facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Πάνος Καμμένος : «Οι έκτακτες καταστάσεις αντιμετωπίζονται μόνο με έκτακτα μέτρα» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Να τιμωρηθούν πολιτικά, νομικά και κοινωνικά όλοι υπεύθυνοι της τραγωδίας που ζει και βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός», τόνισε ο Πάνος Καμμένος από το Δίστομο παρουσιάζοντας την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του, «Ανεξάρτητοι Έλληνες».

Ο κ. Καμμένος κατα τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε ότι «οι έκτακτες καταστάσεις αντιμετωπίζονται μόνο με έκτακτα μέτρα» ενώ προσδιόρισε πως σε όλο αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνει «αυτούς που συμμετείχαν αφανώς ή εμφανώς στη διαχείριση της εξουσίας και λειτούργησαν για το προσωπικό συμφέρον»
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καμμένος απέρριψε την πιθανότητα απόδοσης Δικαιοσύνης από εξεταστικές επιτροπές, αφού «εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα και δεν είναι δυνατόν να αποδώσουν Δικαιοσύνη» και γι αυτό το λόγο είπε ότι πως «μόνο «μόνο μία υπερκομματική επιτροπή με έκτακτες εξουσίες και αρμοδιότητες, αποτελούμενη από αδέκαστους και υπεράνω υποψίας Έλληνες, μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο».

«Άρση κάθε ασυλίας των υπουργών, βουλευτών και αξιωματούχων, απόδοση ευθυνών και δήμευση περιουσιών των υπευθύνων της κρίσης, διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας, διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ακύρωση του παράνομου μνημονίου και προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας Ελλάδας», επεσήμανε ο κύριος Καμμένος ως τα βασικά χαρακτηριστικά της κομματικής του διακήρυξης.

Χειροκροτούμενος από τους οπαδούς του που έφτασαν μέχρι το Δίστομο, παρά τις σκληρές καιρικές συνθήκες αφού έβρεχε και χιόνιζε, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για «πανεθνική αφύπνιση» και για «πανεθνικό ξεσηκωμό». Μίλησε, δε, με έμφαση για «αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος του χρέους». «Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε ανυποχώρητα και με όσα μέσα διαθέτουμε για να ανοίξει και να κριθεί με αντικειμενικούς όρους ο φάκελος της εθνικής τραγωδίας» τόνισε.

Χαρακτηρίζοντας «ωμούς εκβιασμούς» τις πιέσεις από την πλευρά της τρόικας πρόσθεσε πως «η ελληνική τραγωδία δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα Οικονομίας. Είναι ένα πολιτικό πρόβλημα και κάθε μέρα μετατρέπεται σε πρόβλημα εθνικής ανεξαρτησίας» για να συμπληρώσει ότι «η πατρίδα μας είναι αντιμέτωπη με μια καταστροφή εφάμιλλη της μικρασιατικής, είναι αντιμέτωπη με μια εθνική ταπείνωση ισάξια της κυπριακής τραγωδίας».

Επέρριψε σοβαρές ευθύνες και στα κόμματα της μεταπολίτευσης «τα οποία δεν προετοίμασαν τη χώρα» και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα «έπεσε θύμα διεθνούς συνωμοσίας που σχεδιάστηκε από την άνοιξη του 2009 έως την άνοιξη του 2010».

Τέλος κάλεσε τους συναδέλφους του, ανεξάρτητους βουλευτές, να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα τονίζοντας: «Κάνουμε ανοιχτό προσκλητήριο σε όσους μέσα στο κοινοβούλιο έχουν αρνηθεί να ψηφίσουν το πρώτο, το δεύτερο μνημόνιο και τους νόμους που τα ακολούθησαν, να έρθουν κοντά μας και να διαμορφώσουμε κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε παρουσία μέσα στη Βουλή και στα ΜΜΕ, τα οποία μας έχουν αποκλείσει».

defencenet.gr

Η Ομιλία του Πάνου Καμμένου στην αίθουσα συνδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διστόμου, στις 11-3-2012, που ο Πάνος Καμμένος επέλεξε προκειμένου να διατυπώσει δημόσια τις ιδρυτικές αρχές της παράταξης "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ", της οποίας ο ίδιος τυγχάνει Προεδρεύων!



Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνος Καμμένος : «Οι έκτακτες καταστάσεις αντιμετωπίζονται μόνο με έκτακτα μέτρα» (ΒΙΝΤΕΟ)"

Αλλάζουν ξανά το Σύνταγμα προς όφελος τους!

Πρόβα συγκυβέρνησης δείχνει ο ανασχηματισμός;
Τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ - ΠαΣοΚ σε περίπτωση μη ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης

Η τοποθέτηση του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του κ. Γ. Μπαμπινιώτη στο υπουργείο Παιδείας και της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Ανάπτυξης την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν απλώς ένας διορθωτικός ανασχηματισμός. Για πολλά στελέχη των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων ήταν η πρώτη «πρόβα συγκυβέρνησης» σε πραγματικές πολιτικές συνθήκες για την περίπτωση που στις επερχόμενες εκλογές δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.


Κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες υποστηρίζουν πλέον και δημοσίως ότι το πολιτικό σύστημα έχει αλλάξει ήδη σημαντικά μετά τη συγκατοίκηση του ΠαΣοΚ και της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου και θα αλλάξει πολύ περισσότερο μετά τις εκλογές, όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Με βάση λοιπόν το δεδομένο αυτό ο Πρωθυπουργός λέγεται ότι δεν επέλεξε απλώς τρεις υπουργούς που διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία αλλά τρία πρόσωπα που θα μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους και μετά τις εκλογές στην περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας.

Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι ο κ. Παπαδήμος έκανε τρεις επιλογές που εκπέμπουν αξιοπιστία όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και στο εξωτερικό. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επέστρεψε για δεύτερη φορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου το έργο του αποτελεί το διαβατήριό του και για τη συνεργασία με όλες τις διωκτικές αρχές του εξωτερικού. Η κυρία Διαμαντοπούλου αναλαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης με όπλα της τη θητεία της επιτρόπου και τη φιλία της με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας για να επιτύχει την ταχεία απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και να δομήσει τους σχετικούς μηχανισμούς που δεν κατόρθωσαν να συγκροτήσουν οι προκάτοχοί της. Και ο κ. Μπαμπινιώτης αποτελεί τον πρεσβευτή της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό αλλά και τον καταλληλότερο ίσως για να επιβάλει τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις εκλογές και την ανάγκη συνεργασίας που είναι πολύ πιθανόν να προκύψει ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Οπωσδήποτε σε περίπτωση μη ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης θα επανέλθει στο προσκήνιο η «λύση Παπαδήμου» αλλά και γενικότερα η επιλογή ενός τεχνοκράτη πρωθυπουργού, όπως π.χ. ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα απορρίψει την επιλογή Παπαδήμου για να μην τον ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο και τον εγκαταστήσει μόνιμα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι με βάση τον νέο εκλογικό νόμο αποκλείεται κάθε πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου σε ψήφους κόμματος, καθώς αυτό θα λάβει τη μερίδα του λέοντος από τη νέα Βουλή. Συνεπώς δεν έχουν κανένα νόημα οι συζητήσεις για την πιθανή συνεργασία του ΠαΣοΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά αν το ΠαΣοΚ δεν είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του εκλογικού νόμου, το πρώτο σε ψήφους κόμμα διασφαλίζει αυτοδυναμία στη Βουλή σε κάθε περίπτωση εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40,4%. Στην πραγματικότητα όμως θα πρέπει να θεωρεί βέβαιη την αυτοδυναμία και με ποσοστό άνω του 39,5% αφού είναι σχεδόν αδύνατον να συγκεντρωθούν όλες οι ψήφοι από κόμματα που θα μπουν στη Βουλή. Οσο περισσότερες είναι οι ψήφοι που θα πάνε σε κόμματα που δεν θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο τόσο λιγότερο ποσοστό απαιτείται για την αυτοδυναμία.

Για παράδειγμα, αν οι ψήφοι σε κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής ξεπεράσουν το 3% του συνόλου, τότε η αυτοδυναμία διασφαλίζεται και με ποσοστό 39,2% . Αν οι ψήφοι των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής υπερβούν το 5% του συνόλου, τότε η αυτοδυναμία διασφαλίζεται και με 38,4%.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο (Παυλόπουλου) που τίθεται για πρώτη φορά σε εφαρμογή, «στο αυτοτελές κόμμα που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει, πενήντα (50) ακόμη έδρες, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 8 (πρώτη κατανομή).

Εισήγηση του ΚΠΕΕ για την αναθεώρηση
Είκοσι πραλλαγές στο Σύνταγμα
Η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές περνά και μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία είναι βέβαιον ότι θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη συγκρότηση της νέας Βουλής με πρωτοβουλία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων.

Ηδη από τις επόμενες ημέρες το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας - το παλαιότερο think tank - που λειτουργεί στην Ελλάδα και πρόσκειται στη ΝΔ θα αναρτήσει στον διαδικτυακό ιστότοπό του 20 προτάσεις για την τροποποίηση του Συντάγματος που αναφέρονται στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», στις αλλαγές αυτές συμφωνεί η ηγεσία της ΝΔ αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και αναμένεται να κυριαρχήσουν στον διάλογο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές.

