facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Υπηρεσία φάντασμα στον Έβρο

Σύνηθες πλέον τείνει να γίνει το φαινόμενο της υπερχείλισης του ποταμού Έβρου. Θα περίμενε κανείς πως οι καιρικές συνθήκες θα αποτελούσαν το βασικό πρόβλημα της περιοχής και πως αναπόφευκτα οι κάτοικοι και οι φορείς θα ήταν καταδικασμένοι. Όμως τα … φαινόμενα απατούν και η πολιτεία έχει και πάλι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Αποτέλεσμα της κρατικής αδιαφορίας ήταν η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης στον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, Ιώαννη Τέντε, για να διερευνηθούν οι ευθύνες και η αποτελεσματικότητα των οργάνων της Πολιτείας στο ζήτημα των πλημμυρών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης είχε συσταθεί ειδική υπηρεσία για την αντιμετώπιση της υπερχείλισης των νερών του Έβρου από το καλοκαίρι, όμως μετά από επτά μήνες δεν λειτουργεί καμία υπηρεσία και ο κίνδυνος καταστροφής της περιοχής να είναι πλέον ορατός.

Το προεδρικό διάταγμα που δεν εφαρμόζεται 


Πώς θα σας φαινόταν αν γνωρίζατε πως για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών έχει συσταθεί  ή καλύτερα έχει οριστεί με Προεδρικό Διάταγμα να συσταθεί ειδική υπηρεσία Δημοσίων έργων για την Αντιπλημμυρική προστασία της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του η οποία όμως έχει μείνει … στα χαρτιά;

Το Π.Δ 54/2011 (ΦΕΚ 135Α’/01-06-2011) ορίζει την σύσταση της ειδικής υπηρεσίας Δημοσίων έργων για την Αντιπλημμυρική προστασία της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του με διάρκεια ζωής 8 ετών και με έδρα το Σουφλί.

Η υπηρεσία θα έπρεπε να λειτουργεί κανονικά από τον Ιούνιο, από τη στιγμή δηλαδή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και πολύ πριν ξεκινήσουν οι έντονες βροχοπτώσεις. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα ούτε έχει στελεχωθεί και κατά συνέπεια ούτε έχει λειτουργήσει.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να την χαρακτηρίσουμε ως μία υπηρεσία-φάντασμα στην οποία θα έπρεπε να απασχολούνται συνολικά 25 άτομα, επιστημονικό προσωπικό, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα θα προλάμβανε και απέτρεπε τις καταστροφές στην κοιλάδα του Έβρου.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο άρθρο 5 του Π.Δ αναφέρεται πως μεταβατικά και μέχρι να λειτουργήσει η συγκεκριμένη ειδική υπηρεσία αρμόδια για την περίπτωση ανάγκης και όχι μόνο, είναι υπηρεσία της Διεύθυνσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Φυσικά ούτε το συγκεκριμένο τμήμα έχει κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή.

Τα γεγονότα αυτά αναγκάζουν τους τοπικούς φορείς ουσιαστικά να παρανομούν, κάνοντας παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.
Οι πολιτικές αντιδράσεις 

Οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς δεν έχουν παρά να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία και σε μία έσχατη προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος να αποστείλουν  επιστολή στον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μάκη Βορίδη. 

Την επιστολή συνυπογράφουν ο Περιφερειάρχης Α. Μακεδονίας Θράκης Άρης Γιαννακίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου και οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και Ορεστιάδας Δημήτριος Μουζάς, στην οποία ζητούν από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της δίνοντας το πράσινο φως για να λειτουργήσει η αρμόδια υπηρεσία.
Για το θέμα της υπηρεσίας ΕΥΔΕ Έβρου αναφέρθηκε στη Βουλή  ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της  Βουλευτού Σοφίας Καλαντίδου και τόνισε μεταξύ άλλων: 

«Η υπηρεσία προβλέπεται να στελεχωθεί από 25 άτομα με μετακίνηση μονίμων ή με σύμβαση υπαλλήλων, που υπηρετούν στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων ή με αποσπάσεις υπαλλήλων από τη Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.

Έγκαιρα, είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και προσκλήσεις προς φορείς του Δημοσίου για εκδήλωση ενδιαφέροντος για στελέχωση της νέας Ειδικής Υπηρεσίας. Όμως όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες (ακόμη και αυτές που εκδηλώθηκαν στον ίδιο τον Νομό Έβρου), πλην τριών μόνον περιπτώσεων που δεν ήταν δυνατόν ωστόσο να συγκροτήσουν ικανή ομάδα έστω για υποτυπώδη λειτουργία της Υπηρεσίας. Ως βασική αιτία θεωρήθηκε η έδρα στο Σουφλί. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τους φορείς της περιοχής να μας προτείνουν που θέλουν να βρίσκεται η έδρα της υπηρεσίας αυτής».

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Μαγκριώτη


«Το πρόβλημα στο Νομό Έβρου με τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλούνται από τον ποταμό Έβρο και τους παραποτάμους του, είναι πολύ μεγάλο και διαχρονικό.

Τα αντιπλημμυρικά έργα στον π. Έβρο ανέκαθεν ήταν πρώτης προτεραιότητας για την πολιτεία. Όμως η έκτασή τους και η αποτελεσματικότητά τους ήταν συνάρτηση των διακρατικών σχέσεων επειδή ο π. Έβρος διαρρέει τις τρεις όμορες χώρες Βουλγαρία – Ελλάδα - Τουρκία. 

Η Ελλάδα πάντοτε ήταν επισπεύδουσα στη διαχείριση των υδάτων του Έβρου και στη διευθέτηση των προβλημάτων που προκαλούνταν από τα πλημμυρικά φαινόμενα. 
Το Υπουργείο Εξωτερικών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων έχει θέσει στη Βουλγαρική πλευρά μετ΄ επιτάσεως ζήτημα συνεργασίας με βάση τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες. 

Δυστυχώς από τις άλλες δύο χώρες δεν υπήρχε πάντοτε η ανταπόκριση για την επίλυση των προβλημάτων.

Η πρώτη ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος επιτεύχθηκε με τη συνεργασία του Βενιζέλου με τον Ατατούρκ όταν υπήρξε βούληση και από τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία.
Η επόμενη έγινε στη δεκαετία του ’50, οπότε διαμορφώθηκε ένα κοινό πρόγραμμα που δημιούργησε σημαντικές υποδομές (κατασκευάστηκαν τα κύρια αναχώματα περιοχής Ορεστιάδας Σουφλίου, Λαγηνών, Τυχερού, Πέπλου- Φερρών). 

Ωστόσο, τα αναχώματα αυτά που κατασκευάστηκαν προ 50ετίας στις περιοχές του Έβρου από Ελληνικής και Τουρκικής πλευράς, τροποποιήθηκαν και υψώθηκαν τις επόμενες δεκαετίες, για την προστασία των παρόχθιων καλλιεργειών, με υλικά κακής ποιότητας με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλή και στερεά.

Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας , ως Υπουργός Εξωτερικών τη δεκαετία 1980 είχε συμφωνήσει πλαίσιο συνεργασίας με τη Βουλγαρική πλευρά για τα θέματα αυτά. 
Επίσης, το Νοέμβριο 2009 κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων του κ. Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΕΞ με τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ στην Αθήνα δόθηκε Υπόμνημα σχετικά με την από κοινού διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων και τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός το 2010 είχε συναντήσεις με τους ομόλογούς του της Βουλγαρίας και της Τουρκίας για την επίλυση των θεμάτων αυτών.
Το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά μόνο με διακρατική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας. 

Η συνεργασία αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο συντονισμένων ενεργειών των Υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που είναι τα καθ’ ύλην αρμόδια, τα οποία έκαναν αμέσως τις παρεμβάσεις τους προς τα συναρμόδια Υπουργεία των όμορων χωρών Βουλγαρίας και Τουρκίας και για το λόγο αυτό κρατήθηκαν τα νερά από τη Βουλγαρική πλευρά και δεν είχαμε σοβαρές ζημιές, όπως σημειώσατε και εσείς ,αγαπητή συναδέλφισσα.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και τις παρεμβάσεις μας προς τη Βουλγαρική πλευρά για να διευθετηθεί το ζήτημα.

Τις προηγούμενες ημέρες αντιπροσωπεία από εκπροσώπους των τοπικών φορέων με επικεφαλής τον περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη και μετά από συνεννόηση του ειδικού Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση των υδάτων κ.Ανδρεαδακη με τον ομόλογο της βουλγάρικης πλευράς, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ιβαηλογκρατ της Βουλγαρίας όπου ετέθησαν τα θέματα της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων του τοπικού φράγματος.

Εμείς, ως Υπουργείο Υποδομών στείλαμε αμέσως στις περιοχές που επλήγησαν, κλιμάκιο της ΥΑΣΒΕ με επικεφαλής τη Διευθύντρια της υπηρεσίας για επιτόπιους ελέγχους και αξιολόγηση των δεδομένων. Από τις αυτοψίες που έγιναν διαπιστώθηκαν περιορισμένης έκτασης ζημιές σε κτίρια, για την αποκατάσταση των οποίων θα ληφθούν από το ΥΠΥΜΕΔΙ τα απαιτούμενα μέτρα, παρά την οικονομική κρίση.

Επιπλέον κλιμάκια του ΕΛΓΑ διενεργούν αυτοψίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν μόλις σταματήσουν οι πλημμύρες και αποκατασταθεί η πρόσβαση στις πληγείσες αγροτικές καλλιέργειες. 

Χθές πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΥΜΕΔΙ με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη και συνεργατών του για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων.

Αύριο το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στον Έβρο στην οποία θα συμμετάσχει από πλευράς ΥΠΥΜΕΔΙ ο Γ.Γ. κ. Γιάννης Οικονομίδης, για την επιτόπια αξιολόγηση και οργάνωση προληπτικών δράσεων.

Υπεγράφη μετά από αίτημα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προγραμματική σύμβαση για ορισμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ύψους 150.000 ευρώ. Έχει ετοιμαστεί και τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί και νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την υποστήριξη έκτακτων δράσεων εάν προκύψουν προβλήματα στο επόμενο διάστημα . Για τη χρηματοδότηση των έργων και των δράσεων αυτών το ΥΠΥΜΕΔΙ έχει ήδη ζητήσει από το ΥΠΑΝΑΝ τη διάθεση πιστώσεων στο έργο «Επείγοντα αντιπλημμυρικά στον Έβρο» για το οποίο υπάρχει εγκεκ
ριμένος προϋπολογισμός 1 εκατ. Ευρώ. 

Θα εξακολουθήσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης και νέων πλημμυρικών φαινομένων στη περιοχή, μολονότι έχουμε τις διαβεβαιώσεις από τη Βουλγαρική πλευρά ότι μείωσε τη παροχή υδάτων στο ποταμό Άρδα από τα φράγματα που βρίσκονται στο έδαφός της , ανταποκρινόμενη στα διαβήματα της Ελληνικής πλευράς. 

