facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Etienne Roland: Νιώθω βαθιά ταπεινωμένος, ως φιλέλληνας

Aρθρο στη "LE MONDE"
του Etienne Roland
Του Etienne Roland, στη γαλλική "Le Monde" -

Νιώθω βαθιά ταπεινωμένος, ως φιλέλληνας, όταν μια εφημερίδα τολμά να βάλει τίτλο πως η Ελλάδα είναι «μια χώρα ίσως λιγότερο "ευρωπαϊκή" απ' ό,τι φαίνεται» κι όταν το περιεχόμενο αυτού του άρθρου είναι κακή σύνοψη μιας ιστορίας την οποία οι συντάκτες δεν έχουν ζήσει. Νιώθω ταπεινωμένος, ως Γάλλος, που.... συμπατριώτες μου πληγώνουν με τέτοιο τρόπο την ιστορία και τροφοδοτούν τον μύθο του ψεύτη και πονηρού (poniros στο πρωτότυπο) Έλληνα.


Αν λοιπόν δεν είναι η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα, ποιος αξίζει αυτόν τον τίτλο; Ο γερμανός βάρβαρος ή η ύπουλη Αλβιών, την οποία ο μεγαλύτερος ποιητής της, ο Βύρωνας, κατηγορούσε ήδη για λεηλασία της χώρας του Ομήρου; Περισσότερο ευρωπαϊκή η Αγγλία, που δεν επιθυμεί καμία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - και κυρίως όχι εκείνη που θα της κόστιζε χρήματα; Δεν είναι αυτή η χώρα που επανέφερε στην Ελλάδα τον στρατό και τον βασιλιά στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πυροδοτώντας έναν κατακλυσμό που η Ελλάδα έμελλε να πληρώσει πολύ ακριβά, μια χώρα που μπορεί εντούτοις να υπερηφανεύεται για την αντίσταση την πιο υποδειγματική απέναντι στον Ναζί κατακτητή. Η ιδέα της Ευρώπης δεν έχει και πολλά χρόνια ζωή, αμφιβάλλω αν μπορούμε να διανέμουμε διπλώματα ευρωπαϊκότητας. Τόσο η ιδέα όσο και το γεωγραφικό της περιεχόμενο είναι προς οικοδόμηση και όχι ένα ακέραιο δεδομένο.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη διότι, λέει, από αυτή τη χώρα έρχονταν η δημοκρατία και ο πολιτισμός. Έστω, αν και μπορεί κανείς να πει πολλά για αυτή την αθηναϊκή δημοκρατία, την οπαδό της δουλείας, την ιμπεριαλιστική … Αλλά ο τόνος τοποθετείται εσφαλμένα, διότι το πρόβλημα δεν είναι να μάθουμε πού γεννήθηκε η δημοκρατία, το πρόβλημα είναι να αναγνωρίσουμε ότι ο ελληνικός ή, καλύτερα ας πούμε, ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός είναι το μόνο κοινό σκυρόδεμα σε μια ιστορία φτιαγμένη από αντιπαλότητες και παγκόσμιους πολέμους. Αυτός ο περίφημος ελληνικός πολιτισμός έθρεψε την Αναγέννηση, τα γράμματα και τις τέχνες, τους κλασικούς μας του 18ου αιώνα και γονιμοποίησε τις ελίτ του ίδιου αυτού αιώνα που συντάραξαν τον κόσμο.


Η θέση της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης, πρόκειται άλλωστε για μία από τις πιο ζωντανές και τις πιο λαμπερές εστίες της ευρωπαϊκής κουλτούρας : με πρόσωπα αξιοσημείωτα σε όλους τους τομείς, και όχι μόνο στην ποίηση, με μια πρωτότυπη σχολή ζωγραφικής που αρχίζει από τον Θεόφιλο και οδηγεί στον Τσαρούχη μέσω του Εγγονόπουλου, με φιλόσοφους όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης … Δείτε ποιοι μεταφράζονται στην Ελλάδα : ο Βερνάν, ο Φουκό και ο Ντεριντά• δείτε πού διαπλάθονται οι ελίτ : στον τομέα της ιστορίας, η E.H.E.S.S. (Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών) έχει παίξει μεγάλο ρόλο. Και θα βρείτε στην Ελλάδα μια γενιά αξιόλογων ιστορικών που συμμετέχουν στην ανανέωση του κλάδου.
Όλοι λοιπόν ψεύτες και κλέφτες τους οποίους πρέπει να υπερασπιστούμε γιατί εφηύραν κάποτε τη λέξη «δημοκρατία»; Υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα να βάλουμε στη ζυγαριά: η φιλοσοφία (α λα δυτικά), η ιστορία, το θέατρο… Υπάρχουν σήμερα σε αυτή τη χώρα άνδρες και γυναίκες από τους πιο καλλιεργημένους και τους πιο πολιτισμένους που γνωρίζω• δεν δέχομαι να τους βάζουν «βάρβαροι» στον πάγκο της Ευρώπης. Όσο για τους αξιοθρήνητους κομπιναδόρους, σε ποια χώρα δεν υπάρχουν, έχοντας διασπαθίσει δεκάδες δισεκατομμύρια ;

Το ερώτημα δεν είναι αν η Ελλάδα είναι περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκή: τα ίδια τα θεμέλια της Ευρώπης δεν υφίστανται χωρίς τον ελληνισμό.

Να θυμίσουμε πως η Ευρώπη ήταν μια πριγκίπισσα από τη Φοινίκη που απήχθη από Κρήτες προκαλώντας μία από τις πρώτες διαμάχες μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Ευρώπη έχει λοιπόν και ανατολίτικες ρίζες κι αυτός είναι ένας πολύ χρήσιμος μύθος σε αυτές τις εποχές διασταύρωσης των πληθυσμών.

Τσιμέντο της Ευρώπης δεν είναι οι τράπεζες και οι τραπεζίτες αλλά ένας πολιτισμός, και ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένα από τα στοιχεία που μας ενώνουν• αλίμονο, υπάρχουν τόσο λίγα !

