facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ψήφισμα - καταπέλτης της Ε.Ε προς την Τουρκία...

Καλεί την Τουρκία να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας, να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να προχωρήσει στις απαραίτητες συνταγματικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, βελτιώνοντας τις σχέσεις της με τις μειονότητες, καλεί την Άγκυρα η ΕΕ, τονίζοντας ότι μόνο αν σημειωθεί πρόοδος στα επίμαχα αυτά θέματα θα υπάρξει ώθηση στις σχέσεις με την Ευρώπη.

Το ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και το οποίο συνοδεύει την ετήσια έκθεση της Ευρωβουλής, για την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας, καλεί την Άγκυρα να προχωρήσει στον τομέα της δικαστικής μεταρρύθμισης και της προστασίας των ατομικών ελευθεριών.

Κατακρίνεται, για μία ακόμη φορά, η άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας και καλείται η Άγκυρα να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με το ethnos.gr, ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επαναλαμβάνει, όπως και πέρσι, τη ρητή υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές στηλιτεύουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει περαιτέρω δράσεις, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, η Ευρωβουλή καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ενώ υπεραμύνεται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και των συμφωνιών που συνάπτει εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης.

Η εισηγήτρια της Ευρωβουλής Ρία Ομεν Ρόϊτεν (Ολλανδία, ΕΛΚ) δήλωσε ότι «η αλληλεξάρτηση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, όπως τονίζει το ψήφισμά μας, μπορεί να παράγει θετικά αποτελέσματα, μόνον στο πλαίσιο αμοιβαίων δεσμεύσεων. Για την Τουρκία, αυτό σημαίνει συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά τη διαδικασία μεταρρύθμισης και βελτίωση των διμερών σχέσεων με τους γείτονές της. Για τη δε ΕΕ, νέες προσπάθειες για τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε να ανοίξουν τα σχετικά κεφάλαια».

supercomments.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψήφισμα - καταπέλτης της Ε.Ε προς την Τουρκία..."

Οικονομική Aστυνομία με «πιστοποίηση» IRS

Στη ριζική ανασυγκρότηση και μετεξέλιξη της Οικονομικής Αστυνομίας σε ένα σύγχρονο Σώμα ταχείας και αποτελεσματικής δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος, στα πρότυπα του αμερικανικού IRS, προχωρεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης του νέου Σώματος εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο και διευρύνεται το πεδίο δράσης, καθώς πέρα από τις συλλήψεις και τα αυτόφωρα για φορολογικούς παραβάτες και οφειλέτες, μπαίνουν στο στόχαστρο εστίες διαφθοράς και υπόγειων συναλλαγών που το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται με μορφή χιονοστιβάδας. Επίσης πρόταση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου είναι να αναστέλλεται για τους παραβάτες προσωρινά ή και μόνιμα οποιαδήποτε επαγγελματική ή επιχειρησιακή δραστηριότητα, για την άσκηση της οποίας απαιτείται η έκδοση ή η χορήγηση ειδικής άδειας ή έγκρισης, και όσοι συλλαμβάνονται για κακουργηματικές πράξεις να κρατούνται προσωρινά ή να τους επιβάλλεται ως εγγύηση τουλάχιστον η μισή οφειλή.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, που φιλοδοξεί να φέρει στα ταμεία του κράτους έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ, θα εστιάσει στις φορολογικές αρχές, την κοινωνική ασφάλιση και τη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η Οικονομική Αστυνομία θα εστιάσει σε τρεις προτεραιότητες, όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις διαφθοράς και παραοικονομίας, οι οποίες είναι οι εξής:

-Στην αποτροπή εστιών απάτης, υπεξαίρεσης και διαφθοράς στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα στις εφορίες, στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Εκεί δηλαδή όπου υπάρχει συναλλαγή του πολίτη με το κράτος ή διακινούνται τεράστια ποσά.

-Σε τομείς και δραστηριότητες όπου ουδέποτε «πάτησε το κράτος στο παρελθόν» και άρα πρόκειται για νέες πηγές φορολογικών εσόδων. Εκεί δηλαδή όπου έχει διαπιστωθεί μια αναντιστοιχία φορολογικής εικόνας και διαβίωσης επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών.

-Στη νέα μορφή φοροδιαφυγής και διαφθοράς που γιγαντώνεται από την οικονομική κρίση και υποκαθιστά επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δρούσαν στα όρια της παρανομίας. Σε τομείς δηλαδή όπου αναμένεται να κινηθεί «μαύρο χρήμα».Η νέα δύναμη θα αριθμεί περίπου 1.000 στελέχη
από 100 που είναι σήμερα, με στόχο καθημερινά να συλλαμβάνουν και να οδηγούν στη Δικαιοσύνη επίορκους δημοσίους υπαλλήλους ή πολίτες που κλέβουν το κράτος.

Ενδεικτικό της διάρθρωσης του νέου Σώματος είναι το γεγονός ότι οι 100 που υπηρετούν σήμερα διαθέτουν 2 διδακτορικά ο καθένας, έχουν νοοτροπία και εκπαίδευση ενστόλου, ενώ διαθέτουν τον πλέον σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Οι 55 από αυτούς είναι οικονομολόγοι, 35 ειδικοί στα ηλεκτρονικά και στους υπολογιστές και οι υπόλοιποι 10 είναι οικονομολόγοι στον χώρο της Υγείας.

Πέρα από την ειδική εκπαίδευση και τις δεξιότητες καθώς και τα μέσα που διαθέτουν, οι άνδρες του Σώματος οικονομικού εγκλήματος θα συνεργάζονται με τις άλλες φορολογικές και ελεγκτικές αρχές του κράτους, ενώ θα έχουν απευθείας πρόσβαση στα φορολογικά αρχεία των υπόπτων και στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσόν των χρεών που βεβαιώθηκαν κατά τους 4 μήνες δράσης της αρμόδιας υπηρεσίας ξεπερνά τα 483 εκ. ευρώ, ενώ μόνο πέντε από τους συλληφθέντες έχουν οφειλές κάτω των 100.000 ευρώ.

Στις προτάσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης επί οικονομικών εγκλημάτων, να δεσμεύονται άμεσα, ακόμη και πριν από την σύλληψη, τα περιουσιακά στοιχεία των παραβατών, να αποκλείονται από δημόσια έργα, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα

Το νέο Σώμα της Οικονομικής Αστυνομίας θα λειτουργεί στα πρότυπα της αμερικανικής φορολογικής αρχής IRS. Η ενίσχυση θα αφορά τόσο τον αριθμό των ατόμων που θα υπηρετήσουν στο νέο Σώμα, όσο και τα μέσα που θα έχουν στη διάθεσή τους για να καταπολεμήσουν το οικονομικό έγκλημα.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονομική Aστυνομία με «πιστοποίηση» IRS"

Οι γιατροί μηνύουν τον Προβόπουλο για τα αποθεματικά

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αποφάσισαν να προσφύγουν δικαστικά εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και να υποβάλουν μήνυση εναντίον του διοικητή της, κ. Γιώργου Προβόπουλου, «για ενέργειες που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των ασθενών», παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ότι θα καλυφθούν οι απώλειες των αποθεματικών των νοσοκομείων που προέκυψαν από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, κάνει λόγο για «άγρια περικοπή των αποθεματικών που διατηρούσαν τα νοσοκομεία στην ΤτΕ», επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών, πολλοί εκ των οποίων θα κινδυνεύσουν από την έλλειψη υλικών λόγω της οικονομικής ασφυξίας που προκαλείται στα νοσοκομεία της χώρας».

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι γιατροί μηνύουν τον Προβόπουλο για τα αποθεματικά"

Το ΠΑΜΕ “ανοίγει” τα διόδια το Σάββατο 31 Μάρτη

Με κατάληψη στα διόδια όλης της χώρας απαντάει το ΠΑΜΕ τόσο στις τιμές όσο και στις διώξεις ατόμων που τάσσονται ενάντια στην πληρωμή των διοδίων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ απαντώντας στην συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. που επιχειρεί με την καταστολή να αντιμετωπίσει τη λαϊκή πάλη και διαμαρτυρία για την κατάργηση των διοδίων με ποινές φυλάκισης, προχωρούν σε άνοιγμα των Διοδίων το Σάββατο 31 Μάρτη σ΄ όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Συνεχίζουμε – κλιμακώνουμε τον αγώνα μας

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ

Όσο η ληστεία σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων μεγαλώνει αυξάνοντας τα διόδια και τις τιμές τους, τόσο πιο προκλητικοί γίνονται. Τώρα η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ επιχειρεί με την καταστολή να αντιμετωπίσει τη λαϊκή πάλη και διαμαρτυρία για την κατάργηση των διοδίων. Έχουν καταθέσει τροπολογία στη Βουλή που προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους κλείνουν τα διόδια και βαριά πρόστιμα για όσους δεν τα πληρώνουν!

