facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Χ.Άντρος Aυστριακός πρώην ΥΠΟΙΚ: Ούτε ένα ευρώ δεν έφτασε στους Έλληνες

«Η σωτηρία της Ελλάδας είναι μια σωτηρία των τραπεζών και, έως σήμερα, στους ίδιους τους Έλληνες δεν έφθασε ούτε ένα λεπτό του ευρώ», τονίζει σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι Χάνες Αντρος.

Χαρακτηρίζει μάλιστα το «πακέτο σωτηρίας» της Ελλάδας ως «απερίσκεπτη θεραπεία», που θα μπορούσε να στείλει τον ασθενή ακόμη και στον θάνατο, καθώς, χωρίς θεραπεία των αιτίων, η «επιβληθείσα, υπερβολική, εξαναγκαστική λιτότητα», δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Αντρος, η οικονομία στην Ελλάδα συρρικνώνεται και το κράτος πρέπει να πληρώνει ολοένα και υψηλότερα επιτόκια, κάτι που μπορεί να συγκριθεί με έναν γιατρό, ο οποίος γράφει στον ασθενή ένα δραστικό φάρμακο σε δεκαπλάσια δόση, χωρίς να λάβει υπόψη του τις παρενέργειες.

Όμως, κατά την άποψή του, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης σε άλλες χώρες της, είναι πολύ πιο ακριβή απ΄ότι η προσπάθεια σωτηρίας της.

Ο ίδιος θεωρεί πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με μια χαλαρή παροχή δανείων, συνέβαλαν και οι ίδιες στο τεράστιο χρέος των Ελλήνων και στο ερώτημα ποιος φέρει την ευθύνη, αυτός που δίνει το δάνειο ή αυτός που το παίρνει, η απάντηση είναι πως και τα δύο μέρη ευθύνονται εξίσου.

Διαβάστε Περισσότερα » "Χ.Άντρος Aυστριακός πρώην ΥΠΟΙΚ: Ούτε ένα ευρώ δεν έφτασε στους Έλληνες"

New York Times: "Ετσι λεηλατούν την Ελλάδα η τρόϊκα και οι τραπεζίτες"...

Την λεηλασία της Ελλάδας μέσω της δανεικής σύμβασης και του Μνημονίου, περιγράφει σε έρευνά της η αμερικανική εφημερίδα New York Times και είναι πραγματικά ανατριχιαστικά αυτά που περιγράφονται για το πως η τρόϊκα και οι τραπεζίτες που βρίσκονται από πίσω της, λεηλατούν ένα ολόκληρο κράτος και τον πληθυσμό του.

Επί της ουσίας δεν αποκαλύπτει τίποτα περισσότερο από αυτό που το defencenet.gr υποστηρίζει σε ένα μοναχικό δρόμο μέσα στα ελληνικά media εδώ και δύο χρόνια, από τότε που υπογράφηκε το πρώτο εθνοκτόνο Μνημόνιο: Ότι τα περίφημα δάνεια που δήθεν δίνονται στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει".

Η τρόϊκα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), πρακτικά οι τραπεζίτες που ελέγχουν όλο αυτό το παγκόσμιο παιχνίδι, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν με άλλο τρόπο τα δάνεια που άπληστα έδιναν στην Ελλάδα (άπληστα με την έννοια ότι ήξεραν ότι η χώρα ήταν υπερδανεισμένη και δεν μπορούσε να εξυπηρετεί τα νέα δάνεια) από το να ... δανειοδοτήσουν τυπικά την Ελλάδα, αλλά στην πράξη να χρηματοδοτήσουν τους εαυτούς τους. «Στέλνεις τα χρήματα το αποκαλείς "δάνειο" - τα παίρνεις πίσω το αποκαλείς "τόκο"» λέει σαρκαστικά ο Στέφαν Ντίο της UBS στην New York Times.

Φορολογούν τους λαούς τους και επειδή δεν μπορουν να αποπληρώσουν απ'ευθείας τα ελληνικά δάνεια στις τράπεζές τους, έτσι χρησιμοποιούν απλά ως "ενδιάμεση στάση" την Ελλάδα!

Και οι περίφημε "δόσεις" που δήθεν κρατούν ζωντανή της ελληνική οικονομία; Στο εσωτερικό δεν μπαίνει ρευστότητα; Ελάχιστη! Και αν σταματούσε να μπαίνει, σε καμία περίπτωση δεν θα σταματούσε να λειτουργεί η ελληνική οικονομία όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι τροϊκανοί και οι εγχώριοι συνεργάτες τους. Δεν τα λέμε μόνο εμείς αυτά, πλέον. Τα λέει και oι ΝΥΤ.

«Τη στιγμή που η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση είναι αβέβαιη, η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη βοήθεια από μία αποκαλούμενη τρόικα δανειστών που επιβλέπει τη διάσωσή της. Αλλά σχεδόν καθόλου από αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πληρώσει για ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Αντίθετα, διοχετεύονται κατευθείαν πίσω στη τσέπη της τρόικα» αναφέρει το άρθρο.

Oπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, καταρρίπτοντας τον μύθο που θέλει την Ελλάδα να αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις επειδή οι δανειστές θα διακόψουν την παροχή βοήθειας προς αυτή, «το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ που υποτίθεται θα αγόραζε χρόνο για την Ελλάδα, εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο μόνο τους τόκους του χρέους της χώρας - ενώ η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πασχίζει».
«Καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικα παρακρατούν παράλληλα άλλα κεφάλαια, τα οποία θα διατηρούσαν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία» γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Όπως εξηγεί στους New York Times ο Τόμας Μάγιερ, σύμβουλος της Deutsche Bank στη Φραγκφούρτη «η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στη τρόικα, αφού η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της».

