facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Κλειστή η μία λωρίδα της Αθηνών-Λαμίας

Μέχρι τις 10 Αυγούστου καθημερινά 7:00-15:00

Λόγω εργασιών τοποθέτησης ηχοπετασμάτων, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) και τμήματος της δεξιάς λωρίδας στα παρακάτω τμήματα της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, συνολικού πλάτους 4,00 μέτρων από το δεξιό άκρο του οδοστρώματος, περιοχής Δήμων Αγ. Αναργύρων και Χαλκηδόνας/Ν. Φιλαδέλφειας , για το χρονικό διάστημα από 14-7-2012 έως 10-8-2012, κατά τις ώρες 07.00΄ έως 15.00΄:

Α) Στο ύψος της χ/θ 10+551, σε μήκος 100 μέτρων πριν, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

Β) Στο ύψος της χ/θ 10+617, σε μήκος 200 μέτρων πριν, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των έργων και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση .

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστή η μία λωρίδα της Αθηνών-Λαμίας"

Μ.Φέκτερ: Ο χαμένος χρόνος κοστίζει

Επίσπευση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Ελλάδας, διότι «χαμένος χρόνος κοστίζει επιπλέον χρήματα», ζήτησε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε σημερινές δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στη Βιέννη.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας αναμένεται από τους εταίρους, η έκθεση της τρόικας, η οποία θα δείξει «τι πήγε στραβά» και στη συνέχεια θα συζητηθούν νέα μέτρα, ενώ στόχος παραμένει να δοθεί και πάλι η δυνατότητα στην Ελλάδα να «βγει» στις αγορές.

Σε σχέση με τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Μαρία Φέκτερ ανέφερε πως, ακόμη και εάν η έναρξη λειτουργίας του καθυστερήσει μέχρι το φθινόπωρο, αυτό δεν θα προξενήσει καταρχήν προβλήματα, καθώς για τη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες υπάρχουν αρκετά αποθέματα στον ήδη ισχύοντα προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ). «Θα ξεκινήσουμε τις βοήθειες από τον ΕΜΧΣ και μετά θα τις μεταφέρουμε στον ΕΜΣ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, μέσα στις επόμενες ημέρες θα προσδιοριστεί και το κόστος που θα προκύψει για τη βοήθεια προς την Κύπρο, η οποία έχει ζητήσει επίσης βοήθεια.

Αναφορικά με ένα ενδεχόμενο αίτημα της Ιταλίας στον Μηχανισμό η Μαρία Φέκτερ διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρώμη θα ζητήσει βοήθεια.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μ.Φέκτερ: Ο χαμένος χρόνος κοστίζει"

Default και για τα σκουπίδια της Αττικής

Τα χνάρια του ελληνικού Δημοσίου και βεβαίως των δήμων που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, φαίνεται ότι ακολουθεί ο... μεγαλύτερος Σύνδεσμος διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρας, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Αιτία τα συσσωρευμένα από το παρελθόν χρέη αλλά και το γεγονός ότι το Δημόσιο, ιδιώτες αλλά και η πλειονότητα των δήμων της Αττικής δεν καταβάλουν χρήματα που τους οφείλουν. Το γεγονός ότι ο ΕΣΔΝΑ λόγω χρεών κινδυνεύει να βάλει «λουκέτο», να χρεοκοπήσει, το είχε επισημάνει με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο περιφερειάρχης Αττικής, και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Σγουρός. Ωστόσο, δεν πήρε καμία απάντηση.

Σήμερα -λοιπόν- σε μια προσπάθεια αναζητήσει πολιτικές ευθύνες πέραν αυτού- κατέθεσε αναφορά στον Εισαγγελέα Αρείου ΠάγουΙωάννη Τέντε, ζητώντας του να διερευνήσει το πώς και από ποιους έφτασε σήμερα ο Σύνδεσμος να έχει «θηλιά» 83 εκατ. ευρώ, και δηλώνοντας παράλληλα πως θα κλείσει ο ΕΣΔΝΑ και οι δήμοι μέσα στο καλοκαίρι θα «κολυμπήσουν» στα σκουπίδια. Ο Εισαγγελέας έστειλε ήδη την υπόθεση στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Είναι όμως υπαρκτός αυτός ο κίνδυνος; Εάν οι δήμοι εξακολουθήσουν να έχουν προβλήματα στη χρηματοδότησή τους «ναι», λένε τόσο ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς όσο και δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης με συνεντεύξεις τους στην aftodioikisi.gr.

Επιπλέον λειτουργίες χωρίς έσοδα

Σύμφωνα με συνδικαλιστή του ΕΣΔΝΑ, «είναι γνωστό ότι δε θα μπορούσε να καλύψει τις νέες λειτουργίες που ανέλαβε ο Σύνδεσμος, όπως, π.χ, ο ΧΥΤΑ Φυλής, με δεδομένα τα χρέη του, αλλά και το ποσοστό που του δίνουν οι δήμοι: 6% έπαιρνε όταν απλώς μάζευε τα σκουπίδια, 6% παίρνει τώρα με τις επιπλέον αρμοδιότητες».

Στις επιπλέον λειτουργίες του Συνδέσμου είναι και το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης, το οποίο τον επιβαρύνει με περίπου 20 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με δημάρχους που μίλησαν στην aftodioikisi.gr αλλά και συνδικαλιστές, «η σημερινή διοίκηση του ΕΔΣΝΑ δεν έκανε τίποτε για να ελαφρύνει το Σύνδεσμο, εδώ και επτά μήνες που πήρε το τιμόνι».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι... γνωστές μπουλντόζες που παραμένουν ακινητοποιημένες από την περίοδο Χιωτάκη, ενώ το κόστος επισκευής τους είναι μόλις 30.000.

Δεν πληρώνει και το υπουργείο Υγείας

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, που το αναφέρει και ο δήμαρχος Φυλής, είναι ο αποτεφρωτήρας των παθογόνων απορριμμάτων που θα κλείσει. Όπως έλεγε έτερος δήμαρχος, παρά το ότι υπάρχει στη Σύμβαση ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, ωστόσο, τα νοσοκομεία -άρα το υπουργείο Υγείας- δεν έχουν πληρώσει ποτέ. Και δεν είναι μικρή η ποσότητα που καίει: 10-12 τόνους την ημέρα. Και τα χρήματα από αυτή τη διαδικασία είναι ισοσκελισμένα. «Χρωστούν σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που χρωστά ο Σύνδεσμος στον εργολάβο», έλεγε χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Default και για τα σκουπίδια της Αττικής"

Την Τετάρτη κλειδώνουν τα 11,6 δισ. ευρώ των περικοπών στο Δημόσιο

Προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις, μισθοί ΔΕΚΟ κα άλλες λειτουργικές δαπάνες τέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και τη συμμετοχή οκτώ υπουργών.

Την Παρασκευή θα υπάρξει τεχνική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων, τη Δευτέρα νέα διυπουργική υπό τον κ. Στουρνάρα και την Τετάρτη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σε αυτήν θα οριστικοποιηθούν τα 11,6 δισ. ευρώ των περικοπών για μετά το 2013.

Από την Κυριακή οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα ισοδύναμα μέτρα ώστε να αποφευχθούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις βρίσκονται στα χέρια της τρόικας, η οποία αναμένεται στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν κωδικό-κωδικό και δαπάνη προς δαπάνη οι πιστώσεις του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2012.

Τηλεφώνημα Γκάιτνερ

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είχε χθες ο έλληνας υπουργός Οικονομικών. Ο αμερικανός ομόλογός του τον κάλεσε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του (οι δυο άνδρες γνωρίζονται από το παρελθόν) και ζήτησε να πληροφορηθεί τις τελευταίες εξελίξεις. Ο κ. Στουρνάρας τον ενημέρωσε για τη συνεδρίαση του Eurogoup και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Από την πλευρά του, ο κ. Γκάιτνερ εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και τόνισε προς τον υπουργό Οικονομικών ότι θα είναι στη διάθεσή του εφόσον τον χρειαστεί.

Συνάντηση με Χαν

Αργότερα χθες ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον αρμόδιο επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ κ. Γιοχάνες Χαν, παρουσία του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Π. Καρβούνη. Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον κ. Χαν να ασκήσει πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να διευκολυνθεί η ροή κεφαλαίων τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και τα μεγάλα έργα που έχουν διακοπεί.

Στο τραπέζι αύξηση θητείας

Τέλος από τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη προέκυψε ότι έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013 ώστε να μη γίνουν οι περικοπές στα Ειδικά Μισθολόγια των στρατιωτικών, Η εξοικονόμηση θα προέλθει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων. Μένει να φανεί αν θα τα δεχθεί και η τρόικα καθώς η παρέμβαση αυτή δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες ώστε να περιορισθούν οι ανάγκες προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών πενταετούς θητείας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων ζητούν αύξηση της θητείας.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Τετάρτη κλειδώνουν τα 11,6 δισ. ευρώ των περικοπών στο Δημόσιο"

Πουλούσαν "μαϊμού" συστήματα εντοπισμού βομβών σε έξι χώρες

Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν από τη βρετανική αστυνομία με την κατηγορία ότι εξαπάτησαν ξένες χώρες πουλώντας τους ψεύτικες συσκευές για τον εντοπισμό βομβών.

Ο Τζέιμς Μακόρμικ, 55 ετών, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί έξι κατηγορίες για απάτη, ήταν ο διευθυντής της βρετανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ATSC που πουλούσε τις συσκευές αυτές σε διάφορες χώρες, όπως στο Ιράκ.

Στην ιστοσελίδα της ATSC αναφέρεται ότι ο εξοπλισμός της μπορεί να εντοπίσει εκρηκτικά, ναρκωτικά και άλλες ουσίες από μεγάλη απόσταση μέσω ηλεκτρομαγνητικής έλξης.

