facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Διαβουλεύσεις ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων

Συντονιστική συνάντηση, υπό την αιγίδα του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, είχε σήμερα το βράδυ στα Σκόπια η ηγεσία της ΠΓΔΜ, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που έχει συγκαλέσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς στις 16 και 17 Ιανουαρίου στη Ν.Υόρκη.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία, συμμετείχαν, πέραν του κ.Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης Μούσα Τζαφέρι και ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοσκι.

Σε ανακοίνωση από το γραφείο του κ.Ιβάνοφ, μετά τη συνάντηση, αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ παραμένει απολύτως προσηλωμένη και θα σεβαστεί το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η χώρα επιθυμεί την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, το συντομότερο δυνατό, κάτι που θα οδηγήσει στην απεμπλοκή της ευρωατλαντικής πορείας της.

Προστίθεται ότι η ΠΓΔΜ θα συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης και ελπίζει ότι και η ελληνική πλευρά θα επιδείξει την ίδια διάθεση.

Η ηγεσία της ΠΓΔΜ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, εξέφρασε την ελπίδα ότι η τήρηση και η αποτελεσματική εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας θα συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος για την εξεύρεση λύσης, στη σχετική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Επίσης «αναμένει από την Ελλάδα να υποστηρίξει την ένταξη μας σε διεθνείς οργανισμούς και την ευρωατλαντική ενσωμάτωση μας, σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία και την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαβουλεύσεις ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων"

«Η Γαλλία να πάψει να είναι ρεζέρβα της Γερμανίας»

Ξεσπάθωσε ο Ρομάνο Πρόντι.

Καθήκον της Γαλλίας είναι «η ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής ενότητας κι όχι να εξυπηρετεί ως ρεζέρβα στη Γερμανία», υπογραμμίζει ο Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κύριο άρθρο και σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

«Όσον αφορά τις αποφάσεις, είναι σαφές ότι το ευρώ εξαρτάται από τη Γερμανία, αλλά και η στάση της Γαλλίας είναι εξίσου σημαντική», επισημαίνει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντελα Σέρα».

«Διερωτώμαι γιατί το Παρίσι σταμάτησε να είναι το τσιμέντο της Ευρώπης», σημειώνει.

«Καθώς οι συνέπειες της κρίσης αρχίζουν να γίνονται αισθητές, η Γαλλία κινδυνεύει και αυτή και (ο Γάλλος πρόεδρος) Νικολά Σαρκοζί κατάλαβε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να ακολουθεί τη Γερμανία», υπογραμμίζει.

Όσον αφορά τη σύνοδο κορυφής Γαλλίας-Γερμανίας-Ιταλίας που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 20 Ιανουαρίου, ο Πρόντι επισημαίνει πως «μολονότι οι σύνοδοι κορυφής είναι σημαντικές, μια τριμερής συνάντηση δεν αρκεί, εφεξής είναι σαφές ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα».

Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα μεταβεί στην Ιταλία στις 20 Ιανουαρίου μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για να συναντήσουν εκεί τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Μέχρι σήμερα στην Ευρώπη «οι μόνες αποφάσεις που λαμβάνονται αφορούν τη μείωση του ελλείμματος, οι αποφάσεις αυτές είναι απαραίτητες και πολύτιμες, όμως, αν εφαρμοστούν χωρίς μέτρα ανάκαμψης, δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε μια επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης», τονίζει παράλληλα ο Πρόντι σε κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η Γαλλία να πάψει να είναι ρεζέρβα της Γερμανίας»"

Συνεχίζουν τις κινητοποίησεις τους οι γιατροι

Οι γιατροί του ΙΚΑ θα συνεχίζουν και την ερχόμενη εβδομάδα τις κινητοποίησεις τους, αφού θα πραγματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου, ζητώντας κατοχύρωση εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών θεμάτων των γιατρών, στον ΕΟΠΥΥ.

