facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ανοιχτή επιστολή του απερχόμενου Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες

Ανοιχτή επιστολή προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες απέστειλε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τις πρώτες πρωινές ώρες, λίγο μετά την παράδοση της διακυβέρνησης της χώρας στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο.

Αναλυτικά η δήλωση του Λουκά Παπαδήμου

Παρέδωσα πριν από λίγη ώρα στον νέο Πρωθυπουργό κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα την οδηγήσει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Θα ήθελα με την αποχαιρετιστήρια αυτή επιστολή να απευθυνθώ σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Είχα τη σπάνια τιμή να υπηρετήσω την πατρίδα μου σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.
Ανέλαβα ως Πρωθυπουργός στις 11 Νοεμβρίου, κάτω από δραματικές συνθήκες που συμπυκνώνονταν σε μια διπλή απειλή άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την κυβέρνηση συνεργασίας μού ανέθεσαν συγκεκριμένους στόχους:
- να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας και να ανακτηθεί η διεθνής της αξιοπιστία,
- να εγκριθεί ένα δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ,
- να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που κατείχαν ιδιώτες επενδυτές (PSI), η οποία οδήγησε στη μείωσή του κατά περίπου 106 δισ. ευρώ,
- να καταρτιστεί ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα για την τριετία 2012-14, που αποτελούσε προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των παραπάνω,
- να γίνουν εκλογές μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύριου έργου.
Το νέο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο συμφωνήθηκε μετά από ισχυρή και μακράς διάρκειας διαπραγμάτευση, επιδιώκει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να εκσυγχρονιστούν οι δομές του κράτους.
Mε εντατικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρο Barroso εξασφαλίσαμε ένα πλαίσιο για την ενίσχυση της ανάπτυξης, την καλύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων, τη διοχέτευση κονδυλίων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επανεκκίνηση μεγάλων έργων που έχουν βαλτώσει.
Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε να ενισχυθεί η ευρωστία τους, η εμπιστοσύνη των καταθετών και η χρηματοδότηση της οικονομίας. Το θετικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών, εφόσον δεν ανατραπούν από άλλου είδους εξελίξεις, θα εκδηλωθεί πιο έντονα τους επόμενους μήνες.
Στο διάστημα αυτό, στη βαθύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου και σε πρωτόγνωρες πολιτικές συνθήκες, πολίτες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, σε όλη τη χώρα, συνέχισαν να σηκώνουν το δυσβάσταχτο βάρος της προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Το μέγεθος της προσαρμογής και το υψηλό κοινωνικό κόστος αντανακλούν κυρίως τις σωρευμένες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, η οποία είχε στηριχτεί σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν ήταν βιώσιμο.
Οι θυσίες των ελλήνων πολιτών δεν ήταν «για ένα πουκάμισο αδειανό». Έγιναν προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξυγίανση και αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και του ευρώ. Έγιναν προκειμένου να διατηρήσει η Ελλάδα τη θέση της στον πυρήνα των χωρών της Ενωμένης Ευρώπης, που για πολλές δεκαετίες αποτελεί έναν πόλο δημοκρατίας, κοινωνικού κράτους και οικονομικής ευημερίας, με διακριτή θέση σε όλο τον πλανήτη.
Με την ψήφο της στις εκλογές της 6ης Μαΐου, μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας εξέφρασε βούληση για αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Κάθε τροποποίηση, με όσα περιθώρια μπορεί να υπάρχουν, πρέπει να επιδιωχθεί σε πλήρη συνεννόηση και πνεύμα συναίνεσης με τους ευρωπαίους εταίρους. Μονομερής καταγγελία των συμβατικών δεσμεύσεων της χώρας θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, καθώς θα μας οδηγούσε αναπότρεπτα εκτός ευρώ και πιθανόν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βρισκόμαστε ξανά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι αποφάσεις που θα λάβουμε, υπό το κλίμα μιας βεβαρημένης συγκυρίας, μπορεί να σφραγίσουν την πορεία της Ελλάδας για δεκαετίες. Μπορεί και να την οδηγήσουν στο περιθώριο, ακυρώνοντας ιστορικά εθνικά επιτεύγματα των τελευταίων 38 ετών. Σε μια εποχή όπου πολλές χώρες, και στη γειτονιά μας, καταβάλλουν σκληρές προσπάθειες για να κερδίσουν μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν τραγικό εμείς να βρεθούμε σε μια αντίστροφη πορεία εξόδου.
Υπάρχουν κάποιοι που θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα εθνικά αδύναμη, έξω από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν εκείνοι που περιμένουν να επωφεληθούν από το χάος που θα ακολουθούσε μια ταπεινωτική έξοδο της χώρας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Δεν πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της Ελλάδας.
Εάν συνεχίσουμε την προσπάθεια προσαρμογής της οικονομίας μας, η ύφεση και η κρίση θα ξεπεραστούν. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στη σταθερότητα, σε βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Είναι κρίσιμο η χώρα να μην έχει καταστεί θύμα μοιραίων αποφάσεων που θα την καταδικάσουν σε μια πορεία πολύ περισσότερο επικίνδυνη και ίσως μη αναστρέψιμη. Είναι κρίσιμο η προσαρμογή της οικονομίας μας να ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια και όχι σε βάθος δεκαετιών. Είναι κρίσιμο να γίνει σε συντονισμό με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τα οποία και αυτά αναζητούν πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις για να ξεφύγουμε από τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η προσπάθεια προσαρμογής της οικονομίας μας δεν είναι αγώνας μάταιος. Έχει αποτελέσματα που αναγνωρίζονται. Οι εταίροι θα μας στηρίξουν όσο είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις μας ως μέλος της ευρωζώνης. Η συμμετοχή στο ευρώ έχει κανόνες, γιατί οι πράξεις και παραλείψεις της κάθε χώρας έχουν συνέπειες για όλους. Η αλληλεγγύη των εταίρων προϋποθέτει ότι κι εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας στο ακέραιο.
Η Ενωμένη Ευρώπη υπήρξε το μέγιστο επίτευγμα των γενεών που έζησαν τη φρίκη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η συμμετοχή στον πυρήνα των ευρωπαϊκών θεσμών, της ευρωπαϊκής οικογένειας, ήταν κορυφαία κατάκτηση της Ελλάδας μετά το 1974. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Ελλάδας έχουμε χρέος πατριωτικό, ιστορικό και κοινωνικό, να το προστατεύσουμε και να το υπερασπιστούμε. Δεν είναι μια αφηρημένη ή μόνον οικονομική ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Περικλείει αξίες, πολιτισμό, τρόπο ζωής, ευημερία, ελευθερία λόγου και ιδεών, πολιτική υπόσταση στον διεθνή χώρο και αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας. Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνιστούσε όχι μόνον οικονομική καταστροφή αλλά και ήττα στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα.
Προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που έδειξαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αλλά και όλους όσοι δίνουν τη μάχη για να ξεπεραστεί μια δεινή κρίση, που δεν είναι μόνο ελληνική. Μια κρίση την οποία θα αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία ενταγμένοι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που πολιτικές δυνάμεις, από τη Δεξιά έως την Αριστερά, πάλεψαν στο παρελθόν να το δημιουργήσουν. Παραμένοντας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, και όχι μόνοι στο περιθώριο, θα μπορούμε να υπηρετούμε καλύτερα τα συμφέροντα της Ελλάδας, προς όφελος του λαού και των επόμενων γενεών. Θα μπορούμε επίσης να συμβάλλουμε καλύτερα στη διαμόρφωση μιας Ευρώπης σταθερότητας, ανάπτυξης και συνοχής.
Και ας μην ξεχνάμε: Ό,τι και να προκύψει στις 17 Ιουνίου, όσες κι αν είναι οι διαφορές μας, θα μας ενώνει πάντοτε η Ελλάδα. Με πίστη στις δυνάμεις μας, με ενότητα και αλληλεγγύη, η Ελλάδα θα τα καταφέρει.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιχτή επιστολή του απερχόμενου Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες"