Υπενθυμίζω ότι στις προηγούμενες πλημμύρες του 2010 η ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ήταν άμεση και μέσα σε 24 ώρες η αρμόδια Υπηρεσία διαμόρφωσε και υπεγράφη από τα συναρμόδια Υπουργεία Υποδομών, Εσωτερικών και Οικονομικών η με αριθμό 1084/132/19.2.2010 Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση των περιοχών, για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2010 και συγκεκριμένα στους Δήμους Τραϊανούπολης (παρέβρια ζώνη), Φερών, Τυχερού, Σουφλίου, Ορφέα, Διδυμότειχου, Ορεστιάδος, Κυπρίνου, Βύσσας, Μεταξάδων, Τριγώνου. Η ΥΑΣΒΕ που ορίσθηκε αρμόδια υπηρεσία , μετά από αυτοψίες παρείχε Δωρεάν Κρατική Αρωγή στους πληγέντες για την επισκευή των ζημιών. 

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί από το ΥΠΥΜΕΔΙ το ποσό των 470.000 ευρώ σε πλημμυρόπληκτους κατοίκους του Ν. Έβρου, ενώ υπάρχουν μικρές ανεξόφλητες υποχρεώσεις για τις οποίες έχουν γίνει οι ενέργειες προς το ΥΠΑΝΑΝ για την εξόφλησή τους.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην ένταξη και υλοποίηση έργων αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ περίπου και βρίσκεται στη φάση προτάσεων για πρόσθετα έργα 4,3 εκατ. ευρώ .

Τέλος, αναφερόμενος στη σύσταση και λειτουργία της ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ, ο Υφυπουργός δήλωσε:
«Τον Φεβρουάριο του 2011 συστάθηκε η ειδική υπηρεσία αντιπλημμυρικής προστασίας ΕΒΡΟΥ ( ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ) με έδρα το Σουφλί , μετά από πρόταση των φορέων του νομού και της περιφέρειας , με στόχο να αναλάβει το στρατηγικό σχεδιασμό της διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων της κοιλάδας του Έβρου.

Στις αρμοδιότητες της ΕΥΔΕ ΕΒΡΟΥ περιλαμβάνονται ενδεικτικά η προετοιμασία προτάσεων της Ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο του ενιαίου διακρατικού φορέα, ο σχεδιασμός της αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του ποταμού Έβρου, η εκπόνηση αναγκαίων μελετών για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας και τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας των δήμων κατά μήκος του ποταμού, ο σχεδιασμός και εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ανόδου της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου.

Η υπηρεσία προβλέπεται να στελεχωθεί από 25 άτομα με μετακίνηση μονίμων ή με σύμβαση υπαλλήλων, που υπηρετούν στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων ή με αποσπάσεις υπαλλήλων από τη Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.

Έγκαιρα, είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και προσκλήσεις προς φορείς του Δημοσίου για εκδήλωση ενδιαφέροντος για στελέχωση της νέας Ειδικής Υπηρεσίας. Όμως όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες (ακόμη και αυτές που εκδηλώθηκαν στον ίδιο τον Νομό Έβρου), πλην τριών μόνον περιπτώσεων που δεν ήταν δυνατόν ωστόσο να συγκροτήσουν ικανή ομάδα έστω για υποτυπώδη λειτουργία της Υπηρεσίας. Ως βασική αιτία θεωρήθηκε η έδρα στο Σουφλί.» 

Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από τους φορείς της περιοχής να μας προτείνουν που θέλουν να βρίσκεται η έδρα της υπηρεσίας αυτής. 



zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπηρεσία φάντασμα στον Έβρο"

Αρχιεπίσκοπος:«Η Ελλάδα δεν έζησε μόνο με τα τάλαρα. Η πίστη μόνο δίνει κουράγιο στη ζωή».

Σαφέστατο μήνυμα σε όσους περιμένουν λύση της κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας, μέσω δανείων από το εξωτερικό, μνημονίων και διεθνών οργανισμών έστειλε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος με ομιλία του στους φοιτητές της Σχολής της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Αυτός ο τόπος είπε ο Μακαριώτατος για όσους διάβασαν ιστορία και όσους αγωνίστηκαν δεν στάθηκε μόνο στις μπομπάρδες, δεν στάθηκε μόνο στα τάλαρα. Στάθηκε, ρίζωσε και νίκησε όταν η εμπειρία, η καθημερινή ζωή, τα γράμματα, η γνώση συνυφασμένα με την πίστη δίνουν κουράγιο στη ζωή. Εκεί που είναι η καταστροφή, εκεί που είναι ο γκρεμός εκεί όπως λέει ο ποιητής μας «ο γκρεμός και οι σχισμές γεμίζουν άνθη».

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «η πνευματική κρίσις είναι αυτή η οποία γεννάει τις κρίσεις. Όταν το πνεύμα εξοστρακιστεί, όταν η προσπάθεια η πνευματική μπει στο περιθώριο, ακολουθούν οι κρίσεις η μία μετά την άλλη».
Αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται σήμερα η Εκκλησία είπε: «Και ήρθαν οι κουρασμένοι άνθρωποι και είπαν «δε θέλουμε πια τίποτα το θρησκευτικό στη ζωή μας. Θα κάνουμε ένα κόσμο που ο άνθρωπος θα είναι πανίσχυρος, μακριά από τη σκιά της Εκκλησίας και του Θεού». Και απεφάσισαν να χτίσουν τη Βαβέλ. Ποια ήταν η Βαβέλ στην Παλαιά Διαθήκη, ιστορία που μαθαίναμε στην παλιά εποχή. Οι άνθρωποι που θέλησαν να μην είναι κοντά στη σκιά και στην επικοινωνία με τον Θεό, αλλά που θέλησαν και να δείξουν με δύναμη ότι είναι πιο δυνατοί από το Θεό είπανε: «Θα φτιάξουμε ένα κτίριο, μία Βαβέλ πολύ υψηλή, ώστε οι άνθρωποι να τη θαυμάζουν και να λένε ότι εδώ είναι η δύναμη του ανθρώπου κι επομένως, ο άνθρωπος είναι πιο δυνατός, το πιο δυνατό στοιχείο». Δεν μπόρεσαν όμως να προχωρήσουν, ξέρουμε τη συνέχεια, διότι η Βαβέλ γκρεμίστηκε.

Θα μπορούσαμε σήμερα να πούμε μια άλλη Βαβέλ έχει γκρεμιστεί. Αυτό που συνέβη στη Δύση τότε, εκεί στα μέσα του 17ου αιώνα δημιούργησε έναν κόσμο με αυτό το σύνθημα, ότι ο άνθρωπος είναι το κέντρο της γης, ο άνθρωπος είναι το παντοδύναμο ων και ο άνθρωπος μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Επομένως, δημιουργείται ένας κόσμος χωρίς επικοινωνία με το θεό και αποτέλεσμα αυτού του ρεύματος είναι οι πολλές θεωρίες».

Ο κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στους αξιωματικούς δεν έκρυψε την απογοήτευση του λέγοντας: «Αξία του προσώπου μηδέν. Σεβασμός του προσώπου τίποτε. Πόσο αξίζει ο άνθρωπος όταν τον κάψεις μάλιστα; Πέντε πλάκες σαπούνι, δέκα κουτιά σπίρτα και ό,τι άλλο μείνει από αυτό που μπορείς να το εκμεταλλευτείς. Είναι κανόνας της ζωής πλέον και πρέπει να το ξέρουμε. Υπάρχουν ιερά πράγματα και μέσα στα ιερά πράγματα ο καθένας μπορεί να προσθέσει και δικές του προτιμήσεις. Αυτά τα ιερά πράγματα, υπάρχει δυνατότητα να αποϊεροποιηθούν. Και όταν αποϊεροποιούνται τα ιερά, ευτελίζονται και όταν ευτελίζονται, γίνονται εκμεταλλεύσιμα και όταν κάτι γίνεται εκμεταλλεύσιμο, γίνεται εμπορεύσιμο. Μπορείς να το αγοράζεις. Έτσι λοιπόν φτάνουμε ακολουθώντας αυτή τη φιλοσοφία και αυτήν την γραμμή, ότι ο κάθε άνθρωπος δεν είναι πρόσωπο εικόνα Θεού όπως λέει η ορθοδοξία, μπορεί να γίνει με διαφόρους τρόπους αντικείμενο εκμεταλλεύσιμο. Μπορεί να γίνει ένα πράγμα που μπορείς να το πουλήσεις».

Τέλος απευθυνόμενος σε εκείνους που ρωτούν για τη λύση που υπάρχει στα σημερινά αδιέξοδα υπογράμμισε: «Ακούω βέβαια πολλές φορές ωραίες λέξεις και φράσεις χάσαμε τις αξίες μας, χάσαμε τις αρχές μας και δεν βλέπετε πώς φέρεστε. Πώς φερόμαστε. Επομένως επιστροφή στις αρχές και στις αξίες. Γίνεται όμως ένα λάθος. Ούτε οι αρχές, ούτε οι αξίες πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Δεν μπορεί να πας σε κανένα παντοπωλείο και σούπερ μάρκετ και να ζητήσεις δέκα κιλά αξίες και δέκα κιλά αρχές. Η ορθοδοξία λέει ότι αυτό γίνεται με αίμα, με θυσία, με αγώνα προσωπικό. Αυτή είναι η σύσταση για το φάρμακο. Μπορούμε, από εκεί θα εξαρτηθεί και η πορεία μας. Όταν δεν κλείνεται ο καθένας στον εαυτό του αλλά ανοίγεται προς τα πλάγια, όταν δεν σκέπτεται πως θα βολευτεί ο ίδιος, όταν δεν υπολογίζει τόσο το κέρδος το δικό του, αλλά και των άλλων είμαστε σε μια καλή πορεία».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη, τον Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου και από τον Γενικό Διευθυντή της φιλανθρωπικής εταιρείας «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα, επισκέφτηκε την Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας στις 12 το μεσημέρι.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Παπαγιανόπουλος, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Μπαλής, ο Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Σταύρακαςκαι ο Διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Αρχιμ. Νεκτάριος Κιούλος.
Ο Μακαριώτατος είχε κατ΄ιδίαν συνομιλία με την ηγεσία και τη Διοίκηση για τη λειτουργία της Σχολής και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα και την εκπαίδευση των δοκίμων υπαστυνόμων.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσής απεύθυνε χαιρετισμό στο Μακαριώτατο και εξήρε το έργο της «Αποστολής», με πρωτοβουλία και επιμέλεια του Οργανισμού πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Παπαγιανόπουλος μιλώντας στη συνέχεια επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Μακαριώτατε με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα εδώ εσάς στον κύριο χώρο της επαγγελματικής, πνευματικής και ψυχικής διαπαιδαγώγησης των σημερινών δοκίμων και αυριανών νέων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα και επιβεβαιώνει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη διαχρονικά άριστη σχέση της Ελληνικής Αστυνομίας και του προσωπικού της με την Εκκλησία».

mkoapostoli.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχιεπίσκοπος:«Η Ελλάδα δεν έζησε μόνο με τα τάλαρα. Η πίστη μόνο δίνει κουράγιο στη ζωή»."