Ο Μακόρμικ παρουσιάστηκε σήμερα στο δικαστήριο όπου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Θα παραμείνει υπό κράτηση επί μία εβδομάδα ενώ οι υπόλοιποι πέντε ύποπτοι θα οδηγηθούν στο δικαστήριο στις 18 Ιουλίου.

Ο υποδιευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης της Εισαγγελίας, Άντριου Πενχέιλ, είπε ότι οι κατηγορίες αφορούν την κατασκευή, την προώθηση και την πώληση διαφόρων συσκευών εντοπισμού ουσιών σε ξένες χώρες από τις 15 Ιανουαρίου 2007 μέχρι και σήμερα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πουλούσαν "μαϊμού" συστήματα εντοπισμού βομβών σε έξι χώρες"

Πρώην στελέχη της μητρικής Siemens προτίθενται να καλέσουν οι ανακριτές

Κατηγορητήρια σε βάρος πρώην στελεχών της μητρικής Siemens, συντάσσουν οι εφέτες ειδικοί ανακριτές της υπόθεσης των λεγόμενων «μαύρων ταμείων» για σκέλος της μεγάλης δικογραφίας που αφορά συμβάσεις του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τρεις εφέτες που χειρίζονται την μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, προτίθενται τον Σεπτέμβριο να αποστείλουν κλήσεις σε απολογία σε πρόσωπα που κατείχαν υψηλές θέσεις στη μητρική Siemens για κατηγορίες που αφορούν τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ για ψηφιοποίηση των κέντρων του και τις επεκτάσεις της που φέρονται να προκάλεσαν ζημία του Δημοσίου.

Οι κλήσεις που ετοιμάζονται, θα σταλούν σε περισσότερα από δέκα πρόσωπα, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens που εμπλέκονται με αποφάσεις και ενέργειες του τμήματος τηλεπικοινωνιών του γερμανικού κολοσσού, την περίοδο 1998 έως και 2004. Μεταξύ αυτών και οι πολύ γνωστοί από τις καταθέσεις τους για την ελληνική υπόθεση, Ράινχαρτ Σίκατσεκ και Μάικλ Κουτσενρόιτερ.

Το περίπου 50 σελίδων κατηγορητήριο που συντάσσεται για τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, αφορά τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που αφορούν και τους ημεδαπούς κατηγορούμενους στην υπόθεση του ΟΤΕ.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώην στελέχη της μητρικής Siemens προτίθενται να καλέσουν οι ανακριτές"

Συνελήφθη ντετέκτιβ που παρακολουθούσε εκατοντάδες smartphones κινητά

Στη σύλληψη γνωστού ντετέκτιβ της Αθήνας προχώρησε η αστυνομία έπειτα από έρευνα της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που αποκάλυψε πως ο 33χρονος ιδιωτικός αστυνομικός παρακολουθούσε παρανόμως εκατοντάδες smartphones πολιτών, με σκοπό την καταγραφή των επαγγελματικών και προσωπικών τους επαφών και συνομιλιών.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, ο ντετέκτιβ χρησιμοποιώντας ένα υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, γνωστό ως «αόρατα μηνύματα», είχε τη δυνατότητα να καταγράφει όχι απλώς τις φωνητικές συνομιλίες των ανυποψίαστων θυμάτων του αλλά και τα γραπτά μηνύματα (sms), τα e-mail που έστελναν και ελάμβαναν οι ίδιοι αλλά και τη γεωγραφική θέση - εκπομπή του κινητού, εφόσον ήταν εφοδιασμένο με σύστημα εντοπισμού θέσης.

Το σύστημα παρακολούθησης που χρησιμοποίησε ο ντετέκτιβ αποδεικνύει πως το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών μπορεί να παραβιαστεί εύκολα.

Επίσης, προωθούσε στην αγορά συσκευές που τοποθετούνται σε χώρους με σκοπό την υποκλοπή προφορικών συνομιλιών και στη συνέχεια την αποστολή τους σε συγκεκριμένο αποδέκτη, μέσω του δικτύου της τηλεφωνίας.

Στη λίστα των θυμάτων του περιλαμβάνονται δεκάδες επιχειρηματίες, γιατροί και δικηγόροι τους οποίους παρακολουθούσε είτε για επαγγελματικούς, είτε για προσωπικούς λόγους.

Η αστυνομία βρήκε στην κατοχή του συλληφθέντος τιμολόγια με τα οποία αμειβόταν για τις παρακολουθήσεις. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί η ποσότητα των συσκευών που έχουν διατεθεί στην αγορά, ενώ ο 33χρονος συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ντετέκτιβ που παρακολουθούσε εκατοντάδες smartphones κινητά"

H Puma “αποχαιρετά” το φυσικό δέρμα

Θα σταματήσει να χρησιμοποιεί δέρμα για την κατασκευή των προϊόντων της η εταιρεία αθλητικών ειδών Puma.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της εταιρείας Jochen Zeitz, η Puma θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το υλικό στα αθλητικά παπούτσια εξαιτίας του περιβαλλοντικού αντικτύπου και της οικολογικής καταστροφής που προκαλεί.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Zeitz δήλωσε πως η Puma θα αναζητήσει εναλλακτικά υλικά, καθώς η παραγωγή και επεξεργασία φυσικού δέρματος είναι οι διαδικασίες που ουσιαστικά συνιστούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας.

econews
Διαβάστε Περισσότερα » "H Puma “αποχαιρετά” το φυσικό δέρμα"

Αυξάνεται κατά τρεις μήνες η στρατιωτική θητεία

Αυξάνεται κατά τρείς (3) μήνες η στρατιωτική θητεία. Κατά την συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Παναγιωτόπουλου με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ανάμεσα στα άλλα, συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης της στρατιωτικής Θητείας. Ο ΥΠΕΘΑ παρουσίασε αναλυτική εισήγηση του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μ.Κωσταράκου , στην οποία καταδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη, για αύξησης κατά 3 μήνες της στρατιωτικής θητείας. Η βασική αιτία είναι το «πάγωμα» των προσλήψεων Επαγγελματιών Οπλιτών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε στρατιωτικό προσωπικό σε κρίσιμες, για την άμυνα της χώρας, Στρατιωτικές Μονάδες. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε και έτσι , άναψε το «πράσινο φως» για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα από ποια ΕΣΣΟ θα ισχύσει η αύξηση της στρατιωτικής Θητείας. Η αύξηση της Θητείας δεν αφορά τους τωρινούς στρατεύσιμους.

Στο άλλο «μέτωπο», αυτό της μείωσης των μηνιαίων αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 12%, το πιθανότερο είναι ότι θα εξαιρεθούν κάποιες κρίσιμες ειδικότητες, όπως οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, όσοι υπηρετούν στα σύνορα, τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων κ.ά. Θα παρουσιαστούν τα ισοδύναμα μέτρα και εφόσον εξασφαλιστεί η συγκατάθεση της ΤΡΟΙΚΑΣ, θα έχουμε την πρώτη εξαίρεση από τις επιταγές του Μνημονίου!

spirospero
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνεται κατά τρεις μήνες η στρατιωτική θητεία"

Αναμονή μέχρι τον Σεπτέμβρη για την Ελλάδα

Για τον Σεπτέμβριο μετέθεσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ κ. Γιοχάνες Χαν τις αποφάσεις για τη συνέχιση... της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας.

Ο Επίτροπος που βρέθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να επισπεύσει την υλοποίηση έργων μέσω του ΕΣΠΑ και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της ροής κοινοτικών κεφαλαίων παρεχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στην οποία αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Ο Επίτροπος Χαν είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιδείξει ευελιξία και προθυμία στην προσέγγιση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι στόχοι του Μνημονίου πρέπει να εφαρμοσθούν στο ακέραιο. Απεκάλυψε δε πως η τρόικα θα παρουσιάσει την έκθεση της για την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και οι όποιες συζητήσεις για προσαρμογές θα γίνουν επί συγκεκριμένων προτάσεων.

Αναφερόμενος στα 181 εκκρεμή έργα του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 11 δισ. ευρώ, είπε πως ήδη περισσότερα από 15 έργα ύψους 250 εκατ. ευρώ έχουν ολοκληρωθεί και 100 είναι εντός των προθεσμιών. «Οι παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, τα απορρίμματα και τα ανοικτά δίκτυα έχουν εκκρεμότητες που τρέπει να επιλυθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Για το προγραμματικό πλαίσιο 2014-2020 είπε ότι θα ακολουθηθεί κοινή μεθοδολογία και για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ η κοινοτική συμμετοχή θα φθάσει στο 85%.

Τέλος, για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ελλάδα, ο Επίτροπος επεσήμανε ότι κατά την επίσκεψη του την επόμενη εβδομάδα στην ΕΤΕπ θα εξετάσει τις όποιες εκκρεμότητες.

prismanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναμονή μέχρι τον Σεπτέμβρη για την Ελλάδα"

Τα αυτοκίνητα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας

Τελευταία μέρα του δακτυλίου η Παρασκευή για την περίοδο 2011-2012.

Κατά συνέπεια όλα τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας (ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ) μέχρι την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, που θα ρυθμίζει τα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο 2012-2013.

Τα μέτρα αυτά θα γνωστοποιηθούν έγκαιρα με καινούργιο δελτίο τύπου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα αυτοκίνητα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας"

Την Δευτέρα ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την 31η Αυγούστου. Οι εκπτώσεις είναι μια καλή ευκαιρία για τους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων. Διαβάστε τις οδηγίες που εξέδωσε η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας συνιστά στους καταναλωτές να προσέξουν τα εξής:

1) Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

2) Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

3) Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»)

4) Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σαιζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής. Σημειώνεται επίσης, ότι σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μετά τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009 προσφορές επιτρέπονται μέχρι την παραμονή της έναρξης των επισήμων εκπτώσεων.

5) Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι' αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

6) Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

7) Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.

8) Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

9) Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

10) Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

11) Ζητάτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.

Χρειάζεται προσοχή, προκειμένου να μην παρασύρεται ο καταναλωτής από υψηλά ποσοστά εκπτώσεων σε αλόγιστες σπατάλες και απερίσκεπτη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες ο οικογενειακός προϋπολογισμός, η εκτίμηση των οικονομικών μας δυνατοτήτων και η ορθή ιεράρχηση των αναγκών μας, πρέπει να προηγούνται κάθε αγοράς.


Παράλληλα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους εμπορικούς συλλόγους-μέλη της σε όλη τη χώρα για να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.
Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (για παράδειγμα «50% έκπτωση»).
Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη των εκπτώσεων, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενεργούν 10ήμερα προσφορών.
Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται πως όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Την Δευτέρα ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις"

Υποχρεωτικός ο έλεγχος δικύκλων σε όλη την ΕΕ

Σε περαιτέρω εξειδίκευση και επικαιροποίηση των προδιαγραφών ασφαλείας οχημάτων προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Με βάση το νέο πλαίσιο κανόνων, που εγκρίθηκε  από την Επιτροπή, ενισχύεται και γίνεται υποχρεωτικός ο τεχνικός έλεγχος δικύκλων και μοτοποδηλάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ αυξάνονται και γίνονται πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι των παλαιότερων οχημάτων. Τα οχήματα πενταετίας και άνω ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για πολλές τροχαίες τραγωδίες.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι επίσης να τεθούν άμεσα κοινά ελάχιστα πρότυπα για τους ελέγχους στις 27 χώρες - μέλη της Ένωσης, για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς τους. Τέλος, προωθείται η ηλεκτρονική καταγραφή των χιλιομέτρων, για να μπει τέλος στη γνωστή μέθοδο της παραποίησης στους μετρητές των οχημάτων.

Κάθε χρόνο, σε επίπεδο ΕΕ, χάνονται κατά μέσο όρο 1800 ζωές από τεχνικές αστοχίες που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα. Πολλά τεχνικά ελαττώματα με σοβαρές συνέπειες στην ασφάλεια (όπως το σύστημα ABS και ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας) δεν ελέγχονται σήμερα με τους ισχύοντες κανόνες, που χρονολογούνται από το 1977, με μικρές επικαιροποιήσεις.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτικός ο έλεγχος δικύκλων σε όλη την ΕΕ"

Πάρτι με επιδόματα-μαϊμού και παράνομες συντάξεις

Νέο κόλπο για παράνομη είσπραξη συντάξεων διαπιστώθηκε στο ΙΚΑ. Αυτή τη φορά, δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που προχώρησαν σε νέους γάμους, δεν τους δήλωσαν στο Ιδρυμα και συνέχιζαν επί χρόνια να εισπράττουν - παράνομα, φυσικά - τις συντάξεις των νεκρών συζύγων τους.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται πριν από έναν μήνα όταν η οικονομική αστυνομία συνέλαβε 76χρονο ο οποίος επί 11 χρόνια εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη της νεκρής γυναίκας του! Ο 76χρονος είχε και πάλι παντρευτεί αλλά δεν δήλωσε ποτέ τον γάμο του, για να εισπράξει τελικά όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 130.000 ευρώ. Τώρα το ΙΚΑ ζητά τα χρήματα αυτά πίσω με τόκο 5%. Με αφορμή αυτό το περιστατικό το ΙΚΑ ξεκίνησε ελέγχους μέσω ληξιαρχείων αλλά και της Στατιστικής Υπηρεσίας (όπου δηλώνονται τα σχετικά στατιστικά στοιχεία) και ήδη έχει εντοπίσει και άλλες παρόμοιες απάτες. Η εκτίμηση της διοίκησης του ΙΚΑ είναι ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι εκατοντάδες.

Πάντως παράνομες συντάξεις σε πεθαμένους, ανάπηροι-μαϊμού, επιδόματα ασθενείας σε υγιείς, διπλό ΕΚΑΣ, εικονική ασφάλιση σε επιχειρήσεις-σφραγίδα είναι κάποιες από τις συνήθεις παρανομίες που προκαλούσαν για χρόνια (και εξακολουθούν να προκαλούν) οικονομική αιμορραγία στo ΙΚΑ. Εκτιμάται ότι οι απώλειες για το Ιδρυμα από πλαστές συντάξεις και επιδόματα φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο!

Σημειώνεται ότι το ΙΚΑ γνωστοποίησε ότι θα ζητά πίσω τα χρήματά του (δηλαδή κάθε παροχή, σύνταξη ή επίδομα) και μάλιστα με τόκο της τάξης του 5% αν διαπιστωθεί ότι αυτά καταβλήθηκαν χωρίς να τα δικαιούται ο ασφαλισμένος (δηλαδή αχρεωστήτως). Η έντοκη επιστροφή θα γίνεται ανεξάρτητα από το αν διαπιστώνεται δόλος ή όχι από την πλευρά των ασφαλισμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τώρα έχουν εντοπιστεί 10.000 περιπτώσεις όπου ενώ οι συνταξιούχοι είχαν αποβιώσει, οι συντάξεις καταβάλλονται κανονικά! Ηδη έχουν ταυτοποιηθεί 2.500 τέτοιες περιπτώσεις στις οποίες οι συνδικαιούχοι των τραπεζικών λογαριασμών είχαν εισπράξει τα χρήματα της σύνταξης και το ΙΚΑ υποβάλλει μηνύσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με γιο συνταξιούχων που ενώ είχαν αποβιώσει οι γονείς του αυτός εισέπραττε για χρόνια τις δύο συντάξεις τους με πληρεξούσιο των νεκρών γονέων του!

- Ελεγχος διατάχθηκε για 4.000 συντάξεις που φαίνεται να χορηγήθηκαν μετά το 2002 με πλαστά δικαιολογητικά εργοδοτών που αφορούσαν αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας.
- Τα στοιχεία του ΙΚΑ για τις αιτήσεις των αναπηρικών συντάξεων δείχνουν ότι από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι σήμερα περίπου 4 στις 10 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν 123.900 αιτήσεις για αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, από τις οποίες ελέγχθηκαν οι 45.254 και απορρίφθηκαν 17.000, δηλαδή το 37,5%, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, είτε για αναπηρικές συντάξεις είτε για τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάρτι με επιδόματα-μαϊμού και παράνομες συντάξεις"

Πρόεδρος και 11 μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ έπαιρναν 300.000 ευρώ το χρόνο για επιδόματα που δεν δικαιούνταν

- 200 διευθυντικά στελέχη έπαιρναν τουλάχιστον 1.000 ευρώ το μήνα σαν επίδομα

- Το ΝΣΚ ζητά πίσω 6 εκατομμύρια ευρώ και αναδρομικά από τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ

- Ανάλογες αμοιβές εν μέσω κρίσης και σε άλλα "Golden Boys" σε άλλες ΔΕΚΟ

- Τα στελέχη της ΔΕΗ απαντούν ότι έχουν μεγάλες ευθύνες και η αγορά ενέργειας είναι ανταγωνιστική

O νόμος για τις περικοπές των αμοιβών στο Δημόσιο ισχύει από το 2010 και περιελάμβανε και τις δημόσιες επιχειρήσεις, όπως τη ΔΕΗ, αλλά τελικά είτε δεν ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις ή κάποιοι δεν πρόκειται ουδέποτε να βάλουν μυαλό.

Το 2011 τέθηκε στη ΔΕΗ το θέμα του οικογενειακού επιδόματος το οποίο είχε υποστεί περικοπές, με την επιχείρηση να λέει στον βασικό μέτοχό της, το ελληνικό δημόσιο ότι τα στελέχη όπως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι 200 διευθυντές και αναπληρωτές διευθυντές είναι στελέχη της αγοράς, που έχουν ένα κλειστό κύκλωμα αμοιβής και κατά συνέπεια το οικογενειακό επίδομα θα έπρεπε να παραμείνει.

Τότε λοιπόν το ελληνικό δημόσιο είχε απαντήσει ότι θα αναζητήσει λύσεις μέσω του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, όπως και έγινε. Σύμφωνα με την απόφαση λοιπόν του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, πρέπει να επιστραφούν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πήραν οι γενικοί διευθυντές και όλα τα περίπου διακόσια διευθυντικά στελέχη.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ έπαιρναν επί χρόνια οικογενειακό επίδομα χωρίς ωστόσο να το δικαιούνται, ενώ με βάση τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους το δημόσιο θα τα διεκδικήσει αναδρομικά κιόλας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ και τα 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης έπαιρναν 300.000 ευρώ το χρόνο για οικογενειακά επιδόματα. Εάν κάνει δηλαδή κάποιος τη διαίρεση θα συνειδητοποιήσει ότι αυτά τα 12 στελέχη έπαιρναν περί τα 2.000 ευρώ οικογενειακό επίδομα συν τον μισθό τους.

Η είδηση αυτή προκαλεί οργή καθώς τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, που είναι στην κεφαλή της επιχείρησης έπαιρναν οικογενειακά επιδόματα χωρίς να το δικαιούνται, ενώ την ίδια ώρα οδηγούσαν τη ΔΕΗ σε συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ έχει μετατραπεί η επιχείρηση σε μία “παθητική εταιρεία” με ζημιές που φτάνει το 30%. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ είναι όλοι με υψηλότατες αμοιβές.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ απαντά πως τα διευθυντικά στελέχη είναι ανώτατα στελέχη με μεγάλες ευθύνες, είναι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο και έχουν να ανταγωνιστούν άλλες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας. Κοινώς εάν επιμείνει το δημόσιο στην επιστροφή και αναδρομικά όλων αυτών των χρημάτων τότε τα στελέχη θα αποχωρήσουν για την ελεύθερη αγορά ενέργειας.

