facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ομάδα ακτιβιστών διαρρέει απόρρητα έγγραφα που αφορούν δωροδοκίες από Γερμανούς κατασκευαστές όπλων


Μία ομάδα ακτιβιστών με την επωνυμία «Η εκδίκηση των φαντασμάτων από τα Φλωριά*» δημοσίευσε εχθές στο διαδίκτυο απόρρητα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση δωροδοκίας Ελλήνων και άλλων αξιωματούχων, από Γερμανούς κατασκευαστές όπλων. Τα έγγραφα αφορούν την περίφημη εταιρεία Ferrostaal, το όνομα της οποίας έχουμε ακούσει πολλές φορές, με αφορμή την σύλληψη και την τρέχουσα έρευνα στην υπόθεση του πρώην Υπουργού κου Άκη Τσοχατζόπουλου.
Η έκθεση που δημοσιεύει η εν λόγω ομάδα ακτιβιστών, είναι η πλήρης αναφορά που παρέδωσε το δικηγορικό γραφείο Debevoise & Plimpton, διά λογαριασμού της Ferrostaal και αναφορές στον τύπο γι αυτή την έκθεση, είχαμε δει στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, αλλά και την Wall Street Journal, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2011.
Η έκθεση του δικηγορικού γραφείου Debevoise & Plimpton, είναι φυσικά στα Αγγλικά και είναι αρκετά εκτενής όσον αφορά τις καταβολές χρημάτων που πραγματοποίησε η εταιρεία μέσα στα χρόνια, σε αξιωματούχους διαφόρων χωρών προκειμένου αυτοί να ανανεώσουν τα συμβόλαια προμήθειας οπλικών συστημάτων (και στην περίπτωση της Ελλάδας, των υποβρυχίων) με την Ferrostaal.
Στην έκθεση αυτή, οι αμιγώς Ελληνικού ενδιαφέροντος αναφορές, εστιάζουν στην υπόθεση των περίφημων υποβρυχίων Τύπου 214 και το συμβόλαιο με το κωδικό όνομα Αρχιμήδης που υπεγράφη  στις 15 Φεβρουαρίου 2000, προϋπολογισμού ύψους 1,14 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο εμπλέκονται αρκετοί αξιωματούχοι και μεσάζοντες, διά λογαριασμού της Ελληνικής πλευράς.Αρκετά από τα ονόματα που έχουν απασχολήσει την Ελληνική επικαιρότητα, αναφέρονται μέσα στην έκθεση, όπως και ο ρόλος τους, αλλά και τα φημολογούμενα ποσά που έχουν λάβει από την εταιρεία Ferrostaal.
Θυμίζουμε πως τον Δεκέμβριο του 2011, δικαστήριο του Μονάχου, καταδίκασε 2 πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας για παράνομες  πρακτικές και υποχρέωσε την ίδια την εταιρεία να καταβάλει πρόστιμο ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ.
Το πλήρες κείμενο της αναφοράς του δικηγορικού γραφείου Debevoise & Plimpton θα την βρείτε παρακάτω, ενσωματωμένη σε αυτό το post, ενώ έγγραφα που αποδεικνύουν πληρωμές της Forrestaal στην «Ελληνική» εταιρεία Marine and Industrial Enterprises SA θα τα βρείτε εδώ.
Η ομάδα ακτιβιστών με την επωνυμία «Η εκδίκηση των φαντασμάτων από τα Φλωριά*» δηλώνει πως προχώρησε στην διαρροή των εγγράφων αυτών για να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους υποφέρουν λαοί, όπως ο Ελληνικός ή ο Πορτογαλικός, εξηγώντας στο μήνυμα που συνοδεύει αυτές τις διαρροές πως η οικονομική και τραπεζική κρίση, είναι αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών όπως αυτές που περιγράφονται στις αναφορές, και τις οποίες πληρώνουν λαοί με τα μέτρα λιτότητας. Η ομάδα επίσης, με την πράξη της αυτή δηλώνει την αλληλεγγύη της στα μέλη της κίνησης Occupy στη Φρανκφούρτη και στο Dusseldorf που απειλούνται με απομάκρυνση από τους καταυλισμούς που έχουν στήσει.
*Τα Φλωριά, ήταν ένα μικρό ορεινό χωριό της Κανδάνου, στην επαρχία Σελίνου στα Χανιά, το οποίο καταστράφηκε και οι κάτοικοί του δολοφονήθηκαν, σε αντίποινα για την δολοφονία 25 Γερμανών αξιωματικών κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής. . Η δολοφονία των κατοίκων του χωριού Φλωριά, έγινε στις 23 Μαϊου 1941.
Η δημοσίευση της διαρροής ήρθε υπ’ όψιν μας από την σελίδα Anonymous #OpGreece