Δικαστές θα ελέγχουν τους δημοσίους υπαλλήλους

Στη Βουλή κατέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας κ. Δημήτρης Ρέππας το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο διαχωρίζονται τα πρωτοβάθμια υπηρεσιακά συμβούλια από τα πειθαρχικά συμβούλια. Σύμφωνα με το υπουργείο, θα συμμετέχουν «στο μεν πρωτοβάθμιο δύο δικαστικοί λειτουργοί ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες με το βαθμό του διευθυντή με τη θέσπιση «ασυμβιβάστων».

Δεν συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό καθήκοντα Προέδρου ασκεί ένας Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως γινόταν και μέχρι τώρα, και συμμετέχουν τέσσερα μέλη του ΝΣΚ και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με το βαθμό του Γενικού Διευθυντή».

Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται

μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής αναλόγως των πειθαρχικών παραπτωμάτων αντιστοίχως από δύο σε πέντε χρόνια, από πέντε σε επτά χρόνια και σε δέκα χρόνια για ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν σοβαρότατα παραπτώματα, όπως πράξεις μη αναγνώρισης του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων, παράνομο οικονομικό όφελος κ.ά.
δυνατότητα για την επιβολή ταυτοχρόνως και πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης. Μάλιστα, οικονομική κύρωση μπορεί να επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου.
για παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο ο χρόνος παραγραφής να αρχίζει από την ημερομηνία που η υπηρεσία έλαβε γνώση του παραπτώματος.
ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης σε ένα μήνα και της ΕΔΕ σε δύο μήνες.
στις περιπτώσεις τέλεσης ποινικού αδικήματος με έντονη κοινωνική απαξία να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή . Τέτοια αδικήματα ή παραπτώματα είναι η δωροδοκία, υπεξαίρεση, ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας, παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστές θα ελέγχουν τους δημοσίους υπαλλήλους"

Απεργούν ιδιωτικός τομέας, γιατροί, τράπεζες, ΟΤΕ, Μέσα Ενημέρωσης, μετρό, δικηγόροι κ.α.

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν την Τρίτη οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην Αττική, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας, 48ωρη απεργία πραγματοποιούν από την Τρίτη το σύνολο των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ την Τρίτη απέχουν οι δικηγόροι, και στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί (τις 3 τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις 3 πρώτες ώρες της απογευματινής βάρδιας) και οι εργαζόμενοι σε όλα τα υπόλοιπα (πλην μετρό) μέσα μεταφοράς στην Αθήνα.

Η απεργία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα γίνεται υπο την αιγίδα της ΓΣΕΕ, ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις μειώσεις στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα. Συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα από την ΓΣΕΕ και το ΠΑΜΕ. Σοβαρά προβλήματα μετακίνησης θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες της Αθήνας, εξαιτίας των στάσεων εργασίας και της διακοπής λειτουργίας του μετρό.

Τη συμπαράστασή της στην παναττική απεργία εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ και καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη των Ομοσπονδιών και Σωματείων μελών της να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Την Τετάρτη ο «κοινωνικός διάλογος»

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων πραγματοποιούνται μία ημέρα πριν από την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου», με την πρώτη απευθείας συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, για τη μείωση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη στις 11.30 το πρωί, στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.
Οι κινητοποιήσεις

Αναλυτικότερα:

Απεργία πραγματοποιούν με απόφαση της ΓΣΕΕ και ανάλογη κινητοποίηση της παράταξης ΠΑΜΕ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Αγρινίου, Άρτας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Λάρισας, Λαυρίου, Λευκάδας, Νάουσας, Λέσβου, Σάμου, Φωκίδας. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ στην πλατεία Κλαυθμώνος και την ίδια ώρα, του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Σε συμμετοχή στην απεργία έχει καλέσει τους τραπεζοϋπαλλήλους και η ΟΤΟΕ.

Σ τις 6.00 το πρωί της Τρίτης ξεκινά και η 48ωρη απεργία, σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και συμμετέχουν οι ΠΟΣΠΕΡΤ και ΠΟΕΠΤΥΜ.

Μέσα Μεταφοράς στην Αττική

Απεργία και στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν στα Μέσα Μεταφοράς της Αττικής. Συγκεκριμένα:

Το μετρό θα ακινητοποιηθεί όλη την Τρίτη, καθώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καταγγέλλουν και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού που δεν τους επιτρέπει να εκτελέσουν με πλήρη ασφάλεια των πρόγραμμα των δρομολογίων.

Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, με στάσεις εργασίας μόνο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κάνουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7:30 το πρωί και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Στο τραμ, οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:00 και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Ο Προαστιακός δεν θα λειτουργήσει από τις 05:00 έως τις 07:00, από τις 10:00 έως τις 13:00 και από τις 22:00 έως τα μεσάνυχτα

Στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των κινητοποιήσεων ενδεχομένως να υπάρξουν τροποποιήσεις.

ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «η επιτυχία της Παναττικής απεργίας πρέπει να σηματοδοτήσει την πιο αποφασιστική αντεπίθεση της εργατικής τάξης απέναντι στην ανελέητη και διαρκή επίθεση που δέχεται στους μισθούς, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τα εξοντωτικά χαράτσια από την κυβέρνηση των καπιταλιστών και της ΕΕ».

Προσθέτει μεταξύ άλλων πως «τα αντεργατικά – αντιασφαλιστικά μέτρα δεν θα έχουν τελειωμό. Είναι αισχρό ψέμα αυτό που λένε οι συνδικαλιστές, τα κόμματα του συστήματος και της ΕΕ, ότι υπάρχει τρόπος να γίνει ανταγωνιστικό το κεφάλαιο χωρίς να τσακίζει τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και πριν την κρίση αυτή την πολιτική είχαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, αυτή την πολιτική θα έχουν και μετά την κρίση. Το κεφάλαιο δεν μπορεί πια να έχει υψηλή κερδοφορία και να είναι ανταγωνιστικό, χωρίς να παίρνει πίσω όλες τις κατακτήσεις που αναγκάστηκε να παραχωρήσει σε προηγούμενες δεκαετίες στους μισθούς, στο εργασιακό, στην Ασφάλιση».

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:

«Δεν ξέρουμε πόση ουσία έχουν οι απεργίες που γίνονται απλώς για την "τιμή των όπλων"...».

eklogika.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν ιδιωτικός τομέας, γιατροί, τράπεζες, ΟΤΕ, Μέσα Ενημέρωσης, μετρό, δικηγόροι κ.α."

"Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους έχουν ανάγκη"

Δεν θα διακοπεί το ηλεκτρικό σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν. Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

Δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανέναν που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων τονίζει σε νεότερη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζοντας σχετικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.
Το υπουργείο σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι "ήδη το πάρα πολύ υψηλό ποσοστό εξόφλησης δείχνει πως τα νοικοκυριά, παρά τις δυσκολίες τους, αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα το μέτρο αυτό, που είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της χώρας, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το PSI και για το νέο πρόγραμμα στήριξης".
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ και του υπουργείου Οικονομικών ως τις 5 Ιανουαρίου είχαν εισπραχθεί 1,1 δισ. ευρώ απ το τέλος ακινήτων του 2011.
Προβλέπεται, μάλιστα, ότι αν διατηρηθεί η εισπραξιμότητα της τάξης του 85% που παρατηρείται σήμερα, τότε οι συνολικές εισπράξεις θα φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ για το ειδικό τέλος του προηγούμενου έτους.
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι "παραβιάζουν ανοιχτές θύρες όσοι δείχνουν να ενδιαφέρονται μη τυχόν και διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής ή σε κατάσταση ανάγκης. Καμία τέτοια διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να γίνει. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον Υπουργό των Οικονομικών στην διοίκηση της ΔΕΗ είναι αυστηρές και σαφείς".

Χιλιάδες έχουν ζητήσει εξαίρεση
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι έχουν υποβληθεί προς τις ΔΟΥ ή τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών 50.000 αιτήσεις εξαίρεσης από το μέτρο.
Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι καταστάσεις όλων όσων έχουν ζητήσει, είτε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ηλεκτρονικά, είτε από τις ΔΟΥ, εξαίρεση, μείωση ή ρύθμιση σε σχέση με το ειδικό τέλος, έχουν διαβιβαστεί στη ΔΕΗ.
"Σε κανέναν που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις αυτές δεν πρόκειται να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, έως ότου αποφανθούν, όπως προβλέπει ο νόμος, τα αρμόδια όργανα" αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι αποφάσεις αυτές των προϊσταμένων των ΔΟΥ, εφόσον υπάρχουν αντιρρήσεις του ενδιαφερομένου, θα εξετάζονται σε δεύτερο βαθμό από τριμελείς επιτροπές υψηλόβαθμων στελεχών της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου το οποίο επίσης χαρακτηρίζει ανακριβές ότι λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή σχετικών αιτήσεων διευκρινίζοντας ότι τέτοια προθεσμία δεν έχει τεθεί.
Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι επί δεκαετίες η ΔΕΗ διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες της που δεν εξοφλούν τα τιμολόγιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν ζητούν διακανονισμό και ρύθμιση με δόσεις και ότι αυτό είναι άσχετο με το ειδικό τέλος επί των ακινήτων.

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » ""Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους έχουν ανάγκη""

Στην... πλάτη της Ελλάδας

Για κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας κάνει ανοιχτά λόγο ο ξένος Τύπος, αφού οι κερδοσκόποι βρίσκονται σε ανοιχτό "πόλεμο" με την Κομισιόν και το ΔΝΤ και ελπίζουν σε κατάρρευση των συνομιλιών για το κούρεμα του ελληνηκού χρέους ώστε να αποκομίσουν υπερκέρδη.

Σκληρή γραμμή για το θέμα του "κουρέματος" τηρεί και η Γερμανία, αφού έχει υιοθετήσει πλήρως την άποψη του ΔΝΤ ότι το επιτόκιο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπεράσει το 3%, την ώρα που οι τράπεζες ζητούν πάνω από 5%.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε μήνυμα μέσω του γερμανικού ραδιοφώνου στους τραπεζίτες να μη θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία του ελληνικού "κουρέματος" με παράλογες απαιτήσεις, τονίζοντας ακόμη ότι οι δηλώσεις από την πλευρά των τραπεζών γίνονται για να ασκηθούν πιέσεις στη διαδικασία.

