facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Λαγκάρντ: Πήρα το μάθημά μου

Τη λύπη της φέρεται να εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για τον τρόπο που παρουσιάστηκαν από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης οι δηλώσεις της για την Ελλάδα και οι συγκρίσεις με τα παιδιά στον Νίγηρα.

Σύμφωμα με πληροφορίες, η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, απολογήθηκε για τα σχόλια που έκανε για την Ελλάδα, σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα Guardian αλλά και για τον αντίκτυπο που είχαν στη γενικότερη εικόνα του διεθνούς οργανισμού.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ.Λαγκάρντ φέρεται να είπε ότι "πήρε ένα μάθημα" από το λάθος της και επανέλαβε ότι "αντιλαμβάνεται και σέβεται απολύτως τις θυσίες που κάνουν οι Ελληνες".
Από πλευράς του ΔΝΤ δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση γύρω από το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι η κ.Λαγκάρντ είχε υποχρεωθεί να εκδώσει διορθωτική δήλωση μετά το σάλο που προκάλεσαν τα σχόλιά της για την Ελλάδα.

ethnos.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Πήρα το μάθημά μου"

Η συνδρομή της ΕΕ στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης

Τα κράτη- μέλη στέλνουν εμπειρογνώμονες και εξοπλισμό για βοήθεια στους συνοριοφύλακες

Στη συνδρομή ευρωπαϊκών κρατών στις προσπάθειες της Ελλάδας για τον έλεγχο των ελληνοτουρκικών συνόρων, σχετικά με την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης EUobserver.com.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δανική προεδρία της ΕΕ απέστειλε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα τέλη Απριλίου, εσωτερικό έγγραφο με το οποίο περιγράφει τον τρόπο συμμετοχής των κρατών- μελών στην επιχείρηση «Ποσειδών», η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα της Frontex. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, που ξεκίνησε στις αρχές του 2011, ουσιαστικά συγκεντρώνει συνοριοφύλακες από τα 23 κράτη- μέλη καθώς και από τις χώρες που βρίσκονται εντός της ζώνης Σέγκεν. Τα κράτη- μέλη στέλνουν εμπειρογνώμονες και εξοπλισμό για να παράσχουν βοήθεια στους Έλληνες συνοριοφύλακες, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε ευρύτερο επίπεδο, με συντονιστή την Frontex. Η προμήθεια σκύλων περιπολίας, φορητών θερμικών συστημάτων, ελικοπτέρων, οχημάτων εδάφους, συστημάτων νυχτερινής παρατήρησης είναι μέρος του εξοπλισμού που παρέχεται.

Όπως αναφέρεται στο EUobserver.com, τον προηγούμενο χρόνο, η Βουλγαρία έστειλε στην Ελλάδα 69 εμπειρογνώμονες για επίβλεψη και έλεγχο των συνόρων, συνοδούς σκύλων επίβλεψης και έχουν επιπλέον τοποθετηθεί επτά Βούλγαροι εμπειρογνώμονες στο διεθνές κέντρο συντονισμού στην Αλεξανδρούπολη, 40 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Επίσης, οι Βούλγαροι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, παρείχαν 14 φορητά και τέσσερα θερμικά συστήματα, 16 οχήματα παντός εδάφους και τέσσερις σκύλους.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι, το 2012, οι Βούλγαροι χαλάρωσαν την επίβλεψη των συνόρων αλλά έχουν αυξήσει τον αριθμό των σκύλων και των φορητών θερμικών συστημάτων. Στην Αλεξανδρούπολη, έχουν σταλεί 29 οχήματα περιπολίας, δέκα χειροκίνητες θερμικές κάμερες και δέκα εμπειρογνώμονες.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη συνδρομή των υπολοίπων κρατών- μελών. Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία έχει αποστείλει δέκα αξιωματικούς, που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και συμφώνησε, μέσα στο 2012, να αυξήσει αυτό τον αριθμό και να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές.

Η Πολωνία συνέβαλε με την αποστολή 25 συνοριοφυλάκων, δυο εκπαιδευμένων σκύλων, ενός ελικοπτέρου, έξι οχημάτων και είναι πρόθυμη να συμβάλει περαιτέρω εάν χρειαστεί. Η Αυστρία έστειλε 48 συνοριοφύλακες, καθώς και ένα όχημα εξοπλισμένο με κάμερα κοντινού υπερύθρου (infrared-camera). Η Σλοβενία αυτοεξαιρέθηκε από την αποστολή λόγω οικονομικής στενότητας και η Φινλανδία δεν συμμετέχει, επειδή δεν επιθυμεί συνεργασία με την Ελλάδα, παρόλο που συμμετέχει σε αποστολή της Frontex.

H Frontex δηλώνει ότι η περιοχή των συνόρων ελέγχεται. Παρά ταύτα, οι μετανάστες ακόμα επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Frontex, το ποσοστό ανίχνευσης μεταναστών φθάνει στο 90%. Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, αν και τα σύνορα φυλάσσονται, αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι οι λόγοι για τους οποίους εξακολουθεί να καταφθάνει σ' αυτά ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η συνδρομή της ΕΕ στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης"

Τα 27 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές

Στον Άρειο Πάγο έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Διαβάστε αναλυτικά όλους τους συνδυασμούς που στις ερχόμενες εκλογές διεκδικούν την ψήφο μας.


Συνολικά κατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής 27 κόμματα, συνδυασμοί κομμάτων και μεμονωμένοι.
Το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ελέγξει τη νομιμότητα των δηλώσεων τους και θα προβεί στην ανακήρυξή τους.


