facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

«Η Μέρκελ πιο επικίνδυνη ηγέτιδα μετά το Χίτλερ»

Δριμύτατη επίθεση από το βρετανικό New Statesman

Η Άγγελα Μέρκελ «εξολοθρεύει την ανάπτυξη», υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό New Statesman καταγγέλλοντας την «μανία» που έχει η καγκελάριος με τη λιτότητα και χαρακτηρίζοντάς την «την πιο επικίνδυνη ηγέτιδα της Γερμανίας μετά τον Χίτλερ»

Στο εξώφυλλο του τεύχους της Τετάρτης εικονίζεται η Μέρκελ ντυμένη σαν τον «Εξολοθρευτή», το ανθρωπόμορφο ρομπότ του μέλλοντος από την ομώνυμη σειρά ταινιών με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

«Η μανία της Άγκελα Μέρκελ για τη λιτότητα καταστρέφει την Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξολοθρεύει την ανάπτυξη και μας ωθεί σε μια νέα Ύφεση», γράφει το περιοδικό, παραπέμποντας στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης του 1930.

Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Μάχντι Χάσαν διερωτάται ποιος ηγέτης αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια τάξη και την ευημερία από τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας.

«Η απάντηση είναι: μια πρώην χημικός, λάτρης της όπερας με αβρούς τρόπους που κατέχει το αξίωμά της εδώ και επτά χρόνια. Ναι λοιπόν, ας περάσει στη σκηνή η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ της Γερμανίας, η λύση της οποίας για την δημοσιονομική κρίση της Ευρώπης έχει φέρει την ήπειρο --ίσως και όλον τον κόσμο-- στο χείλος μιας δεύτερης Μεγάλης Ύφεσης».

«Ας με συγχωρέσει ο Μάικ Γκόντγουιν και ο ομώνυμος κανόνας του, αλλά η Μέρκελ είναι ο πιο επικίνδυνος ηγέτης της Γερμανίας μετά τον Χίτλερ», προστίθεται στο άρθρο. Ο Γκόντγουιν είναι ένας Αμερικανός δικηγόρος που διατύπωσε τον «κανόνα» πως «όσο επιμηκύνεται μια Διαδικτυακή συζήτηση, η πιθανότητα μιας σύγκρισης που θα περιλαμβάνει τους ναζιστές και τον Χίτλερ προσεγγίζει τη μονάδα».

«Οι οκτώ προκάτοχοί της, από τον Κόνραντ Αντενάουερ μέχρι τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, επέβλεψαν ένα κατασκευαστικό θαύμα στην χώρα και την αποκατάσταση της φήμης της Γερμανίας στο εξωτερικό. Υπό την Μέρκελ όμως η χώρα βρίσκεται και πάλι απομονωμένη», καταλήγει ο Χάσαν, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία προκαλεί εξίσου το μίσος και το φόβο.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Η Μέρκελ πιο επικίνδυνη ηγέτιδα μετά το Χίτλερ»"

Υπουργός με… πρόστιμο από την Επ. Κεφαλαιαγοράς

Είναι όντως «έκπληξη» η ανάδειξη του κ. Γιώργου Βερνίκου σε υπουργικό θώκο (στη θέση του υφυπουργού στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου) στην κυβέρνηση συνεργασίας, που έχει πρώτιστο καθήκον τη σωτηρία της χώρας, αλλά και την αποστασιοποίησή της από τα κακώς κείμενα, που οδήγησαν την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την καταστροφή.

Και είναι έκπληξη διότι η υπόθεση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας του Γιώργου Βερνίκου, Βερνίκος Κόττερα, απασχόλησε επί μακρόν τις Αρχές της Κεφαλαιαγοράς το 2009 και είχε ως κατάληξη την επιβολή προστίμου ύψους 200.000 ευρώ στον ίδιο τον κ. Βερνίκο, αλλά και ισοϋψούς προστίμου στον κ. Γιώργο Λεβεντάκη (στον οποίο μεταβιβάστηκε από τον κ. Βερνίκο ο έλεγχος της εταιρείας).

Η αιτιολογία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε συγκεκριμένα στις 9/12/2009 ότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν διότι «με εταιρικές ανακοινώσεις κατά το χρονικό διάστημα από το 2003 έως το 2005 διέδιδαν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας από τον κ. Γ. Λεβεντάκη και την αποχώρηση του κ. Βερνίκου από αυτήν, καθώς και τη μεταβίβαση από την εταιρεία προς τον τελευταίο του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων».