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται έναν σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, είπε σχετικά με τη τρόικα: «Διασφάλισαν το ποσό για τις εσωτερικές δαπάνες να είναι τόσο μικρό, ώστε η Ελλάδα να υποχρεωθεί να αυξήσει δραματικά τα δικά της έσοδα». Πάει και ο μύθος του ότι "Αν δεν πάρουμε την επόμενη δόσο πτωχεύουμε" που έφαγε το συκώτι του ελληνικού λαού σαν όρνεο εδώ κια δύο χρόνια. Η πραγματικότητα είναι: "Αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση ΑΥΤΟΙ πτωχεύουν"!
Πώς γίνεται αυτό; Μέσω της συνεχούς συσσώρευσης φορολογικών εσόδων σε μία διαλυμένη οικονομία. «Η κατάσταση μοιάζει παράλογη. Οι ευρωπαϊκές Αρχές δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να ξεπληρώνει τα λεφτά που δανείζεται από εκείνους» συνεχίζει το δημοσίευμα. «Στέλνεις τα χρήματα το αποκαλείς "δάνειο" - τα παίρνεις πίσω το αποκαλείς "τόκο"» λέει σαρκαστικά ο Στέφαν Ντίο της UBS.

«Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο οι κυβερνήσεις δεν χρεοκοπούν όπως οι επιχειρήσεις. Οι δανειστές δεν μπορούν να τις διαλύσουν, να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να πάρουν πίσω κάποια από τα χρήματά τους. Έτσι οι δανειστές έχουν κίνητρο να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα χρέη τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι τους δανείζουν τα χρήματα» προσθέτει το δημοσίευμα και καταλήγει:
«Μία κυβέρνηση κατά του Μνημονίου μπορεί να διακόψει την αποπληρωμή του χρέους, εκτός ευρωζώνης και χωρίς το βάρος των τόκων. Προκειμένου να βοηθήσει τους ηγέτες της Ελλάδας να αντισταθούν σε αυτό τον πειρασμό, η λογική της τρόικα, είναι να τους βοηθήσει να εξυπηρετήσουν το χρέος άμεσα. Δηλαδή να αλλάξουν τους όρους της χρηματοδότησης».

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "New York Times: "Ετσι λεηλατούν την Ελλάδα η τρόϊκα και οι τραπεζίτες"..."

Σήμερα η καταβολή συντάξεων του ΟΓΑ


Η σύνταξη του μηνός Ιουνίου 2012 θα καταβληθεί σε 795.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ, με πίστωση Τραπεζικού Λογαριασμού ή Λογαριασμού ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει για την πληρωμή συντάξεων, τη Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012.


Εν τω μεταξύ, ο ΟΓΑ με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι έχει εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του προς τον ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους έχει καταβάλλει 68 εκ ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σήμερα η καταβολή συντάξεων του ΟΓΑ"

Ρομπάι: «Η κρίση χρέους απειλεί το κύρος της Ευρώπης»

Σε ομιλία του στο Chatham House στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ανέφερε πως η κρίση χρέους απειλεί την διπλωματική θέση και το κύρος της Ευρώπης ανάμεσα στα άλλα έθνη.

«Η αποκατάσταση της σταθερότητας στην ευρωζώνη είναι απολύτως αναγκαία για να αποκτήσουμε τη βαρύτητα που μας αναλογεί στην παγκόσμια σκηνή. Ο κόσμος μας κοιτάζει. Οι προσπάθειες μας να υπερβούμε την κρίση έχουν μετατραπεί σε σημείο κλειδί στις συνδιαλλαγές με τους ξένους εταίρους μας», σημείωσε ο κ. Ρομπάι.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να πείσει τους εταίρους της για τη δυνατότητα της να προχωρήσει, ενώ μίλησε και για «τη φύση της πολιτικής και το δράμα της», απαγγέλλοντας μάλιστα και τη διάσημη φράση του Σαίξπηρ «όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή, Και όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες απλώς παίκτες. Έχουν τις εξόδους και τις εισόδους τους».

«Αυτή τη στιγμή δεν θέλω να μιλάω για εξόδους», κατέληξε με νόημα.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρομπάι: «Η κρίση χρέους απειλεί το κύρος της Ευρώπης»"

ΣτΕ: Νόμιμη η αύξηση αντικειμενικών αξιών στη Β' ζώνη Π. Ψυχικού

Νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στη Β' ζώνη της περιοχής του Παλαιού Ψυχικού, που είχε εγκριθεί τον Φεβρουάριου του 2011 με σχετική υπουργική απόφαση.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ωστόσο ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες στην οδό Δάφνης, αλλά και στην Στ' ζώνη της ίδιας περιοχής.

Ειδικότερα, το ΣτΕ επικύρωσε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στη Β' ζώνη του Παλαιού Ψυχικού, κρίνοντας ότι στηριζόταν σε επαρκή στοιχεία αγοραπωλησιών που παρουσίασε η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το διάστημα 2008-2010. Οσον αφορά στα ακίνητα της οδού Δάφνης, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι αντικειμενικές τους αξίες διότι δεν είχε ληφθεί υπόψη η μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνσή της συγκεκριμένης οδού, η οποία αποτελεί μοναδική δίοδο προς πολλές κατευθύνσεις (Γαλάτσι, Δικαστήρια, Κέντρο, Βόρεια-Νότια Προάστια).