Βέβαια αυτές οι σκανδαλώδεις αμοιβές δεν είναι μόνο στην ΔΕΗ, αλλά αφορούν κι άλλες ΔΕΚΟ, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη ΔΕΠΑ και τη ΛΑΡΚΟ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος και 11 μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ έπαιρναν 300.000 ευρώ το χρόνο για επιδόματα που δεν δικαιούνταν"

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ποια εξεταστική για το Μνημόνιο; Είναι και το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση...

Ο αποκαλυπτικός Μάκης Βορίδης μιλάει για την ΝΔ, την μη υπουργοποίηση του, το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την Χρυσή Αυγή Αποκαλυπτική συνέντευξη στο crash που κυκλοφορεί και τον Παναγιώτη Τζένο, δίνει ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Μεταξύ άλλων απαντά σε καυτά ερωτήματα, όπως είναι η εξεταστική για το μνημόνιο, η μη υπουργοποίηση του, η επιτυχία της κυβέρνησης, η Χρυσή Αυγή αλλά και η επόμενη μέρα στον...ΣΥΡΙΖΑ

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Για την μη υπουργοποίηση του:

Άκουσα οτι ετέθη κάποιο ζήτημα βέτο από την Δημοκρατική Αριστερά για το πρόσωπο το δικό μου και του κυρίου Γεωργιάδη. .Επίσης διάβασα οτι η ΔΗΜΑΡ δεν έθεσε κάποιο τέτοιο θέμα. Επειδή αυτό καταλήγει να είναι παραπολιτική φιλολογία, μένω σε αυτό που είναι σημαντικό και μείζον, ότι ο πρωθυπουργός είναι ελεύθερος να επιλέξει, συνεκτιμώντας προφανώς μια σειρά από πράγματα, αυτούς που θεωρεί στη συγκεκριμένη στιγμή και περίσταση ικανούς και κατάλληλους να ανταπεξέλθουν. Σε .ο,τι με αφορά η σχέση μου με την πολιτική παραμένει αυτή που ήταν εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή μια σχέση πρωτίστως ιδεολογική και ηθική.

Αν θα πετύχει η συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων

Θα δούμε. O ελληνικός λαός αποφάσισε οτι πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας.

Για την εξεταστική για το μνημόνιο

Μήπως ξεχνάτε οτι η κυβέρνηση στηρίζεται και στο ΠΑΣΟΚ; Η έλλειψη αυτοδυναμίας δεν είναι χωρίς πολιτικές συνέπειες

Για την Χρυσή Αυγή

Μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας στρέφεται προς αυτή την μορφή πολιτικής έκφρασης.Γιατί όμως; Γιατί στην πραγματικότητα υπάρχει ένα κράτος το οποίο δεν λειτουργεί.Εάν δεν απαντηθούν τα κοινωνικά αίτια, πιστεύω οτι η παρουσία της Χρυσής Αυγής δεν θα είναι καθόλου συγκυριακή.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει μια περίοδο μέθης και ευδαιμονίας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτές οι περίοδοι τελειώνουν σχετικά σύντομα και μετά προσγειωνόμαστε στον πραγματικό κόσμο των πολιτικών ζητημάτων και προβλημάτων. Το πραγματικό δίλημμα που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι καθόλου εύκολο να απαντηθεί και θα έχει σημαντικές εσωτερικές δυσκολίες, είναι κατά πόσο θα εξελιχθεί σε μια αριστερή σοσιαλδημοκρατική δύναμη ή θα δοιατηρήσει τα ριζοσπαστικά-επαναστατικά του χαρακτηριστικά.

parapolitika
Διαβάστε Περισσότερα » "Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Ποια εξεταστική για το Μνημόνιο; Είναι και το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση..."

Έτσι εξηγείται! Ο εκδότης της Bild Μελος του ΔΣ της τουρκικής Hurriyet !

Πίσω από τον γερμανικό αφελληνισμό βρίσκεται τουρκικό χρήμα!

Έτσι εξηγείται ο ρόλος του εκδότη της Bild, της εφημερίδας που έχει προκαλέσει την Ελλάδα πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, με άκρως προκλητικά πρωτοσέλιδα και άρθρα, που είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα το Δεκέμβριο του 2011 και δεν δέχθηκε να τα βάλει στο PSI.

Μην απορείτε που ο Νο2 της Siemens
διεθνώς ήταν ο Τούρκος πεθερός του Χριστοφοράκου, ο οποίος φέρεται να είναι και συγγενής του Ντεμιρέλ!

Θυμηθείτε ένα άρθρο του Ολυμπία την 1η Οκτωβρίου του 2009 με τίτλο: Πως ήταν η μέρα σου Γιαβρί μ’; Λάδωσα δυό υπουργούς και δυό διοικητές αγάπη μου. (http://olympia.gr/2009/10/01/turkish-money-to-greek-politicians/)

Γι’ αυτό και είχε πάει στην Τουρκία και μετά στην Λέρο για τις διακοπές του ο Kai Diekmann. Δείτε και μια φωτογραφία του με τον εκδότη της τουρκικής εφημερίδας Ηurriyet που είναι Μελος του ΔΣ και ο ίδιος.

Να ξέρουμε δηλαδή, ποιός κάνει και τι…

olympia
Διαβάστε Περισσότερα » "Έτσι εξηγείται! Ο εκδότης της Bild Μελος του ΔΣ της τουρκικής Hurriyet !"

Προτάσεις κατέθεσαν οι κατασκευαστές στην κυβέρνηση

Στόχος η επανεκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας

Σειρά προτάσεων για την άμεση ενεργοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των εσόδων του δημοσίου, υπέβαλε η Ομοσπονδία Κατασκευαστών & Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος προς την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, τα αιτήματά της, όπως συνοψίζονται, ύστερα από τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων του κλάδου από όλη τη χώρα, είναι τα εξής:

- Κατάργηση της υποχρέωσης απόδοσης φόρου ακινήτου περιουσίας (ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ, ΦΑΠ) από τις οικοδομικές επιχειρήσεις για τα ακίνητα, που δεν έχουν πουλήσει. Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι εμπόρευμα αδιάθετο στις αποθήκες της επιχείρησης να καλείται από την πολιτεία να πληρώσει φόρο, δεν υπάρχει σε καμία επιχείρηση του κόσμου.

- Αναστολή εφαρμογής του Ν. 3427/2005, που αφορά το ΦΠΑ στα ακίνητα, μέχρι το 2015.

- Μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων στο 4%, μέχρι το 2015.

- Κατάργηση του «πόθεν έσχες» για αγορά οικοπέδου και ανέγερσης από οικοδομικές επιχειρήσεις (ατομικές, προσωπικές, Ε.Π.Ε. ή Α.Ε.).

- Μέτρα για την επιστροφή των ελληνικών κεφαλαίων και την τόνωση των επενδύσεων σε ακίνητα από τους ομογενείς.

- Οι τράπεζες να υποχρεωθούν το 30% των ποσών, που εισπράττουν από δόσεις στεγαστικών δανείων, να το χορηγήσουν, υπό τη μορφή νέων στεγαστικών δανείων και χρηματοδοτήσεων οικοδομικών επιχειρήσεων.

- Κατάργηση των φόρων, που επέπεσαν στην ακίνητη ιδιοκτησία και την αντικατάσταση αυτών με ένα μικρό φόρο, που αναλογικά θα καταβάλουν όλα τα ακίνητα στην ελληνική επικράτεια.

- Έκπτωση από το φόρο εισοδήματος του συνόλου των τόκων από στεγαστικό δάνειο, που θα συναφθεί, μέχρι το 2015.

- Πάγωμα αντικειμενικών αξιών.

Αναφορικά με την άμεση αύξηση εσόδων του κράτους άνω των 3 δισ. ευρώ, η Ομοσπονδία τονίζει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βελτίωση του νόμου 4014/2011, όπως:

«- Η ημερομηνία της 28ης Ιουλίου 2011 να διευκρινίζεται ότι αφορά ακίνητα που έχουν υποχρέωση έκδοσης άδειας οικοδομής μέχρι την πιο πάνω ημερομηνία και έχει γίνει έναρξη εργασιών μέχρι την ημερομηνία αυτή, πιστοποιούμενη με δημόσιο έγγραφο. Αντίστοιχη διάταξη περιείχε ο νόμος 3843/2010, ο οποίος και δεν προσεβλήθει στο ΣτΕ.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (για συνυποβολή υπαγωγής στη ρύθμιση του Ν.4014 αεροφωτογραφιών και νομίμων εγγράφων), ο νόμος καθίσταται ανενεργός και αδιάφορος για τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων ακινήτων, διότι το αυθαίρετο δεν έχει νόμιμα έγγραφα ούτε στην πλειονότητά τους τα αυθαίρετα φαίνονται από τις αεροφωτογραφίες, όταν η αυθαιρεσία είναι αλλαγή χρήσης εντός του κελύφους του κτιρίου και, εν πάση περιπτώσει, μπορεί να μείνει ο όρος αεροφωτογραφίες για τα αυθαίρετα, που δεν είναι συνδεδεμένα με οικοδομικές άδειες. Όπως αναφέρει, αυτό θεραπεύεται με την έκδοση εγκυκλίου υπό το παραπάνω περιεχόμενο ή με αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση.

- Οριζόντια μείωση 40% των ποσών, που προβλέπονται από τον πιο πάνω νόμο. Αυτό είναι ένα κίνητρο για την προσέλευση μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές για τακτοποίηση, κάτι που, μέχρι σήμερα, δεν έχει επιτευχθεί, λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Προτάσεις κατέθεσαν οι κατασκευαστές στην κυβέρνηση"

Τίτλοι τέλους για τη Diana

Μετά από 30 χρόνια παρουσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό έπεσαν οι τίτλοι τέλους για τη θρακική χαρτοβιομηχανία Diana Το οριστικό λουκέτο μπήκε στη χαρτοβιομηχανία καθώς εκδικάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης κι έγινε δεκτό το αίτημα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Π. Ζερίτη, για κήρυξή της σε καθεστώς πτώχευσης, το οποίο είχε υποβληθεί στα τέλη του 2011.