Τα 27 κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων που υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογές είναι
  1. Νέα Δημοκρατία (Α. Σαμαράς)
  2. Σύριζα Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (Αλ.Τσίπρας)
  3. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) (Ευ. Βενιζέλος)
  4. Ανεξάρτητοι Έλληνες (Π. Καμμένος)
  5. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Αλ. Παπαρήγα)
  6. Δημοκρατική Αριστερά (Φ. Κουβέλης)
  7. Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος)
  8. Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα Χαρίζω Χρέη Σώζω Ζωές Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος ΠΑ.Ε.Κ.Ε. (Μ. Τζαλαζίδης)
  9. Λευκό (Κων. Ντάλιος)
  10. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (21μελής Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή)
  11. ΚΕΑΝ Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Ιπποκράτης Σαββούρας)
  12. Ε.Λ.Κ.Σ.Ι. Ελληνικό-Λευκό-Κίνημα-Σημερινής-Ιδεολογίας (Ελ. Δανιηλίδης)
  13. Κοινωνία Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια (Μιχ. Ηλιάδης)
  14. Π.Α.Μ.Ε. στο Γ.Ε.Σ.Ε.ΕΠ. (Θεοδ. Κυραγιάννης)
  15. Κίνημα Δεν Πληρώνω (Βασ. Παπαδόπουλος
  16. Ένωση Κεντρώων (Βασ. Λεβέντης)
  17. «Παναθηναϊκό Κίνημα» (ΠΑΝ.ΚΙ.) (Γ. Μπέτσικος)
  18. Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλλιγιάννης)
  19. Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Διοικ. Επιτροπή πρ. Ραφ.-Ανδρ. Παππάς)
  20. Οικολόγοι Πράσινοι (6μελής εκτελεστική επιτροπή)
  21. Εθνική Ελπίδα (Γ. Παπαδόπουλος)
  22. Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης)
  23. Ελλην. Ε.Σ. (Ελλήνων Ελευθέρων Συνένωση),(Δ.Μιχάκης)
  24. «Δημοβούλιο Πολιτών»-Ελληνική Συμπολιτεία με ('Αμεση) Δημοκρατία στην Πράξη (Γ. Κόκκας) (συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων)
  25.  «Δημιουργία, ξανά» (συνασπισμός των κομμάτων Δημιουργία Ξανά, Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία) (Γλ.-Αβ. Τζήμερος-Σ. Μάνος-Γρ. Βαλλιανάτος)
  26.  ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ - Εκλογική Συνεργασία (συνασπισμός) (4μελής διοικούσα επιτροπή)
  27. Τυραννομάχοι (Αθ. Δασκαλόπουλος) (μεμονωμένος υποψήφιος)
Τέλος, σήμερα, δήλωση συμμετοχής υπέβαλλαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι εκπρόσωποι των εξής κομμάτων: Περιφερειακή Αστική ανάπτυξη (μεμονωμένος υποψήφιος) (Νικ. Κολίτσης) και Νέο Κόμμα Σωτηρίας Χριστιανική Δημοκρατία (Αλκ. Στοΐλης).


Διαβάστε Περισσότερα » "Τα 27 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές"

Η ονοματολογία και πάλι στο προσκήνιο στα Σκόπια

Μία πρόταση που φέρεται να κατέθεσε στους Σκοπιανούς το 2005 ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας, στη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι,

Συγκεκριμένα το έγγραφο, που, σύμφωνα με τον Τσερβενκόφσκι, παρέδωσε ο Νίμιτς στον τότε πρωθυπουργό Βλάντο Μπούτσκοφσκι, προτεινόταν η ονομασία «Република Македонија» (στα σλαβικά Ρεπούμπλικα Μακεντόνια) για τρία χρόνια και στη συνέχεια επαναφορά της συνταγματικής ονομασίας «Republic of Macedonia», ουσιαστικά της σημερινής συνταγματικής ονομασίας.

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έτυχε τελικά αποδοχής από τα Σκόπια, επειδή την είχε απορρίψει η ηγεσία του αντιπολιτευόμενου τότε VMRO-DPMNE, του σημερινού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρόταση «Republika Makedonija-Skopje», που είχε προτείνει ο Νίμιτς στην Ελλάδα και είχε αποδεχτεί ως βάση διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση Καραμανλή το 2005. Στο ίδιο «πακέτο» συμπεριλαμβανόταν και η διάταξη, πως «καμία χώρα ή περιοχή δεν θα μπορεί στο εξής να χρησιμοποιεί διεθνώς τον όρο "MACEDONIA" ή "MAKEDONIJA"».

Τις τελευταίες μέρες στα Σκόπια, και μετά την αρνητική εξέλιξη στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ που επανέλαβε πως η χώρα θα γίνει μέλος της συμμαχίας μόλις επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά την κατάσταση και να προχωρήσει σε μία συμβιβαστική λύση.

Στο πλαίσιο αυτό επανήλθε η πρόταση για «Βόρεια Μακεδονία» χωρίς όμως να αλλάζει η ονομασία («Μακεδονική/ο) για τις ονομασίες του «έθνους» και της «γλώσσας».

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ονοματολογία και πάλι στο προσκήνιο στα Σκόπια"

«Στοπ» από το ΣτΕ σε περαιτέρω δόμηση ακινήτων με κλειστούς ημιυπαίθριους

Δεν θα εκδίδεται νέα οικοδομική άδεια

Εφόσον υπάρχει σε ακίνητο υπέρβαση, δηλαδή αυθαίρετο κτίσμα, όπως είναι το «κλείσιμο» ημιυπαίθριων χώρων, δεν μπορεί από τους ιδιοκτήτες να ζητηθεί, αλλά ούτε και να εκδοθεί από την αρμόδια πολεοδομία, νέα οικοδομική άδεια για την κατασκευή επιπλέον τετραγωνικών μέτρων στο ίδιο ακίνητο.

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ. αριθμόν 1971/2012 απόφασή της, θέτοντας περιορισμούς στην περαιτέρω δόμηση ακινήτων που περιλαμβάνουν κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έκρινε τον «πυρήνα» της συνταγματικότητας ή μη του νέου νόμου 3843/2010 για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς δεν κρίθηκε αναγκαίο, λόγω των ζητημάτων που τέθηκαν προς συζήτηση με τη σχετική αίτηση.

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Στοπ» από το ΣτΕ σε περαιτέρω δόμηση ακινήτων με κλειστούς ημιυπαίθριους"

«Το μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση»

«Φτιάξτε κράτος δικαίου. Επεξεργαστείτε προγράμματα. Λιτότητα αλλά και ανάπτυξη. Το μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση, μπορεί μόνο να βελτιωθεί. Αν οι Έλληνες ψηφίσουν κόμματα που αμφισβητούν τις υπογραφές δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Αυτά τα μηνύματα στέλνει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ζοζέφ Ντολ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στον Γιώργο Κουβαρά για τη web tv του ΑΜΠΕ.

Σχετικά με τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, ο κ. Ντολ τόνισε:
«Μπορούμε να βρούμε λύσεις, με διαπραγματεύσεις, συζητήσεις. Αλλά δεν μπορούμε να θέσουμε σε αμφισβήτηση τις υπογραφές, τη βοήθεια του ΔΝΤ και τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε πρόεδρε, έχουμε μια διαφορετική κατάσταση στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης μετά τις εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα, και έναν διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων. Από τις εκλογές στην Ελλάδα προκύπτει ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν πλέον τα μέτρα λιτότητας. Τελικά, τα μέτρα λιτότητας μπορεί να είναι η λύση για να βγούμε από την κρίση; Τι πιστεύετε;

ΖΟΖΕΦ ΝΤΟΛ: Ακούστε, έτσι ή αλλιώς η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχισθεί έτσι. Γιατί εγώ έχω ένα άλλο πρόβλημα: μέσα στους κόλπους της Ομάδας μου (σ.σ ΕΛΚ) όλες οι ανατολικές χώρες λένε ότι η αλληλεγγύη υπάρχει μόνο για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι και εμείς πήραμε μέτρα, όπως η Λεττονία και άλλες χώρες, που εφαρμόσαμε μέτρα λιτότητας, και βγήκαμε μόνες από την κρίση.