Παράλληλα, ακύρωσε αύξηση των αντικειμενικών αξιών (από 4.300 σε 5.500 ευρώ) στη Στ΄ ζώνη, διότι τα στοιχεία μεταβιβάσεων αφορούσαν σε άλλες ζώνες, ενώ για την επίμαχη περιοχή υπήρχαν μόνο αγγελίες από έντυπα πωλήσεων.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση (Φεβρουάριος 2011) με την οποία αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες. Οι ιδιοκτήτες υποστήριζαν ότι η αύξηση αντίκειται προς το δίδαγμα της κοινής πείρας, ότι υπάρχει ύφεση εδώ και δύο έτη που έχει πλήξει την αγορά ακινήτων.

Με σειρά αποφάσεων του (2016-2021/2012), το ΣτΕ δεν έκανε δεκτό τον παραπάνω ισχυρισμό και ακύρωσε, κατά πλειοψηφία, τον κύριο όγκο των προσφυγών, κρίνοντας αιτιολογημένη την επιχειρηματολογία της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., ότι το 2010 έγιναν 608 μεταβιβάσεις, εκ των οποίων οι 102 στη Β' ζώνη, γεγονός που δείχνει ότι η κρίση δεν επηρέασε αγοραπωλησίες με υψηλές τιμές.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Νόμιμη η αύξηση αντικειμενικών αξιών στη Β' ζώνη Π. Ψυχικού"

Ευχαριστίες στον Γκ. Γκρας για το ποίημα-ύμνο στην Ελλάδα

Τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και της κυβέρνησης της Ελλάδας προς το Γερμανό συγγραφέα Γκύντερ Γκρας, βραβευμένο με νόμπελ λογοτεχνίας το 1999, για το ποίημα «Η ντροπή της Ευρώπης» που αφιέρωσε στη χώρα μας, εξέφρασε με επιστολή της, που εστάλη σήμερα, η υπουργός Παιδείας, Φρόσω Κιάου.

«Με την ευαισθησία του ποιητή εκδηλώσατε, για μια ακόμη φορά, την αγάπη σας προς το πνεύμα και την ιστορία της Ελλάδας, θεμέλιο λίθο της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Να είστε βέβαιος ότι το ποίημά σας, έδωσε δύναμη στο λαό μας στις δύσκολες μέρες που περνά σήμερα» αναφέρει η υπουργός Παιδείας στην επιστολή της .

Το ποίημα του Γκύντερ Γκρας «Η ντροπή της Ευρώπης», δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες της Ελλάδας και της Γερμανίας ταυτοχρόνως, το Σάββατο 26 Μαΐου 2012.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευχαριστίες στον Γκ. Γκρας για το ποίημα-ύμνο στην Ελλάδα"

Οι τραπεζίτες πήραν 143 δισ., εμείς τα πληρώνουμε!

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχυθεί μέχρι σήμερα με 143 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 125 δισ. είναι δανειακή ρευστότητα από την ΕΚΤ και 18 δισ. ευρώ άλλο δάνειο από το PSI, όπως τονίζει μελέτη της οικονομικής διεύθυνσης της Eurobank. Τα συνολικά κεφάλαια ενίσχυσης θα φθάσουν τα 175 δις. ευρώ( άλλα 32 δισ. ευρώ) ενώ οι καταθέσεις ανέρχονται σε 160 δισ. Δηλαδή έχουν απορροφήσει σχεδόν όλα τα δάνεια που ήρθαν στην Ελλάδα και δεν κατευθύνθηκαν για αποπληρωμή εξωτερικών δανείων. Παρ'όλα αυτά η ελληνική αγορά υποφέρει από ρευστότητα γιατί δεν έχουν ριξει ούτε σεντς στην αγορά οι τραπεζίτες.

Πώς κατανέμονται τα ποσά:

Αναλυτικά, το συνολικό ύψος των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας και των κεφαλαίων που έχει λάβει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από το Δημόσιο ανέρχεται σήμερα σε περίπου 145 δισ.

Αυτό το ποσό αφορά κατά 90% εγγυήσεις του Δημοσίου στις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών, τις οποίες χρησιμοποίησαν οι εγχώριες τράπεζες, μαζί με άλλα στοιχεία του ενεργητικού τους, για την άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα συνολικού ύψους 125 δισ. ευρώ.

Η ένεση ρευστότητας αξιοποιήθηκε στις εξής πηγές :
α) να αντιμετωπιστεί η εκροή καταθέσεων ύψους 75 δισ. ευρώ

β) να χρηματοδοτηθούν οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους περίπου 60 δισ.., συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη χρηματοδότηση του Δημοσίου πριν το PSI.
γ) να αποφευχθεί η μείωση των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Όμως , οι τοποθετήσεις των ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου αποδείχθηκαν, εκ των υστέρων, ασύμφορες για τις ίδιες και τους μετόχους τους λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και του PSI. Από το 2007 έως σήμερα οι μέτοχοι – μεταξύ αυτών περί τους 500.000 ιδιώτες επενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία – απώλεσαν άνω του 95% των επενδύσεών τους σε τραπεζικές μετοχές. Συγκεκριμένα, ενώ στο τέλος του 2007 η χρηματιστηριακή αξία του τραπεζικού κλάδου ανερχόταν στα €80δισ. περίπου, σήμερα είναι μικρότερη από €3,5 δισ.