Μεταξύ των προτάσεων αυτών περιλαμβάνονται:

Αυστηρά 5ετής κοινοβουλευτική θητεία
Προτείνεται σταθερή κοινοβουλευτική θητεία με διάλυση της Βουλής μόνον εφόσον το εγκρίνουν τα 2/3 των μελών του Κοινοβουλίου, κατά τα πρότυπα της ρύθμισης που εισήχθη πρόσφατα και στο βρετανικό κοινοβούλιο. Κατά πάσα πιθανότητα, η θητεία που θα προταθεί θα είναι πενταετής. Εχει επίσης προταθεί, αν κατά τη διάρκεια της πενταετίας προκηρυχθούν για οποιονδήποτε λόγο πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές να έχει θητεία μόνο για το υπόλοιπο της πενταετίας.

Εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας
Κατά το γερμανικό πρότυπο, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (άρθρο 34, παρ. 2 του ισχύοντος Συντάγματος) προτείνεται να κατατίθεται μόνο αν περιλαμβάνει πρόταση νέου πρωθυπουργού.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Προτείνονται αλλαγές έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η εκλογή Προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών ή η παράταση της θητείας του απερχόμενου προέδρου, π.χ. για ένα έτος, με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.

Επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής
Οπως αναφέρει η πρόταση του ΚΠΕΕ, «οι πρόσφατοι εκλογικοί νόμοι (από τη δεκαετία του '90 και μετά) έχουν νοθεύσει την αρχική φιλοσοφία της ενισχυμένης αναλογικής, αφού ενισχύουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του πρώτου κόμματος σχεδόν αποκλειστικά εις βάρος του δευτέρου και όχι των μικροτέρων. Αυτό αποτελεί παράγοντα αστάθειας του κομματικού συστήματος. Πρέπει ως εκ τούτου να εξετασθεί η αποκατάσταση της αρχικής λειτουργίας των εκλογικών συστημάτων αυτού του τύπου που, σε μια προσπάθεια δημιουργίας σταθερών μεγάλων κομμάτων με κυβερνητική προοπτική, ευνοεί όχι μόνο το πρώτο αλλά όλα τα μεγάλα κόμματα εις βάρος των μικρών κομμάτων (τα οποία γίνονται αντιληπτά ως οιονεί κόμματα διαμαρτυρίας ή των άκρων).

Αύξηση του αριθμού των βουλευτών
Σε αντίθεση με τις προτάσεις βουλευτών και κομμάτων για μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, το ΚΠΕΕ προτείνει αύξησή τους με την αιτιολογία ότι θα αυξανόταν η εκπροσώπηση απομακρυσμένων περιοχών και θα μειωνόταν η εξάρτηση των πολιτικών από τα ΜΜΕ.

tovima.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν ξανά το Σύνταγμα προς όφελος τους!"

Αλλάζουν οι δομές κράτους - κυβέρνησης

Σαρωτικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης και των υπουργείων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που συζήτησε και ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, συνεδριάζοντας, υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου, το βράδυ της Πέμπτης και ενώ κρινόταν η επιτυχία του PSI.

Η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την πρόταση των Γάλλων εμπειρογνωμόνων και υιοθέτησε ένα μοντέλο διακυβέρνησης, που όχι μόνο θα αλλάξει εκ βάθρων τις κρατικές δομές, αλλά και τη λειτουργία της καρδιάς της κυβέρνησης στο Μαξίμου. Εκεί δημιουργείται επιτελικό στρατηγείο, την ανάσα του οποίου θα νιώσουν πολύ έντονα το αμέσως προσεχές διάστημα οι υπουργοί.
«Πρόσωπο-κλειδί» για το νέο σχήμα, θα είναι ο γενικός γραμματέας των υπουργείων, που θα έχει υπό την εποπτεία του τις τρεις καίριες Γενικές Διευθύνσεις.
Το μείζον είναι ότι για την εφαρμογή του, που θα αλλάξει την ανθρωπογεωγραφία του ελληνικού Δημοσίου, θα απαιτηθεί να απολυθούν είτε ως πλεονάζον προσωπικό είτε ως ακατάλληλο προσωπικό (έπειτα από αξιολόγηση) χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλου κατώτερων βαθμίδων!
Αλλάζουν οι δομές κράτους - κυβέρνησης
Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος, που αποτελεί βαθιά τομή και συνιστά κατ' ουσίαν επανίδρυση του κράτους, είναι η ενίσχυση του ρόλου του πρωθυπουργού στη χάραξη του επιτελικού κυβερνητικού σχεδιασμού, καθώς τίθεται επικεφαλής ενός υπερσυντονιστικού οργάνου που θα καταστήσει άχρηστη τη λειτουργία της κυβερνητικής επιτροπής.
Στη θέση της θα ιδρυθούν τρεις μικρές θεματικές διυπουργικές επιτροπές, για να τρέξει με γρηγορότερους ρυθμούς το κυβερνητικό έργο. Πιο συγκεκριμένα:
Αλλάζουν οι δομές κράτους - κυβέρνησης
1. Καταργούνται δεκάδες γενικές γραμματείες και εκατοντάδες γενικές Διευθύνσεις. Θα αντικατασταθούν από τρεις το μάξιμουμ, σε κάθε υπουργείο και θα αντιστοιχούν στη δομή του νέου Μαξίμου (επιτελικών λειτουργιών, εκτελεστικών λειτουργιών, υποστηρικτικών λειτουργιών).
2. Αφαιρούνται αρμοδιότητες από υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως λ.χ. η κατάργηση της επικύρωσης αντιγράφων δημοσίων εγγράφων και η αυτόματη έκδοση αδειών με την κατάθεση δικαιολογητικών, χωρίς την παρεμβολή τρίτων, γεγονός που θα καταστήσει μη χρήσιμη την παρουσία χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στην υπηρεσία. Με τη διαδικασία σύνταξης των νέων οργανισμών, την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον αριθμό των υπαλλήλων, καθώς και την αφαίρεση ύλης από το Δημόσιο, ουσιαστικά θα «φωτογραφηθούν» οι χιλιάδες υπάλληλοι που θα λάβουν την άγουσα για την ανεργία.
Αλλάζουν οι δομές κράτους - κυβέρνησης
3. Απαγορεύεται η παραμονή των υπαλλήλων σε ευαίσθητες θέσεις με οικονομικό αντικείμενο πέραν της πενταετίας, προκειμένου να μη διαφθείρονται.
Την επανασύσταση και την αναδιοργάνωση του κράτους, που τόσο πολύ επιθυμούσε η ΝΔ, τελικά, ως φαίνεται, καταφέρνει να τις υλοποιήσει το δίδυμο Παπαδήμου-Ρέππα, σε συνεργασία με τα «γαλλικά μυαλά» που υπέγραψαν το Μνημόνιο και ορίζουν τη Γαλλία ως υπεύθυνη χώρα για την παροχή τεχνικής βοήθειας για τη μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης στην Ελλάδα.
Ο συντονισμός
Συνίσταται παρά τω πρωθυπουργώ Συντονιστικό Κέντρο Διακυβέρνησης (ΣΚΔ) με αποστολή τον συντονισμό, την εποπτεία και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Επικεφαλής του ΣΚΔ είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος επικουρείται από υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα την υποστήριξη του πρωθυπουργού, στον συντονισμό της επιτελικής λειτουργίας του κυβερνητικού έργου και της υλοποίησής του από τη διοίκηση. Στο ΣΚΔ συνιστώνται τα εξής διυπουργικά όργανα συντονισμού:
1. Διυπουργικές επιτροπές αποτελούμενες από τους υπουργούς, με εισηγητές τους γενικούς γραμματείς των αντίστοιχων υπουργείων.
2. Διυπουργικές επιτροπές αποτελούμενες από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, με εισηγητές τους γενικούς διευθυντές επιτελικών λειτουργιών των αντίστοιχων υπουργείων.
3. Διυπουργικές επιτροπές αποτελούμενες από τους γενικούς διευθυντές επιτελικών λειτουργιών με εισηγητές τους διευθυντές στρατηγικού σχεδιασμού. Σε αντίστοιχες διυπουργικές θα συμμετέχουν και οι διευθυντές παρακολούθησης και αξιολόγησης των υπουργείων.
Τρεις Γενικές Διευθύνσεις