Οι συνολικές υποχρεώσεις της Diana –σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο αίτημα πτώχευσης– προς προμηθευτές, προσωπικό, Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς, πιστωτές,ΔΕΗ και ΔΕΠΑ αγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, για να προσδιοριστούν επακριβώς οι απαιτήσεις, η σύνδικος θα καλέσει συνέλευση των πιστωτών στις 27 Σεπτεμβρίου. Οι δικαστές ενέταξαν στα υπό εκποίηση πάγια περιουσιακά στοιχεία και μια συνολική έκταση 1.094 στρεμμάτων που διατηρεί η βιομηχανία στην περιοχή και είχε μεταβιβαστεί σε εταιρία συμφερόντων των γιων του επιχειρηματία με σκοπό τη δημιουργία εκεί φωτοβολταϊκού πάρκου, για το οποίο μάλιστα είχε εξασφαλιστεί και η άδεια από τη ΡΑΕ.

Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και ακίνητα της επιχείρησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της επιχείρησης, μόνο ο εξοπλισμός των υπό εκποίηση εγκαταστάσεων έχει εκτιμώμενη αξία περίπου 60 εκατ.ευρώ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τίτλοι τέλους για τη Diana"

H E.E. θέτει ζήτημα υπερ-ρύθμισης του ΟΤΕ από την ΕΕΤΤ

Η Επιτροπή με επιστολή της ζητεί από την ΕΕΤΤ “να δικαιολογήσει περαιτέρω την ανάγκη για συνεχή ρύθμιση των τιμών του ΟΤΕ σε επίπεδο λιανικής ή να τροποποιήσει την πρότασή της καταργώντας την υποχρέωση του ΟΤΕ να χρεώνει τις μισθωμένες γραμμές λιανικής με χωρητικότητα έως και 2 Mbps κοστοστρεφώς.». Η Ε.Ε. ουσιαστικά κινείται στην ίδια γραμμή κύματος με τον ΟΤΕ ο οποίος έχει δηλώσει ότι, στις αγορές που δεν έχει πλέον δεσπόζουσα θέση, η ΕΕΤΤ θα πρέπει να σταματήσει την εκ των προτέρων ρύθμιση (ex ante), και ο έλεγχος των τιμών του θα μπορούσε να γίνεται εκ των υστέρων (ex post) ώστε να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός.

Παράγοντες της αγοράς εξέφρασαν την άποψη ότι μπορεί το θέμα να συνδεθεί γενικότερα με τις συνθήκες ρύθμισης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και πως μπορεί να επηρεάζει την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε στοιχεία για την ανάπτυξη του broadband στη χώρα, που μόνο απογοητευτικά μπορούν να χαρακτηριστούν, απομακρύνοντάς τη χώρα από τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας. Έτσι, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΕΤΤ, για το πρώτο τρίμηνο του 2012:

- η διείσδυση της ευρυζωνικότητας διαμορφώθηκε στο 22,2% του πληθυσμού σημειώνοντας αύξηση κατά μόλις 0,4%, εμφανώς μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα

- οι ευρυζωνικές συνδέσεις το Μάρτιο έφθασαν τις 2.508.280 από 2.464.282 τρεις μήνες πριν.

Η απάντηση σαφώς βρίσκεται στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, υπόθεση που εν μέσω κρίσης απαιτεί σημαντική προσπάθεια. Η δημιουργία δικτύων οπτικών ινών είναι μια ακριβή υπόθεση για μεγάλης κλίμακας δίκτυα που μπορούν να εξυπηρετήσουν σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Έως σήμερα υπηρεσίες γρήγoρου Internet VDSL διαθέτει μόνο η κυπριακή CYTA μέσω των υπαρχόντων δικτύων. Προ ημερών η Forthnet ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα στο Δήμο Νέας Σμύρνης για την παροχή FTTH, δηλαδή οπτικές ίνες που θα φθάνουν έως τα σπίτια των συνδρομητών. Πρόκειται για περιορισμένης έκτασης τεχνική δοκιμή (περίπου 2.000 σπίτια). Εκτός παιχνιδιού παραμένει ακόμη υποχρεωτικά ο ΟΤΕ λόγω ρύθμισης. Ο τελευταίος, σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών του, είναι ο μόνος πάροχος που έχει έως σήμερα επενδύσει σε δίκτυα νέας γενιάς.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, μέχρι σήμερα, το νέο δίκτυο του Οργανισμού παραμένει ουσιαστικά ανενεργό καθώς η ΕΕΤΤ του έχει απαγορεύσει τη διάθεση των νέων ταχυτήτων στους πελάτες του μέχρι την ολοκλήρωση ρυθμιστικών ελέγχων που μέχρι στιγμής διαρκούν ενάμιση χρόνο. Ο ΟΤΕ ξεκίνησε την κατασκευή Δικτύου Πρόσβασης Νέας Γενιάς οπτικών ινών τον Οκτώβριο του 2010, ενώ το Φεβρουάριο του 2011ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να διαθέσει στους πελάτες του τις νέες ταχύτητες ενημερώνοντας και τους υπόλοιπους παρόχους για τις τιμές χονδρικής με τις οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες VDSL μέσω του νέου δικτύου του ΟΤΕ. Δύο μήνες αργότερα η ΕΕΤΤ με απόφασή της, επιβάλλει στον ΟΤΕ προσωρινά μέτρα με τα οποία τον υποχρεώνει να μην διαθέσει τις νέες ταχύτητες στους καταναλωτές για τουλάχιστον 6 μήνες. Το Αύγουστο του 2011 η Αρχή αποφασίζει ότι ο ΟΤΕ μπορεί να διαθέσει υπηρεσίες στους πελάτες του μέσω του νέου δικτύου οπτικών ινών, 6 μήνες αφού η ΕΕΤΤ εγκρίνει τις τιμές χονδρικής. Τον περασμένο Ιούνιο του 2012 παρήλθε η σχετική προθεσμία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΕΤΤ δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε έγκριση των τιμολογίων του ΟΤΕ, κρατώντας καθυστερήσεις σε ένα ματς, που μάλλον θα έχει μόνο χαμένους. Για το θέμα φαίνεται να έχει συγκληθεί συνάντηση κορυφής την επόμενη εβδομάδα, πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής, κ Κανέλλου. Τις επιφυλάξεις τους, ωστόσο, για τη σκοπιμότητα και το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής εξέφραζαν κύκλοι του ΟΤΕ, χαρακτηρίζοντας και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του γρήγορου Internet «μια από τα ίδια».

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "H E.E. θέτει ζήτημα υπερ-ρύθμισης του ΟΤΕ από την ΕΕΤΤ"

Ευρωπαϊκή πρωτιά στην εξοικονόμηση ενέργειας για την Ελλάδα

Η Ελλάδα, κατέλαβε την πρώτη θέση στο Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΕΞΕ) της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ανάμεσα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Δεύτερη στην κατάταξη ήρθε η Μάλτα και τρίτη η Δανία. Το ΠΕΞΕ, ένας διαγωνισμός όπου συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι, είχε ως στόχο τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Κριτήρια ήταν ο αριθμός συμμετοχών κάθε χώρας και η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας που επετεύχθη μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Σταύρος Λέκκος, κρίθηκε πρωταθλητής Ελλάδας μέσα από 8.393 νοικοκυριά που πήραν μέρος.

Ο κ. Λέκκος έλαβε τα παρακάτω μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας: νυχτερινό τιμολόγιο, λαμπτήρες εξοικονόμησης, πλυντήριο χαμηλής κατανάλωσης, κουζίνα με επαγωγικές εστίες, διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες και αεροστεγάνωση ξύλινων κουφωμάτων, ενεργειακό τζάκι λέβητα και ηλιακό θερμοσίφωνα συνδεδεμένο και με το πλυντήριο.

Το αποτέλεσμα της παραπάνω προσπάθειας του ήταν μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά 2.643kWh, μείωση αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα κατά 7431 kg, μείωση εξόδων 1.420 ευρώ, καθώς και θέρμανση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αισθητά βελτιωμένη θερμική άνεση.

schizas
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκή πρωτιά στην εξοικονόμηση ενέργειας για την Ελλάδα"

Μεγαλώνει το μπουκέτο της Digea

Το «πράσινο φως» για την ψηφιακή τους εκπομπή από τις 20 Ιουλίου από το κέντρο εκπομπής Υμηττού, έλαβαν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τα περιφερειακά κανάλια.
Mad TV, MTV, Extra 3, High Channel, Attica, Nickelodeon, Sport TV, 06, Kontra Channel, Blue Sky, Channel 9, Τηλεάστυ, Body in Shape (πρώην Shop TV), Sunny (πρώην Κανάλι 10).
Θυμίζουμε ότι μέσω Digea θα εκπέμψουν επίσης ψηφιακά τα 6 κανάλια εθνικής εμβέλειας (Mega, ANT1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, TV Μακεδονία), ενώ ο 902 (του ΚΚΕ) θα συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά. Η ΕΡΤ θα περάσει στην ψηφιακή εποχή για το λεκανοπέδιο Αττικής -πάντα από το κέντρο εκπομπής Υμηττού- μετά τις 17 Αυγούστου...
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγαλώνει το μπουκέτο της Digea"

Φορολόγηση Πολυτεκνικών Επιδομάτων

Ανοικτή επιστολή προς ΜΜΕ και blog για τα Πολυτεκνικά επιδόματα

ΘΕΜΑ: Φορολόγηση Πολυτεκνικών Επιδομάτων

Ελλάς, 11 Ιουλίου 2012
Αξιότιμε κύριε-κυρία,
είμαι περήφανος πολύτεκνος πατέρας 4 ανήλικων τέκνων, μέλος του Συλλόγου Πολυτέκνων του Νομού μου και με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα σας γνωστοποιήσω μια φορολογική ανισότητα την οποία διαπίστωσα εχθές, με την ηλεκτρονική υποβολή της ...
Φορολογικής Δήλωσης Έτους 2012 (για τα εισοδήματα του έτους 2011) και την άμεση εκκαθάρισή της.