Με το να συνεχίσουμε να βάζουμε χρήματα δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας. Θα πρέπει, λοιπόν, να ληφθούν και μέτρα λιτότητας και μέτρα για την ανάπτυξη.
Και έχουμε διαθέσιμα δισεκατομμύρια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Για να λύσουμε τα προβλήματα των επιχειρήσεων, εγώ ο ίδιος είχα επαφές με το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο και αγροτικές Ενώσεις και τον ΣΕΒ, για να υπάρξουν προγράμματα. Περιμένω αυτά τα προγράμματα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κράτος στην Ελλάδα, χρειάζονται προγράμματα για να βγει από την κρίση. Διαφορετικά δεν μπορεί να βγει μόνο με λιτότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα επιμείνει η Ευρώπη σε μία από τις Αρχές της όπως η αλληλεγγύη, βλέποντας ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, ότι υπάρχει μια ανθρωπιστική κρίση;

ΖΟΖΕΦ ΝΤΟΛ: Συμφωνώ. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι όμως σε μία μόνο κατεύθυνση.
Δεν μπορούμε να ζητάμε από αυτούς που πληρώνουν να πληρώνουν συνεχώς περισσότερα και να μην λύνεται τίποτα. Αυτό δεν είναι πλέον δυνατόν. Χρειάζεται τώρα ένα κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Χρειάζεται να κρατάνε βιβλία, να αποδίδεται ο ΦΠΑ. Θα πρέπει να λειτουργεί σαν ένα αληθινό κράτος. Λέω την αλήθεια στους Έλληνες. Και δεν είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν που είναι υπεύθυνοι. Αυτό είναι αλήθεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενόψει των εκλογών πιστεύετε ότι είναι «σπέκουλα» αυτό που λέγεται ότι υπάρχουν σενάρια να βγει η Ελλάδα από το ευρώ; ΖΟΖΕΦ ΝΤΟΛ: Όχι, η Ελλάδα θα διαλέξει δημοκρατικά την τύχη της.

Αν η Ελλάδα δώσει στα δημοκρατικά κόμματα μια πλειοψηφία για να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το πλάνο μας για να βγει η χώρα σε έναν, ενάμιση χρόνο από την κατάσταση που βρίσκεται, ή διαφορετικά θα ψηφίσει για τα κόμματα που λένε ότι δεν θα σεβασθούν τις υπογραφές και τις συμφωνίες. Οι Έλληνες θα αποφασίσουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι πραγματοποιήσιμο αυτό που διεκδικούν κόμματα, η Αριστερά, να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;

ΖΟΖΕΦ ΝΤΟΛ: Μπορούμε να βρούμε λύσεις, με διαπραγματεύσεις, συζητήσεις. Αλλά δεν μπορούμε να θέσουμε σε αμφισβήτηση τις υπογραφές και τη βοήθεια του ΔΝΤ και τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι αδύνατον. Αν αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα που ωθούν τους Έλληνες στα άκρα έχουν δικές τους λύσεις, αλλά δεν θα έχουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση»"

Εντοπίστηκε κινητό στην κατοχή του Άκη μέσα στο κελί

Μέγα θέμα προκύπτει από το γεγονός πώς ένα κινητό τηλέφωνο εντοπίστηκε στην κατοχή του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Την ώρα που οι αποκαλύψεις για το όργιο σπατάλης εκείνου και της συζύγου του, Βίκυς Σταμάτη συνεχίζονται με τη μορφή χιονοστιβάδας και να προκαλούν το κοινό αίσθημα, ήρθε και αυτή η είδηση εντοπισμού του κινητού τηλεφώνου για να ξεσπάσει πραγματικό σκάνδαλο για το πώς έφτασε στα χέρια του κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται η κατοχή και χρήση κινητού τηλεφώνου από κρατουμένους στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος όμως δεν είναι… όποιος κι όποιος κρατούμενος.

Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να πιστεύει ο ίδιος, αφού στην κατοχή του εντοπίστηκε κινητό τηλέφωνο, το μεσημέρι της Τρίτης.

Το τηλέφωνο εντοπίστηκε στην κατοχή του πρώην υπουργού ύστερα από έλεγχο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και κατασχέθηκε. Έπειτα από αυτό το περιστατικό θα κινηθούν οι διαδικασίες ώστε ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός να περάσει από έλεγχο στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκε κινητό στην κατοχή του Άκη μέσα στο κελί"

«Καμία χαλάρωση στην αστυνόμευση του κέντρου»

Αντιδράσεις του Λευτέρη Οικονόμου σε δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων

Την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη ότι η αστυνόμευση στο κέντρο έχει χαλαρώσει.

«Δεν υπάρχει καμία χαλάρωση. Εμείς ενεργούμε. Ενεργούμε με σχέδιο. Σίγουρα όμως τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, ενόψει των εκλογών, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι έχει στενή συνεργασία με το δήμαρχο και μίλησε για τα κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών.

«Υπάρχουν όμως κάποιες πολιτικές, σε σχέση με την κατασκευή των Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας για τους παράνομα διαμένοντες στη χώρα μας αλλοδαπούς, που είναι λογικό, αυτές οι πολιτικές, να μην μπορούν να προωθηθούν στο βαθμό που απαιτείται, από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση»

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα προβλήματα στο κέντρο δεν είναι μόνο αστυνομικά, αλλά απαιτείται μια ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπισή τους.

«Το καλό μπορεί πάντα να γίνει καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, όμως τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας δεν είναι απλώς αστυνομικά. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη πολιτική. Πρωτίστως, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της παράνομης παραμονής των αλλοδαπών στη χώρα. Είναι μείζον θέμα οι χώροι φιλοξενίας, για μακρά παραμονή των αλλοδαπών, κατεπείγουσα η ανάγκη, να προχωρήσουν και είναι ένα από τα θέματα, τα οποία η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, κατά την προσωπική μου άποψη, θα πρέπει να προχωρήσει με πολύ έντονους ρυθμούς» είπε.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμία χαλάρωση στην αστυνόμευση του κέντρου»"

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης "Περιμένουμε μεγάλο σεισμό..."!

