facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Μετά τον χαμό με το εκλογικό επίδομα περάσαμε στα... φωνήεντα και τα σύμφωνα

Άστραψε και βρόντηξε σήμερα ο Βύρων Πολύδωρας κατά του Υπουργείου Παιδείας με αφορμή την κατάργηση από το βιβλίο της γραμματικής της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού των φωνηέντων... « η» και «ω» και των διπλών συμφώνων «ξ» και «ψ» με ταυτόχρονη προσθήκη του δίφθογγου «ου» στα φωνήεντα και την καθιέρωση των «ντ», «μπ» και «γκ» ως νέων συμφώνων.

«Είναι μέγα παιδαγωγικό λάθος να επιχειρείται ακουσίως η εκουσίως μία τόση και τέτοια σύγχυση και ασάφεια στο θεμελιώδες μάθημα διδασκαλίας των γραμμάτων της ελληνικής γλώσσας με τη σύμμιξη ελληνικών και λατινικών χαρακτήρων», τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ καταθέτοντας την υποψία του πως «τα πάντα οδηγούνται και καθοδηγούνται ύπουλα και ταχέως στην λεγόμενη φωνητική γραφή και στην αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου από το λατινικό».

Ο Βύρων υποστηρίζει μάλιστα πως το όλον θέμα πρέπει να θεωρηθεί εθνικό και αφορά όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα , τους διανοούμενους και τον ελληνικό λαό.

Ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος καλείται τώρα να απαντήσει κατά πόσο θα επιτρέψει την κυκλοφορία της εν λόγω γραμματικής και κυρίως πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της καθημερινής κακοποίησης και συνολικής υποβάθμισης της ελληνικής γλώσσας από τα περισσότερα ΜΜΕ σε πολλές καλούμενες ψυχαγωγικές εκπομπές.

briefingnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τον χαμό με το εκλογικό επίδομα περάσαμε στα... φωνήεντα και τα σύμφωνα"

«Αρχίζει η αξιολόγηση»

Συντονισμένη συνεργασία για την μεταρρύθμιση του κράτους ζητά από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός


Οδηγίες προς όλους τους υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς σχετικά με την μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης έστειλε ο πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει ότι «αρχίζει η αξιολόγηση των δομών των υπουργείων και των φορέων τους, με στόχο την αναδιάθρωσή τους», προκειμένου να εξορθολογιστεί η λειτουργία τους και η περιστολή των δαπανών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός ζητά συντονισμένη συνεργασία από όλους. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, που θα συντονίζει και θα κατευθύνει την προσπάθεια και θα συνεδριάζει τακτικά, υπό την προεδρία του.

Η επιστολή του πρωθυπουργού αναλυτικά:

«Μια από τις βασικές τομές που πρέπει να εφαρμόσει η Κυβέρνησή μας είναι η μεταρρύθμιση του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Κύρια επιδίωξή μας είναι η δημιουργία μιας αποτελεσματικής και λειτουργικής διοίκησης, απαλλαγμένης από τις χρόνιες παθογένειές της, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου και θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Μιας Διοίκησης αντάξιας ενός Κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Τις επόμενες ημέρες ξεκινά από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα και με την πολύτιμη συνδρομή του δικού μας ανθρώπινου δυναμικού, η αξιολόγηση των δομών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους με στόχο την αναδιάρθρωσή τους.

»Έτσι, θα εντοπίσουμε και θα εξουδετερώσουμε τις αδυναμίες και τις δυσλειτουργίες της Διοίκησης. Αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μέσω της συγχώνευσης ή κατάργησης ανενεργών μονάδων και υπηρεσιών, με στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπουργείων και την περιστολή περιττών δαπανών.

»Είναι επιτακτικά αναγκαίο να περιορίσουμε δραστικά τη γραφειοκρατία και τις άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Όπως, επίσης, είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός του κόστους και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

»Για να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο απαιτείται, σε κάθε βήμα, η συντονισμένη συνεργασία όλων μας.

»Για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης θα συντονίζει και θα κατευθύνει την όλη προσπάθεια ενώ θα συνεδριάζει τακτικά υπό την ευθύνη μου».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αρχίζει η αξιολόγηση»"

Επιτέλους! Ελληνας διπλωμάτης μίλησε για Εθνικά μας ζητήματα!

Ο πρέσβης της Ελλάδος στη Λευκωσία Βασίλης Παπαϊωάννου, έσπασε την ιδιότυπη "απαγόρευση" που είχε επιβληθεί επί ΥΠΕΞ, Γιώργου Παπανδρέου!

Κύπρος: Ο πρέσβης της Ελλάδος καλεί σε συσπείρωση δυνάμεων για να τεθεί τέρμα στην τουρκική κατοχή

Επιτέλους! Ενας Έλληνας διπλωμάτης μίλησε! Είχαμε χρόνια ν ακούσουμε έστω μια δημόσια δήλωση Έλληνα Διπλωμάτη για Εθνικά Θέματα! Δεν έχει περάσει ένας μήνας από τότε που ασκήσαμε δριμεία κριτική στο σύνολο του διπλωματικού σώματος για την σιωπή τους και φαίνεται ότι κάποιοι διπλωμάτες, αποφάσισαν επιτέλους, να σπάσουν το καθεστώς της ιδιότυπης σιωπής που τους είχε επιβληθεί από την διακυβέρνηση Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ!

Ετσι, ο πρέσβης της Ελλάδος στη Λευκωσία Βασίλης Παπαϊωάννου, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων, οι οποίοι προασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το πραξικόπημα του 1974 προχώρησε στη δήλωση :

«Ποτέ πια διχασμός, συσπείρωση δυνάμεων ακόμα περισσότερο σήμερα στους δύσκολους καιρούς, που βιώνουμε καθημερινά τις τραγικές συνέπειες του πραξικοπήματος».

Δίνουμε το μήνυμα της αποφασιστικότητάς μας, πρόσθεσε, μπροστά στις τραγικές συνέπειες που ακόμα βιώνουμε, να αγωνιστούμε στην μνήμη των πεσόντων για να τεθεί τέρμα στην τουρκική κατοχή και να αποκατασταθεί η ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία.

Θα μου πείτε, μα δεν είπε και τίποτε σημαντικό ! Τα αυτονόητα δήλωσε!

Κι όμως φίλες και φίλοι! αναζητήστε μια δήλωση Ελληνα διπλωμάτη για Εθνικά μας ζητήματα! `φάτε" όλο τον Ελληνικό τύπο στο Google! δεν θα βρείτε τίποτε!

Αλλά για να είμαι ακριβοδίκαιος, ακόμη και να υπήρχε κάποιος που έκανε μια δήλωση, δεν υπήρχε περίπτωση να "περάσει" -έστω- ακόμη και στα ψιλά των εφημερίδων του συστήματος που προετοίμαζε στωικά το έδαφος για την Πρωθυπουργοποίηση του ΓΑΠ!

Ως εκ τούτου, η δημόσια δήλωση του κ.Παπαϊωάννου, καταγράφεται ως άξια συγχαρητηρίων, γιατί κάποιος που γνωρίζει πολλά ... επιτέλους μίλησε!

aegeantimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτέλους! Ελληνας διπλωμάτης μίλησε για Εθνικά μας ζητήματα!"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τριπόλεως - Καλαμάτας

Από την Τρίτη (17-7-2012) έως την Παρασκευή (20-7-2012), καθημερινά από την 06.00 ώρα έως τη δύση του ηλίου., θα πραγματοποιούνται... κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τριπόλεως - Καλαμάτας.

Οι ρυθμίσεις αφορούν βραδυπορίες ή και διακοπές της κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις του αυτοκινητοδρόμου και αποκλεισμό της κυκλοφορίας σε τεχνικά έργα και σε γέφυρες μεγάλου μήκους, λόγω διέλευσης υπέρβαρου και υπερμεγέθους οχήματος της εταιρείας του ΑΔΜΗΕ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ).

Η κυκλοφορία κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα διεξάγεται κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην διακόπτεται η κίνηση των διερχόμενων οχημάτων, σύμφωνα με υποδείξεις των τροχονόμων και κατάλληλη σήμανση.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τριπόλεως - Καλαμάτας"

Μ.ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια στα έξυπνα τηλέφωνα

Απόλυτος ήταν ο επικεφαλής δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης επισημαίνοντας σήμερα ότι τα κινητά τηλέφωνα νέας τεχνολογίας, αποκαλούμενα και smart phones δεν παρέχουν καμία ασφάλεια απορρήτου στους κατόχους τους γατί είναι και λειτουργούν όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Δυστυχώς, επισήμανε, μιλώντας στο Mega υπάρχει ελεύθερο στο εμπόριο λογισμικό το οποίο επιτρέπει με σχετικά απλό τρόπο την πλήρη παρακολούθηση του κατόχου του: Την καταγραφή των συνομιλιών του, την υποκλοπή των sms και των email του καθώς και την παρακολούθηση του στίγματός του εφόσον το τηλέφωνο διαθέτει σύστημα GPS.

Η υπηρεσία μας προσπαθεί και αντιμετωπίζει αυτό το φαινόμενο, είπε ο κ. Σφακιανάκης, αλλά ο μοναδικός τρόπος προστασίας των πολιτών είναι αφενός να προσέχουν ποιος τους στέλνει μηνύματα και αφετέρου να κάνουν-σε περίπτωση που έχουν κάποια υποψία- επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του κινητού.

Τέλος, επισήμανε, ότι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί το απόρρητο των συνομιλιών είναι να προμηθευτεί ο πολίτης ένα τηλέφωνο απλό, παλιάς τεχνολογίας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Μ.ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια στα έξυπνα τηλέφωνα"

Ετοιμάζουν νέο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές

Κόβεται πλήθος απαλλαγών και εκπτώσεων. Οσες παραμείνουν θα συνδεθούν με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλος στόχος η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών

Προ των πυλών είναι η κατάργηση πλήθους φοροαπαλλαγών.
Το προανήγγειλε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας σε φορολογικό συνέδριο. Συνέδεσε μάλιστα το «ψαλίδισμα» απαλλαγών και εκπτώσεων με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σταδιακά σε μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Επίσης ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη θεσμοθέτηση ενός απλού και ενιαίου πλαισίου φορολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στην επιδίωξη για αύξηση του αφορολόγητου ορίου και τον περιορισμό των κλιμακίων.
Πιο αναλυτικά, μιλώντας για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης τόνισε πως «οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται σε όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη φορολογική βάση με ελάχιστες και κοινωνικά επιβαλλόμενες περιπτώσεις απαλλαγών και ειδικών ρυθμίσεων ώστε τα δημόσια έσοδα να είναι υψηλά και οι συντελεστές όσο το δυνατόν πιο χαμηλοί». Οπως προκύπτει από τη δήλωση αυτή, θα μείνουν ελάχιστες φοροαπαλλαγές οι οποίες αναμένεται να συνδεθούν με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Προς την κατεύθυνση αυτή, στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται οι ακόλουθες:
Οι εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρική περίθαλψη, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. σε ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος.
Η πρόσθετη μείωση φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.
Τα επιπλέον αφορολόγητα όρια για προστατευόμενα τέκνα και ανάπηρους.
Οι απαλλαγές από φόρους μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών ή γονικών παροχών για όσους αποκτούν πρώτη κατοικία.
Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου.
Οι εκπτώσεις δαπανών από μισθώματα και γεωργικά εισοδήματα.
Οι απαλλαγές από έμμεσους φόρους για πολύτεκνους και τρίτεκνους.
Επίσης από τις δηλώσεις του κ. Μαυραγάνη προκύπτει πως η κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων, η οποία προβλέπεται άλλωστε στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να επιδιωχθεί, στη συνέχεια, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, η μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών.
Συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, στον ΦΠΑ και στη φορολογία ακινήτων.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, για όσους φορολογούμενους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού -για ανάπηρους, τρίτεκνους και πολύτεκνους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους?, καθώς επίσης για όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες, μειονεκτικές περιοχές, ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές θα διατηρηθούν κι ορισμένες θα αντικατασταθούν με επιδόματα.
Για όλους τους υπόλοιπους οι απαλλαγές θα περικοπούν ή θα καταργηθούν πλήρως, ανάλογα με το ύψος του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.
Οι αλλαγές που εξετάζονται
Ενιαίος συντελεστής για τις επιχειρήσεις

Αλλάζει εκ βάθρων το φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων.
Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η καθιέρωση ενιαίας φορολογικής μεταχείρισης για όλες τις εταιρείες (ανώνυμες, ομόρρυθμες ετερόρρυθμες, δικηγορικές, κοινοπραξίες κ.λπ.) με την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα μερίσματα από 25% που είναι σήμερα στο 20% ή 15% καθώς και η κατάργηση ρυθμίσεων, όπως της φορολόγησης της επιχειρηματικής αμοιβής των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταίρων.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Μιλώντας στο ετήσιο φορολογικό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου επισήμανε ότι «θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί μια ενιαία αντιμετώπιση της εταιρικής δραστηριότητας, η οποία σήμερα φορολογείται διαφορετικά ανάλογα με τη νομική μορφή της εταιρείας».
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι φορολογικοί κανόνες που προσδιορίζουν το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων διαφέρουν ανάλογα με τη νομική μορφή της εταιρείας, προκαλώντας έτσι οικονομικές στρεβλώσεις αλλά και έναν αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Σήμερα, στις ατομικές επιχειρήσεις επιβάλλεται φόρος μέχρι 45%, στις Ανώνυμες Εταιρείες και τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης μέχρι 40%, στις δικηγορικές εταιρείες μέχρι 25% και στους εταίρους των Ομόρρυθμων Εταιρειών η συνολική τελική επιβάρυνση φθάνει στο 30-40%.
Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των επιχειρήσεων. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σχέδιο
Λιγότερα κλιμάκια, αύξηση αφορολογήτου

Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, μέσω της εφαρμογής μιας νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια και μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.
Το προσχέδιο του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για το εισόδημα, τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, το νέο ποινολόγιο για τους φοροπαραβάτες και το περιουσιολόγιο αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη Αυγούστου και θα τεθεί σε μίνι-διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς. Στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου. Οι περισσότερες από τις νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από το 2013.
Το σενάριο
Στις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και η επανεξέταση του αφορολογήτου ορίου προς τα πάνω.
Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει πρόταση η οποία προβλέπει ότι τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου θα μειωθούν από 8 που είναι σήμερα σε 5 ή 6. Οι όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν, πάντως, από τις αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια θα αντισταθμιστούν από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου. Βάσει των σχεδίων της κυβέρνησης το αφορολόγητο θα αυξηθεί από τα 5.000 στα 8.000 ευρώ ή ακόμη και στα 10.000 ευρώ, σταδιακά εντός των προσεχών ετών.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμάζουν νέο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές"

Διασύνδεση του TAXISNET με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν προσφάτως την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το TAXISNET της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, γνωμοδοτώντας πως οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου είναι επαρκείς.

