facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ισπανία: Υπεύθυνοι πολιτικοί οδηγούν τη χώρα χωρίς μνημόνια - Ελλάδα: Υπηρέτες πολιτικοί οδηγούν τη χώρα στην εξαθλίωση

Τι συνέβη στην Ευρώπη και πως η Ισπανία κατάφερε και απέφυγε τον δρόμο του Μνημονίου που οδήγησε σε εξαθλίωση τον Ελληνικό λαό;


Από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία, διαφαίνεται ότι στην Ελλάδα, υπήρξε οπωσδήποτε, εγκληματική υποχώρηση στις διαπραγματεύσεις του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση, ενώ αντίθετα στην Ισπανία, οι πολιτικοί έδρασαν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας τους!!! Αλλά ας δούμε αναλυτικά τις εξελίξεις στην Ισπανία μέσα από έναν καταιγισμό γεγονότων και δηλώσεων.

Την ισπανική «διάσωση», ως μέρος ενός «συνολικού σχεδίου» για τη ζώνη του ευρώ, προτείνει και έμμεσα προσπαθεί να επιβάλλει η κ. Ανγκελα Μέρκελ.

«Εάν η Ισπανία αισθάνεται ότι την έχουν ξεπεράσει οι ανάγκες χρηματοδότησής της, πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που δημιουργήθηκαν για αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), κ. Γενς Βάιντμαν.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετείχε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε εχθές το Eurogroup για μια πιθανή βοήθεια προς τις τράπεζες της Ισπανίας, γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιόπιστη πηγή προσκείμενη στο θέμα αυτό.

Η κυβερνητική πηγή αυτή, δεν διευκρίνισε όμως προς το παρόν, αν το ΔΝΤ θα μετάσχει σε αυτό το σχέδιο βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες μπορεί να ανέλθει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωομάδα (Eurogroup) έχει υποσχεθεί μέχρι και 100 δις ευρώ για την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, χωρίς να ζητήσει νέα μέτρα λιτότητας. Το ΔΝΤ θα επιβλέπει την εφαρμογή του σχεδίου, γράφει σήμερα η «le Figaro».

Ενώ η κρίση του χρέους εντείνεται στη ζώνη του ευρώ, η οποία έχει βυθίσει το ευρώ στα 1,24 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2010, το Βερολίνο πίεσε για να χρησιμοποιήσει η Ισπανία το Ταμείο για την υποστήριξη της ζώνης του ευρώ (EFSF) για τη σταθεροποίηση των τραπεζών της, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλουν να πείσουν την Μαδρίτη, να προσφύγει στο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Αυτό ήταν το μήνυμα που αποστέλλεται από Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Ισπανό ομόλογό του, Λουίς ντε Guindos, κατά την επίσκεψή του την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο, λέει το Spiegel. 

Υπολογίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ότι απαιτούνται 50 - 90 δις, για να σωθούν οι ισπανικές τράπεζες. Αλλά οι συνθήκες απαγορεύουν, στο κράτος, άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Ο Φορολογικός φεντεραλισμός στο απόγειο του.

Η ισπανική διάσωση των τραπεζών, θα ταιριάζει τόσο, ως μέρος ενός «συνολικού σχεδίου», για να διασωθεί η ζώνη του ευρώ, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές θεσμικές αλλαγές, σύμφωνα με την journalWelt am Sonntag.

Αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο θα προταθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου. Περιέχει ένα δυναμικό πακέτο ευρωπαϊκών θεσμικών αλλαγών επί των εθνικών προϋπολογισμών, την δημιουργία ενός εποπτικού οργάνου του τραπεζικού τομέα και την εναρμόνιση των φορολογικών πολιτικών.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ομοσπονδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, και την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία, η οποία, πρέπει να δεχτεί και να την επιτρέψει τη διάσωση, κάτι το οποίο όμως θεωρείται ταπεινωτικό για τούς Ισπανούς. 

Για να δείξει την καλή της θέληση προς την Μαδρίτη, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποστήριξη του προγράμματος «ανακούφισης και μείωσης του ελλείμματος» της Ισπανίας. «Αναγνωρίζουμε ότι, λόγω των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων θα είναι δύσκολο για την Ισπανία για την επίτευξη των στόχων της» για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% από το 2013, λέει ο εκπρόσωπος του Υπουργού Οικονομικών κ. Johannes Blankenheim.

Αλλά η γερμανική επιείκεια έχει τα όριά της. Σε ομιλία της, στο Βερολίνο πριν από τους ηγέτες του κόμματός της, η κ. Άνγκελα Μέρκελ, απέρριψε κατηγορηματικά την εισαγωγή του ευρώ σε ομόλογα, και ζήτησε από τη Γαλλία και την Ιταλία, φοβούμενη ότι θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες, να επιβάλουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην περιοχή ευρώ.

Η Ισπανία θα ζητήσει μια «ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια» για την αποκατάσταση του τραπεζικού της τομέα, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos, μετά από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. 