Θέμα χρόνου θεωρεί ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης την εκδήλωση ενός σεισμού με επιπτώσεις στην Ελλάδα. Ο κ. Τσελέντης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

«Είναι θέμα χρόνου να βιώσουμε ένα σεισμό με επιπτώσεις στον Ελλαδικό χώρο και αυτό γιατί η αντισεισμική θωράκιση της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει επιλεγεί ως μη επιλέξιμη δαπάνη, με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και τους παρατρεχάμενους, οι οποίοι νομιμοποιούν τα αυθαίρετα που δεν έχουν κανέναν αντισεισμικό έλεγχο. Πρόκειται για παγίδες θανάτου συν τα εκατοντάδες, χιλιάδες σχολεία και δημόσια κτήρια που είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους», λέει χαρακτηριστικά.

"Να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς"
"Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς, αφού διαμένουμε σε μία σεισμογενή περιοχή. Δεν είμαστε Αφρική, ζούμε στην Ελλάδα» λέει κατ' επανάληψη για να συμπληρώσει: «Ασφαλής και ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Στο ζήτημα των σεισμών, η ενημέρωση είναι το κυριότερο και αποτελεσματικότερο όπλο προστασίας. Οι Ιάπωνες κατάφεραν και ενσωμάτωσαν στην καθημερινότητά τους την πολιτική προστασία από τους σεισμούς».

Η ομάδα Τσελέντη

Είναι άλλωστε γνωστό πως η ομάδα του, το Σεισμολογικό Εργαστήριο της Πάτρας θα υπολειτουργούσε, ενώ οι σεισμογράφοι του δεν θα είχαν καν εγκατασταθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Δυτικής Ελλάδος, πραγματοποιώντας σημαντικές έρευνες για το σεισμολογικό πεδίο της περιοχής, αν δεν υπήρχε η προσωπική επιμέλειά τους. Αναξιοποίητα τα επιτεύγματα Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Πολιτεία δεν έχει αξιοποιήσει καν τα επιτεύγματα της ομάδας Τσελέντη.

Όπως το σύστημα άμεσης ειδοποίησης, για επικείμενο μεγάλο σεισμό. Μέσα σε 40 - 50 δευτερόλεπτα - χρόνο αρκετό για να τρέξει κανείς σε ασφαλές μέρος και να σωθεί! Αν μάλιστα το επίκεντρο είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά, τότε εξασφαλίζεται περισσότερος χρόνος, καθώς η διαφορά άφιξης των κυμάτων είναι περίπου ένα δευτερόλεπτο, για κάθε χιλιόμετρο που διατρέχουν. Η ομάδα Τσελέντη, εκτός από την παρακολούθηση της σεισμικότητας της Δυτικής Ελλάδος, είχε προχωρήσει και σε άλλες πρακτικές εφαρμογές, των μελετών της όπως η κατασκευή αντισεισμικής βαλβίδας, που ενεργοποιείται και κλείνει διακόπτες αερίου, νερού, ρεύματος κλπ. Κατασκεύασε επίσης τον πρώτο ελληνικό σεισμογράφο!
Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόσφατα και ο σεισμολόγος Π. Βαρώτσος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του πως η Πολιτεία δεν επιχορηγεί με το ποσό των 8000 ευρώ ανά μηχάνημα τη μελέτη καταγραφής σεισμών. Κι αυτό για να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες.


Η σεισμική έξαρση στην Ελλάδα

Θεωρείται πως η χώρα μας αυτή την περίοδο και γενικότερα από τον Φεβρουάριο, βρίσκεται σε έντονη σεισμική διέγερση. Αρχικά μπορούμε να σταθούμε στον σεισμό των 5,1R στον Άγιο Όρος, τον Φεβρουάριο, ο οποίος... ως και σήμερα 3 μήνες μετά καταφέρνει και επηρεάζει με μικρές μετασεισμικές δονήσεις την περιοχή της Χαλκιδικής.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός που σημειώθηκε είχε μέγεθος 5,0 R, στις αρχές Μαρτίου. Ένα ρήγμα λοιπόν που αποτελεί φόβο...για εκδήλωση μεγάλου σεισμού είναι αυτό της Ανατολίας, το οποίο ξεκινάει από τα βάθη της ανατολικής Τουρκίας και καταλήγει νότια των 3 ποδιών της Χαλκιδικής.Έντονη ανησυχία προκάλεσαν πριν λίγους μήνες οι σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στον Πατραϊκό κόλπο και ταρακούνησαν την Πάτρα, την Ναύπακτο και γενικότερα την δυτική και νότια Στερεά Ελλάδα, καθώς και την βόρεια Πελοπόννησο.

Προβληματισμό επίσης προκάλεσε το μικρό εστιακό βάθος των σεισμών που ήταν πολύ μικρό. Ένα ακόμη γεγονός που προβλημάτισε πρόσφατα αρκετούς Έλληνες, ήταν οι φήμες ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης ξαναξυπνάει. Όντως γεωλόγοι και σεισμολόγοι συμφώνησαν ότι κάτι δεν πάει καλά στο ηφαίστειο, εγκατέστησαν ειδικά μηχανήματα και τελικά κατάφεραν να καταλάβουν ότι ναι μεν η λάβα του ηφαιστείου ανεβαίνει, ωστόσο δεν εξέφραζε μεγάλη ανησυχία το γεγονός. Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή ανάμεσα της Σαντορίνης και της Κρήτης που κούνησαν αρκετά τα 2 αυτά νησιά.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης "Περιμένουμε μεγάλο σεισμό..."!"

ΝΔ: Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή

Εκρηκτική και επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση στο χώρο της Υγείας η ΝΔ μετά τη συνάντηση κλιμακίου του κόμματος με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Γεράσιμος Γιακουμάτος και Νίκος Νικολόπουλος καθώς και ο πρώην υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

«Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την ανθρώπινη ζωή αλλά πάνω από όλα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια εκατομμυρίων ασφαλισμένων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Αναφορά γίνεται και στα χρέη του ΕΟΠΥΥ τα οποία έχουν προκαλέσει προβλήματα σε φαρμακεία, νοσοκομεία, προμηθευτές, ασφαλισμένους.

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή"

Τεράστιες καταστροφές από τη χαλαζόπτωση του διημέρου

«Ο ΕΛΓΑ είναι οικονομικά έτοιμος και οργανωτικά επαρκής για τις απαιτούμενες αποζημιώσεις»

Σε εγρήγορση βρίσκεται το τμήμα ενισχύσεων και αποζημιώσεων του οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), αφού οι βροχοπτώσεις και η έντονη χαλαζόπτωση στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, προκάλεσε ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες.

Όπως τόνισε στο ΑΜΠΕ η διευθύντρια του τμήματος Ήρα Σούλιου μεγάλης έκτασης φαίνεται ότι είναι οι ζημιές στη Θεσσαλία και μικρότερης έντασης και σποραδικές στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση ακόμα και σήμερα στον ΕΛΓΑ γίνεται καταγραφή των ζημιών και πιο σαφή εικόνα, για το μέγεθός τους αναμένεται αύριο, όπως τόνισε η ίδια. Η κ. Σούλιου, πρόσθεσε μάλιστα ότι το έργο του ΕΛΓΑ αναμένεται να είναι «δύσκολο», με δεδομένο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα.