«Τη δημιουργία ενός ΕΟΠΥΥ, στον οποίο θα γνωρίζει ο κάθε λειτουργός ποια θα είναι η σύμβαση που θα υπογράψει για τη συμμετοχή του στο νέο οργανισμό», ζητούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, οι οποίοι με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα απέχουν από τα ιατρεία τους μέχρι και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν και την ερχόμενη εβδομάδα την αποχή από τα Εξωτερικά Ιατρεία.

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζουν τις κινητοποίησεις τους οι γιατροι"

Έρχονται ασφυκτικά φορολογικά μέτρα

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία, αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρα για την απόδοση του ΦΠΑ, την κατάργηση του ΚΒΣ και την επέκταση του «πόθεν έσχες», σκοπεύει να επιβάλλει η κυβέρνηση με νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθούν πριν την έλευση της τρόικας προκειμένου να αποφασισθεί εάν θα αποτελέσουν το περιεχόμενο ενός νέου νομοσχεδίου πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, έτσι ώστε να δεσμεύουν και τη νέα κυβέρνηση.

«Πόθεν έσχες» για όλους

Στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα κλείσει πολλά ανοικτά «παράθυρα» για εισοδήματα που δεν δηλώνονται και πάρα πολλά ανοικτά «παράθυρα» για εισοδήματα που δηλώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα πραγματικά.

Σχεδιάζεται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες είτε αποταμιεύονται. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα δίνουν αναλυτική αναφορά στην εφορία για:

- Κάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν πάρει απόδειξη. Θα δηλώνεται το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (αγορές τροφίμων, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.ά.) Ενα μικρό ποσοστό 10% - 20% του εισοδήματος θα εξαιρεθεί από την συλλογή παραστατικών, αφού για κάποιες δαπάνες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδείξεις όπως για παράδειγμα τα χρήματα που δίνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους.

- Τις αποταμιεύσεις σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ, θα πρέπει να δικαιολογήσει τι έκανε τα χρήματα αυτά. Για παράδειγμα αν έχει 30.000 ευρώ σε καταναλωτικές δαπάνες (ενοίκια, ΔΕΗ, τρόφιμα κ.λπ.), ενώ του αναγνωρίζονται και 10% δαπάνες χωρίς παραστατικά, δηλαδή 4.000 ευρώ, το υπόλοιπο ποσό των 6.000 ευρώ ή θα πρέπει να το έχει αποταμιεύσει ή να εξηγήσει πού δαπανήθηκε.

Αντικειμενικά κριτήρια

Προσδιορίζονται νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη ακόμα και τις καταθέσεις των ελεύθερων επαγγελματιών. Η βασική μέθοδος υπολογισμού θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις διαφορετικούς τρόπους:

- Λογιστικό προσδιορισμό με βάση τα τηρούμενα βιβλία

- Τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

- Αντικειμενικά χαρακτηριστικά της άσκησης κάθε επαγγέλματος. Θα λαμβάνονται υπόψη ο τόπος στον οποίο ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα, τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, καθώς και το εάν υπάρχουν εργαζόμενοι υφιστάμενοι στον επιχειρηματία ή επαγγελματία.

Φοροαπαλλαγές

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα για την κατάργηση όλων των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης επιχειρήσεων και ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέο «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές που συνοδεύεται με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, κατάργηση όλων των ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε μικρά ελληνικά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, κατάργηση εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά για τις επιχειρήσεις.

Επίσης σχεδιάζονται περικοπές και καταργήσεις ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για μεταβιβάσεις περιουσίας. Θα περικοπούν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

Ακίνητα

Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει τον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται ο νέος φόρος ή το νέο τέλος που θα προκύψει να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην περίπτωση που ο ΦΑΠ ενοποιηθεί με το ειδικό τέλος, τότε θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο στη φορολόγηση της κατοχής ακίνητης περιουσίας. Κι αυτό διότι κατά την ενοποίηση των δύο φόρων θα κυριαρχήσουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ειδικού τέλους, δεδομένου ότι η βασική επιδίωξη ενός τέτοιου σχεδίου δεν είναι η απλοποίηση της φορολογίας, αλλά η είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων.

