facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Πρέβεζα: Περιπολίες πολιτών την νύχτα στο χωριό Κανάλι

Τον νόμο στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν κάτοικοι στο χωριό Κανάλι στην Πρέβεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pamepreveza.gr μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπών στην περιοχή οι κάτοικοι στο Κανάλι της Πρέβεζας αποφάσισαν να προστατεύσουν τα σπίτια τις περιουσίες και τις οικογένειές τους.

Έτσι λοιπόν εδώ και λίγες μέρες ομάδες περιφρούρησης έχουν ξεκινήσει περιπολίες στην περιοχή.

Από το βράδυ έως την άλλη μέρα το πρωί περιπολούν με αυτοκίνητο καλύπτοντας όλο το χωριό.

Οι ομάδες είναι 3ων έως 4ων ατόμων οι οποίες αλλάζουν κάθε 3 ώρες.

"Πρέπει να προστατεύσουμε τα σπίτια μας και τα παιδιά μας" λέει στο pamepreveza.gr κάτοικος του χωριού, μέλος της ομάδας περιφρούρησης. "Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα κλοπών είναι όλο και πιο συχνά. Τουλάχιστον εάν υπάρχουν κάποιοι στον δρόμο εκείνες τις ώρες όλο και κάτι θα μπορέσουμε να προλάβουμε. Από την άλλη πλευρά οι επίδοξοι κακοποιοί αργά ή γρήγορα θα το μάθουν με αποτέλεσμα σκεφτούν την όποια κίνηση στο χωριό μας..."

pamepreveza.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέβεζα: Περιπολίες πολιτών την νύχτα στο χωριό Κανάλι"

Καταγγελίες για το "κίνημα της πατάτας"

Την παρέμβαση των φορολογικών και υγειονομικών αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, που -όπως υποστηρίζει- καταστρατηγείται με πρωτοβουλίες αντίστοιχες του κινήματος της πατάτας, ζητά η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Στη διάρκεια ημερίδας για τα κινήματα προϊόντων πρώτης ανάγκης, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, ξεκαθάρισε ότι το επιμελητήριο δεν διαφωνεί με τη διάθεση ειδών σε χαμηλές τιμές, αλλά με την καταστρατήγηση των κανόνων της αγοράς, που πλήττουν και τα δημόσια ταμεία.

Όπως είπε, τα προϊόντα αυτά πωλούνται συνήθως παράνομα, χωρίς να ελέγχονται και «η ζημία που προκύπτει από τη στρεβλή αυτή λειτουργία της αγοράς επιβαρύνει [...] και τους καταναλωτές, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το συνολικό κόστος που θα προκύψει, για άλλη μια φορά, από τη φοροδιαφυγή».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι κάποιοι δήμαρχοι έχουν γίνει «ρυζάδες, χασάπηδες και λαδέμποροι» και υποστήριξε ότι την περασμένη Κυριακή υπήρχαν στην Πλατεία Αριστοτέλους πάνω από 20 οχήματα με πατάτες παραγωγών, οι οποίοι δεν έκοβαν αποδείξεις.

«Το παραεμπόριο που κυνηγάμε έχει γίνει νόμιμο», είπε και πρόσθεσε ότι οι δήμοι θα έπρεπε να επεκτείνουν τις λαϊκές αγορές, ώστε να φιλοξενούν όσους παραγωγούς θέλουν να πουλάνε τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές. Το ΕΕΘ πρόκειται να εκδώσει άμεσα υπόμνημα για το θέμα των "κινημάτων", που θα επιδοθεί στους αρμόδιους.

Ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΠΕΔΚ) Κ. Μακεδονίας, επισήμανε ότι οι δήμοι προσπαθούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές για να ξεπεραστεί η δύσκολη αυτή περίοδος με όποια πενιχρά μέσα διαθέτουν («με τον ‘’Καλλικράτη’’ τα τακτικά έσοδα μας έχουν μειωθεί κατά 55% σε σχέση με ό,τι έπαιρναν τρεις καποδιστριακοί δήμοι», είπε).

«Έχουμε χρέος απέναντι στο σύνολο των πολιτών, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ακολουθώντας τους κανόνες. Αλίμονο αν κάποιος δήμαρχος εμποδίζει τους παραγωγούς όταν τηρούν όλους τους κανόνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι στη Θέρμη το «κίνημα» συντονίζουν πολίτες κι όχι ο δήμος.

Στον δήμο Συκεών, πρόσθεσε, η διανομή έγινε σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, ενώ έγιναν δειγματοληψίες και κόπηκαν αποδείξεις.

«Δεν θέλουμε να βάλουμε την υπογραφή μας στη διάλυση της αγοράς»: με αυτή τη φράση, ο τελών εν αργία περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, δήλωσε τη αντίθεσή του στο «κίνημα».

Κατά τον ίδιο, η εικόνα που δίδεται με την πώληση προϊόντων στους δρόμους είναι «εικόνα αποικίας ή εικόνα (της Ελλάδας) του 1940-1950. Αυτή η άσχημη εικόνα πρέπει να σταματήσει από την ίδια την πολιτεία».

Τη δέσμευση ότι θα αλλάξει ...επάγγελμα, αν βρεθεί έστω μία απόδειξη που κόπηκε και για την οποία αποδόθηκε ΦΠΑ στο πλαίσιο του κινήματος της πατάτας, ανέλαβε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (ΣΕΚΛΘ), Ιωάννης Χαραλαμπίδης.

Πρόσθεσε ότι αυτό που έχουν κάνει οι δήμαρχοι με το κίνημα της πατάτας είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού έχουν «χτυπήσει» τις φρουτεμπορικές επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τα δημόσια ταμεία -μέσω της φοροδιαφυγής.

Να γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε όλους όσοι πουλάνε προϊόντα στους δρόμους και τις πλατείες ζήτησε από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους του ΣΔΟΕ Κ. Μακεδονίας, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.

Οι εκπρόσωποι του ΣΔΟΕ επισήμαναν ότι, ως Σώμα, θα κάνουν τα πάντα για τον εντοπισμό παραβάσεων και πρόσθεσαν ότι όσοι παραγωγοί ήλεγξαν στη διάρκεια του κινήματος είχαν τα απαιτούμενα βάσει νόμου παραστατικά.

Υπενθύμισαν δε, ότι υπάρχει η κατηγορία των παραγωγών ειδικού καθεστώτος, που υποχρεούνται να παρουσιάζουν μόνο δελτίο αποστολής -και φορτωτική αν το όχημα δεν είναι δικό τους. Όπως είπαν, σε κάθε περίπτωση το ΣΔΟΕ εργάζεται όλο το 24ωρο και θα δέχεται πληροφορίες από όσους φορείς διαπιστώσουν τυχόν παρανομίες.

nooz.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες για το "κίνημα της πατάτας""

Τι ισχύει από σήμερα για τις εισπρακτικές εταιρείες – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Σε πλήρη ισχύ από σήμερα οι διατάξεις για τις εισπρακτικές εταιρείες και έως τις 30 Σεπτεμβρίου η ενσωμάτωση των κοινοτικών συστάσεων για τους φορείς επίλυσης ή διαμεσολάβησης σε καταναλωτικές διαφορές

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία -σε ενσωμάτωση κοινοτικών συστάσεων- καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι αρχές που πρέπει να εκπληρώνει κάθε φορέας, που προσφέρει υπηρεσίες επίλυσης ή διαμεσολάβησης σε καταναλωτικές διαφορές.

Όλοι οι φορείς διαμεσολάβησης και επίλυσης καταναλωτικών διαφορών, πρέπει να έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία τους στις παραπάνω αρχές μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2012.

Ειδικότερα, οι φορείς αυτοί είναι πλέον υποχρεωμένοι:

- Να ορίζουν ως αρμόδια για την επίλυση των καταναλωτικών διαφορών πρόσωπα που διαθέτουν τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες και είναι αμερόληπτα. Τα πρόσωπα αυτά δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους χωρίς εύλογη αιτία και πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην έχουν σύγκρουση συμφερόντων με τα εμπλεκόμενα μέρη τής διαφοράς.

- Να δημοσιοποιούν και να παρέχουν πληροφορίες για την επιλογή των προσώπων που επιλύουν τις διαφορές, την πηγή χρηματοδότησης, τα είδη των διαφορών που επιλύουν, τους διαδικαστικούς κανόνες, τους κανόνες δεοντολογίας που τυχόν εφαρμόζουν πέραν των ισχυόντων κανόνων, το πιθανό κόστος, τη διάρκεια και τα νομικά αποτελέσματα της διαδικασίας.

- Να δημοσιοποιούν στους ιστοτόπους τους και σε έντυπη μορφή στις εγκαταστάσεις τους ετήσιες εκθέσεις για τις υποθέσεις που τους απασχόλησαν, τα ποσοστά επιλύσεων, το μέσο χρόνο που χρειάστηκε κάθε υπόθεση, το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων προς τις αποφάσεις τους, τη συνεργασία με άλλα δίκτυα επίλυσης διαφορών.

- Η διαδικασία επίλυσης πρέπει να είναι αποτελεσματική και να πληροί συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως να είναι εύκολα προσβάσιμη, ανεξάρτητα από τον τόπο που βρίσκονται τα μέρη, να μην απαιτείται νομικός εκπρόσωπος, να υπάρχει δυνατότητα εκπροσώπησης ή υποστήριξης από τρίτο πρόσωπο, το κόστος πρέπει να είναι χαμηλό -αν όχι δωρεάν- για τους καταναλωτές και η επίλυση να επιτυγχάνεται το αργότερο σε 90 ημέρες από την παραλαβή τής καταγγελίας.

- Πρέπει να διασφαλίζεται από τη διαδικασία η δυνατότητα των μερών να εκφράσουν τις θέσεις τους και το αποτέλεσμα της διαδικασίας να γνωστοποιείται εγγράφως ή σε σταθερό μέσο με αναφορά τού σκεπτικού που βασίζεται.

- Ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώνεται πριν συμφωνήσει με την προτεινόμενη λύση ότι δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί αυτή, και ότι η λύση αυτή μπορεί να είναι λιγότερο ευνοϊκή σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα επιτυγχανόταν στο δικαστήριο. Πρέπει περαιτέρω, να τίθεται σε αυτόν εύλογος χρόνος για να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί την προτεινόμενη λύση και να ενημερώνεται και για τις νομικές συνέπειες της συμφωνίας.