Το ίδιο κάνουν παντού. Όσο πιο άγρια σφάζουν τους μισθούς των εργαζομένων, τα επιδόματα ανεργίας, τις συντάξεις, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τις δαπάνες για την Παιδεία, την Υγείας. Όσο αυξάνουν τα χαράτσια και τους φόρους για εργαζόμενους και μικρομεσαίους προκειμένου να ανακάμψει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που ευθύνονται για την κρίση, άλλο τόσο αυξάνουν τις απειλές, την τρομοκρατία για να σκύψουμε το κεφάλι, για να υποταχθούμε.

Τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ θέλουν να φορέσουν αλυσίδες στους εργαζόμενους, στο λαό για να τους καταδικάσουν οριστικά στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση.

Κανείς δεν πρέπει να τους φοβηθεί. Αντίθετα, πρέπει να πεισμώσουμε και να τους απαντήσουμε με οργάνωση της πάλης μας, για να αποκρούσουμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και να την ανατρέψουμε. Να τους τιμωρήσουμε με την ψήφο μας στις εκλογές.

Προχωράμε πιο αποφασιστικά στην οργάνωση του αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, στον κλάδο, στη συνοικία. Για να βάλουμε τέλος στις θυσίες για την κερδοφορία της πλουτοκρατίας, στην άγρια ληστεία που μας επιβάλλουν κυβέρνηση, μεγαλοκατασκευαστές με τα διόδια, με τα χαράτσια, με τα νέα φορολογικά βάρη που φέρνουν για να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών που έχουν συσσωρεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Γι΄ αυτό εκβιάζουν και απειλούν το λαό με καταστροφή, αν δεν υποταχτούμε στα βάρβαρα μέτρα τους και στα ακόμα χειρότερα που θα φέρουν μετά τις εκλογές.

Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε. Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια και τα χαράτσια, ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Μέτρα προστασίας για τους ανέργους και τους χαμηλοαμειβόμενους. Να ανακουφιστούν οι λαϊκές οικογένειες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες από τα δάνεια που τους πνίγουν. Αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στη μόρφωση και στην Υγεία.

Λαϊκή συμμαχία για ανάπτυξη υπέρ του λαού, όχι των μονοπωλίων. Νόμος είναι το δίκιο των εργαζομένων. Οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν.

ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ – ΠΑΣΥ – ΟΓΕ - ΜΑΣ

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΠΑΜΕ “ανοίγει” τα διόδια το Σάββατο 31 Μάρτη"

Απέσυραν ξαφνικά τις ευεργετικές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Η δικαιολογία της Κυβέρνησης; Όπως δήλωσε στην Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης δεν ήταν… ώριμη η διαβούλευση και είναι σε εξέλιξη «ο διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα με την ΕΚΤ».

Μήπως όμως το θέμα παραπέμπεται στις καλένδες;

Πρόκειται για το άρθρο 49 που όριζε πως φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με προσωπική ιδιωτική εργασία εντάσσονται πλέον στον ν. 3869/2010 με αποτέλεσμα να διασφαλίζονται έναντι των τραπεζών, καθώς σε αυτά δεν επιτρέπεται να πτωχεύσουν. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται διοικητική ρύθμιση των χρεών τους σε μια ενέργεια που επιβλήθηκε, βάσει του αιτιολογικού του νέου σχεδίου νόμου, από τη διαπιστωμένη απροθυμία συνεργασίας των τραπεζών σε αυτό το σημείο.

Επίσης δινόταν η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών των οφειλετών πριν την κατάθεση της αίτησης για ρύθμιση.

Επιπλέον παρατεινόταν από τα 4 στα 5 χρόνια η περίοδος ρύθμισης των χρεών, όμως όμως ο χρόνος άρχιζε να μετρά από την περίοδο κατάθεσης της αίτησης κι όχι από το χρονικό σημείο έκδοσης της απόφασης. Με τον τρόπο αυτό υποστηριζόταν ότι τερματίζεται η μακρόχρονη διαδικασία αναμονής για τους οφειλέτες.

Ακόμη, δινόταν η δυνατότητα στο δικαστήριο να ρυθμίσει την οφειλή για εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας κατά είκοσι έως τριάντα πέντε χρόνια.

Τέλος, το ποσό ανά ατομικό τραπεζικό λογαριασμό που δεν μπορεί να κατασχεθεί ανέβαινε πλέον στα 1.500 ευρώ ενώ σε κοινό λογαριασμό τα 2.000 ευρώ.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Απέσυραν ξαφνικά τις ευεργετικές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά"

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις φουσκωμένες τιμές των Lidl

Πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα, απ' όλη τη Ευρώπη!

Οι τιμές των προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εταιρεία LIDL στην Ελλάδα, μετά και την αφαίρεση του συντελεστή Φ.Π.Α., είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές των ίδιων προϊόντων σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως προέκυψε από έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Τα στοιχεία με την ανάλυσή τους διαβίβασε, με αναφορά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σωκράτης Ξυνίδης, τόσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου προχώρησε το Δεκέμβριο του 2011, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία, στη διενέργεια έρευνας συλλογής τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συλλέχθηκαν τιμές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κυρίως επώνυμων προϊόντων διεθνών εταιρειών, με παρουσία στις περισσότερες ή και σε όλες τις χώρες του δείγματος. Την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν και οι τιμές πώλησης 70 προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εκπτωτική αλυσίδα λιανικής (hard discounter) LIDL, σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βουλγαρία.

Η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς απέστειλε στη LIDL επιστολή, γνωστοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία τιμών και έλαβε σχετική απαντητική επιστολή στην οποία η εταιρεία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ένταση του ανταγωνισμού που υπάρχει σε άλλες χώρες για να αιτιολογήσει τις διαφορές τιμών.

«Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες του δείγματος, λειτουργεί μόνο το LIDL ως εκπτωτική αλυσίδα μετά και την αποχώρηση του ALDI. Αναφέρει, επίσης, το επιχείρημα του υψηλού κόστους μεταφοράς, διακίνησης και συντήρησης των προϊόντων στη χώρα μας. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς το υψηλό κόστος να επηρέαζε ανάλογα και τα επώνυμα προϊόντα διεθνών προμηθευτών, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές, αυτών των προϊόντων, στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερες από τη Γαλλία και την Ιταλία» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση εισαγγελέα για τις φουσκωμένες τιμές των Lidl"

Οι ιταλοί δήμαρχοι δείχνουν ξανά την αλληλεγγύη τους

Εφτιαξαν site για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας


Το site με τη διεύθυνση www.forgreece.eu, στοχεύει στη χρηματική ενίσχυση τού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από μέρους πολιτών, θεσμών, Δήμων, όχι μόνο τής Ιταλίας, αλλά και ολόκληρης τής Ευρώπης.

«Ζητούμε μια οικονομική βοήθεια προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ανεξαρτήτως ποσού, που να καταβληθεί για τουλάχιστο δώδεκα μήνες, ως απτή κίνηση, που να δείχνει ότι αισθανόμαστε όλοι μέρος ενός μοναδικού λαού, τού λαού της Ευρώπης», γράφουν στο site οι υπεύθυνοι τού συντονισμού τού δικτύου των Ιταλών δημάρχων και των Ελλήνων τής Ιταλίας.

«Κανείς δεν μπορεί να επιτρέψει την αποβολή τής Ελλάδας από την Ενωμένη Ευρώπη. Αντιθέτως, πρέπει να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο, χάρη στο οποίο ζήσαμε επί εξήντα χρόνια σε ειρήνη και ευημερία. Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε και τον εαυτό μας», τονίζει -μεταξύ άλλων- σε επιστολή του, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή πύλη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιταλικών Δήμων, Γκρατσιάνο Ντελρίο.