ΚΒΣ

Καταργούνται πολλές υποχρεώσεις τήρησης πρόσθετων βιβλίων, μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και γι' άλλες παραβάσεις του συγκεκριμένου Κώδικα.

ΦΠΑ

Εξετάζεται αλλαγή του τρόπου απόδοσης του ΦΠΑ, μέσω της καθιέρωσης αυτόματης καταβολής τη στιγμή της συναλλαγής.

zougla.gr απο kerdos.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται ασφυκτικά φορολογικά μέτρα"

Spiegel: To ΔΝΤ αμφιβάλει για το αν θα τα καταφέρει η Ελλάδα

Το ΔΝΤ «αμφιβάλλει», κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί -με διάρκεια- να μειώσει το πάρα πολύ μεγάλο, σήμερα, εξωτερικό χρέος της, γράφει στο τελευταίο τεύχος το περιοδικό «Spiegel».

«Πρέπει η Ελλάδα να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της». Αλλιώς, οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι δυνατόν να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του ως τώρα αναφερόμενου (σ.σ.:50%), λέει αυτό το έγγραφο του ΔΝΤ, γράφει το Spiegel.

Σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, τα κράτη μέλη στην ευρωζώνη ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη ακόμα συμμετοχή στον εξωτερικό δανεισμό της Ελλάδας. Επίσης, το ΔΝΤ -ενόψει της προσεχούς επανόδου της «τρόικας» (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ)- καυτηριάζει την απουσία προόδου όσον αφορά τη συλλογή των φόρων, ενώ εκτιμά πως τα δημόσια έσοδα από τις κρατικοποιήσεις επί του παρόντος «είναι λιγότερα» των αρχικώς αναφερθέντων.

Ζιχόφερ: «Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη»

Ο Χορστ Ζιχόφερ, ηγετικό στέλεχος της Χριστιανο-Κοινωνικής Ενωσης, της CSU, μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk διεφώνησε ευθέως με τον ισχυρισμό της καγκελαρίου Μέρκελ, «αν αποτύχει το ευρώ, τότε η Ευρώπη αποτυγχάνει. «Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές υγιείς οικονομίες, εκτός ευρωζώνης, εντούτοις λειτουργεί η Ευρώπη, παραδείγματος χάρη η Βρετανία».

Ο ίδιος, επικαλούμενος το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, ερωτώμενος τί μπορεί να σημάνει για την Ευρώπη μια -ενδεχόμενη- αποχώρηση της Αθήνας από την ευρωζώνη, εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι, «οι παρενέργειες», σε αυτήν την υποθετική περίπτωση, 'δεν θα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε η Ευρώπη να ζημιωθεί». «Δεν προτείνω πάντως η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη», τόνισε.

Επανέλαβε, εξάλλου, την κομματική θέση των τελευταίων μηνών, δηλαδή ότι στο μέλλον θα πρέπει η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη να δύναται να διώχνει τα μέλη, που -συστηματικά- παραβιάζουν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Είναι ωμός αυτός ο τρόπος, όμως η απομάκρυνση (μέλους), ως υστάτη λύση, πρέπει να είναι εφικτή», τόνισε.

newscode.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: To ΔΝΤ αμφιβάλει για το αν θα τα καταφέρει η Ελλάδα"