Το "κούρεμα" ανάγεται σε βασικής προτεραιότητας ζήτημα για τη Γερμανία, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στο Βερολίνο Παντελή Βαλασόπουλο. Πηγές της καγκελαρίας αναφέρουν ότι το Βερολίνο έχει αποφασίσει τη μεγαλύτερη εμπλοκή του στις διαπραγματεύσεις για το PSI, έχοντας ήδη θέσει "κόκκινες γραμμές" για το επιτόκιο, ενώ τονίζουν συνεχώς ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική.

Οι "Financial Times" γράφουν ότι οι ιδιώτες θα ζητήσουν την παράμβαση Μέρκελ-Σαρκοζί ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Στην ίδια εφημερίδα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, που ηγείται των διαπραγματεύσεων, καταγγέλλει τους εταίρους των Ευρωπαίων, φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ, ότι άλλα συμφώνησαν και άλλα κάνουν.

"Η κ. Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί και όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι επιθυμούν συμφωνία με 50% κούρεμα σε εθελοντική βάση. Κάποιοι από τους δικούς τους εταίρους δεν ακολουθούν αυτή την απόφαση. Όσοι περιμένουν από τους ιδιώτες να δεχθούν παράλογες ζημιές, δεν αντιλαμβάνονται τη φύση της εθελοντικής συμφωνίας" δηλώνει ο κ. Νταλάρα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, ο Τσαρλς Νταλάρα έχει ζητήσει επιπλέον διευκρινίσεις από την τρόικα και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να αναχωρήσει για την Αθήνα προτού τις λάβει. Πηγές που επικαλείται ο Μ.Ιγνατίου, έλεγαν ότι το θέμα είναι στάσιμο, ότι το πρόβλημα είναι το επιτόκιο και ότι ελπίζουν σε πραγματική πρόοδο για να μπορέσουν να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι "η εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους της 26ης Οκτωβρίου πρέπει να επιβεβαιωθεί κατά πόσον είναι αξιόπιστη, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα -εξαιτίας πολύ χαμηλότερης ανάπτυξης και ελλιπούς εφαρμογής- δεν αποδίδει τα αναμενόμενα της 26ης Οκτωβρίου".

"Αυτό το στοιχείο -πρόσθεσε ο Ντράγκι- οπωσδήποτε αποτελεί τμήμα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών. Θα δούμε σε τι θα συμφωνήσουν. Ρεαλιστικό θα ήταν ένα αποτέλεσμα που θα απέφερε -με έναν ικανοποιητικό βαθμό ρεαλισμού- μια σχέση χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 120% μέχρι το 2020. Αυτό είναι το ρεαλιστικό αποτέλεσμα".

Για δηλώσεις σκοπιμότητας από τους ιδιώτες είχε κάνει νωρίτερα λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαϊγί, επισημαίνοντας ότι "δηλώσεις σε κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων είναι μέρος των ίδιων των διαπραγματεύσεων".

Η κυβέρνηση στέλνει στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία και να αρθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στο CNBC -την πρώτη από την ανάληψη της πρωθυπουργίας- δηλώνει αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει σύντομα και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, καθώς την έχει απορρίψει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "ο πρωθυπουργός έχει αφαιρέσει από το πρόγραμμά του όλα τα άλλα θέματα και είναι προσηλωμένος στις προσπάθειες για το PSI και τη δανειακή σύμβαση". "Θα είναι σε επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς και τηλεφωνικά τις επόμενες ημέρες" είπε ο Παντελής Καψής.

megatv.com
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην... πλάτη της Ελλάδας"

Αντιδρά η ΝΔ στην κατάργηση της γγ Μακεδονίας-Θράκης

«Επιχειρείται η αποδυνάμωση της Βόρειας Ελλάδας»

Την αντίθεση της ΝΔ στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας- Θράκης εξέφρασαν οι βουλευτές του κόμματος Σταύρος Καλαφάτης και Θεόδωρος Καράογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρη Τσάμη.

Ο κ. Καλαφάτης κατήγγειλε ότι επιχειρείται η αποδυνάμωση της Βόρειας Ελλάδας, τώρα που η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, με την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας- Θράκης και την απορρόφησή της από τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης, που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Κατά της κατάργησης τάχτηκε και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Η Γενική Γραμματεία απασχολεί 110 υπάλληλους σε διάφορες διευθύνσεις της, οι οποίοι ζητούν να μην καταργηθεί, αλλά αντίθετα να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί με επιπλέον αρμοδιότητες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι εργαζόμενοι ξεκινούν καθημερινές στάσεις εργασίας.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρά η ΝΔ στην κατάργηση της γγ Μακεδονίας-Θράκης"

Συνεργασία Υπ. Εργασίας με Κοινωνικούς Εταίρους

Το Υπουργείο Εργασίας προχωρά στη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για την καταπολέμηση της ανεργίας και βελτίωσης των επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, όπως αναφέται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.

Ειδικότερα, δύο κλάδοι που υφίστανται έντονα τις επιπτώσεις της οικονομικής δυσπραγίας, όπως είναι τα επαγγέλματα του δημοσιογράφου και του τεχνικού / κατασκευαστικού κλάδου γίνονται αποδέκτες της «σύμπραξης» του Υπουργείου Εργασίας με τους φορείς συλλογικής εκπροσώπησής τους, για την ενίσχυση των ανέργων, μέσα από την παροχή στοχευμένης επαγγελματικής εξειδίκευσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απηύθυνε προσκλήσεις:

• στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης 5.000 ανέργων, συνολικού προϋπολογισμού 32.000.000 € στον τεχνικό-κατασκευαστικό κλάδο. Μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης, που θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο της επιταγής κατάρτισης (training voucher), οι καταρτιζόμενοι θα αποκτήσουν δεξιότητες σε νέους τομείς του τεχνικού-κατασκευαστικού κλάδου όπως εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, αξιοποίηση ορυκτού φυσικού πλούτου κ.ο.κ.

euro2day.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεργασία Υπ. Εργασίας με Κοινωνικούς Εταίρους"

Λουκέτο 40 ημερών για κέντρα που παρκάρουν αμάξια πελατών σε πεζοδρόμια

Εκμετάλλευση θεωρείται από Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το παρκάρισμα επί πληρωμή σε δημόσιους χώρους που προσφέρουν οι μαγαζάτορες με παρκαδόρους στους πελάτες τους, καθώς επικύρωσε την αφαίρεση άδειας για 40 μέρες κεντρικού πολυτελούς εστιατορίου των Αθηνών.

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 2010 η Διεύθυνση Τροχαίας γνωστοποίησε στο Δήμο Αθηναίων ότι συνελήφθησαν από αστυνομικούς δύο άτομα τα οποία παρελάμβαναν έναντι αμοιβής οχήματα πελατών εστιατορίου, προκειμένου να τα σταθμεύσουν πάνω στα πεζοδρόμια των γύρω χώρων από το κατάστημα.

Ο Δήμος Αθηναίων με τη σειρά του αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας του καταστήματος για 40 ημέρες.

Ο επιχειρηματίας που εκμεταλλευόταν το εστιατόριο προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο ζητώντας να ανασταλεί η απόφαση του Δήμου, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετη στο άρθρο 20 του Συντάγματος (που προβλέπει προηγούμενη ακρόαση πριν την επιβολή της ποινής), ότι εκδόθηκε κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, ενώ είναι αναιτιολόγητη και στηρίχθηκε σε εσφαλμένα πραγματικά περιστατικά.

Ακόμη, υποστήριξε ότι το κλείσιμο του εστιατορίου θα του επιφέρει δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη, ενώ θα υπάρξει οικονομικό πρόβλημα, καθώς δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές του, τους υπαλλήλους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τον ιδιοκτήτη του καταστήματος (είναι ενοικιαζόμενο), τις τράπεζες κ.λ.π.

Επίσης, αναφέρει ότι θα υπάρξει διαρροή της πελατείας του σε άλλα καταστήματα της περιοχής. Οι διοικητικοί δικαστές απέρριψαν την αίτηση του επιχειρηματία που εκμεταλλευόταν το εστιατόριο.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι πρέπει να απορριφθεί η αίτηση αναστολής για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται «στην προστασία του κοινόχρηστου χαρακτήρα των δημόσιων χώρων και δη των πεζοδρομίων από αυθαίρετες ενέργειες κατάληψής τους από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται καταστήματα και επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των πελατών τους».

Οι λόγοι δημόσιου συμφέροντος υπερισχύουν της βλάβης που επικαλείται ο επιχειρηματίας και επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης, προσθέτουν οι δικαστές.

Οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία για τις συνέπειες που θα υποστεί από το κλείσιμο (οικονομική ζημία, διαρροή πελατείας κ.λ.π.) -συνεχίζει η δικαστική απόφαση- «έχουν πολύ μικρότερη βαρύτητα σε σχέση με τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες που έχει για το κοινωνικό σύνολο η αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίου αφού οι συνέπειες της οικονομικής βλάβης και της διαρροής πελατείας αναφέρονται αποκλειστικά στην οικονομική σφαίρα» και αφορούν μόνο τον επιχειρηματία, ενώ επέρχονται με ευθύνη του ίδιου επιχειρηματία.

«Αντιθέτως η στέρηση της χρήσης του πεζοδρομίου αναφέρεται στη σφαίρα των κοινωνικών αγαθών (ανεμπόδιστη χρήση κοινόχρηστου χώρου) αφορά αόριστο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη, ενώ συναρτάται και με τα αγαθά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας και υγείας αφού η αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίου και η αδυναμία χρήσης του ιδίως από άτομα που βρίσκονται σε ασθενέστερη θέση (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένοι κ.λπ.) συνεπάγεται αναπόφευκτα κίνδυνο ατυχήματος», καταλήγει η δικαστική απόφαση.

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκέτο 40 ημερών για κέντρα που παρκάρουν αμάξια πελατών σε πεζοδρόμια"

Κατάχρηση συνδικαλιστικού δικαιώματος διαπιστώθηκε στην ΕΡΤ, λέει ο Π.Καψής

Κατά την πολυήμερη απεργία

Ο υπουργός Επικρατείας, Παντελής Καψής, ενημέρωσε τη Βουλή ότι έχει γίνει έρευνα για τις κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ, από την οποία προέκυψαν στοιχεία τα οποία συνηγορούν στο ότι υπήρξε κατάχρηση συνδικαλιστικού δικαιώματος.

Ο κ. Καψής διευκρίνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων πληρώνονταν τις ημέρες της απεργίας και η ΕΡΤ «έκλεισε» με μόλις 13 απεργούς δημοσιογράφους.