Μάλιστα, για το ίδιο θέμα, είχε τότε εκδοθεί ανακοίνωση από τον Σύνδεσμο Επενδυτών και Διαδικτύου, η οποία ανέφερε τα εξής:

Αθήνα, 11/12/2009
Αρ. Πρωτ : 220/2009

Επιστολή ΣΕΔ
Προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
κ. Ανέστη Γαβριηλίδη
Κοινοποίηση:
Προς όλους τους Ιδιώτες Επενδυτές
Φορείς Κεφαλαιαγοράς
Όλα τα ΜΜΕ

Θέμα: Επιβολή προστίμου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε μέλη Δ.Σ. των εταιρειών Βερνίκος-Λεβεντάκης

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Βερνίκος Κόττερα Ναυτιλιακή και Συμμετοχών Α.Ε. (μετέπειτα Γ. Λεβεντάκης Textiles, Βαμβάκι, Νήμα, Ύφασμα, Συμμετοχές Α.Β.Ε.Ε.).

Ο Σ.Ε.Δ. είχε πρωτοστατήσει στην αναβολή των γενικών συνελεύσεων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2004 και είχε ασκήσει έντονη κριτική στη διοίκηση της εταιρείας για τον νομιμοφανή, αλλά αντίθετο σε κάθε έννοια ηθικής, τρόπο που επέλεξε να εμφανίσει την ουσιαστική έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο, σαν επενδυτική ευκαιρία στον προβληματικό κλάδο της υφαντουργίας.

Ακόμα και μετά τη «νόμιμη» απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τον Ιούνιο του 2004, καταγγείλαμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη «νομιμοφανή» ουσία της απόφασης και τις «ληστρικές» αποτιμήσεις εις βάρος των μετόχων μειοψηφίας, με βάση τις οποίες έγινε η «συμφωνία» μεταμόρφωσης της Βερνίκος Κόττερα Ναυτιλιακή και Συμμετοχών Α.Ε. σε Γ. Λεβεντάκης Textiles, Βαμβάκι, Νήμα, Ύφασμα, Συμμετοχές Α.Β.Ε.Ε. και την οδυνηρή για κάποιους μετόχους κατάληξή της.

Ελπίζουμε ότι με αυτές μας τις ενέργειες έως ένα βαθμό βοηθήσαμε κάποιους Ιδιώτες Επενδυτές που είχαν κάνει το λάθος να εμπιστευθούν τη Βερνίκος Κόττερα Ναυτιλιακή και Συμμετοχών Α.Ε να διασώσουν ένα μέρος της περιουσίας τους.

Θέλουμε για άλλη μία φορά να υπενθυμίσουμε σε όλους τους Επενδυτές την προσοχή με την οποία πρέπει να αξιολογούν τις επιλογές τους. Οι οικονομικές κυρώσεις που επεβλήθησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποτελούν μόνο μια ηθική δικαίωση.

Το ατυχές γεγονός της μετάλλαξης στα μέσα του 2004 μιας υγιούς επιχείρησης ναυτιλιακού τουρισμού σε υπερχρεωμένο εκκοκκιστήριο με αποτίμηση περίπου 50 εκατ. ευρώ και χρέη άνω των 70 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα, οι αναστολές διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας στις αρχές του 2005 και του 2006 και τέλος η διαγραφή της στα τέλη του 2007 είναι δυστυχώς μια σκληρή πραγματικότητα, με τραγικές οικονομικές συνέπειες για τους Ιδιώτες Επενδυτές, που εκπροσωπεί ο ΣΕΔ.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος....................Ο Γεν. Γραμματέας
Μπάμπης Εγγλέζος............Γιάννης Σαρρής


Σημειωτέον ότι το πρόστιμο αμφισβητείται δικαστικά από τον κ. Βερνίκο, χωρίς η υπόθεση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, να έχει τελεσιδικήσει. Δεδομένου δε ότι αφορά χρονικό διάστημα πριν από την απόκτηση της υπουργικής ιδιότητας εκ μέρους του κ. Βερνίκου, η υπόθεση θα συνεχίσει κανονικά τον δικαστικό της δρόμο, με μόνη διαφορά το γεγονός ότι ο κ. Βερνίκος φέρει πλέον και την υπουργική ιδιότητα.