Vive la Grece ! Και ας μην αφήσουμε τεχνοκράτες να γονατίσουν φίλους και αδελφούς, πόσω μάλλον να τους ταπεινώσουν και να ταπεινώσουν κι εμάς.

* Ο κύριος Ετιέν Ρολάν είναι πρώην Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (E.F.A.) και Επίτιμος Καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris I - Πάνθεον - Σορβόνη.

Το κείμενο αυτό είναι η απάντηση του κ. Ετιέν Ρολάν στο πρόσφατο δισέλιδο δημοσίευμα της «Monde» με τίτλο «Ελλάδα – Ευρώπη : η μεγάλη παρεξήγηση», όπου αμφισβητούνταν η ευρωπαϊκότητα της χώρας μας.

pentapostagma.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Etienne Roland: Νιώθω βαθιά ταπεινωμένος, ως φιλέλληνας"

EKTAKTO!!! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ALTER ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι του Alter, το πρωί στις 7 αναμένονται στο κανάλι τεχνικοί της ΔΕΗ μαζί με εισαγγελέα και αστυνομία προκειμένου να κόψουν το ρεύμα στον σταθμό. Αυτό φαντάζει σαν άλλη μία απεγνωσμένη προσπάθεια του Κουρή να πετάξει έξω τους εργαζόμενους οι οποίοι πραγματοποιούν περίπου 3 μήνες τώρα περιφρούρηση της επίσχεσης τους και όχι κατάληψη όπως θέλουν κάποιοι να λένε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να κάνει κάτι τέτοιο ο Κουρής, ο οποίος αντί να καταβάλλει τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, κάνει ό,τι του φανεί του λωλοΣτεφανή προκειμένου να τσεπώσει ότι παραπάνω μπορεί. Δεν πάει καιρός απο τότε που απειλούσε ότι θα κλείσει το κανάλι, απο τότε που έστειλε τον εισαγγελέα για να συλλάβει τους απλήρωτους εργαζόμενους ή απο τότε που έκλεισε τους πομπούς του Alter με αποτέλεσμα να μην εκπέμπει πουθενά.
Ό,τι και αν έκανε όμως, οι εργαζόμενοι του Alter δεν πτοήθηκαν και συνεχίζουν να
βρίσκονται νύχτα και μέρα στον σταθμό, περιφρουρώντας τα μηχανήματα και μην αφήνοντας ''εξωσχολικούς'' να δουλέψουν το κανάλι προς όφελος του Κουρή.
Ας είμαστε όλοι κοντά τους το πρωί, να συμπαρασταθούμε στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι πάνω απο 12 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι του Alter. Για αυτά τα παιδιά είναι θέμα επιβίωσης, για όλους εμάς τους υπόλοιπους θέμα αξιοπρέπειας. Άλλωστε όταν πιάσει φωτιά το σπίτι του γείτονα, κάποια στιγμή θα πιάσει και το δικό μας.

ΑΓΩΝΑΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

aplhrotoiergazomenoi.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα » "EKTAKTO!!! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ALTER ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS!!!"

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακαλεί ρυζομάγειρα HRC45-11 CARREFOUR HOME

Στην ανάκληση προϊόντος, με την εμπορική ονομασία ρυζομάγειρας HRC45-11 CRF HOME, προχώρησε η εταιρεία Carrefour Μαρινόπουλος ΑΕ, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Το προϊόν διακινείται στην Ελλάδα από την επιχείρηση «Καρφούρ Μαρινόπουλος ΑΕ», με γραμμοκώδικα (bar code): 3608143547825 και ανακαλείται για λόγους ασφαλείας και συγκεκριμένα, λόγω κινδύνου ηλεκτροπληξίας, σε περίπτωση υπερχείλισης του νερού.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται όλοι οι πελάτες, που έχουν προμηθευτεί το προϊόν αυτό, να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο κατάστημα, που το έχουν αγοράσει, προκειμένου να τους επιστραφεί ποσό ίσο με την αξία της αγοράς του προϊόντος.


Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακαλεί ρυζομάγειρα HRC45-11 CARREFOUR HOME"

Ψηφίστηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα του 2009

Με 168 υπέρ και 76 κατά «πέρασε» τελικά από τη Βουλή η πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

Υπερ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και οι πρόσφατα διαγραφέντες βουλευτές από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Κατά της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι κ.κ. Σπύρος Χαλβατζής και Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος απείχαν. Επίσης, από την αίθουσα της ολομέλειας απουσίαζαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Μεταξύ αυτών που απουσίαζαν είναι οι Κώστας Καραμανλής, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Θεόδωρος Πάγκαλος και Βάσω Παπανδρέου.

Ειδικότερα, σε σύνολο 256 ψηφισάντων, 168 βουλευτές ψήφισαν «ναι» (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ανεξάρτητοι της ΔΗΜ.ΑΡ και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές), 76 ψήφισαν «όχι» (ΝΔ και ανεξάρτητοι) και «παρών» 12 βουλευτές από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ανεξάρτητοι.

Να σημειωθεί πως από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Κοντογιάννης, Ελ. Αυγενάκης και Χρ. Μαρκογιαννάκης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος πρότεινε η Επιτροπή να αποτελείται από 19 μέλη και να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 23 Μαρτίου.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα του 2009"

Προσφυγή γιατρών στο ΣτΕ κατά της υπαγωγής συναδέλφων τους από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο ΕΣΥ

Προσφυγή στο ΣτΕ με την οποία υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματική η μεταφορά-ένταξη των γιατρών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στον κλάδο των γιατρών του ΕΣΥ κατέθεσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, η Ένωση ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Υγείας η οποία προβλέπει τα εξής: «Το μόνιμο και με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, ειδικευμένο ιατρικό καθώς και οδοντιατρικό προσωπικό το οποίο μεταφέρθηκε με την ίδια εργασιακή σχέση, κλάδο και ειδικότητα από τα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, κατατάσσεται ακολούθως σε βαθμό, ανάλογα με τα χρόνια της συνολικής του προϋπηρεσίας από τη λήψη ειδικότητας, ως εξής: Α) Με συνολική προϋπηρεσία έως 7 έτη στον βαθμό Επιμελητή Β', Β) Με συνολική προϋπηρεσία πάνω από 7 έτη και έως 15 έτη στον βαθμό Επιμελητή Α', Γ) Με συνολική προϋπηρεσία πάνω από 15 έτη στον βαθμό Διευθυντή, Δ) Ιατροί άνευ ειδικότητας κατατάσσονται με βαθμό Επιμελητή Β' χωρίς δικαίωμα αξιολόγησης προς εξέλιξη στον επόμενο βαθμό».