Ενημέρωσε επίσης ότι έχει δώσει εντολή, σε συνεργασία με τη διοίκηση, να διαπιστωθεί ποιοι πληρώθηκαν και αν αυτό έγινε δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε δε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποδοθεί στην κοινωνία το ανταποδοτικό τέλος, που καταβάλλεται για την ΕΡΤ, για τις ημέρες που η εθνική ραδιοτηλεόραση δεν λειτουργούσε λόγω απεργιών.

Στο μεταξύ, 124 δημοσιογράφοι της ΕΡΤ μιλάνε για «φετιχισμό των κινητοποιήσεων» και ζητούν να σταματήσει η απεργία στην κρατική τηλεόραση.

«Ο τόπος χρειάζεται μια σύγχρονη, δυναμική και υγιή δημόσια ραδιοτηλεόραση. Πάνω και πριν απ’ όλα, όμως, αυτές τις κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε όλοι/ες, χρειάζεται μια ανοιχτή και λειτουργούσα δημόσια ραδιοτηλεόραση» αναφέρει το σχετικό κείμενο.

in.gr από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάχρηση συνδικαλιστικού δικαιώματος διαπιστώθηκε στην ΕΡΤ, λέει ο Π.Καψής"

Μόνο με το PSI και τη δανειακή σύμβαση ασχολείται ο πρωθυπουργός

Κρίσιμες στιγμές για τη χώρα

Ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος αναστέλλει κάθε άλλη δραστηριότητά του και επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ανταλλαγής των ομολόγων και κατάρτισης της δανειακής σύμβασης ενημέρωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Π.Κάψης δίνοντας έτσι το βαθμό της κρισιμότητας των στιγμών.

Η κυβέρνηση πάντως δια του εκπροσώπου της εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ότι θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και θα υπογραφεί η δανειακή σύμβαση έχοντας, όμως επίγνωση ότι οι πιέσεις στο προσεχές διάστημα θα είναι εντονότερες.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο με το PSI και τη δανειακή σύμβαση ασχολείται ο πρωθυπουργός"

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε προαγωγή σε φερόμενους επίορκους εφοριακούς!

Από την υπηρεσία τους επιβραβεύθηκαν εφοριακοί οι οποίοι όμως ελέγχονται από τον
εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, Γ. Πεπόνη, ενώ φέρονται να έχουν και δικαστικές εκκρεμότητες.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ που αποκαλύπτει σήμερα το "Εθνος της Κυριακής", οι τρεις από τους επτά εφοριακούς που ελέγχονται και έχουν δικαστικές εκκρεμότητες εδώ και μια δεκαετία επιβραβεύθηκαν από την υπηρεσία τους με προαγωγή σε εφορίες - "κλειδιά", αναλαμβάνοντας μάλιστα διευθυντικές θέσεις μόλις πριν από έναν μήνα.
Από δικαστικές πηγές γίνεται γνωστό πως αναζητείται η σχέση της υπόθεσης των επτά εφοριακών με άλλη μεγάλη παρόμοια, για την οποία διενεργείται ήδη ανάκριση.
Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της έρευνας και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.
Κατηγορούμενοι είναι πρώην γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών (επί κυβερνήσεως ΝΔ), καθώς και δεκατρείς οικονομικοί επιθεωρητές και ελεγκτές.
Όλοι τους εμφανίζονται να είχαν στήσει κύκλωμα το οποίο διενεργούσε παράνομους επανελέγχους σε δήμους, κοινότητες αλλά και επιχειρήσεις, σβήνοντας πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για τεράστιες οφειλές προς το Δημόσιο από φοροδιαφυγή και εικονικά τιμολόγια.
Άμεσος στόχος του οικονομικού εισαγγελέα είναι να διερευνήσει εάν οι δύο ομάδες λειτουργούσαν ενδεχομένως ως συγκοινωνούντα δοχεία.
Και αυτό επειδή υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες συνδετικός κρίκος φέρεται άλλος εφοριακός, εμπλεκόμενος σε άλλη δίκη, για πλημμέλημα.
Τους δόθηκε προαγωγή
Η λογική λέει πως άνθρωποι οι οποίοι είναι υπό έλεγχο και ερευνώνται οι δραστηριότητές τους, θα έπρεπε αν μη τι άλλο να μην παίρνουν και βραβείο.
Και όμως, οι τρεις από τους επτά, πήραν προαγωγή σε διευθυντικές καρέκλες και μάλιστα σε εφορίες οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερη θετική μετάθεση.
Όλα αυτά πριν μόλις ένα μήνα, από το υπουργείο Οικονομικών.
Για την ιστορία αναφέρουμε πως και οι τρεις εφοριακοί, οι οποίοι με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προήχθησαν τον περασμένο μήνα σε διευθυντές εφοριών, όπως και οι άλλοι τέσσερις συνάδελφοί τους, κάθισαν την Παρασκευή για τρίτη φορά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Κατηγορούνται για απιστία στην υπηρεσία, καθώς φέρονται ότι προκάλεσαν ζημιά στο Δημόσιο, που άγγιζε τα 28 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση του ΣΤ' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, η οποία είχε αναιρέσει την απαλλακτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και τους έστειλε, για την ίδια υπόθεση, στο εδώλιο για τρίτη φορά, είχε εκδοθεί έξι μήνες πριν την προαγωγή τους, στις 21 Ιουνίου του 2011, ενώ είχε δημοσιευθεί στις 16 Σεπτεμβρίου του 2011.
Το σκεπτικό των δικαστών του ΑΠ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το προηγούμενο δικαστήριο δεν είχε στην απόφασή του ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία "καθόσον δεν αιτιολογείται με σαφήνεια και χωρίς λογικά κενά και αντιφάσεις γιατί δεν πείσθηκε από τα αποδεικτικά μέσα, που αναφέρονται στα πρακτικά, για την ενοχή των κατηγορουμένων για την αποδιδόμενη σε αυτούς πράξη της απιστίας στην υπηρεσία...".
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ΦΕΚ της 8ης Δεκεμβρίου 2011, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών τοποθετήθηκαν 97 εφοριακοί με βαθμό Α "σε θέσεις ευθύνης του Υπουργείου Οικονομικών" και ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι τρεις από τους κατηγορούμενους, δύο από τους οποίους τοποθετήθηκαν ως διευθυντές σε εφορίες των νότιων και των βόρειων προαστίων, ενώ ο τρίτος ως υποδιευθυντής Ελέγχου στην Εφορία Αθηνών.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εφοριακοί «ελάττωσαν εν γνώσει τους κατά τον προσδιορισμό των φόρων την περιουσία του Δημοσίου και γις ωφέλεια της εταιρίας και κατ΄ επέκταση των μετόχων αυτής», περίπου κατά το ποσόν των 27.879.000 ευρώ.
Θυελλώδεις σκηνές στο δικαστήριο
Η ακροαματική διαδικασία μπορεί αν αποδείχθηκε σύντομη αλλά συνάμα ήταν και εντελώς θυελλώδης, την περασμένη Παρασκευή, όπου κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για τρίτη φορά οι επτά νυν και πρώην εφοριακοί, για την υπόθεση της απιστίας στην υπηρεσία κατά την οποία η ζημιά που προκάλεσαν στο Δημόσιο αγγίζει τα 28 εκατομμύρια ευρώ.
Η δίκη διακόπηκε για τις 23 Ιανουαρίου.
Δημιουργήθηκε θέμα με την εισαγγελέα της έδρας, η οποία ζήτησε την αυτοεξαίρεσή της επειδή ήταν η ίδια εισαγγελέας και στην προηγούμενη δίκη των επτά κατηγορουμένων στο ίδιο δικαστήριο, το οποίο τους είχε απαλλάξει το 2010.
Μεγάλη εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι αυτό συνέβη όταν ακόμη και το ΣΤ' ποινικό τμήμα του ΑΠ, που αναίρεσε τη συγκεκριμένη απαλλακτική απόφαση και έστειλε ξανά στο εδώλιο τους κατηγορουμένους, στο διατακτικό της απόφασής του ανέφερε πως πρέπει να δικάσουν άλλοι δικαστές και όχι οι ίδιοι.
Η εισαγγελέας της έδρας έπρεπε να είχε υποβάλει εγγράφως την αίτηση αποχής της τις προηγούμενες ημέρες, ώστε στο μεταξύ να έχει συνεδριάσει το δικαστικό συμβούλιο και να έχει οριστεί άλλος εισαγγελέας.
Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι ο ΔΣΑ χορήγησε άδεια στους συνηγόρους των κατηγορουμένων να παρασταθούν στο δικαστήριο, παρά την αποχή, ενώ κατά τη συνήθη πρακτική του χορηγεί άδειες σε συνηγόρους κρατουμένων και σε υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή.
Οι συνολικά 14 εφοριακοί εναντίον των οποίων ασκήθηκε, προ 8μήνου, ποινική δίωξη και τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, βαρύνονται με το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, από κοινού και κατά μόνας, και ηθικής αυτουργίας, καθώς την περίοδο 2003-2008, σύμφωνα με καταγγελίες, φέρεται να διενεργούσαν επανελέγχους σε φορείς και επιχειρήσεις που είχαν βεβαιωμένα πρόστιμα, με αποτέλεσμα είτε να μειώνονται τα ποσά είτε να εξαλείφονται.
Στις καταγγελίες περιγράφεται η παράνομη δράση τους και κυρίως του συντονιστή πρώην διευθυντή της Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών:
"... Θέλουμε σήμερα να καταγγείλουμε τον Γενικό μας Διευθυντή (...) για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων κατά την άσκηση των καθηκόντων του".
"Ο κ. (...), ως εκ της θέσεώς του, μου δίνει εντολές οι οποίες δεν στηρίζονται στην ισχύουσα Νομοθεσία, είναι καταχρηστικές και πρωτόγνωρες για την Οικονομική Επιθεώρηση".
Η ζημιά του Δημοσίου από το κύκλωμα των επιθεωρητών δεν προέρχεται μόνο από τους επανελέγχους, αλλά χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι, όπως καθυστερήσεις ελέγχων, αποστολή εγγράφων σε αναρμόδιες υπηρεσίες και με τη χρονοτριβή εξαντλούνταν οι προθεσμίες, ενώ, όπως καταγγέλλουν επιθεωρητές, πλήθος ελέγχων με εντολή του διευθυντή δεν προχωρούσαν.
Πηγή: "Έθνος της Κυριακής"

blog.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε προαγωγή σε φερόμενους επίορκους εφοριακούς!"

Ζεύγος δημοσίων υπαλλήλων προσφεύγει στη Δικαιοσύνη

Λύση στο αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί το πρώτο ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων (o σύζυγος βγήκε σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση και η γυναίκα του τέθηκε σε εφεδρεία) θα αναζητήσει, όπως φαίνεται, στη Δικαιοσύνη.