Το μέτρο αποσκοπεί στην καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο συναλλαγής, αντί όπως συμβαίνει σήμερα αυτό να γίνεται με τις τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποχρεούνται να υποβάλουν οι έμποροι.

Σημειώνεται πως η ηλεκτρονική σύνδεση του συστήματος TAXISNET με τις ταμειακές μηχανές επιχειρήσεων και επαγγελματιών που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής είναι τεχνικά έτοιμη από τον προηγούμενο Ιούλιο. Πλέον μετά την έγκριση της τεχνικής διαδικασίας από την ΕΕ ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτησή του κάτι που αναμένεται να γίνει από το φθινόπωρο με παράλληλη κινητοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Όταν εγκατασταθεί το σύστημα, το μέρος της τιμής που αντιπροσωπεύει ο ΦΠΑ θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου και όχι σε εκείνον του πωλητή. Έτσι, σε συνδυασμό με τους αυστηρούς ελέγχους του ΣΔΟΕ θα περιορισθεί στο ελάχιστο η φοροκλοπή στο ΦΠΑ.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Διασύνδεση του TAXISNET με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων"

10 κρούσματα φυματίωσης σε μεγάλο εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας

Πρόκειται για πολύ γνωστό εστιατόριο,πασίγνωστης αλυσίδας κατασκευής παραδοσιακών ασιατικών εδεσμάτων.Των γνωστών σούσι

Πρόκειται για το υποκατάστημα της NUDLE BAR στην περιοχή του Συντάγματος στην οδό Απόλλωνος

Το συγκεκριμένο κατάστημα δουλεύει ιδιαίτερα με delivery

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε πρόκειται για πολύ σοβαρή περίπτωση, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσοι από τους πελάτες του εστιατορίου μπορεί να έχουν προσβληθεί από φυματίωση.

Η Περιφέρεια Αττικής έβγαλε ανακοίνωση, ενημερώνοντας για το θέμα.

Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε η περιφέρεια Αττικής:

"Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή κρούσμα φυματίωσης που εκδηλώθηκε σε εργαζόμενο εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος νοσηλεύεται υπό θεραπευτική αγωγή στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», προέβη άμεσα στις εξής ενέργειες:

-Στον προληπτικό έλεγχο με δερμοαντίδραση mantoux όλων των εργαζομένων στο εστιατόριο. Από τους 18 εργαζομένους που ελέγχθηκαν, οι 9 βρέθηκαν με θετική mantoux και παραπέμφθηκαν για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο, του οποίου τα αποτελέσματα αναμένονται.

-Στους εργαζομένους που βρέθηκαν αρνητικοί στον προληπτικό έλεγχο με δερμοαντίδραση mantoux, δόθηκε οδηγία, να λάβουν φαρμακευτική αγωγή για ένα μήνα προληπτικά.

-Στους εργαζομένους που βρέθηκαν θετικοί στη δερμοαντίδραση mantoux, δόθηκε οδηγία να καλυφθούν προληπτικά με φαρμακευτική αγωγή όλο το συγγενικό τους περιβάλλον, καθώς και τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί τους."

Διαβάστε Περισσότερα » "10 κρούσματα φυματίωσης σε μεγάλο εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας"

Απειλούνται με πτώχευση ηλεκτροπαραγωγοί φωτοβολταϊκών

Πράσινη ενέργεια,πράσινες υποσχέσεις,πράσινα άλογα!!!

Απλήρωτοι όσοι τους πίστεψαν και έβαλαν φωτοβολταϊκά,με ότι κινδύνους για την περιουσία τουςς μπορεί να σημαίνει αυτό.

Μαζική πτώχευση χιλιάδων ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά λόγω στάσης πληρωμών από τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ εντοπίζει ο Σύνδεσμος Παραγωγών από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα ζητεί την άμεση παρέμβασή του προς εξόφληση των οφειλομένων στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά.

Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής:

“Αξιότιμε κε Υπουργέ

Καταρχήν με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε προσωπικά να σας συγχαρούμε για την ανάληψη της ηγεσίας του κρίσιμου για την Εθνική Οικονομία αυτού Υπουργείου και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο ομολογουμένως έργο που καλείστε να επιτελέσετε.

Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών μας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα των πληρωμών των παραγωγών ενέργειας από Φ/Β, βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε και σε εσάς ζητώντας την ύστατη παρέμβασή σας όσον αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ είτε μέσω δανείου από το ΤΠΔ, όπως συζητείται ατελέσφορα τρεις μήνες τώρα, είτε ως αύξηση κεφαλαίου του.

Η τραγική κατάσταση στην οποία οι χιλιάδες παραγωγοί ενέργειας από Φ/Β έχουν περιέλθει όσον αφορά τις πληρωμές τους από ΛΑΓΗΕ και η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών τριών και οσονούπω τεσσάρων μηνών, τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην μαζική πτώχευση και συνιστά πλέον θρυαλλίδα ακραίων κοινωνικών συμπεριφορών ένεκα του κλίματος απόγνωσης και οργής που επικρατεί.

Όπως προφανώς γνωρίζετε ο κλάδος τον ΑΠΕ είναι χαρακτηριστικά εντάσεως κεφαλαίου και ως τέτοιος φέρει σημαντικό τραπεζικό δανεισμό με επαχθείς λόγω και της οικονομικής κρίσης όρους. Η ανελαστική τοκοχρεωλυτική εξυπηρέτηση του δανεισμού αυτού αλλά και η απόδοση ΦΠΑ για τιμολόγια που οι παραγωγοί εξέδωσαν αλλά δεν έχουν εισπράξει, απορροφά το 75% των εισροών τους και συνεπώς είναι αδύνατο να καλυφθούν από ίδια κεφάλαια.

Έτσι ο ευρύτατος αυτός κοινωνικός ιστός, η επιχειρηματική τάξη αλλά και ο τραπεζικός κλάδος που εμπλέκονται στις ΑΠΕ και τα Φ/Β ειδικότερα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή οικονομικά μαζική κατάρρευση που όμοια της στον παρελθόν μάλλον δεν υφίσταται για να συγκριθεί.

Αξιότιμε κε Υπουργέ

Εκ της προηγούμενης θέσης σας στην Γενική Διεύθυνση του ΙΟΒΕ και της εξαιρετικής μελέτης που το ίδρυμα αυτό διεξήγαγε και δημόσια παρουσιάσατε τον Ιούλιο του 2011 σχετικά με τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την απορρόφηση του 60% του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ) προς επιδότηση των ορυκτών καυσίμων, γνωρίζετε πολύ καλά πως το διευρυνόμενο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ δεν οφείλεται στις ΑΠΕ.

Σύμπλεγμα στρεβλώσεων με προεξέχοντα τον Μηχανισμό ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΜΚ) συντελούν στην τεχνητή υποβάθμιση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) και συνεπώς στην διόγκωση του κενού που το τέλος ΕΤΜΕΑΡ καλείται να καλύψει δηλαδή της διαφοράς της πλήρους αποζημίωσης των ΑΠΕ που είναι το Feed-in-Tariff (FIT) από ένα μέρος μόνο του κόστους της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής που είναι η ΟΤΣ.

Επιπλέον μέσω του μηχανισμού αυτού ζημιώνεται και η ίδια η εθνική οικονομία αφού φθηνή λιγνιτική ισχύς υποκαθίσταται από ακριβό εισαγόμενο φυσικό αέριο όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΔΕΗ έχει καταγγείλει και μάλιστα εκτός του ανταγωνιστικού «χρηματιστηρίου» του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) και της ΟΤΣ.

Είναι λοιπόν προφανές πως όποιο πρόσκαιρο μέτρο και να ληφθεί, αν οι στρεβλώσεις αυτές δεν αρθούν ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ θα παραμένει προβληματικός. Το έλλειμμα του, που πυροσβεστικά επιχειρείται να καλυφθεί από το ΕΤΜΕΑΡ δυσφημώντας κατάφορα τις ΑΠΕ, είναι απολύτως δομικό έλλειμμα της Προμήθειας συνολικά και όχι των ΑΠΕ και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό οι φορείς των ΑΠΕ έχουν επανειλημμένα προτείνει την ενσωμάτωση του στο κόστος ενέργειας.

Επιπλέον ότι επιπρόσθετο επιχειρείται να επιβαρύνει τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ όπως για παράδειγμα η ΣΗΘΥΑ άνω των 35MW (άρθρο 197, ν. 4001/2011 και ΥΑ Δ5-ΗΛ/Γ/Φ1/749 ΦΕΚ Β΄ 889/22.3.2012 για την οποία ο ΣΠΕΦ έχει προσφύγει στις 11/5/12 με αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ), οφείλει να προηγείται λεπτομερής οικονομικός προϋπολογισμός της πορείας του λογαριασμού με εξασφάλιση των απαραίτητων πρόσθετων κάθε φορά πόρων και χωρίς να διακινδυνεύεται έτσι η βιωσιμότητα των ΑΠΕ αλλά και να δυσφημούνται μονίμως αυτές στο κοινωνικό σύνολο ως μοναδικές δήθεν υπαίτιες κάθε ελλείμματος που προκύπτει.

Σε μια χώρα όπου επισταμένα ευαγγελίζεται την ανάπτυξη και προσπαθεί καθημερινά να πείσει για την ανάγκη παραγωγικών επενδύσεων, είναι αδιανόητη η βίαιη πτώχευση των ηλεκτροπαραγωγών από Φ/Β και η εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που αυτή θα επιφέρει.

Τουλάχιστον ουδείς από εμάς φαντάζεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συντελεστεί εντός της ομαλότητας και των θεσμικών πλαισίων που γνωρίζουμε.

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας προς εξόφληση των οφειλομένων στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά.

Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση

Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος

Δρ. Κώστας Δανιηλίδης – Αντιπρόεδρος

Όλγα Αγγελοπούλου – Γεν. Γραμματέας”

Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλούνται με πτώχευση ηλεκτροπαραγωγοί φωτοβολταϊκών"

ΟΗΕ: «Ο ορυκτός πλούτος μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση»

Υπόγειο θησαυρό κρύβει η Ελλάδα, ικανό να τη βγάλει από την οικονομική κρίση… Σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως δημοσιεύτηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα «Figaro», επισημαίνεται ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας, εάν τον εκμεταλλευτούμε σωστά, μπορεί να αποβεί σωτήριος για το οικονομικό αδιέξοδο.

Μοναδική χώρα στην παραγωγή χουντίτη (υλικό που χρησιμοποιείται κατά της φωτιάς), πρώτη στην προμήθεια βωξίτη, περλίτη και στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη και παράλληλα δεύτερη στην Ευρώπη και πέμπτη σε όλο τον κόσμο στην παραγωγή λιγνίτη. Αυτός είναι ο άσος που κρύβει η Ελλάδα στο… μανίκι και που μπορεί να είναι η λύση εξόδου από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, ο τομέας των εξορύξεων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας καθώς αντιπροσωπεύει το 3% – 5% του ΑΕΠ, ενώ απασχολεί επισήμως 20.000 άτομα και ανεπισήμως 60.000 εργαζομένους. Ειδικότερα, ο λιγνίτης προμηθεύει 21 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ότι το 2009 η συνολική παραγωγή του ορυκτού πλούτου ήταν περίπου 63 εκατομμύρια τόνοι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι συνολικά οι πωλήσεις σε ορυκτά και μέταλλα ανέρχονται ετησίως στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, η παραγωγή το 2009 σημείωσε σημαντική πτώση, που αποδίδεται στην ύφεση. Τη στιγμή που η παραγωγή βωξίτη, για παράδειγμα, το 2008 ανήλθε στους 2,1 εκατομμύρια τόνους, το 2009 έπεσε στους 1,9.

Περιθώριο εκμετάλλευσης

Από την έκθεση του ΟΗΕ προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα σε ορυκτά, τα οποία η χώρα έχει πάψει να εκμεταλλεύεται ή δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτά. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον πηλό, τον ασβεστόλιθο, το σχιστόλιθο, την καολίνη και το γύψο.