Ειδικότερα, στην προσφυγή της η Ένωση υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο άρθρο στο οποίο στηρίχθηκε η έκδοση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, προσκρούει στα άρθρα 4 και 5 του Συντάγματος. Και αυτό γιατί οι γιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίοι έχουν μειωμένο ωράριο και δικαίωμα διατήρησης και εκμετάλλευσης ιδιωτικού ιατρείου, χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις εντάχθηκαν στην κατηγορία των γιατρών του ΕΣΥ.

«Ρήγμα στο ΕΣΥ» συνιστά η ένταξη των γιατρών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο καθεστώς των γιατρών του ΕΣΥ, επισημαίνει η Ένωση. Και αυτό διότι οι γιατροί του ΕΣΥ προσλήφθηκαν και υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ύστερα από επιλογή η οποία έγινε από τα αρμόδια συμβούλια που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Επίσης, η Ένωση υπογραμμίζει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, επιλέχτηκαν από τα αρμόδια συμβούλια, διορίστηκαν σε κενή οργανική θέση του ΕΣΥ και προάγονται στον ανώτερο βαθμό ύστερα από κρίση συμβουλίου. Αντίθετα, τονίζεται στην προσφυγή, για τους γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την «ευνοϊκή» ρύθμιση της επίμαχης υπουργικής απόφασης για την ένταξή τους σε βαθμούς του ΕΣΥ, λαμβάνεται υπόψη μόνο η προϋπηρεσία, η οποία έχει ως αφετηρία την ημερομηνία λήψης της ειδικότητάς τους.

tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή γιατρών στο ΣτΕ κατά της υπαγωγής συναδέλφων τους από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο ΕΣΥ"

Για κακούργημα οι υπεύθυνοι των Energa και Hellas Power

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, άσκησε ποινική δίωξη για τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος 11 προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των δύο ιδιωτικών εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power.

Η δίωξη αφορά στα κακουργήματα της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου από κοινού, απιστίας στην υπηρεσία, κατηγορίες σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος προσώπων των εταιρειών Energa και Hellas Power, οι οποίες ανήκουν στους επιχειρηματίες Αριστείδη Φλώρο και Βασίλη Μηλιώνη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτές έχουν μεταβιβαστεί στην ρωσοαραβικών συμφερόντων εταιρεία Worldwide Energy.

Η κυρία Παπανδρέου διενήργησε έρευνα, έπειτα από πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο διαπίστωνε φυγάδευση χρημάτων στο εξωτερικό εκ μέρους των δύο εταιρειών.

Για πέντε από τους κατηγορούμενους, εκπροσώπους των δύο εταιρειών, η εισαγγελέας εξέδωσε διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε και εναντίον μελών του ΔΕΣΜΗΕ, ενώ η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο για τα επτά μέλη της ΡΑΕ που, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, είχαν κληθεί ως ύποπτοι.
Διαβάστε Περισσότερα » "Για κακούργημα οι υπεύθυνοι των Energa και Hellas Power"

Να δοθεί το όνομα του «εκατομμυριούχου» ζητούν βουλευτές

Σε «θεσμικά αναχώματα» φαίνεται πως σκοντάφτει η δημοσιοποίηση του ονόματος του βουλευτή, ο οποίος μετέφερε στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο ευρώ, καθώς τόσο η Αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης πετούν το μπαλάκι στην επιτροπή ελέγχου «πόθεν έσχες» ως την αρμόδια να ερευνήσει, να εντοπίσει και να ανακοινώσει το όνομα του «εκατομμυριούχου» εθνοπατέρα.

Αναλυτικά, η υπόθεση με το έμβασμα του βουλευτή προέκυψε από καταγγελία που κατατέθηκε στον πρόεδρο της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» Παναγιώτη Νικολούδη.

Ο κ. Νικολούδης από έρευνα που πραγματοποίησε εντόπισε και επίσημα το έμβασμα αλλά δεν διαπίστωσε παρανομία. Το γεγονός αυτό -ότι δηλαδή δεν εντόπισε παρανομία- φαίνεται ότι τον δεσμεύει με αποτέλεσμα να μην ανακοινώνει το όνομα του βουλευτή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο κ. Νικολούδης επικοινώνησαν και διαπίστωσαν ότι ο μόνος που μπορεί να προχωρήσει την διαδικασία και να δημοσιεύσει το όνομα του βουλευτή είναι ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου «πόθεν έσχες» Βαγγέλης Αργύρης εξηγώντας ότι πρέπει να στείλει αίτημα προς την Τράπεζα της Ελλάδας με το οποίο να ζητά να του αποσταλούν όλες οι τραπεζικές κινήσεις των βουλευτών και των στενών τους συγγενικών προσώπων για το 2011.

Αντι δηλαδή -έστω και ανεπίσημα- να παραδώσουν στον κ. Αργύρη όλα τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους, τον παραπέμπουν σε διαδικασία η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και αυτό γιατί η επιτροπή θα πρέπει να στείλει το αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδας, αυτή με την σειρά της να ζητήσει από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα τις κινήσεις λογαριασμών όλων των βουλευτών και των συγγενικών τους προσώπων, να τα συγκεντρώσει, να τα παραδώσει στον κ. Αργύρη και αυτός στην συνέχεια να εντοπίσει ποιος είναι ο βουλευτής που τον Μάιο του 2011 έβγαλε στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο ευρώ.