Όλοι οι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες επίλυσης ή διαμεσολάβησης σε καταναλωτικές διαφορές, εγγράφονται σε μητρώο τής Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία ελέγχει αυτεπαγγέλτως την τήρηση των παραπάνω αρχών. Απαγορεύεται δε, σε επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς για τις υπηρεσίες παραπόνων των καταναλωτών, που μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση στους καταναλωτές με τους παραπάνω φορείς.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα τίθενται σε πλήρη ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 36 του Ν. 4038/2012, για τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών (εισπρακτικές εταιρείες), και ιδίως αυτές που αφορούν την οργάνωση στην άσκηση τής δραστηριότητας.

Από σήμερα οι εταιρείες αυτές:

- Οφείλουν να καταγράφουν και να τηρούν για ένα έτος το περιεχόμενο της επικοινωνίας προκειμένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόμου σε περίπτωση καταγγελίας. Ο οφειλέτης ενημερώνεται υποχρεωτικά για την καταγραφή και το σκοπό της. Το περιεχόμενο της καταγραφής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του οφειλέτη.

- Οι εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών οφείλουν να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση στον οφειλέτη ή, μετά από καταγγελία του οφειλέτη στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εντός 10 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, κατάσταση με τα συναφή δεδομένα κίνησης των τηλεφωνικών συνδέσεων καθώς και τα αναγνωριστικά στοιχεία του κατόχου της τηλεφωνικής παροχής από την οποία πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία με τον οφειλέτη προκειμένου να ελεγχθεί καταγγελία για παραβίαση του νόμου.

- Οι εταιρείες ενημέρωσης είναι υποχρεωμένες να τηρούν ηλεκτρονικό αρχείο τηλεφωνικών επικοινωνιών ενημέρωσης στις οποίες προβαίνουν προς τον οφειλέτη και να χορηγούν τα στοιχεία αυτά, εφόσον ζητηθούν, στον οφειλέτη ή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι ισχύει από σήμερα για τις εισπρακτικές εταιρείες – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές"

Στην εισαγγελία Εφετών η υπόθεση των CDS

Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών καλείται να κρίνει εάν είναι νόμιμη ή όχι η άρνηση του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη να ασχοληθεί για λόγους ευπρέπειας με το αίτημα του Αριστείδη Κορέα να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση των αποδόσεων των CDS (συμβόλαια ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας των χωρών-μελών της ευρωζώνης με υψηλό χρέος ή έλλειμμα ή και τα δύο), στην οποία έχει εμπλακεί το όνομα του Ανδρέα (Ανδρίκου) Παπανδρέου, αδελφού του τέως Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των CDS είναι μία από τις τρεις που κατήγγειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης ότι δέχθηκαν «οχλήσεις».

Συγκεκριμένα, στην σχετική αναφορά τους οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ισχυρίστηκαν πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο γενικός γραμματέας και οι προϊστάμενοί τους ζήτησαν να εξετάσουν κατά προτεραιότητα την υπόθεση, αφήνοντας υποψίες για τυχόν παρέμβαση. Τελικά κρίθηκε από τον Φ. Μακρή ότι δεν στοιχειοθετούνται «οχλήσεις» και πιέσεις.

Από την άλλη πλευρά ο οικονομικός εισαγγελέας του Πρωτοδικείου Αθηνών Κορέας μετά την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε, βρέθηκε προ δικονομικού αδιεξόδου και για το λόγο αυτό στις 29 Φεβρουαρίου 2012, πρότεινε στον Πεπόνη η επίμαχη δικογραφία να τεθεί στο αρχείο.

star.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην εισαγγελία Εφετών η υπόθεση των CDS"

Πουλήθηκε σε Άραβες με 5 εκατ. ευρώ η Οξιά;

Το γύρο του διαδικτύου κάνει δημοσίευμα το οποίο αναφέρει ότι το ιδιωτικό νησί Οξιά που ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, ανοικτά του λιμανιού του Αστακού πουλήθηκε έναντι 5 εκατομμυρίων περίπου.

Ο συγκεκριμένος ιδιωτικός παράδεισος βρίσκεται ήδη σε ιστοσελίδες ξένων μεσιτικών γραφείων που αφορούν πωλήσεις νησιών και η τιμή του είναι 6.900.000 ευρώ.

Έτσι, μετά το Σκορπιό της Αθηνάς Ωνάση που λέγεται ότι πρόκειται να το αγοράσουν Τούρκοι ή Ρώσοι Μεγιστάνες το νησί Οξιά έχει- σύμφωνα με δημοσιεύματα- ήδη περάσει στα χέρια μελών της οικογένειας του Κατάρ.

Το νησί Οξιά ή Ναυσικά ανήκει στην οικογένεια Σταμούλη. Ελληνοαυστραλούς που η περιουσία τους αγγίζει τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Στα περιουσιακά στοιχεία της Οικογένειας συγκαταλέγεται το συγκρότημα Vogue στο Σάουθ Γιάρα της Μελβούρνης, ξενοδοχείο στην Αθήνα καθώς και ένα κτίριο 68 ορόφων στο Κόλιν Στριτς στη Μελβούρνη.

Πριν από λίγα χρόνια, ο Χάρης Σταμούλης είχε πληρώσει 25 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά ενός σπιτιού στο Τούρακ. Ήταν η ακριβότερη αγοραπωλησία σπιτιού στην ιστορία της Μελβούρνης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι διαδικασίες συμφωνίας και μεταβίβασης διήρκεσαν πάνω από 9 μήνες, λόγω διαφόρων δυσκολιών και οι οριστικές υπογραφές έπεσαν μόλις πριν από λίγες μέρες.
Το νησί έχει συνολική έκταση 5.500 στρεμμάτων. Είναι αρκετά βραχώδες και με πολλά υψώματα ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι διαθέτει καθαρό μάρμαρο πολύ καλής ποιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύμπλεγμα των Εχινάδων έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και άλλων αραβικών αλλά και ρωσικών συμφερόντων, λόγω των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών των νησιών του και της “στρατηγικής” τοποθεσίας τους σε κομβικό σημείο του Ιονίου, απέναντι από τον Πατραϊκό Κόλπο.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πουλήθηκε σε Άραβες με 5 εκατ. ευρώ η Οξιά;"

Πήρε πίσω την επίμαχη τροπολογία για τα βυτιοφόρα ο Μάκης Βορίδης

Ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης απέσυρε τελικώς την επίμαχη τροπολογία για τα βυτιοφόρα, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από την απόφαση του να εντάξει σε καθεστώς «επιλεκτικής προστασίας» τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων.

«Επειδή εδώ έχουμε συγκυβέρνηση και επειδή οι γνώμες των συγκυβερνώντων κομμάτων πρέπει να γίνονται σεβαστές, εφόσον το ΠΑΣΟΚ έχει αντίρρηση για οποιοδήποτε λόγο, έχει διαφορετική οπτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, εγώ δεσμεύτηκα ότι πράγματι οι συγκεκριμένες διατάξεις θα απαλειφθούν από την τροπολογία» ανέφερε.

Σύμφωνα με την τροπολογία για την περίοδο από 2012 έως 2020 οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσεως δεν θα μπορούσαν να τα μετατρέψουν σε βυτιοφόρα, ενώ όσοι ήθελαν να πάρουν άδεια για βυτιοφόρο θα έπρεπε να διαθέτουν όχημα υψηλής τεχνολογίας, παράμετρος που σύμφωνα με τους αυτοκινητιστές θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για να ανοίξει ο κλάδος.

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης απέσυρε το βράδυ της Δευτέρας τις δύο τελευταίες παραγράφους σύμφωνα με τις οποίες:

Άδειες Φ.Δ.Χ που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου 3887/2010 δεν μπορούν να μετατραπούν σε άδειες βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων και θερμής ασφάλτου, μέχρι την λήξη της μεταβατικής περιόδου. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τις άδειες ΦΔΧ που τίθενται σε κυκλοφορία στο όνομα μεταφορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3887/2010 και διαθέτουν Άδεια Οδικών Μεταφορών.
ΦΔΧ που κυκλοφόρησαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου 3887/2010 μπορούν να αντικαθίστανται με φορτηγά μεγαλύτερου ή μικρότερου μικτού βάρους. Κατά την αντικατάσταση των φορτηγών αυτοκινήτων με φορτηγά μεγαλύτερου μικτού βάρους καταβάλλεται για το επιπλέον ύψος μικτού βάρους εφάπαξ υπέρ του δημόσιου εισφορά που αντιστοιχεί σε 200 ευρώ ανά τόνο μικτού βάρους.
«Με αυτή την πρόταση τροπολογίας δεν κλεινόταν τίποτε, διότι εκείνο το οποίο είναι πραγματικότητα είναι πως αύριο το πρωί όποιος θέλει μπορεί να έρθει να πάρει από το υπουργείο μία νέα άδεια οδικού μεταφορέα είτε για βυτιοφόρα είτε για ο,τιδήποτε άλλο. Επομένως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός» λέει ο κ.Βορίδης.

Και προσθέτει: «Αντίθετα ο σκοπός αυτής της τροπολογίας ήταν να περιορίσει την ελεύθερη μεταβίβαση αδειών μεταξύ των παλαιών μεταφορέων ακριβώς για να ενισχύσει την έκδοση νέων αδειών μεταφορέων. Ήταν λοιπόν σε μια λογική ενεργοποίησης του ανοίγματος της αγοράς και όχι στη λογική του κλεισίματος» τονίζει ο υπουργός.

Η τροπολογία αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πρώην υπουργών Μεταφορών, Δημήτρη Ρέππα και Γιάννη Ραγκούση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα περνούσε από τη Βουλή.

in.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πήρε πίσω την επίμαχη τροπολογία για τα βυτιοφόρα ο Μάκης Βορίδης"

ΥΠΕΞ: “Η Ελλάδα δεν παραιτείται των αξιώσεων της για γερμανικές αποζημιώσεις”

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας προς το ΑΜΠΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές» και «ισχύουν στο ακέραιο, όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή των Ελλήνων».

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, στη συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου, σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου, ανέφερε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και πρόσθεσε ότι η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό του θέματος, ώστε να έχει τη δέουσα και προσφορότερη κατάληξη για τη χώρα μας.

