facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Διάτρητη η ηλεκτρονική υποδομή του Δημοσίου

Επιτρέπει την πρόσβαση μη εγγεγραμμένων χρηστών

Διάτρητο είναι μεγάλο μέρος της ηλεκτρονικής υποδομής του Δημοσίου, καθώς επιτρέπει την πρόσβαση μη εγγεγραμμένων χρηστών σε υπηρεσίες και εφαρμογές και τους δίνει την δυνατότητα να συλλέγουν στοιχεία, αλλά και να παραχαράσσουν δημόσια έγγραφα.

Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΠΣ και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών Ιστοσελίδες και εφαρμογές υπουργείων, φορέων, οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου λόγω αβλεψιών και ελλιπούς εποπτείας παρουσιάζουν μεγάλα κενά ασφαλείας και παρότι θεωρητικά παρέχουν περιορισμένη ή διαβαθμισμένη πρόσβαση στους χρήστες τους, τελικά είναι ανοικτές σε όλους όσους έχουν στοιχειώδεις γνώσεις πληροφορικής και ειδικά στους θηρευτές δημοσίων έγγραφων τύπου Wikileaks.

Η μη τυποποίηση της διαδικασίας κατασκευής ιστοσελίδων για το Δημόσιο, η χρησιμοποίηση διαφορετικών τεχνολογιών και η αδυναμία των στελεχών των εκάστοτε φορέων να παρακολουθήσουν και να αξιολογήσουν το έργο των επιχειρήσεων που αναλάμβαναν την δημιουργία των ιστοτόπων έχουν επιφέρει ρήγματα ασφάλειας στην ηλεκτρονική υποδομή του Δημοσίου.

Είναι ενδεικτικό ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις αρκεί η πληκτρολόγηση των λέξεων test, demo ή admin στα πεδία Όνομα Χρήστη (Username) και Κωδικός (Password) για να εισέλθει κάποιος τρίτος στην εσωτερική υποδομή (διαβαθμισμένη) των ιστοσελίδων δημόσιων φορέων και να «ξεκλειδώσει» το περιεχόμενο τους αποκτώντας πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα.

Οι τρύπες αυτές στην υποδομή των ιστοσελίδων δημόσιων -και μη- φορέων οφείλονται σε δύο λόγους. Στην προχειρότητα και στην έλλειψη γνώσης. Αποτελεί συνήθεια για όσους κατασκευάζουν σελίδες στο internet να δημιουργούν test account (δοκιμαστικούς λογαριασμούς) για να διαπιστώσουν την ορθή λειτουργία της υποδομής που αναπτύσσουν, στο σκέλος της εγγραφής χρηστών.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι δοκιμαστικοί χρήστες (Username: test και Password : test) δεν διαγράφονται από την βάση του συστήματος, δίνοντας διαρκή πρόσβαση σε όσους γνωρίζουν το μεγάλο αυτό κενό ασφαλείας. Οι δε δημόσιοι υπάλληλοι που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των ηλεκτρονικών πυλών και υπηρεσιών δεν διαθέτουν στις περισσότερες περιπτώσεις την εμπειρία ώστε να ελέγξουν την συγκεκριμένη «λεπτομέρεια».

Με τον πιο πάνω τρόπο οποιοσδήποτε γνωρίζει την τρωτότητα του συστήματος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα του Δημοσίου, αλλά και να παρέμβει σε αυτά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο διαχειριστής του συστήματος δεν μπορεί να αντιληφθεί πως π.χ. η εγγραφή ενός ονόματος ή η προσθήκη μιας δαπάνης έχει καταχωρηθεί από χρήστη με test account.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάτρητη η ηλεκτρονική υποδομή του Δημοσίου"

Ευθείες απειλές της Άγκυρας κατά Λευκωσίας

Ευθείες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, όσον αφορά τη δεύτερη φάση ερευνών για υδρογονάνθρακες στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, εξαπέλυσε χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Άγκυρα ανεβάζει την ένταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο προβάλλοντας ταυτόχρονα τις διεκδικήσεις της στην περιοχή. Η χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σε σημαντικό βαθμό ερμηνεύει τη δημοσιοποίηση, προ είκοσι ημερών, της απόφασης του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου να παραχωρήσει άδειες ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ).
Περιοχές για τις οποίες παραχωρήθηκε άδεια στην ΤΡΑΟ επικαλύπτουν οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.

«Ισα δικαιώματα»

Τώρα, η Αγκυρα επανέρχεται και, αφού κάνει λόγο για «ίσα και αδιάσπαστα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων στις φυσικές πηγές του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του νησιού, αναφέρεται σε μονόπλευρα βήματα από ελληνοκυπριακής πλευράς, που θα δημιουργήσουν κλίμα έντασης και για τα οποία θα αρχίσει να λαμβάνει «κάθε είδους μέτρα». Προειδοποιεί, δε, ότι «οι θαλάσσιοι τομείς που αναφέρονται στον δήθεν διαγωνισμό που ξεκίνησε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της “νότιας Κύπρου” στο ένα μέρος δυτικά του νησιού συμπίπτουν με τον τομέα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η Τουρκία, όπως έχει ανακοινώσει και παλαιότερα, δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα μέσα σε αυτούς τους τομείς». Η ανακοίνωση συνεχίζει στο ίδιο ύφος, με την αναφορά ότι «ένα μεγάλο μέρος στη νότια πλευρά των θαλάσσιων περιοχών που αναφέρονται στον εν λόγω διαγωνισμό συμπίπτουν με τις εκτάσεις για τις οποίες η ΤΔΒΚ έδωσε άδεια στην ΤΡΑΟ».

Διατυπώνεται ακολούθως ευθεία προειδοποίηση, αν όχι απειλή, προς τις εταιρείες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό -και είναι από τις μεγαλύτερες διεθνώς- ότι αν πραγματοποιήσουν δραστηριότητες στους τομείς αυτούς, θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ΤΔΒΚ και την ΤΡΑΟ και «θα προκύψουν ανεπιθύμητες εντάσεις στο θέμα αυτό».

Την προειδοποίηση ακολουθεί η απειλή ότι «η Τουρκία, στην προκειμένη περίπτωση, όπως έχει ανακοινώσει και παλαιότερα, με την ευθύνη της Μητέρας Πατρίδας και της εγγυήτριας χώρας, θα παράσχει κάθε είδους υποστήριξη στην ΤΔΒΚ». Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί τις ενδιαφερόμενες χώρες και εταιρείες «να συμπεριφερθούν με σύνεση και να μη δραστηριοποιηθούν στους θαλάσσιους τομείς για τους οποίους υπάρχει διαφωνία από πλευράς κυπριακού θέματος και να αποσυρθούν από τον εν λόγω διαγωνισμό».