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομάδα ακτιβιστών διαρρέει απόρρητα έγγραφα που αφορούν δωροδοκίες από Γερμανούς κατασκευαστές όπλων"

Οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει τη Γερμανία εξαιτίας της στάσης της προς την Ελλάδα

O Egan Jones υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γερμανίας σε "Α +" από "AA -" και θέτει αρνητικό outlook.

Σε περίπτωση εξόδου χώρων από την ευρωζώνη, η Γερμανία κινδυνεύει να βρεθεί με απαιτήσεις που δεν θα μπορεί να εισπράξει, αναφέρει ο οίκος. Μέσω του μηχανισμού Target 2 της ΕΚΤ, η χώρα έχει άνοιγμα 700 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα είναι επισφαλές. Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζεται η έκθεση των τραπεζών στον Νότο.

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 87% για τη Γερμανία με βάση τα στοιχεία του 2011. Αν προστεθούν οι επισφάλειες που προαναφέρθηκαν και έμμεσες επιβαρύνσεις μπορεί να εκτιναχθεί στο 114% του ΑΕΠ, υποστηρίζει ο οίκος.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η αρνητική στάση της Angela Merkel και οι επιπτώσεις από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

"Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ, με την αντίθεση της στις εκκλήσεις για ευρωομόλογα, το τύπωμα χρήματος και με τις πιέσεις της για δημοσιονομικούς ελέγχους και τη θέση προνομιακού δανειστή του ESM. Η Γερμανία ενδέχεται να αποτελέσει μειοψηφία έναντι των άλλων μελών της ΕΚΤ και ως εκ τούτου θα έχει μεγαλύτερη μελλοντική έκθεση. Οι επιπτώσεις από μια πιθανή Grexit πρέπει να εξεταστούν. Υποβαθμίζουμε σε A+", αναφέρει ο Egan Jones.

euro2day.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει τη Γερμανία εξαιτίας της στάσης της προς την Ελλάδα"

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

Στη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση θέλει να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των προγραμματικών δεσμεύσεων για τις αλλαγές στη φορολογία,
αρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στην εστίαση κατά 10% με 13%.

Το μέτρο αυτό θα επιδιώξει να εφαρμόσει άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να λειτουργήσει ως «κράχτης» για τον τουρισμό, που αποτελεί πλέον την πιο «βαριά» βιομηχανία της χώρας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση προωθεί το υπουργείο Οικονομικών"

Εξασφαλίστηκαν 125 εκατ. ευρώ για τους φαρμακοποιούς

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Λυκουρέντζο, μετά την σύσκεψη, εξασφαλίστηκε το ποσό ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ για την εξόφληση του υπολοίπου της υποχρέωσης του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς για τον μήνα Απρίλιο.

Τα χρήματα θα καταβληθούν από αυτή την Πέμπτη μέχρι την Πέμπτη 5 Ιουλίου, ενώ οι ηγεσίες των δύο υπουργείων ζήτησαν από τους φαρμακοποιούς να ανακαλέσουν την απόφαση και να εκτελούν και πάλι συνταγές.

Διβάστε ΕΔΩ το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετα την διϋπουργική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα τις οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ .

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξασφαλίστηκαν 125 εκατ. ευρώ για τους φαρμακοποιούς"

Εφαρμογή της Google θα "κατασκοπεύει" τους εργαζόμενους!

H Google λανσάρει μια νέα υπηρεσία με το όνομα Google Maps Coordinate με την οποία οι επιχειρήσεις πλέον μπορούν να παρακολουθούν ουσιαστικά την τοποθεσία των εργαζομένων τους.

Ιδικά, οι εταιρείες που διαθέτουν προσωπικό που απαιτείται να βρίσκεται εκτός γραφείου μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την απόδοση των υπαλλήλων τους χάριν στην υπηρεσία αυτή της Google.

Εκτός, βέβαια, από την τοποθεσία των ίδιων των υπαλλήλων η εταιρεία μπορεί να ορίσει και τις τοποθεσίες στις οποίες πρέπει να βρίσκονται.

Το Google Maps Coordinate είναι διαθέσιμο online και σε Android tablets/smartphones με μηνιαία συνδρομή της τάξης των $15 μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2012.

Για περισσότερες πληροφορίες: google.com


Διαβάστε Περισσότερα » "Εφαρμογή της Google θα "κατασκοπεύει" τους εργαζόμενους!"

Μόνο με τη συγκατάθεση Σαμαρά οι μετακινήσεις των υπουργών

Με μια επιστολή από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, ενημέρωσε ο Αντώνης Σαμαράς υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, πως για κάθε μετακίνησή τους είτε πρόκειται για εσωτερικές διαδρομές, είτε για το εξωτερικό, θα πρέπει να ζητούν την άδεια του.

Η έννοια της συγκατάθεσης που προβλέπεται από το άρθρο 44 του Προεδρικού Διατάγματος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ άμεσα, με στόχο να υπάρχει πλήρης εικόνα και να γίνεται σωστός έλεγχος των υπουργείων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο με τη συγκατάθεση Σαμαρά οι μετακινήσεις των υπουργών"

115.000 εργαζόμενοι έχασαν μέσα σε 3,5 μήνες 23% από το εισόδημά τους,

Μέσα σε 3,5 μήνες το 6,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας έχασε, λόγω της μείωσης των μισθών με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, άνω του 23% των εισοδημάτων του.

Όπως δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Επιθεωρητών Εργασίας Μ. Χάλαρης στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ «πρόκειται για το πρώτο πεντάμηνο κι αφορά γύρω στις 115.000 εργαζόμενους. Δεν σημαίνει ότι στο υπόλοιπο εργατικό δυναμικό δεν έχει μειωθεί ο μισθός, απλώς για το υπόλοιπο 94%, έχει επέλθει γενικότερη μείωση της τάξης του 14% από το 2009- 2011. Στο σύνολο μιλάμε για μειώσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνουν ακόμη και πάνω από το 30%».

Όμως ο κ. Χάλαρης αποκάλυψε ότι 120- 150.000 επιχειρήσεις οφείλουν δεδουλευμένα 3- 4 μηνών και «χοντρικά αυτό ανταποκρίνεται σε 300- 500.000 εργαζόμενους».

Επέκρινε την τρόικα για τις προτάσεις και τις απαιτήσεις της σημειώνοντας πως «μερικές φορές έδρασαν και πολύ άκομψα ως νονοί της νύχτας».

Διαβάστε Περισσότερα » "115.000 εργαζόμενοι έχασαν μέσα σε 3,5 μήνες 23% από το εισόδημά τους,"

Δωρεάν περίθαλψη σε κατοίκους ακριτικών νησιών

Δωρεάν εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή περίθαλψη στους μόνιμους κατοίκους των νήσων Καστελόριζου, Γαύδου και Αγαθονησίου από στρατιωτικά νοσοκομεία προβλέπει απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι των παραπάνω νησιών θα εξυπηρετούνται από τα στρατιωτικά νοσοκομεία: 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

naftemporiki.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν περίθαλψη σε κατοίκους ακριτικών νησιών"