«Η χρηματοδότηση αυτή θα κατευθυνθεί προς την (ισπανικά δημόσια ταμεία για να βοηθήσουν τον τομέα) Frob, και η Frob θα “κάνει ένεση χρήματος στις τράπεζες όπως λέει το αίτημα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Αρνούμενος συγχρόνως να δώσει λεπτομέρειες για να καταλάβουμε αυτού του είδους την βοήθεια. Η Μαδρίτη αναμένει ότι θα υπάρξει ένα κρυπτογραφημένο αίτημα, λαμβανομένου υπ’όψιν, τα αποτελέσματα του ελέγχου που διεξήγαγε η γερμανική εταιρεία Roland Berger και της Αμερικανικής Oliver Wyman, τα οποία πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι της 21 του Ιουνίου, στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η ζώνη του ευρώ, καλείται «να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά σε ένα αίτημα παροχής βοήθειας» στη Μαδρίτη. Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης, η Ευρωομάδα έχει αναπτύξει ένα σχέδιο για να βοηθήσει την Μαδρίτη, το οποίο, μπορεί να φτάσει μέχρι τα 100 δισ. ευρώ. 

Η ζώνη του ευρώ δεν συνόδευσε την υποστήριξή της, με ένα νέο σχέδιο λιτότητας για την Ισπανία. «Οι όροι που θα επιβληθούν θα είναι στις τράπεζες, όχι την ισπανική κοινωνία», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός, ο οποίος είπε ότι το 30% της βοήθειας θα κατευθυνθεί προς τις τράπεζες, οι οποίες, έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία, και ανέφερε ως τέτοιες αυτές τις Τράπεζες οι οποίες αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ, η οποία κυκλοφόρησε την Παρασκευή το βράδυ. 

Η χρηματοδότηση θα παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΑΠΜ). Το ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε στις συζητήσεις με την Ευρωομάδα, κλήθηκε να επιβλέπει την εφαρμογή της βοήθειας.

Αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες (προφανώς μη υπάλληλοι των Τραπεζιτών), έχουν εκφράσει την ανακούφισή τους. «Αυτή είναι μια καλή συμφωνία, είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης», διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Pierre Moscovici, προσδιορίζοντας το ότι «επέμεινε ότι οι όροι περιορίζονται αυστηρά στον τραπεζικό τομέα» και η Ισπανική κοινωνία δεν έχει «πολιτικές λιτότητας»

Ο Γερμανός ομόλογός του, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας με την Ισπανία. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ετοιμότητά της να προχωρήσει «γρήγορα» τις απαραίτητες εκτιμήσεις και να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για τον τραπεζικό τομέα.

Μέχρι τώρα, η Ισπανία δεν υποχωρούσε από τις θέσεις της, δηλαδή να μην ζητούν βοήθεια αμέσως. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόϊ, ο οποίος ήρθε στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο, απέκλεισε οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια

Όμως, ενώ το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες τις εκτιμήσεις της για τις ανάγκες των ισπανικών τραπεζών, αντί της Δευτέρας, «το όπλο έχει αλλάξει ώμο».

Μετά τη διενέργεια “προσομοιώσεων” ακραίων καταστάσεων για τις τράπεζες της χώρας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισπανικές τράπεζες είχαν ανάγκη από τουλάχιστον 40 δις ευρώ. 

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι διπλάσιο από εκείνο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να την σταθεροποιήσουν, και να αποφύγει η Ισπανία να υποστεί μια κερδοσκοπική επίθεση στις αγορές.

Οι εκτιμήσεις που συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις του οίκου Fitch, και η οποία στηρίχθηκε σε μια ανάγκη μεταξύ 50 και 100 δισεκατ. ευρώ, ενώ η επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητάς της κατά τρεις βαθμίδες, και η επίτευξη του στόχου της, η εκτίμηση από την Standard and Poor `s, την ανεβάζει μεταξύ 80 και 112 δις (miliards).

Η Ισπανία έτσι πιέζεται από όλες τις πλευρές να ζητήσει τη συνδρομή και ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), Jens Γουάιντμαν, συνιστά στην Ισπανία να ζητήσουν βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης Ευρωπαϊκή EFSF. 

"Εάν η Ισπανία αισθάνεται συγκλονισμένη από τις ανάγκες χρηματοδότησής της, πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που δημιουργήθηκαν για αυτό", είπε. 

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του Eurogroup έκρινε ότι «είναι στην Ισπανία για να αποφασίσει τι είναι σωστό να κάνουμε, αλλά "η λύση πρέπει να έρθει γρήγορα». 

Λίγο πριν, η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ με τη σειρά της, εξασφάλισε ότι «εμείς (Ευρώπη), έχουμε όλα όσα είναι απαραίτητα για μια σταθερή ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ". 

Ακόμα και επείγον μήνυμα έστειλε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα: «Η Ευρώπη έχει τα μέσα για να δράσει, ξέρει τι να κάνει, αλλά πρέπει να το κάνει τόσο γρήγορα!»

Με το σχεδιασμό για να ζητήσει βοήθεια, η Ισπανία έγινε η τέταρτη χώρα στη ζώνη του ευρώ να υποβάλουν αίτηση για οικονομική ενίσχυση, μετά την Ελλάδα (240 δισ. ευρώ), Ιρλανδία (85 δισ.) και Πορτογαλία (78 δισ. ευρώ)

Η διαφορετική ιδέα, όμως είναι, ότι το EFSF, θα εισφέρει τα χρήματα απευθείας στο τραπεζικό σύστημα, παρακάμπτοντας το κράτος. Ένα σενάριο αναγνωρισμένο από την Ευρώπη.

Πολλά ερωτηματικά αναφύονται, πρώτα απ’ όλα για τούς«μνημονιακούς» υπηρέτες των Τραπεζιτών στην Ελλάδα:

Τί έχουν να δηλώσουν για το ότι στην Ισπανία δανειοδοτούνται οι Τράπεζές της χωρίς να τίς επιβληθεί κανενός είδους «μνημόνιο» ;;;

Προφανώς διότι οι Ισπανοί πολιτικοί αντιστάθηκαν στις “διασώσεις” και δεν υπάκουσαν ως υποτελείς στις «εντολές-παραινέσεις” της κ. Μέρκελ και των εκπροσώπων των Ευρωπαίων Τραπεζιτών.