Σημειώνεται, δε, ότι κατά την περίοδο 2007-2011, οι μέτοχοι των τραπεζών δεν εισέπραξαν μέρισμα, ενώ συμμετείχαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους €13,7 δις, στηρίζοντας έμπρακτα το τραπεζικό σύστημα.

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι τραπεζίτες πήραν 143 δισ., εμείς τα πληρώνουμε!"

Σρέντερ: 'Πυρά' κατά Μέρκελ για τη 'συνταγή' που επιβάλλει στην Αθήνα

Άκρως επικριτικός έναντι της πολιτικής που ασκεί η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τονίζοντας ότι η «συνταγή» που επιβάλλει το Βερολίνο στην Αθήνα δεν έχει ούτε πολιτικό, ούτε οικονομικό νόημα.

«Αυτό που κάνει η γερμανική κυβέρνηση, το να λέει δηλαδή στην Ελλάδα ότι πρέπει να εφαρμοσθούν συγχρόνως οι μεταρρυθμίσεις και η πολιτική λιτότητας, δεν έχει νόημα. Είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο» δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα και προσέθεσε:
«Πολλά εξαρτώνται από το πώς οι Έλληνες θα ψηφίσουν σε δυο εβδομάδες, αν θέλουν να τους σώσουμε. Αν προκύψει μια κυβέρνηση έτοιμη να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα. Αλλά, όπως είπα, θα χρειασθεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση».

Ο πρώην καγκελάριος εκτιμά ότι «το σοβαρότερο λάθος που κάναμε, είναι ότι αφήσαμε μετέωρη την κυβέρνηση Παπανδρέου» και εξηγεί: «Ο ίδιος ήταν σαφής. Είχε πει: δώστε μου περισσότερο χρόνο. Τώρα, όλοι οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν, αλλά οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι όλα αυτά δεν γίνονται μέσα σε μια νύχτα. Θα έπρεπε να πούμε αμέσως ότι θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αναμορφώσουν την χώρα, αλλά, παράλληλα, ότι πρέπει να μπορέσουν να το κάνουν βαθμιαία. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, ασκούμε μόνον πίεση στην Αθήνα».

Ο ίδιος πιστεύει ότι «η Αθήνα δεν θα βγει από το ευρώ» και σε όσους προφητεύουν έναν «ενδεχόμενο κίνδυνο για ντόμινο» απαντά πως «θα έφτανε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για να αποτραπεί κάτι τέτοιο».

Όσο για την Άγκελα Μέρκελ, ο προκάτοχός της θεωρεί ότι «σκέφτεται, πρώτα απ' όλα, βάσει εκλογικών κατηγοριών, βάσει δηλαδή εσωτερικής πολιτικής ισχύος- και κάνει λάθος».

«Η σωτηρία της Ελλάδας είναι μια σωτηρία των τραπεζών και, έως σήμερα, στους ίδιους τους Έλληνες δεν έφθασε ούτε ένα λεπτό του ευρώ» κατήγγειλε από την πλευρά του ο Αυστριακός πρώην υπουργός Οικονομικών Χάνες Χάντρος που χαρακτήρισε το «πακέτο σωτηρίας» της Ελλάδας ως «απερίσκεπτη θεραπεία», που θα μπορούσε να στείλει τον ασθενή ακόμη και στον θάνατο, καθώς, χωρίς θεραπεία των αιτιών. «Η επιβληθείσα, υπερβολική, εξαναγκαστική λιτότητα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση» σημείωσε.

Σταθερός στην απαισιόδοξη άποψή του ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι αναπόφευκτη αλλά και επικείμενη εμφανίστηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν που θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αποτελέσει «ξαφνικό θάνατο» για την ελληνική συμμετοχή στο κοινό νόμισμα.


imerisia.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σρέντερ: 'Πυρά' κατά Μέρκελ για τη 'συνταγή' που επιβάλλει στην Αθήνα"

"Καμπανάκι" της Κομισιόν στην Ελλάδα για τα απόβλητα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία για τα στερεά και τα υγρά απόβλητα.

Η Κομισιόν τόνισε ότι η επεξεργασία των αστικών λυμάτων δώδεκα περιοχών της χώρας δεν ανταποκρίνεται σε πρότυπα επαρκούς επιπέδου, ενώ ένας ΧΥΤΑ στο Κιάτο λειτουργεί με ελλείψεις, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή απέστειλε στις ελληνικές Αρχές δύο αιτιολογημένες γνώμες: Η πρώτη αφορά τη διαχείριση αποβλήτων στην Πελοπόννησο και ειδικότερα την ελλιπή λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) στο Κιάτο. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι με βάση διάφορες επιτόπιες επιθεωρήσεις, ο ΧΥΤΑ Κιάτου λειτουργεί ανεπαρκέστατα, χωρίς άδεια και κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Με τη δεύτερη αιτιολογημένη γνώμη, η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να βελτιώσει την επεξεργασία των αστικών λυμάτων σε 12 περιοχές. Από έκθεση που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές για το έτος 2009 προκύπτει ότι τα αστικά λύματα της Προσοτσάνης, του Δοξάτου, της Ελευθερούπολης και της Βάγιας δεν υποβάλλονται στη δευτεροβάθμια επεξεργασία που επιβάλλει η ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, ενώ σε άλλους οκτώ οικισμούς οι απορρίψεις από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων δεν πληρούν τις απαιτήσεις.