Κατά την συμπλήρωση λοιπόν της δήλωσης και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠ.ΟΙΚ, τα ποσά που εισπράχθηκαν από τη σύζυγό μου, μητέρα 4 ανήλικων τέκνων, κατά το προηγούμενο έτος 2011 και αφορούν το Πολυτεκνικό επίδομα, την ισόβια σύνταξη και την εφάπαξ παροχή Ν.3454/2006 που αναγράφονται στην βεβαίωση του ΟΓΑ, πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1 της Φορολογικής Δήλωσης Έτους 2012. Τα εν λόγω αναφερόμενα ποσά, είναι αφορολόγητα και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, όπως αναγράφεται και πάνω στην ίδια τη βεβαίωση του ΟΓΑ. Να σημειώσω στο σημείο αυτό πως στις οδηγίες της συμπλήρωσης της Φορολογικής Δήλωσης Έτους 2012 που δόθηκαν από το ΥΠ.ΟΙΚ, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «…..η συμπλήρωση των κωδικών 659-660 είναι προαιρετική και στις ενδείξεις αυτές ο φορολογούμενος μπορεί να γράψει τα χρηματικά ποσά ή εισοδήματα που απέκτησε το 2011 και τα οποία απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογήθηκαν με ειδικό τρόπο…..».

Με την εκκαθάριση λοιπόν της Δήλωσης, η φορολογική ανισότητα κατά των Πολυτέκνων που προκύπτει, εντοπίζεται στον υπολογισμό της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και είναι η εξής: αντί να υπολογισθεί στο Συνολικό Δηλωθέν Εισόδημα και μόνο η εισφορά αυτή, αντ’αυτού υπολογίζεται στο άθροισμα του Συνολικού Δηλωθέντος Εισοδήματος και του Αυτοτελούς Φορολογούμενου Ποσού του Πολυτεκνικού επιδόματος! Με την άθροιση λοιπόν αυτή, αυξάνεται το Συνολικό Δηλωθέν Εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και ανεβαίνει - εν προκειμένω στην περίπτωση της συζύγου μου – σε επίπεδο ποσού συνολικού εισοδήματος άνω των 20.000 Ευρώ, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του ποσοστού (από 1% για τα ποσά έως 20.000 Ευρώ σε 2% για τα ποσά άνω των 20.000 Ευρώ) υπολογισμού της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και την επιπλέον επιβάρυνσή μου με το ποσό των 300 Ευρώ, στον συνολικό φόρο που υπολογίζει το ΥΠ.ΟΙΚ με την εκκαθάριση της Δήλωσης.

Είναι προφανές πως υφίσταται αδικία εις βάρος των Πολυτέκνων με τον παραπάνω αυτό τρόπο επιβολής επιπλέον φόρου, μιας και «βαφτίζονται» ως εισοδήματα τα Πολυτεκνικά επιδόματα και επιβάλλονται τεχνηέντως φόροι σε αυτά (τα οποία είναι αφορολόγητα), με την επιβολή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Τα ερωτήματα που θέτω λοιπόν είναι τα παρακάτω:

α. Είναι ή όχι φορολογική ανισότητα το άθροισμα των Πολυτεκνικών Επιδομάτων στο Συνολικό Δηλωθέν Εισόδημα, επί του οποίου έπειτα υπολογίζεται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης; Δεν αυτοαναιρείται έτσι η έννοια των «αυτοτελών φορολογουμένων ποσών» των εν λόγω επιδομάτων;

β. Λόγω αναφοράς ως προαιρετικής της συμπλήρωσης των κωδικών 659-660 του εντύπου Ε1 της Φορολογικής Δήλωσης Έτους 2012, μήπως θα έπρεπε τελικά να αποκρύπτουμε τα Πολυτεκνικά Επιδόματα από την Εφορία και να μην αναγράφουμε τα ποσά αυτά στους εν λόγω κωδικούς, για την αποφυγή της επιπλέον φορολόγησής μας; Η φορολογική μας ειλικρίνεια λοιπόν τιμωρείται με αυτόν τον «ύπουλο» τρόπο;

γ. Όσοι λοιπόν έχουμε ήδη υποβάλλει την Φορολογική Δήλωση Οικονομικού Έτους 2012 ηλεκτρονικά και η οποία έχει ήδη εκκαθαριστεί, μπορούμε να κάνουμε κάποιες ενέργειες για την άρση της φορολογικής αδικίας αυτής; Ειλικρινά αρνούμαι να πιστέψω πως η φορολογική αυστηρότητα του Κράτους για είσπραξη φόρων, εξαντλείται στην επιπλέον φορολόγηση των «αφορολόγητων» Πολυτεκνικών Επιδομάτων και της οικονομικής εξαθλίωσης μιας κατηγορίας οικογενειών που αποτελούν την έσχατη λύση στο συνεχώς διογκούμενο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος!

Κλείνοντας την επιστολή αυτή, θα ήθελα να σας παρακαλέσω για την δημοσιοποίησή της, με σκοπό την γνωστοποίηση της παραπάνω φορολογικής ανισότητας εις βάρος των Πολυτεκνικών Οικογενειών της Ελλάδος, μιας και τα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και τα Ιστολόγια του Διαδικτύου, αποτελούν έναν έσχατο τρόπο γνωστοποίησης της κραυγής απόγνωσης τους, χωρίς να παραγνωρίζω τις όποιες ενέργειες έχουν ήδη γίνει από το επίσημο συλλογικό όργανο των Πολυτεκνικών Οικογενειών της Ελλάδος.

Με εκτίμηση,
Ένας περήφανος πολύτεκνος πατέρας 4 τέκνων

taxalia
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολόγηση Πολυτεκνικών Επιδομάτων"

Πρώτη η Ελλάδα σε ακριβές ιατρικές εξετάσεις, σε φάρμακα και σε γιατρούς

Η θλιβερή πρωτιά της χώρας μας σε γιατρούς και φάρμακα μπαίνει πάλι στο τραπέζι των περικοπών που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πονοκέφαλος για την Τρόικα αλλά και για την πολιτική ηγεσία αποτελεί το γεγονός ότι η χώρα μας ξεχειλίζει από γιατρούς και ακριβές ιατρικές εξετάσεις την ώρα που οι ασθενείς κάνουν ουρά για τα φάρμακά τους ή συνεχίζουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Ποιός θα μας σώσει από αυτό το σύστημα Υγείας;

Τα στοιχεία που γνωστοποιούνται για το ελληνικό σύστημα υγείας είναι καταπέλτης:

Οι γιατροί στην Ελλάδα είναι διπλάσιοι από αυτούς στη Γερμανία και τη Γαλλία ή την Αγγλία. Σε κάθε 10.000 κατοίκους στην Ελλάδα αντιστοιχούν 62 γιατροί ενώ στη Γερμανία αντιστοιχούν 36 γιατροί και στην Αγγλία μόλις 27 !
Υπάρχει υπερπροσφορά ιατρικού εξοπλισμού. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 21,8 μαγνητικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν στην Αυστραλία η αναλογία δεν ξεπερνά το 5,9
Η Ελλάδα είναι πρώτη σε ιατρικές εξετάσεις με 320,9 ανά εκατομμύριο κατοίκους όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 139,8 εξετάσεις.
Στην Ελλάδα οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας φτάνουν το 40% και οι Ελληνες πληρώνουν από την τσέπη τους περισσότερα από 1.000 ευρώ το μήνα για γιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα. Αντίθετα στη Γαλλία οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας δεν ξεπερνούν το 23%
Στην Ελλάδα η φαρμακευτική δαπάνη το 2009 ξεπέρασε τα 5,6 δισ. ευρώ (2,4%), ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ δεν ξεπερνούσε κατά μέσο όρο το 1,5% του ΑΕΠ. Στόχος είναι για φέτος οι δαπάνες να μειωθούν στα 2,88 δισ. ευρώ
Στην Ελλάδα τα γενόσημα ήταν εξίσου ακριβά με τα πρωτότυπα, γεγονός που αποτελούσε παγκόσμια πατέντα της χώρας μας ! Θετικό μέτρο είναι η μείωση της τιμής των γενοσήμων στο 40%.
Το ελληνικό σύστημα υγείας είναι δαπανηρό, γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό. Ταυτόχρονα πολυδάπανο και ελλειπές όπως διαπιστώνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτό είναι και το δύσκολο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτη η Ελλάδα σε ακριβές ιατρικές εξετάσεις, σε φάρμακα και σε γιατρούς"

Χωρίς φάρμακα καρκινοπαθών ο ΕΟΠΥΥ στα Γιάννενα!

Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στα Γιάννενα ξέμεινε από συγκεκριμένα σκευάσματα και μάλιστα υψηλού κόστους τα οποία χρειάζονται επειγόντως για τη θεραπεία τους δεκάδες καρκινοπαθείς της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων κ. Χρήστος Γρίβας σε σχετική επιστολή του,προς στον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, ζητά την παρέμβασή του για την επίλυση του πολύ σοβαρού προβλήματος.«Συνάδελφοι μας ,που είναι αναγκαίο για την υγεία τους να κάνουν και καθημερινή χρήση των εν λο΄γω σκευασμάτων εδώ και ημέρες δεν τα παίρνουν, με ότι αυτό σημαίνει.