Υπενθυμίζεται ότι η όλη πρωτοβουλία οφείλεται στην απόφαση τού δημάρχου της πόλης Κάβε Ντέϊ Τιρρένι , Μάρκο Γκάλντι, και σε εκείνη τής πόλης Μπαρονίσσι, Τζουσέπε Μοσκατιέλο, να καταβάλλουν, στο εξής, το μισθό τους, προς στήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η δημιουργία της ηλεκτρονικής αυτής «πύλης αλληλεγγύης», είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας.

«Πού είναι η Ευρώπη που πολέμησε με το λόρδο Βύρωνα για την ανεξαρτησία τής Ελλάδας; Πού είναι η Ευρώπη της ιστορίας, του πολιτισμού, της ιδιαίτερής της ταυτότητας;», είχε αναρωτηθεί ο Μάρκο Γκάλντι.

Με το www.forgreece.eu, οι εμπνευστές τής πρωτοβουλίας, επιχειρούν να δώσουν μια πρώτη απάντηση.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ιταλοί δήμαρχοι δείχνουν ξανά την αλληλεγγύη τους"

"Μαύρη" η έκθεση της Κομισόν για την απασχόληση στην Ελλάδα - Κατά 25% αυξήθηκαν οι άστεγοι μέσα σε δύο χρόνια

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα, η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, αποτέλεσμα της μεγάλης ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία το 2001 έφτασε το 6,8% και το 2012 αναμένεται να είναι 4,7%, είναι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 15% συνολικά από την αρχή της κρίσης.

Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011, χάθηκαν 370.000 θέσεις εργασίας, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στη μείωση των μισθών κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους νέους.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η παραγωγικότητα μειώθηκε κατά 2,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011 και υπογραμμίζεται η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, η οποία, πλέον, έχει φτάσει το 21% το Δεκέμβριο του 2011, από 14,4% το Δεκέμβριο του 2010 και 10,3% το Δεκέμβριο του 2009.

Η ανεργία στην Ελλάδα πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους μεσαίων προσόντων (20,1% έναντι 8,7% στην ΕΕ) και χαμηλών προσόντων (14,6% έναντι 5,7% στην ΕΕ).

Όπως προκύπτει ακόμη από την έκθεση της Επιτροπής, η μακροχρόνια ανεργία έχει αυξηθεί στο 9,1% του εργατικού δυναμικού (355.000 άτομα) και αφορά το 50% των ανέργων.

Παράλληλα, η ανεργία των νέων έχει διπλασιαστεί τα δύο τελευταία χρόνια και έφτασε το 48% τον Νοέμβριο του 2011.

Όπως επισημαίνει ακόμη η Επιτροπή, η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.

Το 2010, μόνο το 3% του ενεργού πληθυσμού συμμετείχε σε παρόμοια προγράμματα, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 9%. Το ποσοστό των νέων 25-34 ετών που συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης είναι στο 7% στην Ελλάδα, όταν στην ΕΕ είναι 15%. Χαμηλά ποσοστά συμμετοχής σε αυτά τα προγράμματα παρατηρούνται και στις ηλικίες 55- 64 ετών: 0,5% στην Ελλάδα και 4,5% στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Επιτροπής, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 9,3% το 2010, ενώ στα όρια της φτώχειας ζει το 27,7% του πληθυσμού, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 23,4%.

Επίσης, το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο τέλος του μήνα να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκε από 19% το 2007 σε 24% το 2010.

Τέλος, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε κατά 25% τη διετία 2009-2011.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » ""Μαύρη" η έκθεση της Κομισόν για την απασχόληση στην Ελλάδα - Κατά 25% αυξήθηκαν οι άστεγοι μέσα σε δύο χρόνια"

Αντίθετοι με την απελευθέρωση ωραρίου οι βενζινοπώλες

Δεν έγινε κανένας διάλογος με το υπουργείο

Αντίθετη με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων δηλώνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, κάνοντας λόγο για ένα ακόμη χτύπημα κατά των βενζινοπωλών.

«Με το ωράριο που κατάργησε η κυβέρνηση ήταν ανοικτό εκ περιτροπής το 20% των πρατηρίων όλο το 24ωρο, το 50% ανοικτό τις Κυριακές και αργίες» αναφέρει η Ομοσπονδία.

«Παράλληλα λειτουργούσαν και τα πρατήρια με τους αυτόματους πωλητές 24 ώρες το 24ωρο 7 μέρες την εβδομάδα. Την ημέρα, τα πρατήρια ήταν ανοικτά τη θερινή περίοδο 16½ ώρες και κατά τη χειμερινή περίοδο 15 ώρες. Η γεωγραφική κατανομή της λειτουργίας κατά τις νυχτερινές ώρες και τις Κυριακές κάλυπτε όλο το φάσμα των καταναλωτών. Σε κάθε περίπτωση η εξυπηρέτηση των καταναλωτών ήταν εξασφαλισμένη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ακόμη ότι δεν έγινε διάλογος με το υπουργείο και ότι με την απελευθέρωση η αγορά θα μονοπωληθεί από πρατήρια εταιρειών καθώς και «ελεγχόμενων συμφερόντων» σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Οι βενζινοπώλες υποστηρίζουν ότι σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που ήδη προωθούνται, θα ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη εκτόπιση των βενζινοπωλών από την αγορά.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετοι με την απελευθέρωση ωραρίου οι βενζινοπώλες"

Συνήγορος του Πολίτη:Στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά ταμεία «μετακόμισε» η κακοδιοίκηση

Η ετήσια έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη για το 2011

«Η πρωτοφανής οικονομική κρίση εξαλείφει τις βεβαιότητες που μας συνόδευσαν, τουλάχιστον κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο. Οι πολίτες αμφιβάλλουν για το κατά πόσον το κράτος και η διοίκηση μπορούν να τους στηρίξουν.

»Η ίδια η διοίκηση έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα και τα στελέχη της τελούν σε διαρκή αβεβαιότητα την ώρα που καλούνται να ανταποκριθούν στιςαυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας.Στις παρούσες ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες η ανάγκη για επανακαθορισμό των σχέσεων κράτους-πολίτη καθίσταται επιτακτική».

Αυτά τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη κυρία Καλλιόπη Σπανού, η οποία παρέδωσε τη σχετική ετήσια έκθεσή της στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο. Η έκθεση παρουσιάζει το έργο του Συνηγόρου του Πολίτη μέσα στο 2011 και καταλήγει σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα και συγκεκριμένες προτάσεις.

«Η πρωτοφανής κρίση και οι δραματικές συνέπειές της δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως άλλοθι για οπισθοδρόμηση στο πεδίο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.Χρειάζεται επειγόντως να βρεθεί το νέο σημείο ισορροπίας ώστε η διοίκηση να εκπληρώνει αποτελεσματικά τον ρόλο της προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών της», τόνισε η Καλλιόπη Σπανού κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης.

Στην ετήσια έκθεση του για το 2011 ο Συνήγορος του Πολίτη δείχνει με παραδείγματα και αναφορές σε συγκεκριμένες υποθέσεις πώς η βίαιη προσαρμογή στην οποία οδηγείται η ελληνική οικονομία και κοινωνία έχει δραματικές επιπτώσεις στηνκαθημερινή ζωή των πολιτών και τη σχέση τους με τη διοίκηση.

Την ώρα που τα κοινωνικά δικαιώματα περιορίζονται και οι οικονομικές υποχρεώσεις γίνονται συχνά δυσβάστακτες οι πολίτες αμφιβάλλουν για το κατά πόσον το κράτος και η πληττόμενηδιοίκηση μπορούν να τους στηρίξουν. Και αυτά ακριβώς αντανακλώνται στις νέες δυσκολίες που συναντά η ανεξάρτητη αρχή στη διαμεσολαβητική της παρέμβαση.

Μετά από αυτά είναι αναμενόμενο τα πρωτεία της κακοδιοίκησης να κρατούν πια τα ασφαλιστικά ταμεία και όσοι φορείς έχουν να κάνουν με εργασιακά θέματα. Κατά τη διάρκεια του 2011 ο Συνήγορος δέχθηκε 10.706 νέες αναφορές. Μεταξύ αυτών, εκατοντάδες αναφορές προέρχονται από ομάδες πολιτών - είναι δηλαδή «συλλογικές αναφορές».

