό σήμα από 20 Ιουλίου 2012 είναι βέβαιο ότι οι περιοχές αυτές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθώς το υπάρχον δίκτυο της καλωδιακής τηλεόρασης δεν θα μπορεί να υποστηρίξει το ψηφιακό σήμα.

Η Περιφέρεια Αττικής διευκρινίζει πως δεν έχει καμία σχέση με τις εργασίες μετατροπής του δικτύου, ούτε της έχει μεταφερθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κανένα αρχείο με το υπάρχον δίκτυο, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, τις εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις συμβάσεις που εκτελούνται, τις εργασίες συντήρησης ή αναβάθμισής του κ.λ.π. Μέχρι και σήμερα όλο αυτό το υλικό το διαχειρίζεται αποκλειστικά το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Δ/νση Δ13) και τίποτα δεν έχει περιέλθει σε γνώση της Περιφέρειας Αττικής. Ευθύνες για ενδεχόμενη δυσλειτουργία του συστήματος από τις 20 Ιουλίου στις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει να αναζητηθούν αποκλειστικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός δήλωσε:

«Το καλαμπούρι με τη μεταφορά ευθυνών χωρίς μεταφορά πόρων και προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Είναι κατάντια για το κράτος να μεταφέρει μια αρμοδιότητα από Υπουργείο σε Υπουργείο, μέχρι να βρει το επόμενο θύμα, στο οποίο θα μεταβιβάζει τις ευθύνες του, χωρίς όμως να του μεταφέρει τις πιστώσεις, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος. Το ίδιο επιχειρήθηκε με τη συντήρηση των φαναριών, το ίδιο με τις αποζημιώσεις της RICOMEX, το ίδιο με τα λειτουργικά έξοδα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, το ίδιο με τις μεταφορές μαθητών, το ίδιο με τους ψεκασμούς για τα κουνούπια. Το έργο έχει γίνει πλέον βαρετό, αν δεν έχει καταντήσει γελοίο…. Ας σοβαρευτεί επιτέλους το κράτος στοιχειωδώς, γιατί η υπομονή των πολιτών δοκιμάζεται».

markos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετάβαση στο ψηφιακό σήμα - Η περιπέτεια μιας αρμοδιότητας!"

O Άκης καταγγέλλει τον ανακριτή για ανηθικότητα!

Ευθύνες στον ανακριτή ρίχνει με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποστηρίζοντας ουσιαστικά πως οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεσή του προκειμένου να μην προφυλακιστούν,ανταλλάσουν την ελευθερία τους με κατηγορίες εναντίων του.
Διβάστε τι λέει στην ανακοίνωσή του:

«Η ανακριτική Αρχή επιχείρησε συστηματικά μέχρι σήμερα συναλλαγή με κάποιους από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μη προφυλάκισή τους.

Η ίδια πρακτική φαίνεται ότι συνεχίζεται και σήμερα, προϊόν της οποίας είναι και όσα ακούγονται απόψε.

Καταγγέλλω ως εκ τούτου αυτή την παράνομη και ανήθικη τακτική του ανακριτή που συναλλάσσεται στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας με όσους ενδίδουν στις προτάσεις του».

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "O Άκης καταγγέλλει τον ανακριτή για ανηθικότητα!"

Ο εξάδελφος βαρέθηκε να καλύπτει -περεταίρω-τον Ακη...

Αποκαλύψεις για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου έκανε ο εξάδελφος του πρώην υπουργού, Νικόλαος Ζήγρας, κατά την πολύωρη απολογία του στον ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζήγρας «έδωσε» τον πρώην υπουργό, επιβεβαίωσε όλα τα στοιχεία του κατηγορητηρίου, ενώ φώτισε τον ρόλο κρατικού αξιωματούχου ο οποίος δεν είναι κατηγορούμενος. Δικαστικές πηγές χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα σημαντική την 9ωρη απολογία του κ. Ζήγρα, αφού εκείνος είναι το πρόσωπο-κλειδί και για τις τρεις υπεράκτιες (off-shore) που εμπλέκονται στις αγοραπωλησίες των ακινήτων του κ. Τσοχατζόπουλου.