Στην ανακοίνωση επίσης, επισημαίνεται, η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών ότι το ζήτημα αυτό μπορεί και πρέπει να συζητηθεί ξανά, με τη δέουσα τεκμηρίωση που θα ενισχύσει την ισχύ των επιχειρημάτων μας, στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: “Η Ελλάδα δεν παραιτείται των αξιώσεων της για γερμανικές αποζημιώσεις”"

Πρόστιμα 70.000 ευρώ σε τράπεζα και στον «Τειρεσία» για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε συνολικά πρόστιμα 70.000 ευρώ σε τράπεζα και στην εταιρεία «Τειρεσίας», για παράνομη ανάρτηση στο σύστημα οικονομικής συμπεριφοράς της τελευταίας, που αφορούσε καταγγελία δανειακής σύμβασης, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του δανειολήπτη και εγγυητή.

Ειδικότερα, το 2003 υπεγράφη σύμβαση προσωπικού δανείου με τράπεζα, ενώ υπήρξε και εγγυητής.

Ο τελευταίος (εγγυητής), ενώ πήγε σε άλλη τράπεζα για να συνάψει δάνειο, πληροφορήθηκε ότι βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία», λόγω της καταγγελίας της σύμβασης δανείου, στο οποίο δεν ήταν δανειολήπτης, αλλά εγγυητής. Την επόμενη μέρα, ο δανειολήπτης πήγε στην Τράπεζα και εξόφλησε όλο το δάνειο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, είχε δημιουργηθεί μεγάλο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στη δανειακή σύμβαση και σύμφωνα με όρο της σύμβασης η καθυστέρηση ακόμη και μίας δόσης ή μέρους αυτής μετατρέπει τον οφειλέτη αμέσως σε υπερήμερο, ενώ καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτεί όλο το ποσό του δανείου. Έτσι, καταγγέλθηκε η δανειακή σύμβαση από την πλευρά της Τράπεζας.

Την καταγγελία αυτή η Τράπεζα τη γνωστοποίησε στον «Τειρεσία» ηλεκτρονικά πριν ακόμη ενημερωθεί εγγράφως, όπως απαιτεί η νομοθεσία, ο δανειολήπτης για την εξέλιξη αυτή.

Ο «Τειρεσίας» χωρίς να ελέγξει την ακρίβεια των στοιχείων της γνωστοποίησης, ανάρτησε στη «μαύρη λίστα» τα ονόματα του δανειολήπτη και του εγγυητή.

Σύμφωνα με την Αρχή, δεν υπήρξε καταγγελία της δανειακής σύμβασης, αφού δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση του δανειολήπτη, αλλά ούτε και έγινε η επίδοσή της, ενώ διαβιβάστηκαν στον «Τειρεσία» ανακριβή στοιχεία κατά παράβαση του Ν. 2472/1997 που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η προσβολή της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο του δανειολήπτη όσο και του εγγυητή και για το λόγο αυτό επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 στην Τράπεζα και 20.000 στον «Τειρεσία».

Παράλληλα, η Αρχή απευθύνει προειδοποίηση προς την Τράπεζα: α) να γίνεται με αποδεικτικό έγγραφο η ενημέρωση του υποκειμένου ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση ως προς την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης και β) να αναγγέλλει τα δεδομένα της καταγγελίας στην «Τειρεσίας Α.Ε.» μετά την επίδοση προς τον καθ' ου η καταγγελία βεβαιώνοντας συγχρόνως την ημερομηνία επίδοσης αυτού, ενώ απευθύνει προειδοποίηση στην «Τειρεσίας Α.Ε.» να ελέγχει τις βεβαιώσεις από τις Τράπεζες ότι γίνεται επίδοση καταγγελίας σύμβασης πριν προβεί στη σχετική καταχώριση στο αρχείο της.

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμα 70.000 ευρώ σε τράπεζα και στον «Τειρεσία» για παραβίαση προσωπικών δεδομένων"

«Ντου» της τρόικα στην εφορία Καλλιθέας

Ελεγκτές πήραν στο ξενοδοχείο που διαμένουν φακέλους φορολογουμένων!

Με άγριες διαθέσεις κατέφθασαν στην Αθήνα οι ελεγκτές της ομάδας δράσης του Χορστ Ραϊχενμπαχ, οι οποίοι ασχολούνται με τον κρίσιμο και νευραλγικό τομέα του φορολογικού συστήματος.

Όπως καταγγέλλει στη Real News ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΛΑΟΣ, Μανούσος Ντουκάκης, το κλιμάκιο των ελεγκτών έκανε κυριολεκτικά έφοδο στη ΦΑΕΕ Αθηνών, στην Καλλιθέα, προχώρησε σε εξονυχιστικό έλεγχο στοιχείων εταιρειών και δε σταμάτησε εκεί, καθώς έφυγε από την εφορία με φακέλους μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι φάκελοι μεταφέρθηκαν σε άλλες οικονομικές υπηρεσίες για περαιτέρω έλεγχο, ενώ κάποιοι κατέληξαν και στο ξενοδοχείο, όπου διαμένουν οι ελεγκτές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ελεγκτές ήταν απότομοι και ειρωνικοί, υπήρξε ένταση με τα στελέχη της ΦΑΕΕ, αλλά και με τους πολίτες που περίμεναν υπομονετικά στις ουρές για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.

Αγανακτισμένος ένας πολίτης τους είπε μάλιστα: «Εδώ έχετε καθαρίσει την οικογένειά μου, θα σας έχουμε και στα πόδια μας;».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ντου» της τρόικα στην εφορία Καλλιθέας"

Στα τέλη Μαΐου η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Παραμένει ο στόχος μείωσης των υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015

Η διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαΐου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ενώ, όπως τόνισε, η διαδικασία θα περιλαμβάνει ένα «τεστ πολλαπλών επιλογών» και όχι -όπως αναπαράγεται σε πολλά ΜΜΕ, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού- μία διαδικασία γραπτών εξετάσεων.

Ο κ. Ρέππας, μιλώντας σήμερα στο «ΒΗΜΑ 99,5», είπε ότι εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες και την task force, θα έχει καταλήξει στα κριτήρια και τη μεθοδολογία της αξιολόγησης, η οποία, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει το τεστ πολλαπλών επιλογών, που θα διαμορφώνεται αναλόγως της ειδικότητας, της θέσης κλπ.

Συμπλήρωσε δε ότι «τα κριτήρια και η μεθοδολογία έχουν σχέση με τις σπουδές, την εμπειρία αλλά, κυρίως, με τις δεξιότητες του υπαλλήλου», ενώ διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει πλήρως στη μορφή της διαδικασίας και των αντικειμενικών κριτηρίων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι «το τεστ δεξιοτήτων θα είναι σε ένα ποσοστό 20% αυτό που θα καθορίσει την αξιολόγηση του υπαλλήλου». Προσέθεσε δε ότι η αξιολόγηση θα ξεκινήσει με βάση ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ διευκρίνισε ότι «αυτό το πάγιο σύστημα αξιολόγησης αφορά το σύνολο των υπαλλήλων και συνδέεται με την προαγωγή την οποία επιδιώκουν στον επόμενο ανώτερο βαθμό και όχι με την κατάταξή τους σε έναν πίνακα γενικώς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες έχουν συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά να υπάρξει ένα ερωτηματολόγιο, που θα αποτελείται από 80 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Δηλαδή, θα υπάρχει η ερώτηση και θα δίδονται απαντήσεις για να διαλέξει ο υπάλληλος τη σωστή. Μάλιστα, ενδεχομένως η διαδικασία να γίνει μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σε σχετική ερώτηση για τις απολύσεις που ζητά η τρόικα στο Δημόσιο, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι σε συνεργασία με τη Task Force και την τρόικα, «με τη βοήθεια εξωτερικού συμβούλου που έχουμε προσλάβει τους τελευταίους μήνες, παρακολουθούμε τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις από το ελληνικό Δημόσιο ώστε να είμαστε συνεπείς με το στόχο που αφορά μείωση του προσωπικού κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015».

Τόνισε δε ότι «μέσα στο 2012 λογικά θα πρέπει στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών να έχουμε, εκτός των συνταξιοδοτήσεων ή της μείωσης των νέων προσλήψεων, κι αποχωρήσεις υπαλλήλων που θα προέλθουν, κυρίως, μέσα από την αναδιάρθρωση, κατάργηση, ή συγχώνευση των φορέων.

Μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει να είμαστε κοντά σε αυτό τον στόχο των 15.000. Για αυτό, ακριβώς, για να μην πάμε με ένα τρόπο οριζόντιο, με κριτήρια ανορθολογικά και άδικα, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα τέλη Μαΐου η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων"

Όργιο παρανομίας στα ανταλλακτήρια χρυσού

Σωρεία παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και παραβάσεις ΦΠΑ διαπίστωσε το ΣΔΟΕ στη διάρκεια ελέγχων σε ανταλλακτήρια χρυσού.

Τα στοιχεία, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, δείχνουν ότι στις 58 από τις 93 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκαν 674 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων -μεταξύ των οποίων και αγορά 135 κιλών χρυσού χωρίς παραστατικά- και επτά παραβάσεις ΦΠΑ.

Κατά τους ελέγχους διενεργήθηκαν επτά κατασχέσεις βιβλίων-στοιχείων και δεσμεύτηκαν θυρίδες, καθώς επίσης και 130 ενέχυρα.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, προς απάντηση σχετικών ερωτήσεων που είχαν κατατεθεί από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, Κυριάκο Βελόπουλο και Άγγελο Κολοκοτρώνη.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Όργιο παρανομίας στα ανταλλακτήρια χρυσού"

"Είμαι ένα βήμα πριν τραβήξω την σκανδάλη..."

Απάντηση "μνημείο", από επαγγελματία σε απόγνωση προς το Επιμελητήριο Φθιώτιδας...

Έμεινε άγαλμα ο υπάλληλος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, όταν άνοιξε τον φάκελο και διάβασε την απάντηση ενός επαγγελματία μέλος του, από την περιοχή της Λοκρίδας στη Φθιώτιδα. Το Επιμελητήριο στέλνει στα μέλη του το έγγραφο της Ταχυπληρωμής. Ο επαγγελματίας έγραψε πάνω στο έγγραφο τα "εσώψυχά" του και το επέστρεψε...

