facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ανένδοτη η τρόϊκα στη συνάντηση με τον Κουτρουμάνη για τα εργασιακά

Οδυνηρή ήταν η τετράωρη διαπραγμάτευση του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους της τρόικας, σήμερα, για όλα τα ανοιχτά θέματα που αφορούν στις απαιτήσεις τους σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. «Πάρτε τώρα, όλα τα μέτρα που σας έχουμε προτείνει», ήταν το τελεσίγραφο που έθεσαν είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικας.
Ενδεικτικό του κλίματος της συνάντησης, ήταν ότι μπροστά στην ανυποχώρητη στάση των τροϊκανών, ο υπουργός Εργασίας, φέρεται να δήλωσε πως «το θέμα είναι πλέον πολιτικό» και θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν να διαπραγματευθεί πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις αποφάσεις που ελήφθησαν ως «κόκκινη γραμμή» στο υπουργικό συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι εάν δεν γίνουν αποδεκτές από την τρόικα- και μετά τις σημερινές δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη- θα κλυδωνίσουν συνθέμελα τη συνοχή της κυβέρνησης.
Το «τελεσίγραφο»
Η τρόικα επέμεινε σήμερα στη διαπραγμάτευση με τον κ. Κουτορυμάνη, να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις δέκα απαιτήσεις της, ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του PSI, την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ζητά, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για:
Μείωση του κατώτερου μισθού, κατάργηση ή δραστική περικοπή των δώρων (13ος και 140ς μισθός), την αλλαγή των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, την κατάργηση κάθε δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την αλλαγή της σύνθεσης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ώστε να μην λαμβάνει αποφάσεις μόνο υπέρ των εργαζομένων.
Αίσθηση προκάλεσε η απαίτησή του για την κατάργηση της «μετενέργειας», την παράταση δηλαδή για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, για την οποία συνδικαλιστές, σχολίασαν ότι δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν οι εκπρόσωποι της τρόικας τη «μετενέργεια» εάν δεν είχαν τους Έλληνες «δοτούς» που τους ενημερώνουν...
Σε «τοίχο» μίλαγε ο Κουτρουμάνης...
Ήταν τέτοια η σφοδρότητα της απαίτησης εκ μέρους τους που δεν φάνηκε να λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους την επιχειρηματολογία του κ. Κουρουμάνη, για την κατ’ αρχήν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για διατήρηση του κατώτατου μισθού και των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας και ότι μπορεί να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής, για το «πάγωμα» των αμοιβών τα επόμενα χρόνια.
Όταν ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε το γεγονός ότι κατά το τελευταίο τετράμηνο το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 12% μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφηκαν μετά την αλλαγή του νομικού θεσμικού πλαισίου, εκπρόσωποι της τρόικας αντέτειναν ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό σε σχέση με χώρες με ανάλογες οικονομίες όπως η Ισπανία (641,50 ευρώ), η Πορτογαλία (485,00), η Σλοβακία (317,00 ευρώ), η Εσθονία (278,02) και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλόγκ, οι οποίες όπως είπαν χαρακτηριστικά, «είναι δίπλα μας και συνεπώς μας ανταγωνίζονται με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής».

Το απόγευμα οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντώνται με τον υπουργό Οικονομίας Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται για τα εργασιακά και με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατηνάκη προκειμένου να γίνει η τεκμηρίωση θέσεων που διατυπώθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση. Το Σάββατο το μεσημέρι θα υπάρξει και νέα συνάντηση των επικεφαλείς της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, ενώ αναμένεται και η παρέμβαση του πρωθυπουργού...

eklogika.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανένδοτη η τρόϊκα στη συνάντηση με τον Κουτρουμάνη για τα εργασιακά"

Συνελήφθη και τρίτη φορά ο Λάκης Γαβαλάς

Για τρίτη φορά συνολικά και για δεύτερη μέσα σε ελάχιστα 24ωρα συνελήφθη ο σχεδιαστής μόδας και επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς για χρέη προς το Δημόσιο. Λίγη ώρα μετά την αναβολή εκδίκασης στο Αυτόφωρο την Παρασκευή υπόθεσης μη καταβολής χρεών στο Δημόσιο ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο Γαβαλάς συνελήφθη εκ νέου κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων για οφειλές από μη καταβολή ΦΠΑ συνολικού ύψους 150.000 ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη και τρίτη φορά ο Λάκης Γαβαλάς"

Ανησυχία προκαλούν στην Κρήτη οι δεκάδες μετασεισμοί

Έντονη η σεισμική δραστηριότητα μέσα στο τελευταίο 24ωρο

Μεγάλη είναι η ανησυχία στους κατοίκους της Κρήτης μετά τους δεκάδες μετασεισμούς που σημειώνονται το τελευταίο 24ωρο στο νησί.

Ο Εγκέλαδος επισκέφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Κρήτη, καθώς το νησί σείστηκε από νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, εντάσεως 5,1 ρίχτερ, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.33 τα ξημερώματα σε απόσταση 83 χλμ βόρεια του Ηρακλείου και 45 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Σαντορίνης, σε εστιακό βάθος 14,2 χλμ., και πάλι στην ίδια περιοχή στην οποία καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα κατά το τελευταίο 24ωρο.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι συμβαίνει πολλές φορές να έχουμε «δίδυμους» σεισμούς και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός με το σεισμό της Σαντορίνης.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία προκαλούν στην Κρήτη οι δεκάδες μετασεισμοί"

Η συνέντευξη του Λ. Παπαδήμου στο Reuters

Μιλώντας στο νεοκλασικό του γραφείο του λίγο πριν αρχίσουν και πάλι συνομιλίες με τους τραπεζίτες για μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων που είναι το κλειδί για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία, ο κ. Παπαδήμος είπε: "Η Ελλάδα δεν θα κάνει στάση πληρωμών".

Η Ελλάδα αναμένει να ολοκληρώσει δύσκολες συνομιλίες για το χρέος με τους ιδιώτες πιστωτές μέσα σε λίγες μέρες και τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ για μια νέα συμφωνία διάσωσης από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

"Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εντός των προσεχών ημερών", δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός, μίλησε στο Ρόιτερς λίγα λεπτά πριν ο επικεφαλής διαπραγματευτής των τραπεζιτών Τσάρλς Νταλάρα φθάσει στο γραφείο του για ένα νέο γύρο συνομιλιών.

Ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν επίσης αισιόδοξος σχετικά με τις παράλληλες διαπραγματεύσεις με την τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας ότι συμφωνία αναμένεται σύντομα και για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν σε αντάλλαγμα προκειμένου να χορηγήσουν ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

"Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση με την τρόικα έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, το αργότερο. Ελπίζω νωρίτερα παρά αργότερα", σημείωσε.

Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο τόσο στις δημοσιονομικές όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αποτελέσματα που ήδη είναι εμφανή.

"Πολύ περισσότερα έχουν επιτευχθεί από ότι ενίοτε εμφανίζεται δημόσια. Υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων. Αλλά εσωτερική υποτίμηση συμβαίνει ήδη. Περιμένουμε κάποια μέτρια ανάπτυξη να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του 2013". Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι περίπου 9,5% του ΑΕΠ το 2011, από 10,6% το 2010.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι εκτιμά τις θυσίες του κόσμου."Κατανοούμε πλήρως ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι ευχαριστημένος με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και ανησυχεί για τις προοπτικές για την οικονομία", σημείωσε.

"Πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναγνωρίζει την ανάγκη για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων μας. Πιστεύω ότι συνειδητοποιούν ότι και άλλες προσαρμογές είναι απαραίτητες προκειμένου να αποκατασταθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη".

Ερωτηθείς γιατί άφησε μια ήρεμη ακαδημαϊκή καριέρα για το ηράκλειο έργο του να ηγηθεί της Ελλάδας σε μια τόσο δύσκολη εποχή, ο κ. Παπαδήμος είπε: "Έπρεπε να συμβάλω στις προσπάθειες της χώρας να υπερβεί την κρίση". Ερωτηθείς τέλος αν το μετάνιωσε, απάντησε: "Μόλις πάρεις την απόφαση, δεν κοιτάς πίσω".

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η συνέντευξη του Λ. Παπαδήμου στο Reuters"

Αίτηση πτώχευσης φέρεται να κατέθεσε η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ του ΚΚΕ!

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα κατέθεσε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. Η ιστορική εκτυπωτική επιχείρηση του ΚΚΕ φέρεται να οδηγήθηκε στην έσχατη αυτή κίνηση λόγω των ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν συσσωρευτεί.

Όπως αναφέρει σχετικά το in.gr, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε την 31/12/2010 στα 43.214.753 ευρώ και την 31/12/2009 στα 50.730.108 ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τέλος του Απριλίου 2011 ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναδιάρθρωσης του μακροπρόθεσμου δανεισμού της εταιρείας με μείωση των ποσών των δόσεων που ήταν πληρωτέες εντός του 2011 και αύξηση των ποσών των δόσεων που ήταν πληρωτέες μετά την 31/12/2011.

Και αυτό, όπως σημειωνόταν στην ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας, χωρίς την παράταση της διάρκειας των δανείων ή την μεταβολή του αριθμού και των ημερομηνιών λήξεως των δόσεων. Ωστόσο, όπως προκύπτει, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών παραγόντων της επιχείρησης.

Ήδη μέχρι τον Απρίλιο του 2011 ο κυριότερος εκ των μετόχων της εταιρείας, το ΚΚΕ, κατέθεσε στο ταμείο της, πέραν των ήδη κατατεθειμένων μέχρι την 31/12/2010 ποσών, άλλα 2.671.000 ευρώ, για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση και την αντιμετώπιση της ταμειακής ρευστότητας της εταιρείας, ενόψει της οικονομικής κρίσης. Έτσι το συνολικό μέχρι την 30/4/2011 ποσό των καταθέσεων των μετόχων για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ανερχόταν στα 7.118.565,30 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιθυνόντων της εταιρείας κατά την χρονιά που πέρασε, η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ «αντιμετωπίζει (και) εξωγενείς κινδύνους που προέρχονται από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, δεδομένου ότι η οικονομική αυτή κρίση έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου του Τύπου».

Όπως αναφερόταν στην οικονομική έκθεση της χρήσης του 2010 «η διοίκηση της εταιρείας αποδεδειγμένα παρακολουθεί ενεργά τις εξελίξεις στην αγορά και όπου χρειάζεται και έχει τη δυνατότητα αντίδρασης προσπαθεί να προσαρμοσθεί στις εκάστοτε συνθήκες».

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτηση πτώχευσης φέρεται να κατέθεσε η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ του ΚΚΕ!"

Αναίρεσαν την καταδίκη Ψωμιάδη

Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την εφετειακή απόφαση με την οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή ο τέως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης και τον παραπέμπει σε νέα δίκη ενώπιον και πάλι του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης.
Ο Π. Ψωμιάδης μετά την επίμαχη καταδίκη του τέθηκε σε αργία με απόφαση του γενικού γραμματέα Μακεδονίας-Θράκης.
Υπενθυμίζεται ότι κατά της απόφασης του γ.γ. Μακεδονίας-Θράκης ο Π. Ψωμιάδης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης.
Ο τέως περιφερειάρχης καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης (αποφάσεις 943-944/2011) σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος.
Η παράβαση καθήκοντος ανάγεται στο ότι καθ' υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμο των 89.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων ο οποίος φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο πρατηριούχος και να ζημιωθεί η Νομαρχία.