Επίσης, μίλησε για όλα, τον ρόλο στην υπεράκτια Torcasso, τις αγορές των ακινήτων, δήλωσε ότι γνώριζε ότι τα χρήματα ήταν «μαύρα», χωρίς όμως να γνωρίζει λεπτομέρειες για την προέλευση τους ενώ φώτισε και τον ρόλο τρίτου προσώπου. «Με συμβούλευσαν λάθος οι πρώην συνήγοροι μου», είπε στον ανακριτή. «Έπρεπε από την αρχή να έχω συνεργαστεί μαζί σας».

Aναφερόμενος στη Βίκυ Σταμάτη, είπε ότι ο ίδιος δεν είχε πολλές σχέσεις μαζί της, αλλά εκτίμησε ότι «πρέπει να γνώριζε πολλά, γιατί ο Άκης της έλεγε τα πάντα».

Εντονη και οξεία ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού στην απολογία Ζήγρα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, μέσα από τον Κορυδαλλό, επιτίθεται εναντίον της τακτικής της ανάκρισης την οποία καταγγέλλει ως ανήθικη, αφού όπως υποστηρίζει, ακολουθεί την τακτική της συναλλαγής. Η ίδια τακτική, προσθέτει, ακολουθήθηκε και στον προηγούμενο στάδιο της ανάκρισης, αφού όσοι συνεργάστηκαν δεν προφυλακίστηκαν.

Ο κ. Ζήγρας έχει καταθέσει στον ανακριτή αίτημα αποφυλάκισης και ελπίζει ότι η σημερινή του απολογία θα κριθεί ως ελαφρυντικό υπέρ του, για να «πέσει στα μαλακά».

I-Reporter
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο εξάδελφος βαρέθηκε να καλύπτει -περεταίρω-τον Ακη..."

Έκκληση στους φορολογούμενους να υποβάλλουν δηλώσεις

Να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κάλεσε όλους τους φορολογούμενους, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, καθώς, όπως είπε, διαφορετικά θα κληθούν να... συμπληρώσουν εκπρόθεσμες δηλώσεις, αφότου γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις.

Ο κ. Θεοχάρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρόσθεσε ότι έχουν ήδη εκκαθαριστεί δύο εκατομμύρια δηλώσεις και πως ο φόρτος που απομένει με τις φορολογικές δηλώσεις δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.

Σχετικά με τις δόσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πετύχει την ελάφρυνση των φορολογουμένων, σχολίασε ότι αυτό παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, το οποίο χειρίζονται οι κεντρικές υπηρεσίες και αναμένει τις τελικές αποφάσεις.

Οσο για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι φορολογούμενοι για το ζήτημα έκδοσης και παραλαβής κλειδάριθμου, εκτίμησε ότι αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα μόνο για μία χρονιά, καθώς, όπως είπε, εφόσον οι φορολογούμενοι λάβουν τον κλειδάριθμο, δεν θα χρειαστεί να μεταβούν εκ νέου στις εφορίες.

Προσέθεσε δε ότι θα επιχειρήσουν να βρουν άλλες μεθόδους, ώστε η διαδικασία να γίνεται πιο εύκολα.

Τέλος, μιλώντας για το ενιαίο τέλος ακίνητων, ανέφερε ότι εάν συνεχίσει να γίνεται η διαδικασία μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ η εμπλοκή της υπηρεσίας θα είναι να ελεγχθούν τα στοιχεία.

dealnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκκληση στους φορολογούμενους να υποβάλλουν δηλώσεις"

ΔΝΤ: Κίνδυνος «κόπωσης» από τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα

Στην αναθεώρηση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, αναφέρονται αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι το ΔΝΤ ανακοίνωσε την επιβράδυνση της διεθνούς ανάπτυξης για την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Όπως τονίζουν τα περισσότερα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, «νέα σημάδια αδυναμίας» παρουσιάζει η διεθνής οικονομία, ιδιαίτερα η οικονομία της ευρωζώνης, με ειδικές αναφορές κυρίως στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Σε αρκετά δημοσιεύματα και αναλύσεις διατυπώνεται η άποψη, σύμφωνα με τις θέσεις του ΔΝΤ, ότι οι προβλέψεις αυτές μπορεί να ανατραπούν και πάλι προς το χειρότερο αν οι πολιτικές ηγεσίες δεν αντιμετωπίσουν «πιο ολοκληρωμένα, δυναμικά και άμεσα» την όλη κατάσταση.