Στη «Figaro» αναφέρεται ότι οι προοπτικές στον τομέα των ορυκτών και των μετάλλων διαφαίνονται καλές. Επικαλούμενη Αμερικανούς αναλυτές, αναφέρει ότι η μεταλλευτική βιομηχανία θα πρέπει να ανακτήσει τη δύναμή της κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2013, ενώ σύμφωνα με άλλη εκτίμηση η βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να «ανεβαίνει» εξαιτίας της μεγάλης διεθνούς ζήτησης των ελληνικών μετάλλων και ορυκτών.

Εμπόδιο … οι τοπικές κοινωνίες

Πάντως, όπως αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα, συχνά η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας σκοντάφτει σε… εμπόδια. Η τοπική κοινωνία παραδοσιακά αντιδρά λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να αποφέρουν αυτές οι δραστηριότητες. Είναι γνωστή άλλωστε η αντίσταση των κατοίκων για τη δημιουργία των εργοστασίων χρυσού στη Χαλκιδική το 2002, τα οποία μάλιστα είχαν παρουσιαστεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ένας «επικείμενος κίνδυνος» για το περιβάλλον.

Αυτές οι δυσκολίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν γίνει αιτία πολλές φορές ώστε να αποτρέψουν ξένους επενδυτές να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα. «Οι Βρυξέλλες πιστεύουν σήμερα πως η χώρα δεν ξεπουλά τον πλούτο της για να προσελκύσει ξένους επενδυτές», αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.

Κοιτάσματα ορυκτών
Μοναδική χώρα στην παραγωγή χουντίτη
Πρώτη στην προμήθεια βωξίτη και περλίτη στην Ευρώπη
Πρώτη στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη
Πέμπτη παγκοσμίως στην παραγωγή λιγνίτη

Ανεκμετάλλευτα
Πηλός
Ασβεστόλιθος
Σχιστόλιθος
Καολίνη
Γύψος

antinews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ: «Ο ορυκτός πλούτος μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση»"

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑ-ΕΥΠ,ΤΑ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ BLOGS,ΤΟΥΣ "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΙΣΤΟΛΙΑ",ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ MARFIN,ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ PROTON,ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟ,ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ,ΤΟ HOT DOC Κ.Α-- ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΔΌΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΟ ΧΩΝΙ".

Ο Κώστας Βαξεβάνης είναι ένας δημοσιογράφος,του οποίου η δουλειά πολλές φορές γίνεται αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επιπεδο. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται μέσα απο τις εκπομπές του,άλλα και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που κανει στο koutipandoras.gr και στο HOT DOC αποτέλεσαν την αφορμή της συνέντευξης,την οποία και κλείσαμε μεσώ Twitter με τον δημοσιογράφο.

Τo Hot Doc είναι ενα νέο δημοσιογραφικό- αποκαλυπτικό περιοδικό το οποίο έκανε την εμφάνιση του στο χώρο του τύπου,τους τελευταίους μήνες. Τι σας έκανε εν μέσω κρίσης,και με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του έντυπου τύπου,με τα διαφημιστικά πακέτα να είναι σχεδόν μηδενικά,να προχωρήσετε στην έκδοση του;

-Να φανταστείς εμείς στο περιοδικό,τώρα στήνουμε το διαφημιστικό τμήμα. Κινηθήκαμε σε όλα με τον αντίστροφο τρόπο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει το γεγονός να στήνονται περιοδικά για να απορροφήσουν διαφήμιση που έδινε κάποιος δικός τους φίλος , κολλητός κτλ. Εμείς δεν είμαστε αυτής της λογικής. Κάναμε ένα περιοδικό γιατί πιστεύουμε πως στην Ελλάδα που ζήσαμε τα εξώφυλλα και τα περιοδικά του κώλου,μεταφορικά και κυριολεκτικά ,ξεκίνησε μια εποχή αυτογνωστική. Καταλάβαμε πως και κάτι άλλο πρέπει να γίνει. Αυτο το αποδεικνύει και η κυκλοφορία του περιοδικού. Έχουμε ενα κοινό το οποίο είναι πολύ μαχητικό. Το βλέπουμε και στα social media το πως ανταποκρίνεται. Είναι ένα περιοδικό το οποίο μενει. Μπορίς να το κρατήσεις για να το έχεις και ως αρχείο να το διαβάσεις μετά απο 1 μήνα .Ένα τέτοιο περιοδικό δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Τα τελευταία περιοδικά τέτοιου τύπου ήταν τα ποικίλης ύλης – πολιτικά τα οποία έκλεισαν με την έλευση του ΚΛΙΚ και των συναφών περιοδικόν. Έπειτα δεν υπήρξε στην Ελλάδα κάτι.

Στο τελευταίο ΗΟΤ DOC κάνετε ένα άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις διαπλεκόμενες σχέσεις μεταξύ Τραπεζιτών,Παρακράτους και συγκεκριμένων blogs που τα έχουν γνωστοί δημοσιοκαφροι.

-Ας τα πάρουμε από την αρχή Ο δημοσιογράφος του Reuters Steven Grey παρακολουθούνταν,ώστε κάποιοι να ξέρουν το τι μαθανει...την ώρα που κάνει ερεύνα για συγκεκριμένη τράπεζα...Πείτε μας για την υποθεση...Τι παίχτηκε;

-Μέχρι σήμερα μιλάγαμε για μια διαπλοκή μεταξύ επιχειρηματιών,πολιτικών και δημοσιογράφων .Αυτό το πράγμα πλέον δεν υπάρχει. Έχει γίνει ακόμη χειρότερο. Δεν μιλάμε για διαπλοκή πλέον και αλληλοκάλυψη συμφερόντων.

Μιλάμε για ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας το οποίο λειτουργεί αυθαίρετα,όπως γουστάρει , όποτε γουστάρει και μετά θεσμοθετεί για να καλυφθεί. Αν πάρετε διάφορα παραδείγματα ,ειδικά στο τομέα των τραπεζών θα καταλάβετε.

Βλέπετε τι έγινε με την Proton Bank.Την ώρα που ερευνούσε η δικαιοσύνη την Proton Bank για 780 εκατομμύρια, καμιά τράπεζα της Ελλάδας δεν έκανε σχετικό έλεγχο γι αυτο. Ουτε για καμιά άλλη τράπεζα.

Στη Τράπεζα της Ελλάδος που είναι θεσμικό όργανο ,ο Βενιζέλος της δίνει 100 εκατομμύρια για να την ενισχύσει , το λογιστήριο του κράτους λέει πως αυτό είναι παράνομο, εκείνος το κάνει και πάει και κάνει νόμο για να μην έχει ευθύνη .

Μιλάμε για ενα κλειστό σύστημα εξουσίας το οποίο πια δρα παρακρατικά. Είναι πέρα απο κάθε έλεγχο.

Τις μέρες που ψηφιζαμε για να βγάλουμε κυβέρνηση,περάσανε δεκάδες νόμοι στην Ελληνική Βουλή,με τους οποίους τακτοποιούν νομικές εκκρεμότητες που έχουν.

Πχ το Mall,κάτι νταμάρια -Τακτοποιήθηκε το The Mall Athens το οποίο είχε βγει πως ήταν αυθαίρετο;;;

-Όλα τα Mall.

Eιχαν προσφύγει οι κάτοικοι εναντίον της εταιρείας στο συμβούλιο της επικράτειας,υπήρξε η γνωμοδότηση ,πριν την απόφαση,του εισηγητή για το συμβούλιο της επικρατείας και επι κυβέρνησης Παπαδημου,την ώρα που Πασοκ και ΝΔ μάλωναν για τον ποιον θα βγάλουν πρωθυπουργό,ψηφίσαν μαζί στη Βουλή,έναν νόμο που αλλάζει οτι προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος προκείμενου να δομηθεί κάτι.

Δηλαδή απελευθερώνουν την δόμηση σε οτι αφορά τις διαστάσεις,ύψος κτλ και νομιμοποιούν με αυτό, το Mall .

Έχεις ένα κράτος το οποίο όχι μόνο λειτουργεί υπέρ των επιχειρηματιών , αλλά δρα παρακρατικά. Ποια τράπεζα εχει ελεγχθεί στην Ελλάδα;Η ιστορία με την Proton αποκάλυψε ενα παράλληλο σκάνδαλο απο κάτω. Ποιο ήταν αυτό;

Η Proton έδωσε 80 εκατομμύρια σε offshore εταιρείες ,οι οποίες offshore εταιρείες χωρίς αντίκρισμα,χωρίς να έχουν το νόμιμο αντίκρισμα,έκαναν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Ποιος το ερεύνησε αυτό;

Αναγκάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδας να πει πως αυτό έγινε παράτυπα και παράνομα. Ποιος το το ερεύνησε;

Και αυτές οι offshore εταιρείες,συναντιούνται με άλλες offshore εταιρείες,οι οποίες επίσης είναι στην Πειραιώς κάτω απο έναν επιχειρηματία. Και εμφανίζεται τώρα η κάθε μια τράπεζα να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη διπλανή τράπεζα. Και κάνουν έναν κύκλο ...δηλαδή δεν βγάζουν καν λεφτά απο την τσέπη. Μεταφέρονται εικονικά ποσά ,η άλφα τράπεζα δίνει δάνειο για να κάνει αύξηση μετοχικοί κεφαλαίου η βήτα τράπεζα , η βήτα δίνει λεφτά στη γ' τράπεζα για να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μετα η γ'τραπεζα δίνει ξανά τα λεφτά στην Άλφα τράπεζα.

Καταρρέει ολόκληρη η Κύπρος. Και παμε πισω στην ιστορία που λεμε O Steven Gray έβγαλε ένα θέμα όπως βγάλαμε και εμείς για το πως η Marfin και τα αφεντικά της έκαναν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έπρεπε να διερευνηθούν. Έδωσαν πχ στο Βατοπέδι 115 εκατομμύρια ευρώ ,τα οποία επέστρεψε το Βατοπέδι ,ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων Marfin . Αυτό το έγραψε ο Steven Gray .Το γράψαμε και εμείς ,.Το έβγαλαν τα κανάλια και τα blogs.

Για οτι αφορούσε όμως την Πειραιώς δεν γράφτηκε τίποτε .

Όταν ερευνούσαμε εμείς το θέμα με τις τράπεζες,πριν απο 3 τεύχη,εμφανίζονται διάφορα blogs μέσα σε 40 λεπτά,να βαφτίζουν ,έναν απο τους πιο καλούς ερευνητές του Reuters τον Steven Gray,ως άνθρωπο που ήρθε να χτυπήσει την Ελλάδα. Και όχι μόνο τον βαφτίζουν έτσι,αλλά εμφανίζουν και φωτογραφία που είναι αποτέλεσμα παρακολούθησης. Για οποίον ξέρει είναι μια φωτογραφία τραβηγμένη απο 50 μέτρα με τηλεφακό και κατεβασμένο διάφραγμα και κόκο.

-Οπότε του την έβγαλαν για να στείλουν μήνυμα σε αυτόν,οτι τον παρακολουθούν ή για να στείλουν μήνυμα κάπου αλλού;

-Όχι,αυτό έγινε λίγο πριν βγει το τεύχος του HOT DOC περιπτερά ... έβγαλαν το θέμα με την λεζάντα οτι ήρθε ο Steven Gray για να χτυπήσει την Ελληνική Οικονομία.

Επειδή οτι θα έγραφε εκείνος ή οτι θα γράφαμε εμείς για τις τράπεζες,ήθελαν να το ταυτίσουν με χτύπημα κατά της Ελληνικής οικονομίας. Και την επόμενη μέρα οταν βγαίνει το περιοδικό στα περίπτερα,εμφανίζεται στο Fimotro του Παπαγιαννη αυτή η απόδειξη με την ΕΥΠ και λίγο αργότερα ακομη 10 – 15 αποδείξεις για άλλους δημοσιογράφους.

Αυτό το πράγμα είναι παρακρατική λειτουργιά.

-Και τα Blogs στο κόλπο;Υπάρχουν πελατειακές σχέσεις με blogs;

-Όχι δεν υπάρχουν πελατειακές σχέσεις. Υπάρχει χρηματοδότηση των blogs απο συγκεκριμένους επιχειρηματικούς παράγοντες. Ανοίξτε τα blogs και δείτε αν εχει χτυπηθεί ποτέ η Τράπεζα Πειραιώς ή εάν έχει χτυπηθεί ποτέ απο τα συγκεκριμένα blogs ο Μαρινακης. Χτυπιούνται πάντα οι συγκεκριμένοι και μετά γίνεται μια κωλοτουμπα και χτυπιούνται κάποιοι άλλοι.

Εγώ τους έχω καλέσει επίσημα να απαντήσουν.

Εμείς στο koutipandoras.gr είμαστε 10 άτομα και κάνουμε 50 αναρτήσεις την μέρα. Να μας πουν αυτοί που κάνουν 400 αναρτήσεις την μέρα,ποιος πληρώνει τους 10-15 δημοσιογράφους που έχουν,όσους έχουν... για να κάνουν αναρτήσεις. Ας απαντήσουν. Εμας μας πληρώνει η διαφήμιση. Αυτοί που βρίσκουν τα λεφτά για να πληρώνουν ανθρώπους να κάνουν αναρτήσεις όλη μέρα,ακόμη και ολόκληρη τη νύχτα,απο τη στιγμή που δεν έχουν διαφημίσεις;

-Αναφορικά με την πλάστη επιταγή της ΕΥΠ και τα χρήματα που δήθεν εισπράξατε απο την υπηρεσία ,ήθελαν να στείλουν κάποιο μήνυμα και σε εσάς;

-Όχι,αυτό δεν ήταν κάποιο μήνυμα. Αυτό ήταν ξεκάθαρη προσπάθεια αποκαθήλωσης .Ισχύει αυτό που έλεγε ο μέγας της προπαγάνδας. Συκοφαντείς συκοφαντείς και στο τέλος κάτι θα μείνει .Δεν ξέρει η γιαγιά για παράδειγμα που το διαβάζει αυτό,πως είναι εμφανώς πλαστό για διάφορους λόγους.