1. Γενική Διεύθυνση Επιτελικών Λειτουργιών
Τα νομοσχέδια, ο σχεδιασμός της τρέχουσας πολιτικής, η παρακολούθηση των υπουργείων για το εάν προχωρούν τα έργα, αλλά και η αξιολόγηση ολόκληρου του προσωπικού, είναι αρμοδιότητες τις οποίες «θα τρέχει» η Επιτελικών Λειτουργιών. Σε αυτή θα συσταθούν η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, η Καλής Νομοθέτησης, η Παρακολούθησης και Εποπτείας, η Αξιολόγησης, καθώς και μία ακόμη Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης.
2. Γενική Διεύθυνση Υποστηρικτικών Λειτουργιών
H διοικητική υποστήριξη των οργανωτικών μονάδων ως προς τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, η μισθοδοσία του προσωπικού, και η εκτέλεση των δαπανών του προϋπολογισμού είναι στις αρμοδιότητές της. Εδώ συνιστώνται και τρεις οικονομικές υπηρεσίες.
3. Γενική Διεύθυνση Εκτελεστικών Λειτουργιών
Οι αρμοδιότητές της σχετίζονται με την υλοποίηση της πολιτικής του υπουργείου, σε σχέση με την εξειδίκευση των όρων και προϋποθέσεων των νομοθετικών ή κανονιστικών πράξεων, καθώς και την εκτέλεση των αναγκαίων ενεργειών για την επίτευξη των στόχων.
Για να μειωθεί η γραφειοκρατία
«Σβήνουν» Διευθύνσεις, Τμήματα και Οργανισμοί
Καταργούνται, συγχωνεύονται και σβήνουν από τον χάρτη δεκάδες Υπηρεσίες, Διευθύνσεις, Τμήματα και Οργανισμοί, ενώ την ίδια στιγμή αίρονται οι επικαλύψεις και ομογενοποιούνται όλες οι επιτελικές λειτουργίες.
Στόχος είναι η μείωση του πολυδαίδαλου κράτους, κατά 25% εντός του 2012. Το κόστος της ελληνικής γραφειοκρατίας αποτιμάται στο 6,7% του ΑΕΠ, την ώρα που στις άλλες χώρες της Ε.Ε. ο ίδιος δείκτης είναι στο 3%. Μία σειρά ενεργειών, για την πάταξη της γραφειοκρατίας, φέρνει ο νέος νόμος για τη διακυβέρνηση του κράτους. Μάλιστα οι νέες διαδικασίες θα ενταχθούν στα ΚΕΠ:
1. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων. Αντί αυτών θα υποβάλλονται στις υπηρεσίες που ζητούνται ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών.
2. Καταργείται η υποβολή δικαιολογητικών για τη διεκπεραίωση υποθέσεων.
3. Το Δημόσιο υποχρεούται να απαντά μέσα σε 30 ημέρες και μόνο, στους πολίτες για οποιαδήποτε υπόθεση τους ενδιαφέρει.
4. Καταργούνται οι προσυπογραφές.
5. Απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών.
Προσωπικό μόνο μέσω ΑΣΕΠ
Χωρίς πτυχίο δεν θα μπαίνει κανένας στο Δημόσιο
Με προσωπικό υψηλότατων προσόντων αναμένεται να στελεχωθούν οι Γενικές Διευθύνσεις Επιτελικών Λειτουργιών, που αναζητούν την «αφρόκρεμα» των επιστημόνων για να δώσουν βήμα... ταχύ στο κράτος. Απαραίτητα προσόντα, το πτυχίο, η επιστημονική εξειδίκευση, οι ξένες γλώσσες και τα μεταπτυχιακά-διδακτορικά. Χωρίς αυτά δεν θα μπορεί κανείς στο μέλλον να γίνεται δημόσιος υπάλληλος.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει τον δραματικό συσχετισμό των υπαλλήλων με τα προσόντα τους που αυτήν τη στιγμή στο ελληνικό Δημόσιο σχεδόν δεν υπάρχουν. Το 60% των υπαλλήλων είναι δευτεροβάθμιας ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Οι «ελίτ» της δημοσιοϋπαλληλίας θα αναζητούνται μέσω γραπτού διαγωνισμού, που φυσικά θα διενεργεί το ΑΣΕΠ.
Χτύπημα στη διαφθορά
Μεταθέσεις ανά πενταετία
Η διαφθορά και το «λάδωμα», όπως συνηθίζει να λέει ο λαός, κάποιων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων μπαίνει στο στόχαστρο του νέου νόμου, και πλέον δεν θα δίνεται χρόνος για την πλοκή του ιστού... της παρανομίας.
Με ειδικά Προεδρικά Διατάγματα προσδιορίζονται οι ευαίσθητες θέσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα οικονομικές συναλλαγές. Με απόφαση των οργάνων διοίκησης και με γνώμονα το συμφέρον της υπηρεσίας, θα γίνεται μετακίνηση των υπαλλήλων που στελεχώνουν τις ευαίσθητες θέσεις, ανά πενταετία, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενής θέσης.
Τετραετή προγράμματα για τα υπουργεία
Η διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής κάθε υπουργείου εξειδικεύεται σε 4ετή προγράμματα δράσης, τα οποία κατατίθενται στον επικεφαλής του αντίστοιχου διυπουργικού οργάνου, καθώς και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σε αποκλειστική προθεσμία 2 μηνών, από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Η κάθε δημόσια υπηρεσία θα πρέπει να δίνει ακριβή λογαριασμό για το πού κατανέμει τις δαπάνες της. Κανένας δεν θα μπορεί να παίρνει «κρατικό χρήμα», εάν δεν αποδεικνύει πού ακριβώς θα διοχετεύσει τον προϋπολογισμό του και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δαπάνης του. Καθίσταται υποχρεωτική η δημιουργία των «Προϋπολογισμών Προγράμματος» για κάθε υπουργείο και φορέα. Ο απολογισμός της δημόσιας πολιτικής θα αποτυπώνεται σε ετήσιες εκθέσεις που θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν οι δομές κράτους - κυβέρνησης"

Ενίσχυση των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και των περιπολιών δίκυκλης αστυνόμευσης

195 Αστυνομικοί-Ειδικοί Φρουροί στις Ομάδες ΔΙ.ΑΣ για την ενίσχυση
του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Στην άμεση ενίσχυση των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και των περιπολιών δίκυκλης αστυνόμευσης, κατά 195 νέους αστυνομικούς-ειδικούς φρουρούς, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, προχωρά το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

Αυτή η ενέργεια κρίθηκε απαραίτητη μετά την αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων για ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης, που έδωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Στόχος είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε περιοχές όπου το τελευταίο διάστημα διαπιστώνονται αυξημένες ανάγκες, βάσει των στατιστικών στοιχείων που διατηρούν οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περασμένη Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012, οι δυνάμεις της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ αποτελούνταν από συνολικά 1.338 αστυνομικούς -ειδικούς φρουρούς.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, από αύριο Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012, οι δυνάμεις θα αποτελούνται από συνολικά 1.533 αστυνομικούς- ειδικούς φρουρούς και σταδιακά θα αυξάνονται, έως ότου φθάσουν στο σύνολο 3.000 άνδρες και γυναίκες.

Αναλυτικότερα, την Παρασκευή επιχειρούσαν 341 Ομάδες ΔΙ.ΑΣ, ενώ τη Δευτέρα θα ανέλθουν στις 373, εκ των οποίων 110 ομάδες θα περιπολούν από τις 7 το πρωί έως τη 1 τα ξημερώματα στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

Επίσης τις ίδιες ώρες:

86 ομάδες θα πραγματοποιούν περιπολίες σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής
80 ομάδες θα περιπολούν σε όλη τη Δυτική Αττική
47 ομάδες στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και τέλος
50 ομάδες θα περιπολούν στην Νοτιοανατολική Αττική.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενίσχυση των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και των περιπολιών δίκυκλης αστυνόμευσης"

Δίνουν ελληνικά ονόματα στους δρόμους των Σκοπίων

Προκαλεί και πάλι η ΠΓΔΜ

Σε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας προχωρά η ΠΓΔΜ. Αυτή τη φορά η προωθούμενη από τους εθνικιστές του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφκσι και του κόμματος του, ονοματολογία δρόμων και γεφυρών στην πόλη των Σκοπίων, κάνει βουτιά όχι μόνο στην αρχαία Μακεδονία αλλά και στη σύγχρονη.

Πρωταγωνιστής αυτού του σχεδιασμού είναι ο δήμαρχος των Σκοπίων Κότσε Τραγιάνοφσκι ο οποίος μετά την εκλογή του το 2009, ήταν αυτός που προσπάθησε να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του εξαρχαϊσμού του Ν. Γκρούεφσκι.

Το στάδιο της πόλης των Σκοπίων μετονομάσθηκε σε «Αρένα του Φιλίππου του Β'», ακολούθησε η επιχείρηση των αγαλμάτων και τώρα είναι αυτός που προχωρά στη μετονομασία των δρόμων και των γεφυρών.

Όπως αναφέρει το Έθνος, οι προτάσεις που κατέθεσαν o δήμαρχος των Σκοπίων, Κότσε Τραγιάνοφκσι και το VMRO-DPMNE και εγκρίθηκαν στα μέσα της εβδομάδας από την αρμόδια επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου περιλαμβάνουν:

Τη μετονομασία μιας κεντρικής μεγάλης γέφυρας του ποταμού Βάρνταρ (Αξιός) σε Γέφυρα του Μακεδόνα Βασιλιά Φιλίππου του Β'. Σε μια σειρά μεγάλους δρόμους δίνονται τα ονόματα του Φιλίππου του Β, του Περδίκα, του Πτολεμαίου, του Ιουστινιανού, της Μάχης της Χερώνειας, της «Μακεδονικής Φάλαγγας» κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τους όρους «Μακεδονία», «Μακεδονικός» κ.λπ. υπάρχει ένας πληθωρισμός: «Μακεδονία», «Μακεδονική Γη», «Μακεδονικός Αγώνας», «Μακεδονική Αναγέννηση», «Μακεδονική Φωνή», Μακεδονικό Μέτωπο», «Ενωμένοι Μακεδόνες» κ.λπ.