«Σκληρή δουλειά» υποσχέθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας

«Σκληρή δουλειά» υποσχέθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναχωρώντας από την κατοικία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά., όπου συναντώνται οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

Εξερχόμενος, ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τους τρεις αρχηγούς για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν προς το πρόσωπό του επιλέγοντάς τον για το υπουργείο Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, ο νέος ΥΠΟΙΚ:
«Δεν ξέρω πόσο αισιόδοξος είμαι για την επιμήκυνση. Θα πρέπει πρώτα να μιλήσω με τους εταίρους μας» δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας

Η ημερομηνία ορκωμοσίας του κ. Στουρνάρα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Σκληρή δουλειά» υποσχέθηκε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας"

50 εμπλεκόμενοι στις δανειοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων

Ακριβά, όχι όσο πληρώνουν βέβαια οι ίδιες οι τράπεζες τις επισφάλειες των δανείων προς τα πολιτικά κόμματα, θα πληρώσουν πιθανότατα δεκάδες ανώτερα τραπεζικά στελέχη τα εκατομμύρια ευρώ που εισέρρευσαν στα ταμεία των κομμάτων από το 2000 και εντεύθεν.

Ήδη 50 στελέχη των επιτροπών της Αγροτικής Τράπεζας κλήθηκαν ως ύποπτοι από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και πήραν προθεσμία στο πλαίσιο της έρευνας για τα δάνεια των κομμάτων με εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές επιδοτήσεις που έλαβαν από το 2000.

Τα στελέχη της αγροτικής καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας. Και πήραν προθεσμία για να υποβάλλουν υπομνήματα. Μετά όμως την Αγροτική σειρά θα πάρουν στελέχη από τις τράπεζες Εθνική, Αττικής, Πειραιώς, Marfin και Eurobank. Όταν κλείσει ο πρώτος κύκλος υπόπτων θα αποφασιστεί αν θα κληθούν ύποπτοι και από τα πολιτικά κόμματα.

Πάνω από 100 εκατομμύρια

Μόνο τα έτη 10-11 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβαν δάνεια άνω των 100 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι κρατικές επιδοτήσεις πρός τα κόμματα δίδονται ανάλογα με τα ποσοστά που λαμβάνουν στις εκλογές. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις για δάνεια μελλοντικές επιδοτήσεις. Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή καταγγελίες του τότε βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας (και νυν της ΝΔ) Λευτέρη Αυγενάκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αυγενάκης, το 2010 το ΠΑΣΟΚ έλαβε επιχορήγηση ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 15,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, κατ΄ αναλογία με τα ποσοστά που έλαβαν τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Το πρώτο τρίμηνο του 2011, κατά τον κ. Αυγενάκη, τα κόμματα έλαβαν συνολικά 13.505.000 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία σχεδόν 12.300.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν επιχορήγηση και 1.205.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς.

Συνολικά, υποστηρίζει ο βουλευτής, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια ύψους 244,2 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερο οφειλέτη την ΝΔ που έχει χρέη περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 105 στην Αγροτική Τράπεζα και τα 15 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής, το ΠΑΣΟΚ χρωστά 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκατομμύρια είναι οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα, στην Μarfin Εγνατία 10 εκατομμύρια και στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατομμύρια. Τέλος ο κ. Αυγενάκης, τονίζει ότι σε αυτές τις "προκλητικές χρηματοδοτήσεις" προστέθηκε πρόσφατα και η Τράπεζα Αττικής, που ενέκρινε στα δύο κόμματα δάνεια 3 εκατ. ευρώ.

capital.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "50 εμπλεκόμενοι στις δανειοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων"

Ο Σπύρος Λούης γίνεται άγαλμα στην Αυστραλία

Θα στηθεί δίπλα στον Ολυμπιονίκη Έντγουιν Φλακ

Προχωρούν οι εργασίες για την ανέγερση του αγάλματος του Σπύρου Λούη, του θρυλικού χρυσού μαραθωνοδρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 1896, που θα στηθεί στο Μπέργουικ της Μελβούρνης.