Εκτός από την ευρωζώνη, προβάλλονται «αρνητικά σημάδια» για τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και άλλων χωρών, προειδοποιώντας ότι αν δεν αντιμετωπιστεί συλλογικά το όλο πρόβλημα θα έρθουν χειρότερες μέρες για την παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι οι προβλέψεις είναι πιο αρνητικές απ' ότι αρχικά υπολογιζόταν, καταγράφοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ρευστή, με επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και χρηματοδοτικούς περιορισμούς. Επίσης, προβάλλεται η θέση του ΔΝΤ περί απειλής για συνέχιση του προγράμματος λόγω «κόπωσης από την προσαρμογή».

Η «Wall Street Journal» αναφέρεται στην εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει άμεσα το διογκωμένο δημόσιο τομέα της χώρας, με στόχο το κλείσιμο και τη συγχώνευση κρατικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και μείωσης της γραφειοκρατίας.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, σημειώνεται ότι όπως διευκρίνισε ο κ. Σαμαράς σε επιστολή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, η αναθεώρηση θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και θα συμπεριλάβει κυβερνητικά σώματα, καθώς και δημόσιες υπηρεσίες που επιβλέπονται από υπουργεία. Στην ανταπόκριση αναφέρεται επίσης ότι κατά τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το κλείσιμο δεκάδων κρατικών υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο να προβεί σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Το γεγονός αυτό, τονίζεται, μπορεί να παρεκκλίνει από παλαιότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα, καθώς σύμφωνα με το τελευταίο δανειακό πρόγραμμα, η Ελλάδα είχε δεσμευθεί να απολύσει περίπου 15.000 υπαλλήλους έως τα τέλη του 2012.

Σε άρθρο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC καταγράφονται απόψεις οικονομικών παραγόντων σύμφωνα με τις οποίες οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένοι στις εξελίξεις στην Ελλάδα, παρά την κόπωση που προκαλεί η πολυετής κρίση χρέους. «Μετά από δυόμιση χρόνια, είναι πολύ εύκολο να υποκύψει κανείς στην κόπωση σχετικά με την ελληνική κρίση. Όπως δείχνει η εμπειρία ωστόσο είναι επικίνδυνος ο αποπροσανατολισμός, για μακρύ χρονικό διάστημα, καθώς η ελληνική κρίση λειτούργησε έως τώρα ως προμήνυμα για τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρώπη», ανέφερε ενδεικτικά ο Simon Derrick, στέλεχος της Bank of New York Mellon Corp.

Όπως τονίζεται, η νέα κυβέρνηση συνεργασίας στην Αθήνα βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το σχέδιο διάσωσης, εν μέσω δημοσιευμάτων που μιλούν για «πλήρη εκτροχιασμό» του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην κόψη του μαχαιριού, καθώς η επόμενη δόση δεν αναμένεται να καταβληθεί πριν τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσφύγει πιθανώς στα μέσα Αυγούστου στην έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων για να μπορέσει να καταβάλλει τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα.

Επίσης, προβάλλεται η άποψη ότι η Moody's ισχυρίζεται σε σημείωμά της την περασμένη Παρασκευή ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί από τις αρχές του έτους, αυξάνοντας τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται ότι παραμένει ο κίνδυνος να συμβεί κάτι στην Ελλάδα τους επόμενους τρεις μήνες, λόγω των λεπτών πολιτικών και οικονομικών ισορροπιών.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Κίνδυνος «κόπωσης» από τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα"

6000 ελληνικές επιχειρήσεις μετακινήθηκαν στην Βουλγαρία

«Για πέμπτη συνεχή χρονικά η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση της τάξης του 6,9 τοις εκατό το 2011 και προβλέπεται συρρίκνωση 6,7 τοις εκατό για το 2012», γράφει το αμερικανικό περιοδικό Forbes.
«Οι κρατικές δαπάνες δεν μειώνονται. Τι είναι αυτό που δημιουργεί τη συρρίκνωση στην Ελλάδα;

Οφείλεται σε ένα μέρος στη γενική οικονομική αβεβαιότητα και στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή στον ήδη υπερφορτωμένο ιδιωτικό τομέα, λέει η δημοσίευση.