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ σας απευθύνει έκκληση, να προβαίνετε άμεσα σε κάθε ενεργεία και προς κάθε κατεύθυνση, για την προμήθεια και αποστολή στο φαρμακείο Ιωαννίνων των απαραιτήτων φαρμάκων, πριν την ύπαρξη δραματικών επιπτώσεων στην υγεία των ασφαλισμένων»,αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γρίβας.

epirusgate
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς φάρμακα καρκινοπαθών ο ΕΟΠΥΥ στα Γιάννενα!"

Προβλέπεται συρρίκνωση του κράτους κατά 30%

Στόχος είναι, σε πρώτη φάση, να υπάρξει μείωση των λειτουργικών δαπανών

Eνα μεγαλεπήβολο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα συρρίκνωσης του κράτους ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο που ζητεί μετ΄ επιτάσεως η τρόικα, προωθεί ως εναλλακτική λύση η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και στην οποία μετείχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Στόχος είναι, σε πρώτη φάση, να υπάρξει μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 30%, που θα επιτευχθεί από την αναδιάρθρωση όλων ανεξαιρέτως των υπουργείων που προωθείται μέσω και της αξιολόγησης των δομών τους, τις μαζικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου, την κατάργηση όλων των αμειβόμενων επιτροπών και την εξοικονόμηση πόρων από τις δαπάνες στέγασης των υπηρεσιών.

Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η διαδικασία της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα με την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 30%, μπορεί να λειτουργήσει ως «ισοδύναμο μέτρο» ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις προσωπικού, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και μετά τη σύσκεψη στο μέγαρο της Βασιλίσσης Σοφίας στο οποίο στεγάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του επαναδιατύπωσε την πρόθεσή του να αναλάβει προσωπικά την παρακολούθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και την αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης για την οποία η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πορεία για την δημοσιονομική εξυγίανση. Στόχος, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, είναι να υπάρξουν αποτελέσματα στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στην εξοικονόμηση πόρων και στην πάταξη της γραφειοκρατίας.

Οπως έκανε γνωστό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, εντός των προσεχών ημερών, ο Πρωθυπουργός θα αποστείλει και επιστολή σε όλα τα υπουργεία, στην οποία θα τονίζει τη σημασία της διοικητικής μεταρρύθμισης, για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες και θα ζητά από τους υπουργούς να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες.

Εκτός τούτου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Μανιτάκη, στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αξιολόγηση των υπηρεσιών και του προσωπικού στο Δημόσιο, έτσι ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στη μείωση κατά 30% των δομών του κράτους, κάτι που επιφέρει ανάλογη μείωση και τις δημόσιες δαπάνες.

«Προσδοκώ αλλαγές στη διοίκηση» είπε ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη σύσκεψη και σημείωσε ότι η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να γίνει πιο αξιοκρατική. «Και το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά στη διοικητική μεταρρύθμιση» είπε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά ότι θα γίνουν μετακινήσεις. Γι΄ αυτό το λόγο, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα εξαντληθούν όλα τα μέσα που παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία για τις μετακινήσεις προσωπικού. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόσθεσε ότι το υπουργείο βασίζεται στην προεργασία που έχει γίνει στο προηγούμενο διάστημα με τη συνεργασία των ελληνικών υπηρεσιών με την Task Force για τη συρρίκνωση του κράτους.

Ως εκ τούτου, αναμένεται:

Πρώτον, να αξιοποιηθεί η «λίστα Πάγκαλου» και οι προτάσεις που έχουν υποβάλει διάφοροι φορείς για την κατάργηση ή τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου. Ηδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στη διάθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχει κατάλογος με 60 οργανισμούς οι οποίοι θα πρέπει να κλείσουν άμεσα.

Δεύτερον, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των δομών, θα αξιοποιηθεί το έργο του είχε κάνει ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας για την αλλαγή των οργανογραμμάτων των υπουργείων με τη κλείσιμο των οργανικών μονάδων που κρίνονται ως περιττές ή αλληλεπικαλύπτονται.

Ο κ. Μανιτάκης, μάλιστα, έκανε σαφές ότι η αξιολόγηση του προσωπικού θα πραγματοποιηθεί από τις ίδιες της υπηρεσίες του Δημοσίου που διενεργούν και την αξιολόγηση των δομών αποκλείοντας να αναλάβουν αυτή τη διαδικασία ιδιωτικές εταιρείες.

Τρίτον, θα δοθεί έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας. Ηδη, γι΄ αυτόν τον λόγο επίκειται και υπογραφή σχετικής συμφωνίας με τον ΟΟΣΑ, ύψους 1 εκατ. ευρώ, στελέχη του οποίου θα αναλάβουν να προτείνουν μέτρα μείωσης των διοικητικών βαρών, όπως ονομάζονται, σε 13 τομείς της οικονομίας ως το 2013, κάτι που αποτελεί και δέσμευση της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα οφέλη για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις αναμένεται να είναι τεράστια. Αρκεί και μόνον να ληφθεί υπόψη ότι το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα αποτιμάται σήμερα στα 20 δισ. ευρώ.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβλέπεται συρρίκνωση του κράτους κατά 30%"

Ικανοποιημένη από τις προσπάθειες της Ελλάδας

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο δίκτυο του CNBC φάνηκε ικανοποιημένη από την απόφαση της κυβέρνησης συνεργασίας πρώτα να προχωρήσει σε εφαρμογή μέτρων και ύστερα να θέσει ζήτημα αλλαγής στόχων.

«Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν πως πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητά στην εφαρμογή του προγράμματος. Θεωρώ ότι αυτό δεν είχε γίνει κατανοητό. Αυτή η αλλαγή υφίσταται πλέον, είναι ευπρόσδεκτη και θα βοηθήσει ώστε να έχουμε καλύτερο διάλογο με τις Αρχές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχετική ερώτηση για το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτίθεται να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση της Ελλάδας, για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που απαιτούνται, η επικεφαλής του Ταμείου ανέφερε πως όλες οι συζητήσεις, είτε για παράταση χρόνου είτε για πρόσθετη χρηματοδότηση, είναι πρόωρες.

«Προέχει η αλλαγή νοοτροπίας, η σωστή αποτύπωση των γεγονότων και ακολούθως η συζήτηση με τις Αρχές, για να διαπιστώσουμε πως προσεγγίζουν την κατάσταση με τη νέα τους στρατηγική» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως οι κυβερνώντες στην Ελλάδα «πρέπει να εφαρμόζουν το πρόγραμμα περισσότερο από το να μιλάνε για αυτό».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ικανοποιημένη από τις προσπάθειες της Ελλάδας"

Πρόταση καταπολέμησης της ανεργίας από το ΕΒΕΑ

Πρόταση για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Αττική, που για πρώτη φορά ξεπερνά τον εθνικό μέσο όρο, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Νότη Μηταράκη. Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος ζήτησε την ένταξη στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» Σχεδίου Δράσης που έχει καταρτίσει το ΕΒΕΑ με τίτλο «Μελέτη για την υλοποίηση προγραμμάτων παροχής επαγγελματικής συμβουλευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και των ικανοτήτων των εργαζομένων και άνεργων στην περιοχή της Αθήνας».

Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος, μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και ύφεσης, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στην έλλειψη ρευστότητας, στη μείωση του κύκλου εργασιών και στη γενικευμένη αστάθεια του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται το 34,9% του συνόλου των ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, η κατάσταση είναι ακόμη πιο άσχημη, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση.

Πολλές από αυτές καθημερινά επιλέγουν να παύσουν τη δραστηριότητά τους και κάποιες άλλες να προβούν σε δραστική μείωση του προσωπικού τους.

Ωστόσο, το ΕΒΕΑ θεωρεί ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που θα αποτελέσει τον πυλώνα για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και ότι σε αυτό θα πρέπει ως χώρα και ως κοινωνία να επενδύσουμε.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, το Επιμελητήριο προχώρησε σε εμπεριστατωμένη μελέτη/πρόταση με τίτλο: «Μελέτη για την υλοποίηση προγραμμάτων παροχής επαγγελματικής συμβουλευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και των ικανοτήτων των εργαζομένων και άνεργων στην περιοχή της Αθήνας». Η μελέτη αυτή, μεταξύ των άλλων, εμπεριέχει και ένα Σχέδιο Δράσης το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο ανάπτυξης και εργαλείο αναχαίτισης της τραγικής κατάστασης που βιώνει η Αττική.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση καταπολέμησης της ανεργίας από το ΕΒΕΑ"

Μάξιμουμ μερικές εβδομάδες παράταση


Η προσωρινή έκθεση της Τρόικας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα καταδεικνύει μια καταστροφική εικόνα της κατάστασης στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Rheinische Post.
Σύμφωνα με την έκθεση η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει 210 από τους 300 περίπου στόχους που είχαν τεθεί, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους. Σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται κυρίως στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Στο δε μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων θα γίνουν φέτος μόλις δυο κινήσεις που θα αποφέρουν χαμηλό διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων.

Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μια χρονική παράταση δυο ετών ως «τελείως απαράδεκτo», όπως αναφέρει η εφημερίδα. Ενώπιον ηγετικών στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού η Α. Μέρκελ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο παραχωρήσεων έναντι της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων διαβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει το πολύ μερικές εβδομάδες παράταση για τη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό δείχνει, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ότι η υπομονή της καγκελαρίου με την Ελλάδα αρχίζει και εξαντλείται.

Κάιτελ: Να προχωρήσει η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις

Κάιτελ: "Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να δεχθεί να βοηθηθεί"
Να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων καλεί μέσω της εφημερίδας την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας Χανς Πέτερ Κάιτελ. «Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να δεχθεί να βοηθηθεί, να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για επενδύσεις. Διαφορετικά δεν γίνεται. Δεν μπορεί μια χώρα να παραλύει μόνιμα την οικονομική δύναμη μιας ολόκληρης νομισματικής ένωσης». Ο ίδιος εκτιμά ότι απαιτείται η εκπόνηση ενός ορισμένης διάρκειας οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα που θα συντονίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Σύνδεσμος Γερμανικής Βιομηχανίας θα συμμετείχε σε μια τέτοια πρωτοβουλία, όπως υπογραμμίζει.