Πικραμμένος: «Λίγα λόγια και αρκετή δουλειά»


«Να είστε παράδειγμα προσφοράς και ήθους», είπε στους υπουργούς του ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, στη διάρκεια του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, τους ζήτησε να προσέχουν τις δηλώσεις τους. «Λίγα λόγια, αρκετή δουλειά», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έκανε λόγο για «διασπορά ανυπόστατων πληροφοριών», με αφορμή δημοσιεύματα περί απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για εσπευσμένη αποστολή των σημειωμάτων καταβολής του ΕΤΑΚ. Διαβάστε τι διημείφθη στις υπολόιπες τελετές παράδοσης-παραλαβής υπουργικών θώκων.


Η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν σύντομη ή όπως χαρακτηριστικά είπαν συνεργάτες του Παναγιώτη Πικραμμένου, «συνεδρίαση, ουσιαστικά, γνωριμίας». 

Ο κ. Πικραμμένος ζήτησε από τους υπουργούς «λίγα λόγια, αρκετή δουλειά», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η οποία διήρκεσε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται μέσα σε ένα μήνα και στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι «να οδηγήσει την χώρα σε ασφαλές λιμάνι στις επόμενες εκλογές, ώστε να προκύψει πολιτική λύση».

Προέτρεψε, κατά τις ίδιες πηγές, τα μέλη της κυβέρνησης να μιλούν μόνο για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους κι όχι για ευρύτερα ζητήματα, αποφεύγοντας τις δηλώσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν ή να αποκτήσουν κομματική χροιά και να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ο κ. Πικραμμένος πρότεινε και συμφώνησαν όλοι οι υπουργοί να μην λάβουν την αμοιβή που προβλέπεται για τα καθήκοντά τους στον ένα μήνα που θα τα ασκούν, ενώ τους ζήτησε διακριτικότητα και να πραγματοποιήσουν μόνο τα απαραίτητα υπηρεσιακά ταξίδια.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, την ανάγκη να τηρηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά αν κάποιες δεσμεύσεις μπορούν να συζητηθούν εκ νέου ,κάτι τέτοιο να επιδιωχθεί.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε επίσης, ότι ο Πέτρος Μολυβιάτης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ ο ίδιος ο κ. Πικραμμένος θα παραστεί στη Σύνοδο της ΕΕ.
Διασπορά ανυπόστατων πληροφοριών τα περί εσπευσμένης αποστολής σημειωμάτων του ΕΤΑΚ
Για «διασπορά ανυπόστατων πληροφοριών», κάνει λόγο το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με αφορμή αναρτήσεις σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες περί απόφασης του υπουργικού Συμβουλίου για εσπευσμένη αποστολή των σημειωμάτων καταβολής του ΕΤΑΚ, προκειμένου να περιοριστεί η υποχώρηση των εσόδων του δημοσίου.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου έγινε πράγματι συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας και για την πορεία των δημόσιων οικονομικών, διευκρινίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση. 
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ενημερώσει λεπτομερώς, σύντομα, για την πορεία των εσόδων και των δαπανών, αφού προηγουμένως λάβει αναλυτικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προστίθεται.
Αναφέρεται επίσης ότι επισημάνθηκε πως ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν πρέπει να δείξει σημάδια χαλαρότητας, όπως συνήθως συμβαίνει σε προεκλογικές περιόδους, ειδικά στις παρούσες συνθήκες. 
Σχετικά με το ΕΤΑΚ «έγινε αναφορά, δίχως να υπάρξει αναλυτική εξέταση του θέματος και δίχως να δοθεί οιαδήποτε συγκεκριμένη εντολή από τον πρωθυπουργό στον υπουργό Οικονομικών», ενώ «δεν συζητήθηκε το ζήτημα της χρονικής επάρκειας των ταμειακών διαθεσίμων».
Και η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η διασπορά ανυπόστατων πληροφοριών και η καλλιέργεια πρόσθετης ανησυχίας στη δοκιμαζόμενη κοινωνία μόνο προβλήματα προκαλούν».
Οι τελετές παραλαβής-παράδοσης των υπουργείων
Ζανιάς: «Σε αυτό το υπουργείο έχω υπηρετήσει με πέντε υπουργούς»
Οι αβεβαιότητες για την οικονομία παραμένουν, είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής και δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για την ομαλή μετάβαση προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

«Το ζητούμενο είναι όταν θα έρθει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να τους παραδώσουμε κάτι το οποίο θα μπορεί να διατηρηθεί», σημείωσε και προσέθεσε ότι «σε αυτό το υπουργείο έχω υπηρετήσει με πέντε υπουργούς».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, αφού μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Ζανιά, υποστήριξε πως «η χώρα οδηγείται για άλλη μια φορά σε εκλογές γιατί πολλοί έθεσαν το κομματικό συμφέρον πάνω από τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών».
Μολυβιάτης: «Η δική μου θητεία θα είναι πιο σύντομη από τη δική σας»
Με σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών από τον Σταύρο Δήμα στον υπηρεσιακό υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη.