Το ερώτημα είναι πώς η άμεση βοήθεια προς τις τράπεζες, παρακάμπτοντας το κράτος - όπως ήταν η περίπτωση για την Ελλάδα (240 δισ. ευρώ), Ιρλανδία (85 δισ.) και Πορτογαλία (78 δισ.), μπορεί να γίνει στην Ισπανία και δεν μπορούσε να γίνει στην περίπτωση της Ελλάδος ;;;

lefigaro.fr
aegeantimes.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Υπεύθυνοι πολιτικοί οδηγούν τη χώρα χωρίς μνημόνια - Ελλάδα: Υπηρέτες πολιτικοί οδηγούν τη χώρα στην εξαθλίωση"

Ακόμα και ένα 12χρονο κοριτσάκι ξέρει την αλήθεια

Ένα 12χρονο κοριτσάκι με πολύ απλά λόγια αναλύει των πως η καταδυνάστευση του ανθρώπου σήμερα είναι αποτέλεσμα της υπέρμετρης κερδοφορίας των παγκόσμιων δανειστών.



Διαβάστε Περισσότερα » "Ακόμα και ένα 12χρονο κοριτσάκι ξέρει την αλήθεια"

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΥΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ


Η τεκμηρίωση του «Όλοι μαζί τα φάγαμε» θα περιλαμβάνεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θεόδωρου Πάγκαλου, το οποίο σύντομα θα κυκλοφορήσει σε e-book.
"Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας «πώς τα φάγατε τα λεφτά», που μας ρωτάει ο κόσμος είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτική".
Θεόδωρος Πάγκαλος, Βουλή, 21.09.2010




ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΥΡΙΑ ΕΛΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ
Θεσσαλονίκη 9/6/2012
Αξιότιμη κυρία Ράϊκου 

Ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος δεν είναι πλέον βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου, παραδέχτηκε (Βουλή, 21.09.2010) ότι αυτός και το κόμμα του παραβίασαν συνειδητά το Σύνταγμα των Ελλήνων, τους νόμους  και την ηθική τάξη, με αποτέλεσμα να βλαφτεί κατάφωρα το Δημόσιο συμφέρον και να οδηγηθεί μοιραία η Πατρίδα μας στην τραγωδία που ζει σήμερα…
Η δημόσια παραδοχή του, ως εξέχων μέλος του κόμματος του ΠΑΣΟΚ,  «Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής» φανερώνει ξεκάθαρα το όργιο των παρανομιών και των πολιτικά απαράδεκτων μεθόδων που υιοθέτησε το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.
Κατόπιν όλων αυτών αιτούμαι την άμεση σύλληψη του κ. Πάγκαλου και την προσαγωγή του σε ανάκριση προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για όσα νομικά και ηθικά ανεπίτρεπτα παραδέχτηκε ότι αυτός και το κόμμα του διέπραξαν σε βάρος του Ελληνικού λαού, ενώπιον τη Βουλής των Ελλήνων.

Με τιμή 
Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης 
(Χάρρυ Κλυνν)
Κομνηνών 21
55 131 Θεσσαλονίκη



harryklynn.blogspot.gr/

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΥΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ"

Κορώνα - γράμματα το μέλλον της χώρας

Η Ελλάδα κινδυνεύει με κατάρρευση

Σε εκλογική αναμέτρηση οριακής κρισιμότητας, με φόντο το σκηνικό κατάρρευσης της χώρας σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, οδηγείται η Ελλάδα την επόμενη Κυριακή 17 Ιουνίου. Καθώς τα περιστατικά βίας στο κοινωνικό και στο πολιτικό πεδίο προστίθενται στο σκηνικό της έντασης, τα οικονομικά στοιχεία σχηματίζουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, στο οποίο θα κληθεί να λειτουργήσει η όποια κυβέρνηση αναδειχθεί από τις κάλπες.

Η χώρα τελεί πλέον ουσιαστικά σε καθεστώς διεθνούς οικονομικής απομόνωσης, καθώς μεγάλοι ασφαλιστικοί οίκοι (Corface, Euler-Hermes) έχουν πάψει να ασφαλίζουν τις εισαγωγές προς την Ελλάδα, ενώ οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν καθώς καλούνται να πληρώσουν μετρητοίς τις όποιες εισαγωγές τους.

Ο κίνδυνος έλλειψης πρώτων υλών, φαρμάκων, ακόμη και τροφίμων είναι ήδη αισθητός και επιβάλλει άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου μιλούν ήδη για έναν «εφιάλτη που θα θυμίζει την Αλβανία του Χότζα» αν δεν βρεθεί λύση. Οι ελληνικές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα έλλειψης πρώτων υλών, στον βαθμό που η παραγωγή τους εξαρτάται από τις εισαγωγές και στο ενεργειακό πεδίο η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς κλείνουν οι γραμμές πιστώσεων και η Ελλάδα σύντομα κινδυνεύει να μην έχει πρόσβαση ούτε καν στην αγορά του Ιράν, λόγω του διεθνούς εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Τεχεράνη.
Την ίδια στιγμή, διεθνείς οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες θεωρούν αυξημένες τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ η απομόνωση εκδηλώνεται και στις ματαιώσεις συναλλαγών και συμφωνιών στους κλάδους του τουρισμού, του εμπορίου και των μεταφορών. Παράλληλα οι πολυεθνικές εταιρείες που διατηρούν δραστηριότητα στη χώρα λαμβάνουν τα μέτρα τους και διατηρούν ελάχιστα μετρητά διαθέσιμα.