Το άγαλμα θα στηθεί δίπλα από το άγαλμα ενός άλλου θρύλου εκείνης της εποχής, που δεν είναι άλλο από αυτό του Έντγουιν Φλακ, του πρώτου Αυστραλού Ολυμπιονίκη Έντγουϊν Φλακ, που έτρεξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 μαζί με τον Λούη.

Το έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από την πολιτειακή κυβέρνηση, θα συμβολίζει τη φιλία Αυστραλίας-Ελλάδας και η πρωτοβουλία ανήκει στον Ελληνικό Οργανισμό Στήριξης των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ολυμπιακής Ιδέας, του οποίου ηγείται ο ομογενής Αριστείδης Παναγάκης, ο οποίος είπε ότι ο Λούης θα παρουσιάζεται με την κλασική φουστανέλα του.

Το 1896 η Αυστραλία είχε ένα και μόνο εκπρόσωπο στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Έντγουιν Φλακ, που τα πήγε καλύτερα από κάθε άλλο συναθλητή του. Κέρδισε τρία μετάλλια, δύο χρυσά ένα χάλκινο, άσχετα εάν οι τρίτοι δεν έπαιρναν μετάλλιο, σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα, στον στίβο και στο τένις.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σπύρος Λούης γίνεται άγαλμα στην Αυστραλία"

Ηλεκτροπληξία υπέστη αγοράκι 2,5 ετών στην πλατεία του Ν.Μαρμαρά Χαλκιδικής (video)

Έναν πραγματικό εφιάλτη ζει εδώ και μια εβδομάδα μια οικογένεια στη Χαλκιδική, που βίωσε στιγμές τρόμου βλέποντας το ηλικίας 2,5 χρόνων αγοράκι της να κεραυνοβολείται από ηλεκτρικό ρεύμα!Ακόμη και σήμερα, το παιδί παρουσιάζει διαταραχές στον ύπνο του και οι γιατροί ερευνούν αν έχουν πειραχτεί τα όργανά του!

Για όλα φταίει η αβλεψία των αρμοδίων που άφησαν εντελώς ακάλυπτο ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο σε χαμηλό ύψος μιας κολώνας φωτισμού στην κεντρική πλατεία του Νέου Μαρμαρά. Την ώρα που το παιδάκι έπαιζε με τους φίλους του, ακούμπησε το εκτεθειμένο καλώδιο και χτυπήθηκε από το ρεύμα για αρκετά δευτερόλεπτα! Ο πατέρας του, που βρισκόταν δίπλα, κατάφερε να το απομακρύνει με τη βοήθεια ενός μικροπωλητή πριν η εκκένωση αποβεί μοιραία.

Το αγοράκι επέστρεψε στο σπίτι του και φαινόταν καλά, όμως άρχισε να τινάζεται στον ύπνο του πολύ ταραγμένο και οι γονείς τους το μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε αρχικά ότι παρουσίαζε έλλειψη οξυγόνωσης στην καρδιά. Παράλληλα, οι γονείς περιμένουν πανικόβλητοι τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διερευνούν αν παρουσιάζει βλάβη και στα νεφρά! Και ενώ το μικρό παιδί κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να καλύψει το εκτεθειμένο καλώδιο που παραμένει ακόμη γυμνό!



Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτροπληξία υπέστη αγοράκι 2,5 ετών στην πλατεία του Ν.Μαρμαρά Χαλκιδικής (video)"

Στην «κόψη του ξυραφιού» το ΚΕΘΕΑ

Η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση του οργανισμού

Σε «οριακό σημείο» και αντιμέτωπο «με προβλήματα και δυσκολίες» βρίσκεται το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), σε μία εποχή που η οικονομική κρίση οδηγεί σε αύξηση της κατάθλιψης, των αστέγων, της παραβατικότητας και της χρήσης νόμιμων και παράνομων ουσιών. Αιτίες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ είναι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, η συρρίκνωση του απασχολούμενου προσωπικού, η απουσία εθνικού σχεδιασμού στον τομέα των εξαρτήσεων και η πολιτική πριμοδότησης των προγραμμάτων υποκατάστασης.