Εκείνη την περίοδο είχα γράψει ενα άρθρο στο οποίο έλεγα,πως στην αρχή βγαίνει αυτό,μετά βγαίνει κάτι άλλο και μετά σε εκτελεί κάποιος στο δρόμο και όλα αυτά μετά δένουν σαν να είναι ένα παρελθόν κρυφό ...Δεν απαραίτητα για να συκοφαντήσουν. Μπορεί να είναι πράγματα τα οποία να θέλουν να δικαιολογήσουν μια εγκληματική πράξη εναντίον σου στο μέλλον.

Για να πέσει μετά και μια προκήρυξη απο την “Σέχτα του Αγανακτισμένου πχ Μιχάλη” ή απο την “Σεχτα 3 πουλάκια κάθονταν” που θα λέει πως έγινε επειδή είχε σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες κτλ και θα πάει μετά στο μυαλό του άλλου πως γι'αυτο τον λόγο είχε βγει τότε η απόδειξη.

Και όπως ξέρεις οι νεκροί δεν μιλάνε για να τα αναιρέσουν αυτα.

Παρακράτος. Πρόκειται για παρακράτος.

-Την σφραγίδα της ΕΥΠ που την βρήκαν;Ποιος έστησε το παιχνίδι;

-Εμείς ξέρουμε ποιος το έστησε το παιχνίδι και έχουμε γράψει στο τελευταίο τεύχος οτι είναι κοινά συμφέροντα ενός ομίλου επιχειρηματιών ,ενός δικηγόρου και ενος υπόδικου παλιού της ΕΥΠ.Αν δείτε ποιους δημοσιογράφους εχει κατηγορήσει στέλνοντας αυτά τα πλαστά παραστατικά στην ΕΣΗΕΑ , είναι όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι που τον έχουν χτυπήσει ή έχουν χτυπήσει συγκεκριμένες τράπεζες. Παρακράτος.

-Η ΕΥΠ παίζει ρόλο στην υπόθεση;

-Δεν το ξέρω αυτο. Αλλα μέσα υπάρχει άνθρωπος της και μάλιστα υπόδικος. Ο οποίος έχει πιαστεί.

-Είναι μόνο αυτός;

-Όχι. Είναι ομάδα ολόκληρη .Είναι μια παραΕΥΠ,η λειτουργιά της οποίας ξεκινά απο το 2004.

Το 2004 δημιουργήθηκε,ανδρώθηκε επι Ολυμπιακών Αγώνων,όταν είχε θεσμικό ρόλο παρακολούθησης και αυτή τη λειτουργία της παρακολούθησης την χρησιμοποίησε αργότερα για ιδιοτελή σκοπό. Δηλαδή έκανε παρακολούθηση μια ομάδα τεχνικών, ο Σ.Κ ο Κ.Α ,έχουμε τα ονόματα τους,οι οποίοι παρακολουθούσαν και στη συνεχεία όλα αυτά τα στοιχειά παρακολούθησης τα διοχέτευαν σε επιχειρηματίες κτλ και έτσι πούλαγαν πληροφορίες.

Έτσι δημιούργησαν έναν κύκλο σχέσεων με πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες.

-Και χτύπαγαν ανάλογα με την εργολαβία που έπαιρναν -Ναι...Αυτός ο άνθρωπος πιάστηκε με 20.000 πλαστά έγγραφα.

-Αυτός ο άνθρωπος της ΕΥΠ ο οποίος κατηγορείται ειναι ελεύθερος σωστά;.Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;

-Ελεύθερος είναι,ναι. Δεν ξέρω με ποια λογική. Πρέπει να απαντήσει η Εισαγγελία. Και γιατί το κακούργημα έγινε πλημμέλημα.

-Το κακούργημα που έγινε πλημμέλημα έχει την υπογραφή κάποιου δικαστή σωστά;

-Ναι. Ας απαντήσουν λοιπόν. Βρήκαν 20.000 πλαστά έγγραφα. Βρηκαν τα πρωτότυπα έγγραφα μέσα απο τα οποία γίνονταν σε blog εκβιασμός. Στο polinikosnous αν δεν κάνω λάθος. Και είναι έξω .Και θα πάει για απλή κατασκοπία. Οχι για κατασκοπία κατά της Ελλαδας.

Μπορεί να μην φταίει η Εισαγγελία,διότι εκεί έχουν να εξετάσουν στοιχειά τα οποία έδωσε η ΕΥΠ.Και προφανώς η διοίκηση της ΕΥΠ δεν έχει δώσει όλα τα στοιχεία. Αυτός ο άνθρωπος της ΕΥΠ είχε στήσει σε ιδιωτικό κολέγιο, θάλαμο παρακολούθησης και χρησιμοποιούσε το κολέγιο για να βγάζει ψεύτικες πιστοποιήσεις μεταπτυχιακών σε ανθρώπους της ΕΥΠ οι οποίοι έπαιρναν μέσα στην ΕΥΠ δάφνες και χρήματα!

Παρακράτος.

-Είστε υπέρ της άρσης της ανωνυμίας στα blogs,μετά απ'ολα αυτά;

-Οχι. Είμαι υπέρ της αυτορύθμισης. Και επειδή διάφοροι με κοροϊδεύουν και λένε τι σημαίνει αυτορύθμιση κτλ Σημαίνει πως οποίος θέλει να έχει ένα blog για να λέει άποψη για να αποκαλύπτει κάτι κτλ ,πρέπει να σταθεί απέναντι στα υπόλοιπα εκβιαστικά blogs . Είμαι υπέρ της ελευθερίας στα blogs. Αλλά πρέπει όλοι αυτοί οι τύποι ,οι οποίοι είναι εκβιαστές , οι οποίοι παίρνουν λεφτά για παίζουν το πιστόλι Και ανοίγω παρένθεση εδώ....

Όλοι αυτοί οι πεμπτοκλασατοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ειναι αποτυχημένοι απο παντού και δεν τους ήξερε η μάνα τους πριν ανοίξουν ένα blog και αρχίζουν να μπαίνουν σε αυτή τη λειτουργία,τους έχουν προσλάβει μεγάλα αφεντικά. Τι τους θέλουν;Τι θέλει τον κυριο Παπατρεχαγυρευε ,έναν άθλιο δημοσιογράφο,ένας μεγάλος δημοσιογράφος και τον παίρνει στη δούλεψη του,αν δεν τον θέλει για πιστόλι;

Τόσο κάλος δημοσιογράφος είναι;Υπάρχουν 2500 άνεργοι δημοσιογράφοι ,μερικοί απο αυτούς είναι εξαιρετικοί. Τι τον θέλει λοιπόν;

Αυτά τα θέματα πρέπει να τα σταθμίσουμε και όσοι θέλουν να παλέψουν ενάντια στο άνοιγμα της επωνυμίας των blogs ,πρέπει να παλέψουν σε όλον αυτόν τον παρακρατικό μηχανισμό. Αλλιώς όλοι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να χτυπηθούν τα blogs .Εαν δεν θέλουμε να χτυπηθούν τα blogs και η δυνατότητα που δίνουν για να γράφουμε πράγματα χωρίς να υπάρχει λογοκρισία κτλ πρέπει να υπερασπιστείς την ελευθερία των blogs Και οχι την ασυδοσία .

Είμαι υπέρ της προσπάθειας λοιπόν,είτε είμαστε δημοσιογράφοι είτε ερασιτέχνες,να υπάρξει μια αυτορύθμιση. Η αυτορύθμιση είναι θέση μάχης ενάντια σε όλο αυτό το μηχανισμό που βρομίζει οτι υπάρχει.

Έκαναν σαν τα μούτρα τους τις τηλεοράσεις,τα ραδιόφωνα,τις εφημερίδες και θέλουν να κάνουν σαν τα μούτρα τους και το διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο δεν ειναι ακινδυνο. Δεν ειναι νομοτελειακά τίμιο. Υπάρχουν τα πάντα στο διαδίκτυο,αλλά υπάρχει ένα καλό. Πως μπορεί ο καθένας να γράψει, να απαντήσει,να πάρει θέση κτλ .Αυτό πρέπει να διατηρηθεί.

-Επανερχόμαστε σε αυτά που λέγαμε πριν.Σας εχουν απειλήσει πότε για να μην βγάλετε ενα θέμα,είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο;

Έχετε αυτολογοκριθεί ποτέ;

-Όχι. Υπάρχουν διάφορες πιέσεις συνέχεια. Και τώρα στην ΕΡΤ που είμαστε ,κάθε εβδομάδα δίνουμε μια μάχη για να παίξει η εκπομπή.”Όχι δεν θα παιχτεί μας λένε γιατί χτυπάει τον τάδε” και τους απαντάμε “είναι κάτι αστήριχτο ή ψεύτικο;”. Φταίω εγώ που βουλευτής άνθρωπος είναι απατεώνας;Φταίω εγώ που ο τάδε υπουργός ειναι μπλεγμένος στο χ σκάνδαλο; Η θα κάνουμε συμψηφισμούς για τον κάθε εναν της Νέας Δημοκρατίας για παράδειγμα , που βρίσκουμε να εφευρισκουμε και έναν απο το ΠΑΣΟΚ;Αυτή είναι δημοσιογραφία;

Το BBC που είναι κρατικό κανάλι,όπως θα έλεγε και ο Βενιζέλος,ήταν αυτό που έβγαλε το θέμα ενάντια στη κυβέρνηση της Αγγλίας ,πως ήταν αυτή που χρησιμοποίησε χημικά όπλα ενάντια στη κυβέρνηση του Σανταμ Χουσειν προκείμενου να ξεκινήσει ο πόλεμος. Αυτό το έκανε η δημοσιά τηλεόραση της Αγγλίας,ενάντια στη Κυβέρνηση της Αγγλίας.

Εδώ το θεωρώ αδιανόητο. Προχθές έγραφε ο υπεύθυνος τύπου της Νέας Δημοκρατίας στο twitter για τα παπαγαλάκια που θα φύγουν απο την ΕΡΤ. Αυτά είναι Ουγκατα. Και το χειρότερο είναι πως αυτού του είδους ο πολιτισμός που προάγεται,επειδή πια τον έχουμε συνηθίσει ,γίνεται αποδεχτός και απο τον κόσμο.

-Η κατάσταση που επικρατεί τώρα στην ΕΡΤ με την αλλαγή της κυβέρνησης ποια είναι;

-Δεν το ξέρουμε. Αυτο που ξέρουμε είναι πως η ΕΡΤ πρέπει να είναι ενα πεδίο που να υπάρχουν όλες οι απόψεις ,είτε αφορούν την πολιτική,είτε τον πολιτισμό και εάν θες και με ιδιωτικά κριτήρια πχ τι είναι αυτός που κάνει αυτί την εκπομπή,τι προσφέρει Μέχρι σήμερα η ΕΡΤ ήταν ένα παραμάγαζο στο οποίο μεγάλωναν οι μαργαρίτες του κομματικού θερμοκηπίου ή ένα πεδίο κονομας. Βγαίναν τα διάφορα στελέχη στην ΕΡΤ και με το δικαίωμα που είχαν να κάνουν οτι θέλουν επειδή ήταν κομματικοί στρουκτορες ,επειδή ήταν τοποθετημένοι κομματικά,πούλαγαν κομματικές εξυπηρετήσεις στα πολιτικά κόμματα και απο την άλλη έκλεβαν. Έχει γεμίσει Eurovision και μπάλες. Γιατί τόσο ακριβά προϊόντα;Σε όλο τον κόσμο το ποδόσφαιρο είναι στην καλωδιακή τηλεόραση. Εδω η ΕΡΤ πήγαινε και έδινε 2 φορές την τιμή των παιχνιδιών ,χωρίς κάνεις να πηγαίνει να την ελενξει. Τώρα βεβαία είναι υπόδικοι όλοι αυτοί . Και όλοι αυτοί που είναι υπόδικοι τι έλεγαν;

Εγώ είμαι το κομματικό στέλεχος που εγγυώμαι την κομματική γραμμή στην ΕΡΤ και ως τέτοιοι ήταν αποδεχτοί. Αυτό θέλουμε απο την ΕΡΤ ; Ας αφήσουν την ΕΡΤ να βάλουν έναν άνθρωπο εκεί πέρα,να είναι ενας μάνατζερ,ένας δημοσιογράφος σοβαρός,οτιδήποτε,να είναι κοινής αποδοχής,δεν μας ενδιαφέρει αν είναι Νεα Δημοκρατία ή Πασοκ. Εμένα δεν με ενδιαφερει. Το θέμα είναι να κάνει την δουλειά του.

-Το Κουτί της Πανδώρας συνεχίζεται την επόμενη σεζόν;

-Δεν το ξέρω. Ειχαμε υπογράψει ενα συμβόλαιο το οποίο έλεγε πως θα έπρεπε να είχαμε παραδώσει 36 εκπομπές ,με ενα κοστολόγιο της τάξης των 19.500 ευρω /επεισοδιο. Δηλαδή 15 άτομα εργαζόμενοι,δημοσιογράφοι,κάμερες,μοντάζ,τεχνικοί,αναλώσιμα κτλ .Είμαστε η πιο φθηνή εκπομπή στην ΕΡΤ.Οι ομοιοειδής εκπομπές στην ΕΡΤ κάνουν 35.000.Λόγω απεργιών εκλογών κτλ,έχουμε παραδώσει 12 εκπομπές. Δηλαδή 15 άνθρωποι δουλεύοντας 1 χρόνο τώρα έχουν πάρει 240.000 .Αυτά περί κοστολογίου γιατί ακούγονταν διλαφορα. Είναι ντροπή να μεταφράζεις το κόστος μιας παράγωγης σε μισθό δημοσιογράφου.