Το ανορθόγραφο κείμενο είναι συγκλονιστικό και δυστυχώς στην κατάσταση αυτή έχουν οδηγηθεί πολλοί μικροεπαγγελματίες σε όλη την Περιφέρεια...Αλλά ποιος νοιάζεται...Διαβάστε τι έγραψε:

<<Όταν το χρήμα έρεε, εσείς το τρώγατε μόνοι σας και με τους κολλητούς σας...Εγώ δεν είχα ούτε το δικαίωμα να έρθω να ψηφίσω...Ποτέ δεν με στηρίξατε με κάποιο πρόγραμμα, οπότε κι εγώ τη δουλειά τη διέκοψα...Είμαι ένα βήμα πριν τραβήξω την σκανδάλη...Δεν ανήκω σε κανένα κομματικό γκέτο, αν θέλετε με όλο το σεβασμό(γιατί έτσι ήταν το σύστημα)...Να με διαγράψετε. Δεν υπάρχει σάλιο και αν μπορείτε να με βοηθήσετε με ένα εισιτήριο για το εξωτερικό, θα σας έδινα την ευχή μου...Ο Θεός να βάλει το χέρι του και σε εσάς...Σας εύχομαι καλές δουλειές..>>

lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα » ""Είμαι ένα βήμα πριν τραβήξω την σκανδάλη...""

Νέες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών

Δένουν τα πλοία Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη

Δένουν τα πλοία μέσα στο Πάσχα, καθώς οι ναυτεργάτες προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα πριν λίγη ώρα η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Τετάρτη, όταν ουσιαστικά αρχίζει η έξοδος των ταξιδιωτών του Πάσχα.

Η ΠΝΟ κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις. Οι ναυτεργάτες ζητάνε να αποσυρθούν τροπολογίες που τους αφορούν όπως για τον Οίκο Ναύτου, το εφάπαξ και σειρά ακόμη θεμάτων.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών"

Βαρύς οπλισμός σε πολυκατοικία στην Αρτέμιδα

Περισσότερα από 25 όπλα, ανάμεσα σε αυτά πολλά καλάσνικοφ, εξαρτήματα όπλων και χιλιάδες σφαίρες βρέθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας σε κενή πολυκατοικία στην Αρτέμιδα.

Ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας είναι ένας δικηγόρος ο οποίος δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές στο παρελθόν και αυτή την ώρα αναζητείται.

Η αστυνομία δεν έχει καταφέρει ακόμα να τον εντοπίσει, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει προσαγωγές.

Έρευνα στο σημείο πραγματοποιεί η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα όπλα αναμένεται να εξεταστούν για να εξακριβωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρύς οπλισμός σε πολυκατοικία στην Αρτέμιδα"

Παράταση στην ηλεκτρονική υποβολή του Ε9

Στόχος η διευκόλυνση των φορολογουμένων

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, για διευκόλυνση των φορολογούμενων, δίδονται οι παρακάτω παρατάσεις μέχρι και την 28η Σεπτεμβρίου 2012:

-Υποβολής της οριστικής δήλωσης αμοιβών από ελεύθερα επαγγέλματα η οποία λήγει την 30η Απριλίου 2012.

-Υποβολής της οριστικής δήλωσης εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις η οποία λήγει την 31η Μαΐου 2012.

Εξ άλλου, η εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2008 έως και 2011 θα παραμείνει ανοικτή τις επόμενες ημέρες ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση στην ηλεκτρονική υποβολή του Ε9"

Επιστολή - κόλαφος ενός καθηγητή στον κ. Μπαμπινιώτη

Ο Γ. Τσεμπελής, καθηγητής πολιτικών επιστημών, κάτοχος της έδρας Rapoport στο πανεπιστήμιο του Michigan, συνόδευσε την παραίτησή του με μια επιστολή-κόλαφο για τον υπουργό και τις δράσεις του.

Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πως ο κ.Τσεμπελής στοιχειοθετεί την απόφασή του, διευκρινίζοντας πως δέχθηκε να μετέχει σε επιτροπή του Υπουργείου γιατί θεωρεί την εκπαίδευση του στο ΕΜΠ πιο σημαντική από όσες σπουδές έκανε στο εξωτερικό. Μιλά όμως για το 1974, όχι βέβαια για σήμερα.

Και αφηγείται πως στα ελληνικά πανεπιστήμια, πανεπιστημιακοί εφευρίσκουν δείκτες αξιολόγησης, που κανείς άλλος δεν αναγνωρίζει, γιατί δεν αντέχουν να ενταχθούν στα διεθνή συστήματα αξιολόγησης των πανεπιστημίων.

ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Ann Arbor, 30 Μαρτίου 2012

Αγαπητοί συνάδελφοι του Τομεακού Ερευνητικού Συμβουλίου Κοινωνικών Επιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, αγαπητέ πρόεδρε κ. Βέττα, αξιότιμε κ.Υπουργέ

Με μεγάλη μου λύπη υποβάλλω την παραίτηση μου από μέλος της παραπάνω επιτροπής. Όταν πριν από ένα περίπου χρόνο δέχτηκα να συμμετάσχω, ήταν γιατί με διαβεβαίωσαν -και πείστηκα- ότι θα μπορούσα κάτι να προσφέρω στη βελτίωση της Ελληνικής παιδείας. Δέχτηκα την άμισθη θέση με πολύ μεγαλύτερο σεβασμό απ ότι μια έμμισθη. Οφείλω ταυτόχρονα να ομολογήσω ότι τη συγκεκριμένη θέση δεν θα αναλάμβανα με οποιοδήποτε μισθό σε μια άλλη χώρα με την ίδια κατάσταση στην εκπαίδευση.

Υπήρξαν δυο λόγοι που δέχθηκα και θεώρησα τιμή μου να υπηρετήσω.
Ο πρώτος ήταν ότι τρέφω μεγάλο θαυμασμό για την εκπαίδευση που έλαβα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (αποφοίτησα το 1974). Θεωρώ ότι η παιδεία που έλαβα στο ΕΜΠ ήταν πιο καθοριστική για την εξέλιξη μου από τα δυο διπλώματα (Πολιτικής Επιστήμης και διδακτορικό Στατιστικής) που έλαβα στη Γαλλία, και το ένα (διδακτορικό Πολιτικής Επιστήμης) στην Αμερική.
Ο δεύτερος ήταν ότι έβλεπα από μακριά ότι η οποιαδήποτε βοήθεια ήταν απόλυτα αναγκαία στη σημερινή κατάσταση του Ελληνικού Πανεπιστημίου.

Όταν άρχισε τη θητεία μου στην επιτροπή διαπίστωσα ότι η κρατούσα κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη απ ότι νόμιζα.
Είδα για παράδειγμα ότι οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί συμπεριελάμβαναν στο βιογραφικό τους όχι μόνο δημοσιεύσεις από τον επιστημονικό τύπο του εξωτερικού αλλά και από Ελληνικά έντυπα όχι μόνο επιστημονικά αλλά και περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, ακόμα και εφημερίδες όπως “Η Αυγή της Κυριακής.”
Συνειδητοποίησα ότι το κριτήριο εγκύρων δημοσιευμάτων που έχουν την επιστημονική έγκριση διακεκριμένων ειδικών (peer review) δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Ότι ορισμένοι Έλληνες πανεπιστημιακοί δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά μιας ελληνόγλωσσης από μια διεθνή δημοσίευση (μόνο η δεύτερη επηρεάζει το διεθνές επιστημονικό κοινό) η ακόμα τη διαφορά επιστημονικής δημοσίευσης απο άποψη.

Ακόμα χειρότερα, ένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο συμμετείχε στην κατασκευή ενός «δείκτη» επιστημονικής απήχησης ο οποίος καταμετρά οποιαδήποτε «δημοσίευση» ακόμα και στις ιστοσελίδες του κάθε πανεπιστημιακού, μπλογκς η άλλες δημοσιεύσεις καθώς και τις πιθανές συζητήσεις που ακολουθούν. Με βάση αυτό το «δείκτη», σύμφωνα με δημοσίευμα έγκριτης εφημερίδας τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έρχονται τρίτα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ τα Αμερικάνικα δέκατα!!!
Και ποιος νοιάζεται ότι στη βάση των παγκόσμια αποδεκτών δεικτών, βασισμένων σε έγκυρες δημοσιεύσεις καθώς και σε αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία, κανένα Ελληνικό πανεπιστήμιο δεν είναι στα διακόσια πρώτα στον κόσμο?

Αντί να βλέπουμε την πραγματικότητα και να προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση, χρησιμοποιούμε διαστρεβλωτικούς φακούς και αλλάζουμε αυτό που βλέπουμε. Σε μια σκηνή του Γαλιλαίου του Μπρεχτ, οι καρδινάλιοι του εξηγούν γιατί δεν θα κοιτάξουν μέσα από το τηλεσκόπιο…..

Όταν το Υπουργείο Παιδείας κατάλαβε την αθλιότητα της Ελληνικής εκπαίδευσης δημιούργησε ένα, κατά τη γνώμη μου συμβιβαστικό, νέο νόμο πλαίσιο που άλλαζε τον τρόπο εκλογής των Πανεπιστημιακών διοικήσεων με συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών παραγόντων από την οικονομία και την κοινωνία. Για την επιλογή των πανεπιστημιακών εφαρμόζονταν επιστημονικά και όχι πολιτικά κριτήρια και για την επιλογή των μη πανεπιστημιακών- από τα μέλη των ΑΕΙ- εφαρμόζονταν το πιο πρόσφορο εκλογικό σύστημα. Αυτή η ηγεσία θα αναλάμβανε ευθύνες που σήμερα διαχειρίζεται το Υπουργείο Παιδείας.
Μιλάμε δηλαδή για μείζονα και αναγκαία αποκέντρωση που θα επιτρέψει στα ΑΕΙ να ανασάνουν, να διαχειριστούν τους περισσότερους πόρους τους όπως τα ίδια κρίνουν σωστό. Παρά ταύτα, η κατάσταση έγινε αμέσως έκρυθμη, οι Πρυτάνεις εξανέστησαν, δήλωσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν το νόμο που καταργεί την αυτοτέλεια των ΑΕΙ.
Πιο στρατηγικές σκέψεις πρυτάνευσαν και συνέστησαν αντί να αναλάβουν οι Πρυτάνεις την αντίσταση, να βοηθήσουν τους φοιτητές να καταργήσουν κάθε έννοια νόμου μέσα στα ΑΕΙ και οι ίδιοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την συνταγματικότητα του νόμου!

Για να καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται, ΟΛΑ τα Αμερικάνικα πανεπιστήμια (ιδιωτικά ΚΑΙ δημόσια) έχουν μεικτές διοικήσεις από Πανεπιστημιακούς και εξωπανεπιστημιακούς. Το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας το Μίσιγκαν όπου εργάζομαι (δημοσιο) είχε την διαπανεπιστημιακή διοίκηση διοριζόμενη από τον Πρύτανη στο παρελθόν, ενώ τώρα εκλέγεται από τους κατοίκους της πολιτείας. Το κάθε πανεπιστήμιο καθορίζει το πως συγκροτείται η διοίκηση του.
Ξανά, αντί να βλέπουμε την πραγματικότητα βάλαμε ιδεολογικές παρωπίδες για να αρνηθούμε τι βλέπουμε.