Στην αντίθετη περίπτωση, «η κατάσταση θα οδηγήσει στην παρουσία έντασης στην περιοχή και η ευθύνη θα είναι των εν λόγω εταιρειών». Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η παλαιότερη απειλή της Τουρκίας ότι όποιες εταιρείες συμμετέχουν σε έρευνες στην Κύπρο δεν πρόκειται να πάρουν στο μέλλον δουλειές στην Τουρκία. Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι η Άγκυρα, δια της διπλωματικής οδού, έχει κοινοποιήσει τις θέσεις της σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες. Τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης και η Κύπρια ομόλογός του, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες.

skai.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευθείες απειλές της Άγκυρας κατά Λευκωσίας"

o άρθρο 156 του Συντάγματος καθίζει στο σκαμνί όσους κομματικούς εκβίασαν βουλευτές για να ψηφίσουν υπέρ του Μνημονίου


Πολίτης από τον Ωρωπό, ξεκινά μια απίστευτη διαδικασία που μπορεί να αποβεί μοιραία για όσα κομματικά στελέχη ή Αρχηγούς κομμάτων εκβίασαν την θετική ψήφο των βουλευτών τους!! 
Η περίφημη κομματική πειθαρχεία που οδήγησε τα δύο κόμματα
σε απειλές κατά των Βουλευτών τους να ψηφίσουν υπέρ του Μνημονίου, αποτελεί μια «φυσιολογική πολιτική κίνηση» όπως μας έμαθαν τα δύο κόμματα εξουσίας, ή αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ κατά πολιτικών σωμάτων και της ίδιας της Κυβέρνησης που διώκεται ποινικά και επισείει ποινή κάθειρξης ΔΕΚΑ ετών.

Το ζήτημα αυτό δεν είχε τεθεί ποτέ κι από κανέναν, μέχρι την
ημέρα που ένας «ατίθασος» πολίτης, έψαξε το άρθρο 157 του Ελληνικού Συντάγματος, και κίνησε μια διαδικασία, που όμοιά της δύσκολα θα αντιμετωπίσει κάποιο κόμμα στο μέλλον!

Πρόκειται για τον κ. Παντελή Γιαμαρέλλο, γνωστό από την
περιβόητη πλέον μήνυση του ιατρού Αντωνίου κατά των βουλευτών που ψήφισαν «ναι» στο μνημόνιο, με την κατηγορίας της «εσχάτης προδοσίας»!

Αυτή τη φορά ο δραστήριος κύριος Γιαμαρέλλος, ξετρυπώνει ένα
από τα πλέον άγνωστα άρθρα του Συντάγματος και φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση, τις γραμματείες πολιτικού σχεδιασμού, των δύο πάλαι ποτέ «μεγάλων κομμάτων».

Η δική μας εκτίμηση, και διαβάζοντας προσεκτικά την αλληλογραφία του κ.Γιαμαρέλλου με την Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων κ.Μωραίτη, είναι ότι με δεδομένο ότι στα άρθρα του Συντάγματος γίνεται η εξής αναφορά: «Όποιος με βία ή με απειλή βίας επιβάλλει στη Βουλή ή την Κυβέρνηση ή σε μέλος τους την εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών» και ο νομοθέτης δεν εξαιρεί από αυτήν την πράξη τα κόμματα, τότε , στην περίπτωση των κομματικών απειλών κατά βουλευτών που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το μνημόνιο , υπάρχει θέμα Συνταγματικής τάξης και θα πρέπει όσοι βουλευτές δήλωσαν ότι εκβιάστηκαν από τους κομματικούς μηχανισμούς, να αποτελέσουν μέρος μιας δικαστικής διερεύνησης, η οποία αν ξεκινήσει, κάποιοι κομματάρχες θα βρεθούν σε πολύ , μα πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Χωρίς να προβούμε –προς το παρόν- σε άλλες προσωπικές εκτιμήσεις,
και με δεδομένο ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της υπηρεσίας της Βουλής, η απάντηση που είναι υποχρεωμένη να δώσει στο αίτημα του κ.Γιαμαρέλλου, σας παραθέτουμε ολόκληρη την αλληλογραφία, έτσι όπως αυτή κατατέθηκε στη Βουλή και την νομοτεχνική της τεκμηρίωση, με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουμε στο
θέμα πολύ σύντομα:

"Αγαπητή κυρία Μωραϊτη,

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας την 9η Μαϊου 2012 παρακαλώ όπως λάβετε αυτή την ηλεκτρονική επιστολή διαμαρτυρίας μαζί με την παράκλησή μου απάντηση επί του θέματος που αναφέρω και καταγγέλων και για διόρθωση ενημερωτικού σχολίου όπως έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και το οποίο μπορεί να λειτουργήσει παραπλανητικά σε όσους το αναγιγνώσκουν.

Πιο συγκεκριμένα:

Στον πιό κάτω επίσημο διαδικτυακό τόπο της Ελληνικής Βουλής:
http://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes
και στην τελευταία παράγραφο της σελίδας αυτής αναφέρεται συγκεκριμένα και όσον αφορά την «κατά συνείδηση ψήφο» των Βουλευτών ότι:

«Οι Βουλευτές αντιπροσωπεύουν το έθνος και ψηφίζουν κατά συνείδηση (άρθρα 51 παρ. 2 και 60 Σ.). Τούτο σημαίνει ότι δεν οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με τις υποδείξεις των εκλογέων τους ούτε εκπροσωπούν την περιφέρεια στην οποία εκλέγονται.»

Αυτή η ερμηνεία όμως είναι εξαιρετικά περιοριστική και μπορεί επίσης να χαρακτηρισθεί από εσφαλμένη έως και παραπλανητική.

Πιό συγκεκριμένα εκτός από τα οριζόμενα από το άρθρο 51 παρ.2 και το το άρθρο 60 του Ελληνικού Συντάγματος που αναφέρονται στο σχόλιο ασχολούνται με αυτό το θέμα και σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα και πιό συγκεκριμένα τα άρθρα 157 παρ.1 και 158 παρ.1 τα οποία μάλιστα και ρητά αναφέρουν:

Ι. Εγκλήματα κατά Πολιτικών σωμάτων και της Κυβέρνησης

Άρθρο 157

Βία κατά πολιτικού σώματος ή της Κυβέρνησης

1.      Όποιος με βία ή με απειλή βίας επιβάλλει στη Βουλή ή την Κυβέρνηση ή σε μέλος τους την εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη στρέφεται κατά αρχηγού αναγνωρισμένου κατά τον κανονισμό της Βουλής πολιτικού κόμματος.

Άρθρο 158

Νόθευση εκλογής ή ψηφοφορίας

1.      Όποιος με οποιοδήποτε τρόπο με πρόθεση προκαλεί την παραγωγή μη γνήσιου αποτελέσματος σε εκλογή ή ψηφοφορία που διενεργείται από τη Βουλή ή κάποια επιτροπή της, ή όποιος νοθεύει το γνήσιο αποτέλεσμα της εκλογής ή της ψηφοφορίας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
2.      Ο υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις αυτές σε εκλογή ή ψηφοφορία που διενεργείται από νομαρχιακό, δημοτικό, ή κοινοτικό συμβούλιο ή άλλο συμβούλιο τοπικής αυτοδιοίκησης ή κάποια επιτροπή τους τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.
3.      Το δικαστήριο μπορεί μαζί με τις ποινές αυτές να επιβάλει και στέρηση των αξιωμάτων και των θέσεων του άρθρου 63 αριθμ. 1.