Οι ελληνικές αρχές παραδέχονται ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα και προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Επειδή, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, η Επιτροπή ζητεί επίσημα από την Ελλάδα να διορθώσει την κατάσταση στις δύο αυτές περιπτώσεις. Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει εντός διμήνου, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » ""Καμπανάκι" της Κομισιόν στην Ελλάδα για τα απόβλητα"

Συνολικά 21 δημοσιογράφοι αποχωρούν από το Μega

Συνολικά 21 δημοσιογράφοι αποχωρούν από το Mega καθώς δεν δέχθηκαν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις που τους ζήτησε η επιχείρηση.

Μεταξύ των αποχωρούντων συμπεριλαμβάνονται οι: Μαρία Καρχιλάκη, Θάνος Πασχάλης, Αθηνά Κουφοπάνου, Μαρία Παπουτσάκη, Μαίρη Λαμπαδίτη, Δημήτρης Παπαντωνίου, Μαίρη Ορφανίδη, Ανδρέας Παπαδημητρίου, Σταμάτης Γιαννίσης, Γιώργος Θαναηλάκης, Κώστας Καζακόπουλος, Σταύρος Καπάκος, η Μαργαρίτα Βεργολιά και η Μαριλένα Γεραντώνη. Από την παραγωγή ειδήσεων φεύγει η Νατάσα Κιουτσούκη.

Μετά τη μη ανανέωση της σύμβασης για τη μετάδοση των αγώνων του Champions League έχει αποχωρήσει και ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνολικά 21 δημοσιογράφοι αποχωρούν από το Μega"

Νέα απογραφή συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Νέα απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ αποφάσισε το Ίδρυμα στο χρονικό διάστημα από τις 2 Ιουλίου 2012 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2012 με σκοπό την αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης σύνταξης από μη δικαιούχους.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο Πιστωτικό Ίδρυμα (Τράπεζα, ΕΛ.ΤΑ) από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους προσκομίζοντας τα κάτωθι δικαιολογητικά:

1) Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς).

2) Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων Β΄ τριμήνου 2012.

Eπισημαίνεται ότι η καταγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ξεχωριστά για κάθε παροχή που χορηγεί το Ίδρυμα (κύρια, επικουρική σύνταξη ή εξωιδρυματικό επίδομα).

Ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις όπου στο Ενημερωτικό Σημείωμα δεν αναφέρεται ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον οποίο πρέπει να προσκομίσουν στο Πιστωτικό Ίδρυμα.

Όσον αφορά στις κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίοι εξαιρούνται από την διαδικασία προσέλευσης στα Πιστωτικά Ιδρύματα (συνταξιούχοι που κατοικούν στο εξωτερικό και πληρώνονται μέσω πληρεξουσίου, ανήλικα τέκνα που δεν διαθέτουν Αστυνομική ταυτότητα ή Διαβατήριο και είναι κάτω των 14 ετών, συνταξιούχοι που τελούν σε κατάσταση ανικανότητας για δικαιοπραξία λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής) θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση - θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στα Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου.

naftemporiki.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα απογραφή συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ"

Ενδεχόμενο αμφισβήτησης της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων των εκλογών της 17ης Ιουνίου!

Πιθανό θεωρεί ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Ιωάννης Αδαμόπουλος, το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, λόγω της μη δημοσίευσης των στοιχείων της τελευταίας απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.Α. ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΣΤΑΤ.


Σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος, «[ο] αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της.»
Εν προκειμένω, η τελευταία απογραφή ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) την 24η Μαΐου 2011 - ημερομηνία η οποία επιβεβαιώνεται επίσημα και αδιαμφισβήτητα από σχετικό Δελτίο Τύπου της ίδιας της Αρχής - και ως εκ τούτου, καθόσον έχει ήδη παρέλθει έτος από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της ως άνω απογραφής, τα αποτελέσματα αυτής θεωρείται ότι έχουν ήδη δημοσιευθεί. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας θα έπρεπε να καθοριστεί με βάση το νόμιμο πληθυσμό των εκλογικών περιφερειών, όπως προέκυψε, σύμφωνα με την απογραφή αυτή.

Αυτό όμως δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να υφίσταται εξαιρετικά σοβαρή συνταγματική παράλειψη, καθώς, στο μέτρο που εκτιμάται ότι έχουν επέλθει ουσιώδεις μεταβολές στην κατανομή του πληθυσμού ανά περιφέρεια σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή (2001), που, αντιστοίχως, συνεπάγεται αλλαγές στον αριθμό των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια, οι ενστάσεις που, μετά βεβαιότητας θα ασκηθούν κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου, ενδέχεται να οδηγήσουν όχι μόνο σε μαζική ανακατανομή των βουλευτικών εδρών σε μεγάλο μέρος εκλογικών περιφερειών αλλά και σε επαναπροσδιορισμό της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε κόμματος, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο ακόμα και την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την τότε Κυβέρνηση, και κατ' επέκταση την ίδια την κυβερνητική σταθερότητα.