Με e-mail οι εντολές της τρόικα

Τις εντολές πριν από την έλευσή της στην Ελλάδα έστειλε η τρόικα με e-mail «φωτιά», με το οποίο απαιτεί εδώ και τώρα ανατροπές στο μισθολογικό, τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό καθεστώς.Πρόκειται για τον χριστουγεννιάτικο μποναμά των δανειστών μας, οι οποίοι ενημέρωσαν την κυβέρνηση για τις επιταγές τους ενόψει της κρίσιμης αξιολόγησης για το δεύτερο πακέτο στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής», το νέο «κοκτέιλ» των επώδυνων μέτρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 9 «απαιτήσεις» μεταξύ των οποίων η λήψη μέτρων για την κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του '11 με μείωση δαπανών και όχι νέους φόρους, άρση των αγκυλώσεων στην αγορά εργασίας, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στο μισθολογικό και συνταξιοδοτικό, καθώς ζητείται μια πλήρης εικόνα με λεπτομερή κατάλογο των επικουρικών συντάξεων που θα μειωθούν, και τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στα πρότυπα της Πορτογαλίας (που φτάνει μόλις τα 566 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα είναι 751 ευρώ) καθώς και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η τρόικα αναμένει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε στις συζητήσεις με τους διεθνείς ελεγκτές οι ελληνικές αρχές να εμφανιστούν με ενιαία φωνή, χωρίς όμως η λύση να έχει απαραιτήτως εγκριθεί προηγουμένως από τη Βουλή.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σημάδια κακοφωνίας από ελληνικής πλευράς θα δυσχεράνουν τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας στην προσπάθεια εξεύρευσης συμβιβαστικής λύσης. Με το τελεσίγραφο «βρείτε τα, πριν έρθουμε», η τρόικα διαμηνύει στην Αθήνα ότι στόχος της συνολικής συμφωνίας που θα πρέπει να επιτευχθεί είναι η εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ στις περικοπές συντάξεων κατά την περίοδο 2012-2013.

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Με e-mail οι εντολές της τρόικα"

Μεγαλώνει η κόντρα Αγγλίας Γαλλίας

Η Γαλλία είναι ελεύθερη να προχωρήσει μονομερώς στην επιβολή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά η Βρετανία θα εμποδίσει την εφαρμογή του σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

"Αν οι γάλλοι από μόνοι τους θέλουν να προχωρήσουν στην επιβολή του φόρου στην ίδια τους τη χώρα, πρέπει να είναι ελεύθεροι να το πράξουν", είπε ο Κάμερον σε συνέντευξή του στο BBC.

"Η ιδέα ενός νέου ευρωπαϊκού φόρου, όταν δεν θα εφαρμοστεί αυτός ο φόρος σε άλλες χώρες, δεν θεωρώ ότι είναι κάτι λογικό και θα το εμποδίσω. Αν δεν συμφωνήσει ταυτόχρονα ο υπόλοιπος κόσμος ότι θα έχουμε όλοι κάποιο φόρο, τότε δεν θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση".

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε την Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στην επιβολή ενός νέου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές--γνωστού και ως φόρου Τόμπιν--ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων της Γαλλίας στην ΕΕ και παρά την έντονη αντίδραση της Βρετανίας.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγαλώνει η κόντρα Αγγλίας Γαλλίας"

Φωτοτυπίες από... χρυσάφι

Χρυσός για το υπουργείο Εσωτερικών οι φωτοτυπίες λόγω της έλλειψης των σχολικών βιβλίων. Καλείται να δώσει δύο εκατομμύρια ευρώ σε 159 δήμους