Όλα αυτά τα έβλεπα, και παρέμενα στη θέση μου γιατί ήταν επιβεβαίωση των αρχικών μου θέσεων, ότι η χώρα χρειάζεται όλη τη βοήθεια που μπορεί να βρει για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης. Και ο νόμος πλαίσιο είχε βάλει έναν περιοριστικό όρο αντάξιο της πανουργίας του Οδυσσέα (για να θυμηθούμε τους προγόνους μας): χρήματα για ένα ΑΕΙ μπορούσε να λάβει μόνο η νεοεκλεγείσα ηγεσία του ιδρύματος. Αυτή η διάταξη ήταν η μόνη ασπίδα που είχε ο νόμος πλαίσιο μέσα σε μια θάλασσα αναρχίας που κυριαρχεί σήμερα στα ΑΕΙ. Μπορεί οι πρυτάνεις να θέλουν και να μπορούν να ακυρώνουν τη μια εκλογή μετά την άλλη, άλλα δεν θα έχουν χρηματοδότηση αν συνεχίσουν. Ακόμα και οι φοιτητές που τώρα κινητοποιούνται υπέρ τους κάποτε θα συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και θα σταματήσουν.

Αυτή τη διάταξη η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την ανέτρεψε. Ο υπουργός δήλωσε ότι έχει την υποστήριξη του Πρωθυπουργού, και με δυο υφυπουργούς στο πλευρό του (έναν από το κάθε κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση) δήλωσε πως στόχος του είναι το πως θα εφαρμοστεί ο νόμος ο οποίος «συναντά προβλήματα». ΄
Οι δυο υφυπουργοί υποστήριξαν τα λεγόμενα του υπουργού, και διαφώνησαν μόνο στο αν μετά τις εκλογές ο νόμος θα εφαρμοστεί από το ΠΑΣΟΚ η την ΝΔ. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την δήλωση ότι τα πάντα γίνονται για να σωθεί ο νόμος;
Νομίζει ο κύριος Μπαμπινιώτης ότι τον πίστεψε κανείς;
Την ελαφρότητα του χιούμορ των υφισταμένων;
Το πρόβλημα τους είναι ποιος θα βγει στις εκλογές να αναλάβει την εφαρμογή;
Οι θριαμβολογίες των πρυτάνεων που αποτελούν μέλη της νεοσυσταθείσας επιτροπής προς «διάσωση» του νόμου είναι οι αλαλαγμοί των λύκων που τους εμπιστεύτηκαν ΞΑΝΑ να φυλάνε τα πρόβατα.

Δεν μπορώ υπό αυτές τις συνθήκες να συμμετέχω σε σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας. Ο νόμος πλαίσιο για την Παιδεία ήταν ο μόνος διαρθρωτικός νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή, που δεν επιβάλλει φορολογία και δεν σχεδιάζει πως θα απολύσει εργαζόμενους (αν και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου πολλές σχολές και πανεπιστήμια να κλείσουν).
Είναι ο μόνος νόμος που ψηφίστηκε χωρίς το μαχαίρι των δανειστών στο λαιμό και που είχε στόχο πως θα φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα που να μπορεί να ανταγωνιστεί στο διεθνές περιβάλλον.
Ήταν μια επένδυση για το μέλλον μας και δεν φαίνεται να νοιάζεται κανείς για την «διάσωση» του. Ούτε καν τα κόμματα που τον ψήφισαν. Παίρνει κι αυτός το δρόμο των νομοσχεδίων για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Με λύπη μου παραιτούμαι από την επιτροπή.

Γιώργος Τσεμπελής
Anatol Rapoport Collegiate Professor
Of Political Science
University of Michigan
USA

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή - κόλαφος ενός καθηγητή στον κ. Μπαμπινιώτη"

Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί του ΕΣΥ στην Αρκαδία

Διεκδικούν δεδουλευμένα τριών μηνών

Επίσχεση εργασίας επ΄ αόριστον, ξεκίνησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και στα Κέντρα Υγείας του νομού Αρκαδίας, ενώ από αύριο, με απόφαση του συλλόγου γιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας, αρχίζουν επίσχεση οι γιατροί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

Οι γιατροί διεκδικούν δεδουλευμένα τριών μηνών και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την εξόφλησή τους.

Για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η κινητοποίηση των γιατρών, αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται για δωδέκατη ημέρα η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στο νοσοκομείο Σπάρτης.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί του ΕΣΥ στην Αρκαδία"

Πήραν είδηση την διάρρηξη μετά από… πέντε χρόνια!

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια (!!!) για να διαπιστώσει η ΔΕΗ ότι οι εγκαταστάσεις που διατηρεί στην Κέρκυρα έγιναν, για μια ακόμη φορά, στόχος άγνωστων «κυνηγών» χαλκού!

Οι υπεύθυνοι της Επιχείρησης κατήγγειλαν στο αστυνομικό τμήμα Αχιλλείων ότι ένας ολόκληρος υποσταθμός ηλεκτροδότησης έκανε… φτερά από την περιοχή Γαρδίκι του Αγίου Ματθαίου. Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο της κλοπής και έκαναν έρευνα, που δεν απέφερε κάτι σπουδαίο.

Όταν, όμως, οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ ρωτήθηκαν για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο συνέβη η κλοπή, άφησαν άφωνους τους αστυνομικούς αποκαλύπτοντας ότι πρέπει να έγινε κάποια στιγμή από το… 2007 ως τώρα! Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι επί μια πενταετία δεν είχαν καν αντιληφθεί πως διακόπηκε η… παροχή ρεύματος στην συγκεκριμένη περιοχή!

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πήραν είδηση την διάρρηξη μετά από… πέντε χρόνια!"

Χαλασμένα τρόφιμα ...από το αυτί και στον ΕΦΕΤ!

Με ένα απλό τηλεφώνημα μπορούν πλέον να καταγγέλλουν οι πολίτες τις περιπτώσεις αλλοιωμένων τροφίμων που μπορεί να εντοπισθούν στην αγορά.

Ο ΕΦΕΤ ενισχύοντας το κέντρο λήψης αναφοράς προχώρησε στη λειτουργία της γραμμής 11717, όπου μπορούν οι πολίτες να τηλεφωνούν για να αναφέρουν περιπτώσεις τροφίμων με πρόβλημα.

Η χρέωση για την κλήση προς τον πενταψήφιο αριθμό κοστίζει μία αστική μονάδα ανεξάρτητα από την περιοχή του καλούντος.

Ήδη έχουν υποβληθεί μέσω της γραμμής 200 αναφορές από καταναλωτές, οι οποίες έχουν ήδη αξιολογηθεί και διαχειρίζονται στα αρμόδια τμήματα του ΕΦΕΤ.

Πάντως το τελευταίο διάστημα με αφορμή και την οικονομική κρίση έχουν σχεδόν διπλασιασθεί οι περιπτώσεις ακατάλληλων τροφίμων που διατίθενται είτε σε εστιατόρια είτε σε καταστήματα. Πολλοί επιτήδειοι εξάλλου βρίσκουν ευκαιρία με την κρίση να αυξήσουν τα έσοδά τους πουλώντας φθηνά τρόφιμα αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας.

iatropedia.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλασμένα τρόφιμα ...από το αυτί και στον ΕΦΕΤ!"

Αδυναμία εκτέλεσης συνταγών με γενόσημα φάρμακα, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Βάσει της δραστικής ουσίας των φαρμάκων καλούνται από σήμερα, 2 Απριλίου, να συνταγογραφούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κατ' εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα γενόσημα. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το νέο σύστημα, αφού δεν έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήμα 99,5, και ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν το νέο καθεστώς συνταγογράφησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ο νόμος του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν βάσει της δραστικής ουσίας και εν συνεχεία οι φαρμακοποιοί θα χορηγούν στους ασθενείς το σκεύασμα με τη χαμηλότερη τιμή.

«Αυτό είναι μόνο στη θεωρία, γιατί επί της ουσίας δεν γίνεται τίποτα. Θα έπρεπε ο ΕΟΦ να έχει δώσει είτε σε CD είτε σε καταλόγους το φθηνότερο φάρμακο που αντιστοιχεί σε κάθε δραστική ουσία. Αυτό δεν υπάρχει» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κούβαρης.

«Δεν ξέρουμε το φθηνότερο φάρμακο που αντιστοιχεί στην κάθε δραστική ουσία» υπογράμμισε ο κ. Κούβαρης, σημειώνοντας ότι «η προετοιμασία αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει κι εμείς σήμερα θα έπρεπε (σ.σ. τα στοιχεία αυτά) να τα είχαμε».

in.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδυναμία εκτέλεσης συνταγών με γενόσημα φάρμακα, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί"

Με μετρητά οι παρακλινικές εξετάσεις από 9 Απριλίου!

Φρένο από 9 Απριλίου στην εκτέλεση επί πιστώσει των παρακλινικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών ταμείων, βάζουν οι εργαστηριακοί γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για συσσωρευμένες οφειλές.

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα για τον ΕΟΠΥΥ αλλά κυρίως για τους ασφαλισμένους του, καθώς ένας ακόμη κλάδος υγειονομικών, που παραμένει απλήρωτος, σταματάει να εκτελεί ιατρικές πράξεις με πίστωση.

Οι εργαστηριακοί γιατροί αποφάσισαν να «παγώσουν» από 9 Απριλίου την εκτέλεση των παρακλινικών εξετάσεων με πίστωση για τον ΕΟΠΥΥ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία, διαμαρτυρόμενοι για τις υπέρογκες οφειλές των ταμείων, ενώ ταυτόχρονα, καταγγέλλουν πως καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει ώστε να μην φορολογηθούν από το κράτος για χρήματα που εικονικά και μόνο φαίνεται να έχουν εισπράξει.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας κάνει λόγο για ασφυξία των μελών της από τις πολιτικές της κυβέρνησης, καθώς πιέζονται αφόρητα από τους πιστωτές τους, από την Εφορία, αλλά και τις επικείμενες αποφάσεις περί κουρέματος των οφειλομένων για τα οποία έχουν ήδη καταβάλλει τους φόρους και τους τόκους της προείσπραξής τους, ενώ δεν έχουν πληρωθεί από τα Ταμεία.