Oι δυο τους, που εργάζονταν από το 1971 στο Επιμελητήριο, είδαν ξαφνικά τη ζωή τους ν’ αλλάζει, αδυνατώντας πια ν’ ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, και αναγκάστηκαν να προσφύγουν τόσο στο Διοικητικό Εφετείο όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου πέτυχαν να συζητηθεί η υπόθεσή τους στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με διαδικασίες «εξπρές», με βάση την πρότυπη δίκη.

Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν, είναι το πρώτο ζευγάρι όπου και οι δύο σύζυγοι τίθενται εκτός Δημοσίου, χωρίς να τηρηθεί το δικαίωμα επιλογής για το ποιος από τους δύο θα εξαιρεθεί. Ο σύζυγος, ο οποίος ήταν μόνιμος υπάλληλος στο Επιμελητήριο με βαθμό Α΄, απολύθηκε αυτοδικαίως σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν. 4024/2011, παρότι μάλιστα εξέφρασε τις έγγραφες αντιρρήσεις του ότι δεν έχει συμπληρώσει πλήρη 35ετή πραγματική και συντάξιμη υπηρεσία και δεν είχε συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας, όταν δημοσιεύτηκε ο σχετικός νόμος.

Ωστόσο η ένστασή του απορρίφθηκε από τη γενική διευθύντρια του Επιμελητηρίου, με αποτέλεσμα να υποβάλει νέα αίτηση, ζητώντας αυτή τη φορά να τεθεί σε εφεδρεία και όχι να απολυθεί , αναφέροντας ότι δεν είχε συμπληρώσει την ημέρα έναρξης ισχύος του επίμαχου νόμου την ελάχιστη απαιτούμενη συντάξιμη υπηρεσία, αφού είχε προϋπηρεσία 34 ετών, 11 μηνών και 26 ημερών. Η σύζυγός του, που ήταν προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Επιμελητήριο, τέθηκε σε εφεδρεία τον περασμένο μήνα, αν και υπέβαλε και αυτή τις αντιρρήσεις της, υποστηρίζοντας ότι από λάθος απολύθηκε ο σύζυγός της, ενώ θα έπρεπε να τεθεί σε εφεδρεία, τονίζοντας ότι ως ζευγάρι εργαζομένων έχουν το δικαίωμα επιλογής για το ποιος θα εξαιρεθεί.

Η αίτησή της, όμως, απορρίφθηκε από τη γενική διευθύντρια του Επιμελητηρίου, ενώ στη συνέχεια υπέβαλε νέα αίτηση, με την οποία ζητεί να εξαιρεθεί από την εφεδρεία, τονίζοντας ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξουν ποιος από τους δύο θα παρέμενε στην υπηρεσία, αναφέροντας ταυτόχρονα πως, αν συνέχιζε να ήταν εκείνη στην θέση της, λόγω της αποχώρησης όλων των αρχαιότερων συναδέλφων της, θα έφτανε στον βαθμό της γενικής διευθύντριας. Τώρα, ωστόσο και οι δύο βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, μην μπορώντας να καταβάλουν τις 182 δόσεις που υπολείπονται από το στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ που έχουν πάρει αλλά και τα δίδακτρα για την εκπαίδευση του γιου τους, που ανέρχονται στα 480 ευρώ μηνιαίως.

Στην προσφυγή τους μιλούν για παραβίαση σειράς διατάξεων του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο επίμαχος νόμος για την εφεδρεία χρησιμοποιεί τυχαία κριτήρια, απομακρύνοντας ικανούς υπαλλήλους, με γνώσεις και πείρα.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζεύγος δημοσίων υπαλλήλων προσφεύγει στη Δικαιοσύνη"

Economist: Ακόμα και οι Αλβανοί προετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Τα παιδιά τους μιλούν καλύτερα ελληνικά παρά αλβανικά. Πολλά από αυτά, δεν γνωρίζουν καν την Αλβανία. Όμως, η κρίση αναγκάζει πολλές από τις οικογένειες των Αλβανών μεταναστών της Ελλάδας να γυρίσουν στην πατρίδα τους, γράφει ο Economist.

Η τελευταία απογραφή της στατιστικής υπηρεσίας της Αλβανίας βρήκε μόλις 2,8 εκατ. κατοίκους στη χώρα, αρκετά εκατοντάδες χιλιάδες λιγότερους από ό,τι αναμενόταν και 7,7% λιγότερους από ό,τι πριν από μία δεκαετία. Περίπου 1,4 εκατ. Αλβανοί πιστεύεται ότι έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία 20 χρόνια. Οι μισοί στην Ελλάδα.

Όμως, άνεργοι πια, πολλοί Αλβανοί αρχίζουν να επιστρέφουν στη χώρα τους. Επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν, όμως, σύμφωνα με τον Economist, πολλοί έχουν ήδη φύγει και πολλοί το σχεδιάζουν. Όλοι, όμως, μιλούν για αυτό.

Οι περισσότεροι από τους Αλβανούς μετανάστες έχουν πλέον άδειες παραμονής στην Ελλάδα. Όμως, όσοι χάνουν τις δουλειές τους, χάνουν και τις άδειες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται είτε να επιστρέψουν στην Αλβανία ή να παραμείνουν παράνομα.

Οι περισσότεροι αδυνατούν πια να στέλνουν χρήματα στη χώρα τους, όπως έκαναν. Τα εμβάσματα των μεταναστών προς την Αλβανία ανέρχονταν το 2007 στα 950 εκατ. ευρώ, αλλά το 2010, το νούμερο μειώθηκε στα 690 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο του 2011 ήταν 475 εκατ. ευρώ. Με την ελληνική οικονομία σε ύφεση, αυτά θα μειώνονται διαρκώς. Αντίθετα, η οικονομία της Αλβανίας εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε κατά 2,5% το 2011.

Επιπλέον, γράφει ο Economist, πολλοί Αλβανοί μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους στην Αλβανία, φοβούμενοι μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αποκτούν δραστηριότητα στην Αλβανία, υπό τη διεύθυνση έμπιστων Αλβανών, που δούλευαν για εκείνες στην Ελλάδα.

«Μέχρι στιγμής, οι επιπτώσεις του να είσαι μια μικροσκοπική οικονομία, εξαρτημένη από την Ελλάδα και την Ιταλία της ύφεσης, έχουν υπάρξει αρνητικές αλλά όχι καταστροφικές. Όμως, καθώς περισσότεροι Αλβανοί επιστρέφουν, διαπιστώνουν ότι οι δουλειές (και οι αξιοπρεπείς μισθοί) είναι σπάνιες στην πατρίδα τους».

isotimia.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Economist: Ακόμα και οι Αλβανοί προετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ"

Εθνική και Alpha οι σύμβουλοι για την πώληση της «Δωδώνης»

Εθνική και Alpha αποτελούν τον σύμβουλο της Αγροτικής Τράπεζας για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, μετά την προκήρυξη που είχε δοθεί στη δημοσιότητα προ τριμήνου περίπου.

Τα χρονικά περιθώρια για την τύχη της Δωδώνης, στενεύουν καθώς η Αγροτική έχει προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου να πουλήσει τις συμμετοχές της στις αγροτοκτηνοτροφικές και άλλες θυγατρικές της επιχειρήσεις.

Η υποχρέωση απεμπλοκής είναι γνωστή εδώ και μήνες, αυτό όμως που δεν ήταν ευρέως γνωστό μέχρι τώρα και καταγράφεται πλέον στο ενημερωτικό δελτίο της ΑΤΕ προς την επιτροπή κεφαλαιαγοράς είναι το χρονικό τελεσίγραφο της Κομισιόν

Στον ίδιο δελτίο γίνεται αναλυτική αναφορά για την Δωδώνη. Σχετικά λοιπόν με την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία αναφέρεται ότι επίκειται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών (!) μέσα στους επόμενους μήνες όταν μέχρι πριν από λίγες μέρες η ίδια η διοίκηση της τράπεζα επέμεινε (απαντώντας σε σχετικές επιστολές του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστ. Ροντούλη) να μιλά αόριστα για «απεμπλοκή από την εταιρεία μέσω νόμιμων και διαφανών διαδικασιών».

Πιο αναλυτικά, στο σκέλος του προγράμματος αναδιάρθρωσης και στο κομμάτι που αφορά τις «Αποεπενδύσεις», σημειώνεται ότι «έως την 30η Ιουνίου 2012, η Τράπεζα θα πρέπει να έχει προβεί, βάσει δεσμευτικών συμβάσεων αγοραπωλησίας, σε εκποίηση των ακόλουθων συμμετοχών της:

Α) Πώληση μη χρηματοοικονομικών συμμετοχών: α) Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε, β) Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών Α.Ε, γ)ΣΕΚΑΠ Α.Ε και δ) Δωδώνη Α.Ε.

Β) Πώληση χρηματοοικονομικών συμμετοχών: α) ΑΙΚΒanca Serbia, β) ΑΤΕbank Romania και γ) First Business Bank

Γ) Πώληση λοιπών υφιστάμενων συμμετοχών στις εταιρείες: α) Ελληνικά Πετρέλαια, β) Ελληνικά Χρηματιστήρια, γ) Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, δ) Folli Follie, ε) Τράπεζα Πειραιώς, στ) Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ), και ζ) Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ).

Όσον αφορά την «πορεία εκτέλεσης» του συγκεκριμένου σκέλους του προγράμματος, επισημαίνεται ότι «η Τράπεζα ανέθεσε σε συμβούλους και βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού για την πώληση της συμμετοχής στην Ε.Β.Ζ., στην ΕΛ.ΒΙΖ. και στη ΣΕΚΑΠ και προσέλαβε συμβούλους για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της Δωδώνη Α.Ε. και ΑΤΕ Bank Romania».

epiruspost.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνική και Alpha οι σύμβουλοι για την πώληση της «Δωδώνης»"

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ σε 65 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω, θα διενεργούνται στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου (24-31).

Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων, σε όλη την επικράτεια, υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων, για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, αποτελεί σήμερα το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό. Κλειδί για την μείωση των τραγικών αυτών ποσοστών, αποτελεί η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους.