Η γεωγραφική κατανομή των υποθέσεων δείχνει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών (16 ανά 10.000 κατοίκους) προέρχεται από κατοίκους της Περιφέρειας Αττικής. Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι ιδιαίτερα υψηλός αριθμός (ανά 10.000 κατοίκους) προέρχεται από κατοίκους της νησιωτικής χώρας.

Το 2011ο Συνήγορος, πέραν του χειρισμού αναφορών, εξυπηρέτησε περισσότερους από 8.500 πολίτες που επισκέφτηκαν το γραφείο υποδοχής κοινού στην Αθήνα αναζητώντας βοήθεια, ενώ από το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησε πάνω από
33.000 άτομα που χρειάστηκαν συμβουλές.

Από την εξέταση και τη διερεύνηση του συνόλου των αναφορών προέκυψε ότι ο Συνήγορος είχε αρμοδιότητα για 5806 υποθέσεις από τις οποίες:

• Το 61,6% ήταν βάσιμες, δηλαδή η καταγγελία του πολίτη ήταν δικαιολογημένη και υφίστατο όντως κακοδιοίκηση. Εν προκειμένω εμφανίζεται μια αύξηση κατά περίπου 8,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010.

• Το 29,9% ήταν αβάσιμες, δηλαδή η διοίκηση είχε τηρήσει τη νομιμότητα.

• Για το 8,5% διακόπηκε, για διαφόρους λόγους, η έρευνα.

Οι βάσιμες αναφορές είχαν κατά μεγάλο ποσοστό θετική έκβαση. Αναλυτικότερα:

• Επιλύθηκαν με τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου -δηλαδή αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο πολίτης- σε ποσοστό 71,5%.

• Το 8,2% των υποθέσεων επιλύθηκε χωρίς ενέργειες του Συνηγόρου, από την ίδια την υπηρεσία ή ύστερα από παρέμβαση άλλου φορέα.

• Στο 12,1% των βάσιμων αναφορών η επίλυση στάθηκε αδύνατη για λόγους που οφείλονται σε κενά της νομοθεσίας ή σε οργανωτικές αδυναμίες και δυσλειτουργίες
της δημόσιας διοίκησης, είτε πάγιες είτε συνδεδεμένες με τα προβλήματα που επιφέρει η τρέχουσα συγκυρία.

• Δεν επιλύθηκε, παρά τη διαμεσολάβηση, το πρόβλημα που έθετε το 8,2% των βάσιμων αναφορών. Στις περιπτώσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του Συνηγόρου.

Από το σύνολο των νομοθετικών προτάσεων που έχει υποβάλει ο Συνήγορος από την έναρξη της λειτουργίας του το 31% έχουν γίνει αποδεκτές από τη διοίκηση, ενώ μόνο το 3% δεν έχουν υιοθετηθεί. Για τις υπόλοιπες δεν έχει ακόμη υπάρξει ανταπόκριση από τη διοίκηση. Από την ειδικότερη επεξεργασία των αναφορών προκύπτει ότι κυρίαρχα προβλήματα για τα οποία προσέφυγαν οι πολίτες στον Συνήγορο είναι η κοινωνική ασφάλιση, η φορολογία, θέματα διοικητικής διαδικασίας και ζητήματα που αφορούν παροχές κοινής ωφέλειας.

Περίπου το ένα τέταρτο των προβλημάτων κακοδιοίκησης το 2011 εντοπίστηκε στα ασφαλιστικά ταμεία και σε νομικά πρόσωπα τα οποία εποπτεύει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Λίγο περισσότερο από το ένα όγδοο των προβλημάτων αφορούσε την αυτοδιοίκηση, δηλαδή τους δήμους και τις περιφέρειες με τις νέες αρμοδιότητές τους όπως προβλέπονται από το «Πρόγραμμα Καλλικράτης». Οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Οικονομικών ακολουθούν με ποσοστά άνω του 10%. Οι φορείς στους οποίους εμφανίστηκαν προβλήματα κακοδιοίκησης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αποκεντρωμένη διοίκηση (διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης) με 8,6%,το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με 5,4% και το υπουργείο Παιδείας με 3,8%.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ετήσια έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη

tovima.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνήγορος του Πολίτη:Στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά ταμεία «μετακόμισε» η κακοδιοίκηση"

Κατασχέθηκαν, Γερμανικά σαλάμια με...κόκαλα

Γερμανικά σαλάμια που είχαν... κόκαλα, κατάσχεσε ο  ΕΦΕΤ, ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών. Πρόκειται για τη συσκευασία του μισού κιλού από Σαλάμι Σκορδάτο μέσα στην οποία βρέθηκε “ξένο σώμα – κόκαλο”


Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρει :
“ Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας,
στο πλαίσιο υποδοχής καταγγελιών πολιτών, έγινε αποδέκτης καταγγελίας με
προσκόμιση δείγματος, η οποία αφορούσε Σαλάμι Σκορδάτο, βάρους 500g, με την
εμπορική ονομασία «ΑΓΡΟΙΚΙΑ» με αριθμό παρτίδος L 564780 και ημερομηνία
ανάλωσης 04/5/2012, που παράγεται στην Γερμανία από την εγκατάσταση
Sickendiek Fleischwarenfabric GmbH & Co (Κωδ. Αριθμός Έγκρισης DE - EV -
137EG) στο οποίο, κατά δήλωση του καταγγέλλοντα, διαπιστώθηκε η παρουσία «ξένου σώματος – κόκαλο».

Κατά τη διερεύνηση της ανωτέρω καταγγελίας στο σημείο διάθεσης του
τροφίμου, το κλιμάκιο των Επιθεωρητών του Ε.Φ.Ε.Τ. διαπίστωση την ύπαρξη δύο
μικρών τεμαχίων οστού στη μάζα του προαναφερομένου αλλαντικού και προέβη σε
κατάσχεση των προϊόντων της ιδίας παρτίδας που διατίθεντο στο ψυγείο - προθήκη
της Υπεραγοράς Τροφίμων.”

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την Αλυσίδα LIDL HELLAS A.E. την άμεση
ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη έχουν
ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν,
να μην το καταναλώσουν.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατασχέθηκαν, Γερμανικά σαλάμια με...κόκαλα"

Εξοργισμένοι οι ασθενείς και οι γιατροί με τα αδιέξοδα του ΕΣΥ

Η Υγεία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έγιναν «είδη πολυτελείας». Οι συνεχείς περικοπές και οι περιορισμοί σε φάρμακα και παροχές, οι μειώσεις στη χρηματοδότηση και η συμπίεση των προϋπολογισμών τόσο των Νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ, δημιουργούν τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους πολίτες, τονίζει η ΑΔΕΔΥ με αφορμή την σημερινή μεγάλη κινητοποίηση και την στάση εργασίας σε όλες τις υγειονομικές δομές.

Η τραγική έλλειψη υγειονομικού, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού έχουν μετατρέψει σε οριακές και επικίνδυνες τις συνθήκες λειτουργίας των Υπηρεσιών Υγείας. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων, ακροβατούν καθημερινά, ανάμεσα στους δικαίως εξοργισμένους πολίτες, με καταρρακωμένο ηθικό, εξαιτίας τόσο των απαράδεκτων συνθηκών μέσα στις οποίες καλούνται να εργαστούν, όσο και των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα των μισθολογικών περικοπών. Τα αρνητικά εκκαθαριστικά, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, αντί να αμείβεται με αξιοπρεπή τρόπο για τις υπηρεσίες που προσφέρει, υποχρεώνεται να καταβάλλει και επιστροφές λόγω των μεγάλων μισθολογικών περικοπών και της ταυτόχρονης ύπαρξης δανειακών υποχρεώσεων, είναι πλέον καθεστώς. Ταυτόχρονα, η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή εφημεριών και υπερωριών έχουν εξωθήσει το υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό σε επισχέσεις εργασίας και κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Την ώρα λοιπόν που καθημερινά το ΕΣΥ και ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζουν εικόνα διάλυσης, η Συγκυβέρνηση μιλά για «εξορθολογισμό» στην Υγεία, καταργώντας ουσιαστικά την οποιαδήποτε πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού (περίπου 30%) που είναι μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι, μερικής απασχόλησης χωρίς τα απαραίτητα ένσημα για βιβλιάριο υγείας, επαγγελματίες και έμποροι που χρεοκόπησαν ή δεν μπορούν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, νέοι επιστήμονες με «μπλοκάκι», μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά ακόμη και εργαζομένων - ασφαλισμένων.