Πάντως, την ίδια ώρα οι περισσότεροι βουλευτές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς η βαριά σκιά που έχει πέσει πάνω από το κοινοβούλιο - μετά την αποκάλυψη του επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος κ. Νικολούδη ότι μέλος του κοινοβουλίου έβγαλε στο εξωτερικό τον Μάιο του 2011 ένα εκατομμύριο ευρώ!  προκαλεί την έντονη δυσφορία των βουλευτών, που δεν έχουν καμία σχέση με τέτοιου είδους κινήσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ελέγχου των «πόθεν έσχες», Βαγγέλης Αργύρης, έστειλε επιστολή προς τον κ. Νικολούδη, με την οποία του ζητά να του παρασχεθούν όλα τα στοιχεία για τις τραπεζικές κινήσεις του εκατομμυριούχου βουλευτή, ενώ, σε κατ' ιδίαν συνομιλία τους, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί.

Παράλληλα, έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πήραν την πρωτοβουλία και επισκέφτηκαν το γραφείο του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος όμως απουσίαζε και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν σε εκείνο του αντιπροέδρου Γρηγόρη Νιώτη.

Με την παράσταση διαμαρτυρίας, που έκαναν στον κ. Νιώτη οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Θανάσης Οικονόμου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μιχάλης Κατρίνης και Αφροδίτη Παπαθανάση ζήτησαν να δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του βουλευτή, για τον οποίο έκανε την αποκάλυψη ο κ. Νικολούδης, ώστε να μην αμαυρώνεται η εικόνα της βουλής και των βουλευτών, που δεν εμπλέκονται στην υπόθεση.

Επιφυλάχθηκαν δε να κάνουν και γραπτή παρέμβαση εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Πάντως, το σύνολο σχεδόν των μελών του κοινοβουλίου δηλώνουν οργισμένοι με τον «άγνωστο» συνάδελφό τους εξηγώντας ότι «την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει τους έλληνες πολίτες πως το τραπεζικό σύστημα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο προκειμένου να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους στην χώρα, ο «συνάδελφος» προτίμησε να μεταφέρει την περιουσία του σε κάποιον φορολογικό παράδεισο».

Ορισμένοι μάλιστα περιμένουν με ενδιαφέρον να μάθουν το όνομα του συγκεκριμένου βουλευτή ώστε να διαπιστώσουν εάν είναι από αυτούς που υπερψήφισαν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου προκάλεσε η αποκάλυψη του προέδρου της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» Παναγιώτη Νικολούδη ότι «εν ενεργεία βουλευτής μετέφερε στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο ευρώ τον Μάιο του 2011».

Ο κ. Παπαϊωάννου μιλώντας στην Ολομέλεια είπε ότι θα αναλάβει προσωπικά την διαλεύκανση της υπόθεσης και πως θα επικοινωνήσει άμεσα με τον κ. Νικολούδη προκειμένου να μάθει το όνομα του «εκατομμυριούχου» βουλευτή.

Επιπροσθέτως, επισήμανε με νόημα ότι «ο συγκεκριμένος βουλευτής πρέπει μόνος του να βγει και να πει την αλήθεια. Αν δεν το κάνει θα το κάνουμε εμείς».

Επίσης, ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης είπε: «Ο κ. Νικολούδης έχει ήδη σπάσει το απόρρητο με όσα είπε στη Βουλή και θα έπρεπε να προχωρήσει στην δημοσίευση του ονόματος. Έστω και τώρα θα πρέπει να τον καλέσει η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και να του ζητήσει το όνομα. Να το δώσει με απόρρητες διαδικασίες και μετά θα αναλάβουμε εμείς την ευθύνη για τη δημοσίευση».

Επιπροσθέτως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε πως «δεν είναι δυνατόν να μην ξέρουμε το όνομά αυτού του βουλευτή, γιατί ο καθένας πρέπει να παίρνει τις ευθύνες του. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Αυτή η συμπεριφορά θυμίζει συμπεριφορά ποντικιού που πρώτο εγκαταλείπει το καράβι και δεν
μπορεί οι υπόλοιποι 299 να επωμίζονται ευθύνες που δεν τους αναλογούν».

Σπήλιος Λιβανός: "Δεν είμαι εγώ"

Διαψεύδει κατηγορηματικά την φημολογία των τελευταίων ωρών ότι αυτός είναι ο βουλευτής που έβγαλε ένα εκατ. ευρώ στο εξωτερικό ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός.

Για την ακρίβεια, ο κ. Λιβανός σε ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι : «Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με την αποκάλυψη του Προέδρου της «Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Π. Νικολούδη, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ότι Βουλευτής μετέφερε τον Μάϊο του 2011 στο εξωτερικό ?1.000.000, δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν είμαι εγώ το πρόσωπο αυτό, οιαδήποτε δε τέτοια αναφορά είναι όχι απλώς εσφαλμένη αλλά και συκοφαντική. Για το θέμα αυτό αποστέλλω σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της ανωτέρω Επιτροπής, με την οποία του ζητώ να επιβεβαιώσει τα παραπάνω».

Άννα Νταλάρα: Απειλεί με μηνύσεις και ζητεί να αποκαλυφθεί ο βουλευτής

Με μηνύσεις απειλεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Νταλάρα εκείνους που διέρρευσαν το όνομά της αναφορικά με την ταυτότητα του βουλευτή που «εξήγαγε» τον Μάιο του 2011 περί το ένα εκατομμύριο ευρώ σε τράπεζες στην Ελβετία.

Παράλληλα, την Τετάρτη ζήτησε από τον Ευάγγελο Αργύρη, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών και των κομμάτων, να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των βουλευτών που είχε πει πως είναι τρεις με τέσσερις στον αριθμό και για τα «πόθεν έσχες» των οποίων θα γίνει περαιτέρω έρευνα, ώστε να σταματήσει η σπέκουλα.