Ακριβά θα κληθεί να πληρώσει το φιάσκο των φωτοτυπιών το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς καλείται να χορηγήσει δύο εκατομμύρια ευρώ σε 159 δήμους.
Το μεγαλύτερο κονδύλι για την εκτύπωση αντιτύπων πιστώνεται, σύμφωνα με την "Καθημερινή", στον Δήμο Χανίων (93.118,96 ευρώ). Ακολουθούν ο Δήμος Αθηναίων με 76.425,01 ευρώ, ο Δήμος Καλαμάτας με 55.770,95 ευρώ και ο Δήμος Περιστερίου με 54.243 ευρώ.
Στη συμπρωτεύουσα και στον Δήμο Θέρμης τα σχολεία θα χρηματοδοτηθούν με 41.500 ευρώ για την εκτύπωση των φωτοτυπιών.
Στο μεταξύ, εντονότατες είναι οι διαμαρτυρίες από σχολεία για ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, χαρτί εκτύπωσης και άλλα λειτουργικά έξοδα, για τις οποίες αρμόδιοι είναι οι δήμοι.
Με το νέο σύστημα ΟΤΑ καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές σε κάθε σχολείο και προβλέφθηκε η λειτουργία δύο σχολικών επιτροπών (για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και για εκείνα της δευτεροβάθμιας) σε κάθε δήμο.
Κάθε επιτροπή οφείλει να κατανείμει τα κονδύλια στα σχολεία λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό μαθητών και αιθουσών, γυμναστηρίων, εργαστηρίων, βιβλιοθηκών, την παλαιότητα των κτιρίων καθώς και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολείων.
Υπάρχουν ωστόσο πολλές καταγγελίες εκπαιδευτικών για την τύχη των κονδυλίων -π.χ. ότι υπερχρεωμένοι δήμοι αξιοποιούν τα αποθεματικά των προηγούμενων σχολικών επιτροπών για να καλύψουν δημοτικά ελλείμματα- την ίδια στιγμή που κάποιες επιτροπές αποφάσισαν να καταβάλλονται μηνιαίως ως έξοδα παράστασης στον πρόεδρό τους 1.000 ευρώ μηνιαίως και 400 ευρώ στον αντιπρόεδρο.

news247.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτοτυπίες από... χρυσάφι"

Οι σχέσεις στ(οργής) Γιώργου- διαπλοκής

Ο Γιώργος Παπανδρέου, από την πρώτη ημέρα που έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ευαγγελιζόταν πως θα καταπολεμήσει τη «χειραγώγηση της πολιτικής ζωής» από τα «συμφέροντα». Τα οποία, πάντως, τον στήριξαν απλόχερα και στις εκλογές του 2004 και στις εκλογές του 2007. Μετά την ταπεινωτική ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2007, τα περισσότερα συγκροτήματα Τύπου ζητούσαν την παραίτησή του και εκείνος κατήγγειλε -πάλι- ότι τον πολεμούν τα συμφέροντα. Έπειτα έγινε πρωθυπουργός, ξεχνώντας τα περί «χειραγώγησης». Και διευκολύνσεις προσέφερε και απλόχερη στήριξη στη μνημονιακή πολιτική του είχε. Αλλά, όπως λέει κι ένα τραγούδι, «ό,τι αρχίζει ωραίο, τελειώνει με πόνο…».

Αυτός ο «πόνος» φάνηκε στη δημόσια αντιπαράθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον ισχυρό άνδρα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, Σταύρο Ψυχάρη, που αποκάλυψε τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας ενός καταρρέοντος συστήματος διαπλοκής μεταξύ πολιτικής εξουσίας και μιντιακών συμφερόντων.

Ως τώρα, σε όλες τις στιγμές αδυναμίας, ο Γιώργος Παπανδρέου πάντα επικαλείτο τα… συμφέροντα που τον πολεμούν. Κατά πολλούς, μάλιστα, αυτές οι καταγγελίες τού εξασφάλισαν τη νίκη απέναντι στον Ευάγγελο Βενιζέλο την 11η Νοεμβρίου 2007, όταν το Κίνημα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη διάσπαση.

Τα περί «συμφερόντων» επικαλέστηκε και την περασμένη Τετάρτη, στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όταν προσπαθούσε να πείσει τα στελέχη του κόμματος να τον… αφήσουν να παραμείνει στο τιμόνι του Κινήματος ως τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου κατονόμασε τον Σταύρο Ψυχάρη ως ένα από τα συμφέροντα «που υπονόμευσαν την κυβέρνησή μας».