Σχεδόν 6.000 εταιρείες έχουν ήδη μεταφερθεί από την Ελλάδα προς τη γειτονική Βουλγαρία.

Μήπως πρέπει η κυβέρνηση να μειώσει το κόστος- όπως υποσχέθηκε- το οποίο οφείλεται στην αύξηση των φόρων, μέσα σε ένα χαοτικό κλίμα και φόβου για δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας στην Ελλάδα;

Η απώλεια των 6.000 επιχειρήσεων είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της Ελλάδας. Αλλά γιατί επέλεξαν οι ελληνικές επιχειρήσεις τη Βουλγαρία;

Πρώτον, επειδή η Βουλγαρία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλα τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου εμπορίου και το βουλγαρικό νόμισμα είναι
συνδεδεμένο με ασφάλεια με το ευρώ,μέσω ενός νομισματικού συμβουλίου.

Δεύτερον, επειδή η Βουλγαρία έχει ένα σταθερό φορολογικό συντελεστή: 10 τοις εκατό φόρο εισοδήματος και 10 τοις εκατό εταιρικό φόρο.
Με 20 τοις εκατό ο ΦΠΑ είναι αρκετά υψηλός αλλά στην Ελλάδα παραμένει στο 23 τοις εκατό.

Πριν από λίγο καιρό είχε προταθεί να ακολουθήσει η Αθήνα το βουλγαρικό παράδειγμα. Να εισαγάγει ένα σύστημα ενιαίου φόρου. Το δικαιούται εδώ και τώρα.
Όταν η Σόφια το εφάρμοσε, τα φορολογικά της έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,4 τοις εκατό στη διάρκεια του πρώτου έτους.

Και αυτό είναι κάτι περισσότερο από την αύξηση των εσόδων που εισπράττει η ελληνική κυβέρνηση με όλες τις προηγούμενες αυξήσεις στο φόρο στο πλαίσιο των «περιοριστικών» προσπαθειών της.

Έτσι, μέρος των 6 χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν καταφύγει στη Βουλγαρία, μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, ισχυρίζεται ο συντάκτης του «Forbes».

Στη συνέχεια η Αθήνα πρέπει να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες της κυβέρνησης και να υποστηρίξει την επίτευξη των φορολογικών εσόδων.

Αυτή η στρατηγική ονομάζεται «οικονομία της ανάπτυξης» και είχε χρησιμοποιηθεί από τον Ρόναλντ Ρέηγκαν και τη Μάργκαρετ Θάτσερ, τη δεκαετία του ’80 του 20ου αιώνα.

Κοινώς αυτό που μας λέει το περιοδικό είναι ότι θα σωθούμε μόνο με μείωση φόρων. Αλλιώς "χαιρετάμε την Ελλάδα που ξέραμε" παραφράζοντας τον Καβάφη. Μήπως όμως αυτό ζητούν οι δανειστές μας, και όχι να είμαστε ικανοί να τους ξεπληρώσουμε; Ο ορυκτός πλούτος είναι πιο σημαντικός από το λογιστικό "αεροχρήμα".

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "6000 ελληνικές επιχειρήσεις μετακινήθηκαν στην Βουλγαρία"

Στο ΣτΕ οι φαρμοκοποιοί για τα στρατιωτικά φαρμακεία

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά απόφασης υπουργού της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Παν. Πικραμμένου.

Ειδικότερα, ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία να ακυρωθεί η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλη Φράγκου, με την οποία εγκρίθηκε η ίδρυση και λειτουργία υποκαταστημάτων του «Στρατιωτικού Φαρμακείου Αθηνών» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, ζητούν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Έβρου και Ξάνθης με προσφυγή, που κατέθεσαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Παράλληλα, ζητούν να ακυρωθεί και προγενέστερη της κυβέρνησης Πικραμμένου απόφαση τεσσάρων υπουργών με την οποία καθορίζονται οι δικαιούχοι παροχής υπηρεσιών από τα Στρατιωτικά Φαρμακεία.