euro2day.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργός με… πρόστιμο από την Επ. Κεφαλαιαγοράς"

H εισαγγελική "βόμβα" που ανατίναξε την Πυροσβεστική (το πλήρες ρεπορτάζ)


Κακουργηματικές διώξεις οι οποίες επισείουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη (!) άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, εναντίον του πρώην γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Γρηγόρη Τασούλα, και του πρώην αρχηγού της Π.Υ., Στέλιου Στεφανίδη, για την περιβόητη υπόθεση απόπειρας επέκτασης της μίσθωσης ενός ελικοπτέρου MI 26-T, που θα ζημίωνε το ελληνικό Δημόσιο κατά 730.000 ευρώ. Για την ίδια υπόθεση παραπέμπεται και ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δαφέρμος, εκπρόσωπος της εταιρείας Scorpion, στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του ηθικού αυτουργού.
Παράλληλα, οι εισαγγελικές Αρχές άσκησαν δίωξη και εναντίον πέντε αξιωματικών της Π.Υ. για την υπόθεση παράνομης στέγασης των ιδιόκτητων ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής καθώς και εναντίον ενός επιχειρηματία, ο οποίος εκπροσωπεί γνωστή εταιρεία.
Εναντίον του κ. Τασούλα ασκήθηκαν διώξεις για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, απόπειρας απάτης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με την επιβαρυντική διάταξη του Ν. 1608/50 και παράβασης καθήκοντος, ενώ ο κ. Στεφανίδης κατηγορείται για τα κακουργήματα της απόπειρας απάτης εις βάρος του Δημοσίου, άμεσης συνέργειας στην απιστία καθώς και για το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου εις βάρος του Δημοσίου. Σε ό, τι αφορά τον Κωνσταντίνο Δαφέρμο, κατηγορείται για ηθική αυτουργία κατά συρροή στις ανωτέρω πράξεις.
Η υπόθεση αφορά στη σκανδαλώδη απόπειρα παράτασης της μίσθωσης (για έναν μήνα) ενός ελικοπτέρου βαρέος τύπου MI 26-T, το οποίο μέχρι τις 5 Οκτωβρίου του 2011 επιχειρούσε στην Κρήτη. Το θέμα είχε αποκαλυφθεί από τη zougla.gr με πρωτοσέλιδη ανάρτηση στις 14 Οκτωβρίου και προκάλεσε τριγμούς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς αποκαλύφθηκε η απόπειρα εξαπάτησης του πρώην υπουργού, κ. Χρήστου Παπουτσή.
Η εν λόγω υπόθεση, μάλιστα, συνετέλεσε στο να οδηγηθεί σε «παραίτηση» ο πρώην γ.γ. Δημόσιας Τάξης, ο οποίος από την πλευρά του δήλωνε εξαπατημένος από τον Στ. Στεφανίδη.
Το ιστορικό
Η δυσώδης ιστορία, η οποία, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, είχε ως σκοπό να συμψηφιστούν οι οφειλές της εταιρείας Scorpion προς το ελληνικό Δημόσιο, ξεκίνησε όταν απόρρητη εισήγηση, την οποία συνέταξε ο κ. Στεφανίδης και υπέγραψε ο κ. Τασούλας, έφθασε στο υπουργικό γραφείο του κ. Παπουτσή. Βάσει αυτής, προτεινόταν η επέκταση για έναν μήνα της εκμίσθωσης του ελικοπτέρου, που θα κόστιζε 730.000 ευρώ.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι κανείς υπηρεσιακός παράγοντας, πλην του κ. Στεφανίδη, δεν είχε εισηγηθεί θετικά για την επέκταση της μίσθωσης, καθώς δεν θεωρήθηκε σκόπιμο και απαραίτητο να δαπανηθούν χρήματα από τον κρατικό κορβανά, αφού -ούτως ή άλλως- η αντιπυρική περίοδος όδευε προς το τέλος της. Είναι χαρακτηριστικό ότι άπαντες (μέχρι και τον υπαρχηγό του Π.Σ.) εισηγήθηκαν αρνητικά και υπέγραψαν ανάλογα.