Οπως λοιπόν είναι σαφές και πρόδηλο οι συντάκτες τόσο του Συντάγματος όσο και του Ποινικού Κώδικα ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρουν συγκεκριμένο περιορισμό για την ιδιότητα του φυσικού προσώπου ή της ομάδας φυσικών προσώπων τα οποία μπορεί να προσπαθήσουν να παράξουν «μη γνήσιο αποτέλεσμα σε εκλογή ή ψηφοφορία» ή να νοθεύουν «το γνήσιο αποτέλεσμα της εκλογής ή της ψηφοφορίας»(άρθρο 158 του Π.Κ.) με την χρήση «βίας ή απειλής βίας» «στην Βουλή ή την Κυβέρνηση ή μέλος τους» (άρθρο 157 του Π.Κ.). Να επιστήσουμε την προσοχή σας στο ότι στην «βία ή απειλή βίας» κατά τον συντάκτη του Νόμου γενικότερα συμπεριλαμβάνεται και ο ψυχολογικός εκβιασμός και κάθε μορφή έκφρασης εκβιασμού φραστική ή και με πράξεις.

Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι το σχόλιο το οποίο έχει αναρτηθεί στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων και το οποίο αναφέρει ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ότι οι Βουλευτές «δεν οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με τις υποδείξεις των εκλογέων τους ούτε εκπροσωπούν την περιφέρεια στην οποία εκλέγονται» είναι εσφαλμένο και πρόδηλα ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟ έως και παραπλανητικό. Και αυτό γιατί ο αναγνώστης διαβάζοντας το σχόλιο αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι μόνον ο απλός Ελληνας πολίτης και ψηφοφόρος που αποτελεί και μέλος της εκλογικής περιφέρειας του Βουλευτή απαγορεύεται να επιρρεάζει την συνείδηση και τις αποφάσεις του Βουλευτή του. Αυτό όμως είναι περιοριστικό και παραπλανητικό καθώς ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να αναφέρεται στο σχόλιο αυτό ότι οι Βουλευτές «δεν οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με τις υποδείξεις τού αρχηγού του κόμματος ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή άλλου σώματος ατόμων στο οποίο ανήκουν, στις υποδείξεις των εκλογέων τους ούτε εκπροσωπούν την περιφέρεια στην οποία εκλέγονται.» Και αυτό γιατί ΠΟΥΘΕΝΑ στο Ελληνικό Σύνταγμα ή στον Ποινικό Κώδικα ή στον Κανονισμό της Βουλής δεν επιτρέπεται επιβολή αποφάσεως επί των Βουλευτών από αρχηγό κόμματος ή από απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κόμματος ή από άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ομάδα ατόμων.

Ειναι πρόδηλο και σαφές ότι οι αρχηγοί κομμάτων που στο παρελθόν αλλά και ακόμη συνεχίζουν την τακτική της «κομματικής Πειθαρχίας» πράττουν αυτό ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ και μόνον γιατί γνωρίζουν ότι καλύπτονται από τις διατάξεις περί Βουλευτικής Ασυλίας και τις διατάξεις του νόμου «περί ευθύνης Υπουργών» (άρθρο 62 Συντάγματος και Ν. 3126/2003 αρθρο 1)

Παρακαλώ για την διαβίβαση αυτού του ηλεκτρονικού μηνύματος και προς την Νομική υπηρεσία του Ελληνικού Κοινοβουλίου για ενημέρωσή της και απάντησή της στα θέματα τα οποία δια της ηλεκτρονικής αυτής επιστολής εγείρω και πιό συγκεκριμένα:
1.      Την γνωμοδότησή της επί της νομιμότητας ή μη της λεγόμενης «κομματικής πειθαρχίας» δηλαδή της επιβολής διαφορετικής απόψεως από αυτήν που κατά συνείδηση έχει Βουλευτής ως αποτέλεσμα του με οποιοδήποτε τρόπο εξαναγκασμού του σε κάτι τέτοιο, όπως π.χ. της απειλής διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή από το κόμμα με το οποίο εξελέγη Βουλευτής. Σας υπενθυμίζω ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχουμε ΓΡΑΠΤΗ καταγγελία Βουλευτή ότι εδέχθη πιέσεις να αλλάξει την ψήφο του και τελικά τούτο και έπραξε. Περισσότερες πληροφορίες, όνομα του Βουλευτή και αντίγραφο της ανοικτής επιστολής του που βεβαιώνουν την παράνομη αυτή πράξη μπορώ ανά πάσα στιγμή να παρουσιάσω ως στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία είτε της Βουλής των Ελλήνων είτε της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
2.      Παρακαλώ για την άμεση διόρθωση του σχετικού σχολίου στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων εάν φυσικά η υπηρεσία σας γνωμοδοτήσει υπέρ της ορθότητας των ισχυρισμών και των στοιχείων που δια της παρούσης παραθέτω.

Παρακαλώ για την ενημέρωσή μου με απαντητικό ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μου pantg@otenet.gr για τον αριθμό πρωτοκόλλου που λαμβάνει η ηλεκτρονική αυτή επιστολή μου όπως και την ρητή αναφορά του χρονικού ορίου μέσα στο οποίο πρέπει να διεκπεραιωθεί η σχετική υπόθεση και να λάβω απάντηση σας σχετικά με αυτήν και τις ενέργειες τις οποίες ζητώ εκ μέρους της υπηρεσίας σας (όπως αναφέρεται και στο άρθρο 4, παρ. 6, σελιδα 6 της άτυπης κωδικοποίησης των σχετικών Νόμων, Εγκυκλίων και διατάξεων του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης & Αποκέντρωσης με αρ. Πρωτ/λου ΔΙΣΚΠΟ/Φ.17/ΟΙΚ/13097/11.4.2004)

Παρακαλώ επίσης για την απάντησή σας εντός του χρονικού ορίου των 50 ημερολογιακών ημερών όπως αυτό ορίζεται από τις διατάξεις του Ν.2690/1999 αρ. 2 , Ν.1943/1991 αρ.5, Ν3240/2004 αρ. 11 και Ν.3242/2004 αρ. 5 & 7

Με τιμή
Παντελής Γιαμαρέλλος
19015 Ωρωπός
ΑΤΤΙΚΗ
"


tolimeri.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα » "o άρθρο 156 του Συντάγματος καθίζει στο σκαμνί όσους κομματικούς εκβίασαν βουλευτές για να ψηφίσουν υπέρ του Μνημονίου"

Πρόκληση Νταβούτογλου: «Αισθάνομαι Μακεδόνας»

Συμπαράσταση στην Τουρκία έχουν βρει το τελευταίο διάστημα τα Σκόπια.

Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μια προκλητική επίθεση φιλίας προς τα Σκόπια, δήλωσε: «δεν είμαι μόνο μεγάλος και ειλικρινής φίλος της Μακεδονίας, αλλά επίσης αισθάνομαι Μακεδόνας», ενώ διαβεβαίωσε ότι η φιλία των δύο χωρών θα συνεχιστεί για πάντα.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στο Σικάγο, παρόντος του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σλαβομακεδονική ομογενειακή οργάνωση απένειμε βραβείο στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι λαμβάνει το βραβείο εξ ονόματος 75 εκατομμυρίων Τούρκων φίλων των Σκοπίων και δεσμεύτηκε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ και το δικαίωμα επιλογής του λαού της χώρας οπουδήποτε στον κόσμο.

Επίσης, υποστήριξε ότι τα Σκόπια θα πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό τους όνομα, το οποίο θα χρησιμοποιεί η Τουρκία.

Συνάντηση Ιβάνοφ-Γκιουλ

Νωρίτερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, είχε συνάντηση, στο Σικάγο, με τον ομόλογο του της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τρόπους με τους οποίους η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας θα μπορούσε να αντικατοπτριστεί στα τελικά Συμπεράσματα της Συνόδου, αναφορικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Ο Γκιουλ υποσχέθηκε ότι τα Σκόπια μπορούν να υπολογίζουν στην ανεπιφύλακτη στήριξη της Τουρκίας, η οποία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να τα βοηθήσει.

newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση Νταβούτογλου: «Αισθάνομαι Μακεδόνας»"

ΕΕΤΤ: Να γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση οπτικών ινών παντού

Σχέδιο της ρυθμιστικής αρχής για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων υψηλών ταχυτήτων

Μελέτη οπτικής δικτύωσης για κάθε νέα οικοδομική άδεια προτείνει η ΕΕΤΤ

Να καταστεί υποχρεωτική η εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών σε όλες τις υποδομές και τα κτίρια που κατασκευάζονται ή επισκευάζονται στην χώρα, προκειμένου να αποκτήσει γρήγορα η Ελλάδα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων πρότεινε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κ. Λ. Κανέλλος, μιλώντας στο συνέδριο "Infocom Green".

Ο κ. Κανέλλος πρότεινε το μέτρο να εφαρμοστεί σε όλα τα δίκτυα υποδομών της Ελλάδας, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, οι σιδηρόδρομοι και τα ενεργειακά δίκτυα, καθώς και να γίνει υποχρεωτική η μελέτη ινο-οπτικής καλωδίωσης «για την έκδοση της άδειας κάθε νέας οικοδομής που κατασκευάζεται, όπως ισχύει σήμερα για την ηλεκτρική και υδραυλική εγκατάσταση και το πιστοποιητικό ενεργειακής κατανάλωσης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, αυτό το μέτρο θα έρθει να συμπληρώσει το δίκτυο κορμού και θα πρέπει να συνδυαστεί με την δημιουργία «δικτυωμένων οικισμών», κατά το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργώντας, έτσι, ένα ενιαίο δίκτυο πρόσβασης.

«Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν σταδιακά "ψηφιακά ώριμα" κτίρια» (δηλαδή έτοιμα να υποδεχθούν το FTTH) είπε ο κ. Κανέλλος, τα οποία «θα συνδεθούν εύκολα με τα ευρυζωνικά δίκτυα που θα κατασκευαστούν, όπως συμβαίνει με τα λοιπά δίκτυα ύδρευσης ή αποχέτευσης, επιτρέποντας την άμεση διάθεση στους κατοίκους υπηρεσιών υψηλής ποιότητας».

Ο κ. Κανέλλος στάθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν, προκειμένου να αποδώσει καρπούς στην Ελλάδα η ψηφιακή οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ προέταξε την καταπολέμηση της τεχνοφοβίας και του ψηφιακού αναλφαβητισμού, την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στη λειτουργία κράτους και επιχειρήσεων και την δημιουργία σύγχρονων εργαλείων ανάπτυξης και χρηματοδότησης νέων δικτύων.

Επίσης, πρότεινε τη μείωση του κόστους δημιουργίας υποδομών μέσω της συνεπένδυσης, της συνεγκατάστασης εξοπλισμού και της κοινής χρήσης και, κυρίως, της συνεργασίας των εταιριών για την δημιουργία νέων δικτύων, μέσα από συνέργειες των παρόχων με τρίτους διαχειριστές υποδομών.

«Νύξεις» κατά ΟΤΕ για την VDSL
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της VDSL, κι επέκρινε -εμμέσως πλην σαφώς- τον ΟΤΕ, ο οποίος ανοιχτά πλέον διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση της έγκρισης των τιμών λιανικής της VDSL από την ρυθμιστική αρχή.

Ο κ. Κανέλλος σημείωσε ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να ανακοινώνει τις τιμές που θα ήθελε να ορίσει για τις υπηρεσίες που παρέχει στην αγορά, όμως, τόνισε ότι η ΕΕΤΤ δεν θα καθορίσει την λιανική της VDSL «αυθαίρετα» και σύμφωνα «με τις επιθυμίες των παρόχων».

«Ρυθμίσαμε, όπως είχαμε εξαγγείλει, τους τεχνικούς και οικονομικούς όρους παροχής του VDSL, οι επωφελείς συνέπειες της οποίας θα φανούν τους επόμενους μήνες, όταν θα αρχίσει η εμπορική διάθεσή του στην αγορά» είπε.

«Η παροχή των σχετικών υπηρεσιών θα γίνεται με όρους κοστοστρέφειας και διαφάνειας που προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο» σημείωσε και τόνισε ότι «δημιουργούμε τα κατάλληλα τεχνικά και τιμολογιακά μοντέλα ελέγχου παροχής της υπηρεσίας με βάση εγκεκριμένα και επίσημα κοστολογικά στοιχεία και μεθόδους που επιβάλλει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο».
VDSL σε 165 περιοχές της χώρας από τον ΟΤΕ έως τον Μάιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες αναμενόταν η έγκριση των τιμών λιανικής της VDSL του ΟΤΕ, έπειτα από πολλούς μήνες αναμονής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν κατέστη εφικτό, αφού η ολομέλεια της ΕΕΤΤ ζήτησε περισσότερα οικονομικά στοιχεία από τον οργανισμό, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τα στοιχεία που είχε λάβει. Έτσι, εκτιμάται ότι το ζήτημα θα λυθεί στην επόμενη ή την μεθεπόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της ρυθμιστικής αρχής, καθώς στις αρχές Ιουνίου λήγει ο περιορισμός που είχε επιβάλει στον ΟΤΕ.

tovima.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕΤΤ: Να γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση οπτικών ινών παντού"

Στο μικροσκόπιο 9 πρόσωπα που «ξέπλεναν» μίζες στην Κύπρο

Τη συνδρομή των κυπριακών αρχών για άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών ζητούν οι ανακριτές, ενώ την ίδια στιγμή οι «σημειώσεις» του πρώην υπουργού πυροδοτούν εξελίξεις με την άσκηση νέων ποινικών διώξεων


"Είκοσι μία offshore εταιρείες με έδρα στην Κύπρο φέρονται να εμπλέκονται στη διαδρομή του μαύρου πολιτικού χρήματος, το οποίο δόθηκε από τη γερμανική εταιρεία Ferrostal για τη σύμβαση των υποβρυχίων."