Τι λέει ο Ψωμιάδης
Ο κ. Ψωμιάδης υποστηρίζει ότι επειδή δεν είχε τις απαιτούμενες νομικές γνώσεις δεν κινήθηκε από μόνος του και κατά την κρίση του, αλλά ακολούθησε τις οδηγίες της νομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας. Δηλαδή ότι μπορεί ως νομάρχης να προβεί στη μείωση του προστίμου.
Οι αρεοπαγίτες ακολουθώντας την πρόταση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανασίου Κονταξή, έκριναν ότι οι δυο καταδικαστικές εφετειακές αποφάσεις δεν είναι πλήρως αιτιολογημένες, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.
Έτσι τις αναίρεσε παραπέμποντας την υπόθεση να δικαστεί και πάλι στο Εφετείο Θεσσαλονίκης από άλλους όμως δικαστές, εκτός αυτών που τον δίκασαν την πρώτη φορά.

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναίρεσαν την καταδίκη Ψωμιάδη"

Μπαρόζο: Οφείλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα

«Όσοι μιλούν για χρεοκοπία της Ελλάδας δεν ξέρουν τι λένε»

«Όσοι μιλούν για χρεοκοπία της Ελλάδας δεν ξέρουν τι λένε», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή που είχε στις Βρυξέλλες με το Βέλγο πρωθυπουργό Ελιο Ντι Ρούπο.

Ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι «εφόσον οι φίλοι μας Έλληνες πράξουν όσα τους αναλογούν, οφείλουμε να τους στηρίξουμε, καθώς ενδεχόμενη χρεοκοπία θα ήταν επώδυνη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύτηκε για την ξεκάθαρη στάση της ΕΕ, η οποία αφορά στην παροχή εγγυήσεων προς την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της χώρας εντός της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας στην Αθήνα ο Ζ. Μπαρόζο είπε ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές προχωρούν ικανοποιητικά και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθούν σε «λογικό χρονικό πλαίσιο»

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαρόζο: Οφείλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα"

Είκοσι μέτρα φωτιά στο νέο Μνημόνιο

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Τι θέλει η Τρόικα για να μην χρεοκοπήσουμε

Σοκαρισμένοι έφυγαν οι υπουργοί από τη σύσκεψη με τον Λουκά Παπαδήμο. Η τρόικα ζητά τα πάντα. Ως άλλος «μεγάλος αδελφός» μπαίνει στα ενδότερα του ελληνικούς κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Θέλει PSI- νέο δάνειο και νέα μέτρα σε ένα «πακέτο». Πακέτο το οποίο δόθηκε στην κυβέρνηση μέσα σε δέκα σελίδες και το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα το protothema.gr.

Το πακέτο αυτό, από την εφαρμογή του οποίου εξαρτά η Τρόικα τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης – άρα και την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας - περιλαμβάνει:

1. απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα, με προτεινόμενους τομείς την άμυνα και την υγεία
2. μείωση των επικουρικών συντάξεων,
3. ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης,
4. μείωση των εισακτέων στις σχολές ενόπλεων δυνάμεων και αστυνομίας,
5. ενίσχυση του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις,
6. διακομματικό γενικό γραμματέα φορολογίας,
7. νέο φορολογικό σύστημα ως αποτέλεσμα διακομματικής συμφωνίας,
8. μείωση των δαπανών των υπουργείων κατά 1% του ΑΕΠ,
9. μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015,
10. περικοπή της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων,
11. πρόγραμμα κατά της διαφθοράς,
12. πώληση ή ένταξη της ΑΤΕ σε νέο σχήμα,
13. κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού με πάγωμα αποδοχών και επιχειρησιακές συμβάσεις,
14. ευέλικτες μορφές απασχόλησης με τοπικά σύμφωνα,
15. ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών,
16. απολύσεις στις τράπεζες,
17. ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ με προηγούμενη περικοπή των εργασιακών και μισθολογικών προνομίων,
18. μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των προνοιακών επιδομάτων,
19. άρση των περιορισμών σε αγορές όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες και
20. απελευθέρωση των επαγγελμάτων έως το βαθμό της άρσης της υποχρεωτικής παρουσίας δικηγόρων σε συμβολαιογραφικές πράξεις.

Για τις απαιτήσεις της Τρόικας ενημερώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο διευρυμένο υπουργικό σχήμα (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) ενώ το protothema.gr μετέδωσε νωρίτερα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση διαφωνούν στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού (διαβάστε εδώ σχετικά)

Η κατάσταση για την κυβέρνηση γίνεται πιο δύσκολη από το γεγονός πως έχει ήδη εντοπιστεί "τρύπα" 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012. Η κυβερνητική σύσκεψη αποφάσισε να γίνει προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα από μείωση των δαπανών στα φάρμακα και την άμυνα. Για την ώρα, δηλαδή, αποκλείστηκαν νέοι φόροι και άλλες οριζόντιες περικοπές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Τάσος Γιαννίτσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Παπουτσής και Φίλιππος Σαχινίδης.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε και η πρόβλεψη πως ορισμένα μέτρα δε θα περάσουν από τη Βουλή ενόψει εκλογών. Μόνο που η Τρόικα δε ζητά από τα κόμματα απλά να νομοθετήσουν. Αλλά να δεσμευτούν και για την εφαρμογή των μέτρων με την υπογραφή των αρχηγών τους. Αλλιώς οι δανειστές θα αποχωρήσουν και θα αφήσουν την Ελλάδα μόνη σε προδιαγεγραμμένη πορεία προς τη χρεοκοπία, στις 20 Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα αξίας 15 δισ. ευρώ...


Διαβάστε εδώ αναλυτικά το νέο πρόγραμμα

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Είκοσι μέτρα φωτιά στο νέο Μνημόνιο"

Στην ΤτΕ και όχι στους πυρόπληκτους βρίσκονται τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη

Περίπου 104 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για έργα

Στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος Νο 2348001 με τίτλο «Ε.Δ.- Συνεισφορές φορέων για την εκτέλεση έργων ανασυγκρότησης» βρίσκονται τα χρήματα του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη, σύμφωνα με την απάντηση που απέστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ο Γιώργος Κοντογιάννης με συνεχείς Ερωτήσεις προς τον Υπουργό Οικονομικών ζητεί να ενημερωθεί για την τύχη των χρημάτων του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη καθώς και για τις προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τη χρησιμοποίησή τους για έργα ανάπτυξης της Ηλείας και άλλων πυρόπληκτων περιοχών, όμως οι έως τώρα απαντήσεις άφηναν πολλά ερωτηματικά για την τύχη των χρημάτων.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού μετά την κατάργηση του Ταμείου Μολυβιάτη: Tα χρήματα μεταφέρθηκαν από το λογαριασμό Νο 2341103053 με τίτλο «Λογαριασμός Αρωγής Πυρόπληκτων» στο λογαριασμό Νο 2348001 με τίτλο «Ε.Δ.- Συνεισφορές φορέων για την εκτέλεση έργων ανασυγκρότησης» που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΟΙΑΝ προβαίνει στη χρέωση του ως άνω λογαριασμό Νο 2348001 και πιστώνει τους λογαριασμούς των έργων της αντίστοιχης συλλογικής σύμβασης.

Το ποσό που μεταφέρθηκε στις 31/5/2011 στο λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του καταργούμενου Ε.Τ.Ε.Α ανήλθε στο συνολικό ποσό των 118.324.384,80 ευρώ. Ο ανωτέρω λογαριασμός πιστώθηκε επίσης με το συνολικό ποσό των 2.079.480,04 (2.058.562,97+20.917,07) ευρώ το οποίο προέρχεται από τόκους.

Αφότου περιήλθε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η παραπάνω αρμοδιότητα της μεταφοράς των αιτούμενων ποσών από τους ανωτέρω λογαριασμούς έχουν ικανοποιηθεί όλες οι υποβληθείσες αιτήσεις χρηματοδότησης των φορέων συνολικού ποσού 16.379.391,38 ευρώ. Το υπόλοιπο του εν λόγω λογαριασμού το οποίο σήμερα είναι διαθέσιμο ανέρχεται στο ποσό των 104.024.473,46 ευρώ (118.324.384,80+2.079.480,04-16.379.391,38)

Ειδικότερα από τα στοιχεία που τηρούνται στην αρμόδια διεύθυνση (Δ 24)-Λογαριασμών του Δημοσίου, μεταφέρθηκαν, από το λογαριασμό «Αρωγής Πυρόπληκτων» στο λογαριασμό «Συνεισφορές φορέων για την εκτέλεση έργων ανασυγκρότησης», για τις πληρωμές των έργων στις πυρόπληκτες περιοχές που υπάγονται στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου και του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΤΑΠ Ηλείας) τα παρακάτω ποσά του συνημμένου πίνακα».

Δυστυχώς στο συνημμένο πίνακα που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών αναγράφονται τα έργα με βάση τον κωδικό τους και έτσι είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς για ποια έργα επί της ουσίας πρόκειται.

Ο Γιώργος Κοντογιάννης σκοπεύει να επανέλθει και με νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τα έργα που ήδη χρηματοδοτήθηκαν καθώς και για αυτά που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από τα χρήματα του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη.
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην ΤτΕ και όχι στους πυρόπληκτους βρίσκονται τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη"

Διαψεύδουν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα

Δεν είναι στις προθέσεις μας να συγκληθεί, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης με θέμα την Ελλάδα τόνισαν κοινοτικές πηγές, οι οποίες σημείωναν πως μια παρόμοια συνάντηση «δεν είναι προγραμματισμένη» και ότι «προς το παρόν η διεξαγωγή της δεν θα είχε συγκεκριμένη προστιθέμενη αξία».

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το θέμα της Ελλάδας θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και ότι σε περίπτωση που υπάρξει θετική εξέλιξη στο θέμα του PSI, οι ηγέτες θα εκφράσουν την ικανοποίησή τους για αυτή την εξέλιξη.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν ακόμη την ελπίδα να ολοκληρωθούν σύντομα τόσο οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI όσο και οι συζητήσεις στην Αθήνα με την τρόικα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και την προετοιμασία της νέας δανειακής σύμβασης.
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδουν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα"

Στο μενού Πούτιν – Σαμαρά, ενέργεια και ιδιωτικοποιήσεις

Πάνω από μια ώρα κράτησε η συνάντηση στη Μόσχα

Τρόποι βελτίωσης των ελληνορωσικών σχέσεων που το τελευταίο διάστημα είναι παγωμένες αλλά με έμφαση στην αναζωπύρωση της ενεργειακής συνεργασίας συζητήθηκαν στην συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.