Ενόψει των ανωτέρω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
- εκφράζει την έντονη θεσμική ανησυχία του για τον κίνδυνο πρόκλησης οξύτατης συνταγματικής κρίσης, η οποία, πέρα από τα σοβαρότατα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσει στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, θα θέσει υπό αμφισβήτηση και το διεθνές κύρος της χώρας μας
- διαπιστώνει αδικαιολόγητη καθυστέρηση σχετικά με τη (μη) δημοσίευση των στοιχείων της τελευταίας απογραφής από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., κατά τρόπο ώστε να καθίσταται επί του παρόντος ανέφικτη η κατ' ουσία εφαρμογή του άρθρου 54 παρ. 2 του Συντάγματος,
- ζητεί την παραίτηση της Διοίκησης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., και
- επιφυλάσσεται για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των μελών της εν λόγω Αρχής καθώς και κάθε άλλου αρμόδιου οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που πράξεις ή παραλείψεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. χρήζουν διερεύνησης και ποινικής αξιολόγησης. Υπενθυμίζουμε ότι, ήδη από την 29η Σεπτεμβρίου 2011, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τη διάπραξη σοβαρότατων αξιοποίνων πράξεων από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. που αφορούν σε παράνομη διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 σε 15,4%, με τελικό αποτέλεσμα την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο και τη συνακόλουθη επιβολή στη χώρα σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων σε βάρος του Ελληνικού Λαού.


Ο Πρόεδρος
Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενδεχόμενο αμφισβήτησης της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων των εκλογών της 17ης Ιουνίου!"

Το χωριό των ΣΥΡΡΙΖΑΙΩΝ στη Μεσσηνία

Ποιό κόμμα ήρθε πρώτο στο πανέμορφο χωριό των Συρριζαιών που βρίσκεται στη Μεσσηνία, τόπο καταγωγής όχι του Τσίπρα αλλά του Σαμαρά.

Ναι είναι αλήθεια, υπάρχει ολόκληρο χωριό...Συρριζαίων.

Μόνο που στις εκλογές της 6ης Μαϊου πρώτο κόμμα ήρθε η ΝΔ (άλλωστε η Μεσσηνία είναι ο τόπος καταγωγής του Σαμαρά) δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ και ...τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΡΙΖΑ.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Newsit o πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σύρριζο, Γιώργος Θεοδωρόπουλος "δεν έχουμε σχέση με τον Σύρριζα αν και είμαστε Συρριζαίοι".

Διαβάστε Περισσότερα » "Το χωριό των ΣΥΡΡΙΖΑΙΩΝ στη Μεσσηνία"

Με το ημερομίσθιο των 33,57 ευρώ η εξαγορά πλασματικού χρόνου

Με το ύψος του ποσού του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ίσχυε μέχρι τις 31/12/2011, δηλαδή σε 33,57 ευρώ και όχι 26,18 ευρώ, στα οποία διαμορφώθηκε μετά τη μείωση του 22%, θα υπολογίζονται τα ποσά που προβλέπονται για την αναγνώριση χρόνων ασφάλισης, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Με την ίδια εγκύκλιο ορίζεται ότι, αν έχουν εκδοθεί αποφάσεις με βάση το χαμηλότερο ημερομίσθιο, αυτές θα τροποποιούνται και οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν το υψηλότερο ποσό.
Διαβάστε Περισσότερα » "Με το ημερομίσθιο των 33,57 ευρώ η εξαγορά πλασματικού χρόνου"

Εικόνες ντροπής στον ΟΣΕ Αλεξανδρούπολης!

Λαθρομετανάστες απλώνουν την μπουγάδα τους στο σταθμό του ΟΣΕ

Για το άπλωμα της μπουγάδας χρησιμεύουν πλέον τα κάγκελα του Σιδηροδρομικού Σταθμού στην Αλεξανδρούπολη. Όλοι οι παράνομοι μετανάστες που αφήνονται από τα κέντρα κράτησης, περιμένουν στον σταθμό για να επιβιβαστούν για το κέντρο της χώρας.

Όσο όμως περιμένουν πλένουν τα ρούχα τους και τα απλώνουν στα κάγκελα, δημιουργώντας μία αποτροπιαστική εικόνα για την πόλη!

Την ώρα που η λαθρομετανάστευση μονοπωλεί την προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, η χώρα μας συνεχίζει να είναι ξέφραγο αμπέλι με τις ορδές των παράνομων μεταναστών να καταφθάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά.

Πάνω από 35.000 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν το 2011 στην περιοχή του Έβρου. Στους συνοριακούς σταθμούς Φερρών, Τυχερού, Σουφλίου, Χειμωνίου, Διδυμότειχου και Μεταξάδων, που υπάγονται στην Αλεξανδρούπολη γίνονται καθημερινά πάνω από 50 συλλήψεις. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στους σταθμούς της Ορεστιάδας. Συνολικά δηλαδή περισσότεροι από 500 μετανάστες με προσωρινή άδεια παραμονής μετακινούνται προς την πρωτεύουσα κάθε εβδομάδα.

Στην Αθήνα, παρά τα νέα αυστηρά μέτρα της Πολιτείας, καθημερινά φτάνουν δεκάδες μετανάστες με ένα χαρτί στο χέρι που ισοδυναμεί με άδεια παραμονής 30 ημερών. Τα ίχνη τους θα χαθούν και οι αρχές δεν θα έχουν τα προσωπικά τους στοιχεία ώστε να τους αναζητήσουν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εικόνες ντροπής στον ΟΣΕ Αλεξανδρούπολης!"

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των νέων ελέγχων της εφορίας

Ληξιπρόθεσμα, ενοίκια, πολυτελή ακίνητα και αυτοκίνητα σε πρώτη προτεραιότητα από τους ελεγκτές

Για ακόμα μια φορά, ένας υπουργός Οικονομικών - έστω και υπηρεσιακός -ασχολείται με την υλοποίηση των αυτονόητων.