Γεράσιμος Γιακουμάτος: Ζητεί την αποκάλυψη του βουλευτή που «εξήγαγε »1 εκατ. ευρώ

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, με την οποία του ζητεί εντός τριημέρου να προχωρήσει στη γνωστοποίηση στον πρόεδρο της Βουλής ή στον υπουργό Δικαιοσύνης του ονόματος του βουλευτή που φέρεται πως «εξήγαγε» ένα εκατομμύριο ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού ή να διαβεβαιώσει ότι αυτός ο βουλευτής δεν είναι ο κ. Γιακουμάτος.

Όπως εξηγεί, ζητεί τη ρητή αυτή δήλωση εκ μέρους του κ. Νικολούδη, διότι δεν θέλει να πλανάται καμία σκιά γύρω από το όνομά του.

Φέρνουν ξανά τον Νικολούδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Την άμεση κλήση του προέδρου της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» Παναγιώτη Νικολούδη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε το προεδρείο της Βουλής, ώστε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, με θέμα τις καταγγελίες του κ. Νικολούδη για βουλευτή, ο οποίος έστειλε 1 εκατομμύριο ευρώ στο εξωτερικό το Μάιο του 2011.

Να σημειωθεί ότι με την τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, η Επιτροπή Θεσμών έχει προανακριτικές αρμοδιότητες και σε συνδυασμό με το ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα είναι κλειστή «αίρονται» οι όποιες δεσμεύσεις έχει ο κ. Νικολούδης, προκειμένου να δημοσιεύσει το όνομα του βουλευτή.


Διαβάστε Περισσότερα » "Να δοθεί το όνομα του «εκατομμυριούχου» ζητούν βουλευτές"

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Ο Ρέσλερ έχει οξύτατο πρόβλημα στις δημοσκοπήσεις»

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου

Απαράδεκτα χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τα όσα είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ σε κομματική εκδήλωση την Τετάρτη, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον κύριο Χρυσοχοΐδη για καθυστερήσεις όσον αφορά τα μέτρα ανταγωνιστικότητας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέσλερ περιέγραψε διαλόγους που είχε με τον κ. Χρυσοχοΐδη -χωρίς να τον κατονομάζει- στους οποίους ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης φέρεται να κωλυσιεργούσε σε θέματα ανάπτυξης.

Ο κ. Ρέσλερ ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός επί εβδομάδες δεσμευόταν ότι θα έβρισκε λύσεις σε θέματα ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να κάνει τίποτα.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τη λύπη του για την συμπεριφορά του κ. Ρέσλερ, ενώ διέψευσε τον Γερμανό αντικαγκελάριο λέγοντας ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ μαζί του για θέματα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, καθώς για αυτά τα θέματα συζητά με την τρόικα και την task force.

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Ρέσλερ επειδή αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα στις δημοσκοπήσεις, που το κόμμα του καταγράφει 1,5%, επιχειρεί να στραφεί κατά της Ελλάδας για να είναι αρεστός στους γερμανούς πολίτες», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η κίνησή του αυτή είναι απαράδεκτη.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Χρυσοχοΐδης: «Ο Ρέσλερ έχει οξύτατο πρόβλημα στις δημοσκοπήσεις»"

Ενταση στη Βουλή για την υπόθεση των στατιστικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία στη Βουλή επί της πρότασης 111 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διευρευνήσει την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2009. Οξεία αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και βουλευτών της ΝΔ, όταν ο κ.Βενιζέλος κατηγόρησε τη ΝΔ και τον κ.Σαμαρά ότι έκαναν στροφή πάνω στο θέμα.

Τροπολογία με την οποία θα παρασχεθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να υπογράφει ότι η χώρα δεσμεύεται στην τήρηση των στατιστικών στοιχείων, με βάση τα πρότυπα της Eurostat και θα διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία μαζί με τον επικεφαλής της Αρχής θα συμμετέχουν σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες, θα καταθέσει αύριο ο υπουργός Οικονομικών.
Oπως ανέφερε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος η πρόβλεψη αυτή αποτελεί μέρος της δανειακής συμφωνίας της χώρας μας και «συνιστά σοβαρή προαπαιτούμενη ενέργεια και ουσιώδη υποχρέωση την οποία πρέπει να εκπληρώσει».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009, με γρήγορες διαδικασίες, για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των πολιτών και των εταίρων της.
«Είναι ώρα τώρα να αποσαφηνίσουμε τα πράγματα. Δεν είναι ώρα για μικροψυχίες και τυφλό ρεβανσισμό. Η περίσταση της κρίσης και η σοβαρότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει αμεριμνησία. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια ενιαία θέση ώστε να μην διατηρηθεί ανοιχτός κανείς υπαινιγμός», επεσήμανε.
Απαντώντας, δε, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια ο οποίος πρότεινε να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αδιανόητη και τραγική απειλή».
«Υπονομεύει την πορεία της χώρας και δημιουργεί αμφισβήτηση αν μπορεί να κυβερνηθεί η Ελλάδα. Αν θέλετε μπορούμε να συμφωνήσουμε, να μην γίνει εξεταστική ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη με έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ, όταν ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ ότι έκαναν στροφή 180 μοιρών.
Μάταια ο προεδρεύων του Σώματος, Γρηγόρης Νιώτης, προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα.

«Η ΝΔ επειδή έκανε στροφή και απώλεσε τα ουσιαστικά της επιχειρήματα αναζητεί την όξυνση. Η εξέλιξη θα είναι αρνητική αν εξελιχθεί έτσι μέχρι τις εκλογές», είπε ο κ.Βενιζέλος.