Υπάρχουν επίσης μια πλειάδα ονομάτων που έχουν να κάνουν με τη βυζαντινή ιστορία και τις προσωπικότητες της περιόδου αυτής. Ομως εκείνο που αποτελεί ένα επιπλέον βήμα στον χορό των προκλήσεων είναι τα ονόματα εκείνα που έχουν να κάνουν με τη σύγχρονη ελληνική Μακεδονία και δείχνουν αλυτρωτισμό και εθνικιστικές βλέψεις. Ετσι ένας από τους δρόμους μετονομάζεται σε «Εξοδος στο Αιγαίο»! Επίσης θα υπάρχει και οδός «Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης», ενώ την τιμητική τους θα έχουν και τα ονόματα των Σερρών, του Νευροκοπίου κ.ά.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίνουν ελληνικά ονόματα στους δρόμους των Σκοπίων"

Ποινική δίωξη στους αδελφούς Ψωμιάδη

Για απευθείας αναθέσεις νομαρχιακών έργων

Ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των αδερφών Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, άσκησε ο εισαγγελέας για την πολύκροτη υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια» έργα, τα οποία φέρεται να ανέθετε απευθείας και χωρίς διαγωνισμούς η Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε εργολάβους.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρος Τσόγκας, άσκησε σε βάρος του πρώην νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, και του αδερφού του, Διονύση, πρώην αντινομάρχη, ποινικές διώξεις για απλή συνέργεια σε απιστία και ψευδή βεβαίωση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Για την ίδια υπόθεση διώκονται για απιστία σε βάρος του δημοσίου, άλλα 19 άτομα, μεταξύ των οποίων διευθυντές, τμηματάρχες και υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, την τετραετία 2006 - 2009. Κατηγορούνται ότι «έσπαζαν» μεγάλα έργα σε μικρότερα (προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ) και τα ανέθεταν απευθείας, με συνοπτικές διαδικασίες, σε κατασκευαστικές εταιρείες.

Όπως προέκυψε από την προκαταρκτική εξέταση, που διενήργησε ο εισαγγελέας Ευάγγελος Μπακέλας, πρόκειται για 340 έργα, από τα οποία 23 πληρώθηκαν σε κατασκευαστές, χωρίς να εκτελεστούν.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, ότι συνέτασσαν μελέτες για προυπολογισμούς, ύψους 45.000 ευρώ, που είχαν τους ίδιους κωδικούς των μεγάλων έργων.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη στους αδελφούς Ψωμιάδη"

Πελάτης γερμανικών οπλικών συστημάτων η Ελλάδα

«Τανκς, όπλα, πύραυλοι patriot: Ο Γερμανικός Στρατός πουλά στο εξωτερικό παλαιότερα οπλικά συστήματα ακόμα και σε μη προβληματικούς πελάτες» γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα «Zeit».

Το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας θα αναζητήσει αγοραστές στα επόμενα χρόνια για οκτώ ακόμα τανκς τύπου Leopard 1. Επιπλέον, αναμένεται να τεθούν εκτός υπηρεσίας και να εκποιηθούν 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 16 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα για κατόπτευση βολών πυροβολικού, 84 μαχητικά Tornado, 29 καταδιωκτικά F4, 78 ελικόπτερα τύπου UH -1D, 8 φρεγάτες τύπου F122.

Το ότι ο Γερμανικός Στρατός πουλάει μεταποιημένα όπλα είναι γνωστό. Για πρώτη φορά όμως πλέον υποβάλλονται αριθμητικά στοιχεία για τα πέντε προηγούμενα έτη.

«Κατά βάση γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί κέρδος μέσω μεταπωλήσεων για τα εκτός υπηρεσίας οπλικά συστήματα» αναφέρεται στο κυβερνητικό έγγραφο. «Η παρούσα αξιολόγηση του Γερμανικού Στρατού αφορά 24 τεμάχια οβιδοβόλων τανκς PzH 2000 και 6 υποβρύχια τύπου 206 Α». Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί τόσο για τα υποβρύχια όσο και για τα ελικόπτερα, τα οποία χρησιμοποιεί ο Γερμανικός Στρατός, σύμφωνα με δικά του στοιχεία, αυτή τη στιγμή επιτυχώς στο Βόρειο Αφγανιστάν κατά αντιστασιακών ομάδων.

Τα χρησιμοποιημένα εξοπλιστικά συστήματα του Γερμανικού Στρατού έχουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό. Στους αγοραστές συγκαταλέγονται πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και άλλοι σύμμαχοι, όπως η Σουηδία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία. Αλλά και ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες παρέλαβαν εξοπλισμό του Γερμανικού Στρατού. Η Βραζιλία αγόρασε 250 τανκς τύπου Leopard 1. Η Ελλάδα λίγο πριν από την επαπειλούμενη χρεοκοπία είχε αγοράσει από τον Γερμανικό Στρατό 223 τανκς τύπου Μ109. Ο Γερμανικός Στρατός αναπροσάρμοσε αυτό το στρατιωτικό εξοπλισμό ήδη το 2007.

Η Τουρκία παρήγγειλε 56 Leopard, η Σιγκαπούρη 168 τανκς. Ορισμένες αφρικανικές χώρες έλαβαν υλικό του Γερμανικού Στρατού, καθώς επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα εξοπλιστικής βοήθειας: η Γκάνα, η Ναμίμπια, η Νιγηρία, η Σενεγάλη, το Μάλι έλαβαν φορτηγά, λεωφορεία και πλοία. Η Υεμένη έλαβε εξοπλισμό εργαστηρίου, το Τζιμπουτί εργαλεία και η Τανζανία ιατρικό εξοπλισμό. Άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας έλαβαν ως «άμισθη παραχώρηση» περαιτέρω υλικό.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Πελάτης γερμανικών οπλικών συστημάτων η Ελλάδα"

«Με το δεύτερο πακέτο κερδίσατε χρόνο αλλά πήρατε νέα ρίσκα»

Αποκλειστική συνέντευξη του Φρανσουά Ολάντ στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Εάν δεν επιτρέψουμε στην Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι ένα σύστημα παραγωγής και να δημιουργήσει ανάπτυξη, κανένα μέτρο δεν θα λειτουργήσει». Με αυτά τα λόγια ο κ. Φρανσουά Ολάντ, φαβορί των γαλλικών προεδρικών εκλογών, περιγράφει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» επιβεβαιώνει κατηγορηματικά την πρόθεσή του να επανα-διαπραγματευτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και εμφανίζεται βέβαιος για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα λάβουν χώρα σε 42 μόλις ημέρες. Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία να του δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα από 3,5% στον πρώτο γύρο μέχρι 13% στον δεύτερο έναντι του Νικολά Σαρκοζί και με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «ανίερη συμμαχία» της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον Ιταλό Μάριο Μόντι, τον Ισπανό Μαριάνο Ραχόι και τον Βρετανό Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να «μποϊκοτάρουν» τον Φρανσουά Ολάντ, ο ηγέτης των Γάλλων Σοσιαλιστών δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ότι, εάν εκλεγεί, θα αποτελέσει έναν πιστό εταίρο της Γερμανίας ο οποίος δεν θα διστάσει να εκφράσει τις δικές του ιδέες για την Ευρώπη και να τις υποστηρίξει με κάθε τρόπο.

-Δύο χρόνια μετά την πρώτη δανειακή σύμβαση οι Ευρωπαίοι συζητούν και για νέο πακέτο βοήθειας χωρίς κανείς να είναι βέβαιος πως η Ελλάδα θα μπορεί να το αποπληρώσει. Μπορεί ακόμα η Ευρώπη να σώσει την Ελλάδα; 
Νομίζω πως το δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα δεν είναι κάτι κακό, απλώς δεν λύνει ουσιαστικά τίποτα. Κερδίσατε για ακόμα μία φορά χρόνο και πήρατε νέα ρίσκα, αλλά τα βαθύτερα προβλήματα δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Αυτό το σχέδιο δεν βοηθά την Ελλάδα να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να αποπληρώσει το χρέος της. Δεν δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης για την Ελλάδα, ώστε το χρέος της χώρας να γίνει σταδιακά βιώσιμο. Είναι απαραίτητο να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά, αν επιτρέψουμε στην Ελλάδα να δημιουργήσει νέο χρέος, τότε θα έχουμε μια σύγχρονη εκδοχή του Πίθου των Δαναΐδων. Η πειθαρχία είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί η άβυσσος των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά ακόμα περισσότερο πρέπει να δώσουμε στη χώρα σας τη δυνατότητα να παράγει ώστε να αποπληρώνει όσα καταναλώνει. Αυτό επιτάσσει η κοινή λογική. 

-Ποιες είναι οι θέσεις των Γάλλων Σοσιαλιστών για την Ελλάδα;
Αρκετά από τα στοιχεία του προγράμματος που ανακοινώθηκαν προσφάτως βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και είναι κοντά στις θέσεις που προτείνει η Αριστερά. Οι ιδιώτες πιστωτές δέχτηκαν μεγαλύτερη απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Δεν υπήρχε πραγματικά κανένας λόγος να εξαιρεθούν οι τράπεζες από το δικό τους μερίδιο στο «κούρεμα» των ομολόγων. Επιπλέον είδαμε πως αυτό συνέβη επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρενέβη έμμεσα στα τέλη Δεκεμβρίου και οι ευρωπαϊκές αγορές ανέκτησαν μια επίφαση ηρεμίας, παρόλο που απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Εχω ζητήσει εδώ και πολύ καιρό η ΕΚΤ να παρεμβαίνει περισσότερο ώστε να μειώνεται το κόστος χρέους και δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ελλάδα θα αποτελέσει μία από τις προκλήσεις του Συμφώνου Υπευθυνότητας, της διοίκησης και της ανάπτυξης δηλαδή που προτείνω για την Ευρώπη. Η νέα ευρωπαϊκή αλληλεγγύη συνεπάγεται για την Ελλάδα, και για άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τη στήριξη για την επαναβιομηχανοποίησή τους ώστε να στηριχθεί το παραγωγικό τους δυναμικό. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει χωρίς κάποιο αντιστάθμισμα. Το ελληνικό κράτος πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το χρέος του και να ανακτήσει τον έλεγχο μιας οικονομίας που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραοικονομία. 

-Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ σας χαρακτήρισε αφελή που επιθυμείτε την επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητας. Τι μπορείτε να κάνετε στην πράξη;
Πιστεύω πως οι Γάλλοι πολιτικοί ηγέτες ήταν υπερβολικά απαθείς απέναντι στις γερμανικές απαιτήσεις και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη λήψη μέτρων αλληλεγγύης και στήριξης της ανάπτυξης. Σημειώνω επίσης ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο ομοσπονδιακός ηγέτης του SDP (του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας), στο οποίο είναι μέλος και ο κ. Στάινμπρουκ, υποστήριξε πως η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί ήταν ανεπαρκείς στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Οι απόψεις αυτές λοιπόν δεν ακούγονται πρώτη φορά από εμένα. Εάν εκλεγώ, η γερμανική πολιτική ηγεσία θα βρει έναν σταθερό εταίρο που θα μπορεί να εμπιστεύεται, ο οποίος όμως δεν θα διστάσει να εκφράσει τις δικές του ιδέες στην ευρωπαϊκή σκηνή και να τις υπερασπιστεί. Ως προς την ουσία του ερωτήματος, τώρα, θα εξακολουθήσω μέχρι να το πετύχω. Το Σύμφωνο που έχουμε μπροστά μας δεν λύνει το πρόβλημα της έλλειψης ανάπτυξης στην Ευρώπη. Θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης ώστε να γίνει πιο ολοκληρωμένο και ουσιώδες. Αυτό είναι ό,τι συνέβη το 1997 όταν η Αριστερά με ηγέτη τον Λιονέλ Ζοσπέν κέρδισε τις εκλογές στη Γαλλία. Θέλω να θέσω τις βάσεις μιας μεσοπρόθεσμης πορείας για την Ευρώπη και όχι να προσηλωθώ στη βραχυπρόθεσμη πορεία της. Για να ξεπεράσουμε την κρίση χρειαζόμαστε ένα νέο βήμα στην οικονομική και δημοσιονομική προοπτική της Ευρώπης. Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει καμία αφέλεια παρά μόνο αποφασιστικότητα. 

-Τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση καθ’ υπόδειξη της τρόικας και εστιάζονται στην αύξηση της φορολογίας και τη μείωση μισθών και συντάξεων είναι μια σωστή λύση στο ζήτημα της μείωσης του ελλείμματος; 
Είναι γεγονός ότι υπήρξαν πολλά προβλήματα στα ελληνικά δημοσιονομικά ζητήματα από ένα αποδιοργανωμένο κράτος και από την ανεπάρκεια είσπραξης των φόρων. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εστιάζονται σε αυτά τα διαχρονικά προβλήματα. Είναι προφανές ότι το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί σε λογικά επίπεδα. Το ερώτημα είναι το πώς θα γίνει η κατανομή του βάρους αυτής της προσπάθειας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτό το ζήτημα και πραγματικά εκπλήσσομαι όταν βλέπω φορείς ή μεγάλους οργανισμούς να μη συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να αρκεστούμε στο να βλέπουμε μόνο τις λαϊκές τάξεις να καταβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών που απαιτούνται για τη μείωση των ελλειμμάτων. Το βασικό πρόβλημα είναι πάντα το ίδιο. Εάν δεν επιτρέψουμε στην Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι ένα σύστημα παραγωγής και να δημιουργήσει ανάπτυξη, τίποτε από αυτά δεν θα λειτουργήσει. 

-Με ποιον τρόπο μπορεί η Ελλάδα να βγει από τον φαύλο κύκλο του υψηλού χρέους και της ύφεσης στα επόμενα χρόνια; 
Νομίζω πως πολλές από τις δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν για να δώσουν ξανά στο ελληνικό κράτος τα μέσα για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, ιδιαίτερα στην ικανότητα αύξησης της είσπραξης των φόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η Ελλάδα θα βρίσκεται στον φαύλο κύκλο που αναφέρετε. Μεσοπρόθεσμα όμως, όταν το έλλειμμα θα καταστεί πιο ελεγχόμενο, ο ένας και μοναδικός τρόπος είναι η ανάπτυξη. 

-Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του το ευρώ «γιορτάζει» την επέτειό του σε ένα κλίμα φόβου και αρκετοί στην Ευρώπη υποστηρίζουν πως η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη νομισματική ένωση. Ποια είναι η άποψή σας; 
Το ευρώ είναι ένα οικονομικό αλλά και ένα πολιτικό στοίχημα. Η έξοδος ενός μέλους της ευρωζώνης από το κοινό νόμισμα θα ήταν η ομολογία μιας μεγάλης αποτυχίας. Αν υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό, η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν η λύση; Αυτό είναι αμφίβολο. Η έξοδος από το ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα, αλλά θα αυξήσει το κόστος των εισαγωγών από τις οποίες εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η υποτίμηση λειτουργεί σε χώρες που έχουν μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες. Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι τέτοια χώρα. Η έξοδός της λοιπόν από το ευρώ δεν είναι ούτε επιθυμητή σε πολιτικό πλαίσιο ούτε αποτελεί λύση. 

-Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών καθώς και με την έκδοση ευρωομολόγου; 
Θεωρώ πως αυτές οι προτάσεις, τις οποίες έχω κάνει κι εγώ, αποτελούν την επιτομή όσων είπα νωρίτερα. Να σχεδιάσουμε σήμερα μια νέα διαδικασία για ένα νέο επίπεδο οικονομικής και δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρώπης. Αυτή η νέα ολοκλήρωση στηρίζεται σε δύο ισχυρούς άξονες: ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή μια κοινή και απτή οικονομική κυβέρνηση, και μια νέα χρηματοοικονομική αλληλεγγύη, βασισμένη στη μερική αμοιβαιότητα των ευρωπαϊκών χρεών. Ας είμαστε σαφείς: δεν υπάρχει μαγική λύση. Θα πρέπει να καθορίσουμε μια διαδικασία με δημοκρατική επικύρωση για να τα καταφέρουμε, όμως αυτό ακριβώς χρειάζεται η Ευρώπη τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά.

-Είστε αισιόδοξος για τη νίκη σας στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας; 
Η λέξη «αισιόδοξος» είναι λίγη. Είμαι βέβαιος. 

-Πώς σχολιάζετε την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την τοποθέτηση ενός υπερ-επιτρόπου που θα εποπτεύει την Ελλάδα, και μάλιστα με δικαίωμα βέτο στις δαπάνες της χώρας; 
Η περαιτέρω ολοκλήρωση της οικονομικής και δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρώπης δεν μπορεί να γίνει χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως το έχουν ξεχάσει αυτό, όπως φαίνεται από αυτή την περίεργη ιδέα τοποθέτησης ενός Ευρωπαίου «ανθύπατου» που θα κυβερνά στην πραγματικότητα μια χώρα από τις Βρυξέλλες. Αν καταλήγαμε σε τέτοιες λύσεις, η Ευρώπη θα ασθενούσε βαριά.

-Πώς κρίνετε τη στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας στην ελληνική κρίση; 
Ο γαλλογερμανικός άξονας ήταν και θα παραμείνει ο πυρήνας της ευρωπαϊκής μηχανής. Ωστόσο, εάν εκλεγώ, θα ήθελα επίσης να συνεργαστώ στενότερα και με τους άλλους εταίρους μας. Σε περίοδο κρίσης μια «εκτελεστική επιτροπή» δύο εταίρων δεν είναι η μόνη και μοναδική απάντηση. Σχετικά με τη γαλλογερμανική σχέση σήμερα, ανησυχώ για τα αποτελέσματα των διαδοχικών Συνόδων Κορυφής, μονής ουσιαστικά κατεύθυνσης. Φιλοδοξία μου είναι η ανοικοδόμηση μιας πιο ισορροπημένης σχέσης με τη Γερμανία, η οποία θα βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην αξιοπιστία σαφών δημοσιονομικών δεσμεύσεων, τις οποίες θα αναλάβω και θα τηρήσω εφόσον εκλεγώ.



protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Με το δεύτερο πακέτο κερδίσατε χρόνο αλλά πήρατε νέα ρίσκα»"

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος στις εσωκομματικές εκλογές της 18ης Μαρτίου, όπως αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι ο μοναδικός που συγκέντρωσε τις απαραίτητες υπογραφές, σύμφωνα με το καταστατικό. Για αυτό το λόγο, οι υποψηφιότητες των Χρήστου Παπουτσή και Στέφανου Τζουμάκα δεν έγιναν δεκτές από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Βενιζέλος ήταν ο μόνος που κατέθεσε κείμενο υποψηφιότητας με 189 υπογραφές -πολύ περισσότερες τον απαιτούμενο αριθμό του ενός τετάρτου των 375 μελών του Εθνικού Συμβουλίου.
Το θέμα των δύο άλλων στελεχών που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι, αλλά δεν είχαν καταθέσει κείμενο με τις απαιτούμενες υπογραφές, οι κ.κ. Χρήστος Παπουτσής και Στέφανος Τζουμάκας, κρίθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος δι' ανατάσεως της χειρός, αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 94 μελών του οργάνου.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, που διήρκεσε δύο περίπου ώρες, οι κ. Παπουτσής και Τζουμάκας ζήτησαν τον λόγο και είπαν ότι ζητούν πολιτική νομιμοποίηση από το Εθνικό Συμβούλιο για να είναι υποψήφιοι. Ακολούθησαν τοποθετήσεις στελεχών και στο τέλος τέθηκε στην κρίση των μελών, με ψηφοφορία, το εάν πρέπει οι κ.κ. Παπουτσής και Τζουμάκας να είναι υποψήφιοι.