Πρόκειται για ασυνήθιστη κίνηση του πρωθυπουργού της Ρωσίας που συναντάται με αρχηγούς κυβερνήσεων και δείχνει ότι ο κ. Πούτιν αντιμετωπίζει στον κ. Σαμαρά σαν μελλοντικό πρωθυπουργό και προσδοκά αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών. Βέβαια για να ξεπεραστεί το πρωτόκολλο o κ. Πούτιν, συναντήθηκε με τον Α. Σαμαρά υπό την ιδιότητα του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της "Ενιαίας Ρωσίας", "αδελφού" κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία

Μετά την συνάντηση ο κ. Σαμαράς δήλωσε: "Η συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν διεξοδική σε όλα τα ζητήματα" δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση στους Έλληνες δημοσιογράφους. Εξέθεσα στον κ. Πούτιν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα και τις προοπτικές που υπάρχουν. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διάθεση να βοηθήσει τη χώρα μας. Μιλήσαμε ακόμη για τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις και εξετάσαμε τρόπους να ξεπεραστούν. Μείναμε σύμφωνοι να βρισκόμαστε σε επαφή. Η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη όλους τους φίλους της και η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος φίλος",

Στην συνάντηση συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης των διμερών ελληνορωσικών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία στους πλέον ποικίλους τομείς, ενώ οι δύο ηγέτες "αντήλλαξαν αναλυτικά και απόψεις σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη".

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ έγινε συζήτηση για την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς και για την συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων ιδιαίτερα σε σημαντικές υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρόμους.

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου επιταχύνεται και θα ξεκινήσει πριν το τέλος του 2012, αντί της άνοιξης του 2013, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Ο Β. Πούτιν υπογράμμισε, ότι έως τότε η Ρωσία επιθυμεί να έχουν ληφθεί από τις χώρες εταίρους του έργου, όπως η Ελλάδα, όλες οι σοβαρές αποφάσεις, που απαιτούνται (π.χ. ποσότητες, διαδρομές κλπ).
Το ίδιο θέμα συζήτησε ο κ. Σαμαράς και με πρόεδρο του ΔΣ της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Στις συζητήσεις επανήλθε και το θέμα
του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που έχει παγώσει λόγω της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας, αλλά συνεχίζει, ως φαίνεται, να ενδιαφέρει τη ρωσική πλευρά.

Από ελληνικής πλευράς τέθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της διευκόλυνσης της πρόσβασης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, όπου παρατηρείται ενθαρρυντική αύξηση για τις ελληνικές εξαγωγές, γεγονός για το οποίο ήταν καλά ενημερωμένος και ο Β. Πούτιν, όπως και για τις υπάρχουσες δυσκολίες στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες συνδέονται συχνά και με την ταλαιπωρία των Ρώσων πολιτών, που υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν μεγάλες μετακινήσεις για να εξασφαλίσουν μια βίζα για τις διακοπές τους.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο μενού Πούτιν – Σαμαρά, ενέργεια και ιδιωτικοποιήσεις"

Κατάθεση Παπούλια ζητεί ο Κάρατζιτς

Την κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια ζήτησε ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, από τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ζητεί την κλήτευση του Έλληνα Προέδρου Κάρολου Παπούλια, για να έχει μια συνομιλία με τον νομικό σύμβουλο του Κάρατζιτς Πίτερ Ρόμπινσον», αναφέρει ο Κάρατζιτς σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Κάρατζιτς προτείνει η μονόωρη συνομιλία να πραγματοποιηθεί «στο γραφείο του Κάρολου Παπούλια στις 2 Απριλίου, στις 14:00 (ώρα Ελλάδας)».

Ως υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1993-1996, ο κ. Παπούλιας «θα μπορούσε να καταθέσει για τις διάφορες συναντήσεις και συζητήσεις που είχε με τον κ. Κάρατζιτς, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του 1994», σημειώνει η ίδια πηγή.

«Λόγω των θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Σέρβων, ο Πρόεδρος Παπούλιας ήταν ένας από τους λίγους διεθνείς συνομιλητές στον οποίο οι Σερβοβόσνιοι είχαν εμπιστοσύνη και με τον οποίο μπορούσαν να συνομιλήσουν με εμπιστευτικό και ειλικρινή τρόπο», λέει ο Κάρατζιτς.

Η ενδεχόμενη μαρτυρία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα επιτρέψει να αποδειχθεί η αθωότητα του κ. Κάρατζιτς στην υπόθεση του βομβαρδισμού της αγοράς (Markale) του Σεράγεβο, στις 5 Φεβρουαρίου του 1994, που προκάλεσε 67 νεκρούς, υποστηρίζει ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάθεση Παπούλια ζητεί ο Κάρατζιτς"

Νέο ελληνικό διάβημα προς τα Σκόπια

Η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβης Αλ. Παπαδοπούλου, προέβη σε διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, με αφορμή την ανέγερση αψίδας στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, στην οποία απεικονίζεται, μεταξύ άλλων, ο Ήλιος της Βεργίνας και παραστάσεις αλυτρωτικού περιεχομένου, κατά παράβαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της αρχής της καλής γειτονίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Παπαδοπούλου διαμαρτυρήθηκε για τη συνεχιζόμενη, με διάφορες ενέργειες, πολιτική διαστρέβλωσης της ιστορικής πραγματικότητας, που στρέφεται εναντίον της Ελλάδος και άλλων γειτονικών χωρών.

Η Ελλάδα έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι τέτοιες ενέργειες, πέραν του ότι αποτελούν παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της αρχής της καλής γειτονίας, ο σεβασμός της οποίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, είναι επικίνδυνες και συνιστούν απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων, που έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν το τίμημα του εθνικισμού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ελληνικό διάβημα προς τα Σκόπια"

Σάλος για το deal ΔΕΗ-Κοπελούζου

Σάλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως στον χώρο των φωτοβολταϊκών έχει προκαλέσει η υπογραφή Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ καιτου ομίλου Κοπελούζου (που ελέγχει τον όμιλο Silcio), στον χώρο των φωτοβολταϊκών και της λιανικής εμπορίας. 

Κι αυτό καθώς η συγκεκριμένη συμφωνία, αν εφαρμοστεί, αφενός δημιουργεί πρωτόγνωρα αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων κι αφετέρου καθιστά τον όμιλο Κοπελούζου «προνομιακό εταίρο» της ΔΕΗ ανοίγοντάς του πλήρη πρόσβαση σε όλο το πελατολόγιο του κρατικού μονοπωλίου. Δηλαδή, σε περίπου 6,5 εκατ. καταναλωτές! 

Κι όλα αυτά, βεβαίως, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ανοιχτή διαδικασία εκ μέρους της κρατικήςΔΕΗ... 

Απλά, η ΔΕΗ αποφάσισε να συνεργαστεί «στρατηγικά» με τον όμιλο Κοπελούζου συστήνοντας κοινή εμπορική εταιρία, στην οποία ο ιδιώτης, (μέσω της SILCIO) θα κατέχει το 51%, ενώ ταυτόχρονα η ΔΕΗ θα αποκτήσει το 49% και σε δύο μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών(PIRITIUM SA και SILCIO SA) του ίδιου ομίλου, οι οποίες θα προμηθεύουν στην εμπορική εταιρία τον αντίστοιχο εξοπλισμό.



Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση σκοπός της κοινής εμπορικής εταιρίας είναι η προώθηση,μέσω πανελλαδικού δικτύου franchising, ολοκληρωμένων λύσεων οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς επίσης και η παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πελατών της ΔΕΗ Α.Ε., «κατά τη διακριτική ευχέρεια» της Επιχείρησης. 

Με άλλα λόγια, η εταιρία αυτή θα έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το πελατολόγιο της ΔΕΗ και θα παρέχει διαφόρων ειδών υπηρεσίες, ακόμη και «υπηρεσίες εξυπηρέτησης» του πελατολογίου, μέσα από ένα νέο πανελλαδικό δίκτυο λιανικής. 

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, «η οριστική συμφωνία συνεργασίας θα υπογραφεί μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών». 

Ήδη, όμως, στην αγορά των φωτοβολταϊκών υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες καθώς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτή θεωρούν ότι αποτελεί κατάφωρη περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ελληνική βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών ExelGroup,σε επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό αλλά και στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η ΔΕΗ «που δίνει τις άδειες εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών και στη συνέχεια αγοράζει (σ.σ.: από όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών) την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν, παράλληλα επιδιώκει να γίνει προμηθευτής και κατασκευαστής των φωτοβολταϊκών συστημάτων». 

«Αν δεν είναι αυτός ο… ορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού, τότε δεν ξέρω ποιος είναι», αναφέρει καυστικά στέλεχος της αγοράς. Όπως εξηγεί, στην πράξη, ο ιδιώτης πελάτης που θέλει να βάλει φωτοβολταϊκό θα πηγαίνει σε ένα κατάστημα αυτής της νέας εταιρίας και θα εξασφαλίζει, την άδεια και την απορρόφηση της ενέργειας που θα παράγει (σ.σ.: μόνο η ΔΕΗ έχει αυτό το προνόμιο να δίνει άδειες εγκατάστασης και να αγοράζει το ρεύμα) αλλά και τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Ποιος λοιπόν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί αυτό το σχήμα; 

"Τι θα συμβεί στις εκατοντάδες εταιρίες και στους χιλιάδες εργαζομένους που προσελκύστηκαν σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος πράγματι έχει αποδώσει καρπούς ακόμη και μεσούσης της κρίσης;", διερωτάται το ίδιο στέλεχος. 

Το σκανδαλώδες της υπόθεσης δεν εξαντλείται όμως στο θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Μεγάλα ερωτήματα στην αγορά έχουν προκαλέσει επίσης τα εξής σημεία: 

-Γιατί η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να μπει με ποσοστό 49% στα δύο εργοστάσια φωτοβολταϊκών που διαθέτει ο όμιλος SILCIO; 

Αιχμές για το θέμα αφήνει η επιστολή της ExelGroup, όπου τίθεται το ερώτημα αν η συμφωνία είναι πλεονεκτική για τη ΔΕΗ «ή για τον σημερινό ιδιοκτήτη της Silcio», επισημαίνοντας το κλείσιμο εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκών στο εξωτερικό και θέτοντας ερωτήματα για τηβιωσιμότητα των μονάδων παραγωγής wafers και cells, αντικείμενο με το οποίο ασχολείται κυρίως η Silcio. 

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες από ειδικούς του χώρου, γνωστοί επενδυτικοί οίκοι αναμένουν ότι προσεχώς θα κλείσουν εργοστάσια αξίας 6,5 δισ. δολαρίων λόγω πλεονάζουσας δυναμικότητας, ενώ αρκετά έκλεισαν μέσα στο 2011. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση γερμανικών εργοστασίων όπως της Solon, που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, ενώ υπήρξε από τους κυρίαρχους της αγοράς. Πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσης η περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας από την Q-Cells, ενώ στον ίδιο δρόμο πορεύονται και άλλες γερμανικές εταιρίες.
 
Κι ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο εργοστάσια στα οποία πρόκειται να αγοράσει το 49% η ΔΕΗ σήμερα δεν βρίσκονται σε πλήρη, αλλά σε περιοδική λειτουργία για λόγους που ο ανταγωνισμός αποδίδει στο υψηλό κόστος παραγωγής και στο overcapacity στον χώρο. 