Τα χωράφια με βαμβάκι, όπως επισημάνθηκε στο ΑΜΠΕ έχουν πλημμυρίσει, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα υπαίθρια κηπευτικά. Στο μεταξύ, τις πλημμυρισμένες περιοχές στο βόρειο Έβρο, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρης Γιαννακίδης και σημείωσε πως η κατάσταση των αγροτών είναι άσχημη. Ωστόσο, θέλοντας να τους καθησυχάσει, τους δήλωσε χαρακτηριστικά, «οι αγρότες θα αποζημιωθούν».

Σε κάθε περίπτωση θέλησε να διαβεβαιώσει και μέσω του ΑΜΠΕ τους Έλληνες αγρότες, που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, ότι ο ΕΛΓΑ είναι οικονομικά έτοιμος και οργανωτικά επαρκής, να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια τους παραγωγούς που πράγματι ζημιώθηκαν. Προς την κατεύθυνση αυτή, καλούνται οι ζημιωθέντες να υποβάλουν το συντομότερο δυνατό τις σχετικές δηλώσεις στους κατά τόπους ανταποκριτές του οργανισμού.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τεράστιες καταστροφές από τη χαλαζόπτωση του διημέρου"

Διπλάσια γραφειοκρατία έχει η Ελλάδα σε σύγκριση με την Ε.Ε.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου, αναφορικά με τον χρόνο που απαιτείται για την εξαγωγή ενός προϊόντος από την χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Φινλανδός Επίτροπος σημειώνει πως, αν και το κόστος της γραφειοκρατίας είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε όρους ΑΕΠ, είναι ενδεικτικό ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 20 ημέρες για την εξαγωγή προϊόντων από την Ελλάδα, σε σύγκριση με 10 ημέρες κατά μέσο όρο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο κ. Παπανικολάου, ο κ. Ρεν, υπογράμμισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι αρκετά πολύπλοκο, πράγμα που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ελληνικής διοίκησης και της οικονομίας. «Έχουν συσσωρευτεί πολλοί νόμοι, κανονισμοί και τυπικές διαδικασίες που έχουν διαμορφώσει τη σημερινή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης της χώρας και τον τρόπο άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε ότι «οι εξαγωγές αποτελούν κρίσιμο τομέα στον οποίο η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί προκειμένου να ξεπεράσει τα σημερινά οικονομικά της αδιέξοδα. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα κράτος εξωστρεφές, με λιγότερη γραφειοκρατία, φιλικό στην επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικό και καινοτόμο. Σε αυτήν την ξεκάθαρη θέση αναμένουμε την τοποθέτηση των υπολοίπων κομμάτων».

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλάσια γραφειοκρατία έχει η Ελλάδα σε σύγκριση με την Ε.Ε."

Να συνεχίσουν οι ασθενείς να πληρώνουν τα φάρμακά τους

Στην αυριανή γενική συνέλευση θα αποφασίσουν οι φαρμακοποιοί

«Να συνεχίσουν οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα», αναφέρει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος. «Βέβαια», όπως ξεκαθαρίσει «αυτή είναι μία πρόταση που θα αναφερθεί στην αυριανή γενική συνέλευση που έχουμε και εκεί θα αποφασιστεί ποιο θα είναι το μέλλον».

Για την ώρα πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, οι ασθενείς που πηγαίνουν στα φαρμακεία και πληρώνουν από τις 23 Μαΐου το ακριβές ποσό των φαρμάκων, το οποίο θα προμηθευτούν αργότερα από τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν τους έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. «Μας χρωστάνε πάρα πολλά λεφτά και κανείς δεν ξέρει πότε θα μας ξεχρεώσουν. Υπάρχουν και ασθενείς που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν αλλά κατανοούν τον αγώνα μας», επισημαίνει.

Για να καταλήξει ότι: «Βέβαια υπάρχουν και ασθενείς με πολύ σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι, δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τα φάρμακά τους αλλά δεν έρχονται σε εμάς. Άλλωστε, εμείς έχουμε τραγικές ελλείψεις σε όλα τα φάρμακα».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Να συνεχίσουν οι ασθενείς να πληρώνουν τα φάρμακά τους"

Έφερναν λαθραία όπλα από την Αλβανία

Ένα μικρό οπλοστάσιο προσπάθησαν να περάσουν παράνομα από την πατρίδα τους στο ελληνικό έδαφος δυο Αλβανοί, που πέρασαν πεζή τα σύνορα από κάποιο αφύλακτο μονοπάτι. Όμως, εντοπίστηκαν από συνοριοφύλακες και ο ένας από αυτούς συνελήφθη μετά από καταδίωξη.

Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή στη θέα των αστυνομικών που τους εντόπισαν να κινούνται στη Κεστρίνης του δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας. Ο ένας εκμεταλλεύτηκε το σκοτάδι και την πυκνή βλάστηση και κατάφερε να ξεφύγει, όμως ο 46χρονος συνεργός του συνελήφθη και σε μία σακούλα που είχε μαζί του βρέθηκαν τρία πιστόλια και 14 φυσίγγια διαμετρήματος των 8 mm, ένα κινητό με τρεις κάρτες sim και 120 ευρώ.

Ο Αλβανός αποκάλυψε τα στοιχεία ταυτότητας του 42χρονου που διέφυγε και οι άνδρες της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας συνεχίζουν την έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ οι αστυνομικοί διερευνούν για ποιο σκοπό έφεραν τα λαθραία όπλα και πού επρόκειτο να τα χρησιμοποιήσουν.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφερναν λαθραία όπλα από την Αλβανία"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λ. Κωνσταντινουπόλεως λόγω έργων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν στον παράδρομο της Λ. Κωνσταντινουπόλεως, στο Δήμο Αθηναίων, από 29-5-2012 έως και 30-6-2012, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, λόγω εργασιών εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου.

Οι ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

Α΄ ΦΑΣΗ: Πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στο μεταξύ των οδών Γεφυρέων και Ορφέως τμήμα του.

Κατά τη διακοπή αυτή η διεξαγωγή της κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται από τον παράδρομο της Λ. Κων-πόλεως, δεξιά στην οδό Φρεαρίων, αριστερά στην οδό Βασιλείου του Μεγάλου, αριστερά στην οδό Αχνιαδών, δεξιά στον παράδρομο της Λ. Κων-πόλεως και συνέχεια κανονικά.