Συγκεκριμένα, υπέρ του κ. Παπουτσή στη διαδικασία ψήφισαν με ανάταση της χειρός 10 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ υπέρ του κ. Τζουμάκα τρία μέλη του οργάνου. Συνεπώς, την επόμενη Κυριακή 18 Μαρτίου, οπότε θα στηθούν οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του λευκού.

Αμέσως μετά την ανακήρυξη του ως υποψηφίου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ευχαριστώ θερμά το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που μου έκανε την πολύ μεγάλη τιμή να με ανακηρύξει σήμερα υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Γύρω από την υποψηφιότητά μου συσπειρώνεται όλη η δημοκρατική προοδευτική παράταξη που την
εξέφραζε, την εκφράζει και θα την εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

Η κρισιμότητα των περιστάσεων που ζει η πατρίδα μας και η παράταξή μας, οδήγησε ένα πολύ μεγάλο αριθμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υποστήριξη της υποψηφιότητάς μου. Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που επωμίζομαι, αλλά αυτή η ευθύνη είναι
μια ευθύνη συλλογική και η δράση μας θα είναι ομαδική.

Όλοι θα είναι δίπλα μου και εγώ θα είμαι δίπλα σε όλους. Ειδικά αναφέρομαι στο Χρήστο Παπουτσή που είχε την πολιτική παρρησία να παρουσιάσει την προγραμματική του πρόταση και να την αναδείξει στην Εθνική Συνδιάσκεψη.
Θέλω να αναφέρω ονομαστικά όλους τους φίλους και συναγωνιστές, αλλά δεν μπορώ να το κάνω μέσα στα όρια αυτής της σύντομης δήλωσης. Απευθύνομαι προσωπικά στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, απευθύνομαι προσωπικά σε όλα τα στελέχη, τα
μέλη, τους φίλους, τους ψηφοφόρους κάποια στιγμή του ΠΑΣΟΚ και τους καλώ να γυρίσουν εδώ στο σπίτι τους, στη μεγάλη κοίτη της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης. Έχω αποδείξει, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, την πίστη μου στις εσωκομματικές,
πολυφωνικές διαδικασίες. Τώρα, την άλλη Κυριακή, πρέπει να μετατρέψουμε την διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής.

Πρέπει να σπάσουμε τα φράγματα που θέλουν να μας στήσουν ώστε να κρατηθεί το ΠΑΣΟΚ σιωπηλό και ακίνητο, όπως θέλουν να κρατήσουν σιωπηλή και ακίνητη κάθε γνήσια πολιτική έκφραση. Τώρα πρέπει να πάρουμε ξανά την υπόθεση στα χέρια μας, γιατί ο στόχος μας είναι καθαρός, είναι ρεαλιστικός, είναι η νίκη στις βουλευτικές εκλογές, είναι η πρωτιά, το ΠΑΣΟΚ για το καλό του έθνους πρέπει να έχει τον κεντρικό, τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις.

Έχω πλήρη επίγνωση των ερευνών της κοινής γνώμης. Γνωρίζω σε βάθος τι τραβάει το κάθε νοικοκυριό, ο κάθε Έλληνας πολίτης, τις δυσκολίες, τις θυσίες, τη δυσφορία, αλλά όλοι μαζί κάνουμε μια προσπάθεια, μια εθνική προσπάθεια να κρατήσουμε τη χώρα όρθια.

Και τώρα μετά την ολοκλήρωση του περιβόητου PSI έχει ανοίξει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας. Ένα παράθυρο ευκαιρίας για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, για να αναπληρώσουμε απώλειες, για να αποκτήσουμε ξανά την αξιοπρέπεια
και την υπερηφάνεια μας ως έθνος, ως πολίτες της Ευρώπης, ισότιμοι και όχι ως παρίες της ευρωζώνης.

Φίλες και φίλοι, σας περιμένω εγώ και όλοι οι φίλοι μου, οι συναγωνιστές μου του ΠΑΣΟΚ με ανοιχτή αγκαλιά την επόμενη Κυριακή στις οργανώσεις μας, στις κάλπες για να δείξουμε ότι υπάρχουμε, ότι η παράταξη είναι ζωντανή, ότι εμείς μπορούμε να σηκώσουμε και θα σηκώσουμε ξανά το βάρος της ανανέωσης, της αναγέννησης και της προοπτικής του τόπου.

Αρχίζουμε».

Νωρίτερα, ο Χρήστος Παπουτσής, που κατέθεσε κείμενο υποψηφιότητας χωρίς υπογραφές πέραν της δικής του, είπε ότι «τα πολιτικά ζητήματα δεν απαντώνται με τεχνικά οφ σάιντ ή διαδικαστικά τερτίπια» και πρότεινε να αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο για τον τρόπο υλοποίησης και εφαρμογής του καταστατικού.

«Η λέξη υπογραφή δεν υπάρχει στο καταστατικό. Η λέξη προτίμηση υπάρχει και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται, είναι ζήτημα ερμηνείας», είπε ο κ. Παπουτσής, ο οποίος άφησε επίσης αιχμές και προδιέγραψε πολιτικές εξελίξεις λέγοντας:

«Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με βουλευτές διαπίστωσα ότι ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός δήλωνε ότι δεν θέλει να υπογράψει σε κανέναν. Είτε γιατί αρνούνται τη λογική των υπογραφών, είτε γιατί άλλοι δεν ήθελαν να βάλουν υπογραφή, λόγω προσωπικών ευαισθησιών και σχέσεων, είτε γιατί έχουν αποφασίσει να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ, είτε γιατί ήδη αισθάνονται ότι έχουν φύγει και ετοιμάζονται να συμμετέχουν σε άλλο σχηματισμό που ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες».

Μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του ο κ. Παπουτσής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πολύ μακριά από τις αναζητήσεις των χιλιάδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό, πολύ μακριά από τις αναζητήσεις της ελληνικής κοινωνίας, σήμερα, δυστυχώς, οι διαδικασίες επικράτησαν της πολιτικής. Τα
διαδικαστικά τεχνάσματα επικράτησαν της πολιτικής ουσίας. Στην πιο κρίσιμη στιγμή γι' αυτή τη χώρα. Στην πιο κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ. Αντί για τη μεγάλη επιλογή που είχαμε όλοι μας υποχρέωση να κάνουμε της πολυσυλλεκτικότητας, της ενότητας και μιας νέας προοδευτικής πολιτικής, επιλέξαμε το μικρό, το φοβικό ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι».

Με δήλωσή του εξάλλου, ο κ. Τζουμάκας χαρακτήρισε τη διαδικασία δημοκρατικά διάτρητη και αμφισβητήσιμη και προσέθεσε ότι χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να την ακολουθήσουν.

Νωρρίτερα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τάχθηκε υπέρ της τήρησης του Καταστατικού του κόμματος στο θέμα των υπογραφών των υποψηφίων.

Υπέρ της εφαρμογής του Καταστατικού σε ό,τι αφορά τη συλλογή υπογραφών τάχθηκε το μεσημέρι και ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Αυτοί που σήμερα λένε να μην το τηρήσουμε και να παρθεί πολιτική απόφαση είναι εκείνοι που στο παρελθόν ψήφισαν το συγκεκριμένο καταστατικό» είπε ο κ. Σκανδαλίδης στον Βήμα 99,5.

Η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ έληξε με την έγκριση της εισήγησης του προέδρου του Κινήματος και των εισηγήσεων του απολογισμού, του Παντελή Οικονόμου, και του προγράμματος, του Πάρη Κουκουλόπουλου, ενώ η πρόταση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου να γίνει παράλληλα με την εκλογή του προέδρου και κομματικό δημοψήφισμα, παραπέμφθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, παρότι αμφισβητήθηκε, είναι ευκαιρία για μία προθέρμανση του Κινήματος ενόψει των εκλογών, για να υπάρξει εξωστρέφεια, τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, κλείνοντας τη συνεδρίαση του οργάνου. Ο ίδιος ανέφερε ότι εν όψει και των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναδιατάξει και να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του, να δείξει ότι έχει πάρει τα μηνύματα και έχει μάθει από τα λάθη του.

Ο Πέτρος Ευθυμίου σημείωσε ότι η νέα ηγεσία πρέπει να καθοδηγηθεί σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου «γιατί η νέα δανειακή σύμβαση δεν σώζει την Ελλάδα αυτομάτως». Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε η πολιτική τάξη της χώρας να δώσει το παράδειγμα της αυτοθυσίας, σταματώντας τις οριζόντιες περικοπές. Ειδικότερα, πρότεινε να μη λαμβάνει κανείς, που μισθοδοτείται από το δημόσιο -ξεκινώντας από τους βουλευτές- πάνω από 2.500 ευρώ.