«Κατά τη διάρκεια του 2011, τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και η ακολουθούμενη πολιτική έφεραν τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ σε οριακό σημείο. Η κρίση δημιούργησε νέες ανάγκες στον πληθυσμό των χρηστών και στις οικογένειές τους, ωστόσο το ΚΕΘΕΑ και οι άλλοι φορείς απεξάρτησης και κοινωνικής φροντίδας, αντί να υποστηριχθούν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με προβλήματα και δυσκολίες, απόρροια μιας ισοπεδωτικής πολιτικής με πολλές αντιφάσεις, κενά και συνεχή αβεβαιότητα» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό του Κέντρου, για το 2011.

Συγκεκριμένα, η κρατική επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ μειώθηκε κατά 21%, από το 2009 έως το 2011, ενώ περαιτέρω μείωση προβλέπεται για το 2012. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, το 2009, η επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ ήταν 24 εκατ. ευρώ, ενώ, το 2011, η εγγεγραμμένη επιχορήγηση ήταν 23 εκατ. ευρώ, με την καταβληθείσα να είναι ακόμα χαμηλότερη (18.870.000 ευρώ). Για το 2012, η επιχορήγηση είναι 18,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει εάν θα καταβληθεί στο σύνολό της.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, η τελευταία έγκριση προσλήψεων για το ΚΕΘΕΑ έγινε το 2006, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων να υφίσταται συνεχείς μειώσεις. Το 2011 απασχολήθηκαν 511 εργαζόμενοι, συνολικά 31 λιγότεροι σε σχέση με το 2010. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, εκκρεμούν περισσότερα από 15 αιτήματα προς το ΚΕΘΕΑ για νέες μονάδες, που είναι δύσκολο να υλοποιηθούν εξαιτίας της αδυναμίας στελέχωσής τους.

Προβλήματα στον τομέα των εξαρτήσεων δημιουργεί, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ και η απουσία εθνικού σχεδιασμού, με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που εκπονήθηκε με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων πριν από δύο χρόνια, να μην έχει εφαρμοστεί. «Αντιθέτως, εδώ και ένα χρόνο, η στρατηγική του υπουργείου στον τομέα των ναρκωτικών φαίνεται να εξαντλείται στην επέκταση των προγραμμάτων υποκαταστάτων και τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία, βιαστικά, χωρίς σχέδιο, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς μέριμνα να καλυφθούν οι πολύπλευρες ανάγκες των χρηστών», όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία διανύει μια περίοδο οικονομικής κρίσης, «οι δραματικές συνέπειες της οποίας στη σωματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού και την κοινωνική συνοχή είναι πλέον αδιαμφισβήτητες. Η ανεργία και η σημαντική μείωση των εισοδημάτων έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών, των αστέγων, των ανθρώπων που υποσιτίζονται, της παραβατικότητας, της κοινωνικής έντασης και της χρήσης νόμιμων και παράνομων ουσιών», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Μπάμπης Πουλόπουλος.

Το 2011, το ΚΕΘΕΑ παρείχε υπηρεσίες σε 2.000 χρήστες στον δρόμο, μέσω ειδικών παρεμβάσεων, σε 3.200 χρήστες νόμιμων και παράνομων ουσιών στα Συμβουλευτικά Κέντρα, σε 1.500 άτομα στις μονάδες ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, σε 2.300 φυλακισμένους και αποφυλακισμένους με πρόβλημα χρήσης και σε 6.000 μέλη οικογενειών που αντιμετωπίζουν στους κόλπους τους πρόβλημα χρήσης.