Επειδή έβγαιναν και έλεγαν πως ο Βαξεβάνης παίρνει τόσα .Ντροπή.

Εμείς μπορούμε να υποστηρίξουμε την δουλειά και να δικαιολογήσουμε το που πάει το κάθε τι.Δεν είναι αυτή η δουλειά. Εμεις αύριο μπορεί να μην είμαστε στην ΕΡΤ. Εχουμε το koutipandoras.gr,έχουμε το ΗΟΤ DOC...Αλλά είναι αμαρτία η ΕΡΤ να είναι ενα χωράφι το οποίο το οργώνει κάθε φορά το κομματικό τρακτέρ και διάφορα κομματικά καρτούν που βγαίνουν δεξιά αριστερά.

-Σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου. Όλοι ξέρουν το ποιοι υπέγραψαν τις σκανδαλώδεις συμβάσεις,όλοι ξέρουν το τι πραγματικά έγινε,κάνεις δεν δικάστηκε ποτέ,ο Εφραίμ πήγε για λίγο στη φυλακή,κανείς δεν είναι στη στενή και η υπόθεση πάει στο αρχείο. Τι έγινε;

-Όχι,δεν είναι ετσι. Πρεπει να διαχωρίσουμε 2 πραγματα. Σε οτι αφορά την δικαιοσύνη και τη διαδικασία την οποία ξεκίνησε για τους υπεύθυνους του Βατοπεδίου,32 άνθρωποι αυτή τη στιγμή είναι υπόδικοι. Δεν το λένε επίτηδες. Διοτι θέλουν να δημιουργήσουν την εικόνα πως δεν υπάρχει σκάνδαλο.32 είναι υπόδικοι . Συμπεριλαμβανονται Εφραιμ και Αρσενιος.

-Είναι όλοι έξω όμως.

-Δεν έχει σημασία αν είναι έξω.32 άτομα είναι υποδικοι. Δεν είναι ύποπτοι φυγης. Ο Εφράιμ μπήκε στη φυλακή για τους λογούς που επέλεξε το δικαστικό συμβούλιο. Τώρα εάν επικαλέστηκε λογούς υγείας και κατάφερε να βγει έξω είναι άλλη υπόθεση. Αυτή την στιγμή πάντως το σκάνδαλο του Βατοπεδίου πιστοποιείται πως ειναι σκάνδαλο απο τους 32 υπόδικους.

Ποιοι δεν είναι υπόδικοι;

Δεν είναι τα πολιτικά πρόσωπα.

Γιατί δεν είναι τα πολιτικά πρόσωπα ;Γιατί υπάρχει ο νόμος περι ευθύνης Υπουργών του κυρίου Βενιζέλου. Και το 2009 ο Καραμανλής έκλεισε εσπευσμένα την Βουλή ,περάσαν δηλαδή 2 ολομέλειες και παραγράφηκαν τα αδικήματα.

Και βγαίνει ο κυριος Δούκας στη τηλεόραση και λέει πως η Βουλη ψήφισε πως είμαι αθώος.

Ο κ. Δουκας χρησιμοποιεί την ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που είναι διαρκές έγκλημα ,οπού δεν πιστοποιήθηκε ξέπλυμα μαυρου χρήματος,για να δηλώσει αθωότητα και στη παράβαση καθήκοντος και στα υπόλοιπα.

Για τα υπόλοιπα έχει πάει απο την εισαγγελία στη Βουλή θέμα οτι έχει ευθύνη για παράβαση καθήκοντος κτλ.

Απλός λέει το ανώτατο συμβούλιο πως αυτά έχουν παραγραφεί. Έχει δείξει 3 υπουργούς η δικαστική ερεύνα,ως υπεύθυνους το σκανδάλου Βατοπεδίου.

Το οτι αυτοί δεν μπορούν να κάτσουν στο σκαμνί,δεν έχει να κάνει με την δικαιοσύνη αυτό. Έχει να κάνει με αυτό που λέμε πως το πολίτικο σύστημα αυτοαμνιστευεται ,σαν να είναι μαφία της Νέας Υόρκης στη Δεκαετία του '30,εχει φτιάξει μια σειρά απο νομούς για να μην πιάνεται πουθενά.

Ξέρετε πως ο νόμος για την φορολόγηση των εφοπλιστών ,θέμα που εχουμε και στο ΗΟΤ DOC,είναι ενταγμένος-προσαρτημένος,στο αρθρο 107 του Συντάγματος,με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αλλάξει η φορολόγηση των εφοπλιστών γιατί πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα και η φορολόγηση των εφοπλιστών είναι περίπου 2000-3500 ευρω ανα καράβι...Αυτοί όλοι που σηκώνουν σημαία και λένε είμαστε πατριώτες,γλάροι και σηκώνουν Ελληνικές σημαίες. Ποιοι πατριώτες;2000 ευρώ ανα βαπόρι δινουν. Τα άλλα είναι αφορολόγητα.

...

Για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου πάντως εμείς απαντήσαμε με έγγραφα και στοιχεία. Τα πάντα είναι ξεκάθαρα. Μέχρι και το πως συνεργάστηκαν με τον Ακη Τσοχατζοπουλο. Δεν το λέει κανένας αυτό. Οτι αυτός που εκπαίδευσε τη μονή Βατοπεδίου σε όλα αυτά ήταν ο Ακης. Ο Ακης ξεκίνησε τις αγοραπωλησίες με τον Σαχπατζιδη. Η Offshore εταιρεία του Σαχπατζιδη.Και μετα κατάλαβαν πως στο Βατοπέδι υπάρχει ψωμί και πήγαν σε μια διπλανή τράπεζα. Την Marfin.

-Πως βλέπετε τις τελευταίες πολίτικες εξελίξεις;Πέρυσι τέτοιο καιρό περίπου,ήμασταν όλοι μαζί στο Σύνταγμα και διαδηλώναμε. Τώρα μας έχουν περάσει μνημόνια,δανειακές συμβάσεις,έχουν εδραιώσει τις κυβερνήσεις συνεργασίας -Όπως συμβαίνει και με την ζωή μας...θεωρούμε πως ζωή είναι αυτό που φανταζόμαστε. Ενώ ζωη ειναι αυτό που μας συμβαινει. Το ίδιο συμβαίνει και με την πολίτικη. Πολίτικη δεν ειναι το ιδεατό κομμάτι εκείνο το οποίο κάποια στιγμή θα επέλθει και θα σώσει τα πράγματα. Ειναι οι καθημερινοί συσχετισμοί που δημιουργούνται πολιτικά και κοινωνικά .Είναι ο φόβος που έκανε τον άλλον τελευταία στιγμή να ψηφίσει κάτι άλλο απο αυτό που ήθελε,είναι η εξαπάτηση. Έλεγαν για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και τώρα όλα καλά. Όλα αυτά είναι η πολίτικη .Μέσα απο όλα αυτά πρέπει να βρούμε μια άκρη. Πέρυσι,το πρώτο βήμα έγινε .Καταλάβαμε πως αυτό το σύστημα εχει πλέον τελειώσει. Πρέπει κάτι να γίνει. Φέτος κληθήκαμε να πιστοποιήσουμε πως αυτό πρέπει να τελειώσει. Εγω πιστεύω θα τελειώσει.

-Βλέπουμε πως συνεχώς περνάνε νέα φοροεισπρακτικά μετρά,ετοιμάζουν νεα χαράτσια,νεες φορολογίες ,η καταγεγραμμένη ανεργία είναι στο 23% και κάνεις δεν αντιδρά. Πως το ερμηνεύετε αυτο;

-Εδω και 40 χρόνια εκπαιδευτήκαμε να είμαστε προσανατολισμένοι στον εαυτό μας,να εγκαταλείψουμε κάθε συλλογικότητα και να πιστέψουμε πως οτι και να γίνει κάτι θα συμβεί και θα την γλυτώσουμε. Το οτι δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε ως συλλογικότητες,να κάτσουμε κάτω εγώ και εσύ και να μιλήσουμε να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει ,αυτό είναι πολύ μεγάλο μειονέκτημα. Αυτό το μαθαίνει τώρα η νέα γενιά. Που ξαφνικά είναι και οι 2 άνεργοι και κάθονται στο ίδιο τραπέζι να κουβεντιάσουν το τι τους έχει βρει και πρέπει κατι να κάνουν. Μέχρι προχθές μιλάγαμε για το εάν πρέπει ο τάδε υπάλληλος να φτιάξει πισίνα επειδή έχει και ο απέναντι του που είναι επιχειρηματίας .Αυτές οι αυταπάτες που δημιουργήθηκαν,αυτή η κατά μονας ζωή και όλα αυτά τα θελκτικά που αναπτύχθηκαν και μας παρέσυραν δεν βοήθησαν στο να υπάρξει συλλογικότητα. Η μεγαλύτερη συλλογικότητα ήταν τα Μπουζούκια. Πηγαίναμε εκεί πίναμε όλοι μαζί,καπνίζαμε πουρά όλοι μαζί και ενδεχόμενος ξεφτιλιζόμασταν όλοι μαζί και αυτό ήταν. Τώρα πρέπει να ανακαλύψουμε πραγματικές συλλογικότητες.

-Τι προβλέπετε να γίνετε στη πολιτική ζωή απο το φθινόπωρο;

-Εμείς οταν τελείωσαν οι πρώτες εκλογές,βγάλαμε μια απόρρητη έκθεση της Τρόικα. Έκθεση η οποία είχε διοχετευθεί σε έναν κύκλο ελίτ απο την Τρόικα και έλεγε τι πρόκειται να γίνει. Λίγους μήνες μετά επιβεβαιωθήκαμε.

Αυτά τα οποία έρχονται είναι μετρά τα οποία θα αγγίζουν τα 15 δις.ευρω.Θα κληθεί ο κόσμος που δεν έχει να πληρώσει,να δώσει 15 δις. Αφού σώσαμε πρώτα το ευρό,τώρα θα πρέπει να το βρούμε για να πληρώσουμε με ευρώ,αυτά που θα μας ζητήσουν να πληρώσουμε. Αυτό δεν γινεται. Θα συνεχίσουν να κλείνουν μαγαζιά. Τα μεσαία στρωματά έχουν καταστραφεί,οι άνεργοι θα ανεβαίνουν...αυτό που θα οδηγήσει;

-Υπάρχει πολίτικη λύση;

-Βεβαία και υπάρχει πολίτικη λύση. Όταν βλέπεις πως ο δρόμος δεν σε βγάζει πουθενά,μην περιμένεις να περάσει άλλος δρόμος να σε πάρει. Βρες εσύ άλλο δρομο. Αν λοιπόν πούμε,πως αυτό που μας οδήγησε εδώ που είμαστε ήταν οι αυθαίρετες,ρουσφετολογικές πολίτικες και στη συνεχεία οι πολίτικες λιτότητας,όλο αυτό πρέπει να αντιστραφεί. Πως θα αντιστραφεί;Πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση όχι για να επαναδιαπραγματευτεί,αλλά να επανασχεδιάσει την Ελλάδα. Πρέπει να σπάσει το κλειστό σύστημα εξουσίας που υπάρχει και είναι διακομματικό.

Δεν σου κάνει εντύπωση πως εκεί που σκοτώνονταν ξαφνικά μεταπηδά ο ταδε Πασοκος τραπεζίτης,στη κυβέρνηση που ηγείται ο Νεοδημοκράτης Σαμαράς και από κατω χειροκροτά ο αριστερός Κουβελης. Δεν σου κάνει εντύπωση όλο αυτο;Με τι ευκολία υπάρχει ένα σύστημα με τραπεζίτες ,οικονομική ελίτ που αλληλοτροφοδοτεί το σύστημα εξουσίας. Ούτε για μεταγραφές σε ομάδες να μιλάγαμε. Μεταγραφή σε ομάδες ποδοσφαίρου να κάναμε πιο πολύ θόρυβος θα υπήρχε. Θα έλεγαν έλα ρε εγκαταλείπεις την σημαία;

Τώρα είναι όλοι εκεί. Ένας αχταρμας. Αυτό το κλειστό σύστημα εξουσίας που νομοθετεί για τον εαυτό του,υπάρχει για τον εαυτό του, επιδοτεί με το ΕΣΠΑ για τον εαυτό του ,κλέβει για τον εαυτό του πρέπει να τελειώσει .

-Υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν νέας μορφής Δεκεμβριανά,αντίστοιχες δηλαδή καταστάσεις;

-Αυτό δεν το ξερω. Οταν όμως η ανεργία ειναι 25% περίπου,δηλαδή σε κάθε σπίτι υπάρχει άνεργος,η ύφεση καλπάζει ,ανάπτυξη δεν υπάρχει,αυτό θα δημιουργήσει βίαια κοινωνικά φαινόμενα. Τι θα πω στον διπλανό μου όταν εγώ έχω να φάω και αυτουνού πεινάει το παιδί του;Να μην με κλέψει; Θα κάνουμε ευχέλαιο να μην υπάρξουν κλέφτες;Θα υπάρξει κοινωνική βια. Δεν ξέρω αν θα είναι κόσμος στο δρόμο που θα διεκδικεί πολιτικά ή θα είναι κόσμος που θα κλέψει για να ζήσει,αλλά θα υπάρξει κοινωνική βια. Αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος. Οτι μετρό πάρουν δημιουργεί ανεργία και ύφεση. Θα καταρρεύσει η πραγματική οικονομία,δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί τίποτε. Τοσοι άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε μέρα .Τι να λέμε τώρα.