«Συμπληρωματικές και όχι συγκρουόμενες» χαρακτήρισε τις χθεσινές ομιλίες των κ.κ. Βενιζέλου και Παπουτσή, η Κατερίνα Μπατζελή, η οποία υποστήριξε ότι χρειάζονται δύο τουλάχιστον υποψηφιότητες σε αυτή την αναμέτρηση για να μπορέσει να εκφραστεί όλη η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και για να υπάρχει εγγύηση του αποτελέσματος της εκλογής.

Με «όλες της τις δυνάμεις» θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, είπε η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου, και πρόσθεσε ότι στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η παράταξη αποκτά ηγέτη με κύρος, ικανότητες και πολιτικό βάρος να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη.

«Η 'συγγνώμη' και το 'ευχαριστώ' προς τον λαό, που ακούστηκε χθες από τον Ευ. Βενιζέλο, αποτελεί αφετηρία για μια νέα πορεία ανάκτησης της εμπιστοσύνης του» ανέφερε ο Δημήτρης Λιντζέρης. Η εκλογή νέας ηγεσίας είναι βασική, αν και όχι μοναδική, προϋπόθεση για την ανάταξη του κόμματος, πρόσθεσε.

«Οφείλουμε μία συγγνώμη στο λαό»

«Οφείλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για τις θυσίες, τη μεγάλη προσπάθεια, την αντοχή, έστω και την ανοχή» είπε και συνέχισε: «οφείλουμε να πούμε και μία μεγάλη "συγγνώμη" για διαχρονικά πολιτικά και ιστορικά λάθη και παραλείψεις, που βεβαίως βαραίνουν και την παράταξή μας».

Την Παρασκευή η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία, από χθες άρχισε η αλλαγή της εικόνας της χώρας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Εκανε λόγο για ασύμμετρους πολέμους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο στην ελληνική αντιπολίτευση όσο και στις αγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν μπόρεσαν «να διαχειριστούν με πολιτικούς όρους» μια πολιτική κρίση.

«Την ώρα που εμείς σηκώναμε το βάρος της ευθύνης, άλλοι δημαγωγούσαν και υπεραπλούστευαν», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης, απηύθυνε πρόσκληση σε όσους απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ λόγω αρνητικής ψήφου στο Μνημόνιο 2.

Μιλώντας για αυτή την «νέα κοινωνική συμμαχία» με μισθωτούς, αγρότες, ανέργους, νέους επιστήμονες και βιοτέχνες, «δηλαδή με αυτούς που πικράναμε και κουβαλούν στην πλάτη τους την κρίση», ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η αποστολή μας είναι πολύ δύσκολη, γιατί στόχος είναι να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα».

«Μετά τις εκλογές ο τόπος θα κυβερνηθεί όπως αποφασίσει και πει ο ελληνικός λαός. Οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες, γιατί κρίνουν το μέλλον της δεκαετίας και την ταυτότητα του έθνους» είπε, τονίζοντας ότι «οι συναινέσεις δεν είναι λευκές επιταγές, ούτε "αδειανά πουκάμισα"».

«Πρέπει να διαχωρίσουμε την θέση μας από τον καταστροφικό και επικίνδυνο δεξιό λαϊκισμό, από τον εξίσου επικίνδυνο αριστερότροφο τυχοδιωκτισμό και από τους εκφραστές της "συμπαθητικής υπεκφυγής" που λέει "ναι στο ευρώ, αλλά όχι στο πρόγραμμα"» είπε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι η νίκη, το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις».
Στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε δύο αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι τον κάλεσε να αναλάβει τη βαρειά ευθύνη για την ελληνική οικονομία, καθώς και μία αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, για τον οποίο είπε ότι έδωσε τη δεκαετία του '80 το στίγμα του Κινήματος της Αλλαγής.

«Δυστυχώς, το κίνημα της αλλαγής μετατράπηκε κάποια στιγμή σε φοβικό συντηρητισμό. Οι μη προνομιούχοι της δεκαετίας του '80 δεν υπάρχουν πια. Πρέπει να δούμε τους μη προνομιούχους του σήμερα, το 2012, με το βλέμμα στο 2020» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι «το γενετικό υλικό του ΠΑΣΟΚ συγκεφαλαιώνεται στις λέξεις "αλλαγή" και "μη προνομιούχοι"».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την Παρασκευή μέρα ιστορική, όχι μόνο γιατί το χρέος ελάφρυνε κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της «μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στα χρονικά της παγκόσμιας οικονομίας», αλλά γιατί κυρίως «χθες άλλαξε η εικόνα της χώρας και όλος ο πλανήτης ξαναμιλά θετικά για την Ελλάδα».

«Τα πλήγματα στην εθνική υπερηφάνεια και την συλλογική αξιοπρέπεια, και η βλάβη της εθνικής επωνυμίας αρχίζει σιγά-σιγά να αντιστρέφεται και ο κόσμος αντιμετωπίζει τους Έλληνες ως Ευρωπαίους πολίτες ισότιμους και αξιοπρεπείς, που ματώνουν, αλλά που στέκονται όρθιοι» είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «μάς δίνεται μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κυρίως με δουλειά, δουλειά, δουλειά».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η αποφυγή της χρεοκοπίας δεν σηματοδοτεί και το τέλος της κρίσης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «τώρα, όμως, το κλειδί για την επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης είναι στα χέρια των Ελλήνων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε όσα έγιναν τους τελευταίους εννέα μήνες καθώς «η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου 2011, η απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου 2012 και το χθεσινό αποτέλεσμα πέρασε από 400 κύματα».

«Αγωνιστήκαμε με τον Γιώργο Παπανδρέου δίπλα-δίπλα και διαπραγματευθήκαμε, ενώ στη συνέχεια το ίδιο έγινε με τον Λουκά Παπαδήμο» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «τώρα που η ελπίδα και η προοπτική αρχίζει να φαίνεται κάπως πιο καθαρά, πρέπει να πούμε στον πολίτη ότι εκτός από ύφεση, περικοπές μισθών και συντάξεων και συνεχή κριτική από τους εταίρους μας, υπάρχει προσδοκία να γυρίσει ξανά ο τροχός της ανάπτυξης και να αποκαταστήσουμε αδικίες εις βάρος των λιγότερο ισχυρών».

Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα μπήκε στην διεθνή κρίση με «νοθευμένη την συλλογική μας συνείδηση» και ξαφνικά ήλθε το τέλος της μεταπολιτευτικής ευφορίας.

«Η χώρα ταπεινώθηκε, γιατί αναγκάστηκε να καταφύγει στη διεθνή βοήθεια και κάθε βοήθεια είναι και εξάρτηση» πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έτυχε στο ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση της χώρας μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και πρόσθεσε ότι «αναγκαστήκαμε να σηκώσουμε το πολιτικό κόστος και από δικές μας εσφαλμένες εκτιμήσεις, αλλά και γιατί άλλες δυνάμεις κρύφτηκαν».

«Φταίμε γιατί καλλιεργήσαμε ψευδαισθήσεις, αργήσαμε τις ρήξεις με συντεχνίες, αλλά κάποιοι άλλοι λειτουργούν ως μεταπράτες συντεχνιών, ενώ εκτοξεύονται και μεγάλες ποσότητες ανεύθυνου πολιτικού λόγου» πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για ασύμμετρους πολέμους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο στην ελληνική αντιπολίτευση όσο και στις αγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν μπόρεσαν με πολιτικούς όρους μια πολιτική κρίση.
«Η αποστολή μας είναι να κερδίσουμε δύο ασύμμετρους πολέμους και γι' αυτό δέχθηκα την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου και να επωμιστώ μια ευθύνη στο όνομα της παράταξης και της χώρας» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Συμπλήρωσε ότι «η διάσωση είναι το πρώτο στάδιο, ακολουθεί η ανάκτηση του χαμένου εδάφους και στη συνέχεια η εκτίναξη από στέρεη βάση, ώστε η Ελλάδα να καταλάβει την θέση που της αναλογεί στον ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ευρώπη είναι το πλαίσιο αναφοράς της χώρας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη δεν είναι εκείνη παλαιότερων ετών, ούτε κάν «η Ευρώπη των εμπνευστών της», καθώς είναι «μονοδιάστατη, συντηρητική, μονόχρωμη και γκρίζα και δεν αναφέρομαι σε κυβερνήσεις η συμφέροντα που πιέζουν, αλλά σε κοινωνίες, λαούς και εκλογικά σώματα που αναδεικνύουν συγκεκριμένες κυβερνήσεις στα κοινοβούλιά τους».

Έκανε λόγο για «μετέωρο βήμα της ΕΕ, της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η Ευρώπη κατ' ανάγκη έχει αποδεχθεί και την παρουσία του ΔΝΤ, καθώς και τη διαμόρφωση ενός πολύ εμφανούς οικονομικού συσχετισμού δυνάμεων».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι «πρωτίστως πολιτικό» και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει επανάληψη της περιπέτειας που ζούμε».

«Χρειάζονται συντακτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες και ένα νέο εθνικό συμβόλαιο με μια διαφορετική αντίληψη για τη δημοκρατία και την πολιτική» είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος έχει μιλήσει για την «μετα-δημοκρατία» που είναι «κάτι περισσότερο από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και έγκειται, μεταξύ άλλων στην ριζοσπαστική αναδιανομή της πολιτικής επιρροής».