Ο κ.Δήμας έθεσε τις προτεραιότητες του υπουργείου και τόνισε ότι παρά τις δύσκολες συγκυρίες, οι θέσεις της Ελλάδας προς την Τουρκία παραμένουν σταθερές.

Από την πλευρά του, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη ο κ. Μολυβιάτης συνεχάρη τον κ. Δήμα για την θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αντιμετώπισε αποτελεσματικά οποιαδήποτε απειλή.

«Η δική μου θητεία θα είναι πιο σύντομη από τη δική σας, καθώς αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές» είπε ο κ.Μολυβιάτης.

Λοβέρδος: Φεύγω με το κεφάλι ψηλά
«Φεύγω με το κεφάλι ψηλά» δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά την διάρκεια της τελετής παραλαβής-παράδοσης του υπουργείου στον υπηρεσιακό υπουργό, Χρήστο Κίτα. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μείωση της σπατάλης του ΕΣΥ, αλλά και τη μειωμένη κατά 2 δισ. ευρώ δαπάνη στο φάρμακο.

«Δεν ξέρω αν είναι νεοφιλελευθερισμός να λες την αλήθεια με ορθά κοφτά λόγια να μην έχεις κλείσει κανένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας και να έχεις κάνει εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από την φαρμακευτική δαπάνη» είπε.

Ο κ. Κίτας είπε: «Έχοντας διατελέσει καθηγητής ιατρικής, θεωρώ αδιανόητο να μην κάνω κάτι παραπάνω από το αυτονόητο που μας ζητείται».

Κουτρουμάνης: Πέτρινα τα χρόνια στο υπουργείο

Την πικρία του για τις υπερβολικές, όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεις της τρόικας που υποβάθμισαν το επίπεδο ζωής των Ελλήνων, εξέφρασε ο Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά την τελετή παράδοσης των στον υπηρεσιακό υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη.

«Δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα σε μια χώρα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης, ο οποίος αποκάλεσε «πέτρινα» τα χρόνια της θητείας του στο υπουργείο Εργασίας. 

Προσέθεσε δε ότι κινήθηκε ανάμεσα σε δυο συμπληγάδες, τις απαιτήσεις των δανειστών και την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Ο κ. Κουτρουμάνης υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της ανεργίας και την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος, τονίζοντας ότι, έπειτα από διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δεν αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας από τα 65 στα 67, και δεν καταργήθηκε η σύνταξη λόγω θανάτου για ηλικίες μικρότερες από τα 65 χρόνια.

Ο απερχόμενος υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των εισπρακτικών μηχανισμών έως τις εκλογές «ώστε να μη δημιουργηθούν δυσμενέστερες συνθήκες» και τόνισε ότι δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, καθώς οι πολίτες θα κρίνουν και «η ώρα της αλήθειας, μας αφορά όλους».

«Αναλαμβάνω ως υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία η οποία δοκιμάζεται» τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν θα ληφθούν μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τους δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων.

Ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της υπέρβασης του μνημονίου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα πρέπει να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση του νομικού πλαισίου το οποίο αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και το οποίο ίσχυσε στη χώρα μας τα τελευταία 90 χρόνια καθώς και να καταβάλλει προσπάθειες, για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Στο διάστημα έως τις εκλογές ο νέος υπουργός Εργασίας έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διασφάλισης των 3,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ομαλή καταβολή των συντάξεων και την πληρωμή των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών φορέων προς τους προμηθευτές.

Ανοικτό παραμένει επίσης και το θέμα της παρακράτησης των μειώσεων από τις συντάξεις του επόμενου μήνα. 

Οι μειώσεις που είχαν αναβληθεί τον προηγούμενο μήνα, έχουν ήδη ενσωματωθεί από την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλιση (ΗΔΙΚΑ) ΑΕ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου, οι μειώσεις θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες δόσεις αναδρομικά από τον Ιανουάριο. Οι κύριες συντάξεις μειώνονται κατά 12%, για το τμήμα που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ, και οι επικουρικές κατά 10% έως 15%.

Μπαμπινιώτης: Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά

Με το βλέμμα στραμμένο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα έγινε η τελετή παράδοσης-παραβολής του υπουργείου Παιδείας από τον Γιώργο Μπαμπινιώτη στην υπηρεσιακή υπουργό, Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου.

Ο κ. Μπαμπινιώτης ενημέρωσε την νέα υπουργό για τα ζητήματα του υπουργείου, βάζοντας στο επίκεντρο της πανελλαδικές εξετάσεις.

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει προετοιμασμένο για τη μετακίνηση των ημερομηνιών εξέτασης ορισμένων μαθημάτων. 

Νωρίτερα ο κ.Μπαμπινιώτης δεσμεύτηκε για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Με αίσθηση ευθύνης» είπε ο Γ. Μπαμπινιώτης, «θέλω να διαβεβαιώσω τις χιλιάδες των παιδιών που θα διαγωνιστούν από τη Δευτέρα, για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, καθώς και τις οικογένειές τους, ότι έχουν διευθετηθεί όλα τα θέματα που αφορούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, ώστε να διεξαχθούν ομαλά. 

»Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, ο υπουργός Παιδείας και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να βοηθήσουν την ελληνική οικογένεια, αυξάνοντας, μεταξύ άλλων, τις θέσεις των υποψηφίων στα ΑΕΙ, ιδίως για οικογένειες με ειδικά προβλήματα».

»Εύχομαι στα παιδιά μας, επιτυχία στις εξετάσεις και, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, τα διαβεβαιώνω ότι αξίζει η προσπάθειά τους» κατέληξε ο Γ. Μπαμπινιώτης.

Μανιτάκης: «Να επανενεργοποιηθεί η πυξίδα»
Την αγωνία τους για την πορεία του τόπου εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εσωτερικών, τόσο ο απερχόμενος υπουργός Τάσος Γιαννίτσης όσο και ο νυν Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κ. Γιαννίτσης αποκάλυψε ότι του προτάθηκε να παραμείνει στο υπουργείο ή να αναλάβει άλλο κυβερνητικό πόστο στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά αρνήθηκε.

Ο λόγος, όπως εξήγησε, είναι ότι η «συλλογική πορεία που έχουμε πάρει μοιάζει με μία  απομαγνητισμένη πυξίδα. Σε μία τέτοια πορεία δεν θα πάρω μέρος».

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε τη σημερινή φάση.