Ψήφος φόβου
Σε αυτό το περιβάλλον, και καθώς το σκηνικό της έντασης στο κοινωνικό και στο πολιτικό πεδίο είναι πλέον προφανές, έπειτα και από τα περιστατικά βίας μεταξύ πολιτικών εκπροσώπων που μεταδόθηκαν σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση την προηγούμενη Πέμπτη και το κρούσμα αυτοδικίας στην Παιανία, πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι τείνουν στο να είναι κατηγορηματικοί: στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα κυριαρχήσει η «ψήφος του φόβου» και θα περιοριστεί η «ψήφος της οργής», λένε.
Οι περισσότεροι ερευνητές έχουν ήδη στη διάθεσή τους στοιχεία για τις τάσεις που τείνουν να διαμορφωθούν στο εκλογικό σώμα εν όψει της αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου, με βάση την εικόνα που καταγράφηκε από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, διατηρούν όμως τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο η επίθεση του στελέχους της Χρυσής Αυγής κατά της κυρίας Λιάνας Κανέλλη θα έχει καταλυτική επίδραση στο αποτέλεσμα.
Δεν αποκλείουν πάντως τα περιστατικά της προηγούμενης Πέμπτης ή όσα παρόμοια ενδεχομένως ακολουθήσουν να αποτελέσουν «πινελιές» για τη διαμόρφωση της τελικής εικόνας.
Αναλυτής που συνεργάζεται με ένα από τα πάλαι ποτέ μεγάλα κυβερνητικά κόμματα σημειώνει ότι ένα από τα κύρια και ήδη καταγεγραμμένα χαρακτηριστικά της εκλογικής αναμέτρησης της επόμενης Κυριακής είναι η αλλαγή των χαρακτηριστικών της ψήφου.
«Οι εκλογές της 6ης Μαΐου ήταν εκλογές της οργής. Οι επικείμενες της 17ης Ιουνίου θα είναι οι εκλογές του φόβου» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Υπό την έννοια αυτή εκτιμά πως θα υπάρξει μια ενίσχυση της λεγόμενης συστημικής ψήφου, με μια παράλληλη συρρίκνωση της αντίστοιχης αντισυστημικής. Σε μια προσπάθεια πρώτης ανάλυσης της επίπτωσης που ενδέχεται να έχει ένα περιστατικό όπως αυτό της χειροδικίας σε βάρος της βουλευτού του ΚΚΕ, η εκτίμηση που διατυπώνει ο ίδιος αναλυτής συνδυάζει δύο χαρακτηριστικά που απομένει να επιβεβαιωθούν.
Το ένα αφορά τη στροφή κάποιων ψηφοφόρων που «αφελώς» ψήφισαν Χρυσή Αυγή σε πιο συμβατικές επιλογές, είτε αυτές είναι θεωρητικώς συντηρητικές είτε κινηθούν στη λογική της αντιμνημονιακής αντίδρασης και καταλήξουν για παράδειγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα εκτιμά ότι είναι πιθανόν να αποτραπούν περαιτέρω διαρροές από το ΚΚΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το άλλο χαρακτηριστικό αφορά την πιθανότητα περιορισμού της αντισυστημικής ψήφου στις μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ Χρυσής Αυγής και Ανεξάρτητων Ελλήνων - και κυρίως στις ομάδες ψηφοφόρων που δεν πρόκειται επ' ουδενί να ψηφίσουν αριστερά ή κεντροαριστερά σχήματα. Την ίδια στιγμή, επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκοπήσεων εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα περιστατικά της προηγούμενης εβδομάδας θα είναι καταλυτικά. Οπως αναφέρει, η Χρυσή Αυγή ήδη σημείωνε κάμψη στα ποσοστά της σε σχέση με το (σχεδόν) 7% που κατέγραψε την 6η Μαΐου και ότι με αυτό ως δεδομένο η μοναδική καταλυτική επίπτωση θα μπορούσε να αφορά μόνο το αν ο νεοφασιστικός σχηματισμός θα διατηρήσει τη θέση του στη Βουλή ή θα έχει τέτοιες διαρροές που θα τον αφήσουν εκτός.

Πιθανή συσπείρωση
Η κυρίαρχη εκτίμηση των πολιτικών αναλυτών και ερευνητών της κοινής γνώμης είναι πως την ερχόμενη Κυριακή θα πρέπει να αναμένεται μια συσπείρωση σε υψηλότερα ποσοστά των πιο «συμβατικών πολιτικών δυνάμεων», στις οποίες συγκαταλέγουν και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποτελεί πλέον τμήμα του πολιτικού διπόλου που εκ των συνθηκών διαμορφώνεται στη χώρα.
Κοινή εκτίμηση των ερευνητών είναι πως οι εκδηλώσεις πολιτικής αποσύνθεσης πιθανότατα θα ενισχύσουν ένα κύμα μετακινήσεων προς τα κόμματα που εμφανίζονται κυρίαρχα με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα κύμα «ανταλλαγής ψηφοφόρων» μεταξύ μικρότερων ή λεγόμενων ακραίων κομμάτων, με πιθανολογούμενη συνέπεια τη δυσκολία κάποιων εξ αυτών να μπουν στην επόμενη Βουλή.
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ένας εκ των προαναφερθέντων αναλυτών: «Ως την Πέμπτη θεωρούσαμε ότι ίσως το πιο ευάλωτο κόμμα ήταν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Τώρα θα πρέπει να θεωρήσουμε εξίσου ευάλωτη και τη Χρυσή Αυγή, η ψήφος προς την οποία έχει ούτως ή άλλως λιγότερο ομοιογενή χαρακτηριστικά».