«Χρειαζόμαστε μηχανισμούς διαρκούς ελέγχου και αυτοκάθαρσης για κάθε χώρο και μορφή εξουσίας» είπε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας «λέμε 'όχι'» στο λαθρεμπόριο επιρροής, λέμε «'ναι'» στην δημοκρατία της ευθύνης».

Ταυτόχρονα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απαιτείται άλλο μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην εθνική ανταγωνιστικότητα και τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης πρέπει να μετατραπεί σε ένα εθνικό, ενδογενές σχέδιο ανασυγκρότησης.

Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε κατά «ενός ΠΑΣΟΚ που μένει καθηλωμένο προδίδοντας τον εαυτό του και τον ιδρυτή του» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει από «κόμμα του δημοσίου τομέα να γίνει κίνημα της κοινωνίας των πολιτών, γνήσια λαϊκό και πατριωτικό, και λαϊκό είναι αυτό που λέει την αλήθεια και αγωνίζεται για τα πραγματικά συμφέροντα του λαού, ενώ πατριωτικό είναι αυτό που 'βάζει πλάτη' για να σωθεί η πατρίδα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε, τέλος, σε ενότητα, συσπείρωση, συστράτευση και ανανέωση, απευθύνοντας πρόσκληση «σε όσους θα έπρεπε να είναι μαζί μας σήμερα, δεν είναι, αλλά αύριο θα είναι».
Επεισόδιο μεταξύ συνταξιούχου και Βενιζέλου

Επίθεση με γιαούρτι από συνταξιούχο, μέλος τοπικής οργάνωσης που διαμαρτυρήθηκε για τη μείωση της σύνταξής του, δέχθηκε ο κ. Βενιζέλος λίγο πριν ανέβει στο βήμα για να μιλήσει στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών, απόλυτα ψύχραιμος, αποχώρησε για λίγο από τη συνεδρίαση προκειμένου να αλλάξει σακάκι. Συνεργάτες του χαρακτήριζαν λίγο αργότερα το επεισόδιο «αμελητέο, προερχόμενο από άτομο με προβλήματα».

Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή διαφοροποίηση του προγράμματος της Εθνικής Συνδιάσκεψης, καθώς άλλαξε η σειρά των ομιλητών που είχε καθοριστεί από το Προεδρείο και προέβλεπε μετά την ομιλία των δύο εισηγητών του Πολιτικού Συμβουλίου να μιλήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι του Κινήματος.

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ"

Σήμερα Δευτέρα η τελική έγκριση από το Εurogroup

Μετά την επιτυχή διαδικασία για τη συμμετοχή στο PSI, συνεδριάζει το Eurogroup τη Σήμερα Δευτέρα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν την τελική έγκριση για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, την Πέμπτη συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δ.Ν.Τ., προκειμένου να αποφασίσει το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης που θα παρέχει στην Ελλάδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει εισηγηθεί την παροχή 28 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σήμερα Δευτέρα η τελική έγκριση από το Εurogroup"

Μια ληστεία ανά μια ώρα το 2011

Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στον «Τύπο της Κυριακής», παρατίθενται στοιχεία που προκαλούν σοκ!

Κάθε ώρα διαπράττονται 11 κλοπές ή διαρρήξεις και μία ληστεία, ενώ κάθε δύο ημέρες σημειώνεται μία ανθρωποκτονία. Ιδιαίτερα οι ανθρωποκτονίες που διαπράττονται με κίνητρο τη ληστεία έχουν αυξηθεί κατά 87% και τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικιωμένοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άτυχοι συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους για μόλις λίγα ευρώ! newsbeast.gr Τρομακτική είναι η αύξηση στις ένοπλες ληστείες σε σπίτια (115%), ενώ σε περιοχές όπως η Κρήτη, η αύξηση αγγίζει το 700%!

Συγκεκριμένα, το 2011 έγιναν σε όλη την Επικράτεια 6.636 ληστείες, έναντι 6.079 για το έτος 2010. Στην Αττική έγιναν 5.134 ληστείες το 2011 έναντι 4.595 το 2010. Οσον αφορά στις ληστείες σε σπίτια, το 2011 σε όλη την Επικράτεια σημειώθηκαν 480 περισσότερες, δηλαδή 912 από 432. Στην Αττική, το 2011 έγιναν 337 περισσότερες ληστείες σε οικίες το 2011 (605 έναντι 268).
Το 2011, έγιναν σε όλη την Επικράτεια 96.925 κλοπές - διαρρήξεις, δηλαδή 5.994 περισσότερες σε σχέση με το 2010.
Το προηγούμενο έτος 2011 συνελήφθησαν συνολικά 185.000 περίπου άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από αυτά, 15.562 άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, Τραπεζών κ.λπ.
Επίσης, το 2011 καταγράφηκαν σε όλη την Επικράτεια 184 ανθρωποκτονίες, έναντι 176 για το 2010 και 182 απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι 193 που είχαν καταγραφεί το 2010.

Αξιωματικός της Αστυνομίας υποστήριξε ότι αυτή η αύξηση οφείλεται, εν πολλοίς, στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες έχουν αποσύρει τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα φυλάσσουν στα σπίτια. Οι Αρχές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την «άνθηση» του εγκλήματος, την οποία αποδίδουν, μεταξύ άλλων, και στην παρουσία στη χώρα μας πολλών αλλοδαπών, οι οποίοι καταφεύγουν στην παρανομία. Ιδίως στις ένοπλες ληστείες, το ποσοστό των αλλοδαπών δραστών ανέρχεται στο 55%.
Διαβάστε Περισσότερα » "Μια ληστεία ανά μια ώρα το 2011"

Κυβερνητική σύσκεψη τη Δευτέρα για τα αυξανόμενα κρούσματα βίας

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση τα αυξανόμενα κρούσματα βίας κατά πολιτικών -και όχι μόνο- προσώπων από εξοργισμένους πολίτες. Δεδομένου ότι πλησιάζει η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και με πρόσφατους τους προπηλακισμούς στη διάρκεια της παρέλασης στη Ρόδο για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιείται κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος της κυβερνητικής σύσκεψης είναι η λήψη μέτρων, ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας.

«Δεν είναι δυνατόν μικρές, ακραίες ομάδες να εμποδίζουν τις κοινωνικές, εθνικές και όποιες άλλες δραστηριότητες σε αυτή τη χώρα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ.Χρυσοχοΐδης, την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για «ισχνές μειοψηφίες, οι οποίες επιχειρούν εν μέσω της κρίσης, εν μέσω του πανικού, εν μέσω της αγωνίας που υπάρχει στους πολίτες να εκμεταλλευτούν και να επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις».

Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Αν.Γιαννίτσης, Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος, Παιδείας Γ.Μπαμπινιώτης, Δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου, Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοΐδης και Επικρατείας Γ.Σταυρόπουλος και Π.Καψής.

in.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητική σύσκεψη τη Δευτέρα για τα αυξανόμενα κρούσματα βίας"

Δικαίωση συμβασιούχου που εργάζεται στη ΓΓΠΣ

Η συνταγματική απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου (άρθρο 103 Συντάγματος) δεν εμποδίζει τα δικαστήρια να κάνουν τον ορθό χαρακτηρισμό των συμβάσεων εργασίας.

Αυτό αποφάνθηκε το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμ. 233/2012 απόφασή του και δικαίωσε συμβασιούχο εργαζόμενη στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ειδικότερα, η συμβασιούχος υπέγραφε από το 2008 έως το 2011 διαδοχικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, παρά το γεγονός -όπως υποστηρίζει- ότι κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Γραμματείας. Με την απόλυση της (μη ανανέωση σύμβασης) προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Το Πρωτοδικείο έκρινε κατ' αρχάς ότι το Προεδρικό διάταγμα <<Παυλόπουλου>> (Π.Δ. 164/2004) που επέτρεψε, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και όρους, την μετατροπή συμβάσεων εργασίας ορισμένου σε αορίστου χρόνου δεν επιφέρει αποτελεσματική προστασία στους εργαζομένους, καθώς περιλαμβάνει αντιφατικές και αόριστες ρυθμίσεις.

Επιπρόσθετα, το δικαστήριο έκρινε ότι από την συνταγματική απαγόρευση (άρθρο 103) μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου <<δεν συνάγεται και απαγόρευση για την αναγνώριση του πραγματικού χαρακτήρα ορισμένης σχέσης, που δεν είναι <<μετατροπή>>, αλλά ορθός χαρακτηρισμός της έννομης σχέσης κατά τη δικαστική διαδικασία ή τη διοικητική διαδικασία υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ>>.

Και εν πάσει περιπτώσει για το χαρακτηρισμό της σύμβασης ως αορίστου ή ορισμένου χρόνου θα εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία (Ν. 2112/1920), προσθέτει το Πρωτοδικείο.

Κατόπιν αυτών το δικαστήριο έκρινε ότι οι διαδοχικές συμβάσεις που υπεγράφησαν <<φέρουν μεν τον τίτλο των συμβάσεων έργου, πλην όμως κατ' επίφαση, μόνον, δόθηκε ο εν λόγω χαρακτηρισμός, καθόσον στην πραγματικότητα υποκρύπτεται σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου>>.

Και αυτό γιατί η συμβασιούχος -όπως αποδέχθηκε- κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Γραμματείας.

Συνεπώς κατέληξε το δικαστήριο, η συμβασιούχος συνδέεται με τη Γραμματεία με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαίωση συμβασιούχου που εργάζεται στη ΓΓΠΣ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news