Δεν γνωρίζει, λοιπόν, η ΔΕΗ ότι οι αναμενόμενες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών θα επηρεάσουν σημαντικά τη βιωσιμότητα των σημερινών εργοστασίων, ιδιαίτερα αυτών που παράγουν wafers και cells, όπως αυτά στα οποία προτίθεται να αποκτήσει το 49%; 

-Με ποιους όρους και τιμήματα κυοφορείται η στρατηγική συνεργασία; 

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ είναι μνημείο ασάφειας σε βαθμό που ενδεχομένως θα έπρεπε να απασχολήσει και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Καμία αναφορά δεν γίνεται στα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου συνεργάτη, ούτε στις αποτιμήσεις, και δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε για κόστη και τιμήματα, κι ακόμη ούτε για τα οικονομικά δεδομένα των εταιριών που ελέγχουν τα εργοστάσια. 

Έτσι, εύλογα ίσως, παράγοντες της αγοράς διερωτώνται μήπως η ΔΕΗ από τη μία αγοράζει το 49% των εργοστασίων για να… διευκολύνει τον σημερινό ιδιοκτήτη κι από την άλλη του παρέχει τη μονοπωλιακή της θέση, το πελατολόγιο των περίπου 6,5 εκατ. λογαριασμών και την ευχέρεια να στήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο διανομής, παρότι εκείνος θα έχει το πλειοψηφικό ποσοστό του 51%. 

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά γίνονται από μια κρατική εταιρία, που ελέγχεται πλειοψηφικά από το Δημόσιο, χωρίς διαφάνεια, χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, στο όνομα του δήθεν ανοίγματος της αγοράς ενέργειας.



euro2day.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος για το deal ΔΕΗ-Κοπελούζου"

Δικαστική νίκη Άκη για τα υποβρύχια σε Γερμανικό Δικαστήριο

“Δικαστική νίκη” Α.Τσοχατζόπουλου εναντίον γερμανική εφημερίδας που είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ για μίζες στην υπόθεση των υποβρυχίων. Το δημοσίευμα επικαλούνταν μαρτυρίες κατηγορουμένων οι οποίες σύμφωνα με τους συντάκτες “φωτογράφιζαν” και τον πρώην ΥΕΘΑ. Ο Α.Τσοχατζόπουλος,προσέφυγε στη γερμανική δικαιοσύνη η οποία έκανε δεκτά τα ασφλαιστικά μέτρα που είχε καταθέσει και απαγορεύει στην εφημερίδα οποιαδήποτε αναδημοσίευση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο το γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου:

Το Δικαστήριο του Αμβούργου, με απόφασή του που εκδόθηκε χθες 25.1.2012, έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε κατά της Γερμανικής εφημερίδας SÜDDEUTSCHE ZEITUNG “για το απόλυτα ψευδές και συκοφαντικό δημοσίευμά της, της 21ης Δεκεμβρίου 2011, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου του Μονάχου (20/12/2011)για την εταιρεία FERROSTAAL και τα δύο πρώην διευθυντικά στελέχη της”.

Σύμφωνα με τη δήλωση Τσοχατζόπουλου “το συγκεκριμένο δημοσίευμα, που βρίθει από παντελώς αυθαίρετες, αστήρικτες και απόλυτα συκοφαντικές αναφορές σε βάρος του Α. Τσοχατζόπουλου, έτυχε ευρείας αναπαραγωγής από αρκετά ΜΜΕ και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ένα μέρος της κοινής γνώμης στην Ελλάδα να σχηματίσει λανθασμένη αντίληψη σχετικά με την υπόθεση, διότι, αντί του πραγματικού περιεχομένου αυτής της δικαστικής απόφασης, προβλήθηκαν όσα παντελώς ανακριβή και συκοφαντικά αναφέρθηκαν στο άρθρο της Γερμανικής εφημερίδας.
Το Δικαστήριο του Αμβούργου απαγορεύει, –ήδη από σήμερα-,ρητά και κατηγορηματικά –επ’ απειλή υψηλού χρηματικού προστίμου- την οποιαδήποτε επανάληψη των συκοφαντικών ισχυρισμών που περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα, οι οποίοι και περιγράφονται αναλυτικά στη δικαστική απόφαση. Το Δικαστήριο του Αμβούργου απαγορεύει στους υπευθύνους της εφημερίδας να ισχυρίζονται ή να διαδώσουν τέτοιες ή παρόμοιες αναφορές σε βάρος του Α. Τσοχατζόπουλου.
Υπενθυμίζεται ότι στη δήλωση του της 21.12.2011 ο Α.Τσοχατζόπουλος σημείωνε:
«Μια και ανεξάρτητα της δικαστικής απόφασης υπήρξαν δημοσιογραφικές πληροφορίες στη Γερμανία που με φέρουν να συγκαταλέγομαι δήθεν μεταξύ των αξιωματούχων που δωροδοκήθηκαν, είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω και πάλι ως παντελώς αυθαίρετες, αστήρικτες και απόλυτα συκοφαντικές τις σχετικές αναφορές σε βάρος μου και επισημαίνω ότι στο πόρισμα της Γερμανικής Δικαιοσύνης δεν υπάρχει ούτε μαρτυρία, ούτε ένδειξη και πολύ περισσότερο απόδειξη περί δικής μου εμπλοκής.
Το παντελώς αβάσιμο των σχετικών αναφορών για το πρόσωπό μου αποδεικνύεται, επιπλέον, από το γεγονός ότι η Γερμανική Δικαιοσύνη με δικαίωσε στην προσφυγή μου με ασφαλιστικά μέτρα κατά του περιοδικού Σπίγκελ, που δημοσίευσε στο παρελθόν μέρος των σχετικών ισχυρισμών της Εισαγγελίας του Μονάχου.
Είναι δεδομένο ότι την ίδια οδό δικαίωσης, -που είναι και η μοναδική-, θα ακολουθήσω και κατά κάθε ΜΜΕ στη Γερμανία που θα προβάλλει παρόμοιους συκοφαντικούς ισχυρισμούς».

onalert.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστική νίκη Άκη για τα υποβρύχια σε Γερμανικό Δικαστήριο"

Δριμεία κριτική σε Τουρκία και Ερντογάν από την Σοσιαλιστική Διεθνή

Δριμεία κριτική κατά της Τουρκίας κυρίως για θέματα δικαιοσύνης ασκήθηκε από την Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που συνεδρίασε στην Κόστα Ρίκα, υπό την Προεδρία του τ. Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Στην σχετική της ανακοίνωση η Σοσιαλιστική Διεθνής ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν και υπογραμμίζει ότι η Δικαιοσύνη στην Τουρκία ελέγχεται από την κυβέρνηση . Επίσης καταδίκασε την μήνυση των εισαγγελέων κατά του αρχηγού του CHP Κιλιτσντάρογλου .

Η εφημερίδα Milliyet αναφέρει επίσης δηλώσεις του βουλευτή του CHP κ. Ουμούτ Οράν, που συμμετείχε στην σύνοδο , ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβει άλλο τις επονείδιστες πράξεις της. Να που έκανε και κάποιο έργο ο κ. Παπανδρέου στην Κόστα Ρίκα…Αν βέβαια εισηγήθηκε αυτός το θέμα της Τουρκίας…

prionokordela.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δριμεία κριτική σε Τουρκία και Ερντογάν από την Σοσιαλιστική Διεθνή"

Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει 13ο-14ο και κατώτατο μισθό

Κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με κορυφαίους υπουργούς, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο κ. Κουτρουμάνης θα πρέπει να καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους των πιστωτών ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός ούτε ο 13ος και ο 14ος, με βάση τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να προταθεί ως αντιστάθμισμα η διεύρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Εκτιμάται δε ότι με τον τρόπο αυτό και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η συνολική μείωση θα ανέλθει στο 10%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο τραπέζι της σύσκεψης τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επί του δεκασέλιδου σημειώματος που συνετάγη από εκπροσώπους της και ειδικότερα όλες οι πτυχές του εργασιακού και μισθολογικού ζητήματος, καθώς και ο τρόπος κάλυψης των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011 ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπαδήμος, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, επεσήμανε στους υπουργούς τη μεγάλη πίεση χρόνου που υπάρχει για να κλείσει η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και πώς κρίνεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και τους έδωσε δεκασέλιδο κείμενο με τις βασικές αρχές του νέου μνημονίου, το οποίο έχει ήδη στείλει και στους πολιτικούς αρχηγούς.

Στόχος είναι η διαπραγμάτευση να έχει «κλείσει» μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Το «άνοιγμα» του 2011, ύψους 2 δισ., αποφασίστηκε να καλυφθεί από περικοπή στη φαρμακευτική δαπάνη και από κονδύλια που αφορούν τους εξοπλισμούς, τομείς για τους οποίους εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια.

Συζήτηση έγινε επίσης και για το τι πρέπει να γίνει με το θέμα των επικουρικών συντάξεων για το οποίο ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι απαιτούνται τα επόμενα τρία χρόνια 650 εκατ. ευρώ για να μην περικοπούν.

isotimia.gr Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει 13ο-14ο και κατώτατο μισθό"

«Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει φουσκώσει σαν παραμορφωμένο κέικ»

«Οι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως ... προειδοποιεί» - είπε σε συνέντευξη του στην ΕΡΑ Ηρακλείου, ο καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλιανάτος, αναφερόμενος στην πρωινή ισχυρή σεισμική δόνηση -5,3 ρίχτερ 48 χλμ. Νοτιοδυτικά της Σαντορίνης που έγινε αισθητή στην Κρήτη αλλά και την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης.

«Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει ... το κέικ της Σαντορίνης» είπε ο κ. Βαλλιανάτος, παρομοιάζοντας το ηφαίστειο με ένα κέικ, το οποίο έχει παραμορφωθεί φουσκώνοντας.
Οπως είπε, οι αρχές έχουν ήδη ειδοποιηθεί, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να έχουν εξετάσει σενάρια και τρόπους αντίδρασης, γιατί ακόμη και η πιο «απλή» εκδοχή, το να αρχίσει να βγαίνει τέφρα από το ηφαίστειο, θα έχει συνέπειες, επηρεάζοντας -αν μη τί άλλο- τα αεροπορικά δρομολόγια.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ευρύτερη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο 6μηνο στην περιοχή της Σαντορίνης, όπου μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί 20 σεισμικές δονήσεις, εντάσεως ως και 3,5 ρίχτερ, οι οποίες, όμως, σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο συνιστούν μια προειδοποίηση ότι ενδέχεται «κάτι να συμβεί», ενώ παραπέμπει στη δεκαετία του '50, οπότε είχε παρουσιαστεί ένα παρόμοιο φαινόμενο που είχε «φέρει» έναν πολύ ισχυρό σεισμό.