Η κατάσταση στο Ε.Σ.Υ.

Τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του Εφαρμοστικού Νόμου 4052/1-3-12 στην Υγεία θα είναι καταστροφικά. Στο νέο Μνημόνιο και στον Εφαρμοστικό Νόμο για την Υγεία, εκτός από την προωθούμενη αξιολόγηση των Μονάδων ώστε να μειωθούν Διευθύνσεις, Τομείς και Τμήματα, προβλέπεται και η κατάργηση – συγχώνευση πάνω από πενήντα (50) μικρών και μεσαίων Νοσοκομείων που διασυνδέθηκαν με μεγαλύτερα, με σκοπό τη δραστική περιστολή των δαπανών. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι στη Μ. Βρετανία επιστημονικές μελέτες απέδειξαν ότι οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων ούτε την αποδοτικότητά τους βελτίωσαν, αλλά ούτε και τα οικονομικά ελλείμματα μείωσαν.
Η εξέλιξη αυτή στη Ελλάδα της φτώχειας και της ανέχειας, θα είναι δραματική για τη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, καθώς συμπεριλαμβάνει την προοπτική συγχώνευσης - κατάργησης ακόμη και Νομαρχιακών Νοσοκομείων πράγμα που έχει ξεσηκώσει – και δικαίως - τις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες.
Η εργασιακή και μισθολογική εξόντωση του προσωπικού των Νοσοκομείων γίνεται καθεστώς και ο κίνδυνος της απόλυσης δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση, δεδομένου ότι η μνημονική δέσμευση για μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, αφορά και το χώρο της Υγείας.

Η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ με έλλειμμα των 4 δις ευρώ θα οδηγηθεί σε λίγους μήνες σε ολοσχερή κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει και τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, που θα οδηγηθούν σε οικονομικό στραγγαλισμό, εξαιτίας των νοσηλίων που μένουν ανεξόφλητα ήδη από τους Ασφαλιστικούς Φορείς προς τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, λοιπόν, ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει άμεσα έως το φθινόπωρο να βρεθεί σε καθολική αδυναμία αποπληρωμής των άμεσων υποχρεώσεών του, με επιταχυνόμενη τη συσσώρευση χρεών και ορατό κίνδυνο να επανέλθουμε στην προ της συστάσεώς του κατάσταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Την ίδια στιγμή, η σοβαρή έλλειψη σε υλικά και κυρίως αντιδραστήρια, απαραίτητα για τη λειτουργία των Μικροβιολογικών και Βιοχημικών Εργαστηρίων του Οργανισμού, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, καθώς τα περισσότερα –κυρίως στην Περιφέρεια- έχουν κλείσει και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να κατευθύνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια καταβάλλοντας συμμετοχή 15% στις διενεργούμενες εξετάσεις.

Η έλλειψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, δεδομένου ότι ενώ απαιτούνται 22.000 γιατροί -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της Διοίκησης του Οργανισμού- αυτή τη στιγμή εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ μόνο 12.000 γιατροί (7.000 γιατροί του ΙΚΑ και 5.000 συμβεβλημένοι). Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει ειδικότητα ογκολόγου-παθολόγου, με αποτέλεσμα γιατροί άλλων ειδικοτήτων (πχ παθολόγοι και χειρουργοί) στους οποίους κατευθύνονται οι ασθενείς με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, για συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους (π.χ. καρκινοπαθείς) να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν εξαιτίας του πλαφόν που έχει οριστεί από τον ΕΟΠΥΥ.

ygeianews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξοργισμένοι οι ασθενείς και οι γιατροί με τα αδιέξοδα του ΕΣΥ"

ΗΠΑ-Ισραήλ "ποντάρουν" στην Ελλάδα που το μόνο που δεν έχει είναι κάποιον να διαπραγματευτεί!

Μέσα στη “καταχνιά” και στο κλίμα “εθνικής κατάθλιψης” που ζούμε,διαπιστώνουμε ότι όσο κι αν οι δανειστές μας προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε “χώρα υπό εκκαθάριση”,παραμένουμε …”μαγαζί γωνία”!

Αν δούμε την ειδησεογραφία διαπιστώνουμε,ότι η Ελλάδα του ΔΝΤ,καλείται να κάνει ασκήσεις μαζί με ΗΠΑ και Ισραήλ, στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αμερικανικό αεροπλανοφόρο έρχεται στην Ελλάδα και όλες οι πτήσεις των αεροσκαφών του γίνονται εντός FIR Αθηνών,με την κατάθεση σχεδίων πτήσεων. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα καλείται να υπογράψει “ενεργειακό μνημόνιο” με Κύπρο και Ισραήλ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζητά με τον ισραηλινό ομόλογό του θέματα ενέργειας.Και σε λίγα 24ωρα ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος θα περάσει τη πύλη του Αμερικανικού Πενταγώνου για να έχει μια σημαντική όπως όλα δείχνουν συνάντηση με τον ομολογό του Λ.Πανέτα.

Η “αδύναμη” Ελλάδα αυτή τη περίοδο της οικονομικής θύελλας έχει συμμάχους.Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θυμόμαστε να ήταν συχνά σε τόσο καλό επίπεδο και το “δέσιμο” με το Ισραήλ,έχει πολλά να δώσει αρκεί κάποιος να ξέρει να τα ζητήσει.

Όλα αυτά θα ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστα και αισιόδοξα αν πραγματικά υπήρχε η αίσθηση ότι υπάρχει και κυβέρνηση στην Ελλάδα που πραγματικά έχει στη κορυφή της ατζέντας της αυτά τα ζητήματα!

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι πολιτικοί μας και ειδικά αυτοί που ηγούνται των κομμάτων ασχολούνται με δύο θέματα:το πρώτο να υπογράψουν άρον άρον ότι ζητούσαν οι δανειστές.Αυτό αφορά τα “μνημονιακά” κόμματα βέβαια,όχι όλα. Και το δεύτερο πότε θα κάνουν εκλογές.Αυτό αφορά όλα τα κόμματα.

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας μπορεί να λέιε και να ξαναλέει για ανάπτυξη την οποία πολύ συχνά συνδέει με την ΑΟΖ και τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν σ΄ αυτή,αλλά επί της ουσίας μόνο τον υπουργό Ενέργειας Γ.Μανιάτη βλέπουμε να κινείται όσο του επιτρέπουν οι αρμοδιότητές του.Και δεν τα ΄χει πάει άσχημα για να είμαστε δίκαιοι.

Σε μία φυσιολογική -σ΄ ότι αφορά το πολιτικό προσωπικό της- χώρα τα ζητήματα αυτά σε περίοσο τόσο άσχημης οικονομικής κρίσης θα έπρεπε να απασχολούν από το πρωί ως το βράδυ την όποια κυβέρνηση. Θα έπρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να προχωρήσουν αστραπιαία οι διαπραγματεύσεις με χώρες και εταιρείες που ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο,αλλά ακόμη είμαστε “μαγαζί γωνία” κι αυτό δεν πρέπει ούτε να το υποτιμάμε ,ούτε να το ξεχνάμε. Ας ελπίσουμε ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές -άντε να ανακοινωθούν και να γίνουν να τελειώνουμε- θα προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά τα θέματα της ενέργειας,όχι βέβαια “ξεπουλώντας” αλλά διαπραγματευόμενη σοβαρά και αποφασιστικά. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ξανά το παράδειγμα της Κύπρου,γιατί πιστεύουμε ότι εμείς βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση διαπραγμάτευσης.

Αυτό που αναζητούμε …είναι οι διαπραγματευτές που θα εξασφαλίσουν τα συμφέροντά μας.

onalert.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ-Ισραήλ "ποντάρουν" στην Ελλάδα που το μόνο που δεν έχει είναι κάποιον να διαπραγματευτεί!"

Χρωστούσαν 700 εκατ. πλήρωσαν 8,5 και αφέθηκαν ελεύθεροι!

Μπορεί εδώ και μήνες οι συλλήψεις οφειλετών του δημοσίου να βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη και η κοινή γνώμη να βομβαρδίζεται με αναφορές για τους μπαταχτσήδες που πέφτουν στα χέρια του νόμου… αλλά ο θησαυρός αποδεικνύται σκέτος άνθρακας.

Παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο οι αρχές να έχουν βάλει χειροπέδες σε εκατοντάδες μεγαλοοφειλέτες, τελικά όμως είναι ελάχιστα τα χρήματα που έχουν μπει στα δημόσια ταμεία.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα στοιχεία, όπως αυτά διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Μανώλης Όθωνας, «από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθησαν, από την 01.01.2011 έως και τις 15.03.2012, συνολικά 185 άτομα, το δε συνολικό ποσό της οφειλής τους προς το Δημόσιο ανέρχεται στα 694.602.909,58 ευρώ».

Στον αντίποδα των στοιχείων που τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται τα ποσά που εισπράχθηκαν από οφειλέτες του δημοσίου όπως αυτά έχουν καταγραφεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Είναι χαρακτηριστικό πως ως τις αρχές Μαρτίου υπήρξαν μόνο 29 περιπτώσεις φυσικών προσώπων τα οποία, προκειμένου να αποφύγουν τη φυλάκιση για οφειλές κυρίως ΦΠΑ, κατέβαλαν το ποσό των 8.446.000 ευρώ.

Σταγόνα στον ωκεανό των χρεών προς το δημόσιο αν αναλογιστεί κανείς πως από τη συνολική οφειλή το κράτος έχει καταφέρει να εισπράξει μονάχα το 12% από όλους αυτούς που καθημερινά συλλαμβάνονται.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρωστούσαν 700 εκατ. πλήρωσαν 8,5 και αφέθηκαν ελεύθεροι!"

Αστυνομικοί «απέναντι» με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους

Οι κινητοποιήσεις στις φυλακές επιδεινώνουν τα προβλήματα, σύμφωνα με τους αστυνομικούς

Η καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων ότι η Διεύθυνση των Φυλακών αρνείται την παραλαβή κρατουμένων με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση στα κρατητήρια και το τμήμα μεταγωγών προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Υπαλλήλων των Φυλακών, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι ο λόγος της μη παραλαβής σχετίζονταν με τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Βέβαια είναι άγνωστο αν τις ημέρες τις απεργίας υπάρχει προσωπικό ασφαλείας και αν μπορούν με αυτό να γίνονται παραλαβές κρατουμένων, αλλά σε κάθε περίπτωση στα κρατητήρια η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτή των φυλακών και αυτή καυτηρίαζε και ορθώς η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, σύμφωνα με το epiruspost.gr.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποσκοπούσαν στην διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και τονίζουν: «Είναι γνωστό σε όλους μας και περισσότερο στους κρατουμένους μας ο μεγάλος αγώνας που κάνουμε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.

Σκοπός μας με τις απεργιακές κινητοποιήσεις δεν ήταν η τιμωρία των κρατουμένων ούτε των Αστυνομικών οργάνων.

Πιστεύουμε ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων θα έπρεπε να είναι στο πλευρό μας όπως στο πλευρό κάθε εργαζόμενου και όχι να μας πιέζουν οι Αστυνομικοί υπάλληλοι να σπάσουμε την απεργία».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικοί «απέναντι» με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους"

Η Ήπειρος «κερδίζει» την προτίμηση των Ισραηλινών, αλλά…

Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων «φρενάρει» τον τουρισμό!


Επισημάνσεις tour operator σε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη

Οι θετικές προοπτικές για την προσέλκυση τουριστών από το Ισραήλ στην Ήπειρο, που είχαν διαπιστωθεί από την πρόσφατη συμμετοχή της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση του Τελ Αβίβ, επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά χθες από tour operator που επισκέπτεται την Ήπειρο, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και να συζητήσει τρόπους συνεργασίας με τους Ηπειρώτες επιχειρηματίες.

Ο προβληματισμός που εξακολουθεί να υπάρχει, είναι η λειτουργικότητα του αεροδρομίου Ιωαννίνων, που κατά την Ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία κ. Sofi Gabsu πρέπει να εξεταστεί, θέτοντάς το μάλιστα ως αίτημα στη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη. Η κ. Sofi Gabsu, δήλωσε εντυπωσιασμένη από τα μέρη που είχε επισκεφθεί ως χθες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ήπειρος θα προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από Ισραηλίτες. Άλλωστε η ίδια έχει σημαντική εμπειρία από διοργάνωση εκδρομών προς Ελλάδα, με τον κύριο όγκο όμως να διοχετεύεται προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης, έκανε μνεία στην εμπειρία της κ. Sofi Gabsu, που διοργανώνει ήδη εκδρομές προς διάφορες περιοχές της Ελλάδας, εκφράζοντας την πίστη ότι πλέον στους ταξιδιωτικούς προορισμούς της θα περιλάβει και την Ήπειρο. Για το θέμα του Αεροδρομίου – και με βάση τα όσα είχαν συζητηθεί νωρίτερα – είπε ότι θα ζητηθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που υπάρχουν από τους αρμόδιους φορείς. Από την πλευρά της η Ελληνοισραηλινή tour operators, είπε ότι πρώτη φορά επισκέπτεται την Ήπειρο, είναι εντυπωσιασμένη από τη φυσική της ομορφιά, εξέφρασε σιγουριά ότι η περιοχή μας θα αρέσει στους Ισραηλινούς, όμως στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του αεροδρομίου, καθώς όπως είπε είναι κουραστικό και χρονοβόρο να έλθουν τουρίστες στην Ήπειρο μέσω Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Μάλιστα στις προθέσεις της, είναι να καθιερώσει συνεχόμενες πτήσεις προς Γιάννινα Πέμπτη - Κυριακή – Πέμπτη, ενώ πρόκειται να εξετάσει ως εναλλακτικό σενάριο και το Αεροδρόμιο του Ακτίου.

Η κ. Sofi Gabsu μέχρι χθες είχε επισκεφθεί, εκτός από τα Γιάννινα, την Πάργα και το Μπουραζάνι, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί το Ζαγόρι και άλλες περιοχές. Στις συναντήσεις της, συνοδευόταν από τον Πρόεδρο των Τουριστικών Γραφείων Ηπείρου κ. Σταύρο Μανώλη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων κ. Κ. Βλάχο.

proinoslogos.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ήπειρος «κερδίζει» την προτίμηση των Ισραηλινών, αλλά…"

Εκπτώσεις στα σιδηροδρομικά εισιτήρια με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

Με φθηνότερο εισιτήριο θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν οι κάτοχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων στο σιδηροδρομικό άξονα Αθηνών-Αλεξανδρούπολης από 1η Απριλίου 2012.

Αυτό προβλέπει συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς από τον Γενικό Γραμματέα, Γιάννο Λιβανό και τον Αντιπρόεδρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Νικόλαο Αθανασόπουλο.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει τη διάθεση στους κατόχους της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων συνολικά 3.000 εισιτηρίων στην Β’ θέση ανά μήνα, στην ειδική εκπτωτική τιμή των 12 ευρώ, για τη μετακίνηση τους σε επιλεγμένες αμαξοστοιχίες Intercity στη γραμμή Αθήνα- Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη -Αλεξανδρούπολη καθώς και στη γραμμή Αθήνα-Καλαμπάκα, με τους όρους που γίνεται μέχρι σήμερα η διαχείριση των εκπτωτικών προσφορών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (εξαίρεση δηλαδή των ημερών που εμφανίζονται υψηλές πληρότητες).

Οι εκπτωτικές τιμές θα καλύπτουν όλο το φάσμα των αμαξοστοιχιών, για τις οποίες ισχύει κράτηση θέσης στις παραπάνω γραμμές και θα είναι διαθέσιμες μέχρι 48 ώρες πριν από την αναχώρηση της συγκεκριμένης αμαξοστοιχίας.

Τα φθηνότερα εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα αρχικά μόνο μέσω θυρίδων πώλησης, δηλαδή σιδηροδρομικούς σταθμούς και τουριστικά πρακτορεία όπου υπάρχει μηχανογραφημένο σύστημα έκδοσης εισιτηρίων και σε δεύτερη φάση και μέσω Διαδικτύου.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων είναι κάρτα εκπτωτική και όχι πιστωτική και έχει ισχύ στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες 37 χώρες της Ευρώπης. Απευθύνεται σε νέους από 13-30 ετών και η απόκτηση της κοστίζει 10 ευρώ το χρόνο.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπτώσεις στα σιδηροδρομικά εισιτήρια με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων"

Ρασούλης:Eπιστολή που μοιάζει λες και γράφτηκε τώρα.