Στο ημερολόγιο του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και σε εννέα νέα πρόσωπα που -εκτός των ήδη κατηγορουμένων- φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος εστιάζονται οι έρευνες των ειδικών ανακριτών κ. Μαλλή και Σταυρόπουλου, που χειρίζονται την ογκωδέστατη δικογραφία για τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα TOR M1 και τα υποβρύχια.
Από αύριο αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στην πολύκροτη έρευνα, καθώς οι ανακριτές έχουν καλέσει τους συνηγόρους του πρώην υπουργού, της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη και της κόρης του Αρετής Τσοχατζοπούλου (και οι τρεις βρίσκονται προσωρινά κρατούμενοι στον Κορυδαλλό), αλλά και των υπόλοιπων συγκατηγορουμένων τους -έγκλειστων και όχι- προκειμένου να τους χορηγήσουν -όπως ορίζει ο νόμος- τα νεότερα στοιχεία από το αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έγγραφα που κατασχέθηκαν από το γραφείο του Ακη Τσοχατζόπουλου, στην οδό Κομνά Τράκα, άλλα και προσωπικές του σημειώσεις, όπως και το λεπτομερές ημερολόγιο που λέγεται ότι κρατούσε ο πρώην υπουργός, στο οποίο κατέγραφε επαφές, συνομιλίες και δραστηριότητές του.
Στο μικροσκόπιο 9 πρόσωπα που «ξέπλεναν» μίζες στην Κύπρο  Δικαστικές πηγές εκτιμούσαν ως πολύ σοβαρό το περιεχόμενο των σημειώσεων του πρώην υπουργού και δεν απέκλειαν την πιθανότητα να σηματοδοτήσει νέο γύρο εξελίξεων με την άσκηση νέων ποινικών διώξεων σε καινούργια πρόσωπα ή να κληθούν για συμπληρωματική απολογία οι ήδη κατηγορούμενοι.
Κατά τις ίδιες πηγές, στις σημειώσεις του πρώην υπουργού που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί ανακριτές είναι καταγεγραμμένες σημαντικές πληροφορίες για ηχηρά ονόματα, που έπαιξαν ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου τα προηγούμενα χρόνια, ενώ φέρεται να σκιαγραφείται πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη δράση των συνεργατών του κ. Τσοχατζόπουλου με στοιχεία τα οποία «δένουν» ακόμη περισσότερο τις υπάρχουσες κατηγορίες.
Εγγραφα που κατασχέθηκαν από το γραφείο του Ακη Τσοχατζόπουλου θα παραδοθούν - όπως ορίζει ο νόμος - στους συνηγόρους της συζύγου του Β. Σταμάτη και της κόρης του Αρετής"Εγγραφα που κατασχέθηκαν από το γραφείο του Ακη Τσοχατζόπουλου θα παραδοθούν - όπως ορίζει ο νόμος - στους συνηγόρους της συζύγου του Β. Σταμάτη και της κόρης του Αρετής"

Από τα στοιχεία αυτά, αλλά και από άλλα που αναμένεται να διαβιβαστούν στο γραφείο του κ. Μαλλή θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της ανάκρισης, όπως και το εάν θα προχωρήσουν σε νέες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων, εκτός από το νεοκλασικό παλάτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που είναι ήδη δεσμευμένο.
«Πλυντήρια»
Το άλλο... μέτωπο της έρευνας των ανακριτών αφορά -σύμφωνα με πληροφορίες- τη δράση εννέα ακόμη προσώπων, που προέκυψαν από την έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα (ξέπλυμα) και αφορούν 21 offshore εταιρείες με έδρα στην Κύπρο, που φέρονται να εμπλέκονται στη διαδρομή του μαύρου πολιτικού χρήματος το οποίο δόθηκε από τη γερμανική εταιρεία Ferrostal για τη σύμβαση των υποβρυχίων.
Πρόκειται για πέντε Ελληνες -ένας εκ των οποίων ήταν στενός συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου-, τρεις Κύπριους και μία Βρετανίδα, οι οποίοι εμφανίζονται ως εκπρόσωποι εξωχώριων εταιρειών που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της δικαστικής έρευνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη υποβληθεί από τους ανακριτές προς τις αρχές της Κύπρου αιτήματα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εννέα προσώπων, προκειμένου να φωτιστεί ο ρόλος τους στην υπόθεση των offshore εταιρειών, που φέρονται ότι λειτουργούσαν ως «πλυντήρια» για τις μίζες.
Σύμβαση Υποβρυχίων
Για κακούργημα και άλλοι 29
Από τα στοιχεία που έστειλε η Αρχή στον ανακριτή Γ. Μαλλή προκύπτει εμπλοκή των προσώπων αυτών στην υπόθεση, καθώς φέρονται να μετέχουν στα μετοχικά κεφάλαια «αμαρτωλών» offshore εταιρειών που -όπως είπαν χαρακτηριστικά στο «Εθνος της Κυριακής» δικαστικές πηγές- «αποτελούσαν το δίκτυο που είχε στηθεί στην Κύπρο, μέσω του οποίου διακινήθηκαν οι μίζες για τα υποβρύχια».
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση της σύμβασης των υποβρυχίων, εκτός από το σκέλος που αφορά την εμπλοκή του Α. Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του στην ανάκριση που διενεργούν οι ειδικοί ανακριτές κ. Μαλλής και Σταυρόπουλος, εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη το πρώτο μέρος της υπόθεσης, για το οποίο είναι ήδη κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος 29 μη πολιτικά πρόσωπα, για ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατά του Δημοσίου, απλή συνέργεια, απιστίακαθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

ethnos.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο μικροσκόπιο 9 πρόσωπα που «ξέπλεναν» μίζες στην Κύπρο"

Ευρωομολόγο προτείνει ο Ολάντ

Θα «κατεβάσει» σχετική πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Πράξη θα επιχειρήσει να κάνει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και μάλιστα άμεσα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters ο μεσιέ Ολάντ ενημέρωσε τους ηγέτες των Οκτώ ισχυρότερων οικονομικά κρατών του κόσμου, που συνεδρίασαν στις ΗΠΑ, ότι προτίθεται να «κατεβάσει» μια πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων ή για απευθείας δανεισμό των κρατών της ΕΕ από την ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από τις ΗΠΑ ότι θα προχωρήσει στην πρόταση για ευρωομόλογο στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την τόνωση της ανάπτυξης και την παροχή βοήθειας στις προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης. Μάλιστα φέρεται να τονίζει πως δεν είναι ο μόνος που θα υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής την ιδέα των ευρωομολόγων.