Βιοπαθολόγοι, κυτταρολόγοι, παθολογοανατόμοι, αλλά και ιδιώτες πυρηνικοί γιατροί και ελευθεροεπαγγελματίες ακτινολόγοι ζητούν άμεση καταβολή των οφειλών όλων των ασφαλιστικών ταμείων (Ο.Π.Α.Δ., Ο.Α.Ε.Ε., ΤΥΔΚΥ, Οίκος Ναύτου, Ι.Κ.Α., ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ- ΕΤΑΠ--ΜΜΕ ) για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2011 και των ενταλματοποιημένων, αλλά και μη καταβληθέντων από το 2011 μέχρι σήμερα, πιστώσεων.

Ακόμη ζητούν την έκδοση απόφασης από το Υπουργείο Οικονομικών για την εξαίρεση από τη φορολόγηση των μη εισπραχθέντων χρημάτων εντός της περασμένης διετίας.

iatropedia.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Με μετρητά οι παρακλινικές εξετάσεις από 9 Απριλίου!"

Frontex: Το 2011 πέρασαν τα ελληνικά σύνορα 57.000 μετανάστες

"Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλη εισροή λαθρομεταναστών"

Ο έλεγχος των συνόρων από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είπε ο εκπρόσωπος της Frontex, Μίκαλ Πάρζιζεκ.

Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο η συμφωνία και η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Χαρακτήρισε περίπλοκη την κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και εκτίμησε ότι μέσα από την συνεργασία θα υπάρξει καλύτερη διαχείριση των συνόρων .

Είπε ότι οι ομάδες Frontex βοήθησαν τις ελληνικές αρχές στον έλεγχο των συνόρων με περιπολίες και παροχή τεχνικού εξοπλισμού. Παράλληλα ταυτοποίησαν τις εθνικότητες των λαθρομεταναστών προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, το 2011 εντοπίστηκαν 57 χιλιάδες λαθρομετανάστες να διασχίζουν τα σύνορα ενώ το 2010, 55 με 56 χιλιάδες.

Δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια παρόμοια κατάσταση με τη δική σας είπε ο κ. Πάρζιζεκ. Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τόσο μεγάλη εισροή μεταναστών.

Ο κ. Πάρζιζεκ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαι, προανήγγειλε ότι αρχίζει νέα επιχείρηση της Frontex το 2012 που θα είναι συνέχεια του 2011 με την παροχή ειδικών και του κατάλληλου εξοπλισμού.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Frontex: Το 2011 πέρασαν τα ελληνικά σύνορα 57.000 μετανάστες"

Οι επιπτώσεις του PSI στα Μετοχικά Ταμεία.Πίνακες και στοιχεία για τις ζημιές

Η πρώτη ολοκληρωμένη και κυρίως κατανοητή άποψη για το τι σημαίνει PSI για τα Μετοχικά Ταμεία παρουσίαζεται από την ΑΝΕΑΕΔ.Κανείς δεν ανέμενε ότι τα νέα θα ήταν ευχάριστα.Το πόσο δυσάρεστα όμως είναι προκύπτει από τη μελέτη που έκανε το μέλος της ΑΝΕΑΕΔ Π. Ασπροδίνης με την συνδρομή και του Ι. Αντωνιάδη.

ΟΛΗ Η ΜΕΛΕΤΗ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις από την εφαρμογή του PSI, η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. πιστή στη δέσμευσή της για αντικειμενική και ολοκληρωμένη ενημέρωση των μελών της και των υπολοίπων συναδέλφων, θα προβεί παρακάτω σε μία κατά το δυνατόν συνοπτική, απλουστευμένη και κατανοητή παρουσίαση, επί των δεδομένων, των άμεσων αποτελεσμάτων στα οικονομικά μεγέθη των Μετοχικών μας Ταμείων, και των εκτιμώμενων επακόλουθων.

Επειδή τα στοιχεία που παραθέτουμε βασίζονται σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν με «δημοσιογραφικό» τρόπο και όχι με επίσημη ενημέρωση, που όφειλε να κάνει η Πολιτεία σε σταθερή και διαρκή βάση, μέσα στα πλαίσια της διαφάνειας και του σεβασμού του πολίτη και δεν έκανε, εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε τις σχετικές επιφυλάξεις, ως προς τις αποκλίσεις των στοιχείων.

Όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα ΝΠΔΔ (άρα τα Μετοχικά μας Ταμεία και οι Ενώσεις Αποστράτων), κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους δημιουργούν χρηματικά διαθέσιμα.

Δηλαδή ποσά τα οποία δεν έχουν άμεση ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών τους. Αυτά τα χρηματικά διαθέσιμα, υποχρεούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας να τα καταθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα ποσά αυτά συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων (Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.), το οποίο διαχειρίζεται η ΤτΕ. Το Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο αλλά ομάδα περιουσίας, της οποίας τα επί μέρους στοιχεία ανήκουν εξ αδιαι- ρέτου στους συμμετέχοντες σ'αυτό φορείς (Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.) ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους. Τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. που συμμετέχουν στο Κοινό Κεφάλαιο, εκπροσωπούνται δικαστικώς και εξωδίκως από την Τράπεζα της Ελλάδος ως προς τις έννομες σχέσεις από τη διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου και τα δικαιώματα τους επί του ενεργητικού του, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς τη νομική του ερμηνεία, αναφορικά με τις δυνατότητες άσκησης ένδικων μέσων κατά της ΤτΕ, από τα ως άνω ΝΠΔΔ και ΑΦ ή τους δικαιούχους αυτών. Παράλληλα, η ΤτΕ, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες – απαιτήσεις ρευστότητας των ανωτέρω φορέων, διατηρεί ένα ποσοστό (συνήθως μικρότερο του 10%) ως ταμειακά διαθέσιμα. Μέσα στο ως άνω νομικό πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα στους παραπάνω φορείς να χρησιμοποιούν ποσοστό περί το 20%, εκ των συνολικών ποσών που έχουν κατατεθεί στην ΤτΕ, προκειμένου προβούν σε αυτόνομες και κατά την κρίση των Διοικητικών τους Συμβουλίων, επενδύσεις σε ακίνητα ή κινητές αξίες συμπεριλαμβανομένων και επενδύσεων σε τίτλους του Δημοσίου.

Με βάση το ίδιο νομικό πλαίσιο και συγκεκριμένα με την παράγραφο 11γ του άρθρου 15 του Νόμου 2469 του 1997, η ΤτΕ επενδύει τα χρήματα του Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτές τις κινητές αξίες, τις προμηθεύεται η ΤτΕ, τόσο από την πρωτογενή, όσο και από την δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε τα δημιουργούμενα νέα υπόλοιπα στους λογαριασμούς των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. να επενδύονται άμεσα. Στο τέλος κάθε εξαμήνου, οι καθαρές πρόσοδοι κατανέμονται στους δικαι- ούχους ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. Παράλληλα, με Σύμβαση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καθορίζεται το ύψος της αμοιβής που θα καταβάλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος από το Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. για τη διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής της. Το σύνολο των τίτλων αυτού του Κεφαλαίου συμμετείχαν στο PSI.



Δηλαδή και χωρίς να αναφερθούμε σε περισσότερα, από το 2010, όταν ο πρω θυπουργός της χώρας και ο τότε Υπουργός Οικονομικών περιδιάβαιναν την υφήλιο διαλαλώντας τον Τιτανικό της Ελλάδας και την διαφθορά της, η ΤτΕ αγόραζε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι ήταν δεδομένο πως θα «κουρευτούν». Και το χειρότερο (υπό διερεύνηση), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να «ξεφόρτωνε» κάποιους από τα υπό «κούρεμα» ομόλογα που κατείχαν, με τα δικά μας χρήματα, μέχρι και την τελευταία στιγμή προ του κουρέματος!

Σε αυτό το σημείο, κρίνουμε σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι το PSI περιλαμβάνει δύο (2) κύριες φάσεις:
•  Η πρώτη αφορά στο λεγόμενο «κούρεμα», δηλαδή στην απομείωση της αξίας των τίτλων σε ποσοστό που, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να φτάσει την τάξη του 55%.
  •Η δεύτερη αφορά στην ανταλλαγή των παλαιών (κουρεμένων) τίτλων, με νέα ο- μόλογα μέχρι 20ετούς διάρκειας και αξίας μειωμένης κατά το ως άνω ποσοστό. Αυτά δε τα νέα ομόλογα, αν πωληθούν σήμερα χάνουν εκ νέου μια επιπρόσθετη αξία της τάξης του 45%. 
Επικεντρωνόμενοι τώρα στα Μετοχικά μας Ταμεία, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτά συμμετέχουν στο Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ., δια των διακριτών «Ειδικών Λογαριασμών» του καθενός. Δηλαδή: των Λογαριασμών μερισμάτων και ΒΟΕΑ, των Λογαριασμών ΕΛΟΑ, των ΕΚΟΕΜ, ΝΙΜΤΣ, ΝΙΙΝ (ΝΝΑ) και βέβαια ΑΟΟΑ και ΝΠΔΔ Ενώ- σεις Αποστράτων, που επίσης μας αφορούν. Ο κάθε ένας από αυτούς τους λογαριασμούς «κουρεύτηκε», ανάλογα με το ποσό που συμμετείχε στο Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.