Με τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις, όπως υποστηρίζεται στις προσφυγές, επιχειρείται η ίδρυση σειράς νέων υποκαταστημάτων στρατιωτικών φαρμακείων σε μεγάλες πόλεις, όπως και η διεύρυνση των προσώπων που μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα από τα στρατιωτικά αυτά φαρμακεία.

Οι σύλλογοι υποστηρίζουν ότι με τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις επέρχεται σοβαρή νόθευση του ανταγωνισμού στον ευαίσθητο τομέα της αγοράς φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων κατά τρόπο που αντιβαίνει τις επιταγές του Συντάγματος, ενώ δημιουργούνται παράλληλα ιδιαιτέρως σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Αναλυτικότερα, υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Συντάγματος, η υπηρεσιακή κυβέρνηση Παν. Πικραμμένου είχε ως συγκεκριμένο και αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια εκλογών. Κατά συνέπεια η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις «σε κρίσιμους τομείς που έχουν σημαντικές επιπτώσεις και δεσμεύουν μετέπειτα τη νέα κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η επίμαχη απόφαση που υπογράφεται από τον κ. Φράγκο, μέλος της «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» του Π. Πικραμμένου (κυβέρνηση για την προετοιμασία των εκλογών) είναι αντίθετη στο άρθρο 37 του Συντάγματος, αλλά και παράνομη. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη απόφαση έπρεπε να υπογράφεται και από τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Υγείας.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι η λειτουργία υποκαταστημάτων στρατιωτικών φαρμακείων έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 43 του Συντάγματος, δηλαδή με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση. Ούτε, όμως, τηρήθηκαν για τη σύσταση των επίμαχων φαρμακείων τα πληθυσμιακά κριτήρια που προβλέπει ο Ν. 3918/2011 και αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις (άρθρα 4 και 5), καθώς μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα από τα στρατιωτικά φαρμακεία δεκάδες χιλιάδες πολιτών όπως είναι πολιτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ.λπ., ενώ αντίθετα υπάλληλοι άλλων υπουργείων δεν μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα.

Όμως, νοθεύεται και η ελεύθερη αγορά φαρμάκων, αφού ανατρέπονται οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού, δημιουργώντας έτσι μονοπωλιακές καταστάσεις (κρατικό μονοπώλιο φαρμάκων), που δεν είναι ανεκτές από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος, τονίζεται ότι παραβιάζεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός, καθώς τα στρατιωτικά φαρμακεία μπορούν να πωλούν φάρμακα με μειωμένες τιμές (-20%), δεν έχουν κόστος στέγασης και προσωπικού, δεν φορολογούνται, δεν υπόκεινται σε δημοτικά τέλη και φόρους κ.ά.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ οι φαρμοκοποιοί για τα στρατιωτικά φαρμακεία"

Εγκρίθηκε φάρμακο για την πρόληψη του AIDS

Την έγκρισή της για την εμπορία του αντιρετροϊκού φαρμάκου Truvada, του πρώτου σκευάσματος για την πρόληψη του AIDS... έδωσε η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA).

Μετά τη σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων η FDA έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία του σκευάσματος Truvada της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences «προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV σε υγιή άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν», σημειώνεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.

«Το Truvada μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά προτού ο χρήστης του να έρθει σε επαφή με τον ιό, σε συνδυασμό με ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, όπως η χρήση προφυλακτικών και άλλων μέσων», υπογραμμίζει η FDA.

Επισημαίνεται πάντως ότι το Truvada δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές.

Το συγκεκριμένο φάρμακο είχε εγκριθεί από την FDA τον Αύγουστο του 2004 για χρήση σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά σκευάσματα για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών άνω των 12 ετών που ήταν φορείς του ιού.

Μια κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 έδειξε ότι το Truvada είχε και προληπτική δράση καθώς μείωσε κατά 44% τον κίνδυνο μόλυνσης σε ομοφυλόφιλους άνδρες που χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα και προφυλακτικό.