«Να επανενεργοποιηθεί η πυξίδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών αφού εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του κ. Γιαννίτση, τόνισε ότι «μου δίνει κουράγιο γιατί με δισταγμό ανέλαβα, γνωρίζοντας τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, την πολιτική αβεβαιότητα και την πρόσφατη κυβερνητική αστάθεια». «Πιστεύω ότι θα τα υπερβούμε» επισήμανε, «γιατί έχουμε ασφαλιστική δικλείδα την παράδοση δύο αιώνων κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε εκλογές καλές και άψογες όπως οι εκλογές της 6ης Μαΐου.
Αβραμόπουλος: Κρατήσαμε ψηλά το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων
Το κλίμα συναίνεσης που υπήρξε κατά τη διάρκεια της εξάμηνης συνύπαρξης τους στο Πεντάγωνο τόνισαν ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Ραγκούσης και ο υφυπουργός Κ.Σπηλιόπουλος στη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής στον υπηρεσιακό υπουργό Φράγκο Φραγκούλη. 

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι παρά τη ζοφερή οικονομική συγκυρία καταφέραμε να κρατήσουμε ψηλα το αξιόμαχο και το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων, να διαφυλαξουμε, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, πολλα από τα κεκτημένα στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μην επιτρέψουμε καμία έκπτωση στα θέματα εθνικής κυριαρχίας. 

Αναφερόμενος στην εθνική συνεννόηση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία, ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιαννης Ραγκούσης παρατήρησε ότι υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, όπου δοκιμάστηκαν κομματικά αντανακλαστικά άλλων εποχών, αλλά επικράτησε το πνεύμα της συνεργασίας.

«Αυτή είναι η παρακαταθήκη που αφήνουμε στις επόμενες πολιτικές ηγεσίες. Άλλωστε, ο ελληνικός λαός επιθυμεί συνεργατικά σχήματα» τόνισε.

Ο απελθών υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος, αναφερόμενος στο επίπεδο της συνεργασίας της απελθούσης πολιτικής ηγεσίας, παρατήρησε ότι λύσαμε πολλά χρονίζοντα προβλήματα που βρήκαμε άλυτα.

Ο νέος υπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπο του. 

«Η εντολή που μας δόθηκε είναι να οδηγήσουμε με ασφάλεια και ομαλά τη χώρα προς τις εκλογές ώστε στη συνέχεια να παραδώσουμε τα καθήκοντά μας σε μια πολιτική κυβέρνηση».

Κατέστησε σαφές ότι, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων του, δεν θα υπάρξει καμία διολίσθηση στα θέματα εθνικής κυριαρχίας, παρά τον προβληματισμό που προκαλεί η οικονομική συγκυρία.

Διαμαντοπούλου: Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα
«Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα δεν πρέπει να καθυστερήσει ούτε μια υπογραφή». Σε αυτή τη βασική αρχή συμφώνησαν η απερχόμενη υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άννα Διαμαντοπούλου και ο νέος υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας. «Ρεαλιστικός στόχος» όπως είπε ο νέος υπουργός «είναι να μείνουμε με το κεφάλι έξω από το νερό». 
Για να συμπληρώσει «κάποια πράγματα δεν μπορούν να μείνουν πίσω, έχουμε μια οικονομία βυθισμένη στην ύφεση. Ο πρωθυπουργός ζήτησε σήμερα από τους υπουργούς να παρουσιάσουν τις 10 βασικές προτεραιότητες από το υπουργείο τους». Ο ίδιος προσδιόρισε τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου του, στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να περικοπεί περαιτέρω, στις επενδύσεις και στη στήριξη των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Στόχος είπε είναι να μην σταματήσουν οι επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον εάν είναι αισιόδοξος, σημείωσε ότι «δεν θα ήμουν εδώ εάν πίστευα ότι δεν είναι εφικτό κάτι να γίνει».
Από την πλευρά της η απερχόμενη υπουργός κα. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα ούτε μια υπογραφή, επισημαίνοντας ότι, «ξέρουμε ότι έχουν χαλαρώσει τα πάντα. Σε αυτή τη συγκυρία όμως κάθε ώρα που χάνεται από εκταμιεύσεις, προγράμματα, αναπτυξιακά έργα κ.λπ. είναι σαν να χάνονται στη χώρα μήνες».
Σιμόπουλος: Χρόνια προβλήματα μπήκαν σε τροχιά επίλυσης
«Το υπουργείο βρίσκεται σε καλά χέρια» τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Μεταφορών  Μ. Βορίδης, παραδίδοντας το υπουργείο στον νέο υπουργό, καθηγητή Σ.Σιμόπουλο.

Ο κ.Βορίδης χαρακτήρισε το εξάμηνο πέρασμά του από το υπουργείο ως μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, παραγωγική και δημιουργική περίοδο και έκανε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του, παραθέτοντας την ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς (που, έλυσε και το ακανθώδες ζήτημα της αδειοδότησης των κεραιών της κινητής), το οριστικό άνοιγμα της αγοράς των φορτηγών δημοσίας χρήσης και την επίλυση του θέματος των ταξί.

Επίσης, ο απερχόμενος υπουργός στάθηκε στην ενσωμάτωση των κοινοτικών τηλεπικοινωνιακών κανονισμών και, όπως είπε, πλέον δεν εκκρεμεί καμία άλλη νομοθετική εκκρεμότητα που άπτεται του κοινοτικού δικαίου, πέραν της δευτερογενούς νομοθεσίας, όπως οι υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι τα πράγματα ρέουν ομαλά και συμπλήρωσε ότι οι δεσμεύσεις του υπουργείου έχουν πραγματοποιηθεί (ή δρομολογηθεί) έως και για το Γ' τρίμηνο του 2012. «Είμαι βέβαιος για το σημαντικό έργο που θα επιτελέσει ο νέος υπουργός» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ.Σιμόπουλος τόνισε ότι αποδέχθηκε τον διορισμό του με μεγάλη του χαρά και χαρακτήρισε «εντυπωσιακό το έργο του κ.Βορίδη, καθώς χρόνια προβλήματα, μπήκαν σε τροχιά επίλυσης».