Και επειδή δεν έχουν όλοι την αντίληψη “αυτοκτονώ”,μήπως κάνουν κάτι άλλο.

-Αυτό όμως δεν θα λειτουργήσει ενδεχόμενος και ως αποσυμφόρηση της κατάστασης;

-Η ένταση μπορεί να συνειδητοποιήσει κόσμο ή να κάνει και το ανάποδο. Να δημιουργήσει αυτή την αποφόρτιση. Όπως αποφόρτιση δημιούργησαν και οι εκλογές. Εκεί που δεν μπορούσαν να βγουν οι πολίτικοι απο τα σπίτια τους,ξαφνικά έγιναν εκλογές ,χειροκροτήθηκαν και κάποιοι απο αυτούς που πριν από 1 μήνα τους μουτζώναμε .Κάθε τέτοια κατάσταση δημιουργεί ενα άλλο επίπεδο πολίτικης συνειδητοτητας.

Αυτο που φαίνεται τώρα αναποτελεσματικό,έχει δημιουργήσει ενα άλλο επίπεδο πολιτικης συνειδητοτητας,αρα μπορεί να βγει κάπου αλλού.

-Την κατάσταση που επικρατεί στα μεγάλα κανάλια πως την βλέπετε;

-Όπως ήταν πάντα. Σοκ και δεος. Τα ελληνικά κανάλια ειναι μια μεγάλη ιστορία .Και εαν θέλει κάποιος να καταλάβει τι συμβαίνει με τα Ελληνικά κανάλια ας αναρωτηθεί πως γίνεται κανένα περίπτερο να μην μπορεί να λειτουργήσει χωρίς άδεια,αλλά να μπορεί να λειτουργήσει ενας τηλεοπτικός σταθμός χωρίς άδεια. Όποιος δώσει εξήγηση σε αυτο,θα δώσει εξήγηση στο γιατί τα μέσα είναι αυτά που είναι.

Γιατι εκπροσωπούν το σύστημα εξουσίας. Κανονίζουν την πολίτικη ατζέντα,κανονίζουν ποιοι θα είναι πρόεδροι στα κόμματα,κανονίζουν ποιοι θα είναι πρωθυπουργοί και προκείμενου να περάσουν όλα αυτά κάνουν τον κόσμο να φοβάται ή να ντρέπεται. Δεν είναι μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάνουν καμπανιες. Είμαστε στη καμπάνια μνημόνιο 1,καμπάνια μνημόνιο 2,καμπάνια εκλογές 1 κτλ.

Παρέλασαν επι μνημονίου φοβέρες φυσιογνωμίες που έλεγαν πως θα πάμε στη δραχμή .Και τώρα που σώσαμε το ευρώ πρέπει να βρούμε να πληρώσουμε. Άντε να δούμε.

-Τι θα έχει το ΗΟΤ DOC της Πέμπτης ;

-Θα ασχοληθούμε με τον πατριωτισμό των εφοπλιστών. Θεωρούμε πως ειναι προκλητικό , το σύνολο των εφοπλιστών με Ελληνική σημαία να πληρώνει 12εκατ.ευρω φορολόγηση όπως εχει γραφτεί στον Ελληνικό προϋπολογισμό και γύρω απο άλλες δραστηρίοτητες άλλου τύπου 248.Οσα πληρώνει το Μπραχάμι. Και είναι σκανδαλώδες να λένε πως αν δεν τους κάνουμε κάτι,οτι θα σηκωθούν να φύγουν απο τη χώρα. Αυτά που εξασφαλίζει το κράτος στα πλοία με Ελληνική σημαία δεν τα εξασφαλίζει κανένα κράτος.

Και ένα δεύτερο θέμα,θα γράψουμε για το πως η επιστημονικοφανεια χρησιμοποιείται για να εξαπατήσει τον κοσμο. Με τα γιλεκακια του Καματεροί,τον Φικιορη της δημοσιογραφίας κτλ.

-Το Πρώτο Θέμα την προηγούμενη εβδομάδα στις τελευταίες σελίδες,σχολίασε με κάπως σαρκαστικό τρόπο τις μηνύσεις που κάνετε σε συνάδελφους σας.

-Αυτο πιστεύουν αυτοί. Αυτοί έχουν κατασπαραχτεί μεταξύ τους. Αφού ήταν στην μπανιερά βγήκαν γυμνοί και κατασπαραχθηκαν. Εγώ προτίμησα να κάνω μηνύσεις. Αν πεις πως είμαι κακός δημοσιογράφος ή αν μιλήσεις σκληρά για έμενα έχεις δικαίωμα να το κάνεις ,είμαι κατά μια έννοια δημόσιο πρόσωπο. Θέματα όμως που αφορούν συκοφάντηση και υπόληψη και πράγματα για τα οποία επι 25 χρονιά δεν μπορεί να μου πει κανένας κουβέντα εκεί περνάει κόκκινη γραμμη. Εκει εχει μήνυση,αγωγη. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Εγώ σκελετούς στη ντουλάπα δεν έχω. Κάτι βρόμικα σώβρακα μόνο.

prezatv
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ"

Επειδή τα γραπτά μένουν…

Ιδού τα προεκλογικά ψέματα της ΝΔ για την κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ!


Διαβάσαμε αυτές τις ημέρες την είδηση, ότι το περιβόητο χαράτσι των ακινήτων όχι μόνο δε θα καταργηθεί, αλλά θα ενσωματωθεί και πάλι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, χωρίς δόσεις και άλλες διευκολύνσεις. Και τι θυμηθήκαμε; Την προεκλογική υπόσχεση της «νέας» ΝΔ του Α. Σαμαρά, για την… κατάργηση του «επαχθέστατου» -έτσι το αποκαλούσαν τότε- χαρατσιού της ΔΕΗ. Επειδή, λοιπόν, τα γραπτά μένουν, σας θυμίζουμε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

ΝΔ: Θα καταργήσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ
Δημοσιεύθηκε: 19:55 - 27/03/12
H N.Δ. προτίθεται να καταργήσει το επαχθέστατο χαράτσι της ΔΕΗ και από 1η/1/2013 θα αλλάξει ριζικά το φορολογικό πλαίσιο που διέπει την ακίνητη περιουσία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της Ν.Δ., Ιωάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α

Ο κ. Bρoύτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εδώ και 2,5 χρόνια αντιμετώπισε με τον πιο εχθρικό και εξοντωτικό τρόπο την ακίνητη περιουσία και ότι με την επιβολή αυστηρότατων φορολογικών επιβαρύνσεων ισοπέδωσε την αγορά των ακινήτων και εξάντλησε τη φοροδοτική ικανότητα χιλιάδων ιδιοκτητών, οδηγώντας ουσιαστικά σε μια οιονεί δήμευση περιουσίας.

"Σήμερα, προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη να αλλάξει άμεσα ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων και να αποκατασταθεί το κλίμα στην αγορά ακινήτων. Να απλουστευθεί ο τρόπος φορολόγησης και να δημιουργηθεί ένα διαχρονικό φορολογικό περιβάλλον, με σταθερούς κανόνες", τόνισε ο κ. Βούρτσης.

Την ίδια ώρα, παρουσίασε την πρόταση της Ν.Δ. για τη φορολόγηση των ακινήτων.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, η Ν.Δ. θα προχωρήσει σε:
* Κατάργηση της φορολόγησης ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ…

Διαβάστε Περισσότερα » "Επειδή τα γραπτά μένουν…"

Κατασχέσεις μισθών και περιουσιακών στοιχείων για όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι

Δυο βδομάδες απέμειναν μέχρι την αποστολή του νέου χαρατσιού των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. 28 και 29 του μήνα θα αρχίσουν να αποστέλλονται με τους λογαριασμούς τα μπιλιετάκια.

Με τη γνωστή διαδικασία θα γίνει και φέτος η αποστολή. Υπάρχουν όμως δυο βασικές διαφορές.

Δεν θα προβλέπεται διακοπή ρεύματος για όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι όμως η οφειλή θα μεταβιβάζεται στην εφορία και θα αντιμετωπίζεται ως οφειλή προς το Δημόσιοι.

Η εφορία θα έχει δηλαδή του δικαίωμα να προβαίνει σε κατασχέσεις εισοδημάτων (μισθών συντάξεων, ενοικίων κλπ) ή κινητών περιουσιακών στοιχείων.

Η κυβέρνηση υπολογίζει μέσω του χαρατσιού σε έσοδα 2,2 δισεκατομμυρίων και η τρόικα δεν αφήνει επιλογές. Η μόνη παραχώρηση είναι η εξόφληση ( όπως και πέρυσι) σε πέντε δόσεις.

Οι φορολογούμενοι δηλαδή θα έχουν στη διάθεσή τους 10 μήνες, αφού η εξόφληση θα γίνει σε διμηνιαίες δόσεις, από το τέλος του μήνα και μέχρι τον Απρίλιο δηλαδή.

Το τέλος θα μπορεί να εξοφλιθεί χωριστά από τον λογαριασμό ρεύματος. Ο πολίτης δηλαδή θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλίσει μόνο το ρεύμα και σε δεύτερο χρόνο το χαράτσι.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέσεις μισθών και περιουσιακών στοιχείων για όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι"

Δεν αξιοποιούν τα Ελληνικά μυαλά

Με αφορμή την πρόσφατη ανακάλυψη του κυκλώματος παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η πλήρης στασιμότητα και μη αξιοποίηση των Ελλήνων από την ίδια την Ελλάδα. Μαθαίνουμε, λοιπόν, πως το λογισμικό παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούσε ο ιδιωτικός ντεντέκτιβ, φτιάχτηκε από Έλληνα!!!

Δικαίως, απορούμε: Μα, είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος, με αποδεδειγμένη ανώτερη εφυία, να μην έχει προσληφθεί από τις Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες;

Γνωρίζουμε πως υπάρχει απόφαση αξιοποίησης τέτοιων περιπτώσεων, αλλά δεν κατανοούμε γιατί η σημερινή διοίκηση της ΕΥΠ δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης, που πάρθηκε επί πρωθυπουργίας Κων. Καραμανλή.

Μήπως ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ δεν είναι γνώστης της απόφασης; Ή μήπως ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ κ. Μπίκας, δεν γνωρίζει πως η ΕΥΠ είναι υπεύθυνη για την διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και ως εκ τούτου πρέπει να γνωρίζει άμεσα όχι μόνο τις πιθανότητες, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν από συγκεκριμένους ανθρώπους να αναπτύξουν λογισμικό σχετικό με τηλεπικοινωνίες.

Ο κ. Κόκκαλης, κάποια περίοδο είχε προσλάβει στις εταιρείες του σχεδόν όλους τους ειδικά εκπαιδευμένους επιστήμονες, των οποίων τις δυνατότητες εκμεταλλεύθηκε για την ανάπτυξη Ελληνικού λογισμικού στις τηλεπικοινωνίες.

Πριν από ένα χρόνο, σε μία –σχεδόν παρόμοια- περίπτωση που αφορούσε λογισμικό τηλεπικοινωνιών και παραβιάσεις του απορρήτου, που συνέβη στις ΗΠΑ, η CIA προσέλαβε τον νεαρό αμερικανό, ο οποίος είχε διαλύσει τα συστήματα ασφάλειας των αμερικανικών τηλεπικοινωνιών.

Γιατί δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα;

Γιατί να μην εκμεταλλεύεται η χώρα –και συγκεκριμένοι θεσμικοί φορείς και υπηρεσίες- από την ιδιαίτερα αναπτυγμένη νοημοσύνη κάποιων Ελλήνων;

Υπάρχει κάποια συνεργασία της ΕΥΠ με τα Πανεπιστήμια και τις σχολές πληροφορικής, έτσι ώστε να επιλέγονται φοιτητές και να προσλαμβάνονται σε συγκεκριμένους τομείς των πληροφοριών; Γιατί αυτούς τους ανθρώπους τους εκμεταλλεύονται ιδιώτες εντός και εκτός της Ελλάδας και δεν τους χρησιμοποιεί η ίδια η χώρα προς όφελός της, στον αδιάκοπο πόλεμο των πληροφοριών;

Αποτελεί, πράγματι, παράδοξο το γεγονός πως ενώ στην σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας, οι μυστικές υπηρεσίες εργάζονται προς την κατεύθυνση ανάπτυξης δικών τους λογισμικών που θα παρακολουθούν και θα υποκλέπτουν πληροφορίες, η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει ανεκμετάλλευτο το πεδίο αναζήτησης ικανών Ελλήνων επιστημόνων που μπορούν να εργαστούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Μήπως κάποιος πρέπει να πει στον σημερινό διοικητή της ΕΥΠ, κ. Μπίκα, πως πρέπει να προσλάβει άμεσα τον δημιουργό του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων;

Μήπως κάποιος πρέπει να πει στον κ. Μπίκα πως πρέπει να αναπτύξει ιδιαίτερες επαφές με καθηγητές πανεπιστημίων, για την εύρεση φοιτητών που μπορούν να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες του ηλεκτρονικού πολέμου των μυστικών υπηρεσιώνΜήπως κάποιος πρέπει να πει στον κ. Μπίκα πως με μία τέτοια μέθοδο είναι σχεδόν βέβαιο πως η υπηρεσία στην οποία προΐσταται, πολύ σύντομα θα μειώσει τα έξοδά της για την αγορά ειδικού λογισμικού και ταυτόχρονα θα είναι "ανεξάρτητη" από τυχόν "παρεμβάσεις" των κατασκευαστών (θυμίζουμε παλαιότερη περίπτωση με το Ισραήλ), που είναι πιθανόν να εκθέσουν απόρρητες πληροφορίες -μέσω ηλεκτρονικής πρόσβασης- σε τρίτους. Δεν θέλει άραγε η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία της ΕΥΠ να εξοικονομήσει χρήματα και να κλείσει πιθανές "διόδους" για υφαρπαγή πληροφοριών;

Κύριε Μπίκα, σας κάνουμε μία απλή πρόταση, και με πολύ καλές προθέσεις σας ζητάμε να εργαστείτε προς την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού λειτουργίας της ΕΥΠ. Θα νιώσουμε μεγάλη χαρά εάν μάθουμε πως μας «ακούσατε»Κωνσταντίνος

kostasxan
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν αξιοποιούν τα Ελληνικά μυαλά"

"Έγραφε" για...4 χρόνια αναρρωτικές στην κόρη της!