Ωστόσο, μέσω ενός «ταχυδακτυλουργικού» τρόπου, οι αρνητικές εισηγήσεις και υπογραφές ουδέποτε εμφανίστηκαν στην εισήγηση, η οποία τελικά παρεδόθη στον κ. Παπουτσή. Αντίθετα, ο πρώην αρχηγός της Π.Υ. εισηγήθηκε από μόνος του την επέκταση, απέσπασε την υπογραφή του κ. Τασούλα, του υφυπουργού κ. Όθωνα και προχώρησε την υπόθεση.
Η μοναδική υπογραφή που απέμενε ήταν εκείνη του υπουργού κ. Χρήστου Παπουτσή. Ως εκ θαύματος, όμως, ορισμένα στελέχη του υπουργείου παρατήρησαν την εμφανή απουσία των υπογραφών όλων των υπηρεσιακών παραγόντων μέχρι και αυτής του αρχηγού. Το γεγονός αυτό τους προκάλεσε την περιέργεια και ενθάρρυναν τον κ. Παπουτσή να μην υπογράψει την «περίεργη» εισήγηση, όπως και έγινε.
Οι διώξεις για τη στέγαση
Το δεύτερο σκέλος των διώξεων, που αφορά στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για πέντε αξιωματικούς της Π.Υ. (πλημμέλημα) και της ηθικής αυτουργίας σε αυτό για εκπρόσωπο της εταιρείας ICSS, έχει να κάνει με τις καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Καθημερινή» σχετικά με τους διαγωνισμούς για τη στέγαση των πέντε ιδιόκτητων ελικοπτέρων του Σώματος.
Σύμφωνα με αυτές, υπήρξε ευνοϊκή αντιμετώπιση μιας από τις τρεις εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε υποβληθεί στις 15 Σεπτεμβρίου προσφυγή κατά της απόφασης του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής να κατακυρώσει τον διαγωνισμό της ιδιωτικής εταιρείας ICSS A.E. που φέρεται να μην πληροί τις απαραίτητες τεχνικές προϋποθέσεις. Παρότι η προσφυγή απορρίφθηκε από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, η υπόθεση παραπέμφθηκε με πρωτοβουλία στελεχών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο «πάγωσε» την τελική επικύρωση της σύμβασης.
Όσον αφορά στην ανάθεση στέγασης των ελικοπτέρων, αυτή έγινε στην εταιρεία ICSS A.E., που μετείχε στον διαγωνισμό χωρίς να διαθέτει το πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας ISO 9001, ως όφειλε με βάση την προκήρυξη. Σε προσφυγή που κατέθεσε η εταιρεία Aeroservices, η οποία μετείχε στον διαγωνισμό, αναφέρεται ότι η μη προσκόμιση του πιστοποιητικού συνιστά παραβίαση απαράβατου όρου και συνεπώς η προσφορά πρέπει να απορριφθεί. Την ίδια άποψη διατύπωσε το ένα από τα τρία μέλη της επιτροπής διαγωνισμού. Από τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν προκύπτει ότι οι προσφορές που παρουσιάζουν αποκλίσεις από τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης απορρίπτονται ως απαράδεκτες. Συνεπώς, θα έπρεπε να απορριφθούν οι προσφορές των εταιρειών ICSS SA και GREEK AIR. Όμως, η προσφορά όχι μόνο δεν απερρίφθη, αλλά τελικά επελέγη ως η πιο συμφέρουσα.