Ο νέος υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι θα φροντίσει τα μεγάλα έργα που εκτελεί το υπουργείο να συνεχιστούν απρόσκοπτα, καθώς και να μην υπάρξουν τα λεγόμενα, προβλήματα καθημερινότητας. «Ο έρμος ο πολίτης έχει τραβήξει και τραβάει πολλά και πρέπει να τον διευκολύνουμε» σημείωσε ο υπουργός, ευχόμενος «καλή επιτυχία στο πολιτικό σύστημα για να επιστρέψουμε στις δουλειές μας έγκαιρα».
Τσάλτας: «Εύχομαι να μείνω μόνο ένα μήνα»
Έκπληξη και πρόσκληση χαρακτήρισε την πρόταση του Πρωθυπουργού να αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος ο νέος υπηρεσιακός υπουργός, καθηγητής και πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας, ο οποίος ευχήθηκε να  παραμείνει στη θέση του υπουργού μόνο για έναν μήνα, να υπάρξει δηλαδή πολιτική κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Εισερχόμενος στην αίθουσα τελετών, ο κ. Τσάλτας συνέστησε σε όσους υπαλλήλους σηκώθηκαν να παραμείνουν καθισμένοι, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται παραγγέλματα «εγέρθητι».

Μιλώντας στην τελετή παράδοσης- παραλαβής, ο νέος υπουργός υπενθύμισε ότι είχε, επί μακρό χρονικό διάστημα, ασχοληθεί με τα θέματα του υπουργείου σε ακαδημαϊκό επίπεδο, τόσο όσον αφορά το περιβάλλον όσο και τα θέματα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Χαρακτήρισε έκπληξη και πρόκληση την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει το υπουργείο, αν και από διοικητικής άποψης, όπως είπε, η διοίκηση του ΥΠΕΚΑ ίσως αποδειχθεί «ευχάριστο διάλειμμα» σε σχέση με το Πάντειο των 22.000 φοιτητών.

Ο κ. Τσάλτας τόνισε, επίσης, ότι απαιτείται η συμμετοχή όλων των Ελλήνων για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι παραδίδει σε υπηρεσιακό υπουργό, αλλά και χαρά, γιατί παρέδωσε στον κ. Τσάλτα.

«Η χώρα είχε ανάγκη από σταθερή κυβέρνηση, αλλά κάποια κόμματα επέλεξαν να παίξουν μικροκομματικά παιχνίδια, που μας οδηγούν σε νέες εκλογές» είπε.

Έκανε σύντομο απολογισμό του έργου στο υπουργείο, αναφερόμενος, ιδιαίτερα, στην απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, την πρόοδο του Κτηματολογίου και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τόνισε ότι ο νέος υπουργός έχει το κύρος και τις γνώσεις να οδηγήσει το υπουργείο ως τις επόμενες εκλογές.

Ο τέως υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης, επισήμανε τη δουλειά που έγινε, από τους υπαλλήλους του υπουργείου και με διακομματική συνεννόηση, στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αλλά και, συνολικά, στον τομέα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Ρέππας: Μικροκομματικοί σχεδιασμοί οδηγούν σε παράταση της αβεβαιότητας
Χωρίς την καθιερωμένη τελετή παρέλαβε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Παύλος Αποστολίδης.

Ο απερχόμενη πολιτική ηγεσία (Δ.Ρέππας, Ντ.Ρόβλιας και Π.Τζωρτζάκης) ενημέρωσαν τον κ. Αποστολίδη, ενώ στη συνέχεια ο νέος υπουργός είχε ενημέρωση και από υπηρεσιακούς παράγοντες για τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέππας, με γραπτή του δήλωση, τόνισε ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση έκανε σημαντικό έργο, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της χώρας. Σε μια περίοδο που απαιτείται να εντείνουμε την προσπάθειά μας ως χώρα, δυστυχώς, μικροκομματικοί σχεδιασμοί οδηγούν σε παράταση της αβεβαιότητας και των επιζήμιων εκκρεμοτήτων».

Επισήμανε δε ότι «η συνολική στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου και η εποικοδομητική προσπάθειά του για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν βρήκε ανταπόκριση, καθώς η χώρα οδηγείται σε εκλογές».

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι προέταξαν το εθνικό συμφέρον και ποιοι διαχειρίστηκαν την εντολή της 6ης Μαΐου, επιδιδόμενοι σε εμπόριο ψευδαισθήσεων».
Καραπαναγιώτη: «Μεγάλη μου τιμή που αναλαμβάνω το υπουργείο σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία»
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, από τον απερχόμενο υπουργό, Παύλο Γερουλάνο, στην υπηρεσιακή υπουργό Τατιάνα Καραπαναγιώτη.
«Είναι ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στο υπουργείο έναν άνθρωπο που γνωρίζω και εκτιμώ πάρα πολλά χρόνια, έναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί τα θέματα του ΥΠΠΟΤ σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Είναι ιδιαίτερη χαρά που παραδίδω ένα υπουργείο έτοιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση και αυτό λόγω της σκληρής δουλειάς πάνω στην οποία είχαν επενδύσει και δουλέψει οι άνθρωποι του υπουργείου όλα αυτά τα χρόνια. Ένα υπουργείο που κατάφερε αυτά τα χρόνια και να συγχωνευθεί και να αξιοποιήσει τις συνέργειες μεταξύ του πολιτισμού και του τουρισμού, και ιδιαίτερα αυτή την τόσο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός κ. Γερουλάνος.
Από την πλευρά της, η νέα υπουργός Τατιάνα Καραπαναγιώτη σημείωσε πως είναι μεγάλη τιμή που σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να αντεπεξέλθει όσο καλύτερα μπορεί.
Παπαϊωάννου: Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και βαρύς
Με πολλές φιλοφρονήσεις έγινε η παραλαβή και η παράδοση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και του νέου υπηρεσιακού υπουργού και πρώην προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Χρήστου Γεραρή.

Ωστόσο, ο κ. Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια αναμονής του νέου υπουργού Δικαιοσύνης είχε συζήτηση με τους εκπροσώπους του Τύπου κατά την οποία αναφέρθηκε σε ορισμένα καίρια θέματα.

Ο κ. Παπαϊωάννου απευθυνόμενος στο κ. Γεραρή χαρακτήρισε «δύσκολο» το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο λειτουργεί με υποστελέχωση, καθώς μάλιστα διαχρονικά δεν είχε δοθεί η απαιτούμενη σημασία στο υπουργείο.

Πάρα πολύ δύσκολη χαρακτήρισε ο κ. Παπαϊωάννου την κατάσταση στις φυλακές, λόγω του υπερπληθυσμού τους. Κλείνοντας ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «φεύγει με την καλύτερη εικόνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του ο κ. Γεραρής ανάφερε: «Το γεγονός ότι παραλαμβάνω από τα χέρια σας το υπουργείο είναι μια ευχάριστη συγκυρία, γιατί έχουμε συνεργαστεί και από άλλες θέσεις. Εκτιμώ την ανοιχτή σας σκέψη».