Ο κ. Δένδιας αντέτεινε στον κ. Βενιζέλο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν χρειάζεται να μας υποδεικνύετε ούτε το εθνικό μας καθήκον ούτε τι πρέπει να κάνουμε για να σωθεί χώρα. Αυτό το έχουμε ήδη πράξει για να διασωθεί η χώρα από τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου την οποία υπηρετούσατε και εσείς. Ούτε πρόκειται να μας εκφοβίσετε, ούτε να μας εμποδίσετε να πούμε ότι θεωρούμε εμείς σωστό, ούτε να απαγορεύσετε στην κοινωνία να κρίνει τι έγινε στραβά και βρέθηκε η χώρα στο πλαίσιο της εθνικής ταπείνωσης.
"Η πρόδηλη ευαρέσκεια σας, με τον εαυτό σας, δεν σας επιτρέπει να αναλογιστείτε τα τεράστια σφάλματα που έχετε πράξει. Αναγκαζόμαστε να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια αλλά δεν είναι επιβράβευση των έργων σας".

ethnos.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταση στη Βουλή για την υπόθεση των στατιστικών"

Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Απεργία έχει προκηρύξει για σήμερα Πέμπτη η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αντιδρώντας στη μείωση «κατά 17% του ωρομισθίου αποζημίωσης των εφημεριών».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, η σχετική διάταξη προστέθηκε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι της Τρίτης από τον υπουργό Υγείας στο νομοσχέδιο που βρίσκεται προς συζήτηση στη Βουλή.

Προσθέτει ότι επιλέχθηκε η «διαχρονική περικοπή, φροντίζοντας με την αλλαγή συντελεστή να παγιώσουν πως οι εφημερίες θα μένουν πάντοτε κατά 17% φτηνότερες, ώστε να προκύψει περικοπή του συνολικού κονδυλίου εφημεριών κατά 50 εκατ. ευρώ».

Οι γιατροί κάνουν λόγο για «διαλυτικές για το ΕΣΥ και την περίθαλψη των πολιτών ρυθμίσεις, με στόχο την περικοπή δαπανών Υγείας που επιβάλλεται από τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών στο νέο μνημόνιο».

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί"

Εξετάζεται αποσύνδεση επιδομάτων από το βασικό μισθό

Στην αποσύνδεση σειράς παροχών, επιδομάτων και ασφαλιστικών διατάξεων από τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο εξετάζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν αλλεπάλληλες μειώσεις εξαιτίας της μείωσης του κατώτατου μισθού κατά 22%.
Πρόκειται για τουλάχιστον 20 παροχές μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, και οι κατώτατες συντάξεις.

Στο μεταξύ, στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου των 360.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις, μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας των κλαδικών, αν εν τω μεταξύ δεν έχει υπογραφεί στους κλάδους τους, νέα συλλογική σύμβαση.

Στις ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα και επιμέρους ρυθμίσεις που προβλέπονται από τις κλαδικές, τις ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σύμφωνα όμως με τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου της νέας δανειακής σύμβασης μετά τη λήξη της μετενέργειας διασφαλίζεται μόνο ο κατώτερος κλαδικός μισθός (που είναι συνήθως υψηλότερος κατά 8% έως 40% από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση) και τα βασικά επιδόματα, (ωρίμανση, επίδομα τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας).

Ανοιχτό παραμένει το αν θα διατηρηθεί τελικά το επίδομα γάμου, ενώ διευκρινιστικές εγκύκλιοι αναμένονται για το θέμα της εργασίας των συνταξιούχων.
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξετάζεται αποσύνδεση επιδομάτων από το βασικό μισθό"

Παρέμβαση ΔΝΤ κατά εκδοτών

Ζητά δημοπράτηση συχνοτήτων και αδειών ισολογισμών. Στο στόχαστρο και η διαπλοκή

Πρόταση που θα μπορούσε να προκαλέσει εκ βάθρων ανατροπές στο χώρο των media επεξεργάζεται αυτή την περίοδο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο προτάσεων για την ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την αύξηση των εσόδων από αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων ετοιμάζει πρόταση για την εκμίσθωση/δημοπράτηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και του δικαιώματος δημοσίευσης ισολογισμών. Πέρα από την εξασφάλιση εσόδων, μη δηλούμενος στόχος είναι ο περιορισμός της διαπλοκής που καθιστά αναποτελεσματικές πολλές προσπάθειες της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης.
Αφορμή για την ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς ΔΝΤ ήταν και η εν εξελίξει αντιπαράθεση για την κατάργηση ή μη της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών σε ημερήσιες εφημερίδες το ΔΝΤ διαμορφώνει εναλλακτική πρόταση.
. Εκδότες και ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο αντιδρούν, αλλά η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στο Μνημόνιο ότι θα καταργήσει αυτή την υποχρέωση.
Τελευταία στιγμή η κυβέρνηση "κάνει νερά", ενδίδοντας στις πιέσεις και ετοιμάζει ρύθμιση που ευνοεί τους ιδιοκτήτες οικονομικών εφημερίδων, οδηγώντας σε λουκέτο πολλές μικρές πολιτικές εφημερίδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Sofokleousin.gr, αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα καταθέσουν πρόταση προς την κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των ραδιοτηλεοπτικών αδειών, οι οποίες παραχωρούνται δωρεάν μέχρι τώρα, υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας.
Το ίδιο καθεστώς θέλουν να προωθήσουν για τις άδειες δημοσίευσης ισολογισμών (ιδιαίτερα για τις οικονομικές εφημερίδες), οι οποίες δίνονται τώρα με "φωτογραφικές" ρυθμίσεις σε κλειστό κύκλο εκδοτών.
Αν προωθηθούν αυτές οι αλλαγές, το τοπίο στα media θα αλλάξει άρδην. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν θέλουν να σχολιάσουν το θέμα, καθώς η υποψία και μόνον ότι η κυβέρνηση μπορεί να θέσει προς συζήτηση τις προτάσεις του ΔΝΤ, θα προκαλέσει ομοβροντία αντιδράσεων από τους εκδότες, που έχουν τη δύναμη να μπλοκάρουν τη λήψη αποφάσεων.
Το ΔΝΤ επιμένει όμως ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση αυτών των αδειών μπορεί να είναι πολλά και να αποφευχθούν νέες μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, αν η κυβέρνηση χειριστεί σωστά το ζήτημα.

sofokleousin.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση ΔΝΤ κατά εκδοτών"

Θα ζούμε με όσα βγάζουμε ως το 2015

Ο, τι δεν εισπράττεται, θα... κόβεται από αλλού για να πληρώνουμε κάθε τρίμηνο

Σε λαιμητόμο και… με νόμο θα μπουν οι κρατικές δαπάνες από φέτος, ενώ από το 2013 θα πρέπει να ενσωματωθεί ο «δημοσιονομικός κανόνας» και στο Σύνταγμα της χώρας μας!