Διαβάστε Περισσότερα » "H εισαγγελική "βόμβα" που ανατίναξε την Πυροσβεστική (το πλήρες ρεπορτάζ)"

Παραδόθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Γ. Σπανουδάκης για χρέη

Στην Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προσήλθε αυθορμήτως το πρωί της Παρασκευής, ο 59χρονος πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Γ. Σπανουδάκης, ο οποίος και συνελήφθη για οφειλές στο δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε για οφειλές ύψους 375.187 ευρώ.

Το ποσό δεν προέρχεται από ατομικά του χρέη, αλλά από οφειλές της εταιρείας πλαστικών ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Α.Ε, για το χρονικό διάστημα από 6-2-2006 έως και την 6-12-2008, περίοδο κατά την οποία ο Γ. Σπανουδάκης ήταν διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης.

Σημειώνεται, ότι ο συλληφθείς, που οδηγήθηκε την Παρασκευή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, αντιμετωπίζει κατηγορίες, οι οποίες αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει και μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».

Ο Γ. Σπανουδάκης μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του αφέθηκε ελεύθερος και αναμένεται να δικαστεί σε ρητή δικάσιμο.

directnews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδόθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Γ. Σπανουδάκης για χρέη"

«Το παιδί μου θα ζούσε αν υπήρχε ασθενοφόρο»

«Καταγγέλλω πως αν υπήρχε ένα, έστω ασθενοφόρο στο σημείο της φωτιάς, το παιδί μου σήμερα θα ζούσε. Το γιο μου τον μετέφερε χωρίς να έχει τις αισθήσεις του στο Θριάσειο νοσοκομείο μία συνάδελφός του με το αυτοκίνητο. Όπως μου είπε, ο γιος μου μέχρι και λίγα λεπτά προτού φτάσουν στο νοσοκομείο είχε σφυγμούς», δηλώνει στην Espresso ο πατέρας του άτυχου πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο, την Τετάρτη.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ο 28χρονος Χρήστος θα μπορούσε να βρισκόταν ακόμα στη ζωή αν δεχόταν άμεσα οξυγόνο που θα του παρείχε κάποιο ασθενοφόρο.

Παράλληλα, ο πατέρας του πυροσβέστη αναφέρει πως ο γιος του δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας και ότι η κύρια αιτία θανάτου του ήταν η εισπνοή καπνού από την πυρκαγιά.

«Ο γιος μου ήταν φιλότιμος και αγαπούσε το πυροσβεστικό σώμα. Την ημέρα εκείνη όταν βρέθηκε στο σημείο και όταν είδε τη φωτιά έτρεξε αμέσως να συνδράμει και αυτός στην κατάσβεσή της», λέει ο πατέρας του 28χρονου.

Και συνεχίζει: «Ο δυνατός αέρας που επικρατούσε στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να σύννεφα καπνού να τον καλύψουν. Τότε άρχισε να τρέχει για να αποφύγει τον καπνό, έχασε την ισορροπία του και έπεσε, αλλά σηκώθηκε και έτρεξε προς το μέρος του αυτοκινήτου του. Μπήκε μέσα αλλά λιποθύμησε».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το παιδί μου θα ζούσε αν υπήρχε ασθενοφόρο»"

Στις 8.000 ευρώ αυξάνεται το αφορολόγητο από το 2013

Την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ από το επόμενο έτος συμφώνησαν στη χθεσινή καταληκτική συνεδρίαση οι αντιπροσωπίες των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Το μέτρο συγκέντρωσε την καθολική αποδοχή των διαπραγματευτών και θα περιληφθεί στις Προγραμματικές Δηλώσεις που θα αναγνώσει στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες ο πρωθυπουργός, προκειμένου η κυβέρνηση που ορκίστηκε χθες το βράδυ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί εάν θα τύχει εγκρίσεως από την τρόικα.

Οπως αναγνωρίζεται, πρόκειται για το πρώτο γενναίο βήμα για την ανακούφιση των χαμηλότερων εισοδημάτων, τα οποία δοκιμάστηκαν εντονότερα στα χρόνια της εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ θα ακολουθήσει η κατάργηση του ενιαίου τέλους ακινήτων που καλούνταν να καταβάλουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Θα αντικατασταθεί, από ένα ενιαίο φόρο για την ακίνητη περιουσία, που θα απλοποιεί το πολυδαίδαλο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων ενσωματώνοντας όλους τους προϋπάρχοντες φόρους.

Αρχές-δεσμεύσεις
Υστερα από επίπονες και εντατικές διαβουλεύσεις που διήρκεσαν τρία 24ωρα, οι αντιπροσωπίες της κυβερνητικής τρόικας κατέληξαν χθες σε ένα πυκνό επτασέλιδο κείμενο προγραμματικών αρχών και δεσμεύσεων που απηχεί εν πολλοίς τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και θα περιβληθεί με το κύρος των τριών αρχηγών.

Οι θεματικές ενότητες αφορούν στα εξής:

Μέτρα άμεσης διαχείρισης.
Ατζέντα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης.
Μέτρα για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.
Δημόσια Διοίκηση.
Εξωτερική Πολιτική και ΑΟΖ.