Οι σεισμολόγοι, ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί και συνιστούν ψυχραιμία, ενώ δεν συνδέουν τον σημερινό σεισμό με τις δονήσεις που έχουν προκληθεί τελευταία στην περιοχή της Σαντορίνης. Καθησυχαστικός για την μικροσεισμική πλην παρατεταμένη δραστηριότητα που παρατηρείται στη Σαντορίνη εμφανίστηκε ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.
Το φαινόμενο διερευνάται από τους σεισμολόγους, οι οποίοι εξετάζουν όλες τις παραμέτρους με επιφυλακτικότητα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι μεταβολές που εμφανίζονται στον φλοιό δεν συνεπάγονται κατ' ανάγκην ενεργοποίηση του ηφαιστείου και ότι οι έως τώρα εκτιμήσεις δεν είναι παρά προκαταρκτικά συμπεράσματα.

Ενα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται υπό επιστημονική παρακολούθηση, εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στη Σαντορίνη. Στην περιοχή έχει καταγραφεί πλούσια σεισμική δραστηριότητα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδεύεται από παραμορφώσεις στον στερεό φλοιό της γης.
Οπως εξηγούν οι σεισμολόγοι, τους τελευταίους 7 με 8 μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του ηφαιστείου. Οι πολλαπλές δονήσεις που έχουν καταγραφεί δεν υπερβαίνουν σε μέγεθος τα 3,3 Ρίχτερ, ενώ το τελευταίο διήμερο παρουσιάστηκε μια έξαρση των φαινομένων. Παράλληλα εντοπίζονται παραμορφώσεις στον στερεό φλοιό της γης, οι οποίες δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού αλλά ανιχνεύονται με GPS. Ακόμη κι αν αυτά επιβεβαιωθούν, όπως επισημαίνουν, η πολυπλοκότητα της φύσης εμποδίζει την εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων: οι μηχανισμοί της δεν λειτουργούν πάντοτε με τον ίδιο τρόπο, ακόμη κι αν επικρατούν πανομοιότυπες συνθήκες.

Οι σεισμολόγοι εξηγούν, άλλωστε, ότι η παραμόρφωση δεν αποκλείεται να προκύπτει από καθαρά σεισμοτεκτονικές διαδικασίες που δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο. Αναλύοντας την εκδοχή αυτή επισημαίνουν ότι στη Σαντορίνη έχουν ιστορικά εκδηλωθεί σεισμικές δονήσεις μεγάλης έντασης, και ως εκ τούτου η παραμόρφωση ίσως οφείλεται σε μεταβολές των ρηγμάτων που υπάρχουν στο υπέδαφος του νησιού και όχι σε μεγαλύτερα βάθη δηλαδή στο ηφαίστειο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκδηλώσεις για το θέμα έχουν διοργανώσει και οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης, με καλεσμένους Ελληνες αλλά και ξένους επιστήμονες, οι οποίοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί ως προς τον κίνδυνο υψηλού σεισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από πέρυσι, πάντως, η Σαντορίνη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων. Σεισμολόγοι και ηφαιστειολόγοι παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή τη σεισμική ακολουθία που εκδηλώνεται.
Η ασυνήθιστη δραστηριότητα που καταγράφεται στο ηφαίστειο της Θήρας οφείλεται στη στάθμη του μάγματος που ανεβαίνει από τον πυθμένα του ηφαιστείου αυξάνοντας την πίεση στον κώνο του κρατήρα.

Οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται είναι χαμηλής έντασης, αλλά όπως εξηγούν οι επιστήμονες το εστιακό βάθος βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην επιφάνεια της Σαντορίνης και το φαινόμενο εξηγείται με την άνοδο της στάθμης του μάγματος από τον πυθμένα του ηφαιστείου το οποίο πιέζει τον κώνο του κρατήρα.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι μικρής διάρκειας με βραδείς ρυθμούς εξέλιξης, αλλά συχνά η χαρακτηριστική οσμή κλούβιου αυγού που αναδίδει το θειάφι, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στο ηφαιστιογενές υπέδαφος του νησιού, γίνεται μερικές φορές όλο πιο έντονη.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης αποτελεί παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο ηφαιστείου με καλντέρα. Το μισοφέγγαρο που ονομάζουμε Σαντορίνη, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι σχηματίζουν έναν νοητό κύκλο, στην μέση του οποίου βρίσκεται η καλντέρα της Σαντορίνης, η μεγαλύτερη στο κόσμο.

Το ηφαίστειο αφυπνίστηκε για πρώτη φορά πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνέχισε την δραστηριότητα του μέχρι και σήμερα. Σε αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα έχουν συμβεί 12 εξαιρετικά μεγάλες εκρήξεις.
Η Νέα Καμμένη και η Παλαιά Καμμένη σχηματίστηκαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις και αποτελούν το πιο πρόσφατα κομμάτια γης της Μεσογείου. Ο σχηματισμός της Νέας Καμμένης άρχισε μόλις πριν 440 χρόνια με τα τελευταία κομμάτια ηφαιστειακής λάβας πετρώνουν πάνω της μόλις εδώ και 50 χρόνια.

Η τελευταία έκρηξη έγινε το 1950. Οι κάτοικοι την έζησαν δίνουν τρομακτικές περιγραφές: «Οι φλόγες ξεπηδούσαν από την θάλασσα», «Η λάβρα εκτινασσόταν», «Κάπνα ξετυλιγόταν», «Πυρακτωμένο μάγμα ανέβλυζε», «Η θάλασσα κόχλαζε» «Οι δυνατοί σεισμοί και οι εκτινάξεις ηφαιστειακής τέφρας μας ταλαιπώρησε». Πρόκειται για μερικές μόνο από τις μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα...

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει φουσκώσει σαν παραμορφωμένο κέικ»"

Γιατί η Άγκυρα φοβάται την τάφρο του Έβρου και πως σχεδιάζουν την ζεύξη της (βίντεο)


Στην εποχή της αεροκίνησης, των ταχύτατα κινούμενων και ελισσόμενων μηχανοκίνητων μονάδων, η κατασκευή κωλυμάτων- οχυρωματικών έργων αποτελεί αναμφίβολα μία διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι επιχειρήσεις σήμερα. 


H κατασκευή της περίφημης αντιαρματικής τάφρου (ή γραμμής Μαζινό κατά τους επικριτές της ή "Σινικό Τείχος" κατά τους Τούρκους στρατιωτικούς) στον  Έβρο σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται  από το Δεκέμβριο του 2009 με σκοπό την παρεμπόδιση των τουρκικών μηχανοκίνητων μονάδων  να αναπτυχτούν στα ενδότερα μετά την αρχική γεφύρωση στον Έβρο. Eίναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο που έχει κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και κατασκευάστηκε από το μηχανικό σε χρόνο ρεκόρ.
Με πλάτος στέψης 30-35 μέτρων βάθος 7 μέτρα, ύψος αναχώματος 7 μέτρα και εκτιμώμενη χωρητικότητα νερού με πλήρη πλήρωση 27.230.000 κμ η τάφρος του Έβρου αποτελεί μία χαμηλού κόστους λύση, δεδομένου ότι κατασκευάζεται από τον ΕΣ,  για την εξουδετέρωση των παραπάνω τουρκικών συστημάτων.

Σε δεύτερο χρόνο, την παγίδευση και εξόντωση των δυνάμεων που θα περαιωθούν στην δυτική όχθη του Έβρου, αλλά θα παγιδευτούν μεταξύ των υδάτινων κωλυμάτων του φυσικού (Έβρος) και του τεχνητού (τάφρος). 


Σημειώνεται ότι ένα τμήμα της τάφρου προϋπήρχε στο προγεφύρωμα του Κάραγατς  αλλά μετά από την εξοπλιστική «κούρσα» του τουρκικού Στρατού για την απόκτηση μέσων που θα μηδένιζαν τον χρόνο διάβασης του ποταμού Έβρου, αποφασίστηκε η διεύρυνσης της και η επέκτασης της προς τον νότο ώστε να καλύψει το σύνολο της μεθορίου. 


Μέσα σε τρία χρόνια η Άγκυρα προμηθεύτηκε  52 επιθετικές  αμφίβιες γέφυρες Samur τουρκικής κατασκευής, οι οποίες μπορούν να σβήσουν από το χάρτη σε λίγα λεπτά το εμπόδιο που λέγεται ποταμός Έβρος,  40  συστήματα ακτοδρόμων βαρέως τύπου HGMS (Heavy Ground Mobility Systems),  36 γέφυρες  Leguan με δυνατότητα γεφύρωσης κωλύματος 24 μέτρων εντός λίγων λεπτών,  2 γέφυρες ξηράς υποστήριξης (Dry Support Bridge-DSB) τύπου M18 ανοίγματος 40 μέτρων και 12 αμφίβιους γαιωπροωθητές  Azmim για την διαμόρφωση του χώρου της όχθης του ποταμού όπου θα αποβιβαστούν τα οχήματα.


Επιπρόσθετα η πρόθεση του τουρκικού Στρατού να αποκτήσει απροσδιόριστο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων διάνοιξης ναρκοπεδίων τύπου Keiler  αποτελεί την απόδειξη ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για την πραγματοποίηση μίας βίαιης διάβασης του Έβρου με πρόβλεψη για την αντιμετώπιση των εμποδίων που θα συναντήσει ο τουρκικός Στρατός πέρα από το ποτάμι.


Σε αυτό το σημείο έρχεται η απόφαση του ΓΕΣ να διευρύνει το εύρος και το συνολικό μήκος της τάφρου η οποία με απλά μέσα κατορθώνει να δημιουργήσει ένα επιπρόσθετο εμπόδιο για τον τουρκικό Στρατό, το οποίο θα πρέπει να λύσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δεδομένης της αντίδρασης των ελληνικών σχηματισμών της περιοχής που θα γίνει η εισβολή.


Και αυτό διότι μπορεί σε πρώτη φάση οι Τούρκοι να καταφέρουν να διαμορφώσουν τις όχθες του Έβρου με τους γαιοπρωθητές  Azmim και ακολούθως να μεταφέρουν στην ελληνική όχθη τα πρώτα τεθωρακισμένα με τις γέφυρες Samur όμως μόλις θα έχουν διανύσει μερικές εκατοντάδες μέτρα εντός του ελλξηνικού εδάφους  θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τα 30-35 μέτρα άνοιγμα της τάφρου. 


Με την ελληνική άμυνα να έχει κινητοποιηθεί και τις πρώτες οβίδες του ελληνικού πυροβολικού να πλήττουν τις επιτιθέμενες μονάδες η αντιμετώπιση της τάφρου δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση.  Ο χρόνος που θα χρειαστούν οι Τούρκοι είτε να μπαζώσουν τα σημεία που επιθυμούν να περάσουν απέναντι, είτε να γεφυρώσουν, είναι αρκετός λόγω του όγκου των υλικών που πρέπει να προωθηθούν στην τάφρο και λόγο του εύρους αυτής.


Από την άλλη πλευρά η συγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων σε μία στενή λωρίδα μερικών εκατοντάδων μέτρων μεταξύ της τάφρου και του ποταμού θα αποτελούσε το καλύτερο δώρο για τον ΕΣ. Την ίδια στιγμή ο ΕΣ θα έχει αρκετό χρόνο να κινητοποιήσει τις μονάδες του οι οποίες κατά κανένα λόγο δεν θα πρέπει να είναι αγκιστρωμένες σε κάποιο σημείο πίσω από την ταφρο περιμένοντας καρτερικά τις τουρκικές μονάδες.