Κατά τη διακοπή αυτή η διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ορφέως θα πραγματοποιείται από το εναπομένον πλάτος του οδοστρώματος.

Β΄ ΦΑΣΗ: Πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στο μεταξύ των οδών Ορφέως και Ελασιδών τμήμα του.

Κατά τη διακοπή αυτή η διεξαγωγή της κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται από τον παράδρομο της Λ. Κων-πόλεως, δεξιά στην οδό Ορφέως, αριστερά στις οδούς Ελασιδών ή Δεκελέων, δεξιά στον παράδρομο της Λ. Κων-πόλεως και συνέχεια κανονικά.

Κατά τη διακοπή αυτή η διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ορφέως θα πραγματοποιείται από το εναπομένον πλάτος του οδοστρώματος.

Γ΄ ΦΑΣΗ: Πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στο μεταξύ των οδών Ελασιδών και Περσεφόνης τμήμα του.

Kατά τη διακοπή αυτή η διεξαγωγή της κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται από τον παράδρομο της Λ. Κων-πόλεως, δεξιά στην οδό Ζαγρέως, αριστερά στην οδό Δεκελέων, δεξιά στον παράδρομο της Λ. Κων-πόλεως και συνέχεια κανονικά.

Στις 16 και 17-6-2012 δε θα πραγματοποιηθούν εργασίες και το οδόστρωμα θα αποδοθεί στην κυκλοφορία.

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λ. Κωνσταντινουπόλεως λόγω έργων"

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Πεσματζόγλου την Τετάρτη

Λόγω διεξαγωγής εκδήλωσης με την επωνυμία «Τρέχουμε για τα Μνημεία, Ακολουθώντας τις παλιές γραμμές του Τραμ, 4η Πολιτιστική Ποδηλατοδιαδρομή», θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σήμερα Τετάρτη 30/5/2012 από τις 17.30 έως το τέλος της εκδήλωσης, καθ΄ όλο το μήκος της οδού Πεσμαζόγλου, περιοχής Δήμου Αθηναίων.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στην παραπάνω οδό και κατά την ώρα διεξαγωγής της εκδήλωσης και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Πεσματζόγλου την Τετάρτη"

"Είμαστε όλοι Εβραίοι" - Η απάντηση της Monde στην Χρυσή Αυγή

Την αφύπνιση των λαών της Ευρώπης μπροστά στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων επιδιώκουν ευρωπαίοι διανοούμενοι και πολιτικοί, με ανοικτή επιστολή που δημοσιεύει η εφημερίδα Le Monde.

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής δίνει το έναυσμα και με το γεγονός της δικής της επίδοσης στις εκλογές της 6ης Μαϊου ξεκινάει το κείμενο με τίτλο : "Η ενωμένη Ευρώπη είναι ένα όνειρο, η λιτότητα και η απόρριψη της μετανάστευσης ένας εφιάλτης".

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

"Η Χρυσή Αυγή - με το έμβλημα της εμπνευσμένο από την σβάστικα - έχει ως σημεία αναφοράς της την αντισημιτική και ρατσιστική ιδεολογία της βίας κατά των μεταναστών, των απειλών κατά δημοσιογράφων και είναι κληρονόμος της ιδεολογίας του γερμανικού ναζισμού που οδήγησε την Ευρώπη και τον κόσμο στο χάος και την αιματοχυσία" .

"Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που βιώνει την αναβίωση της ναζιστικής ιδεολογίας. Στη Λετονία, φέτος, για πρώτη φορά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε την ετήσια παρέλαση των βετεράνων Waffen SS, παρά την έντονη κριτική που προκάλεσε. Στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα FPÖ έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Στην Ουγγαρία, η "Ουγγρική Φρουρά"- απόγονος της πολιτοφυλακής του κόμματος των τοξοϊδών σταυρών που άλλοτε οργάνωσε τον αφανισμό των Εβραίων και των Τσιγγάνων, σήμερα τρομοκρατεί εβραϊκούς πληθυσμούς και προκαλεί βίαιες και θανατηφόρες επιθέσεις εναντίων των Ρομά".

"Η αναβίωση αυτή έγινε δυνατή με τη συστηματική επίθεση από τα ακροδεξιά κόμματα της ιδέας της συλλογικότητας, στρατηγική που υιοθετήθηκε κατά το πρότυπο του "Κόμματος για την Ελευθερία" του Γκερτ Βίλντερ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην Ολλανδία. Ο πυρήνας αυτής της στρατηγικής είναι να κρύψει τη ρητορική για τις ανισότητες των φυλών πίσω από την πολιτιστική μάσκα της ‘καταπολέμησης του εξισλαμισμού της Ευρώπης' ".

Η οικονομική και κοινωνική κρίση ευνοεί την αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων και το φόβο της πτώσης της Γηραιάς Ηπείρου και σ'αυτό το πλαίσιο η στρατηγική έχει αποδειχθεί ανησυχητικά αποτελεσματική, συνεχίζει η επιστολή. Επίσης, οδήγησε στην απενοχοποίηση των ακροδεξιών κομμάτων και τους επέτρεψε να γίνουν μέλη κυβερνητικών συνασπισμών, συνεισφέροντας στην καλλιέργεια της αντίληψης ότι τα αντισημιτικά και ρατσιστικά σχόλια είναι κοινότοπα μέσα στην Ευρώπη. Τώρα αυτή η ακροδεξιά, όπως η Χρυσή Αυγή, μπορεί στο εξής, με εκλογική επιτυχία, να έχει ένα ανοιχτό βήμα στη ρητορική του μίσους.

"Αντιμέτωποι με αυτή την τρομακτική κατάσταση που εκφράζεται άλλωστε και από την εκλογή των Νεοναζί βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο - επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας: "Είμαστε όλοι Έλληνες Εβραίοι!". Αρνούμαστε ότι στην Ελλάδα, ή αλλού στην Ευρώπη, οι Εβραίοι, μετανάστες, μουσουλμάνοι, Ρομά ή μαύροι μπορεί να φοβούνται για τη ζωή τους, για αυτό που είναι".

"Καλούμε όλους τους πολίτες, τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, την κοινωνία των πολιτών, τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες για την καταπολέμηση της άκρας δεξιάς, δίνοντας ζωή στο ευρωπαϊκό όνειρο. Το ευρωπαϊκό αυτό όνειρο για το οποίο δεσμευόμαστε, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι χτίστηκε πάνω στα ερείπια του ναζισμού και της μνήμης του Ολοκαυτώματος. Είναι το όνειρό μας μια ηπείρου απαλλαγμένης από το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Πρόκειται για το σχέδιο μιας κοινωνίας χτισμένης στην κοινή συμβίωση, πέρα από τα εθνικά σύνορα".