Το παράδοξο «τρίγωνο»
Ολα θα κριθούν τις τελευταίες ημέρες
Εν αναμονή της τελικής διαμόρφωσης των τάσεων που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα των εκλογών, σχεδόν όλοι οι δημοσκόποι ομονοούν πάντως σε ένα στοιχείο: ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί τις τελευταίες ημέρες, πιθανώς και ώρες. Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλοί επισημαίνουν και το πρόβλημα που ενδεχομένως να παρουσιαστεί στην ασφαλή πρόβλεψή του, ακόμη στα exit polls της Κυριακής.
«Δεδομένου ότι σε αυτές οι εκλογές θα κυριαρχήσει ο φόβος, είναι εξαιρετικά πιθανό πολλοί ψηφοφόροι να υιοθετήσουν τη γνωστή στάση, σύμφωνα με την οποία δεν θα δηλώνουν την επιλογή τους ακόμα και αφότου έχουν ψηφίσει» τονίζει γνωστός ερευνητής. Συμπληρώνει δε πως δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν έχουμε επανάληψη του φαινομένου του 2000, όταν ο νικητής των εκλογών αναδείχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ανατρέποντας με δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα των exit polls.
Καθώς η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως ο φόβος για την επόμενη ημέρα οδηγεί πρωτίστως σε ψήφο ανάδειξης κυβέρνησης και λιγότερο σε εκδήλωση διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας, οι επικεφαλής εταιρειών δημοσκοπήσεων θεωρούν σημαντικότερη παράμετρο τις μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ του τριγώνου ΝΔ - ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ και λιγότερο την επίδραση που θα έχει η αποκάλυψη του προσώπου της Χρυσής Αυγής. Στο τρίγωνο αυτό, εκτιμούν οι αναλυτές, θα εκδηλωθεί η καταλυτική μετακίνηση ψηφοφόρων που θα κρίνει εν πολλοίς το αποτέλεσμα και πιθανόν την πρώτη θέση στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.
Στις συνθήκες που διαμορφώνονται και καθώς τα οικονομικά δεδομένα πιθανολογείται πως θα καταβληθεί προσπάθεια να επανέλθουν στο τραπέζι της συζήτησης, ενδέχεται εν τέλει να αναδειχθούν νέα στοιχεία που θα καθορίσουν την ψήφο των πολιτών.

tovima.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορώνα - γράμματα το μέλλον της χώρας"

Ο ματωμένος γάμος της Ευρωζώνης.Του Γιάννη Βαρουφάκη

Καλά εμείς. Έστω ότι είμαστε φοροφυγάδες, διεφθαρμένοι, τεμπέληδες, ελλειμματικοί από την κούνια, Ελληνάρες που απαιτούμε να ζούμε από τον ιδρώτα των λαών που παράγουν. Οι Ισπανοί όμως; Εκείνοι τι φταίνε;

- Η Ισπανία δεν είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;
- Η Ισπανία δεν είχε χρέος κατά πολύ χαμηλότερο της Γερμανίας λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;
- Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που πέτυχε να κάνει τους μόνους πλεονασματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιστορίας, αφήνοντας πίσω τους μια Μπαρτσελόνα χάρμα ιδέσθαι;
- Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που, με παράδειγμα τη Ζάρα, απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να παράγει προϊόντα υφαντουργίας χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρει τις θέσεις εργασίας στην Άπω Ανατολή;
- Η Ισπανία δεν προσέφερε στη Volkswagen τα πιο επικερδή εργοστάσιά της στην Ευρώπη (εκείνα της Seat); Κι όμως, η χώρα αυτή βρίσκεται σήμερα στην ίδια μαύρη τρύπα με εμάς. Πώς είναι κάτι τέτοιο δυνατόν, αν η κρίση οφείλεται σε κακοδαιμονίες που, δίχως αμφιβολία, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα αλλά σε καμία των περιπτώσεων την Ισπανία;

Για μια στιγμή ας ξεχάσουμε τα δικά μας και ας αναλογιστούμε το δράμα που εκτυλίσσεται στην Ισπανία (όχι μόνο από αλληλεγγύη προς τον συμπαθή λαό της δυτικής Μεσογείου, αλλά γιατί έτσι θα καταλάβουμε καλύτερα τι μας συμβαίνει κι εμάς τώρα, αυτή τη στιγμή): Από πέρσι το καλοκαίρι, οι ζημίες των ανόητων ισπανικών ιδιωτικών τραπεζών (που προκλήθηκαν από τζόγο στην αγορά ακινήτων) έχουν μεταφερθεί στους ώμους του ισπανικού δημοσίου, με αποτέλεσμα την ουσιαστική εκπαραθύρωση του τελευταίου από τις «αγορές». Για να μην αναγκαστεί η EE να παραδεχθεί ότι η Ισπανία είναι η τέταρτη χώρα που «καταπίπτει», αποφασίστηκε η εξής παρανοϊκή «λύση»:

1 Η ΕΚΤ θα δέχεται ό,τι παλιόχαρτο της φέρνουν οι ισπανικές τράπεζες ως «εχέγγυο» και έτσι θα τις δανείσει πάνω από 300 δις με επιτόκιο 1%.