Η ομάδα εργασίας, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μετεξελιχθεί σε μόνιμο όργανο επίλυσης κρίσεων, προκειμένου να διαχειρίζεται αυθεντικά τις τυχόν διενέξεις που θα ανακύπτουν στους κυβερνητικούς κόλπους, έκλεισε χθες με αμοιβαίες υποχωρήσεις και εκλογικεύσεις σε όλα τα ακανθώδη θέματα. Συμφώνησε δε, σε πρώτη φάση να παραπεμφθεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο η λήψη των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που αξίωνε η τρόικα.
Και αυτό, προκειμένου να διερευνηθούν οι διαθέσεις των πιστωτών στο αίτημα που θα υποβάλει επισήμως η χώρα για χρονική παράταση της εφαρμογής του Μνημονίου στο 2016, αλλά και να αναζητηθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα υποκαταστήσουν τις όποιες απώλειες, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι από την περιστολή της σπατάλης στη Δημόσια Διοίκηση, τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και την πάταξη της διαφθοράς.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ξεκινήσει και πάλι η ατμομηχανή της οικονομίας που παραμένει ακινητοποιημένη, συμφωνήθηκε να μην περικοπεί εφεξής ούτε ένα ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Και αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι τα κόμματα συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα για την σωτηρία της ΑΤΕ, με πρώτο βήμα την επανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Μολονότι η τρόικα πιέζει για απολύσεις στο Δημόσιο και κλείσιμο πλεοναζόντων φορέων του Δημοσίου, εν τούτοις η τριμερής κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση να μη γίνουν απολύσεις και να καταργηθεί το μέτρο της εφεδρείας, που, έτσι και αλλιώς, είχε ατονήσει.Εξάλλου χθες, κάμφθηκε η θέση της Ν.Δ. για ιδιωτικοποιήσεις και αντ΄ αυτής επιλέχθηκε συμβολικά και ουσιαστικά ο όρος αποκρατικοποιήσεις, με γνώμονα, όπως πρότεινε η ΔΗ.ΜΑΡ. την υπεράσπιση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

Στο φιλολαϊκό καλάθι περιελήφθησαν και μέτρα όπως η επαναφορά της μετενέργειας στο πρότερο καθεστώς, αλλά και η άρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία συμπαρασύρθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα ο κατώτατος μισθός. Την ίδια στιγμή, κατοχυρώνεται η συλλογική αυτονομία και το κράτος αποσύρεται από τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προκειμένου εργοδότες και εργαζόμενοι να διαμορφώνουν από κοινού τις συμβάσεις εργασίας.

Μέτρα
Στο πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων των τριών κομμάτων, οι κ. Μεϊμαράκης και Λαζαρίδης από τη Ν.Δ., Σκανδαλίδης και Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ και Χατζησωκράτης και Παπαθανασίου της ΔΗ.ΜΑΡ, συμφώνησαν και στα εξής:

Να ληφθούν μέτρα για τη ρύθμιση δανείων σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις σημερινές συνθήκες.
Να μη μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.
Να επεκταθεί στα δύο από ένα χρόνο η παροχή του επιδόματος ανεργίας.
Να ληφθούν μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα είναι από τα πρώτα που θα απασχολήσουν το νεότευκτο Υπουργικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε η μείωση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης και στα είδη βασικής ανάγκης στο 12%, ενώ μετά την επιμονή της ΔΗ.ΜΑΡ., δεν πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων.

Φόροι
Αποφασίστηκε η μείωση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης και στα είδη βασικής ανάγκης στο 12%, ενώ δεν πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων.
Συμφωνήθηκε η κατάργηση του ενιαίου τέλους ακινήτων που καλούνταν να καταβάλουν οι πολίτες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Θα αντικατασταθεί από ένα ενιαίο φόρο για την ακίνητη περιουσία που θα απλοποιεί το πολυδαίδαλο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων ενσωματώνοντας όλους τους προϋπάρχοντες φόρους.
Μείωση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων

Κοινός τόπος στα θεσμικά ζητήματα, είναι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κοινοβουλευτικά κόμματα, η τροποποίηση του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας και η ριζική αναμόρφωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ακόμα, συμφωνήθηκε να παραμείνει ως έχει ο νόμος Ραγκούση για τους μετανάστες και να ιδρυθούν κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, ενώ σε ό,τι αφορά το βίο της νέας κυβέρνησης, φαίνεται πως οι επιμέρους ενστάσεις σκεπάστηκαν κάτω από τη θεσμική διατύπωση, πως ο χρονικός βίος της θα είναι ο οριζόμενος από το Σύνταγμα.

imerisia.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 8.000 ευρώ αυξάνεται το αφορολόγητο από το 2013"

Περιμένουν έως και 18 μήνες για να βγάλουν σύνταξη

Εως και 18 μήνες φθάνει ο χρόνος απονομής συντάξεων στο ΙΚΑ με τη διοίκηση του Ιδρύματος να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οπως ανακοινώθηκε χτες από το ΙΚΑ, θα συγκροτηθούν ειδικά κλιμάκια εργασίας από υπαλλήλους του Οργανισμού για την ταχύτερη καταβολή των συντάξεων.

Σκοπός της συγκρότησης των κλιμακίων είναι η επίσπευση της έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων, με τη μείωση του χρόνου αναμονής από την υποβολή της αίτησης του ασφαλισμένου μέχρι τη στιγμή της πληρωμής του, καθώς και η ελαχιστοποίηση του όγκου των συνταξιοδοτικών περιπτώσεων που έχει σωρευθεί στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ εκτιμά ότι με τη συγκρότηση των κλιμακίων αυτών θα μειωθεί κατά 30% ο χρόνος αναμονής για τη χορήγηση της σύνταξης. Στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων εντάσσεται η ψηφιοποίηση του χρόνου της ασφαλιστικής ιστορίας πριν από το 2002, ώστε το σύνολο του ασφαλιστικού βίου να καταχωρισθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα του ΙΚΑ.

Στόχος είναι να γίνει σταδιακά εφικτή η απονομή συντάξεων αμέσως μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος (με το Ταμείο να μιλά για έκδοση ακόμα και σε μία ημέρα μετά την οριστικοποίηση της ανακεφαλαίωσης της ασφαλιστικής ιστορίας).

Σήμερα οι καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων και εφάπαξ σε κάποια Ταμεία ανέρχονται έως και στα τέσσερα χρόνια! Οι πλέον αδικημένοι είναι όσοι έχουν ένσημα σε τουλάχιστον δύο Ταμεία.

Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, η αναμονή πλέον αρχίζει από τους 14 μήνες και μπορεί να φτάσει τους 24 ή ακόμη και τους 28 και 30 μήνες. Ειδικά σε περιπτώσεις που χρειάζεται συνυπολογισμός χρόνου ΝΑΤ για την απονομή και όχι για απλή προσαύξηση η αναμονή μπορεί να φτάσει τα τρία έτη.

Το κύμα συνταξιοδοτήσεων και η έλλειψη χρημάτων από τα Ταμεία μαζί με τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού είναι οι αιτίες των καθυστερήσεων αυτών.

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιμένουν έως και 18 μήνες για να βγάλουν σύνταξη"

Έρχεται το τριπλό χαράτσι στα ακίνητα

«Καυτός» Σεπτέμβριος για 670.000 ιδιοκτήτες

Ραντεβού το φθινόπωρο δίνει το υπουργείο Οικονομικών με περίπου 170.000 φορολογούμενους που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ και με τουλάχιστον άλλους 500.000 που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 ακίνητα συνολικής αξίας 200.000 ευρώ, προκειμένου να τους αποστείλει τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αυτές τις ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αποστέλλει μέσω e-mail σε περίπου 60.000 φορολογούμενους των οποίων η ακίνητη περιουσία που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του 2009 δεν κατέστη δυνατό να αποτυπωθεί σωστά στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με τα στοιχεία των ακινήτων όλων των φυσικών προσώπων το οποίο είχε καταρτιστεί με βάση τα υποβληθέντα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2009.

Με τα μηνύματα αυτά, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να διορθώσουν οι ίδιοι την εικόνα της περιουσιακής του κατάστασης ώστε να καταστεί δυνατή και σε αυτούς η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και της έκτακτης εισφοράς στη μεγάλη ακίνητη περιουσία για το 2009.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται το τριπλό χαράτσι στα ακίνητα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news