Το ερώτημα τώρα είναι πως θα αντιδράσει σε αυτή την πρόταση το Βερολίνο, που επιμένει να αρνείται πεισματικά κάθε τέτοια συζήτηση εδώ και μήνες. Το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος κοινοποίησε την πρόθεσή του στη συνεδρίαση των G8 αυξάνει τις πιέσεις προς την Άγκελα Μέρκελ, ενώ κρίσιμο στοιχείο θα είναι και το ποιες άλλες χώρες της ΕΕ θα υποστηρίξουν την ιδέα των ευρωομολόγων, δηλαδή θα επιλέξουν να έρθουν ανοικτά και σε ευθεία ρήξη με το Βερολίνο…

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωομολόγο προτείνει ο Ολάντ"

«Ναι» στο ντιμπέιτ με όλους, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ναι» στο ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς φαίνεται να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αποδέχεται τη διεξαγωγή τηλεμαχίας την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη συμμετοχή κάποιου κόμματος.


Νωρίτερα, σήμερα, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στον «ΒΗΜΑ 99,5» πρότεινε τη διεξαγωγή ντιμπέιτ του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μιχελάκης αναφερόμενος παράλληλα στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφισμάτος επανέλαβε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη στιγμή, πού όπως είπε, ο λαός έδωσε συγκεκριμένη εντολή για αλλαγή του Μνημονίου.

«Είναι ο ίδιος άνθρωπος που προεκλογικά με διάφορα προσχήματα τίναξε στον αέρα το debate μεταξύ των αρχηγών», σημειώνει με ανακοίνωσή της η κ. Γεννηματά και υποστήριζει ότι «η ξαφνική στροφή 180 μοιρών της ΝΔ δείχνει πολλά πράγματα». «Και τότε και τώρα» θέλει να αποφύγει «όπως ο διάβολος το λιβάνι το διάλογο μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά», τονιζει.

newpost.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ναι» στο ντιμπέιτ με όλους, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ"

Τι είδαν και... φοβήθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Γενικό Λογιστήριο

Με τη ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήρθαν αντιμέτωποι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την επισκεψή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

«Η οικονομία βρίσκεται στο όριο. Τα ταμεία αδειάζουν και αν συνεχίσετε έτσι σε λίγο καιρό οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν να πληρώνουν ούτε το...κινητό τους», ανέφεραν στέλεχη του Λογιστηρίου υποδεχόμενα τους βουλευτές της Κουμμουνδούρου, ενώ όταν οι τελευταίοι ρώτησαν για τις αντοχές του Δημοσίου σε περίπτωση καταγγελίας του Μνημονίου η απάντηση που πήραν ήταν «δεν καταλαβαίνεται ότι την επομένη θα γίνει πανζουρλισμός, κανένας δεν θα πληρώνει τίποτε, αυτόματα θα στερέψουν οι τράπεζες;»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα έσοδα του κράτους παρουσίασαν μείωση τον Απρίλιο σε σχέση με την αυξητική τάση που παρουσίαζαν το α' τρίμηνο του 2012. Η εικόνα είναι πιο αποκαρδιωτική για τον Μάιο, αφού μόνο το πρώτο δεκαήμερο τα έσοδα υστερούσαν κατά 17,5% στις εισπράξεις από ΦΠΑ και 20% στο σύνολο, προμηνύοντας μια εικόνα γενικής κατάρρευσης.

Όπως επισημάνθηκε στη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, «το Δημόσιο εισπράττει μόνο τα έσοδα που παρακρατούνται στην πηγή - Φόρος Μεισθωτών Υπηρεσιών, ειδικοί φόροι -και τους φόρους από τις λίγες συναλλαγές στην αγορά αυτοκινήτων και την κτηματαγορά» ενώ όπως φαίνεται οι πολίτες καθυστερούν την πληρωμή ΦΠΑ και άλλων υποχρεώσεων καθώς έχει δημιουργηθεί κλίμα περί επερχόμενης καταγγελίας του Μνημονίου.

Σε ερώτηση του κ. Τσακαλώτου αν το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί ένα «plan Β» για το πως θα κινηθεί το Δημόσιο σε περίπτωση που καταγγελθεί το Μνημόνιο η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» ισχυρίζεται πως η απάντηση ήταν αρνητική.

Το μόνο που υπάρχει είναι τρεις έτοιμοι πίνακες που αφορούν:

το δανειακό πρόγραμμα για τις ανάγκες του κράτους ως προς την εξυπηρέτηση τόκων και ομολόγων που λήγουν ως το 2020
την εξέλιξη εσόδων και δαπανών ως το τέλος του έτος υπό κανονικές συνθήκες, που περιορίζουν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ
την εξέλιξη εσόδων και δαπανών σε περίπτωση ακραίων συνθηκών, όπου το έλλειμμα φαίνεται να ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ και προβλέπει σοβαρά προβλήματα στις πληρωμές ήδη από τον Ιούλιο
Οι εν λόγω πίνακες παραδόθηκαν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου έκαναν εκτενή ανάλυση για την πορεία της οικονομίας σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη ρευστότητα, καθώς δεν είναι σαφές το πόσο θα αντέξουν οι τράπεζες στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες.

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι είδαν και... φοβήθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Γενικό Λογιστήριο"

SOS από την λήξη της μετενέργειας στις συμβάσεις εργασίας

Νέο ψαλίδι στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα 15% -25% αναμένεται από σήμερα που εκπνέει η περίοδος μετενέργειας για δέκα κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ( υπάλληλοι γραφείων βιομηχανίας , γεωργικών συνεταιρισμών , μεσίτες ασφαλίσεων περιοδεύοντες πωλητές , χειριστές μηχανημάτων κα ) που καλύπτουν περίπου 3000 εργαζόμενους .

Από τη μία μέρα στην άλλη οι εργοδότες αποκτούν το δικαίωμανα μειώσουν τους κλαδικούς μισθούς καθώς οι αμοιβές επανέρχονται στον βασικό κλαδικό μισθό και διασώζονται μόνο τέσσερα επιδόματα: ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας . Τα πιο γνωστά επιδόματα που χάνονται είναι του γάμου , το επίδομα ευθύνης , λαθών ταμείου και ξένων γλωσσών.

Πάντως η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι δε μπορεί να καταργηθεί το επίδομα γάμου ( 10% του μισθού) καθώς προβλέπεται στην ΕΣΣΕ.

Σύμφωνα με διευκρινιστικό σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας , τον Αύγουστο λήγει η μετενέργεια για άλλες 25 συμβάσεις ενώ 73 από τις 151 βρίσκονται ακόμα σε ισχύ. Το υπουργείο αλλά και η ΓΣΕΕ αποσαφηνίζουν ότι οι όροι των παλαιότερων συμβάσεων που έχουν λήξει πριν ψηφιστεί ο νόμος του μνημονίου , έχουν μεταβληθεί σε συμβατικούς όρους ατομικής συμφωνίας . Αρα η μείωση των αποδοχών δεν γίνεται αυτόματα αλλά πρέπει να συμφωνήσει και ο εργαζόμενος που θα υπογράψει τη σύμβαση .Επίσης διευκρινίζεται ότι κλαδικές συμβάσεις μπορούν να υπογραφούν και μετά τις 14 Μαίου με την εξής επισήμανση : " Η 15η Μαίου αποτελεί την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου πλαισίου και της μετενέργειας και όχι την καταληκτική ημερομηνία . Επομένως τα περί αυτόματης μείωσης του μισθού για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ."