2 Επειδή αυτά τα χρήματα αποτελούν δανεικά, και με τα δανεικά δεν αποφεύγεται μια πτώχευση (παρά μόνο αναβάλλεται), το ισπανικό κράτος θα δανειστεί κι άλλα χρήματα (από το EFSF) με επιτόκιο περί το 4% για να τα χαρίσει στις τράπεζες (στο πλαίσιο της επανακεψαλαιοποίησης) - χωρίς βέβαια να λάβει κοινές μετοχές (κάτι που αποτελεί κατάφορη παραβίαση των κανόνων του...καπιταλισμού).

3 Λόγω όμως του 2, το ισπανικό κράτος σπρώχνεται βαθύτερα στην πτώχευση. Για να μην βουλιάξει άμεσα, σκέφτηκαν το εξής σοφό: Οι τράπεζες, την ίδια ώρα που θα παίρνουν δανεικά (κι αγύριστα) από το ισπανικό κράτος, θα του δανείζουν με επιτόκια 6% μέρος των δανεικών που παίρνουν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 1%.

Κατανοείτε τι σημαίνουν τα παραπάνω; Οι πτωχευμένες τράπεζες πρώτα μετέφεραν τις ζημίες τους στο ισπανικό κράτος, οδηγώντας το στην πτώχευση, κατόπιν εξασφάλισαν τόνους δανείων από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1%), μετά δάνεισαν ένα μέρος αυτών των χρημάτων στο... ισπανικό δημόσιο (με επιτόκιο 6%) και, παράλληλα, δανείζονται από το ισπανικό δημόσιο κι άλλα χρήμα τα οποία ο Ισπανός ψορολογούμενος δανείζεται από το EFSF. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο απαράβατος όρος για να επιτραπεί στην Ισπανία αυτή «λύση» είναι η επιβολή λιτότητας, που θα συρρικνώσει κι άλλο το εθνικό εισόδημα, από το οποίο το κράτος θα πρέπει να αντλήσει τους φόρους που απαιτούνται για την αποπληρωμή όλων αυτών των δανείων που έχει φορτωθεί ο ισπανικός λαός εκ μέρους των τραπεζιτών.

Όταν, λοιπόν, Ευρωπαίοι συνάδελφοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, δακτυλοδείχνουν την Ελλάδα επειδή τόλμησε να πει όχι στο ευρωπαϊκό «σχέδιο» καταπολέμησης της κρίσης, τους απαντώ χωρίς περιστροφές: Θα παραδεχθώ ό,τι θέλετε, αλλά μόνο όταν μου εξηγήσετε, στη βάση του Ορθού Λόγου, «τι στο διάβολο κάνετε στην Ισπανία;» .

* Το Παραπάνω κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό HOT DOC

theinsider.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ματωμένος γάμος της Ευρωζώνης.Του Γιάννη Βαρουφάκη"

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ, στην «ΚΡΙΣΗ»...

...με πολύ απλά λόγια:


  1. Κάποιοι μεγαλομέτοχοι τραπεζών έδιναν τεράστια δάνεια στον εαυτό τους (δηλαδή σε ανώνυμες εταιρείες -Α.Ε.- που ανήκαν στους ίδιους).
  2. Τα δάνεια αυτά, οι Α.Ε. απλά τα "έτρωγαν" (δηλαδή τα έβαζαν στην τσέπη οι μεταλομέτοχοί τους, δηλαδή αυτοί που ...έδιναν τα δάνεια) και αργά ή γρήγορα δεν τα αποπλήρωναν (ως Α.Ε. όμως, οι μέτοχοι τους δεν είχαν ...ευθύνη!)
  3. Οι τράπεζες έβγαζαν «ζημίες» εξαιτίας των δανείων και αυτές τις ζημίες τις πλήρωνε το κράτος (με τα περίφημα «πακέτα διάσωσης»).
  4. Τα πακέτα διάσωσης τα αντλούν πάντα από το δημόσιο, δηλαδή από εσένα και εμένα και -κυρίως- από τα διάφορα ταμεία.
  5. Έτσι το Δημόσιο άρχισε να χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να καλύψει τα προβλήματα των τραπεζών και για να πληρώσει όλους εκείνους που χρωστάει, και έτσι άρχισε να βάζει περισσότερους φόρους, οδηγώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο.
  6. Όλο αυτό το παράλογο πράγμα το είδαν πολλοί επιτήδειοι (λαμόγια) και διαπίστωναν ότι όχι μόνο κανένας δεν τιμωρούνταν, αλλά όσοι έπαιρναν μέρος στην απάτη έβγαζαν τεράστια κέρδη και μάλιστα χωρίς κανένα ρίσκο. Έτσι μπήκαν πολλοί στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα το Σύστημα να γεμίσει «Φούσκες». 
  7. Έτσι, το βήμα 5 επαναλήφθηκε ξανά και ξανά, μεγαλώνοντας ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα, μέχρι που μπήκαν στο παιχνίδι και μεγάλοι παίκτες, οι οποίοι αποφάσισαν να αντλήσουν τα χρήματα από ολόκληρα κράτη. Έκαναν λοιπόν το ίδιο πράγμα που έκαναν στις μικρότερες τράπεζες, αλλά αυτή τη φορά με τα χρήματα ολόκληρων κρατών όπως η Ελλάδα ...με τα γνωστά αποτελέσματα που ζούμε σήμερα...
Δεν κατάφερα με το παραπάνω να εξηγήσω πόσο απλό είναι το όλο κόλπο. Είναι σαν να έβγαζαν τα λεφτά από τη μία τσέπη, τα έβαζαν στην άλλη, και μετά έβαζαν τις φωνές «έχασα τα λεφτά μου». Και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους δώσουμε και άλλα χρήματα, για να αναπληρώσουν τα χρήματα που ποτέ δεν έχασαν!