Ωστόσο, η πολιτική πριμοδότησης των προγραμμάτων υποκαταστάτων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχουν οδηγήσει, από τα τέλη του 2011, σε μείωση της προσέλευσης στα «στεγνά προγράμματα»- στα οποία δεν χορηγούνται υποκατάστατα ουσιών- κατά περίπου 200 άτομα, η οποία φαίνεται να συνεχίζεται και το 2012.

Παρά τις δυσχέρειες, το ΚΕΘΕΑ υλοποιεί σχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση, στο κέντρο της Αθήνας, φαινομένων, όπως η εγκληματικότητα και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών περίθαλψης και φροντίδας των εξαρτημένων που είναι άστεγοι ή διαβιούν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης, προϋπολογισμού 950.000 ευρώ, στην περιοχή της Ομόνοιας και τη λειτουργία δύο νέων κινητών μονάδων street-work (προγράμματα προσέγγισης χρηστών στον δρόμο) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τρία χρόνια, προϋπολογισμού 1.387.660 ευρώ.

Το προφίλ του χρήστη

Το προφίλ του χρήστη δεν είχε σημαντική διαφορά το 2011, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν, πέρυσι, τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, με μέση ηλικία τα 29,5 χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό προσήλθε στις μονάδες με δική του πρωτοβουλία. Περισσότεροι από έξι στους δέκα είναι άνεργοι. Οι μισοί είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ ένας στους πέντε δεν είχε ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Κύρια ουσία κατάχρησης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, παρατηρείται ωστόσο σταδιακή μείωση της χρήσης τους τα τελευταία χρόνια. Η ηπατίτιδα C αποτελεί την επικρατέστερη μολυσματική ασθένεια, με έναν στους τέσσερις χρήστες να γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες (B και C) ή τον HIV.

Παγκόσμια Ημέρα κατά Ναρκωτικών

Το ΚΕΘΕΑ υποδέχεται την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών με πλήθος εκδηλώσεων, σε όλη την Ελλάδα, και κεντρικό μήνυμα «Στην κρίση, είμαστε όλοι μαζί. Στην κρίση, απαντάμε με αλληλεγγύη». Θα πραγματοποιηθούν, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, αθλητικοί αγώνες, ενημερωτικές δράσεις και παρεμβάσεις ενημέρωσης- υποστήριξης για τους χρήστες, στον δρόμο και σε σωφρονιστικά καταστήματα.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην «κόψη του ξυραφιού» το ΚΕΘΕΑ"

ΚΕΔΕ: «Δημιουργική λογιστική» από την τρόικα

Εντονη ήταν η αντίδραση της ΚΕΔΕ για την έκθεση της τρόικας περί αύξησης των προσλήψεων στους ΟΤΑ. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το προσωπικό των δήμων και των νομικών τους προσώπων κατά τη τελευταία διετία όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε κατά 5.562 άτομα, ενώ οι δαπάνες μισθοδοσίας, παρά τη μεταφορά προσωπικού στους δήμους, μειώθηκαν κατά περίπου 20% και λόγω τα εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Από τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση της τρόικας, χωρίς υπερβολή μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η «δημιουργική λογιστική» φαίνεται πως αποτελεί «αγαπημένο σπορ» και της μόνιμης αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα, σημειώνει χαρακτηριστικά η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, καλώντας τους συντάκτες της έκθεσης να προχωρήσουν σε από κοινού επιβεβαίωση των στοιχείων, διαφορετικά, όπως υπογραμμίζει, «θα πρόκειται για μία ακόμη συκοφαντία, η οποία έχει ως στόχο να πλήξει την αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της χώρας μας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο».

Αναλυτικά σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, στις 30/9/2010, το τακτικό προσωπικό των δήμων ήταν 64.831 και το προσωπικό των ΝΠΔΔ των δήμων ανερχόταν κατ΄ εκτίμηση στις 12.750. Συνολικά δηλαδή το 2010 στους δήμους της χώρας υπηρετούσαν 77.581 υπάλληλοι.