Τα 65 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι γυναίκες για επισκέψεις χωρίς ραντεβού καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας (24-31/01/12), προκειμένου να κάνουν δωρεάν το τεστ, είναι τα ακόλουθα:

1Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
1 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
2 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΩΝ/ΛΕΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ Ν. ΙΩΝΙΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
3 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
4 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»
5 ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ » Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
6 ΓΕΝΙΚΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»

2Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
7 ΓΝ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΖΑΝΕΙΟ»
8 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
9 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ «BΟΣΤΑΝΕΙΟ»
10 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ»

3Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
11 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
12 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
13 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
14 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
15 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ
16 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
17 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
18 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
19 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
20 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ»
21 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ»
22 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ «ΕΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»

4Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
23 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
24 ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ»
25 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
26 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
27 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ
28 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
29 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
30 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
31 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»
32 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
33 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΕΒΡΟΣ

5Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
34 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ»
35 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
36 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ»
37 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
38 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
39 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, ΦΩΚΙΔΑΣ

6Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ,ΗΠΕΙΡΟΥ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
40 ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
41 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
42 Γ.Ν. ΑΡΓΟΥΣ
43 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
44 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ
45 Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
46 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
47 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ»
48 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
49 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
50 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
51 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
52 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
53 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ »Γ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
54 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
55 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Η ΒΟΗΘΕΙΑ
56 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
57 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
58 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ
59 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
60 ΓΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ «ΧΑΤΖΗ-ΚΩΣΤΑ»

7Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
61 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
62 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ – ΠΑΝΑΚΕΙΟ»
63 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
64 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ»
65 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν τεστ ΠΑΠ σε 65 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα"

Κουτρουμάνης: "Όχι άλλες μειώσεις στις συντάξεις"

Εναλλακτικές λύσεις και τρόπους χρηματοδότησης των Ταμείων αναζητά το υπουργείο Εργασίας, για την αύξηση των εσόδων και τη διασφάλιση των συντάξεων, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, Γ. Κουτρουμάνης.
Κλείνοντας τις εργασίες του σεμιναρίου για το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης και τα εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης, ο υπουργός είπε, πως "δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις, με δεδομένο ότι η σύνταξη στην Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό ή το κύριο εισόδημα του 75% περίπου των ηλικιωμένων. Η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις κατά 10% τα τελευταία χρόνια είχε αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων".
"Γι' αυτό αναζητούμε εναλλακτικές πηγές και τρόπους χρηματοδότησης των ταμείων για να αυξηθούν τα έσοδα, και να διασφαλίσουμε τις συντάξεις", είπε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή το θέμα των εσόδων» και χαρακτήρισε το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα "άδικο, γιατί επιβαρύνονται οι συνεπείς επιχειρήσεις και αναποτελεσματικό, γιατί δεν εισπράττονται οι θεσμοθετημένοι πόροι".
Όσον αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, υπογράμμισε, πως το υπουργείο έχει προτείνει στους κοινωνικούς εταίρους μείωση έως και 10%, με τρεις προϋποθέσεις:
α. Να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας
β. Να πληρώνουν ταυτόχρονα μέσα από το τραπεζικό σύστημα αποδοχές, εισφορές και φόρο μισθωτών υπηρεσιών
γ. να καταβάλλουν ανελλιπώς τις εισφορές τους.

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτρουμάνης: "Όχι άλλες μειώσεις στις συντάξεις""

Κίνημα “Δεν ψηφίζω” ...μειώσεις μισθών και συντάξεων

Είκοσι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Παράλληλα, βουλευτές δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση εάν υπαχθεί στο βρετανικό δίκαιο.

“Κόκκινες γραμμές” βάζουν βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και μέσω της Real News δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι να περάσουν στο... αντάρτικο.

Πρόκειται για 20 βουλευτές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ που υπο την πίεση της κοινωνίας αρνούνται να ψηφίσουν τα νέα μέτρα.

Ανάμεσα σε αυτούς, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης που δηλώνει οτι δεν θα ψηφίσει ούτε δανειακή σύμβαση, ούτε πολυνομοσχέδιο, ούτε Μνημόνιο 2. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας δηλώνει ανένδοτος στα μισθολογικά, ο Κώστας Κουκοδήμος δηλώνει ευθέως οτι δεν πρόκειται να ψηφίσει μείωση μισθών και συντάξεων, ο Ηλίας Καρανίκας απο το ΠΑΣΟΚ επίσης δηλώνει οτι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα φορολογία και μείωση μισθών και συντάξεων και ο Γιάννης Διαμαντίδης λέει στην εφημερίδα οτι οι “κόκκινες γραμμές” είναι οχι άλλο άγγιγμα στους εργαζόμενους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος (ΛΑΟΣ) αναφέρει οτι δεν ψηφίζει οριζόντια μείωση μισθών και κυρίως δεν ψηφίζει τη μεταφορά της αξίας του ορυκτού πλούτου στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ενώ για τον Αθανάσιο Πλεύρη (ΛΑΟΣ) “κόκκινη γραμμή” είναι η περαιτέρω εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας σε σχέση με άλλα κρατη- μέλη και η περαιτέρω επιβάρυνση του ιδ. τομέα με αύξηση της φορολογίας.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνημα “Δεν ψηφίζω” ...μειώσεις μισθών και συντάξεων"

Αναγνώριση του «τουρκικού» κόμματος DEB στην Θράκη από τον ΣΥΝ

Επικίνδυνες πολιτικές ακροβασίες με το κόμμα του γνωστού εξτρεμιστή της Θράκης Αχμέτ Σαδίκ επιχειρεί ο Συνασπισμός. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο Χρόνος ο ΣΥΝ και το κόμμα DEB έχουν ξεκινήσει συνομιλίες στην προσπάθεια των στελεχών του ΣΥΝ να προσελκύσει τους αγανακτισμένους πολίτες του κόμματος DEB.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα DEB ιδρύθηκε με σκοπό να προσεταιριστεί όσους δηλώνουν Τούρκοι και πιστεύουν στην αυτόνομη παρουσία τους στα πολιτικά αυτοδιοικητικά θέματα και όχι μόνο. Ουσιαστικά ο ΣΥΝ με την κίνηση του αυτό αναγνωρίζει ένα κόμμα που προωθεί την εθνική διάσταση των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη σε αγαστή συνεργασία με το τουρκικό κράτος.

Και για να μην υπάρχουν αυταπάτες για το τι πιστεύουν τα στελέχη του κόμματος DEB αρκεί να διαβάσει κανείς τα λόγια του προέδρου του Μουσταφά Αλί Τσαβούς. Όπως είχε δηλώσει ο Αλί Τσαβούς πρόεδρος του κόμματος DEB «Μια μέρα αυτοί, που αγνοούν εμάς, αυτοί που αγνοούν το μεγάλο τουρκικό έθνος, θα διαψευσθούν. Εμείς στεκόμαστε ορθοί και ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα. Ζούμε στη Δυτική Θράκη ως Τούρκοι και Τούρκοι θα μείνουμε! Θα ήθελα εκ μέρους της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων της Δυτικής Θράκης, να εκφράσω τις ευχές μου για τη μέρα του δασκάλου, τη μέρα όλων των δασκάλων μας, μνημονεύοντας πάνω απ’ όλα με σεβασμό, το μεγάλο δάσκαλο, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ”. (http://www.azinlikca.net/eidhseis/deb-thraki-11292011.html).

Σύμφωνα λοιπόν με το δελτίο Τύπου που είχε λόγους για να νομιμοποιήσει και την πολιτική του υπόσταση το DEB, πληροφορούμαστε ότι η συνάντηση έγινε στη νομαρχιακή επιτροπή Ξάνθης του ΣΥΝ το Σάββατο 7 Ιανουαρίου με τον αντιπρόεδρο Οζάν Αχμέτογλου όπου συμμετείχε και η πρόεδρος του τμήματος γυναικών του DEB, ιατρός Νέτζιλά Τσαβούς.

Εκεί τους υποδέχθηκαν εκτός του γενικού γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής του Συνασπισμού στην Ξάνθη, Νίκου Καλιαμπάκα και των μελών της νομαρχιακής επιτροπής του Συνασπισμού και ο υποψήφιος βουλευτής του Συνασπισμού στον γειτονικό νομό, Χουσείν Ζεϊμπέκ.

Η κίνηση αυτή του ΣΥΝ προκαλεί πολλά ερωτηματικά καθότι μέχρι σήμερα ήταν γνωστή η θέση του κόμματος ενάντια στον εθνικισμό, την μισαλλοδοξία, και τον ρατσισμό. Φαίνεται ότι η ευαισθησία του κόμματος για τα παραπάνω θέματα αφορά μόνο ότι είναι ελληνικό ή προέρχεται από ελληνικούς κύκλους. Ας μην ξεχνάμε τις κινητοποιήσεις του ΣΥΝ κατά οτιδήποτε έχει να κάνει με τον εθνικισμό, το ρατσισμό και το σωβινισμό.

Όπως όμως αποδεικνύεται ποτέ δεν ασχολούμαστε για τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία που προέρχεται απο τα γειτονικά κράτην πόσο δε όταν μια συνεργασία με ανθρώπους που προωθούν τον τουρκιό εθνικισμό στην Θράκη μπορεί να φέρει περισσότερους ψήφους στις επερχόμενες εκλογές.

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναγνώριση του «τουρκικού» κόμματος DEB στην Θράκη από τον ΣΥΝ"

Δεν έχει ζητήσει μειώσεις μισθών ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα η τρόικα

Η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, δήλωσε στο Mega την Κυριακή ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Κομισιόν στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης.

Ο Π.Καρβούνης επισήμανε ότι η τρόικα έχει παροτρύνει να υπάρξει συζήτηση για το μισθολογικό κόστος, αλλά δεν πρόκειται να επιβάλει τέτοιου είδους κινήσεις.

Όπως είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Κομισιόν στην Αθήνα, η απόφαση για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση.

Ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη, αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τον υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη.
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν έχει ζητήσει μειώσεις μισθών ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα η τρόικα"

To «Σχέδιο Κόμπρα» της Γερμανίας και η Ελληνική Υπόθεση

Όταν η Γερμανία ενοποιήθηκε, λίγοι στη χώρα μας παρακολούθησαν με προσοχή τον τρόπο με τον οποίο κατάπιε το Δυτικογερμανικό κράτος την οικονομία και τις επιχειρήσεις της ανατολικής Γερμανίας. Η αύξηση του ρόλου της Γερμανίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σε εποχή μάλιστα κρίσης, συγκέντρωσαν το τελευταίο διάστημα περισσότερο την προσοχή μας. Η αποκάλυψη του «σχεδίου Κόμπρα» από γερμανικά έντυπα και επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια έθεσαν υπό διαφορετικό φως τις πολιτικές που προωθεί η Γερμανία στην Ελλάδα. Όπως διατύπωσα σε πρόσφατη ομιλία μου, οι γερμανικές επιλογές για την Ελλάδα, δεν είναι ούτε αυθόρμητες, ούτε ασυντόνιστες. Σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό θυμίζουν το σχέδιο Κόμπρα που εφάρμοσε η (τότε Δυτική) Γερμανία κατά την ενοποίησή της. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να μελετήσει κανείς προσεκτικά το σχέδιο Κόμπρα όπως εφαρμόστηκε πριν είκοσι χρόνια και να το συγκρίνει με πολλά από αυτά που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα.
Η Γερμανία πριν το 1989 δεν διέθετε τυπικά Σύνταγμα. Βέβαια, στην πραγματικότητα, το κείμενο που ονόμαζε ως «δεσμευτικό νόμο» ήταν και είναι το Σύνταγμά της. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του όταν η Γερμανία θα ενοποιείτο θα έφτιαχνε και το (νέο) Σύνταγμα. Στην πραγματικότητα, τελικά, δεν υπήρξε ενοποίηση της Γερμανίας, αλλά προσχώρηση του ανατολικού τμήμα της στην δυτική Γερμανία που ουσιαστικά θεωρήθηκε ότι ήδη εκπροσωπούσε το Ολο. Όλα αυτά δεν μας αφορούν άμεσα, αλλά αποκτούν σημασία από τη σκοπιά της κατανόησης του σχεδίου Κόμπρα που απέβλεπε στην «τακτοποίηση» της οικονομίας της ανατολικής Γερμανίας που βρισκόταν σε πλήρη αποδιοργάνωση.