Άλλη κλινική μελέτη έδειξε ότι το Truvada μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης έως και 75% σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, από τα οποία ο ένας σύντροφος είναι οροθετικός.

medicalnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε φάρμακο για την πρόληψη του AIDS"

Υποχρεωτική εφαρμογή του eCall;

Μέχρι το 2015 όλα τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να εφοδιαστούν με το σύστημα eCall, με το οποίο οι ομάδες διάσωσης θα μπορούν να... ειδοποιούνται αυτόματα σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος μέσω της πανευρωπαϊκής υπηρεσίας κλήσεων έκτακτης ανάγκης 112, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που υιοθέτησαν. Το σύστημα αυτό θα επιταχύνει την άφιξη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, σώζοντας έτσι πολλές ζωές και μειώνοντας τους τραυματισμούς.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υποστηρίξει την υποχρεωτική εφαρμογή ενός δημόσιου πανευρωπαϊκού συστήματος κλήσης έκτακτης ανάγκης βασισμένου στο 112, που θα λειτουργεί χωρίς χρέωση, προς όφελος κάθε οδηγού στην Ευρώπη. Εφόσον η εθελοντική εφαρμογή του έχει αποτύχει, καλούμε την Επιτροπή να προτείνει, το συντομότερο δυνατόν, νομοθετικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν την υποχρεωτική εγκατάσταση ενός δημόσιου συστήματος eCall βασιζόμενο στο 112 μέχρι το 2015 σε όλα τα νέου τύπου αυτοκίνητα και σε όλα τα κράτη μέλη", δήλωσαν οι εισηγητές Olga Sehnalova και Dieter-Lebrecht Koch στη σχετική συζήτηση.

Το ψήφισμα εκφράζει απογοήτευση για τις, μέχρι στιγμής, καθυστερήσεις στην εθελοντική εφαρμογή του eCall καθώς και για το μικρό ποσοστό των αυτοκινήτων που το διαθέτουν σήμερα (μόνο 0,4%). Επιπλέον, καλεί την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για την υποχρεωτική ανάπτυξη του συστήματος eCall έως το 2015, καθώς και να εξετάσει την επέκταση του στο εγγύς μέλλον και σε άλλους τύπους οχημάτων, όπως για παράδειγμα τα βαρέα φορτηγά οχήματα, τα λεωφορεία και τα πούλμαν αλλά και τα μηχανοκίνητα δίκυκλα.

Το σύστημα eCall χρησιμοποιεί την κλήση έκτακτης ανάγκης 112 διασφαλίζοντας την αυτόματη ειδοποίηση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος. Έτσι επιτυγχάνεται η μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και ο μετριασμός της σοβαρότητας των τραυματισμών αφού επιτρέπει την έγκαιρη άφιξη εξειδικευμένης και εξοπλισμένης βοήθειας μέσα στην πρώτη "χρυσή ώρα" από το ατύχημα, αναφέρει το ψήφισμα.

Το eCall θα μπορούσε να σώσει μέχρι και 2.500 ζωές ετησίως και να μειώσει τη σοβαρότητα των τραυματισμών από 10 έως 15%.

Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η δημόσια υπηρεσία eCall θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και δωρεάν για όλους τους οδηγούς στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από τη μάρκα των αυτοκινήτων τους. Επιπλέον επισημαίνουν ότι η απαραίτητη τεχνολογία είναι διαθέσιμη και ότι τα κοινά πανευρωπαϊκά πρότυπα έχουν συμφωνηθεί . Ως εκ τούτου, ζήτησαν από την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που θα υποχρεώνει τα κράτη μέλη να αναβαθμίσουν την υποδομή των υπηρεσιών τους για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τους τηλεφωνητές, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τις κλήσεις eCall έως το 2015.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει πάντως πως το δημόσιο σύστημα eCall δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέπει την ανίχνευση της διαδρομής του οχήματος και την ανάλυση των μετακινήσεων ενός προσώπου ενώ δεν έχει συμβεί ατύχημα και προσθέτει πως το eCall αποσκοπεί πρωτίστως στη βελτίωση της διαχείρισης των περιστατικών.

proho
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτική εφαρμογή του eCall;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news