Όμως, υπαινιγμούς και σαφή υπονοούμενα δεν άφησε μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου κατά του Σταύρου Ψυχάρη. Ο πρόεδρος του ΔΟΛ, με οργίλη ανακοίνωσή του, ισχυρίστηκε ότι «ανεπισήμως» ενημερώθηκε από την Εθνική Τράπεζα ότι το δάνειο «το έκοψε το Μαξίμου» και κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου «να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλον». Η Εθνική Τράπεζα άδειασε και τις δύο πλευρές, αφού με ανακοίνωσή της διέψευσε ότι «ζητήθηκε η γνώμη ή η άποψη οιουδήποτε εκτός της Τράπεζας», απέρριψε τους ισχυρισμούς Ψυχάρη πως «το δάνειο έκοψε το Μαξίμου» και «εξέθεσε» τον ΔΟΛ, πληροφορώντας ότι όντως απέρριψε το δάνειο, γιατί δεν προσφέρονταν οι απαραίτητες διασφαλίσεις.

Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να φτάσει στη σημερινή του κατάσταση, δηλαδή στο φάσμα της πολιτικής εξαφάνισης, προτού «ανακαλύψει» τα συμφέροντα, για δεύτερη φορά. Ως πρωθυπουργός δεν είχε κανένα πρόβλημα να τα συμπεριλαμβάνει στον πολιτικό του σχεδιασμό, να τα «διευκολύνει» -στο πλαίσιο των στενών δυνατοτήτων του Μνημονίου, φυσικά- και να έχει προνομιακή σχέση με ορισμένους «βαρόνους» που παραδοσιακά στήριζαν τη «δημοκρατική παράταξη». Άλλωστε, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, δηλαδή από το 2007 στο 2009, άλλαξαν και πάλι πολλά. Το 2007, το «Βήμα» του Σταύρου Ψυχάρη είχε τίτλο «Παραιτηθείτε, κύριε πρόεδρε» και το 2009, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ είχε παραχωρήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το χώρο του κύριου άρθρου του «Βήματος της Κυριακής», που παραδοσιακά ανήκει στον ίδιο και εκφράζει τη θέση μιας εφημερίδας!

Παράλληλα, και το «Έθνος» του συγκροτήματος Μπόμπολα, που επίσης ζητούσε με ένταση να παραιτηθεί το 2007 ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνέχεια στήριζε σθεναρά την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ .

Ο φόρος των καναλαρχών, το δάνειο του Μεγάρου και τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Ήταν όμως και οι «διευκολύνσεις». Μέσα στις πολλαπλές φορο-επιδρομές της κυβέρνησης Παπανδρέου συμπεριλαμβανόταν και η επαναφορά του φόρου 20% για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, που αφαιρούσε περί τα 115 εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα των καναλιών. Και αυτό δεν άρεσε καθόλου στους καναλάρχες. Έτσι, ενώ η κυβέρνηση νομοθέτησε και το συγκεκριμένο φόρο, έσπευσε, επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου, να… παγώσει την εφαρμογή του. Επίσης, στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο του πρώην «τσάρου», περιλαμβανόταν η πρόβλεψη να αναλάβει το κράτος να πληρώσει δάνειο ύψους 93 εκατομμυρίων ευρώ του Μεγάρου Μουσικής, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τον ΔΟΛ από την εποχή του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη.

Λίγο αργότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έσπευδε, στις 26 Ιουλίου 2011, να διευκολύνει, με πολύ «χαλαρούς» περιβαλλοντικούς όρους, την εκμετάλλευση των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής για την εξόρυξη χρυσού, έργο για το οποίο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε ο όμιλος Μπόμπολα. Επίσης, με περιβαλλοντική μελέτη-αστραπή ανετράπησαν και οι περιβαλλοντικοί όροι για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και ενώ προβλεπόταν αρχικά ότι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές θα εκμισθώνονταν από το κράτος σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, πλέον όποιοι θέλουν μπορούν να… εγκαταστήσουν από μόνοι τους τα εν λόγω πάρκα, αφού το κράτος παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του!