Ντόμπριντ: Σχέδιο τριών σημείων για έξοδο από το ευρώ

Ντόμπριντ: "Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία μόνον εάν εγκαταλείψει το ευρώ"
Υπέρ της άμεσης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη με παράλληλη διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος για την επιστροφή της, τάσσεται μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο Γ.Γ. των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ. «Από μέρα σε μέρα γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία μόνον εάν εγκαταλείψει το ευρώ». Η πολιτική, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να κάνει μια σαφή πρόταση στην Αθήνα, που θα αποτελείται από τρία στοιχεία: «Πρώτον, η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ, παραμένει όμως στην Ε.Ε. Δεύτερον, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ ως πρόγραμμα ανοικοδόμησης της ελληνικής οικονομίας. Τρίτον, Δυνατότητα επιστροφής στο ευρώ, όταν η Ελλάδα θα έχει εξυγιανθεί».

dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάξιμουμ μερικές εβδομάδες παράταση"

Βουτηγμένη στα σκάνδαλα η Γερμανία που μας κουνά το δάχτυλο!

Η Εισαγγελία της Βάδης-Βυρτεμβέργης διερευνά ένα νέο οικονομικό σκάνδαλο, με εμπλεκόμενους τον πρώην πρωθυπουργό του κρατιδίου Στ. Μάπους και τον τέως επικεφαλής της Morgan Stanley Ντ. Νόθαϊς.

Σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις για οικονομική διαφθορά στους κόλπους των πολιτικών ηγεσιών στις διάφορες χώρες, η Γερμανία βρίσκεται κατά κανόνα προς το τέλος της λίστας. Με τους προληπτικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς που διαθέτει για τον έλεγχο της ροής του «πολιτικού χρήματος», σπάνιες είναι οι περιπτώσεις οικονομικής διαπλοκής που ξεφεύγουν από τους αυστηρούς ελέγχους.

Εντούτοις τα πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν στο φως για τα πεπραγμένα του πρώην πρωθυπουργού της Βάδης-Βυρτεμβέργης Στέφαν Μάπους δείχνουν να ανατρέπουν την εικόνα ενός καθ' όλα άμεμπτου δημόσιου βίου στη Γερμανία. O πρώην ισχυρός άνδρας του κυβερνώντος κόμματος CDU, που έχασε στις περασμένες εκλογές του κρατιδίου το Μάρτιο του 2011, βρίσκεται τώρα ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης κατηγορούμενος για διαφθορά και παράνομη σύναψη οικονομικών συμφωνιών με μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρίες ενέργειας στη Γερμανία.

Μήλο της έριδος η EnBW

Η υπόθεση που ξεσκεπάζεται τώρα σιγά-σιγά ξεκινά το 2000, όταν το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης είχε αγοράσει το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ηλεκτρισμού ΕnBW, ενώ τα 2/3 μεταβιβάστηκαν στη γαλλική EDF. Δέκα χρόνια αργότερα, τα δεδομένα άλλαξαν και το γερμανικό δημόσιο αποφάσισε να διεκδικήσει εκ νέου το μεγαλύτερο κομμάτι των μετοχών ώστε να επανέλθει σε καθεστώς πλήρους κρατικού ελέγχου.

Το Δεκέμβριο του 2010 ο τότε πρωθυπουργός του κρατιδίου Στέφαν Μάπους αποφασίζει να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά του μεριδίου της γαλλικής EDF. Ο πρωθυπουργός επιλέγει ως οικονομικό σύμβουλο τον στενό φίλο του Ντιρκ Νόθαϊς, γενικό διευθυντή της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley στη Γερμανία. Αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ήταν η τελική επαναγορά του 45% του μετοχικού κεφαλαίου της EnBW από το γερμανικό κρατίδιο, έναντι 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη γαλλική EDF.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από το κρατικό λογιστήριο της Βάδης-Βυρτεμβέργης αποκαλύπτουν πως η κυβέρνηση Μάπους είχε πληρώσει επιπλέον 840 εκατομμύρια ευρώ στην EDF. Τα χρήματά αυτά δεν αναφέρθηκαν ποτέ επίσημα σε καμία οικονομική έκθεση.

Κατηγορίες για παράνομες συναλλαγές και κατάχρηση εξουσίας

Αφορμή για την έναρξη της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης έδωσαν οι υπόνοιες για παραβιάσεις στη συνήθη διαδικασία υπογραφής αντίστοιχων συμβάσεων καθώς και κατηγορίες για ελλιπή και βεβιασμένη διαπραγμάτευση. Οι αποκαλύψεις για τα υπέρογκα ποσά που καταβλήθηκαν επιπροσθέτως ακολούθησαν.

Ο Μάπους φέρεται να έκλεισε την επίμαχη συμφωνία με μόνη τη γνωμοδότηση του Ντιρκ Νόθαϊς για τον καθορισμό των όρων της. Δεν προσέφυγε στη συνήθη κοινοβουλευτική οδό, όπως επιβάλλεται σε αντίστοιχες επικυρώσεις αποφάσεων για σύναψη δημοσίων συμβάσεων. Ούτε ήρθε σε επαφές με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Για τους λόγους αυτούς, δέχθηκε μάλιστα σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση. Σημειωτέον ότι και ο Ντιρκ Νόταϊς ανέλαβε θέση κυβερνητικού συμβούλου χωρίς να περάσει από συνέντευξη και χωρίς έγκριση του διορισμού του από αρμόδια επιτροπή.

Αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι

Ήδη από την αρχή του 2012 έχει συσταθεί εξεταστική κοινοβουλευτική επιτροπή για την υπόθεση. Μετά από έρευνες στην ηλεκτρονική αλληλογραφία των δύο ανδρών, φαίνεται να προκύπτει πως ο Νόθαϊς είχε εσκεμμένα συμβουλεύσει τον Μάπους να αποφύγουν την κοινοβουλευτική συζήτηση επί του θέματος, επειδή ενδεχόταν να παρακωλύσει την τελική σύναψη της σύμβασης. Υπάρχει ήδη μια πρώτη απόφαση τοπικού δικαστηρίου που επιβεβαιώνει τις παραβιάσεις στη συνήθη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Οι δύο άνδρες αρνούνται κατηγορηματικά τις αιτιάσεις εμμένοντας πως όλα έγιναν δια της νόμιμης οδού. Ο Μάπους παραιτήθηκε από την ηγεσία του CDU στη Βάδη-Βυρτεμβέργη ήδη από το Μάρτιο του 2011. Ο Νόθαϊς απομακρύνθηκε από το τιμόνι της Morgan Stanley μόλις τον περασμένο μήνα.

defencenet
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουτηγμένη στα σκάνδαλα η Γερμανία που μας κουνά το δάχτυλο!"

Bank of America: Πιθανότερη η έξοδος της Ιταλίας παρά της Ελλάδας από το ευρώ

Η Ιταλία, και έπειτα η Ιρλανδία, θα είχαν περισσότερους λόγους να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη από ό,τι η Ελλάδα ή άλλες χώρες -πληττόμενες ή μη από την κρίση- σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch, που υπενθυμίζει τον κίνδυνο οικειοθελούς αποχώρησης από το κοινό νόμισμα.

Κρίσιμο είναι ότι το Βερολίνο θεωρείται πως θα πάσχιζε μεν να κρατήσει αρτιμελή την Ευρωζώνη, αλλά το περιθώριο κινήσεών του θα ήταν περιορισμένο.

Η ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch βασίζεται στην ανάλυση κόστους-απόδοσης και τη θεωρία παιγνίων.

Τα συμπεράσματα της ανάλυσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg, δείχνουν πως οι αγορές ίσως υποτιμούν το ενδεχόμενο οικειοθελούς αποχώρησης οικονομιών από την ευρωζώνη.

Η Ρώμη, υποστηρίζει η ανάλυση, έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει μία συντεταγμένη επιστροφή σε κοινό νόμισμα, διαφυλάσσοντας μέρος του οφέλους που θα είχε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Σε παρόμοια θέση εκτιμάται ότι βρίσκεται και το Δουβλίνο.

Το Βερολίνο έχει μεν την μεγαλύτερη οικονομική ισχύ από τους «17» να τα βγάλει πέρα μόνο του, ωστόσο έχει τα λιγότερα κίνητρα από όλους -επειδή η (εξαγωγικού προσανατολισμού) γερμανική οικονομία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με πολύ πιο αδύναμη ανάκαμψη, επιπτώσεις στους ισολογισμούς της και πιθανώς, υποστηρίζει η ανάλυση, υψηλότερο κόστους δανεισμού.

Σε ανάλογη θέση, για διαφορετικούς λόγους, τοποθετεί η ανάλυση την Αυστρία, τη Φινλανδία και το Βέλγιο. Ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται από την κρίση μάλιστα, η Ισπανία έχει τα λιγότερα οικειοθελούς αποχώρησης, σύμφωνα με την ανάλυση. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση.

Ως εκ τούτου, η Γερμανία θα είχε τεράστια κίνητρα να στηρίξει την Ιταλία ώστε να την κρατήσει εντός ευρώ -όμως, υποστηρίζει, λόγω του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας, δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά. Επειδή το γερμανικό «αντίδωρο» στην Ιταλία για παραμονή στο ευρώ θα ήταν ακριβότερο, και οι Ιταλοί θα δέχονταν πιο δύσκολα τους όρους που θα το συνόδευαν, η Ιταλία θεωρείται ότι έχει περισσότερα κίνητρα για αποχώρηση από ό,τι η Ελλάδα.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Bank of America: Πιθανότερη η έξοδος της Ιταλίας παρά της Ελλάδας από το ευρώ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news