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός απευθυνόμενος στον κ. Παπαϊωάννου τόνισε: «Η θητεία σας άφησε θετικές εντυπώσεις στον νομικό κόσμο» και κατέληξε: «Θα ασκήσω τα καθήκοντά μου με αμεροληψία και αντικειμενικότητα».

Ο κ. Παπαϊωάννου στην κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είχε την ατυχία να συναντηθεί με μια κρίση, με έναν ευρωπαϊκό πόλεμο» και προσέθεσε: 

«Λεφτά πια δεν υπάρχουν και πρέπει κάποιος όλα αυτά να ξέρει να τα επικοινωνεί, αλλά αυτό είναι μιας άλλης τάξεως θέμα. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και βαρύς».

Αναφερόμενος στην αρνητική εικόνα που έχουν οι πολίτες για τον πολιτικό κόσμο, υπογράμμισε: «Σήμερα αν είσαι βουλευτής είσαι λεπρός. Αν συνεχιστεί αυτή η ακύρωση του κοινοβουλευτισμού η χώρα θα το πληρώσει. Η οργή του κόσμου και ο αντικοινοβουλευτισμός προμηνύουν δεινά για τη χώρα και τη δημοκρατία. Πρέπει να σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα, θα είναι όμως εγκληματικό για τη χώρα να βρεθούμε εκτός ευρώ. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει το ευρώ, αλλά εμείς δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας».

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν φοβάται «την οργή του κόσμου ότι μπορεί να φέρει χειρότερες καταστάσεις», ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε:

«Ναι τη φοβάμαι. Η φτώχεια και ανεργία είναι κακός σύμβουλος».

Τα πυρά του κ. Παπαϊωάννου δέχθηκε ο οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Ειδικότερα, ο απερχόμενος υπουργός είπε: «Μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη θα έχουν τελειώσει όλες οι υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων που εντάχθηκαν στο Ν. 4022/2010. Ο νόμος δουλεύει. 

» Επιτέλους να τελειώνουμε με λογαριασμούς του παρελθόντος. Όποιος είναι ένοχος να πάει φυλακή, όποιος αθώος να πάει σπίτι του. Δεν μπορώ να πω όμως ότι δε με ενοχλεί το γεγονός ότι ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης ανοίγει υποθέσεις και δεν κλείνει καμία. Περνάει μια αντίληψη στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση φταίει που δεν τελειώνουν οι υποθέσεις».

Σε άλλη ερώτηση για το αν «κάποιοι δικαστές λειτουργούν με πολιτικές σκοπιμότητες», ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε: «Θα ήθελα οι δικαστές να είναι πιο προσεκτικοί στο χρόνο που παίρνουν αποφάσεις. Η Δικαιοσύνη είναι στο κέντρο της πολιτικής». 

Σκανδαλίδης: Τα προβλήματα τρέχουν
«Υποδέχομαι με χαρά τον νέο υπουργό, έστω κι ως υπουργό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια και πιστεύω ότι θα μπορούσε να έρθει κι ως κανονικός υπουργός. Είναι ο,τι πρέπει για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». 

Με τη φράση αυτή ο Κώστας Σκανδαλίδης υποδέχθηκε τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναπολέοντα Μαραβέγια, τον οποίο κι ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών στο υπουργείο και τις άμεσες εκκρεμότητες.

Ο απερχόμενος υπουργός, αφού σχολίασε ότι η χώρα θα έπρεπε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου να έχει κανονική κυβέρνηση, καθώς τα προβλήματα τρέχουν κι είναι μεγάλα, αναφέρθηκε στην εικοσάμηνη θητεία του στο υπουργείο.

«Αυτό τον χώρο τον αγάπησα. Κάναμε καλή δουλειά» είπε ο κ. Σκανδαλίδης, συμπληρώνοντας πως τέθηκαν οι βάσεις για μια γεωργία που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα. Ευχαρίστησε το προσωπικό του υπουργείου, τους γενικούς γραμματείας αλλά και τον υφυπουργό Γιάννη Δριβελέγκα για την άριστη συνεργασία, ενώ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τον αγροτικό κόσμο της χώρας, σημειώνοντας την απουσία κινητοποιήσεων επί υπουργίας του.

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σκανδαλίδη για τα καλά του λόγια, σημείωσε ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένας χώρος γνώριμος σε αυτόν, αφού εκτός των άλλων προέρχεται από την Κεφαλλονιά, και έχει γνωρίσει «από κοντά τον μόχθο και τον ιδρώτα για την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων».

«Το στοίχημα για μένα» υπογράμμισε, « είναι να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι το κράτος έχει αρχίσει και διαλύεται λόγω της προεκλογικής περιόδου. Θα συνεχίσουμε το έργο που γίνεται με τρόπο ώστε να δείξουμε ότι το κράτος λειτουργεί».

Ο κ. Μαραβέγιας εξέφρασε την πίστη του στο αγροτικό δυναμικό που συνεχώς εκσυγχρονίζεται, επισημαίνοντας πως «η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ξεκινά από τον αγροτικό τομέα αλλά όμως χρειάζεται σκληρή δουλειά».


Ορκίστηκε το πρωί η νέα κυβέρνηση
Το πρωί της Πέμπτης ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η νέα κυβέρνηση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Η κυβέρνηση αποτελείται από 16 υπουργούς, κυρίως καθηγητές ΑΕΙ, πρώην υπουργούς και διπλωμάτες.
Τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας εξέφρασε ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά τη συνάντησή του με τον Παναγιώτη Πικραμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να εκπληρώσει η Ελλάδα τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να εφαρμοστούν οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο νέος Πρωθυπουργός θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διαμορφωθούν συνθήκες ηρεμίας και μετριοπάθειας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Από την πλευρά του, ο κ. Πικραμμένος αναγνώρισε ότι αναλαμβάνει δύσκολο ρόλο σε δυσχερή περίοδο ενώ συμφώνησε ότι χρειάζονται συνθήκες ηρεμίας και τάξεως.
Παράλληλα τόνισε ότι πρόκειται για μία υπηρεσιακή κυβέρνηση με αποκλειστικό σκοπό τη διενέργεια εκλογών ώστε να εκφραστεί ο ελληνικός λαός και να δοθεί η ευκαιρία να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η εξής:
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Παναγιώτης Πικραμμένος
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Παύλος Αποστολίδης
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αντώνιος Μανιτάκης
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γεώργιος Ζαννιάς
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Πέτρος Μολυβιάτης
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Φράγκος Φραγκούλης
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ιωάννης Στουρνάρας
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Γρηγόριος Τσάλτας
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Σίμος Σιμόπουλος
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Αντώνιος Ρουπακιώτης
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Χρήστος Κίττας
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ναπολέων Μαραβέγιας
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΩΜΑΤΩΝ
Χρήστος Γεραρής
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ελευθέριος Οικονόμου
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Τατιάνα Καραπαναγιώτη
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αντώνιος Αργυρός


Διαβάστε Περισσότερα » "Πικραμμένος: «Λίγα λόγια και αρκετή δουλειά»"

Β. Σταμάτη: Είμαι στη φυλακή γιατί ερωτεύτηκα πολιτικό!