Από 1/1/2011 με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» μεταφέρθηκαν στους δήμους:

- από τις νομαρχίες (πολεοδομίες κ.λπ.) 2.787 άτομα,

- από τις κρατικές περιφέρειες τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ), 454 άτομα,

- από το υπουργείο Παιδείας οι καθαρίστριες σχολείων, συνολικά 5.951 άτομα,

- από τις δημοτικές επιχειρήσεις 1.988 άτομα

- από μετατάξεις ΟΑΣΑ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ.λπ. 350 άτομα.

Δηλαδή, σημειώνει η Κεντρική Ενωση, στο προσωπικό των δήμων και των νομικών τους προσώπων προστέθηκαν άλλα 11.530 άτομα, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των υπηρετούντων στις 89.111.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία νεώτερης απογραφής την 1η Ιανουαρίου 2012 το προσωπικό των δήμων ανερχόταν στις 72.699 και των ΝΠΔΔ των δήμων στις 10.850. Σύνολο 83.549.

Ως εκ τούτου, επισημαίνεται, από τα εν λόγω στοιχεία προκύπτει ότι το προσωπικό των δήμων και των νομικών τους προσώπων κατά τη τελευταία διετία όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε κατά 5.562 άτομα.

Την ίδια ώρα, οι δαπάνες μισθοδοσίας, παρά τη μεταφορά στους δήμους προσωπικού, μειώθηκαν κατά περίπου 20% και λόγω τα εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Έτσι από 2.180 εκατ. ευρώ πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη», το 2010 μειώθηκαν στα 2.015 εκ. ευρώ, το 2011 στα 2.065 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 προϋπολογίζονται στα 1.746 εκατ. ευρώ.

Ακόμη όμως και αν η αναφορά της έκθεσης της τρόικας περιλαμβάνει και το έκτακτο και το εποχικό προσωπικό (πυρασφάλειας, παιδικών κατασκηνώσεων, ναυαγοσώστες κ.α.) δηλαδή προσωπικό που η μισθοδοσία του δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό - καθώς αυτή καλύπτεται από την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών - και πάλι δεν «βγαίνουν» τα νούμερα, υποστηρίζει η ΚΕΔΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως ο προγραμματισμός των προσλήψεων για προσωπικό το 2012 σε παιδικούς σταθμούς και άλλες υπηρεσίες δεν έχει καν δρομολογηθεί, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να μη μπορούν να λειτουργήσουν σημαντικές υπηρεσίες των δήμων.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» επήλθαν μειώσεις και στον αριθμό των αιρετών στους δήμους. Συγκεκριμένα: οι δήμαρχοι μειώθηκαν από τους 1.034 στους 325 (-69%), οι δημοτικοί σύμβουλοι από 16.510 στις 9.375(-43%), οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων από 913 διαμορφώθηκε στους 325 (-64%), οι αντιδήμαρχοι από 2.337 μειώθηκαν στους 1.502 (-36%). Τέλος μείωση υπήρξε και στον αριθμό των ειδικών συμβούλων και συνεργατών από 2.337 σε 1.502 (-36%).

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις εξοικονομήσεις 1,5 δισ ευρώ από δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημειώνεται ότι η τακτική επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012 σε σχέση με το 2009 έχει μειωθεί κατά 50%, δηλαδή από τα 2.845 εκατ. ευρώ στα 1.415 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχορήγηση για μικρές επενδύσεις κατά 55%, δηλαδή από 847,5 εκατ. ευρώ στα 380 εκατ. ευρώ.

Υπογραμμίζεται τέλος, ότι δαπάνες που έπρεπε να καταβάλει η κεντρική κυβέρνηση, όπως είναι μισθώματα σχολικών μονάδων, μεταφορά μαθητών, προνοιακά επιδόματα μέχρι στιγμής επιβαρύνουν τους – ήδη ισχνούς- προϋπολογισμούς των δήμων.

naftemporiki.gr

ΣΧΕΙΚΟ: Ποιοι έριξαν έξω το μνημόνιο
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: «Δημιουργική λογιστική» από την τρόικα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news