«Η Ακρόπολη δεν είναι ιδιοκτησία μας. Ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα»

Λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του, ο Μανώλης Ρασούλης έστειλε ίσως την τελευ­ταία επιστολή του στη Ζωή Νιομανάκη δημοσιογράφο στη Γερμανία.

Ζωή Νιομανάκη: Δημοσιογράφος στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι WDR (West Deutscher Rundfunk)


Η επιστολή του Μανώλη Ρασούλη


Νοέμβριος 2010

«Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν: ‘‘Άκουσον μεν, πάταξον δε’’.

Ο σκοπός της επιστολής μου είναι να στείλω δύο μηνύματα:

1. Εγώ προσωπικά δεν δέχομαι τους τίτλους pigs - οκνηρός - άσωτος κ.λπ. που μας φόρτωσαν γενικεύοντας κάποιοι απ’ τα βόρεια.

2. Υπάρχει μια Ελλάδα μες στην Ελλάδα, όπως υπήρχε μια Γερμανία από το 1933 έως το 1945.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και 25 χρόνια, ζώντας με τους συμπατριώτες μου, βιώνοντας μια διαρκώς γενικευόμενη, αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, έλεγα ότι αυτό το στυλ θα καταστρέψει την Ελλάδα, μπορεί και την ανθρωπότητα. Έκανα το οτιδήποτε να εκφράσω το αντίδοτο. Μάλλον απ’ ό,τι φαίνεται ηττήθηκα.

Στην Ελλάδα σφυρηλατήθηκε και εγκαθιδρύθηκε ένας μέσος πολίτης, μικροαστός, νεόπλουτος, αρχοντοχωριάτης. Επικυριάρχησε στο κοινωνικό, πολιτικό, ιστορικό, ψυχολογικό, αισθητικό προσκήνιο, καταστρέφοντας τον ρυθμό και το στυλ της χώρας. Επίσης, καταστρέφοντας τη λαϊκή κουλτούρα, δηλαδή το αυθεντικό τραγούδι, που είναι το θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητάς μας, απαξιώνοντας την λόγια ποίηση, εγκαθιδρύοντας, διά πυρρός και σιδήρου, τα πολιτιστικά κέντρα της χαράς και της αισιοδοξίας, όπως τα ονόμασαν, κάτι χαζοκαμπαρέ, τα λεγόμενα σκυλάδικα. Διαμόρφωσαν έναν χαζοκαμπαρετζίδικο τρόπο σκέψης, καθιστώντας την Ελλάδα ένα νομιμοποιημένο πορνοστάσιο. Ο πολιτισμός, καθώς και ο τουρισμός, δέχτηκαν σκληρά πλήγματα. Από τους περιηγητές του ’60 φτάσαμε στα ξενοδοχεία των 5.000 ανθρώπων που, με τα βραχιολάκια στο χέρι, βίωναν τις διακοπές τους και έφευγαν σχεδόν χωρίς να ξέρουν σε ποια χώρα τους φέραν. Η εποποιία του Ζορμπά, των παιδιών του Πειραιά, παρήλθε ανεπιστρεπτί. Πωλήθηκαν κατά κόρον και ο μύθος και η παρθενικότητα της χώρας, αλλά και το συμπαθές ναΐφ του μέσου ρωμιού αντικαταστάθηκε από την κουτοπονηριά, από το απρόσωπο, από τον μέσο όρο των super market και των τραπεζών και τώρα το σλόγκαν του Υπουργείου Τουρισμού “Έλα στην Ελλάδα να ζήσεις τον μύθο σου“ ακούγεται γελοίο και κούφιο.

Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα μες στην Ελλάδα, εξόριστη και καταδικασμένη από τα ποικίλα golden boys και τους εγχώριους κερδοσκόπους που δεν αναγνωρίζουν πατρίδα ή πολιτισμό, αλλά ορκίζονται στη money-land. Ανίκανοι και άπληστοι.

Δεν συμμετείχα στους ολυμπιακούς αγώνες γιατί ήμουν σίγουρος ότι μετά την φαμφάρα θα ακολουθούσε η ξεφτίλα, όπως και έγινε. Η Αθήνα είναι πρωτοφανές φαινόμενο πρωτεύουσας που έχει τον μισό πληθυσμό της χώρας στην επικράτειά της. Αλαζονική πόλη, αφού λανσάρεται ως μητέρα της δημοκρατίας και του μέτρου. Τώρα είναι αμετροεπής μητρόπολη, βρώμικη μητέρα απίστευτης εγκληματικότητας. Δημοκρατία δεν υπάρχει, πολιτικό σύστημα δεν υπάρχει. Όλα ελέγχονται από το ΔΝΤ, την Ευρώπη, τους Γεωργιανούς και Ρουμανόγυφτους εγκληματίες. Παλιότερα σκεφτόμουν μήπως φέρναμε 100 Γερμανούς (βλέπε Ρεχάγκελ), να αναλάβουν για 100 χρόνια τη χώρα, μπας και ισορροπήσει. Θα με κατηγορούσαν για ανθέλληνα. Τώρα τους έφεραν ή ήρθαν λόγω ανωτέρας βίας και την πληρώνουν αυτοί που δεν έφταιξαν. Χιλιάδες χάνουν τις δουλειές τους, άλλοι αυτοκτονούν και άλλοι αγοράζουν ακριβά σπίτια στο κέντρο του Λονδίνου. Κατά τα άλλα, τα εκλεκτά στελέχη του ελληνικού status πουλούν φούμαρα ότι είναι απόγονοι του Αριστοτέλη, του Σωκράτη και του Ηράκλειτου. Και αυτά χωρίς εσωτερική λογική, και έτσι ξανακαταλήξαμε σε μια νέα greek salad, σε μια δραματική φαρσοκωμωδία. Εγώ προσπάθησα να καταλάβω τι συμβαίνει και να αντιπροτείνω κάποιες λύσεις. Ως εκ τούτου υπέστην ποικίλα πογκρόμ. Ηττήθηκε η αντίληψή μας, γι’ αυτό φτάσαμε στο παρόν χάλι. Αντιλαμβάνομαι ότι όλα αυτά είναι μέρος μιας παγκόσμιας κρίσης. Το ανθρώπινο είδος βρίσκεται στο απόλυτο αδιέξοδο. Ο πλανήτης έχει καταστραφεί. Δεν μπορούμε πια να αναπτύξουμε τους ρυθμούς της βιομηχανίας όπως παλιά και ταυτόχρονα να σώσουμε το περιβάλλον. Τι μέλλει γενέσθαι; Κάθε κρίση γεννά πόλεμο. Το απεύχομαι και κάνω κάθε τι για να μην μας συμβεί. Γεννήθηκα σαράντα μέρες μετά τη βόμβα στη Χιροσίμα. Ως εκ τούτου προσπαθώ στη Μέση Ανατολή, εδώ και οχτώ χρόνια, να δημιουργηθεί ένας κοινός παρονομαστής για τους δυο λαούς, γιατί από αυτό το άλυτο πρόβλημα μπορεί να ξεκινήσει ένας παγκόσμιος πόλεμος.

Ονειρευόμουνα να γίνει η Ελλάδα μια πολιτισμική Ελβετία και μητέρα που θα κυοφορήσει ένα όραμα για την παγκόσμια ειρήνη. Τώρα είμαστε στο στόχαστρο όλου του δυτικού κόσμου και παράδειγμα προς αποφυγή. Να μην ξεχάσω να πω ότι πριν από χρόνια έστειλα μια επιστολή στην Süddeutsche Zeitung περί όλων αυτών, αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν για το θέμα. Πέρυσι και φέτος ο Γερμανός ανταποκριτής της ίδιας εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη ήρθε στην Ελλάδα, μου πήρε δύο συνεντεύξεις και πάλι η διεύθυνση της εφημερίδας αδιαφόρησε. Πάντως εγώ προσπάθησα. Επίσης, ως προς το θέμα που ετέθη να πουλήσει η Ελλάδα τα νησιά της και την Ακρόπολη, έχω να πω: (α) Η Ακρόπολη δεν είναι ιδιοκτησία μας. Ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και (β) Μεγάλες εκτάσεις της Ελλάδας, και όχι μόνο, έχουν αγοραστεί από Γερμανούς. Πρόσφατα συμμετείχα σε ένα φεστιβάλ ποίησης στη Μαγιόρκα, όπου ο κυβερνήτης της μας έλεγε με αγωνία ότι οι Γερμανοί έχουν αγοράσει το 80% του νησιού και θέλουν να το προσαρτήσουν στη Γερμανία. Αν αυτό αποτελεί ένα σχέδιο επεκτατισμού στον νότο εκ μέρους της Γερμανίας, δεν γνωρίζω. Αν, λόγω της κρίσης, οι νεοέλληνες ξαναχαθούμε στη διασπορά, θα ήθελα να έρθουν στην Ελλάδα ποιητές, διανοούμενοι, επιστήμονες από όλο τον κόσμο, και από εδώ να ξεκινήσει μια προσπάθεια διαιώνισης της ζωής πάνω στον πλανήτη σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Αυτά προς το παρόν. Σας χαιρετώ όλους και τον καθένα χωριστά.