Υπάρχει όμως και χειρότερο σενάριο. χωρίς την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, οι αμοιβές μπορούν να μειωθούν έως και 40% καθώς τό μόνο ανάχωμα στην ελεύθερη πτώση είναι πλέον ο κατώτατος μισθός που έχει διαμορφωθεί στα 586 ευρώ .

Πάντως δεκαέξι εργοδοτικές οργανώσεις έσπευσαν να καταγγείλουν τις ισχύουσες συμβάσεις η να καλέσουν τους εργαζόμενους σε διάλογο εξπρές πριν από τις εκλογές με σκοπό να υπογράψουν νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας με μείωση μισθών .Ανάμεσα στους κλάδους εργαζομένων ( εμπόριο , τα ξενοδοχεία, ο επισιτισμός , ο ΣΕΛΠΕ , οι χημικοί βιομηχανίας , οι ασφαλιστικές εταιρίες κα.) που δέχτηκαν προτάσεις για μειώσεις είναι και οι ξενοδοχουπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "SOS από την λήξη της μετενέργειας στις συμβάσεις εργασίας"

Φονικό χτύπημα του εγκέλαδου στην Ιταλία - Τουλάχιστον έξι οι νεκροί και 50 οι τραυματίες

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν τη ζωή τους στην Ιταλία από τον ισχυρό σεισμό 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε περίπου στις τέσσερις τα ξημερώματα, τοπική ώρα, κοντά στην πόλη της Μπολόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 50 είναι οι τραυματίες ενώ υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι αγνοούνται.

Ακολούθησε σειρά μετασεισμών με τον ισχυρότερο μεγέθους 5,1 βαθμών στις 15:18 (ώρα Ιταλίας). Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε πέφτοντας από ετοιμόρροπο κτίριο όπου πραγματοποιούσε ελέγχους, σύμφωνα με πληροφορίες η κατάστασή του είναι σοβαρή, αλλά δεν κινδυνεύει.

Οι υλικές ζημιές από τις δονήσεις είναι τεράστιες. Δεκάδες εκκλησίες και ιστορικά κτήρια έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές, είναι αδύνατον να υπολογιστεί, αυτή την στιγμή, το συνολικό κόστος των καταρρεύσεων, για την πολιτιστική κληρονομιά. Η περιφέρεια της Μόντενα ζήτησε να καταργηθεί κάθε δέσμευση που της έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση Μόντι, σε ότι αφορά τον περιορισμό των εξόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, εκτάκτου ανάγκης.

Ο σεισμός σημειώθηκε στην επαρχία Εμίλια - Ρωμανία, 36 χιλιόμετρα βόρεια της Μπολόνιας, με εστιακό βάθος 10 χλμ.
Η διάρκεια του σεισμού ήταν περίπου 20 δευτερόλεπτα και κατέρρευσαν παλιά καμπαναριά και εργοστάσια. Προληπτικά εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία της περιοχής.

Από θαύμα σώθηκε 5χρονο κοριτσάκι

Συγκλονίζει η ιστορία ενός κοριτσιού ηλικίας πέντε ετών το οποίο σώθηκε κυριολεκτικά από θαύμα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, μια γυναίκα που βρισκόταν κάτω από τα ερείπια τηλεφώνησε στην Νέα Υόρκη(!) ζητώντας βοήθεια.

Ο γιατρός στην άλλη άκρη της γραμμής τηλεφώνησε αμέσως στο 113 της Ρώμης και ενημέρωσε για το περιστατικό. Πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο, όπου βρισκόταν το 5χρονο κοριτσάκι, το οποίο είχε εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια του κτιρίου «Finale Emilia».

newpost.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Φονικό χτύπημα του εγκέλαδου στην Ιταλία - Τουλάχιστον έξι οι νεκροί και 50 οι τραυματίες"

Guardian: Μέρκελ και Ομπάμα διαφώνησαν για την Ελλάδα

Αμετακίνητη στις θέσεις της φαίνεται ότι παρέμεινε η Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο των G8, παρά τις έντονες πιέσεις που της ασκήθηκαν, ιδιαίτερα από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Μέρκελ αρνήθηκε να δεχθεί νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, όπως την έκδοση ευρωομολόγων, αφήνοντας τους εκπροσώπους των άλλων χωρών της ΕΕ να ελπίζουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα υιοθετήσει μια πιο διαλλακτική στάση.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από την γερμανίδα καγκελάριο να υιοθετήσει μια λιγότερο επιθετική στάση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια μιας μάλλον ηλεκτρισμένης δίωρης συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής των G8 στο Καμπ Ντέιβιντ. Άλλωστε, έχοντας να αντιμετωπίσει τις προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο, θέλει να δει την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει o Guardian, ο Ομπάμα είπε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών, αλλά εκτίμησε ότι η λιτότητα σε όλη την Ευρώπη θα οδηγήσει απλώς σε ύφεση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι G8 επισημαίνουν ότι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και δεσμεύτηκαν για πολιτικές προώθησης της ανάπτυξης. Βρετανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Μέρκελ θέλησε να αφαιρέσει από την ανακοίνωση αρκετές αναφορές για την ευρωζώνη.

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Κάμερον φέρεται ότι προσπάθησε να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των θέσεων των Γερμανών, των Γάλλων και των Ιταλών.

newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Μέρκελ και Ομπάμα διαφώνησαν για την Ελλάδα"

Guardian: Δώστε πίσω τα Μάρμαρα στους Ελληνες - Δεν είναι δικά μας!

Μπορεί τον τελευταίο καιρό τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου για την Ελλάδα να είναι συνήθως αρνητικά και επικριτικά, ορισμένες φορές έως και εμπρηστικά, εντούτοις υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις. Τελευταία αυτή του «Guardian», που φιλοξενεί ένα άρθρο ιδιαίτερα φιλελληνικό... «Γιατί μπορεί οι Έλληνες να βρίσκονται σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο αλλά μπορούν ακόμη να «ανάβουν» την Ολυμπιακή Φλόγα...».

Συγκεκριμένα, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» δημοσιεύει το άρθρο του Χένρι Πόρτερ όπου φιλοξενείται στον Observer με τίτλο «Οι Έλληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμείς πρέπει να τους δώσουμε πίσω τα Μάρμαρα».

Στο εν λόγω άρθρο που γράφτηκε με αφορμή την τελετή Αφής και Παράδοσης της ολυμπιακής φλόγας στους Βρετανούς, όπου και θα διεξάγουν τους Αγώνες το καλοκαίρι, ο Πόρτερ επισημαίνει πως σήμερα η δράση του Ελγιν θα ήταν απολύτως απαράδεκτη.

Ο Πόρτερ διευκρινίζει, βέβαια ότι δεν κάνει «επίθεση εναντίον του Μουσείου το οποίο προσφέρει σπουδαίο πολιτισμό». Αλλά, συνεχίζε, «για να είμαστε ειλικρινείς, στο Βρετανικό μουσείο υπάρχουν πολλά ελληνικά γλυπτά».