Παρά τα δάνεια-μαμούθ και το «κούρεμα» του χρέους, η χώρα εισέρχεται στην πιο σκληρή λιτότητα από καταβολής ευρώ. Το κράτος πρέπει να λειτουργεί από φέτος χωρίς να στηρίζεται πια σε δανεικά για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, αλλά να καλύπτει εκ των ενόντων όλες τις τρέχουσες ανάγκες του.

Η Τρόικα θα ελέγχει πλέον μέρα με τη μέρα και μήνα με το μήνα, τα λεφτά που «βάζει» η χώρα μας στον «κλειστό λογαριασμό» για την αποπληρωμή του χρέους, ο οποίος θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στον λογαριασμό αυτόν θα «πέφτουν», εκτός από τα 130 δισ. που θα μας δανείσουν ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ, όλα τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τα φορολογικά έσοδα που θα εισπράττει το κράτος.

Στον τελικό έλεγχο κάθε τριμήνου, η αποστολή των ελεγκτών της Τρόικα -που όπως συμφωνήθηκε θα εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας- θα διαπιστώνει αν το ελληνικό Δημόσιο τήρησε την υποχρέωσή του και αν έπιασε το στόχο. Αν λείπουν χρήματα, τότε θα μπορεί να επιβάλει άλλους τρόπους και περικοπές άμεσης απόδοσης, για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των εσόδων.

Ειδικά από το 2013 ως το 2015 πρέπει η χώρα να παράγει διαρκώς πρωτογενή πλεονάσματα. Ο,τι πλεόνασμα δημιουργείται, θα κρατείται από τον λογαριασμό αυτόν για να πληρωθεί χρέος. Αλλά και για φέτος όπου προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ, αφού προβλέπεται έλλειμμα 1%, αν ο στόχος αυτός δεν ευοδωθεί θα πρέπει η «μαύρη τρύπα» να καλυφθεί με άλλους τρόπους, όπως πάγωμα πληρωμών σε προμηθευτές ή ακόμα και σε μισθούς και συντάξεις!

«Πάνε περίπατο» έτσι πρακτικές του παρελθόντος όπως της μετάθεσης προθεσμιών πληρωμής φόρων ή της καθυστέρησης στην αποστολή εκκαθαριστικών ή και της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων.

Για παράδειγμα, το δημόσιο συνεχίζει να καθυστερεί να αποστείλει εκκαθαριστικά για εισπράξει 1,1 δισ. ευρώ από φόρους ακινήτων περασμένων ετών (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 και 2011) και αναβάλλει την αποστολή τους αν και είναι ήδη έτοιμα επειδή π.χ. επίκεινται εκλογές, με το σκεπτικό ότι «θεωρούνται έσοδα του 2012» και μπορούν να εισπραχθούν μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Ετσι όμως δημιουργείται ένα «κενό» στο α΄ τρίμηνο του έτους, που στο εξής θα παίζει καθοριστικό ρόλο για να διαπιστωθεί αν τα υπόλοιπα έσοδα ήταν επαρκή για να καλύψουν την υστέρηση. Μόνο στην περίπτωση που θα έχουν προκύψει πχ ικανά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, οι ελεγκτές δεν θα απαιτήσουν άλλες περικοπές.

Διαφορετικά μπορεί να επιλεγούν λύσεις ανάγκης και, εφόσον το κενό αναπληρωθεί με καθυστέρηση σε επόμενο τρίμηνο, τότε θα μπορούν να γίνουν αναδρομικά και οι πληρωμές που «πάγωσαν».

Στον ειδικό λογαριασμό που θα δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα αφόρα στην αποπληρωμή του χρέους, θα ενσωματωθούν επιπλέον όλα τα έσοδα και από φορείς του δημοσίου, ακόμα και από τους ΟΤΑ! Έτσι θα παρακολουθούνται και θα δεσμεύονται άμεσα τα έσοδά τους, ανάλογα με τα χρέη που πρέπει να εξυπηρετήσουν, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως του Δήμου Ζωγράφου που παραλίγο να «τινάξουν στον αέρα» το Μνημόνιο και τις συμφωνίες με τους δανειστές.

Στο λογαριασμό αυτό θα εντάσσονται τα λεφτά του νέου δανείου (130 δισ. ευρώ) αλλά και τα έσοδα του από αποκρατικοποιήσεις ή από φορολογικές πηγές που θα πηγαίνουν στην πληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων. Ο λογαριασμός θα παρακολουθείται από το υπουργείο Οικονομικών, από την ΤτΕ και από την Τρόικα που θα ελέγχει τόσο την αποπληρωμή του δανείου όσο και το σύστημα δαπανών της γενικής κυβέρνησης.

Μέχρι η ελληνική οικονομία να έχει πρωτογενή πλεονάσματα (το 2013), ο λογαριασμός θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με τα δάνεια της τρόικα και στη συνέχεια και με μέρος των πρωτογενών πλεονασμάτων ή και έσοδα αποκρατικοποιήσεων ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή κάλυψη της των
δανείων.