Το CRETALIVE αποκαλύπτει σήμερα πως στηνόταν η φάμπρικα με τις χιλιάδες μέρες αναρρωτικών που δινόταν αφειδώς τα τελευταία χρόνια από το ΙΚΑ Ηρακλείου, σε ασφαλισμένους που εργαζόνταν κανονικά και ...πληρωνόταν από τη δουλειά τους , ενώ παράλληλα έκλεβαν επιδόματα ασθενείας από το ασφαλιστικό ίδρυμα.

Τα έγγραφα ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή του το CL και μέρος των οποίων δημοσιεύουμε σήμερα αποδεικνύουν πως το παραμάγαζο που είχε στηθεί στον τοπικό ΕΟΠΠΥ είχε πλοκάμια παντού: γιατροί θεράποντες, που χορηγούσαν αναρρωτικές άδειες,ασφαλισμένοι που παρανόμως τις ελάμβαναν αλλά και στελέχη του ΕΟΠΠΥ που μετείχαν με συγκεκριμένα καθήκοντα στη σύνθεση των Υγειονομικών Επιτροπών και που όπως αποδεικνύεται με τα στοιχεία που δημοσιεύουμε έπαιρναν και εκείνοι μέρος στο ΄΄πάρτυ΄΄ με τις αναρρωτικές.

Κάθε 2-3 μήνες η κόρη...έπαιρνε αναρρωτικές ενώ δούλευε κανονικά!

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή μιας υπαλλήλου του ΕΟΠΠΥ που την επίμαχη χρονικά περίοδο, 2008- 2012, ήταν γραμματέας σε Υγειονομική Επιτροπή και που το ίδιο διάστημα η κόρη της, αν και εργαζόταν κανονικά στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλος γραφείου, απολάμβανε και επιδόματα ασθενείας, έχοντας εισπράξει χιλιάδες ευρώ!

Η συγκεκριμένη εργαζόμενη, κόρη της υπαλλήλου, που της ενέκρινε τις αναρρωτικές άδειες, για περίπου 4 χρόνια, κατά διάστηματα,όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεση μας και δημοσιεύουμε σήμερα, εργαζόταν κανονικά στη δουλειά της και παράλληλα με υπογραφή της μητέρας της έπαιρνε χρήματα τον Ασφαλιστικό Οργανισμό!

Την έγκριση των επαναλαμβανόμενων αναρρωτικών αδειών, υπέγραφαν και πάλι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση με τις αναρρωτικές άδειες γιατροί του ΙΚΑ, αλλά κι ένας ακόμα γνωστός συνδικαλιστής γιατρός του ΕΟΠΠΥ στην Κρήτη. Τυχαίο;

Την ίδια ώρα που το σκάνδαλο το οποίο προκάλεσε πανελλήνιο σάλο υποτίθεται πως διερευνάται, οι δύο γιατροί πρωταγωνιστές επέστρεψαν στην υπηρεσία τους μετά Βαϊων και Κλάδων. Η ατιμωρησία και οι δήθεν γραφειοκρατικές διαδικασίες προκαλούν όχι μόνο το περί δικαίου αίσθημα,αλλά και τους γιατρούς και υγειονομικούς υπαλλήλους που καθημερινά δίνουν διαπιστευτήρια εντιμότητας.

Και δεν είναι το μόνο που προκαλεί: σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive η συγκεκριμμένη υπάλληλος που γνωμοδοτούσε για την κόρη της παίρνοντας επιδόματα από το Δημόσιο, συμμετείχε στην…επιτροπή που ορίστηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, προκειμένου να διελευκάνει την υπόθεση με τις αναρρωτικές και να καταγράψει μια μία όλες τις πτυχές της υπόθεσης ώστε να παραδώσει το πόρισμα της στη Διοίκηση του ΕΟΠΠΥ για τυχόν πειθαρχική δίωξη των εμπεκόμενων! Πώς άραγε η διεύθυνση του ΕΟΠΠΥ τοποθέτησε άτομο που ενέχεται άμεσα στην υπόθεση να ελέγξει και να καταλογίσει ευθύνες για τη σκαστή παρανομία; Κι έστειλε τα στοιχεία και για την κόρη της; Το ΙΚΑ έχει υπόψιν του την περίπτωση αυτή; Προκύπτουν ευθύνες και για ποιούς στο αρμόδιο ΙΚΑ;

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » ""Έγραφε" για...4 χρόνια αναρρωτικές στην κόρη της!"

Reuters: »Λαθραία» δάνεια για την οχύρωση ελληνικής τράπεζας

Νέες αποκαλύψεις του Reuters που αφορούν το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τις συμφωνίες που κάνουν οι τράπεζες μεταξύ τους, δίνοντας δάνεια η μία στην άλλη, ώστε να ενισχύουν τα κεφάλαιά τους, δίχως να μπαίνει πραγματικό χρήμα.
Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα γράφει:
Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται ότι έχει δει το πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος μιας εκ των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, μαζί με την οικογένειά του έχει πάρει δάνεια πάνω από 100 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της δικής του τράπεζας,
Οι οffshore εταιρίες τις οποίες κατέχει ο Μιχάλης Σάλλας και τα δύο παιδιά του έχουν πληρώσει για μετοχές της Πειραιώς, η οποία είναι η 4η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, δανειζόμενοι από αντίπαλη τράπεζα. Συνολικά, τα μερίδια που κατέχει η οικογένεια Σάλλα την καθιστούν το μεγαλύτερο μέτοχο στην Πειραιώς, με συνολικό ποσοστό μετοχών άνω του 6%. Η αγορά των μετοχών δε δηλώθηκε ποτέ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως λέει το δημοσίευμα.
Τα δάνεια του Σάλλα (που ήταν μέχρι πρότινος εκτελεστικός διευθυντής στην Πειραιώς ενώ τώρα παραμένει μη εκτελεστικός), εγείρει νέα ερωτήματα για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και το ΔΝΤ χρηματοδοτούν τις τράπεζες με πάνω από 30 δις ευρώ. Το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δήλωση μέχρι στιγμής ενώ αξιωματούχος από την ΤτΕ αρνήθηκε να σχολιάσει τις μετοχές του Σάλλα στην Πειραιώς. ‘’Το τμήμα εποπτείας δε μπορεί να κάνει σχόλιο για συγκεκριμένη τράπεζα αφού τέτοιου είδους πληροφορίες είναι εμπιστευτικές’’, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως το Reuters, επικαλούμενο ότι έχει δει εκθέσεις που αφορούν το ζήτημα , αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δανείστηκαν εταιρίες που συνδέονται με το Σάλλα, χρησιμοποιήθηκαν για αγορά μετοχών που θα ενίσχυαν τα κεφάλαια της Πειραιώς. Τέτοιου είδους αποκαλύψεις αναδεικνύουν τη δανειδότηση που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες μεταξύ τους για ανακεφαλαιοποίηση, γράφει το δημοσίευμα.
Η Λούκα Κατσέλη έκανε λόγο σε δηλώσεις της ανέφερε ότι ‘’το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ένα κλειστό κύκλωμα, λειτουργώντας ως ένα σύστημα εξουσίας δίχως διαφάνεια και αποτελεσματική εποπτεία
Ουσιαστικά, μέσω οικονομικών συμφωνιών μεταξύ των τραπεζών, επιχειρηματίες και άλλες τράπεζες πραγματοποιούσαν κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών χωρίς όμως να μπαίνει νέο χρήμα’’.
Η Τράπεζα Πειραιώς και ο Σάλλας δεν έχουν τοποθετηθεί στο ζήτημα, αλλά την Κυριακή με ανακοίνωσή του ο ίδιος στα ΜΜΕ επιτέθηκε κατά του Reuters, κατηγορώντας το ότι υπονομεύει την εν λόγω τράπεζα. ‘’ Δεν είναι η πρώτη φορά που εγώ και η τράπεζα βρισκόμαστε στο στόχαστρο επιθέσεων’’, αναφέρεται στην ανακοίνωση. »Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι η ασφάλεια και η περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος’’.
Από την πλευρά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι η κάλυψη του θέματος είναι ακριβής και δίκαιη για όλους τους εμπλεκόμενους.
Η έρευνα του Reuters από τον Απρίλιο ανέδειξε ότι η Τράπεζα Πειραιώς απέκρυψε να αναφέρει στους μετόχους ότι νοίκιαζε ακίνητα εταιριών που διαχειρίζεται η οικογένεια Σάλλα. Η τράπεζα μήνυσε το πρακτορείο για δυσφήμηση, απαιτώντας αποζημίωση 50 εκ. ευρώ για ζημιές που υπέστη.
Άλλη έρευνα του Reuters ανέδειξε τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην Proton Bank και στην Marfin Popular Bank με έδρα την Κύπρο, με τους Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Ανδρέα Βγενόπουλο να αρνούνται τις κατηγορίες.
Αγορές μετοχών
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Σάλλας πήρε δάνειο αρχικά από τη Marfin-Egnatia Bank το Μάιο του 2009 ύψους 150 εκ. ευρώ, με τους τότε αρμοδίους να αρνούνται να σχολιάσουν επικαλούμενοι το απόρρητο λόγω νομικών δυσκολιών που προέκυπταν από τη σύμβαση του δανείου.
Τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τις εκθέσεις ελέγχου, τα δάνεια της Marfin-Egnatia Bank σε εταιρίες του Σάλλα ανήλθαν σε 48 εκ. ευρώ. Το ίδιο μήνα όμως, 65 εκ. ευρώ ακόμα χρησιμοποιήθηκαν για αγορές μετοχών της Πειραιώς. Η οικογένεια Σάλλα αγόρασε τα μερίδιά της μέσω τριών διαφορετικών εταιριών που ανήκαν στην ίδια (στο Μιχάλη Σάλλα και τα 2 παιδιά του) και είχαν έδρα την Κύπρο, σύμφωνα με τις εκθέσεις. Οι αγορές αυτές των μετοχών προήλθαν από δάνεια 113 εκ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις για την εξόφλησή τους δεν ξεπερνούσαν τα 30 εκ. ευρώ. Οι 3 κυπριακές εταιρίες είναι η Shent Enterprises, με ανεξόφλητα δάνεια 45 εκ. Ευρώ στη Marfin-Egnatia Bank, η Benidver Enterprises με 22 εκ. Ευρώ σε δάνεια και η KAEO Enterprises, με 46 εκ. σε δάνεια.
Το HOT DOC έχει αποκαλύψει ότι offshore εταιρίες έχουν πάρει δάνεια από την Proton Bank ύψους 82 εκ. για τη χρηματοδότηση της Πειραιώς, ενώ οι τράπεζες του ομίλου Marfin έδωσαν δάνεια 175 εκ. στη μονή Βατοπεδίου η οποία εμφανίστηκε να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου MIG.
Ενδιαφέρον είναι ότι για μια ακόμα φορά η έρευνα του Reutres παρόλο που δεν αναμεταδίδεται από τα ελληνικά ΜΜΕ, εμφανίζεται από αυτά, όπως και από blogs (fimotro) ως συκοφαντία και προσπάθεια εκβιασμού της Πειραιώς. Διαψεύδεται δηλαδή μια είδηση που ουδέποτε μεταδόθηκε από τους ίδιους.

koutipandoras
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: »Λαθραία» δάνεια για την οχύρωση ελληνικής τράπεζας"

Προσφορές από Eurobank και Πειραιώς για την ΑΤΕbank

Η αντίστροφη μέτρηση για την αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου ξεκινά, καθώς εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα εκτιμηθεί η καλύτερη προσφορά για την απορρόφηση της ATEbank από ιδιωτική τράπεζα.

Για τη συγκέντρωση του κλάδου, στο «χορό» των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, θα λάβουν μέρος στη συνέχεια το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (το οποίο έχει το ίδιο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με την ATEbank) και η θυγατρική της γαλλικής Credit Agricole, η Emporiki Bank. Σε μεταγενέστερη χρονική φάση, θα καθοριστεί το μέλλον των τραπεζών FBB, Αττικής, Probank, Geniki Bank, καθώς και των θυγατρικών τραπεζών ξένων ομίλων όπως της HSBC, Geniki, Citi και Millennium.