Με τα έσοδα να υποχωρούν δραματικά, ο Γιώργος Ζανιάς συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών και τελωνείων της Αττικής. Αφού συνέδεσε -με περισσή καθυστέρηση - την είσπραξη των εσόδων με την πληρωμή των μισθών των εφοριακών και ζήτησε «την ακόμα πιο ενεργή δραστηριοποίηση του μηχανισμού», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις, στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούν οι έλεγχοι. Ποιες είναι αυτές;

Η είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, ειδικά όσων έχουν καταστεί ως τέτοια την τελευταία διετία και είναι πάνω από 300 ευρώ (σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για ακόμα ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου, ώστε να αποσταλούν νέα ειδοποιητήρια από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών),

Η κατάσχεση ενοικίων, τα οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δήλωσαν στην εφορία, παρά το γεγονός ότι οι ενοικιαστές το έκαναν.

Η κατάσχεση πολυτελών περιουσιακών στοιχείων, η απόκτηση των οποίων ουδέποτε δηλώθηκε στην εφορία, και τα οποία εντοπίστηκαν μετά από διασταυρώσεις, που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις θα σώσουν την παρτίδα στα έσοδα;

Ασφαλώς και όχι. Άλλωστε, με τα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, που αναμένεται να μπουν στα ταμεία αν αποδώσουν όλοι αυτοί οι έλεγχοι, θα περιοριστεί - σε μεγάλο βαθμό ομολογουμένως -, αλλά δεν θα κλείσει, η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό.

Τι είναι αυτό, όμως, που θα κάνει το μηχανισμό να λειτουργήσει όπως πρέπει, εν μέσω προεκλογικής περιόδου;

Πώς θα πεισθούν οι οφειλέτες ή οι παραβάτες να πληρώσουν, όταν γνωρίζουν ότι – στο δρόμο προς τις κάλπες – τέτοια αυστηρά μέτρα δεν εφαρμόζονται;

Μόνο με ξεκάθαρες οδηγίες από τον προϊστάμενο υπουργό, που θα περιλαμβάνουν και τις – άμεσα εφαρμόσιμες – συνέπειες για τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους τους σε εφορίες και τελωνεία, αν δε γίνουν πράξη τα προβλεπόμενα.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των νέων ελέγχων της εφορίας"

"Καμπανάκι" εμπόρων για εσωτερική στάση πληρωμών

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εκτιμά πως «τα σενάρια και οι προτάσεις επιπλέον φορολόγησης των επιχειρήσεων δεν φοβίζουν τους φοροφυγάδες, αλλά τρομοκρατούν τους συνεπείς, οι οποίοι και να ήθελαν, δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν, γιατί απλούστατα δεν έχουν να πληρώσουν».
"Ο κίνδυνος για αναγκαστική εσωτερική παύση πληρωμών είναι προ των πυλών και πολλές φορολογικές δηλώσεις και εκκαθαριστικά φέτος δεν θα εξοφληθούν. Τα σενάρια και οι προτάσεις επιπλέον φορολόγησης των επιχειρήσεων δεν φοβίζουν τους φοροφυγάδες, αλλά τρομοκρατούν τους συνεπείς, οι οποίοι και να ήθελαν, δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν, γιατί απλούστατα δεν έχουν να πληρώσουν". Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης σχολιάζοντας ότι η υψηλή φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων δεν θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα λόγω δραστικής μείωσης της φορολογητέας ύλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από την Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές που επιβάλλονται σε όλες τις πηγές εισοδήματος, χωρίς ωστόσο αυτή η ιδιαίτερα υψηλή φορολογική επιβάρυνση να έχει θετικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα. Σε έγγραφο της ΕΣΕΕ γίνεται αναλυτική παρουσίαση των κυριότερων φορολογικών συντελεστών στην Ε.Ε. και την Ελλάδα που δείχνει την αναποτελεσματικότητα της υπερφορολόγησης σε περίοδο ύφεσης στη χώρα μας.

Mε αφορμή πληροφορίες που αναφέρονται σε φορολογικά σενάρια αύξησης των συντελεστών και επιβολής νέου χαρατσιού 1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, ο κ.Κορκίδης αναφέρει ότι τα προεκλογικά σενάρια και οι αψυχολόγητες προτάσεις επιπλέον φορολόγησης των επιχειρήσεων θα επιβάρυναν τον κλάδο του εμπορίου ετησίως με επιπλέον φόρους 3,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η προκύπτουσα φορολογική επιβάρυνση από το χαράτσι του 1% επί του τζίρου ανέρχεται σύμφωνα με τον τζίρο του 2011 στο 1,4 δισ. και η επιβολή αυξημένου συντελεστή 40% σε ΑΕ και ΕΠΕ επί των αδιανέμητων κερδών, θα επιβάρυνε φορολογικά με επιπλέον 2,1 δισ. τις εμπορικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν τα λουκέτα σε κλάδους όπως τα τρόφιμα, τα καπνικά, τα αυτοκίνητα, τα πρατήρια βενζίνης, τα περίπτερα, κ.ά.. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει δημιουργηθεί στα Δημόσια Ταμεία από την μείωση των εσόδων από φόρους που ξεπερνά το 25% και αγγίζει το 30%, σημαίνει μια υστέρηση εσόδων 495 εκ. ευρώ το τετράμηνο, σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού. Η βασική προϋπόθεση υστέρησης δημοσίων εσόδων δεν είναι πλέον η φοροδιαφυγή, ούτε η φοροαδυναμία, αλλά η έλλειψη φορολογητέας ύλης τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι ενίσχυση των δημοσίων εσόδων δεν θα προέλθει ούτε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την επιβολή προστίμων, ούτε από την επιβολή νέων φόρων, αλλά από την μείωση των φορολογικών συντελεστών και ειδικά του ΦΠΑ, που θα τονώσουν τις συναλλαγές και υπογραμμίζει ότι ο οριζόντιος χαρακτήρας που διέπει το συγκεκριμένο φορολογικό μέτρο αλλά και το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποια ειδική διάταξη που να προβλέπει το διαχωρισμό της επιβολής του "χαρατσιού" στις ζημιογόνες από τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, προσδίδει στην εν λόγω "έμπνευση" μεροληπτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν πρεσβεύει την ιδεολογία της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου αλλά και του αμερόληπτου επιμερισμού των φορολογικών βαρών.