Οι σχηματισμοί του ΕΣ θα μπορούν να κινηθούν στα προκαθορισμένα σημεία όπως αυτά προβλέπονται εκμεταλλευόμενοι την καθυστέρηση των τουρκικών μονάδων στην τάφρο και την φθορά αυτών από το ελληνικό πυροβολικό και τα πυρά παρενόχλησης από μικρές και ευέλικτες αντιαρματικές μονάδες.


Οι επικριτές της λύσης της τάφρου υποστηρίζουν ότι "Άρκεί μία κάθετη υπερκέραση αεραποβατικών δυνάμεων (σε δύο χρόνια με την προμήθεια των CH-47 Chinnok θα μπορούν να μεταφέρουν και βαριά όπλα) στην δυτική όχθη και διατήρηση του αεροπρογεφυρώματος για μερικές ώρες μέχρι να δοθεί χρόνος στο αντίπαλο μηχανικό να γεφυρώσει την τάφρο. Με αντιαρματικά όπλα, υποστήριξη από το πυροβολικό α την αεροπορία τους μπορούν να αντέξουν πέντε ώρες για να επιτευχθεί ζεύξη και να αχρηστευεθί η τάφρος".


Άλλοι επικριτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει επανάληψη του ελιγμού του 1940,οπότε η Γραμμή μαζινό παρακάμφθηκε και τα γερμναικά στρατεύματα εισέβάλαν στη βόρειο Γαλλία μέσω Ολλανδίας και Βελγίου. Το ίδιο μπορεί να γίνει μέσω Βουλγαρίας, απ'όπου βέβαια θα αποχωρήσουνε μετά από λίγες ώρες,αφού θα έχει διαρρηχθεί η ελληνική άμυνα.


Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να μελετηθούν πολύ σοβαρά τα παραπάνω σενάρια. Παραδοσιακές ( ή θεωρητικά ξεπερασμένες οχυρωματικές λύσεις) αν συνδυαστούν με σύγχρονα οπλικά συστήματα υπό προϋποθέσεις μπορούν να αποδώσουν....





defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί η Άγκυρα φοβάται την τάφρο του Έβρου και πως σχεδιάζουν την ζεύξη της (βίντεο)"

Φ.Κάουντερ: “Ή θα μπει επίτροπος που θα κυβερνά την Ελλάδα ή να φύγουν από το ευρώ”!

Με νέες ακραίες δηλώσεις επανέρχονται γερμανοί αξιωματούχοι και αυτή την φορά οι δηλώσεις ήρθαν από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Άγκελα Μέρκελ.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε χρήματα χωρίς να αλλάζει τίποτε δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία Φόλκερ Κάουντερ αναφερόμενος στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του γερμανού βουλευτή και εξέχοντος στελέχους του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ αναζωπυρώνουν το πολεμικό κλίμα εναντίον της Ελλάδας εν μέσω της διαπραγμάτευσης για το δεύτερο δανειακό πακέτο για τη χώρα. Ο γερμανός πολιτικός πρόσθεσε, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει στην εφαρμογή των διοικητικών, δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει χρήματα από τους πιστωτές της.

Για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας η χώρα θα πρέπει να τεθεί υπό κηδεμονία από στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή από την ευρωζώνη πρόσθεσε ο Κάουντερ.

Στη συνέντευξη του ο Φόλκερ Κάουντερ σημειώνει:

«Πιστεύω ότι θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη (...) Όμως αν η Ελλάδα αποφάσιζε η ίδια να βγει από την ευρωζώνη, αυτό θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό».

«Η πίεση επί της Ελλάδας πρέπει να αυξηθεί», προσθέτει ο Κάουντερ για τον οποίο το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως έχει ήδη έρθει στην επικαιρότητα πολλές φορές για τις γκάφες του, όπως για παράδειγμα όταν είχε δηλώσει στα τέλη του 2011: «Τώρα η Ευρώπη μιλάει γερμανικά».

Στη προκλητική του παρέμβαση ο γερμανός αξιωματούχος προχωρά ένα βήμα παραπάνω:

«Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε: Λεφτά θα υπάρξουν μόνο εάν κυβερνηθεί στιβαρά η χώρα - στην ανάγκη μέχρι και από Αρμοστή που θα διοριστεί από την ΕΕ ή από τις ευρωπαϊκές χώρες».

Προσθέτει: «Μόνο πολύ λίγα πράγματα έχουν βελτιωθεί ουσιωδώς στην Ελλάδα, παρά τα πακέτα βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ».

«Η Eλλάδα αποτελεί τεράστιο πρόβλημα», συμπεραίνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης και καταλήγει: «Το να τεθεί η χώρα υπό κηδεμονία θα ήταν σκληρό μέτρο (...) αλλά ίσως και οι ίδιοι οι Έλληνες να συμφιλιώνονταν τελικά με την ιδέα. Δεν γίνεται μόνο να πληρώνουμε χωρίς να αλλάζει τίποτα»

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Φ.Κάουντερ: “Ή θα μπει επίτροπος που θα κυβερνά την Ελλάδα ή να φύγουν από το ευρώ”!"

Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης σε παράνομο καζίνο

Συνελήφθη ο γνωστός τραγουδιστής Θέμης Αδαμαντίδης, ο οποίος βρισκόταν σε παράνομο καζίνο στη περιοχή του Μουσείου (επί της Πατησίων) που λειτουργούσε μέσα σε κατάστημα internet-café εντόπισαν χθες το βράδυ αστυνομικοί του Τ.Α. Ομόνοιας με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε..

Συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία συνολικά 25 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις υπεύθυνοι του καταστήματος, δύο τσιλιαδόροι και είκοσι παίκτες (14 Έλληνες και έξι αλλοδαποί), ενώ κατασχέθηκαν 148 κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Βρέθηκαν επίσης 31 μαγνητικές κάρτες, το ποσό των 790 ευρώ, ατζέντες, μπλοκ αποδείξεων, μπλοκ ταμείου, μάρκες κ.α..

Την προανάκριση διενήργησε το Τ.Α. Ομόνοιας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, με κατηγορίες κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., υπενθυμίζεται ότι, με τον νόμο 4002/2011, ο οποίος ρυθμίζει την «αγορά των παιγνίων» και τέθηκε σε ισχύ από 22 Αυγούστου 2011, προβλέπεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών σε όποιον διεξάγει τυχερά παίγνια χωρίς άδεια. Όταν τα παίγνια είναι τεχνικά, προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή από 100.000 έως 200.000 ανά παιγνιομηχάνημα. Τέλος, όποιος μετέχει σε τυχερό παίγνιο, το οποίο διοργανώνεται χωρίς άδεια, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι τριών μηνών και με χρηματική ποινή από 5.000 έως 20.000 ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ο Θέμης Αδαμαντίδης σε παράνομο καζίνο"

Εγκύκλιος για το συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο

«Πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι συμψηφισμοί οφειλών φορολογούμενων προς το δημόσιο με επιστροφές φόρων και άλλων απαιτήσεων δίνει εγκύκλιος του αναπληρωμή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, στην οποία περιέχοννται οδηγίες για τη διαδικασία.