Την ώρα που ο εισαγγελέας, Γιώργος Βούλγαρης, εισηγείται προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την απόρριψη της αίτησής της για αποφυλάκισή της υπό όρους η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, απευθύνεται με επιστολή της προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημοκοπούλου, χαρακτηρίζοντας «ανάλγητη», «μη νόμιμη» και «άδικη» την προφυλάκισής της η οποία – όπως λέει – είχε «καταστροφικά» αποτελέσματα καθώς «ένα παιδί 5 ετών έμεινε χωρίς πατέρα και μητέρα». 

Η σύζυγος του πρώην υπουργού, επίσης προσωρινά κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού, αναφέρει ότι έχει φτάσει στα όρια της απόγνωσης και πως η επιστολή της προς την κ. Ασημακοπούλου «δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η κραυγή μου προς τη Δικαιοσύνη, για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης που βιώνω, η κραυγή μιας μάνας που αγωνία για ένα παιδί που ζει την πιο ευαίσθητη και κρίσιμη ηλικία του χωρίς πατέρα και  χωρίς μητέρα». 

Η Β. Σταμάτη που συνεχίζει, σύμφωνα με πληροφορίες να βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική και σωματική κατάσταση, αναφέρει στην επιστολή της προς την κ. Ασημακοπούλου: «Επικοινωνώ μαζί σας γιατί πιστεύω ότι θα κατανοείτε τη θέση μου καλύτερα από κάθε άλλον. Βρίσκομαι στις φυλακές αυτή τη στιγμή γιατί ερωτεύθηκα και παντρεύτηκα ένα πολιτικό πρόσωπο. Μπορεί να είναι αυτονόητο ότι η ιδιότητά μου ως συζύγου του Τσοχατζόπουλου αποτελεί αυτοτελές ποινικό αδίκημα και ιδιώνυμο λόγο προσωρινής μου κράτησης;». 

«Τα ΜΜΕ μου έδωσαν τρομακτικές διαστάσεις»

Στην συνέχεια περιγράφει – όπως είχε κάνει και στο απολογητικό της υπόμνημα στον ανακριτή, την σχέση της με τον πρώην υπουργό. Επισημαίνει: «Βρέθηκα δίπλα, πριν πολλά χρόνια σε μια πολιτική προσωπικότητα με μια διαδρομή 30 χρόνων, σε υψηλά κυβερνητικά και πολιτικά καθήκοντα. Όντως νεαρότερη ηλικιακά  θαύμαζα αυτό τον άνδρα και όταν τον συνάντησα με γοήτευσε η προσωπικότητα, η ωριμότητα και η ευγένειά του. Με το χρόνο τον ερωτεύθηκα και τον αγάπησα. Η σχέση αυτή, που εξ’ υπαρχής ήταν σοβαρή, κατέληξε σε γάμο. Η σημαντική διαφορά της ηλικίας και η ανωνυμία μου προκάλεσαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και με τοποθέτησαν στο επίκεντρο μιας αρνητικής δημοσιότητας που αλλοίωσε την πραγματικότητα και την εικόνα μου και έδωσε τρομακτικές διαστάσεις σε γεγονότα, που αν τα έκανε οποιοσδήποτε άλλος κοινός πολίτης ουδείς θα ενδιαφέρετο και θα σχολίαζε».                             

«Φταίω εγώ και για το μνημόνιο»; 

Στην συνέχεια της επιστολής της η Β. Σταματη υποστηρίζει πως εξαιτίας της αρνητικής δημοσιότητας ο γάμος της έχει μετατραπεί σε «τραγωδία με ακούσια πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που αγάπησε και παντρεύτηκε αυτόν που αγαπούσε, η οποία μεταμορφώθηκε από τα ΜΜΕ στο πιο αντιπαθητικό άτομο της χώρας». 

Ακόμη με αρκετή δόση ειρωνείας η Β. Σταμάτη αναφέρει στην επιστολή της: «Εγώ «κατέστρεψα» την Ελλάδα και έφερα όλα τα δεινά που βλέπουμε καθημερινά και ενδεχομένως το μνημόνιο είναι απότοκο ενός γάμου με 15 καλεσμένους και της αγοράς ενός σπιτιού κατόπιν τραπεζικού δανείου, όπως στο απολογητικό μου υπόμνημα αναλυτικά έχω εκθέσει». 

«Απολογήθηκα σε κλίμα κανιβαλισμού»

Επί της ουσίας της κατηγορίας την οποία αντιμετωπίζει – ξέπλυμα μαύρου χρήματος – για την οποία απολογήθηκε στον ανακριτή, Γαβριήλ Μαλλή, η Β. Σταμάτη αναφέρει: «Με το κλίμα αυτό κλήθηκα να απολογηθώ για μια κατηγορία, μεταξύ των άλλων και φέρομαι ότι δήθεν ίδρυσα εγκληματική οργάνωση, στην οποία συμμετείχα ενεργά. Στοιχεία της κατηγορίας ήταν ότι ήμουν σύζυγος του Τσοχατζόπουλου και ότι αγοράστηκε στο όνομά μου ένα σπίτι, το οποίο θα αγοραζόταν στο όνομα του συζύγου μου αλλά λόγω ηλικίας του όταν αγοράστηκε (71 ετών το 2010) δεν μπορούσε να πάρει τραπεζικό δάνειο στο όνομά του». 