Εμμανουήλ Ρασούλης, Έλλην τραγουδοποιός»

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρασούλης:Eπιστολή που μοιάζει λες και γράφτηκε τώρα."

Προσφυγή της ΓΣΕΕ στο ΣτΕ κατά του δεύτερου μνημονίου

«Θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματά μας ακόμη και ενώπιον των Διεθνών Δικαστηρίων»

Αίτηση ακύρωσης της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου, που υλοποιεί μέτρα του δεύτερου Μνημονίου, κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος.

Στην αίτησή της η ΓΣΕΕ υποστηρίζει, ότι με την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «επιβάλλονται μειώσεις μισθών που υποβιβάζουν το ήδη ισχνό και υπερφορολογημένο εισόδημα των εργαζομένων, και οδηγούν σε ακόμη βαθύτερη ύφεση».

Η Συνομοσπονδία εκτιμά, ότι με το περιεχόμενο της πράξης του υπουργικού Συμβουλίου «διαμορφώνεται ένα περιβάλλον στο οποίο, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που κατά τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θεμελιώδη για όλα τα κράτη μέλη, δεν μπορούν πλέον να ασκηθούν».

Ακόμη, η Συνομοσπονδία υποστηρίζει, ότι «με την κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, καταστρέφεται ολοκληρωτικά ο μηχανισμός συλλογικών διαπραγματεύσεων και της διαιτησίας ενώ η ρύθμιση των όρων εργασίας, μεταφέρεται από το συλλογικό, στο ατομικό πεδίο και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας».

«Συγχρόνως οι ρυθμίσεις της Πράξης συμπαρασύρουν και το βασικό συνδικαλιστικό δικαίωμα (άρθρο 23 παρ. 1 Συντάγματος), από το οποίο στερούν τα βασικά εργαλεία του, τη συλλογική αυτονομία και το δικαίωμα απεργίας».

Τέλος, η ΓΣΕΕ τονίζει, ότι «θα ασκήσει όλα τα δικαιώματά της ενώπιον των Ελληνικών και των Διεθνών Δικαστηρίων προκειμένου να υπερασπιστεί τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας».

Παρουσιάζει δέκα λόγους για τους οποίους το θεωρεί αντισυνταγματικό

Σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, των διεθνών συμβάσεων εργασίας, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και σε διάταξη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) προσκρούει τόσο το Μνημόνιο ΙΙ όσο και η 6/2012 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία μειώνονται κατά 22% οι αποδοχές των εργαζομένων και κατά 32% των νέων κάτω των 25 ετών, επέρχεται αναγκαία λήξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των διαιτητικών αποφάσεων και καταργείται η διαιτησία, υποστηρίζει η ΓΣΕΕ με την 107 σελίδων προσφυγή της την οποία, παρά το γεγονός ότι είχε προαναγγείλει εδώ και μέρες, την κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με το Μνημόνιο ΙΙ και την 6/2012 ΠΥΣ «επιχειρείται να εκχερσωθεί πλήρως για τον εργαζόμενο το ισχύον εργασιακό καθεστώς», επισημαίνει η ΓΣΕΕ και προσθέτει ότι «πλήττονται καίρια στον πυρήνα τους -αν δεν καταργούνται πλήρως- θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που θεμελιώνονται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο Κοινοτικό Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα μας».

Επέρχεται, αναφέρει η ΓΣΕΕ σε άλλο σημείο της αίτησης ακύρωσής της, «δραματική υποβάθμιση του ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης πολύ κάτω ακόμη και από τα όρια του έτους 2010».

Αναλυτικότερα, σημειώνεται στην αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε στο ΣτΕ ότι η ΠΥΣ προσβάλλει «τον πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων και ανατρέπει θεσμικές ρυθμίσεις που ενσωματώνονται στο Σύνταγμα και σε σειρά Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών, οι οποίες βάσει του Συντάγματος έχουν υπερνομοθετική ισχύ».

Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι με το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 4046/2012) αναλαμβάνονται άμεσης εφαρμογής Δημοσίου Δικαίου δεσμεύσεις, οι οποίες σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 43 του Συντάγματος μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και όχι με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Παράλληλα, όμως, η επίμαχη ΠΥΣ ρυθμίζει σειρά ζητημάτων καθ' υπέρβαση της εξουσιοδότησης που δίνει το Μνημόνιο ΙΙ (όροι αμοιβής και εργασίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.λπ.), με αποτέλεσμα να είναι ανίσχυρη η ΠΥΣ, καθώς στηρίζεται σε παράνομη νομοθετική εξουσιοδότηση.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τόσο το Μνημόνιο ΙΙ όσο και η επίμαχη ΠΥΣ είναι αντίθετες στα άρθρα 2, 4, 5, 22, 23, 25, 26, 28 και 43 του Συντάγματος, στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΑ που προστατεύει την περιουσία στην έννοια τη οποίας περιλαμβάνονται και οι αποδοχές των εργαζομένων, στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 98, 111 και 122 και σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη, στην προσφυγή υπογραμμίζεται ότι το Μνημόνιο ΙΙ έπρεπε σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος να ψηφιστεί από τη Βουλή κατ' απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή από τα 3/5 των βουλευτών (180 βουλευτές).

Πώς αποδεικνύεται η αντισυνταγματικότητα

Όπως αναφέρει η προσφυγή, η αντισυνταγματικότητα στην επίμαχη ΠΥΣ αποδεικνύεται από τους παρακάτω δέκα λόγους:

1) Καταλύονται η συλλογική αυτονομία και η συνδικαλιστική ελευθερία που προστατεύονται από το Σύνταγμα.

2) Παραβιάζονται τα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος (ισότητα πολιτών και μισθολογική ισότητα) με τη μείωση των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων.

3) Καταλύεται η λειτουργία και ο ρόλος της διαιτησίας (Ν. 1876/1990).

4) Παραβιάζεται το άρθρο 22 του Συντάγματος (συλλογική αυτονομία) με τη ρύθμιση της ΠΥΣ που καθορίζει τη διάρκεια και λήξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.λπ.

5) Στο άρθρο 22 του συνταγματικού χάρτη προσκρούει η διάταξη εκείνη της ΠΥΣ που αναφέρει ότι οι ατομικές συμβάσεις λήγουν με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδοτήσεως.

6) Προσβάλλεται το δικαίωμα της απεργίας το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 23 του Συντάγματος, καθώς οι μειώσεις αποδοχών, το πάγωμα των αυξήσεων μέχρι το 2023 εάν δεν πέσει η ανεργία στο 10% κ.λπ., δημιουργούν ένα πλαίσιο απαγορεύσεων για την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας.

7) Παραβιάζεται η αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), καθώς προβλέπονται περικοπές αποδοχών στους εργαζομένους, χωρίς να προβλέπεται κάποιο αντιστάθμισμα.

8) Η αξία του ανθρώπου και η ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρα 2 και 5 Συντάγματος) προσβάλλονται με τις μειώσεις των αποδοχών κ.λπ., αφού παραβιάζεται το όριο της φτώχειας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων.

9) Η συνδικαλιστική ελευθερία (άρθρο 23 Συντάγματος) παραβιάζεται, καθώς καταργείται ουσιαστικά το δικαίωμα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, που αποτελεί κύρια εκδήλωση της συνδικαλιστικής ελευθερίας.

10) Παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι ρυθμίσεις της ΠΥΣ έχουν μόνιμο χαρακτήρα και η έκταση και διάρκεια της κατάλυσης της συλλογικής αυτονομίας δεν βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον επιδιωκόμενο σκοπό.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή της ΓΣΕΕ στο ΣτΕ κατά του δεύτερου μνημονίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news