Το πλήρες κείμενο της ΠΟΛ.1022/24.1.2012 έχει ως εξής: Συμψηφισμός χρεών με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου. Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 11 του ν.3943/31.03.2011 (ΦΕΚ 66 Α'Α) και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή τους. ΠΟΛ 1022 ΘEMA: Συμψηφισμός χρεών με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου. Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 11 του ν.3943/31.03.2011 (ΦΕΚ 66 Α'Α) και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή τους.
Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2, 3, 4 και 6 του άρθρου 11 ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α΄) που αντικατέστησε το άρθρο 83 του ν.δ.356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.) – ΦΕΚ 90Α΄ και αφορούν σε συμψηφισμό απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με οφειλές του δικαιούχου προς αυτό και σας παρέχουμε οδηγίες για την ορθή και ενιαία εφαρμογή αυτών.
1. ΄Εννοια του συμψηφισμού. Συμψηφισμός είναι η απόσβεση αμοιβαίων απαιτήσεων μεταξύ δύο προσώπων, μέσω συνυπολογισμού τους, εφόσον και στο μέτρο που αλληλοκαλύπτονται (Μιχ. Σταθόπουλου, Ενοχ.Δ.,3η έκδ.,σελ.541).
2. Προϋποθέσεις διενέργειας συμψηφισμού. Οι προϋποθέσεις διενέργειας συμψηφισμού είναι: α) Η αμοιβαιότητα των απαιτήσεων. Ο οφειλέτης της μίας απαίτησης (κύρια απαίτηση) να είναι δανειστής της άλλης (ανταπαίτηση) και μάλιστα κατά τον ίδιο χρόνο. Ειδικότερα:
α1) Προτείνονται σε συμψηφισμό ή συμψηφίζονται αυτεπάγγελτα τα χρέη που είναι βεβαιωμένα στο εν στενή εννοία Δημόσιο (σε κωδικό εντός ή εκτός προϋπολογισμού π.χ. 0111, ΚΑΧΚΕΕΔ κ.λπ.) με απαιτήσεις του οφειλέτη που προέρχονται από το εν στενή εννοία Δημόσιο (π.χ. Υπουργείο, 401 - Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, 424 – Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσ/νίκης κ.λπ.),εφόσον υφίστανται κατά τον ίδιο χρόνο. Συνεπώς, δεν συμψηφίζονται σε καμία περίπτωση απαιτήσεις κατά του Δημοσίου με οφειλές που είναι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ υπέρ τρίτων (π.χ. υπέρ ΝΑΤ,ΝΠΔΔ, Τράπεζας, κ.λπ.) Επίσης δεν συμψηφίζονται οφειλές προς το Δημόσιο με απαιτήσεις του οφειλέτη κατά Ο.Τ.Α. (Δήμοι, Περιφέρειες) , ΝΠΔΔ, ΟΠΑΔ, Δημοσίων Επιχειρήσεων, Νοσοκομείων που έχουν μορφή Ν.Π.Δ.Δ. κ.λπ. καθόσον δεν υφίσταται αμοιβαιότητα.
α2) Εκείνος που προτείνει συμψηφισμό πρέπει να είναι ο ίδιος οφειλέτης της κύριας απαίτησης και όχι τρίτο πρόσωπο. Το ίδιο ισχύει και στον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό. Συγκεκριμένα ο δικαιούχος απαίτησης κατά του Δημοσίου προτείνει σε συμψηφισμό οφειλές προς το Δημόσιο, που έχουν βεβαιωθεί στο όνομά του και όχι σε τρίτο πρόσωπο και εφόσον αυτές συνυπάρχουν κατά το χρόνο της δήλωσης συμψηφισμού ή του αυτεπάγγελτου συμψηφισμού. Συνεπώς, απαίτηση του ομορρύθμου εταίρου κατά του Δημοσίου δεν μπορεί να συμψηφιστεί με οφειλές της εταιρίας προς αυτό. Ομοίως τα πρόσωπα που υπέχουν προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη για τα χρέη των νομικών προσώπων με βάση τις διατάξεις του άρθρου 115 του ν.2238/1994 (ΦΕΚ 151Α΄) Κ.Φ.Ε. δεν μπορούν να προτείνουν συμψηφισμό απαιτήσεών τους έναντι του Δημοσίου για χρέη του νομικού προσώπου, καθόσον είναι τρίτα πρόσωπα.
Γενικότερα στην περίπτωση κατά την οποία υφίστανται οφειλές προς το Δημόσιο βεβαιωμένες σε άλλο πρόσωπο για τις οποίες ο δικαιούχος απαίτησης κατά του Δημοσίου έχει προσωπική ευθύνη για την καταβολή τους, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του συμψηφισμού. Εξαίρεση αποτελούν και συνεπώς είναι δεκτικές συμψηφισμού εκείνες οι οφειλές που έχουν μεν βεβαιωθεί σε άλλο πρόσωπο αλλά ο δικαιούχος απαίτησης κατά του Δημοσίου είναι καθολικός ή ειδικός διάδοχός του και αντίστροφα (όπως ο κληρονόμος, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για συνυπευθυνότητα με τον οφειλέτη αλλά για επιμεριστική προσωπική ευθύνη καταβολής, σύμφωνα με το ποσοστό της κληρονομικής μερίδας, ο νέος Δήμος ,κατά τις διατάξεις του ν.3852/2010- Πρόγραμμα Καλλικράτης καθόσον πρόκειται για καθολική διαδοχή των παλαιών Δήμων με τους νέους, επί εκχωρήσεως ο εκδοχέας της απαίτησης κατά του Δημοσίου κ.λπ.).
Επισήμανση: Σε περίπτωση που το τρίτο πρόσωπο (π.χ. ομόρρυθμο μέλος) επιθυμεί την πίστωση της επιστροφής του σε χρέη για τα οποία έχει προσωπική ευθύνη καταβολής αλλά έχουν βεβαιωθεί σε άλλο πρόσωπο (π.χ. ομόρρυθμο εταιρία) μπορεί με αίτησή του να το ζητήσει. Σε αυτή την περίπτωση η ημερομηνία πίστωσης (υπολογισμού των προσαυξήσεων ) είναι η ημερομηνία της αίτησής του και πίστωσης της οφειλής. Εν προκειμένω δεν πρόκειται για συμψηφισμό.
β) Η χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου πρέπει να είναι βεβαία και εκκαθαρισμένη. Βεβαία είναι η χρηματική απαίτηση που υφίσταται κατά το χρόνο της υποβολής της δήλωσης συμψηφισμού και δεν εξαρτάται από κάποιο όρο ή προθεσμία. Εκκαθαρισμένη είναι η απαίτηση που προσδιορίζεται κατά είδος και πληρωτέο ποσό.
γ) Η χρηματική απαίτηση κατά του Δημοσίου πρέπει να αποδεικνύεται με τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή άλλο δημόσιο έγγραφο και πρέπει, κατά το χρόνο της δήλωσης, να μην έχει κατασχεθεί από τρίτον, να μην έχει εκχωρηθεί σε τρίτον, να μην έχει πληρωθεί ήδη στο δικαιούχο, να μην απαγορεύεται ο συμψηφισμός της και να μην έχει παραγραφεί. Επί του εγγράφου πρέπει η εκκαθαρίζουσα υπηρεσία να μνημονεύει τα συγκεκριμένα στοιχεία που διασφαλίζουν την εγκυρότητα του συμψηφισμού. Ειδικότερα, επί των Χ.Ε.Π. αναγράφονται οπωσδήποτε η πλήρης αιτιολογία της πληρωμής και ο αριθμός τιμολογίου, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την εξόφληση του Χ.Ε. ,ο τόπος και η χρονολογία έκδοσης και λοιπά στοιχεία σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 4 του Π.Δ. 151/1998 (ΦΕΚ 116Α΄).
3. Οφειλές προς το Δημόσιο που υπόκεινται σε συμψηφισμό Σε συμψηφισμό υπόκεινται:
α) Οι βεβαιωμένες οφειλές είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.
β) Οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του Κ.Ε.Δ.Ε., όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 5 του άρθρου 67 του ν .3842/2010 (ΦΕΚ 58Α΄).
γ) Οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιοδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά (είτε με διευκόλυνση τμηματικής καταβολής είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητική πράξη).
δ) Οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μία τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους. Σε περίπτωση που εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος έχει συντελεστεί η διαγραφή των οφειλών, λόγω παραγραφής, αυτές αναβιώνουν προς τούτο κατά τις διατάξεις του άρθρου 119 Π.Δ. 16/1989 (ΦΕΚ 6Α΄) «Κανονισμός Λειτουργίας των Δ.Ο.Υ.».
4. Αυτεπάγγελτος συμψηφισμός επί βεβαιωμένων οφειλών στο Δημόσιο. Σε περίπτωση που υφίστανται βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο (Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο), ληξιπρόθεσμα ή μη, ανεξαρτήτως εάν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή τελούν σε αναστολή και από τα στοιχεία που υπάρχουν αποδεικνύεται η απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δημοσίου (π.χ. αν υφίσταται τίτλος επιστροφής, αν ο οφειλέτης αιτείται χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας από το Δημόσιο ή γνωστοποιεί την απαίτησή του κατά του Δημοσίου ο ίδιος ή η εκκαθαρίζουσα αρχή) ο συμψηφισμός ενεργείται αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας. Όταν η απαίτηση (εκτός των τίτλων πληρωμής, που υφίστανται στις Δ.Ο.Υ.) εκκαθαρίζεται ή πρόκειται να πληρωθεί από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου (Δημόσιο με τη στενή του όρου έννοια), ο συμψηφισμός ζητείται με έγγραφο του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. στην οποία είναι βεβαιωμένη η οφειλή.
Επισημάνσεις: α) Στην περίπτωση πληρωμής ποσών από το Δημόσιο δεν εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας όταν υφίστανται οφειλές σε αυτό αλλά υποχρεωτικά διενεργείται αυτεπάγγελτος συμψηφισμός, κατά τα ανωτέρω. Για το συμψηφιστέο ποσό επί διενέργειας συμψηφισμού δεν απαιτούνται έγκριση επιστροφής κατά τις διατάξεις του άρθρου 32 του ν.3220/2004 (ΦΕΚ 15Α΄) και δικαιολογητικά πληρωμής. β) Ο συμψηφισμός, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις διενεργείται και για τις περιπτώσεις που ο δικαιούχος απαλλάσσεται από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας ή ο τίτλος επιστροφής του έχει ποσό μικρότερο των 1.500 ευρώ για την είσπραξη του οποίου δεν απαιτείται αποδεικτικό ενημερότητας. γ) Όταν υφίστανται οφειλές και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις διενέργειας συμψηφισμού αυτών με απαίτηση του οφειλέτη (π.χ. από Δήμο) τότε χορηγείται κατά περίπτωση είτε αποδεικτικό ενημερότητας είτε βεβαίωση οφειλής, κατά τις διατάξεις του άρθρου 28 ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α΄).
5. Συμψηφισμός πτωχευτικών χρεών προς το Δημόσιο
Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. επιτρέπεται να προβεί σε αυτεπάγγελτο κατ'Α άρθρο 83 του Κ.Ε.Δ.Ε. συμψηφισμό απαίτησης του Δημοσίου σε βάρος πτωχού οφειλέτη με ανταπαίτηση του τελευταίου έναντι του Δημοσίου, υπό τον όρο ότι οι προϋποθέσεις συμψηφισμού των συγκεκριμένων απαιτήσεων, κατά τις διατάξεις του ουσιαστικού δικαίου, συνέτρεξαν πριν από την κήρυξη της πτώχευσης (σχετικές η υπ'Α αριθ. 17/2011 πρόσφατη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. και η παλαιότερη υπ'Α αριθ. 636/1986 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ., οι οποίες έχουν γίνει δεκτές από τον Υπουργό Οικονομικών). Στην περίπτωση αυτή, η συμψηφιζόμενη ανταπαίτηση του πτωχού δεν αποτελεί μέρος της πτωχευτικής περιουσίας και, επομένως, δεν περιέρχεται στη διοίκηση του συνδίκου, γιατί με το συμψηφισμό επέρχεται απόσβεση απαιτήσεων που ανατρέχει σε χρονικό διάστημα πριν από την πτώχευση. Ήδη στο νέο Πτωχευτικό Δίκαιο (Πτωχευτικό Κώδικα), η δυνατότητα μονομερούς συμψηφισμού εκ μέρους του πιστωτή, υπό την παραπάνω προϋπόθεση, προβλέπεται ρητά και αναφέρεται σε κάθε πτωχευτικό πιστωτή, επομένως και στο Δημόσιο (βλ. άρθρο 36 παρ. 1 Πτωχευτικού Κώδικα).