Τα βασικά στοιχεία του Κόμπρα και η καταγραφή τους στην ελληνική κρίση
Πολιτικά το σχέδιο Κόμπρα θυμίζει σε πολλά τον τρόπο που λειτούργησε το πρώτο μνημόνιο και η τρόικα στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα:
1. Το σχέδιο αυτό δεν εκπονήθηκε υπό κανονικές συνθήκες και μέσα από έναν διαφανή δρόμο. Το εκπόνησε μια εσωτερική επιτροπή του υπουργείου οικονομικών με απευθείας εντολή του τότε Καγκελάριου Κολ. Επικεφαλής ήταν δύο διευθυντές του υπουργείου, Ο Κέσλερ (και κατόπιν γγ του υπουργείου οικονομικών) και ο Σαροζίν. Ο πρώτος έγινε μετά την υλοποίηση του σχεδίου Κόμπρα πρόεδρος του ΔΝΤ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΔΝΤ πραγματοποιήθηκε το μεγάλο έγκλημα σε βάρος της Αργεντινής. Στη συνέχεια, έγινε πρόεδρος της Γερμανίας. Από τη θέση του αυτή σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus δήλωσε ότι το πρόγραμμα που επιβαλλόταν στην Ελλάδα είναι παραπάνω από αυστηρό και θα οδηγούσε σε αποτυχία!. Ο δεύτερος έγινε μέλος στο ΔΣ της Bundesbank και το βιβλίο του για τους μετανάστες στη Γερμανία, αποτέλεσε το μπεστ σέλλερ του 2010.
2. Η ομάδα αυτή εργάστηκε χωρίς να το γνωρίζει το υπουργικό συμβούλιο της Δυτικής Γερμανίας και χωρίς να ενημερωθεί ποτέ η τότε ακόμα υπάρχουσα μεταβατική κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας. Η μεθοδευμένη αυτή «κλειστότητα» εφαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό και στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε, πλέον, ότι και στη χώρα μας, εφαρμόστηκαν πολιτικές με μεγάλη και μακρόχρονη σημασία χωρίς να περάσουν ποτέ από το Υπουργικό Συμβούλιο. Κάτι για το οποίο έχουν μέγιστη ευθύνη τα μέλη του. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, όπως εκείνη των αποκρατικοποιήσεων, οι υπουργοί το έμαθαν από συνεντεύξεις τύπου της Τρόικας χωρίς να δείξει κανείς τσίπα και να παραιτηθεί.
3. Το σχέδιο αυτό που εφαρμόστηκε πλήρως, δεν πέρασε ούτε από τη βουλή προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχός της και η δημόσια αντιπαράθεση. Ανάλογα και στην Ελλάδα η πρώτη δανειακή σύμβαση δεν εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο. Επιπλέον, εδώ, ανατέθηκε στον τότε υπουργό οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου που εξακολουθεί να μην ντρέπεται για το κακό που έχει κάνει στη χώρα, η διαχείριση όλων των υποθέσεων που αφορούσαν τις συμφωνίες ως προς την οικονομική κρίση. Οι ευθύνες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για αυτή την εν λευκή ανάθεση είναι μεγάλες.
4. Κεντρικό ζήτημα αυτού του σχεδίου ήταν η αποκρατικοποίηση. Είχε υπολογιστεί ότι οι προς αποκρατικοποίηση αξίες θα ανέρχονταν σε 600 δισεκατομμύρια. Εισπράχθηκαν κάτι περισσότερο από 45 δισεκατομμύρια Ευρώ. Με άλλα λόγια έγινε πάρτι πάνω στο πτώμα της ανατολικογερμανικής οικονομίας. Αυτό το πάρτι υποβοηθήθηκε από ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες παρείχετο άσυλο στους επικεφαλής της Treuhand (του θεσμικού φορέα των αποκρατικοποιήσεων) καθώς και στα υψηλόβαθμα στελέχη της! Θυμίζω ότι την ίδια ρύθμιση προώθησε ο Β.Βενιζέλος στην Ελλάδα για την «ντόπια» επιτροπή αποκρατικοποιήσεων.
5. Σημαντική ήταν η στρατηγική προώθησης του σχεδίου Κόμπρα στον πληθυσμό της ανατολικής Γερμανίας. Επειδή θα έκλειναν ακόμα και κερδοφόρες επιχειρήσεις προς όφελος δυτικογερμανικών συγκροτημάτων που ήταν ανταγωνιστές τους, έπρεπε να τεθούν στην κοινωνία της ανατολικής Γερμανίας ισχυρά διλήμματα που να κάμπτουν διαθέσεις αντίστασης. Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα σχέδιο σοκ. Την τεχνική κάλυψη αυτού του σχεδίου ανέλαβε η Ζήμενς την οποία ο O.K?hler στο βιβλίο του «Die Grosse Enteignung” (Βερολίνο 2011) χαρακτηρίζει ως μια επιχείρηση που το κύριο προϊόν που παράγει είναι «η διαφθορά». Νομίζω ότι αυτό το σημείο δεν χρειάζεται κανένα παραλληλισμό με την Ελλάδα. Βρομά από μόνο του.
6. Το δίλημμα που αποφασίστηκε να παιχτεί η όλη παρτίδα ήταν «μάρκο ή χρεωκοπία». Πιο συγκεκριμένα, όπως ήδη ανέφερα, σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα τα δύο γερμανικά μέρη θα έπρεπε να ενοποιηθούν και όχι να προσχωρήσει η μια μεριά στην άλλη. Προκειμένου να συμβεί αυτό, θα έπρεπε να πειστεί ο πληθυσμός της ανατολικής Γερμανίας ότι δεν υπήρχε χρόνος για πολλές διαπραγματεύσεις και ότι αν δεν ενδώσει θα βρεθεί μπροστά σε μια χρεοκοπία ιστορικών διαστάσεων. Θα έπρεπε, επίσης, να παρακαμφθεί η αντίσταση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και ιδιαίτερα του προέδρου Β.Μπραντ. Η τακτική που επιλέχθηκε ήταν της πίεσης για επίσπευση των όποιων αποφάσεων. Προκειμένου να γίνει αυτό, σε κάθε γύρο των εξελίξεων αύξανε η περί χρεοκοπίας κινδυνολογίας, τακτική που έχουμε γνωρίσει και στην Ελλάδα.
7. Σε αυτή την κατεύθυνση, έγινε επιστράτευση ενός επιχειρήματος που το συναντάμε και σήμερα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό, η επιλογή του να γίνουν όλα με συνοπτικές διαδικασίες και όχι μέσα από τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες ήταν μονόδρομος. Ο φόβος της κατάρρευσης διευκόλυνε την προώθηση αυτής της επιλογής. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κόμπρα είναι ένα φίδι που εκτοξεύει δηλητήριο στα μάτια του θύματος προκειμένου να το τυφλώσει, ώστε να μην είναι σε θέση να αντισταθεί. Όπως έγραφα ο Σαροζίν στον τότε καγκελάριο της Γερμανίας, στις 21.12.1989, η Βόννη θα έπρεπε να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο από τον συνταγματικό προβλεπόμενο. Να προωθήσει, δηλαδή, «έναν επιθετικό δρόμο που δεν θα άφηνε χρονικά περιθώρια» αντίστασης σε καμία πλευρά.
8. Το όλο σχέδιο Κόμπρα συνδεόταν με «ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων» που αναγκαστικά και χωρίς συζήτηση θα ακολουθούσε η άλλη πλευρά μέσα σε συνθήκες πανικού και χωρίς δυνατότητες να παίρνει πολλές ανάσες. Στοιχείο αυτού του πανικού θα ήταν να αποτραπεί η πώληση επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες (όπως έγινε και με την Ελλάδα που της απαγορεύτηκε να λάβει δάνεια από τρίτες χώρες).
Το σχέδιο κόμπρα έχει ακόμα πολλές άλλες πλευρές που ο φιλόξενος χώρος της Αξίας δεν επαρκεί για να παρουσιαστούν. Όμως, τα όσα ήδη ανέφερα επιτρέπουν την εξαγωγή ορισμένων θεμελιακών συμπερασμάτων:
Το πρώτο είναι ότι η Δυτική Γερμανία μετέτρεψε την οικονομία της ανατολικής σε συμπληρωματική. Ότι επέβαλε μια πολιτική του σοκ και δέους και ότι αυτή υποστηρίχτηκε με όλες τις μεθόδους που γνωρίσαμε και στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή μεγάλου τμήματος του παραγωγικού δυναμικού, η ύφεση και η ανεργία.
Το δεύτερο είναι ότι ανάμεσα στην ανατολική Γερμανία και την Ελλάδα υπάρχει η διαφορά ότι για την πρώτη ξοδεύτηκαν 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ ως επιδοτήσεις προκειμένου να στηριχτεί η οικονομία της ανατολικής Γερμανίας και να ξεπεράσει στον «δυνατό βαθμό» τις επιπτώσεις του σχεδίου Κόμπρα. Αντίθετα, η Ελλάδα, όχι μόνο δεν πρόκειται να λάβει τέτοια επιδότηση, αλλά ο δανεισμός που της έχει επιβληθεί την έχει πλήρως αφαιμάξει κατασπαράσσοντας τις προοπτικές της.
Τέλος, τρίτο, είναι φανερό ότι στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν όλοι οι μέθοδοι που είχε μελετήσει η γερμανική ελίτ και το ΔΝΤ σε προηγούμενες περιπτώσεις και υπήρχε μεγάλη εμπειρία για την ταχύτατη και επιθετική αυτών των μονομερών εμπειριών, ενώ αντίθετα η Ελληνική κοινωνία βρέθηκε άπειρη, με μεγάλο έλλειμμα γνώσεων και κατατροπόθηκε η ψυχή της μέσα στον πανικό, το φόβο, τα διλήμματα και τους μονόδρομους. Τώρα, όμως, που έχει μάθει πρέπει να ανατρέψει αυτή την πορεία.

e-erevna.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "To «Σχέδιο Κόμπρα» της Γερμανίας και η Ελληνική Υπόθεση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news