Σ' ένα φορολογικό σύστημα που σκοτώνει την αγορά, πνίγει την οικονομία και δημιουργεί καθημερινά περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάποιοι θεωρητικοί, έρχονται με ευκολία να προτείνουν επιπλέον φόρους και νέα χαράτσια, αγνοώντας παντελώς τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και αδιαφορώντας για τις όποιες επιπτώσεις. Οι "καθηγητές" των κομματικών προγραμμάτων, οι οικονομολόγοι της "ευρωδραχμής" αλλά και η "Εθνική Έκθεση-Ιερεμιάδα" ας σταθούν στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, ας αφουγκραστούν την καθημερινή αγωνία των ανθρώπων της αγοράς και ας σταματήσουν με τις ανέξοδες φορολογικές θεωρίες τους και τις οικονομικές ιστορίες "θρίλερ", να αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, να επιταχύνουν τα λουκέτα των επιχειρήσεων, να αυξάνουν την ανεργία και να προκαλούν φόβο και τρόμο στην αγορά", δήλωσε σχετικά ο κ. Κορκίδης.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » ""Καμπανάκι" εμπόρων για εσωτερική στάση πληρωμών"

Οι Έλληνες εργάζονται πιο πολύ από τους Γερμανούς

ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες εργάζονται 2,017 ώρες ανά έτος


Νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) καταδεικνύει πως ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται 2,017 ώρες ανά έτος, περισσότερες δηλαδή ώρες από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο.

Την ίδια, ώρα οι Ολλανδοί εργάζονται μόνο 1,377 ώρες ανά έτος, κατέχοντας το μικρότερο ποσοστό εργασίας ανά ώρες σε όλη την Ευρώπη, ενώ και οι Γερμανοί εργάζονται 1,408 ώρες ανά έτος.

Φυσικά, όπως σχολιάζει σχετικά το αμερικανικό δίκτυο CNN, η πολύωρη εργασία δεν σημαίνει πάντα μεγάλη παραγωγικότητα.

Η ίδια έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά πως ενώ οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς, ωστόσο η Ολλανδία και η Γερμανία είναι οι πιο παραγωγικές χώρες στον κόσμο.

Χώρες όπου καταγράφονται περισσότερες ώρες εργασίας στην Ε.Ε:

1.Ελλάδα

2.Ουγγαρία

3.Πολωνία

4. Εσθονία

5.Τουρκία

6.Τσεχία

7. Ιταλία

8. Σλοβακία

9. Πορτογαλία

10. Ισλανδία

Χώρες όπου καταγράφονται οι λιγότερες ώρες εργασίας στην Ε.Ε:

1. Ολλανδία

2. Γερμανία

3. Νορβηγία

4. Γαλλία

5. Δανία

6. Ιρλανδία

7. Βέλγιο

8. Αυστρία

9. Λουξεμβούργο

10. Σουηδία

Οι πιο παραγωγικές χώρες στην Ε.Ε:

1. Νορβηγία

2. Λουξεμβούργο

3. Ιρλανδία

4. Ολλανδία

5. Βέλγιο

6. Γαλλία

7. Γερμανία

8. Δανία

9. Σουηδία

10. Αυστρία

Οι λιγότερο παραγωγικές στην Ε.Ε:

1. Πολωνία

2. Ουγγαρία

3. Εσθονία

4. Τουρκία

5. Τσεχία

6. Πορτογαλία

7. Ελλάδα

8. Σλοβακία

9. Σλοβενία

10. Ισλανδία

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Έλληνες εργάζονται πιο πολύ από τους Γερμανούς"

Έκκληση του υπουργείου στους φαρμακοποιούς για τις κινητοποιήσεις

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καλεί τους φαρμακοποιούς να εκτιμήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποπληρωμή των χρεών και να λειτουργήσουν με γνώμονα την εξυπηρέτηση του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει ότι κατανοεί τα αιτήματα του κλάδου των φαρμακοποιών και υπογραμμίζει ότι κατήρτισε συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του κλάδου των φαρμακοποιών των μηνών Μαρτίου - Απριλίου 2012.

Στο πλαίσιο αυτό καταβλήθηκαν από τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) 75 εκατ. ευρώ στις 25 Μαΐου και καταβάλλονται ήδη άλλα 125 εκατ. σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, το υπουργείο σημειώνει ότι παρά την τήρηση των προαναφερθεισών δεσμεύσεων, οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν την αναστολή της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων.

naftemporiki.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκκληση του υπουργείου στους φαρμακοποιούς για τις κινητοποιήσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news