"Αλλά για να ενσαρκωθεί εκ νέου αυτό το όνειρο είναι επείγον να τεθεί τέρμα σε δύο δόγματα. Πρώτον, το δόγμα της λιτότητας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τρομερές κοινωνικές τραγωδίες, δημιουργώντας τις συνθήκες που εξηγούν την επιτυχία των λαϊκίστικων κομμάτων και το οποίο παγιδεύει το μέλλον της ευρωπαϊκής νεολαίας στην αποπληρωμή του χρέους, σαν να πρέπει να θυσιαστούν ολόκληρες γενιές στο βωμό της αέναης λιτότητας.

"Δεύτερον, πρέπει να αντικρουστεί το δόγμα του "ευρωπαϊκού φρουρίου", που ευνοεί την εξάπλωση της αντιμεταναστευτικής ρητορικής και κλείνει τα σύνορα της Ευρώπης, τη στιγμή που η Ευρώπη έχει ανάγκη τη μετανάστευση για να διατηρήσει το θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής ταυτότητας: το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας".

"Είναι πλέον σημαντικό για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ανανεώσουν την επιδίωξη για τη δημοκρατία, την κοινωνική πρόοδο και την προώθηση της ισότητας ανάμεσα στα άτομα και ως προς τους πολίτες που - ακόμη περισσότερο σε περιόδους κρίσης - είναι ο στόχος της φυλετικής και κοινωνικής βίας".

"Εάν και η έννοια της Ευρώπης έχει συχνά επικριθεί, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να εργαστούμε προς μια ισχυρότερη Ευρώπη, πιο γρήγορα, πιο δυναμικά και να δώσουμε πνοή στο ευρωπαϊκό όνειρο. Εάν δεν είμαστε σε θέση να ενσαρκώσουμε το ευρωπαϊκό όραμα, είμαστε καταδικασμένοι στον ίδιο εφιάλτη, στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη".

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » ""Είμαστε όλοι Εβραίοι" - Η απάντηση της Monde στην Χρυσή Αυγή"

ΕΣΕΕ:Θετική απάντηση στην πρόταση της ΓΣΕΕ

Να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι κοινωνικοί εταίροι, λέει η ΕΣΕΕ

Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να καθίσουν επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου και να συνεννοηθούν για το μέλλον 3 εκατομμυρίων εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε γίνει στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη Παρασκευή.

Η ΕΣΕΕ απάντησε θετικά στην πρόταση της ΓΣΕΕ για άμεση επανασύσταση και επαναλειτουργία των δυο θεσμικών εθνικών επιτροπών απασχόλησης και κοινωνικής εργασίας.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, «για την ΕΣΕΕ, ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος διευθέτησης των εργασιακών διαφορών. Γι' αυτό δεν καταγγείλαμε, ούτε εγκαταλείψαμε ποτέ την προσπάθεια υπογραφής μιας νέας Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στο εμπόριο. Δεν είναι σωστό από την μια να συζητάς με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και από την άλλη να καταγγέλλεις τη σύμβαση. Καθιστούμε σαφές ότι δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός Συνδέσμου που αποφάσισε να το πράξει, γιατί μας ενδιαφέρει τι κάνουμε εμείς και όχι τι κάνουν οι άλλοι. Άλλωστε, μέχρι σήμερα έχουμε τουλάχιστον 23 διαφορετικές καταγγελίες κλαδικών καθώς και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων, ενώ άλλες 10 είναι στον αέρα, 3 υπό προθεσμία και βεβαίως 43 έχουν ήδη λήξει.

Απαντάμε θετικά στην πρόταση της ΓΣΕΕ για άμεση επανασύσταση και επαναλειτουργία των δυο θεσμικών εθνικών επιτροπών απασχόλησης και κοινωνικής εργασίας. Πιστεύουμε, όμως, ότι η ευθύνη του κοινωνικού διαλόγου ανήκει στους Κοινωνικούς Εταίρους και είναι υποχρέωση όλων μας να ανταποκρινόμαστε σε κάθε τυπική ή άτυπη, επίσημη ή ανεπίσημη και θεσμική εκπροσώπηση. Αυτός είναι ο ρόλος που πρέπει να εκπληρώσουμε ως Κοινωνικοί Εταίροι και μάλιστα θα πρέπει να συμφωνήσουμε να συναντιόμαστε τουλάχιστον μια φορά το μήνα, είτε υπάρχουν προβλήματα είτε όχι.

Οφείλουμε, τέλος, να σοβαρευτούμε όλοι, να σταματήσουμε να στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου και να σεβαστούμε αυτούς που εκπροσωπούμε, γιατί η εντύπωση που τους δίνουμε είναι αυτή μιας αμφισβητούμενης ικανότητας διαχείρισης της κρίσιμης κατάστασης. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τον χαρτοπόλεμο των επιστολών και των δηλώσεων και ας καθίσουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου να συνεννοηθούμε για το μέλλον 3 εκατομμυρίων εργοδοτών και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Σε μία περίοδο πολιτικής αδυναμίας ανάληψης ευθυνών, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας και της εργασίας πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος που ζούμε και ότι μπορούμε επίσης να υποδείξουμε τον τρόπο επίλυσής του.»

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΕΕ:Θετική απάντηση στην πρόταση της ΓΣΕΕ"

Αναβάλλεται η διακοπή του αναλογικού σήματος στον Υμηττό

Η προγραμματισμένη διακοπή του αναλογικού σήματος της τηλεόρασης στον Υμηττό μετατίθεται για τις 20 Ιουλίου για τα κανάλια της Digea και στις 13 Αυγούστου για την ΕΡΤ.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής ψηφιακής μετάβασης στο υπουργείο Μεταφορών, οι εκπρόσωποι της Digea, της ΕΡΤ και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου συμφώνησαν στη «χρυσή» τομή.

Η ΕΡΤ εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων διατηρεί την αναλογική μετάδοση των κρατικών καναλιών από τον Υμηττό μέχρι και τις 13 Αυγούστου. Τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια αντιθέτως, σβήνουν στο αναλογικό τους σήμα από το Υμηττό στις 20 Ιουλίου, στις 3.00 τα ξημερώματα.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβάλλεται η διακοπή του αναλογικού σήματος στον Υμηττό"

«Εάλω η Πόλις …»

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα και τους Έλληνες εποχή, ο απανταχού Ελληνισμός θυμάται  την 559η θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453


Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 7 Απριλίου ως τις 29 Μαϊου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.

Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα οι εσωτερικές έριδες των Παλαιολόγων, παρόλο που επανέκτησαν την Κωνσταντινούπολη, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Ήδη από το 1354 με την κατάληψη της Αδριανούπολης από τους Οθωμανούς, το Βυζάντιο, κυκλωμένο πλέον εδαφικά, ήταν φόρου υποτελής στον Οθωμανό σουλτάνο.

Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα. Το γεγονός της πτώσης της «θεοφυλάκτου Πόλεως», άφησε βαθιά ίχνη στις πηγές της εποχής.

Απόρροια της Άλωσης ήταν η συνέχιση της εδαφικής προώθησης των Τούρκων. Κατά τα τέλη του 17ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειό της, απειλώντας την Βιέννη. Πολλές φορές η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, χρησιμοποιείται από τους ιστορικούς ως γεγονός που σηματοδοτεί το τέλους του Μεσαίωνα και την έναρξη της Αναγέννησης.

Δείτε το αφιέρωμα του National Geographic για τα γεγονότα της Άλωσης.



Διαβάστε Περισσότερα » "«Εάλω η Πόλις …»"

Λειτουργία στην Αγια Σοφιά το 1919..Ένα άγνωστο ντοκουμέντο.Βίντεο

Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο για την εκπλήρωση του πιο μεγάλου Ελληνικού ονείρου...
Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία, από τον ηρωικό παπά - Λευτέρη Νουφράκη.

Σίγουρα οι περισσότεροι Νεοέλληνες το αγνοούμε.
Το όνομα του λιονταρόψυχου Κρητικού δε λέει τίποτε στο νου και στην καρδιά μας.
Κι όμως αυτός ο απλός παπάς από τις Αλώνες Ρεθύμνου σήκωσε πάνω στους ώμους του και ζωντάνεψε, έστω και για λίγο, ένα από τα πιο επικά, πιο ιερά, πιο άγια όνειρα του Γένους.

Όσο κι αν έψαξα δε βρήκα πουθενά τίποτε που να θυμίζει στους Νεοέλληνες τον ηρωικό παπά και την παράτολμη ηρωική πράξη του.
Δεν υπάρχει καμία προτομή του στο χωριό του, στην πόλη του Ρεθύμνου, στον περίβολο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης ή σε κάποια πλατεία της πρωτεύουσας της Ελλάδας.
Κανένας δρόμος, έστω και ο πιο ασήμαντος, δε φέρει το επικό όνομά του.
Καμία αναφορά δε γίνεται στη ζωή και στη δράση του στα πλαίσια της τοπικής ή της εθνικής μας ιστορίας.
Τίποτε απ' όλα δεν έχει γίνει! Όχι γι αυτόν.

Αυτός το χρέος του το έκαμε χωρίς να αποβλέπει σε κανενός είδους ανταπόδοση. Αλλά για μας, για μας που έχουμε ανάγκη από τέτοια ηρωικά πρότυπα, από ισχυρά στηρίγματα, για να, μπορέσουμε να κρατήσουμε και να διασώσουμε ό,τι είναι δυνατόν από την ταυτότητά μας, από τα ιδανικά του γένους μας, από την ίδια την ψυχή μας.

Σήμερα μάλιστα που φριχτή "νέα τάξη" πραγμάτων καταδυναστεύει και απειλεί τη ζωή μας, σήμερα που κινδυνεύουμε να χάσουμε την ταυτότητά μας μέσα στο μεγάλο χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, που λέγεται "Ευρωπαϊκή Ένωση", σήμερα που οι Λουδοβίκοι της διεθνούς σκηνής και πραγματικότητας δεν κρατάνε πια ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα, αλλά "υπερασπίζονται" τα ανθρώπινα δικαιώματα όπου, όποτε και αν τους συμφέρει και τα καταπατούν βάναυσα και ανεπαίσχυντα, όταν η υπεράσπισή τους έρχεται σε αντίθεση με τις επιδιώξεις τους, είναι ανάγκη επιτακτική να προβάλλονται εθνικές μορφές σαν τον παπα-Λευτέρη Νουφράκη και παράτολμες ηρωικές πράξεις σαν τη Λειτουργία που τέλεσε στην Αγια-Σοφιά το Γενάρη του 1919.

Είναι ανάγκη αυτές οι μορφές να υψώνονται ως σύμβολα γνήσιου και άδολου πατριωτισμού, αληθινού αγώνα κι αυτοθυσίας.
Γιατί τότε και μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αντέξουμε ως Έθνος στις συμπληγάδες της σύγχρονης ζοφερής "νέας αταξίας" που επικρατεί στη διεθνή σκηνή χωρίς να σέβεται τίποτε καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου, καθετί που είναι αντίθετο με τα συμφέροντά της και τις επιδιώξεις της.

Τότε σίγουρα θα εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε και να αγωνιζόμαστε με ηρωισμό και αυτοθυσία για την αλληλεγγύη, τη συναδέλφωση και την ειρηνική συμβίωση όλων ανεξαιρέτως των λαών της γης, γιατί όλοι έχουν αναμφισβήτητα τα ίδια δικαιώματα στη ζωή και στην απολαβή των αγαθών, τα οποία τόσο πλούσια σκόρπισε σ' αυτή τη γη το χέρι του Δημιουργού.

Δείτε την εκπληκτική ιστορία στο βίντεο




Διαβάστε Περισσότερα » "Λειτουργία στην Αγια Σοφιά το 1919..Ένα άγνωστο ντοκουμέντο.Βίντεο"

Τον αναζητούσαν 15 ολόκληρα χρόνια!

Τον συνέλαβαν στην Κακαβιά

Και τι δεν είχε κάνει σε βάρος ανθρώπων ένας Αλβανός σωματέμπορος, μέλος της ιταλικής Μαφίας, που οι αρχές της γειτονικής χώρας καταζητούσαν διεθνώς επί μιάμιση δεκαετία! Πίστεψε, όμως, ότι θα μπορούσε να μπαινοβγαίνει ελεύθερα στην ταραγμένη σύγχρονη Ελλάδα και εκεί την έπαθε!

Οι αστυνομικοί του τμήματος Κακαβιάς Ιωαννίνων που έκαναν έλεγχο στο Σημείο Ελέγχου Διαβατηρίων, διαπίστωσαν ότι σε βάρος του 45χρονου αλλοδαπού είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ιταλικές δικαστικές αρχές και του φόρεσαν χειροπέδες για να θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων που θα το κάνει εκτελεστό και θα διατάξει την έκδοσή του.

Ο 45χρονος Αλβανός καταζητούνταν για εγκλήματα που είχε διαπράξει σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας από το 1997! Εκτός από την διακεκριμένη μορφή συνομωσίας που αφορά τη συνεργασία του με τη Μαφία, κατηγορείται ακόμη για σωματεμπορία, διακίνηση ναρκωτικών, διακεκριμένη περίπτωση εκβιασμού και απόπειρα εξαπάτησης εγκύων!

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον αναζητούσαν 15 ολόκληρα χρόνια!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news