Οι ποσοστιαίες συνολικές απώλειες των Μετοχικών μας Ταμείων ανά φάση του PSI, φέρονται να είναι της τάξης του 50% από το «κούρεμα». Στην περίπτωση δε που κάποιο Ταμείο επιθυμήσει να ρευστοποιήσει τα νέα ομόλογα, για να καλύψει ταμειακές ανάγκες προς κάλυψη των υποχρεώσεων του, θα υποστεί εκ νέου απώλειες της τάξης 45%. Δηλαδή, μία συνολική απομείωση των αξιών του, σε σχέση με τα αρχικά αποθεματικά του, της τάξης του 70%! Στον παρακάτω πίνακα αναλύονται προσεγγιστικά οι απώλειες όλων των Μ.Τ. και Λογαριασμών,










Ο μεγάλος χαμένος βέβαια είναι το ΜΤΝ που καταγράφει συνολικές απώλειες της τάξης των 76 εκατομμυρίων €, ενώ οι συνολικές απώλειες και των τριών Ταμείων ανέρχονται στο ύψος περί τα 185 εκατομμύρια €. Το «ευτυχές» οξύμωρο είναι ότι το ΜΤΣ, έχασε τα λιγότερα αναλογικά, λόγω κακοδιαχείρισης! Το εξοργιστικό που προκύ- πτει, είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο διέγραψε μονομερώς δια της ΤτΕ χρέος του προς τα Μ.Τ., ενώ παράλληλα απαιτεί από το ΜΤΣ την πλήρη εξόφληση του χρέους του, με μία δήθεν ρύθμιση, η οποία διαφημίστηκε ως διάσωση.
Το κοινό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί σήμερα και για τα τρία Μ.Τ. και ΕΚΟΕΜ, περιγράφεται επιγραμματικά, όπως παρακάτω:
  •Τα εναπομείναντα αποθεματικά των Μ.Τ. και ΕΚΟΕΜ στην ΤτΕ, δεν είναι πρακτικά δυνατόν να χρησιμοποιηθούν, διότι μία τέτοια χρήση θα σημάνει εκ νέου «κούρεμα» της τάξης του 45%, όπως προαναφέρθηκε.
•  Οι κοινωνικοί πόροι απομειώνονται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο, ακολουθώντας τους ρυθμούς μείωσης του λειτουργικού προϋπολογισμού των Επιτελείων.
•  Τα ΜΤΣ και ΜΤΝ παρουσιάζουν ελλειμματικές χρήσεις, αναφορικά με την παροχή μερισμάτων και ΒΟΕΑ, τις οποίες κάλυπταν μέχρι τώρα από τα αποθεματικά στην ΤτΕ (ΜΤΝ), ενώ το ΜΤΣ με την γνωστή διαδικασία των δανείων και την αναβολή πληρωμών ΒΟΕΑ. Το ΜΤΑ από το 2013 θα καταγράφει και αυτό σημα- ντικά ελλέιμματα.
•  Στους Λογαριασμούς ΕΛΟΑ (εφάπαξ), τυχόν αντίστοιχα ελλείμματα καλύπτονταν επίσης από τα αποθεματικά, όπως και στα ΕΚΟΕΜ 
Την 5-3-2012 και ενώ το PSI, βρισκόταν σε εξέλιξη με προαποφασισμένα τα αποτελέσματα που προαναφέραμε, διασταυρωμένες πληροφορίες φέρουν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, να ζητάει με επίσημη επιστολή του από τον ΥΠ.ΕΘ.Α. να τον ενημερώσει για το τι πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, ώστε τα Μετοχικά Ταμεία να μειώσουν τα ετήσια ελλείμματά τους, τα οποία επιβαρύνουν το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Άλλες δε πληροφορίες θέλουν τον ΥΠ.ΕΘ.Α. να έχει ζητήσει ισοσκελισμό των Προϋπολογισμών των Μ.Τ. και ΕΚΟΕΜ, εντός του 2012. 
Οι ως άνω εξελίξεις, φαίνεται πως οδηγούν όλα τα Μ.Τ. σε ένα κοινό μονόδρομο. Σε πρώτη φάση, της δεδουλευμένης καταβολής μερισμάτων, της μείωσης παροχών (πχ βοήθημα θανάτου), της αναστολής έγκρισης δανείων και στη συνέχεια, σε πολύ σύντομο χρόνο, νέας μείωσης των μερισμάτων σε ποσοστά της τάξης του 25% -30%. 
Ειδικότερα για το ΜΤΣ, φαίνεται ορατός ο κίνδυνος καθυστέρησης καταβολής του μερίσματος ΕΚΟΕΜΣ, ενώ αν δε υπάρξει νέα δανειοδότηση, αντίστοιχος και σοβαρότερος κίνδυνος υπάρχει για μερίσματα και ΒΟΕΑ. Αναφορικά με την καταβολή εφάπαξ και των τριών Ταμείων, δε φαίνεται επί του παρόντος πρόβλημα μη καταβολής, πέραν κά- ποιων επιπροσθέτων καθυστερήσεων, ώστε να ταυτιστούν ταμειακά τα έσοδα με τα έξοδα. Ένα άλλο μέτρο που συζητείται έντονα, είναι η αλλαγή υπολογισμού της κράτησης υπέρ ΒΟΕΑ από τους απόστρατους σε πρώτη φάση, (από ποσοστό επί του μερίσματος, σε σταθερό ποσό), ώστε να μη μειωθούν τα έσοδα των Ταμείων, λόγω της επικείμενης μείωσης των μερισμάτων.

Ένα άλλο ζήτημα που κρίνουμε σκόπιμο να σχολιάσουμε, είναι αυτό των δηλώσεων διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων, ότι δήθεν οι απώλειες που προκλήθηκαν από το PSI στα «Ασφαλιστικά Ταμεία», θα ισοσκελισθούν από διαθέσεις σε αυτά χρημάτων που θα προέλθουν από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Επί του συ- γκεκριμένου, να μας επιτραπεί να διατηρούμε τις εντονότατες επιφυλάξεις μας, διότι κατ’ αρχήν, διερωτώμεθα τι θα πρωτοκαλύψουν αυτές οι πωλήσεις, όταν είναι γνωστό σε όλους μας ότι αυτές έχουν ήδη κοστολογηθεί και επανακοστολογηθεί, προοριζόμε- νες για την κάλυψη του Δημόσιου χρέους. Θα θυμίσουμε δε και σχετική απάντηση του κ. Βενιζέλου (Φ900α/3704/11681 από 24-3-2011) σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, στην οποία είπε ότι είχε κινηθεί διαδικασία για την επιλογή εξειδικευμένου συμβούλου για την καταγραφή και αξιολόγηση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ και των υπό αυτό εποπτευόμενων φορέων (άρα και των Μ.Τ.). Ο σύμβουλος δε αυτός θα υπέβαλε προτάσεις για την αξιοποίηση των μη στρατιωτικής χρήσης ακινήτων. Τι αξιοποίηση εννοούσε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τότε ΥΠΕΘΑ, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Υπάρχει βέβαια πάντα η πιθανότητα, η περιουσία που θα καλύψει τις απώλειες του PSI, να είναι η περιουσία των ίδιων των Ταμείων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θεω- ρούμε πως σε περίοδο άκρατης ύφεσης, οι πωλήσεις ακινήτων είναι ξεπούλημα σε τιμές εξευτελιστικές.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι σήμερα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα δεδο- μένα που καταγράφηκαν παραπάνω, και τα τρία Ταμεία αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρωτογενές πρόβλημα. Δηλαδή, τα έσοδά τους δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώ- σεις τους προς τους μετοχομερισματούχους και δεν έχουν επί της ουσίας αποθεματικά για να καλύψουν τις ετήσιες ζημίες ή ελλείμματα. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την «οδηγία εντολή» των, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και υπουργού Εθνικής Άμυ- νας, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χωρίς ύπαρξη νέων πόρων, ο μονόδρομος δεν μπορεί να είναι άλλος παρά η μείωση όλων των παροχών.
Ιδιαίτερα όμως για το ΜΤΣ, το θέμα είναι ακόμη σοβαρότερο, αν, μεταξύ άλλων, λάβουμε υπόψη μας τα παρακάτω, επίσης αναμφισβήτητα δεδομένα:
•  Η «ρύθμιση» του χρέους του ΜΤΣ προς το ΥΠ.ΟΙΚ. προβλέπει περαιτέρω απο- μειώσεις των προς διανομή εσόδων του, οι οποίες ξεκινάνε από τα 5 εκ ευρώ για τα πρώτα χρόνια, συνεχίζουν με μία κλιμακούμενη αύξηση ανά πενταετία και καταλήγουν στο μισό του εναπομείναντος υπολοίπου χρέους για τα τελευταία.
•  Μέχρι σήμερα, οι καταβολές μερισμάτων καλύπτονταν με νέα δάνεια από το ΥΠ.ΟΙΚ. Τι θα γίνει τώρα όμως με την εντολή των υπουργών για περιστολή του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, ή την επιβολή ισοσκελισμένου προϋπολογισμού του Ταμείου; Θα συνεχίσει η «ταμειακή διευκόλυνση», η οποία θα επιβαρύνει σε σημείο αδιέξοδης ασφυξίας τα προς διανομή έσοδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια της ρύθμισης, ή θα σταματήσει με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την άμεση δυνατότητα του Ταμείου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του;
• Παράλληλα, το ΜΤΣ έχει σοβαρά χρέη προς το ΕΚΟΕΜΣ. Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα που πυροδοτεί δύο νέες διαστάσεις προβλημάτων:
o Την ταμειακή ασφυξία του ΕΚΟΕΜΣ, η οποία ήδη οδήγησε στην ελεγχόμενη από πλευράς νομιμότητας μείωση του μερίσματος ΕΚΟΕΜΣ και σε συνδυασμό με το κούρεμα των αποθεματικών του Λογαριασμού αυτού στην ΤτΕ, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα τεθεί θέμα ακόμη και αναστολής καταβολής αυτού του μερίσματος άμεσα.
o Αν το ΜΤΣ αποφασίσει να «ρυθμίσει» την επιστροφή αυτών των χρημά- των προς το ΕΚΟΕΜΣ, απομειώνονται ακόμη περισσότερο τα προς διανο- μη μερισμάτων και ΒΟΕΑ έσοδά του.

• Επιπρόσθετα, το ΜΤΣ έχει συσσωρευμένες υπερημερίες (χρέη) προς τους δι- καιούχους ΒΟΕΑ. Πως αυτά θα καταβληθούν, σε συνδυασμό με τις καθημερινές νέες ωριμάνσεις και σε συνάρτηση με τον κυκεώνα των παραπάνω ασφυκτικών οικονομικών του δεδομένων;
Όλα τα παραπάνω, περιγράφουν μία κατάσταση οικονομικού αδιεξόδου για το ΜΤΣ, με ταυτόχρονη δυναμική περιδίνηση ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Μία κατάσταση ή ο- ποία βεβαίως και προδιαγεγραμμένη ήταν και γνωστή στους πάντες. Μία κατάσταση για την οποία δεν έλαβε κανείς, κανένα μέτρο, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες, εκκλή- σεις και παραστάσεις της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.