Κοινό μυστικό αποτελούν οι συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με τον Γ. Μπόμπολα στο «Πεντελικόν».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα για να κρύψει τις προνομιακές σχέσεις που είχε με συγκεκριμένους εκδότες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 17 Οκτωβρίου, δηλαδή στις παραμονές της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και λίγο προτού καταρρεύσει η κυβέρνησή του, είδε τους μετόχους του Mega (μεταξύ άλλων είδε τον Σταύρο Ψυχάρη και τον Γιώργο Μπόμπολα), ενώ συνέχισε και με άλλους εκδότες, όπως τον Γιάννη Αλαφούζο (ΣΚΑΪ, Καθημερινή) και τον Μίνωα Κυριακού (ΑΝΤ1). Σημειολογία που λέει πολλά: τους πολιτικούς αρχηγούς, δηλαδή τους θεσμικούς παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου, τους είδε μετά τους εκδότες: Με τον Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε στις 18 Οκτωβρίου, ενώ με τους Αλέκα Παπαρήγα, Αλέξη Τσίπρα και Γιώργο Καρατζαφέρη στις 19 του ίδιου μήνα…

(από τον “Τύπο της Κυριακής”)

antinews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι σχέσεις στ(οργής) Γιώργου- διαπλοκής"

Ο γιός της Γιάννας Αγγελοπούλου κατέλαβε το Χάρβαρντ

Πριν λίγους μήνες, το καλοκαίρι ξημεροβραδιαζόταν στην πλατεία Συντάγματος μαζί με τους αγανακτισμένους Ελληνες που ζητούσαν να αλλάξει η πολιτική της κυβέρνησης. Τις διακοπές των Χριστουγέννων τις πέρασε στο Ελ Σαλβαδόρ βοηθώντας άστεγους να χτίσουν τα νέα τους σπίτια. Λίγο νωρίτερα είχε πρωταγωνιστήσει στην πρώτη -στα χρονικά- κατάληψη του γνωστού πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος πολυεκατομμυριούχος κληρονόμος του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελόπουλου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αμφισβήτησης και της διαμαρτυρίας.

Στα 22 του χρόνια πλέον, στην τελευταία του χρονιά βασικών σπουδών στην Οικονομία και την Ιστορία, ο νεαρός πρωτότοκος γιος του γνωστού επιχειρηματικού ζεύγους επί δύο μήνες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στο τελευταίο της φύλλο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου επιχείρησαν πριν από λίγο καιρό να καταλάβουν τον κεντρικό προαύλιο χώρο του ιδρύματος αλλά οι αρχές είχαν κλειδώσει τις πόρτες. Μετά από διαπραγματεύσεις επετράπη η είσοδος μόνον σε όσους είχαν φοιτητική ταυτότητα. Οσοι πέρασαν μέσα κατασκήνωσαν επί αρκετές εβδομάδες στο προαύλιο συμπαραστεκόμενοι ουσιαστικά στο κίνημα Occupy Wall Street και μάλιστα μέσα στο Ιδρυμα που αναπαράγει τις τελευταίες δεκαετίες τον παγκόσμιο καπιταλισμό.

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος παράλληλα με τη συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις συνεχίζει την αρθρογραφία του που ξεκίνησε το καλοκαίρι με την περιβόητη πλέον επιστολή του στο Athens Voice. Μόνο που τώρα έχει μπει σε πιό βαθιά νερά.

Με την υπογραφή Pan Angelopoulos υποστήριξε, μεταξύ άλλων, τους περίπου 70 φοιτητές που είχαν αποχωρήσει επιδεικτικά από την ομιλία του Γκέγκορι Μάνκιου, διακεκριμένου καθηγητή Μακροοικονομίας και συμβούλου της κυβερνήσεως Μπους, διαμαρτυρόμενοι για την νεοφιλελεύθερη άποψή του. Στο συγκεκριμένο του άρθρο ο νεαρός Αγγελόπουλος υποστηρίζει ότι η οικονομία δεν είναι απλώς μια θετική επιστήμη αλλά συνδυάζεται και συνυπάρχει με την Κοινωνιολογία, τις Πολιτικές Επιστήμες, την Ιστορία και τη Φιλοσοφία και έτσι δεν μπορεί παρά να διδάσκεται σε συνδυασμό με αυτές.