Εξάλλου, αν η ανταπαίτηση του πτωχού οφειλέτη έναντι του Δημοσίου έχει δημιουργηθεί μετά την κήρυξη σε πτώχευση, από τη δραστηριότητα του ίδιου του πτωχού, δηλαδή όχι του συνδίκου (π.χ. απαίτηση επιστροφής φόρου εισοδήματος που παρήχθη μετά την κήρυξη σε πτώχευση), δεν ανήκει στην πτωχευτική περιουσία αλλά στη μεταπτωχευτική, την οποία δεν διαχειρίζεται ο σύνδικος, αλλά ο ίδιος ο πτωχός, οπότε ο συμψηφισμός αυτής με απαίτηση του Δημοσίου γίνεται με τους ίδιους όρους που ισχύουν για κάθε κοινό οφειλέτη (Σχετ. ΠΟΛ 1050/2010 της υπηρεσίας μας με θέμα οδηγίες για την είσπραξη χρεών πτωχών οφειλετών).
6. Συμψηφισμός χρεών προς το Δημόσιο σε περίπτωση συμφωνίας πιστωτών επιχείρησης κατ'Α άρθρο 44 ν. 1892/1990. Όπως είναι γνωστό, σε περίπτωση δικαστικής επικύρωσης συμφωνίας μεταξύ πιστωτών και επιχείρησης κατ'Α άρθρο 44 του ν.1892/1990, με αντικείμενο τη ρύθμιση ή τον περιορισμό χρεών της τελευταίας, λόγω έκδηλης αδυναμίας πληρωμής των οφειλών της, η συμφωνία δεσμεύει και τους μη συμβεβλημένους πιστωτές, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο. Ο περιορισμός αυτός όμως αναφέρεται αποκλειστικά στην καταβολή των χρεών της επιχείρησης και δεν μπορεί να επεκταθεί ή να αποκλείσει τη δυνατότητα συμψηφισμού ανταπαίτησης της εν λόγω επιχείρησης προς τις οφειλές αυτές. Επομένως, εφόσον δεν υπάρχει σχετική απαγορευτική διάταξη στη συμφωνία, το Δημόσιο νόμιμα διενεργεί συμψηφισμό των απαιτήσεών του με ανταπαιτήσεις της επιχείρησης και μετά τη επικύρωση της συμφωνίας, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 83 του Κ.Ε.Δ.Ε., όπως ισχύει.
7. Δήλωση συμψηφισμού. Ο συμψηφισμός απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, που προκύπτουν από Δημόσιο εκτός Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείου προτείνεται με δήλωση του οφειλέτη που υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ., η οποία είναι αρμόδια για την είσπραξη του χρέους. Μαζί με τη δήλωση συμψηφισμού προσκομίζεται έγγραφο της εκκαθαρίζουσας υπηρεσίας από το οποίο προκύπτει προσδιορισμός της απαίτησης κατά του Δημοσίου. Γενικότερα, η απαίτηση κατά του Δημοσίου, που προτείνεται σε συμψηφισμό με βεβαιωμένα χρέη του δικαιούχου, πρέπει να είναι βέβαιη, εκκαθαρισμένη (κατά τα οριζόμενα παραπάνω),να μην εξαρτάται από κάποιο όρο ή προθεσμία , να υφίσταται κατά το χρόνο της δήλωσης συμψηφισμού και να αποδεικνύεται από τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή άλλο δημόσιο έγγραφο. Σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης συμψηφισμού πρέπει να ερευνάται αν υφίστανται οι προϋποθέσεις διενέργειας συμψηφισμού που παραπάνω αναφέρονται. Αν αυτές δεν προκύπτουν από τα στοιχεία της δήλωσης πρέπει να ζητηθούν συμπληρωματικά, διαφορετικά η δήλωση συμψηφισμού δεν γίνεται αποδεκτή.
Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμψηφισμού και τη λογιστική τακτοποίηση αυτού οι συγκεκριμένες οφειλές που έχουν αποσβεσθεί με τη δήλωση συμψηφισμού δεν αναζητούνται από το Δημόσιο και δεν λαμβάνονται υπόψη από τη Δ.Ο.Υ για έκδοση ειδοποιήσεων, χορήγηση Α.Φ.Ε., λήψη μέτρων κ.λπ..
8. Απόσβεση των αμοιβαίων απαιτήσεων. Με την αποδοχή της δήλωσης συμψηφισμού ή με τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό επέρχεται απόσβεση των αμοιβαίων απαιτήσεων κατά το ποσό που η μία καλύπτει την άλλη και μάλιστα από το χρόνο που αυτές συνυπήρξαν (αναδρομικά) και δεν υπολογίζονται τυχόν προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής από την ημερομηνία αυτή και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επί πλέον ο οφειλέτης δικαιούται του χορηγούμενου από το νόμο ποσοστού ή ποσού έκπτωσης επί της οφειλής του (εφόσον ο όρος αυτός υφίσταται επί του χρηματικού καταλόγου) αν η απαίτησή του κατά του Δημοσίου καλύπτει ολόκληρη την οφειλή και η ημερομηνία απόσβεσης προσδιορίζεται στα χρονικά πλαίσια ισχύος της έκπτωσης.
Η εκκαθαρίζουσα αρχή οφείλει, εκτός των άλλων που παραπάνω αναφέρονται, να αναγράφει επί του τίτλου πληρωμής την ημερομηνία γέννησης της απαίτησης κατά του Δημοσίου. Ο χρόνος αυτός είναι συνήθως προγενέστερος του χρόνου έκδοσης του τίτλου πληρωμής και δεν σχετίζεται με το χρόνο διάθεσης της πίστωσης για την πληρωμή της συγκεκριμένης απαίτησης. Ο χρόνος γέννησης της απαίτησης κατά του Δημοσίου των Χ.Ε.Π. είναι η ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών στοιχείων. Για παράδειγμα:
α) Σε απαίτηση κατά του Δημοσίου για παρακρατηθέντα φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων το χρονικό σημείο γέννησης της αξίωσης του δικαιούχου – φορολογούμενου είναι η δευτέρα Ιανουαρίου (02/01) του επομένου ημερολογιακού έτους μετά από το έτος παρακράτησης και εκεί ανατρέχουν τα αποτελέσματα του συμψηφισμού (Γνωμ. 680/1980 Ν.Σ.Κ.).
β) Σε απαίτηση για επιστροφή εξαρχής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών η αξίωση γεννάται από την ημέρα της καταβολής τους (Γνωμ. 481/1981/1973 Ν.Σ.Κ.).
γ) Σε απαίτηση για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών φόρων ή άλλων εσόδων εξαιτίας επιγενόμενου λόγου η αξίωση γεννάται από την ημέρα γένεσης του λόγου της επιστροφής (π.χ. ανακλητική δήλωση, ανακλητική διοικητική απόφαση, δικαστική απόφαση κ.λπ.).
9. Εξόφληση οφειλών, με βάση Δήλωση Φόρου ή άλλων εσόδων, κατόπιν δήλωσης συμψηφισμού. Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α΄) επιτρέπεται η εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο, που προκύπτουν από την υποβολή δήλωσης του φορολογουμένου, με συμψηφισμό απαιτήσεων αυτού κατά του Δημοσίου. Ο συμψηφισμός αφορά αρχικά σε Δηλώσεις, που υποβάλλονται μόνο στη Δ.Ο.Υ. ανεξάρτητα αν υπάρχει υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής ή όχι.
Ο συμψηφισμός αυτός διενεργείται κατόπιν δήλωσης συμψηφισμού του δικαιούχου της απαίτησης κατά του Δημοσίου, η οποία γίνεται αποδεκτή μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που παραπάνω αναφέρονται και εφόσον δεν υπάρχουν ήδη βεβαιωμένα χρέη, τα οποία συμψηφίζονται υποχρεωτικά κατά προτεραιότητα αυτεπάγγελτα, όπως παραπάνω αναφέρεται.
Μετά τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό ο δικαιούχος προτείνει σε συμψηφισμό τυχόν υπόλοιπα ποσά χρηματικών απαιτήσεων αυτού κατά του Δημοσίου, με Δηλώσεις Φορολογίας της επιλογής του. Η απόσβεση των απαιτήσεων επέρχεται με την αποδοχή της δήλωσης συμψηφισμού κατά τα ανωτέρω. Αν η υποβολή της δήλωσης συμψηφισμού και η αποδοχή αυτής γίνει μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης του φόρου ή άλλου εσόδου, δεν υπολογίζονται κατά τον συμψηφισμό τυχόν πρόσθετοι φόροι εκπροθέσμου υποβολής αυτής, ενώ αν αυτή υποβληθεί και γίνει αποδεκτή μετά την προθεσμία υποβολής της δήλωσης του φόρου αυτά υπολογίζονται.
Σε περίπτωση που ίδιες διατάξεις ορίζουν ότι η μη ταυτόχρονη καταβολή του ποσού που προκύπτει από τη δήλωση Φόρου ή άλλου εσόδου του φορολογουμένου έχει την έννοια της μη υποβολής αυτής, η δήλωση συμψηφισμού γίνεται αποδεκτή μόνο εφόσον το συμψηφιστέο ποσό καλύπτει ολόκληρο το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί με βάση την υποβολή της δήλωσης ή, στην περίπτωση που καλύπτεται μέρος του πληρωτέου ποσού, εφόσον η διαφορά καταβάλλεται την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α., Φορολογίας Εισοδήματος Α.Ε., Ε.Π.Ε., Φ.Μ.Υ., Φ.Μ.Α., Φ.Α.Π. κ.λπ..
Με την αποδοχή της δήλωσης συμψηφισμού η δήλωση φόρου θεωρείται ως υποβληθείσα, ανεξάρτητα από τη λογιστική τακτοποίηση αυτής που θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.
10. Οδηγίες για το συμψηφισμό απαιτήσεων με υποβολή δήλωσης. Στην περίπτωση που οφειλέτης επιθυμεί την υποβολή χρεωστικής δήλωσης με ταυτόχρονο συμψηφισμό απαιτήσεών του κατά του δημοσίου, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και ακολουθείται η εξής διαδικασία:
α) Η υποβολή της δήλωσης συνοδεύεται με δήλωση συμψηφισμού, προσκομίζοντας βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα, με την οποία αποδεικνύεται η απαίτησή του κατά του δημοσίου, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 της παρούσας.
β) Η Δ.Ο.Υ. ελέγχει τη συνδρομή των προϋποθέσεων για την αποδοχή του συμψηφισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις βεβαιωμένες οφειλές (ληξιπρόθεσμες ή μη) του οφειλέτη, οι οποίες προηγούνται στο συμψηφισμό και προτείνει την αποδοχή ή μή του συμψηφισμού, εν όλω ή εν μέρει.
γ) Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. αποφασίζει για τη δυνατότητα ή μή αποδοχής του προτεινόμενου συμψηφισμού, εν όλω ή εν μέρει και ενημερώνει τον οφειλέτη σχετικά.
δ) Στην περίπτωση που η αποδοχή του αιτήματος συμψηφισμού καλύπτει το σύνολο του οφειλόμενου βάσει της δήλωσης φόρου, η δήλωση γίνεται αποδεκτή και παραλαμβάνεται χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού. Εννοείται ότι το δικαίωμα συμψηφισμού αφορά το ποσό του οφειλόμενου φόρου που πρέπει να καταβληθεί με την υποβολή της δήλωσης, σε περίπτωση που προβλέπεται δυνατότητα καταβολής του οφειλόμενου φόρου σε δόσεις. Σε περίπτωση που ο συμψηφισμός αφορά μέρος του οφειλόμενου βάσει της δήλωσης ποσού, η δήλωση παραλαμβάνεται με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης καταβάλλει το υπόλοιπο του οφειλόμενου ποσού.
ε) Σε περίπτωση που δεν είναι τεχνικά δυνατή η λήψη της απόφασης αποδοχής ή μή του αιτήματος συμψηφισμού κατά το χρόνο προσκόμισης στη Δ.Ο.Υ. της δήλωσης απόδοσης του οφειλόμενου φόρου ή της δήλωσης με βάση την οποία ο αναλογών φόρος είναι καταβλητέος εφάπαξ (ολόκληρος ή μέρος αυτού) με την υποβολή (π.χ. δήλωση Φ.Μ.Α., Φ.Α.Π., κ.λπ.) και της δήλωσης συμψηφισμού, ο οφειλέτης ενημερώνεται σχετικά, καθώς και για το χρόνο λήψης της απόφασης αυτής. Για το λόγο αυτό και την αποφυγή επιβολής κυρώσεων (προσαύξησης ή προστίμου) είναι σκόπιμο οι οφειλέτες να προσέρχονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ορισμένες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. στ) Σε περίπτωση μη αποδοχής του αιτήματος συμψηφισμού, η οικεία φορολογική δήλωση υποβάλλεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Επίσης, ο λόγος απόρριψης του αιτήματος αναγράφεται επί της οικείας φορολογικής δήλωσης και υπογράφεται από τον εισηγητή, τον Προϊστάμενο του Τμήματος και τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ..
ζ) Η μη έγκαιρη ενημέρωση του υπόχρεου για την αποδοχή του αιτήματος συμψηφισμού δεν απαλλάσσει αυτόν από την υποχρέωση υποβολής της οικείας δήλωσης και καταβολής του φόρου μέσα στις νόμιμες προθεσμίες. Με νέα εγκύκλιο θα δοθούν οδηγίες για τη μηχανογραφική διαχείριση από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. των φορολογικών δηλώσεων, που υποβάλλονται με συμψηφισμό του προς καταβολή ποσού.



symboulos.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκύκλιος για το συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news