Ο μηχανισμός παρακολούθησης όπου θα μετέχει η ομάδα δράσης της Ε.Ε., η ΕΚΤ, το ΔΝΤ. θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα και θα παρακολουθεί και θα ελέγχει συνεχώς την πορεία του Μνημονίου και ειδικά των εσόδων και των δαπανών.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Θα ζούμε με όσα βγάζουμε ως το 2015"

Έφτασαν να παραγγέλνουν πατάτες από το ίντερνετ στην Πιερία

Κάθε όριο έχει ξεπεράσει η αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών στην Πιερία και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα όπως οι κάτοικοι παρατήρησαν, αγοράζουν τις πατάτες 300% ακριβότερα από τα super marκet.

Αποφάσισαν λοιπόν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, θέτοντας σε εφαρμογή μια ευφυέστατη πρωτοβουλία.

Παρήγγειλαν λοιπόν, οι ίδιοι, 20 τόνους πατάτες, προς 2,5 ευρώ τα 10 κιλά, απευθείας από τον παραγωγό και έφτιαξαν μια εφαρμογή στο διαδίκτυο, όπου γίνονται οι παραγγελίες.

Συγκεκριμένα επικοινώνησαν με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας και εντόπισαν έναν γεωργό, ο οποίος έχει μεγάλη αδιάθετη ποσότητα πατάτας στην αποθήκη του.

Του ζήτησαν λοιπόν να φέρει 20 τόνους πατάτες στην Κατερίνη και συμφώνησαν να τους πουλήσει τις πατάτες σε σάκους των 10 κιλών στην τελική τιμή των 2,5 ευρώ το 10κιλο. Το κόστος της μεταφοράς θα επιβαρύνει τον ίδιο τον παραγωγό.

Κι όλο αυτό την ώρα που δέκα κιλά πατάτες στο Super Market κοστίζουν περίπου 7 ευρώ.

Όπως είναι λογικό ο κόσμος αντιλαμβανόμενος την πρωτοφανή απάτη σε βάρος του έσπευσε να παραγγείλει πατάτες μέσω διαδικτύου μαρτυρώντας με τον τρόπο αυτό πως είναι σε θέση να αλλάξουν την νοοτροπία τους και να στοχεύσουν τα συμφέροντα που τους «γονατίζουν» καθημερινά.

Να σημειωθεί πως η διαδικτυακή εφαρμογή με μια ελάχιστη τροποποίηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες πόλεις.

Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας δηλώνουν πρόθυμα να διαθέσουν όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, για να βοηθήσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες πολιτών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφτασαν να παραγγέλνουν πατάτες από το ίντερνετ στην Πιερία"

ΡΟΔΟΣ:ΠΡΟΔΟΤΕΣ βουλευτές μην τολμήσετε, τίποτα δεν θα σας σώσει!


Η ΓΕΜΑΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΛΗΣΕ

Πέρα από κάθε προσδοκία η συγκέντρωση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ
Πέρα από κάθε προσδοκία και ανέλπιστα μεγάλη για τα δεδομένα της Ρόδου ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 7 το βράδυ στην πλατεία Δημαρχείου με κύριο και μοναδικό αίτημα την μη κατάργηση των συντελεστών του ΦΠΑ στη Δωδεκάνησο. Η αριθμολογία για τον όγκο της συγκέντρωσης έδινε και έπαιρνε, αλλά σημασία έχει και το είδος των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν.
Οι περισσότεροι, από τη σχεδόν γεμάτη πλατεία ήταν πολίτες απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και οι περισσότεροι, πολίτες που δεν συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι Ροδίτες άφησαν τις πολυθρόνες και τους καναπέδες, συναισθανόμενοι πλέον ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους έλεγαν «φτάνει πια πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια, δεν εμπιστευόμαστε κανέναν».
Εντύπωση προκάλεσαν δύο πανό που αναρτήθηκαν στην πρόσοψη του Δημαρχείου, Το ένα πανό έγραφε «Θέλουμε βουλευτές, όχι χειροκροτητές» και το άλλο «προδότες βουλευτές μην τολμήσετε, τίποτε δεν θα σας σώσει», υπονοώντας την στάση που θα κρατήσουν στη Βουλή.
Προς τους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δωδ/σου και Β΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχ. Κακλιός, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αντ. Καμπουράκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ιακ. Γρύλλης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μιχ. Μιχαήλ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδ/σου Παναγ. Καραγιάννης και εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου ο Παναγ. Εγγλέζος.
Από πλευράς επώνυμων παραβρέθηκαν η βουλευτής Μίκα Ιατρίδη, ο δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς, ο πρώην βουλευτής Τ. Καραμάριος, ο αντιπεριφερειάρχης Φ. Χατζηδιάκος, ο τέως δήμαρχος Χατζής Χατζηευθυμίου, ο αντιδήμαρχος Μ. Καμπουρόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο και τέως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας πόλεως Ρόδου Μπάμπης Ευθυμιάδης, ο επικεφαλής της παράταξης στο δ.σ. «Ροδοκόκκινο» Δημ. Γάκης.
Μεγάλη ήταν επίσης η συμμετοχή ιδιοκτητών πούλμαν, φορτηγών και άλλων οχημάτων Δ.Χ.
Οι οργανωτές με δηλώσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, για το δυναμικό παρόν του και το ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και ειδικά προς τους βουλευτές και τους άλλους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες.
Τόσο ο κύριος ομιλητής Μιχ. Κακλιός, όσο και οι προαναφερθέντες που απηύθυναν χαιρετισμό, αναφέρθηκαν με έντονο ύφος στην επιχειρούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, συνδέοντάς τον, με το μέλλον των νησιών μας και τη περαιτέρω συσσώρευση νέων οικονομικών βαρών στα νοικοκυριά, αφού οι τιμές σε όλα τα προϊόντα θα εκτοξευθούν στα ύψη!
Όπως δηλώθηκε, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχίσουν με διάφορες μορφές – δυναμικές, πολύ περισσότερο της Εφορίας (ρεπορτάζ σε άλλες στήλες).


Διαβάστε Περισσότερα » "ΡΟΔΟΣ:ΠΡΟΔΟΤΕΣ βουλευτές μην τολμήσετε, τίποτα δεν θα σας σώσει!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news