Για τον λόγο αυτό – επαναλαμβάνει – δηλαδή λόγω ηλικίας του συζύγου της αγόρασε εκείνη το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου. «Παράθεσα την αλήθεια, κατέθεσα ότι δεν γνώριζα απολύτως τίποτα από τις πολιτικές, κυβερνητικές και τις εν γένει δραστηριότητες του συζύγου μου, ότι του είχα απεριόριστη εμπιστοσύνη, ότι τον πίστευα και τον αγαπούσα και τελικά προφυλακίστηκα από τον ανακριτή, που δύο μέρες πριν απολογηθώ, είχε εκφράσει γραπτά και κατηγορηματικά την πεποίθησή του, ότι είχα διαπράξει το αδίκημα που θα διερευνούσε στην ανάκριση, εκδίδοντας σχετική διάταξη» αναφέρει και επισημαίνει: «Αντιλαμβάνεστε ότι απολογήθηκα μέσα σε ένα κλίμα «κανιβαλισμού». Τα ΜΜΕ μου είχαν φορτώσει τα δεινά της χώρας, πολίτες με προπηλάκιζαν έξω από το ανακριτικό γραφείο και ο ανεξάρτητος και αντικειμενικός ανακριτής, που ήταν υποχρεωμένος να ερευνήσει τα στοιχεία της ενοχής και αθωότητάς μου, ήταν ήδη σίγουρος και προκατειλημμένος για την ενοχή μου και μάλιστα δύο μέρες πριν απολογηθώ ενώπιόν του!». 

«Δεν υπήρξε δίκαιη προδικασία»

Όλα αυτά – αναφέρει η Β. Σταμάτη- «δείχνουν ότι δεν έγινε δίκαιη εφαρμογή του νόμου και δεν είχα μία δίκαιη προδικασία». Μάλιστα, επικαλείται προς ενίσχυση των ισχυρισμών της σχετική αρθρογραφία νομικών και δημοσιογράφων ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στις συνέπειες που είχε προφυλάκισή της στον 5χρονο γιο της. 

Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Το αποτέλεσμα αυτής της ανάλγητης προφυλάκισης, που ήταν μη νόμιμη, και άδικη, ήταν καταστροφικό. Ένα παιδί 5 ετών έμεινε χωρίς πατέρα και μητέρα. Το πραγματικό θύμα της ήταν ένα ανήλικο παιδί στην πιο ευαίσθητη ηλικία του, που αναγκάστηκε χωρίς ουσιαστικό, πραγματικό και νομικό λόγο και αναγκαιότητα, να μείνει μόνο του, με τους ηλικιωμένους γονείς μου (η μητέρα μου δε, έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας)  και να αλλάξει περιβάλλον πηγαίνοντας από την Αθήνα και το σπίτι μας στο χωριό «Ζέλι» στην Αταλάντη, ένα χώρος ξένος και διαφορετικός από το δικό του.

«Αναγκάζομαι να λέω ψέματα στο παιδί μου» 


Η σύζυγος του πρώην υπουργού αναφέρει πως κάθε φορά που  τηλεφωνεί στο παιδί της, ακούει την αγωνία του και αναγκάζεται να του λέει ψέματα. «Του λέω ότι είμαι σε ταξίδι και θα επιστρέψω. Κι αυτό περιμένει και κλαίει. Και κλαίει γιατί έχασε τη μάνα του και το πατέρα του. Και είναι μόλις 5 ετών, και δεν μπορώ να του εξηγήσω ότι η σχέση μου και ο γάμος μου με τον πατέρα του και η αγάπη μου γι’ αυτόν, που ως κορυφαίο καρπό της είχε τον ίδιο, αποτέλεσε τον αποκλειστικό, κατά την εκτίμησή μου, λόγο για την δικαιοσύνη να με εγκλείσει στις φυλακές και  να στερήσει τη μάνα του από αυτόν, αποδίδοντάς μου συμμετοχή στο έγκλημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα»…
  
Δήλωση Β. Χειρδάρη

Σε δήλωσή του ο συνήγορος υπεράσπισης της Βίκυς Σταμάτη, Βασίλης Χειρδάρης, αναφέρει πως το περιεχόμενο της πρότασης του κ. Βούλγαρη περί συνέχισης της προσωρινής κράτησης της κατηγορουμένης ήταν «αναμενόμενη αφού ο εισαγγελέας έκρινε τον εαυτό του». Ο κ. Χειρδάδης τονίζει πως «ο προτείνων στο Συμβούλιο εισαγγελικός λειτουργός για τη προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης ήταν ταυτόχρονα ο ίδιος ο κρινόμενος αφού αυτός είχε συναποφασίσει (μαζί με τον Ανακριτή) ως δικαιοδοτικό όργανο τη προσωρινή κράτηση της κας Σταμάτη». «Επομένως» – αναφέρει ο κ. Χειρδάρης «πως θα μπορούσε να στραφεί κατά της απόφασης που εξέδωσε ο ίδιος ή πως μπορούσε αμερόληπτα να την κρίνει;».

Ακόμη στη δήλωσή του ο δικηγόρος της Β. Σταμάτη επισημαίνει: «Η υπεράσπιση όμως πιστεύει ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα κάνει το καθήκον του, όπως επιτάσσει το κράτος δικαίου και ο ανθρωπισμός, μη κάνοντας δεκτή την ανάλγητη και μεροληπτική εισαγγελική πρόταση. Δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για την προσωρινή κράτηση της κας Σταμάτη και δεν υφίσταται καμία από τις προϋποθέσεις του νόμου για τόσο ακραία αντιμετώπιση της κατηγορουμένης όπως αυτή της προσωρινής κράτησης. Η τελευταία δε, φαίνεται επαχθέστερη όταν οι συνέπειές της αφήνουν ένα παιδί 5 ετών μόνο του, χωρίς μητέρα και χωρίς πατέρα. Άραγε η τιμωρία και καταστροφή ενός παιδιού αποτελεί επαινετό δικαστικό έργο ή επίδειξη αναλγησίας και σκληρότητας από μια δικαιοσύνη που οφείλει να είναι το αντίθετο;»

Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Σταμάτη: Είμαι στη φυλακή γιατί ερωτεύτηκα πολιτικό!"

Στο εδώλιο για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες ο Ακης

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, πριν ακόμα κριθεί για τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών του στοιχείων, υπόθεση για την οποία κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, θα βρεθεί ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος παραπέμπεται να λογοδοτήσει για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες σε βαθμό κακουργήματος.
Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών δεν πείστηκαν από τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, ο οποίος έκανε λόγο για τυπική παράλειψη, και τελικά τον έστειλαν με βούλευμά τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.
Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και αφορά το πόθεν έσχες του 2010, στο οποίο ο πρώην υπουργός δεν είχε συμπεριλάβει το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Ο εφέτης - ειδικός ανακριτής Θεόδωρος Κανελλόπουλος είχε καλέσει σε απολογία τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος τότε είχε αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και την καταβολή εγγύησης 150.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε υποστηρίξει ότι το επίμαχο ακίνητο το είχε δηλώσει στη φορολογική του δήλωση το 2010, επιμένοντας ότι το είχε αποκτήσει με νόμιμο τρόπο.

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εδώλιο για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες ο Ακης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news