Αντ’ αυτού, τεχνηέντως και παραπλανητικά προς του συναδέλφους του Στρατού Ξηράς, διοχετεύονταν τα γνωστά σενάρια της δήθεν λύσης του προβλήματος του ΜΤΣ, μέσω της ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων ή αφού δεν έπιανε αυτό της περίφημης ενοποίησης των κοινωνικών πόρων. Σενάρια, τα οποία δυστυχώς υιοθέτησαν και φο- ρείς που εκπροσωπούν μόνο τους συναδέλφους του Σ.Ξ, οι οποίοι είτε παραπλανήθη- καν, είτε συμμετείχαν, παρότι γνώριζαν ότι δεν λέγεται η αλήθεια, κάνοντάς τους συ- νάδελφους εν ενεργεία και αποστράτους, όχι δυναμικούς διεκδικητές των δίκαιων δικαιωμάτων τους, αλλά επαίτες του κατοστάρικου, μπροστά στο υποκριτικό δίλημμα «κατοστάρικο ή τίποτα». Διότι είναι εμφανές ψεύδος, όταν τόσο το ΔΣ του ΜΤΣ, στο πρακτικό με αριθμ 13/5 της 16-11-2011, όσο και η ΑΚίΣ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, αναφέρουν ότι δήθεν τα οφέλη του ΜΤΣ από την ενοποίηση των «κοινωνικών πόρων, θα είναι της τάξης των 32 εκ. ευρώ. Παράλληλα, η ΕΑΑΣ, με περιοδείες του προέδρου της προπαγανδίζει το σενάριο αυτό, ξεσηκώνοντας τους συναδέλφους του Σ.Ξ. κατά των συναδέλφων των άλλων δύο Κλάδων. Πρόκειται περί ασύστολου ψεύδους και πα- ραπλάνησης και προκαλούμε ανοιχτά τον οποιονδήποτε να το αποδείξει. Παραπλάνηση την οποία είχε καταγγείλει η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. στο από 20-12-2011 Δελτίο Τύπου της, τονίζοντας μάλιστα πως αν δεν συμπεριληφθούν οι αστυνομικοί (τους οποίους πολλοί εκ του ΣΞ θέλουν εκτός ΜΤΣ), η κατανομή των ενοποιημένων πόρων, επιφυλάσσει μεγαλύτερες εκπλήξεις για το ΜΤΣ. Θα προσέφεραν πραγματικά χρήσιμο έργο οι συνάδελ- φοι που ρίχνουν νερό στο μύλο του «διαίρει και βασίλευε», αν συμπαρατάσσονταν με την ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. για να πιέσουν μαζί μας να απαντηθεί από το ΓΕΣ η Επιστολή ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. Αρ. Πρωτ. 247/2011 από 18-6-2011, στην οποία ζητούσαμε να μας δο- θούν αναλυτικά στοιχεία για τις αποδόσεις των κρατήσεων υπέρ ΜΤΣ από μεγάλες προμήθειες του Σ.Ξ., καθόσον υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιες δεν έχουν αποδοθεί, παρότι ενταλματοποιήθηκαν. Βέβαια το ΓΕΣ δεν έχει απαντήσει ακόμη και το ΜΤΣ ...δεν γνωρίζει.


Οι εκπεφρασμένες πάγιες θέσεις της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ από ιδρύσεώς της, αναφορικά με το θέμα της συνένωσης των Μ.Τ. ήταν και είναι:
•  Άμεση εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου και των τριών Μετοχικών Ταμείων,
•  Ουσιαστική εξυγίανση και ανάπτυξη και των τριών Μετοχικών Ταμείων,
•Διοικητική συνένωση, και τέλος
•  Πλήρης συνένωση με ίδιες υποχρεώσεις και επί τα βελτίω δικαιώματα για όλους. 
Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, τροφοδοτούνται εκ νέου υπόγεια σενάρια δήθεν σωτηρίας του ΜΤΣ, με σωτήρες τα αναιμικά ΜΤΝ και ΜΤΑ. Ένα νέο σενάριο παραπλάνησης των συναδέλφων του Σ.Ξ., τους οποίους οι ενορχηστρωτές και οι υπαίτιοι της κατάρρευσης του ΜΤΣ, θέλουν να τους χρησιμοποιήσουν ως ομάδα πίεσης, για να τελειώσουν δια παντός όλο το Μετοχικό προνοιακό σύστημα των στρατιωτικών και να υφαρπάξουν την περιουσία του. 
Προκαλούμε εκ νέου τον οποιονδήποτε να μας αποδείξει, πως (ειδικά με τα σημερινά δεδομένα που αναλύθηκαν παραπάνω) μία συνένωση των Ταμείων, θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη καταβολή των μερισμάτων και ΒΟΕΑ, τόσο στους συναδέλφους του Σ.Ξ., όσο βέβαια και στους συναδέλφους του Π.Ν. και της Π.Α. 
Καλούμε όλους τους συναδέλφους του Σ.Ξ. να απομονώσουν όλους όσους προσπαθούν να τους παραπλανήσουν και να αναγνωρίσουν τους πραγματικούς αντιπάλους τους, οι οποίοι σίγουρα δεν είναι οι συνάδελφοι του Π.Ν. και της Π.Α. 
Τέλος, οφείλουμε να καταγράψουμε τον ιδιαίτερα ύποπτο εφησυχασμό και των Διοικητικών Συμβουλίων των Μ.Τ. και των ηγεσιών των Επιτελείων, που ενώ γνώριζαν την υφαρπαγή δεν έπραξαν οτιδήποτε για να διαφυλάξουν την περιουσία τη δική τους και των συναδέλφων τους. Και εάν ακόμη τους καλύπτει η μνημονιακή νομοθεσία, θα πρέπει να ξέρουν ότι οι συνάδελφοι τους θεωρούν συμμέτοχους στην κλοπή που συντελέστηκε και ως τέτοιοι θα αντιμετωπίζονται. Εξόφθαλμο παράδειγμα συμμετοχής στη κλοπή εί- ναι η απόφαση των μελών του Δ.Σ. του ΜΤΝ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ, που ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της συμμετοχής του χαρτοφυλακίου ομολόγων του ΜΤΝ στο PSI. Έτσι ακολούθησαν πειθήνια την κυβερνητική γραμμή, ξεπουλώντας τους συναδέλφους. Αλήθεια δεν όφειλαν να εξετάσουν κάθε δυνατή διέξοδο, εξαντλώντας τις δυνατότητες της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας; Τι προτίθενται να πράξουν τώρα ως θεσμικοί φορείς και έχοντες έννομο συμφέρον;

Καλούμε όλους τους απόστρατους συναδέλφους να διεκδικήσουμε με ότι μέσο μας παρέχουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι, την αξιοπρέπειά μας.
Δεν είμαστε κοινωνικοί επαίτες.

Οι εκλογές λέγεται πως είναι κοντά. Αυτή τη φορά, ας μην ξεχάσουμε και αυτούς που μας προσέβαλαν και μας απαξίωσαν, αλλά και αυτούς που νομίζουν πως μας έχουν στο τσεπάκι τους και θα μας ξεγελάσουν, ενώ διακρίνονται για την πλήρη απραξία τους, υποτασσόμενοι στις μνημονιακές εντολές ξεπουλήματος της πατρίδας μας και των πολιτών της.



onalert.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι επιπτώσεις του PSI στα Μετοχικά Ταμεία.Πίνακες και στοιχεία για τις ζημιές"

Στο πλευρό της Ελλάδας οι ομογενείς στην Αυστραλία

Κίνημα νέων θέλουν να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας

Το κίνημα «Ελληνική Δημοκρατική Πρωτοβουλία» δημιούργησαν ομογενείς επιστήμονες, νέοι και νέες της Μελβούρνης, με στόχο να συμβάλουν στη σταδιακή ανοικοδόμηση της Ελλάδος.

Σκοπός της οργάνωσης, όπως λένε οι ιδρυτές της, είναι να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας και στην πάταξη της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας.

Το κίνημα θέλει να συμβάλει:

-στη δημιουργία ενός ανοιχτού και γόνιμου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου και ακτιβισμού που θα αναζητεί και θα προβάλει εναλλακτικές λύσεις στο σημερινό αδιέξοδο και στα προβλήματα που μαστίζουν τον Ελληνισμό και την ανθρωπότητα.

-στην ενότητα, δικτύωση και άμεση δραστηριοποίηση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του Ελληνισμού

-Στην καταπολέμηση της διαφθοράς, την εξυγίανση του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εθνικά θέματα και την οικολογία.

Η οργάνωση πιστεύει πως μια πραγματική εθνική ανασυγκρότηση πρέπει να εμπνέει και να κινητοποιεί τις οικουμενικές δυνάμεις του Ελληνισμού και ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς πρέπει να αποτελεί κύτταρο αναδημιουργίας της Ελλάδος, να έχει ενεργό συμμετοχή, να προβάλει καινοτόμες ιδέες, νέα οράματα και ένα νέο είδος πολιτικής νοοτροπίας και συμπεριφοράς που θα προσδίδει στην Ελλάδα νέα ελπίδα και νέα προοπτική.

Η «Ελληνική Δημοκρατική Πρωτοβουλία» ξεκινά ομιλίες σε όλη την Αυστραλία, με πρώτη στάση τη Μελβούρνη αύριοτην στην Πολιτειακή Βιβλιοθήκη Βικτώριας και το Μάιο 2012 στο Σίδνεϊ και την Αδελαίδα. Το θέμα της πρώτης ομιλίας είναι «Η Ελλάδα και το Χρέος: Το Νέο Μνημόνιο (ΙΙ) και η Ανάγκη Ριζοσπαστικών Αλλαγών».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο πλευρό της Ελλάδας οι ομογενείς στην Αυστραλία"

Απεργία πείνας για το σχέδιο Βορίδη

Διαμαρτύρονται οι ιδιοκτήτες των επαρχιακών ταξί Ηρακλείου

Σε απεργία... πείνας προχώρησαν χθες το βράδυ τρεις ιδιοκτήτες επαρχιακών ταξί, στήνοντας σκηνές έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με το cretalive.

Αιτία το σχέδιο Νόμου Βορίδη που τους αφαιρεί, όπως υποστηρίζουν, το δικαίωμα να εργαστούν σε τουριστικές περιοχές, σε αντίθεση με τα ταξί του Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωσή τους τα επαρχιακά σωματεία του νομού Ηρακλείου εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους απεργούς και προχωρούν σε απεργία αφήνοντας χωρίς ταξί την ενδοχώρα του Ηρακλείου.

Πριν λίγες μέρες αντιπροσωπεία τους έκανε λόγο για νομοσχέδιο - «ταφόπλακα», ενώ πραγματοποίησαν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, αντιδρώντας στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Ζητούσαν, παράλληλα, να μείνει ελεύθερη, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, όλη η περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου.

Με βάση το προωθούμενο σχέδιο Νόμου, όπως είχαν υποστηρίξει τότε, προβλέπεται διεύρυνση της έδρας του δήμου Ηρακλείου από το Φόδελε μέχρι τα Μάλια, θέτοντας δηλαδή γεωγραφικά εμπόδια στην ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία πείνας για το σχέδιο Βορίδη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news