Το κόλπο με το δημόσιο παίχτηκε λίγο πιο περίπλοκα, αλλά η λογική είναι η ίδια. Πήραν τα κεφάλαια των δημόσιων ταμείων και τα επένδυσαν σε επενδύσεις που ήταν καταδικασμένες. Τα χρήματα φυσικά χάθηκαν (γιατί εκείνοι που ήταν στις "επενδύσεις", δηλαδή οι ίδιοι, τα έφαγαν). Οι επενδυτικοί φορείς (που ήταν τράπεζες) βάρεσαν στη συνέχεια κανόνι (οι περισσότερες όχι πραγματικό, απλά το φώναξαν σαν να συνέβαινε). Και έτσι εμείς όχι μόνο πρέπει να πληρώσουμε τα ταμεία, αλλά να «διασώσουμε» και τις τράπεζες. Δηλαδή, να πληρώσουμε εις διπλούν, δύο φορές ξανά, τα λεφτά που ήδη μας έκλεψαν μια φορά!
Τέτοια απάτη, τόσο έκδηλη και σε τέτοια μεγάλη έκταση, δεν έχει ξαναγίνει στην Ιστορία. Οι αυριανοί ιστορικοί θα τραβάνε τα μαλλιά τους!

Συγχωρείστε τις υπεραπλουστεύσεις, αλλά έχετε υπόψη σας ότι ακόμη και πίσω από το πιο περίπλοκο πρόβλημα κρύβονται εξαιρετικά απλές αρχές που το δημιούργησαν. Όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά απλά. Τόσο απλά, που αδυνατεί ο νους μας να το δεχτεί.
Οι άνθρωποι που δημιούργησαν όλη αυτή την κατάσταση, το έκαναν απλά επειδή ...μπορούσαν! Η όλη απάτη είναι καθαρός εκβιασμός που βασίζεται στην αδυναμία του πλήθους να αντιδράσει, και δεν εμπεριέχει καμία μεγαλοφυία ή έξυπνη σκέψη!
Επίσης, έγιναν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΑ, αφού δεν υπάρχει κανένας νόμος που να τα απαγορεύει και κανένας μηχανισμός που να μας προστατεύει εμάς, τους απλούς πολίτες, από αυτά.


Γιατί όλα αυτά δεν συνέβησαν παλιότερα, είναι μια λογική ερώτηση. Από ό,τι φαίνεται, το καπιταλιστικό σύστημα και οι υποστηρικτές του, κρατούσαν παλιότερα κάποιες ισορροπίες, κάποια προσχήματα, για να μη καταρρεύσει το όλο σύστημα. Σήμερα όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλο εναλλακτικό οικονομικό σύστημα, αφού το λεγόμενο "σοσιαλιστικό" είτε είναι παρανοϊκό και φασιστικό όπως στη Βόρεια Κορέα, είτε «ξεπουλημένο» στον Καπιταλισμό όπως στην Κίνα.
Αυτή η κατάσταση, μαζί με το ότι υπήρξαν «θεωρητικοί» (όπως αποδεικνύεται ...της κακιάς ώρας) όπως ο Μίλτον Φρίντμαν, που πίστευαν στην «αυτορύθμιση της ελεύθερης αγοράς», τον λεγόμενο Νεοφιλελευθερισμό, επέτρεψε σε κάποιους να σταματήσουν να τηρούν τα προσχήματα και να παίξουν το παιχνίδι στα όριά του. Φυσικά, το όλο πράγμα είναι παράλογο και για αυτό φτάσαμε στη σημερινή κατάντια του Καπιταλισμού... 

ΑΠΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ και ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...
... και δεν χρειάζονται ούτε χούντες, ούτε κομμουνισμούς, ούτε νεοφιλελευθερισμούς, ούτε αναρχοκομμουνισμούς, ούτε αίμα, επαναστάσεις, νεοναζισμούς. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιοι απλοί, συγκεκριμένοι, βατοί νόμοι, που για κάποιο όμως λόγο οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να συντάξουν.

Ορίστε δύο εξαιρετικά απλές λύσεις για το πρόβλημα της τραπεζικής κρίσης:

1) Αν μια τράπεζα ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ, να πάει στον αγύριστο (όπως πηγαίνει και κάθε συμπολίτης μας όταν χρεοκοπεί μα ελάχιστοι από εμάς φαινόμαστε να νιώθουμε κάποια συμπόνοια). Η τράπεζα θα πρέπει να κλείνει, να κατάσχονται όλα τα περιουσιακά της στοιχεία μαζί με εκείνα του διευθυντικού της προσωπικού, και να γίνονται μηνύσεις στους υπεύθυνους της χρεοκοπίας, ώστε να επιβληθούν πρόστιμα. Με αυτό τον τρόπο κανείς «διευθυντής» σε μια τράπεζα, δεν θα τολμά να δώσει δάνεια που ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν θα πληρωθούν.