Κάνοντας μια μικρή αναφορά στους λόγους για τους οποίους τα Μάρμαρα βρέθηκαν στη Βρετανία, εξηγεί πως σήμερα είναι παράλογο να παραμένουν εκεί καθώς πλέον δεν κινδυνεύουν να λεηλατηθούν πια.

Κλείνοντας αναφέρει: «Υπό το πρίσμα του δυτικού πολιτισμού της Ελλάδας, τις δημοκρατικές ιδέες τους, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την επιστήμη, την τέχνη και την αρχιτεκτονική, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια απλή αλήθεια: Τα Μάρμαρα δεν είναι δικά μας για να τα κρατήσουμε».

Διαβάστε περισσότερα:Κόσμος Guardian Observer Βρετανοί Έλγιν μάρμαρα ολυμπιακή φλόγα Ολυμπιακοί Αγώνες Παρθενώνας Τελετή Αφής τελετή παράδοσης φιλελληνισμός Χένρι Πόρτερ

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Guardian: Δώστε πίσω τα Μάρμαρα στους Ελληνες - Δεν είναι δικά μας!"

BBC: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη

«Τι θα ακολουθήσει εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη» επιχειρεί να εκτιμήσει το BBC, αναλύοντας τις σχετικές επιπτώσεις με ένα διάγραμμα.



Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει μεγάλη φημολογία ότι η Ελλάδα ενδέχεται να εγκαταλείψει το ευρώ. «Η χώρα δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση και στις εκλογές του Ιουνίου φαίνεται ότι θα ενισχυθούν τα κόμματα που απορρίπτουν τις περικοπές που συμφωνήθηκαν με την Ευρώπη και το ΔΝΤ», αναφέρει το δημοσίευμα,σύμφωνα με το newsbomb.gr
Όμως, συνεχίζει το BBC, χωρίς τις περικοπές, η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει άλλα δάνεια και δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει τα χρέη της. Οι ελληνικές τράπεζες πιθανόν θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα και η ΕΚΤ θα κόψει την παροχή ρευστότητας. Φυσικά, μια έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα παγκοσμίως, προκαλώντας τεράστιες αναταράξεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις αγορές. Μάλιστα, υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης τραπεζών, χωρίς να αποκλείεται η παγκόσμια οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση. 
Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοκοπία
Χωρίς να μπορεί να δανειστεί από κανέναν, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από ρευστότητα. Μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει με γραπτές εγγυήσεις μισθούς και συντάξεις, μέχρι να εκτυπωθεί η νέα δραχμή. Επίσης, θα σταματήσει η αποπληρωμή των χρεών, μεταξύ αυτών και τα δάνεια που έχει λάβει από Ευρώπη και ΔΝΤ. Οι Ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν.
Ύφεση
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να κλείσουν τις κάνουλες της χρηματοδότησης. Οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν τις επενδύσεις. Αλλά και οι απλοί καταναλωτές, λόγω του φόβου που θα προκληθεί, μπορεί να κόψουν τις δαπάνες τους. Όλα αυτά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ευρωζώνη σε βαθειά ύφεση. Το ευρώ θα χάσει την αξία του, διευκολύνοντας κάπως τις εξαγωγές. Αλλά έτσι, και οι άλλες χώρες θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικές. Ακόμη κι η Κίνα, θα μπορούσε να βρεθεί σε ύφεση.
Πολιτική αναταραχή
Χάνοντας τα δάνεια που έδωσαν οι φορολογούμενοι, η κοινή γνώμη στη Γερμανία μπορεί να στραφεί εναντίον των πακέτων διάσωσης, που πλέον θα χρειαστούν για μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Η απειλή μιας κατάρρευσης μπορεί να πιέσει την Ευρώπη ή τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μια ολοκληρωμένη λύση, δηλαδή είτε τη διάλυση του ευρώ είτε την μεγαλύτερη ενοποίηση και με μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.
Αναταραχή στην αγορά
Οι επενδυτές θα αρχίσουν το ξεπούλημα των ριψοκίνδυνων επενδύσεών τους και θα στραφούν σε ασφαλή καταφύγια. Οι αγορές μετοχών κινδυνεύουν με βουτιά, ενώ το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να αυξηθεί, με αποτέλεσμα κάποιοι να μείνουν εκτός αγορών. Οι επενδυτές θα στραφούν σε ασφαλείς επενδύσεις όπως το δολάριο, το γεν, το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός, με αποτέλεσμα η τιμή τους να αυξηθεί, ενώ ορισμένες χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία και Βρετανία) θα δανείζονται φθηνότερα. Επίσης, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσει απότομα.
Κρίση του δημόσιου χρέους
Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, οι επενδυτές θα γίνουν πολύ νευρικοί σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αυτό θα οδηγούσε την Ιταλία και την Ισπανία στο μηχανισμό διάσωσης, που όμως δεν έχει τόσα χρήματα για να τις στηρίξει. Ακόμη κι η Γαλλία ενδέχεται να έχει προβλήματα, ιδιαίτερα λόγω των τραπεζών.
Πτωχεύσεις επιχειρήσεων
Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν νομική και οικονομική καταστροφή, ενώ δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ιδιαίτερα προς ξένους δανειστές. Πολλές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να πτωχεύσουν, ενώ και οι εξωτερικοί δανειστές και οι επιχειρηματικοί εταίροι θα υποστούν μεγάλες απώλειες.
Κατάρρευση τραπεζών
Οι Έλληνες πιθανόν θα σχηματίσουν ουρές για να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους πριν «παγώσουν» και μετατραπούν σε δραχμές. Σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι καταθέτες θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς γερμανικών τραπεζών, ενώ υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χωρών που έχουν έκθεση στον Ευρωπαϊκό Νότο, όπως της Γαλλίας. Η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο, όπως το 2008. Ορισμένες τράπεζες, μην μπορώντας να ανακεφαλαιοποιηθούν από τις κυβερνήσεις τους, δεν αποκλείεται νακαταρρεύσουν.

newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "BBC: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη"

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ , ΕΝΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ !

«Αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα Πρώην Οθωμανική Δημοκρατία, τότε πως εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας;», ρώτησε ο ευρωβουλευτής της Ολλανδίας Γιόχανες βαν Μπάαλεν- Johanas van Baalen.

«Το όνομά σας είναι Μακεδονία και αυτή είναι η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής !
Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί συνέχεια να αντιτάσσεται στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς σχέσεις, με την Μακεδονία , την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μπάαλεν μετά τη συνάντηση με τον Νίκολα Πόποσκι δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αγνοήσει την Ελλάδα και να «αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και να άρει τους αποκλεισμούς προς τα Σκόπια».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μακεδονίας δήλωσε ότι στόχος για το κράτος του, είναι να καταστεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, γιατί αυτό είναι το δίκαιο και το έγκυρο, αφού η Μακεδονία συμβάλλει με τους γενναίους και άρτια εκπαιδευμένους κομμαντος της στις αποστολές του ΝΑΤΟ και επιπλέον έχει το ατού της ετυμηγορίας της Χάγης στο πλευρό της.

pasokhtefra.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ , ΕΝΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ !"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news