Διαχωρισμός

Προσφορές για την κρατική ATEbank έχουν καταθέσει οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς. Αφορούν, το καλό κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας. Αυτό σημαίνει, ότι θα προηγηθεί διαχωρισμός της κρατικής τράπεζας, σε «καλή» και «κακή», αλλά όχι κατά τα πρότυπα της Proton. Η «καλή» ATEbank δεν θα ανακεφαλαιοποιηθεί με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά η ιδιωτική τράπεζα που θα την εξαγοράσει θα αναλάβει το βάρος αυτό. Eτσι, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης αφενός δε θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, κάτι που (διακαώς) ζητά η τρόικα εδώ και περίπου δύο χρόνια, ενώ παράλληλα κρίνεται, ότι θα δοθεί ένα θετικό σήμα στην αγορά. Μάλιστα, η επίλυση του θέματος «Αγροτική Τράπεζα» αποτελεί μία από τις προαπαιτούμενες ενέργειες που η τρόικα έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση της χώρας μας.

Προθεσμία

Άλλωστε, έως τις 30 Αυγούστου που λήγει η (δεύτερη) παράταση που έχει λάβει η Αγροτική τράπεζα για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της, της οικονομικής χρήσης του 2011, θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις αφού θα πρέπει μέχρι εκείνη την ημέρα να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης της εν λόγω κρατικής τράπεζας.

Ο Μ. Σάλλας καταγγέλλει ομάδα συνεργατών του Reuters

Με δήλωσή του στην οποία απαντά σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, καταγγέλλει ομάδα συνεργατών του πρακτορείου και εκφράζει τις ανησυχίες του για άσκηση νέων πιέσεων και επιθέσεων κατά της τράπεζας που έχουν στόχο την αναχαίτιση των νέων προσπαθειών.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο κ. Μ. Σάλλας τονίζει ότι: «Δεν είναι η πρώτη φορά που τόσο εγώ όσο και η Τράπεζα Πειραιώς δεχόμαστε επιθέσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί όλους στην παρούσα συγκυρία είναι η ασφάλεια και η περαιτέρω θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος. Στη μακρά πορεία ανάπτυξης της Τράπεζας Πειραιώς, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές προσπάθειες υπονόμευσης, εκβιασμών και κατασυκοφάντησης.

Στη λίστα αυτή προσθέστε άλλο ένα επεισόδιο, της ομάδας αυτής συνεργατών του Reuters. Αξιολογώ ότι μέσα από τις νομικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, θα αποκαλυφθούν και εκείνοι που κρύβονται από πίσω τους. Την υπονόμευση την αντιμετωπίζουμε καίρια και θεσμικά, όπως πρέπει, με νομικές ενέργειες. Αλλά δεν μας αποσπά από το κύριο καθήκον μας, που είναι, όπως σας είπα, η ασφάλεια και η πρόοδος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η οποία με τη σειρά της είναι προοπτική αναπόσπαστη με την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση». σημειώνει.

freezlo
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφορές από Eurobank και Πειραιώς για την ΑΤΕbank"

Στην Αμοργό δεν υπάρχουν γιατροί, Γιατί, κ. Υπουργέ;

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε η Κα Βίκυ Φράγκου, από την Αιγιάλη της Αμοργού, όπου επισημαίνει ένα καυτό ζήτημα, το οποίο αφορά όλους μας, και την οποία χωρίς επι πλέον σχόλια την παραθέτουμε διότι τα λέει, όλα Αξιότιμε κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, κ. Γ.Γραμματέα,

Χαιρετισμούς από το νησί της Αμοργού!

Θα ξεκινήσω την επιστολή μου αυτή με μια ερώτηση: Ξέρετε ποιο έτος διανύουμε? Κουτή ερώτηση θα μου πείτε. Και συνεχίζω: Γίνεται το 2012, να υπάρχουν αβοήθητα νεογέννητα αγγελούδια, που κινδυνεύουν να πεθάνουν, επειδή ζουν στη νησιωτική Ελλάδα και έτυχε να αρρωστήσουν?

Σήμερα προέκυψε στη Νάξο ένα περιστατικό, οξύ περιστατικό, που έχριζε άμεσης διακομιδής ενός μωρού τριών μηνών στην Αθήνα με ελικόπτερο. Ήταν ζήτημα ωρών το μωρό να χάσει τη ζωή του κι ελικόπτερο δεν υπήρχε, δεν ερχόταν. Ο παιδίατρος από το Κέντρο Υγείας Νάξου φώναζε πως δεν υπάρχει χρόνος και οι αρμόδιοι απαντούσαν να μπει το μωρό στο καράβι το βράδυ.

Κι επειδή, ακόμα και για να σώσεις τη ζωή του παιδιού σου σε αυτή τη χώρα, πρέπει να έχεις μέσον, μετά τα κατάλληλα τηλεφωνήματα από συγκεκριμένους ανθρώπους στα κατάλληλα πρόσωπα το ελικόπτερο ήρθε τελικά. Ανακεφαλαιώνουμε: Το παιδί θα πέθαινε αν οι γονείς δεν είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες. Υπάρχουν άλλοι γονείς, που πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για να έχουν την ασφάλεια του ελικοπτέρου. Και ρωτώ: Ποιος αποφασίζει σε αυτή τη χώρα αν θα σηκωθεί ελικόπτερο, ποιος αποφασίζει τελικά ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει και με ποια κριτήρια?

Στην Αμοργό δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχει ούτε καν ακτινολογικό μηχάνημα. Γιατί, κ. Υπουργέ? Επειδή αποφασίσαμε να μείνουμε στην Αμοργό και να μεγαλώσουμε εδώ τα παιδιά μας? Γιατί με πενιχρούς μισθούς να πρέπει να πληρώνουμε ιδιωτικές ασφάλειες, επειδή το κράτος αδυνατεί να προστατέψει τους ανθρώπους της επαρχίας? Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ξυπνήστε επιτέλους. Μειώστε τους υπέρογκους μισθούς σας και ενδιαφερθείτε για την υγεία αυτών που σας πληρώνουν. Μάλλον έχετε ξεχάσει ποιος πληρώνει τις άπειρες χιλιάδες ευρώ που λαμβάνετε κάθε χρόνο, για να κάνετε τη δουλειά σας. Μάλλον έχετε ξεχάσει και ποιος σας πληρώνει και ποιος σας ψήφισε για να βρίσκεστε σ αυτή τη θέση και να ευημερούν τα παιδιά και τα εγγόνια σας, ενώ την ίδια στιγμή, λόγω της δικής σας αδιαφορίας, άλλα παιδιά να πεθαίνουν αβοήθητα.

ΜΕΡΙΜΝΗΣΤΕ!

Υ.Γ: Το γεγονός ότι το μωρό που σήμερα κινδύνεψε ήταν Αλβανικής καταγωγής γεννημένο στην Ελλάδα, από γονείς καθόλα νόμιμους, πιστεύετε πώς έπαιξε ρόλο?

Βίκυ Φράγκου

Αιγιάλη – Αμοργός

news.travelling
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αμοργό δεν υπάρχουν γιατροί, Γιατί, κ. Υπουργέ;"

ΔΝΤ: Προβλέπει έλλειμμα 7% του ΑΕΠ για Ελλάδα

Σε χαμήλωμα των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος και το 2013 προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνοντας λόγο για αύξηση των κινδύνων για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα το β΄ τρίμηνο.

Μαύρες είναι όμως οι προβλέψεις και για την Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι αφορά το χρέος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2012 τοποθετείται στο 7% του ΑΕΠ (ή 0,2 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση) και στο -2,7% του ΑΕΠ για το 2013. Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, τα μεγέθη αναμένεται να αναθεωρηθούν.

Η εκτίμηση για το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα τοποθετείται στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος και σε πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά. Από την άλλη πλευρά, το χρέος αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 162,9% του ΑΕΠ το 2012 και να συνεχίσει ανοδικά και το 2013, οπότε θα φτάσει το 171% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει το ταμείο, η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ρευστή. Η ύφεση και οι ανισότητες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν βαρύνει στα έσοδα και οδηγούν σε αστοχίες. Αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, επισημαίνεται, τότε το πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί στο 1,5%-2% του ΑΕΠ έναντι της εκτίμησης για 1% του ΑΕΠ που είχε γίνει στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ταμείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βλέπει νέα "τρύπα" της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Προβληματισμός και για την παγκόσμια οικονομία

Στην επικαιροποιημένη του πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook), το ΔΝΤ αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ήδη υποτονική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει σημάδια περαιτέρω αδυναμίας, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην Ευρώπη και της χαμηλότερης του αναμενομένου ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με το ταμείο, ο κίνδυνος για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο του 2012 λόγω της συνεχιζόμενης βραδείας παγκόσμιας ανάκαμψης και των φόβων σχετικά με την ποιότητα των τραπεζικών assets στην Ευρώπη. Πάντως, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες προχωράει με τον αναμενόμενο ρυθμό.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος, έναντι 3,6% που εκτιμούσε στην έκθεση του Απριλίου και με 3,9% το 2013 (από 4,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση). Για την ευρωζώνη αναμένει ύφεση 0,3% φέτος και ανάπτυξη 0,7% το 2013 (από 0,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση).

Ο chief economist και διευθυντής του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, τόνισε πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι η καθυστερημένη ή ανεπαρκής πολιτική δράση να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη. «Για να το θέσουμε απλά, οι χώρες της ευρωπεριφέρειας πρέπει να πετύχουν», σημείωσε ο κ. Blanchard.

Η έκθεση χαρακτηρίζει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο του Ιουνίου βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως αναφέρει, οι ενέργειες που αποφασίστηκαν εκεί θα βοηθήσουν ώστε «να σπάσουν τα ανεπιθύμητα δεσμά μεταξύ των κρατών και των τραπεζών και να δημιουργηθεί μια τραπεζική ένωση». Όμως, η πρόσφατη επιδείνωση στις αγορές των κρατικών ομολόγων καταδεικνύει ότι η έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων αυτών, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πρόοδο στην τραπεζική και δημοσιονομική ένωση, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Σύμφωνα με το ταμείο, η απόφαση για τη δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής για τα πιστωτικά ιδρύματα και η άμεση ένεση κεφαλαίων στις τράπεζες από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, είναι σημαντικά βήματα για την επίλυση της κρίσης, όμως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

«Οι δράσεις των Ευρωπαίων ηγετών συνιστούν σημαντικό βήμα για να μπει η νομισματική ένωση στην Ευρώπη σε πιο στέρεη βάση», σημείωσε ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ Jose Vinals.

Το ΔΝΤ τονίζει πως οι policymakers πρέπει να πάρουν επιπλέον μέτρα για να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη στην πρόοδο που έχουν επιτελέσει μέχρι στιγμής. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να επιλύσουν την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των τραπεζικών assets και να στηρίξουν την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, της αναδιάρθρωσης ή της λύσης τους. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να τηρήσουν τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις τους για ενίσχυση των δημοσιονομικών τους και να προχωρήσουν σε σαρωτικές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτά τα βήματα πρέπει να συμπληρώνονται από μεγαλύτερη πρόοδο προς πλήρη τραπεζική ένωση και βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση. Για την τραπεζική ένωση, τα βήματα προς μια ενιαία ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να συμπληρωθούν από ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο εγγύησης καταθέσεων και από κοινό μηχανισμό για την εκκαθάριση (resolution) τραπεζών.

Για την ΕΚΤ, το ταμείο αναφέρει πως ζωτικής σημασίας παραμένουν η υποστηρικτική νομισματική πολιτική και η πολιτική ρευστότητας. Η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι καλοδεχούμενη -σημειώνει το ΔΝΤ-, ωστόσο υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Τα LTROs έχουν βοηθήσει στη μείωση του κόστους του διατραπεζικού δανεισμού πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, όμως από μόνα τους δεν αρκούν για να αποκαταστήσουν την επιστοσύνη των επενδυτών ή να παράσχουν μια λύση που θα έχει διάρκεια.

Αν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντισυμβατικά μέτρα, λέει το ΔΝΤ. «Αυτό σημαίνει να εξεταστούν ασυνήθιστα μέτρα, όπως η επανενεργοποίηση του Securities Markets Program (SMP), επιπλέον LTROs με κατάλληλες απαιτήσεις για εγγυήσεις, ή η εφαρμογή κάποιου είδους ποσοτικής χαλάρωσης. Οι νέοι κανονισμοί της ΕΚΤ για τις εγγυήσεις έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην άμβλυνση των περιορισμών της ρευστότητας και θα πρέπει να αποφευχθεί η όποια αυστηροποίηση των κανονισμών για τις εγγυήσεις».

Μειώνονται τα ελλείμματα

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, το ΔΝΤ αναφέρει πως αυτή προχωρά σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές. Τα ελλείμματα των προϋπολογισμών των ανεπτυγμένων οικονομιών εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν περίπου 0,75% του ΑΕΠ φέτος και σχεδόν 1% του ΑΕΠ το 2013.

Όμως, υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα. «Η επικέντρωση στους ονομαστικούς στόχους για το έλλειμμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολική λιτότητα εάν αποδυναμωθεί η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες χώρες», σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος δημοσιονομικών θεμάτων του ΔΝΤ, Carlo Cottarelli. «Για χώρες που έχουν το περιθώριο να το κάνουν θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθούν σε μέτρα που στόχο έχουν τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών».

Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία εφαρμόζουν σημαντικές μειώσεις του ελλείμματος για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, σημειώνει το ΔΝΤ. Στις τρεις χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ -δηλαδή στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία- η προσαρμογή προχωρά, όμως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα στέλνει προειδοποιητικό σήμα αναφορικά με πιθανή δημιουργίας «κόπωσης προσαρμογής», κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Προβλέπει έλλειμμα 7% του ΑΕΠ για Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news