Το Κράτος ούτως ή άλλως εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών μέχρι κάποιο ποσό. Από αυτό το ποσό και πάνω, ο καταθέτης θα παίρνει ποσοστό επί του liquidation (διάλυσης) της τράπεζας σε περίπτωση χρεοκοπίας της. Δηλαδή: Σου "έφαγε" η χρεοκοπημένη τράπεζα 10 εκατομμύρια και δεν σου τα δίνει πίσω, αλλά έχει 1000 σπίτια σε υποθήκη και άλλα 1000 σε περιουσία; Αν αυτά τα δέκα εκατομμύρια αντιστοιχούν στο 1% των χρεών της τράπεζας, τότε σου μεταφέρονται ως αποζημίωση τα περιουσιακά στοιχεία που αντιστοιχούν στο 1%, δηλαδή 10 σπίτια και 10 υποθήκες. Οπότε, μπορεί να έχασες καταθέσεις, αλλά αποκτάς μια περιουσία που άνετα μπορείς να τη μεταφέρεις σε μια άλλη, υγιή τράπεζα και να πάρεις πίσω το κεφάλαιό σου.
Έχετε υπόψη σας ότι συνήθως ο μεγαλύτερος μέτοχος μιας τράπεζας είναι το δημόσιο, οπότε είναι εύκολο το παραπάνω.

2) Να φτιαχνούν νόμοι που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ τον ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ. Αν είσαι μέτοχος μιας τράπεζας, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να δανείσεις τον εαυτό σου, αλλά και οποιαδήποτε εταιρεία/οργανισμό στον οποίο έχεις ποσοστά, για να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα.
Αν εντοπιστεί έστω και μια εταιρεία στην οποία έχεις συμμετοχή ενώ είσαι και μέτοχος της τράπεζας που τη δανείζει, το δάνειο καταγγέλλεται και το κράτος βάζει τεράστιο πρόστιμο στον μέτοχο και στην τράπεζα.

----

Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή δημοκρατικό σύστημα με ελεύθερη οικονομία, αυτό πρέπει να υπακούει σε νόμους και κανόνες. Το όραμα μιας «απόλυτα ελεύθερης αγοράς που αυτορυθμίζεται» (κατά M. Friedman) αποδεικνύεται ιστορικά εξίσου μεταφυσικό και ανεδαφικό με το όραμα μιας απόλυτα δίκαιης ...Χριστιανικής κοινωνίας.
Το μόνο που χρειάζεται στην κοινωνία μας για να γίνει ανθρώπινη, είναι εκείνο που υποστήριξε πριν 2500 χρόνια ο Αριστοτέλης: Μια δημοκρατική Πολιτεία στην οποία να σεβόμαστε τους -λογικούς και δίκαιους- νόμους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα έχουν θεσπιστεί με σκοπό να προστατευτεί η ζωή και το δικαίωμα στη δημιουργία για τον κάθε πολίτη...


Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ, στην «ΚΡΙΣΗ»..."

ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

O Άγγελος Παπαναστασίου γενήθηκε στις 14 Iανουαρίου του 1896 και πέθανε την 1 Iουνίου του 1953. Aνώτερος Aξιωματικός του Eλληνικού Πολεμικού Nαυτικού προσέφερε πάντοτε και με κάθε τρόπο τις υπηρεσίες του στην Eλλάδα από δημόσιες θέσεις και ως ιδιώτης, χωρίς ποτέ να λογαριάσει προσωπικά συμφέροντα και κινδύνους. Δραστήριος επιχειρηματίας ίδρυσε την ελληνική βιομηχανία ΠAK A.E. μοναδική κατασκευάστρια μπαταριών αυτοκινήτων στα Bαλκάνια. Πριν κατασχεθεί το εργοστάσιο από τους Γερμανούς κατακτητές, ο Άγγελος Παπαναστασίου και οι εργάτες έκαναν δολιοφθορά σε μεγάλο αριθμό μπαταριών με αποτέλεσμα γερμανικά άρματα μάχης να ακινητοποιηθούν στη Δυτ. έρημο και τα ρωσικά σύνορα. Aκόμα, με το μικρό του καΐκι Aγ. Aνάργυροι, αφού φυγάδευσε Έλληνες πολίτες και αξιωματικούς που κινδύνευαν, το προσέφερε για να βοηθήσει τις ελληνικές ναυτικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Eλλάδας. H κινηματογράφηση και η εμφάνιση της ταινίας Aπό την Tραγωδία της Eλλάδας 1941-1944 κινηματογράφησε και έγινε από τον ίδιο τον Άγγελος Παπαναστασίου, με κίνδυνο της ζωής του. H ταινία προβλήθηκε στη Δίκη της Nυρεμβέργης, το Σεπτέμβριο του 1947, στη μεγάλη αίθουσα του Δικαστηρίου ως αψευδής μάρτυς των εγκλημάτων του πολέμου. Το αρχείο αήμερα ανήκει στην κόρη του Λουκία Παπαδάκη, η οποία και προσπαθεί να το διαδόσει με προβολές σε σχολεία και διάφορες αίθουσες. Το 1978, υπέυθυνοι του Πολεμικού Μουσείου έκριναν ότι η ταινία έπρεπε να λογοκριθεί, προφανώς λόγω πολύ σκληρών εικόνων από Ταγματασφαλίτες εν δράσει, και βασανισμένων και δολοφονημένων ανθρώπων, οπότε και "έκοψαν" 18 λεπτά από τα 65 αρχικά. Το 2000 ένας Ούγγρος σκηνοθέτης o Péter Forgács πήρε το αρχείο, που περιελάμβανε και τις ευτυχισμένες στιγμές της οικογένειας Παπαδάκη με τη μικρή Λουκία, και έφτιαξε ένα ντοκυμαντέρ, "Angelos' film".



Διαβάστε Περισσότερα » "ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news