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος αρθρογραφεί συστηματικά στα αγγλικά. Το τελευταίο του κείμενο δημοσιεύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου στο free press περιοδικό The Boston Occupier (Ο καταληψίας της Βοστώνης). Παράλληλα συμμετέχει σε διαδικτυακά φόρουμ και καταγράφει συστηματικά τις απόψεις του υπερασπιζόμενος συμφοιτητές του.

Ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά αποσπάσματα των αναρτήσεών του είναι τα ακόλουθα:

«Η επείγουσα ανάγκη είναι τώρα για μια πολιτική οικονομία της εργατικής τάξης, που θα περιλαμβάνει το παλιό προλεταριάτο των εργοστασίων και το νέο εργασιακά επισφαλές εργατικό δυναμικό της μερικής απασχόλησης που εξαντλείται από τα ελαστικά ωράρια, την εντατική εκμετάλλευση και γενικά τις αβέβαιες περιστάσεις. Τέτοια οικονομικά θα αποτελούσαν τη θεωρητική βάση για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας, δηλαδή για μια κοινωνία όπου η ελεύθερη ανάπτυξη του κάθε ατόμου είναι προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη του συνόλου.»

«Να προσεγγίσουμε τις Κοινωνικές επιστήμες με το θάρρος, όπως ο Μαρξ μας παροτρύνει, για να αναλάβουμε την «αδίστακτη κριτική όλων αυτών που υπάρχουν», χωρίς να φοβηθούμε τα συμπεράσματα ή τις συγκρούσεις του με τις υπάρχουσες δυνάμεις. Το να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση σημαίνει ότι πρέπει να αποφασίσουμε μεταξύ της πραγματικής δημοκρατίας και της κανιβαλιστικής κεφαλαιοκρατίας. Πρέπει να διαλέξουμε πλευρά απέναντι στο φλέγον ερώτημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στους καιρούς μας: σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα.»

«Επειδή οι «ορθολογικοί» σπουδαστές του Χάρβαρντ δεν μπορούν να φανταστούν τίποτα έξω από το σύστημα (ή έξω από το Δημοκρατικό Κόμμα) δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν το μπορούν. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν ανησυχώ καθόλου εάν αλλοτριώσαμε τους σπουδαστές του Χάρβαρντ, επειδή εκείνοι, οι υπηρέτες του 1%, δεν πρόκειται ποτέ να μας ακολουθήσουν. Μια ομάδα της κοινότητας που βρίσκεται στο πλευρό μας αξίζει περισσότερο από ολόκληρο πληθυσμό του Χάρβαρντ. Και εάν μας ζητήσετε να υποχωρήσουμε για να κατευνάσετε εκεί νους που αυτή τη στιγμή το κίνημα στρέφεται εναντίον τους, δεν πρόκειται να το κάνουμε.»

iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο γιός της Γιάννας Αγγελοπούλου κατέλαβε το Χάρβαρντ"

Χοντραίνει το ενεργειακό παιχνίδι στην Μεσόγειο


Αιγυπτιακή τορπίλη απειλεί την Ελληνική ΑΟΖ, καθώς το Κάιρο κινητοποιείται μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή και επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο και την Τουρκία, αποκλείοντας έτσι την Ελλάδα, με την πλήρη διαγραφή της επήρειας του Καστελόριζου, αποκαλύπτει σήμερα το ΕΘΝΟΣ
Με αφορμή τις ανακοινώσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίων Αμπντουλάχ Γκχοράμπ δήλωσε ότι το σημείο αυτό δεν βρίσκεται σε αιγυπτιακές ζώνες, αλλά πρόσθεσε ότι τα «σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν είναι ακόμη συμφωνημένα».
Ο Αιγύπτιος υπουργός δήλωσε ακόμη ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως τα «τρία κράτη πρέπει να συμμετάσχουν στον καθορισμό των συνόρων», προσθέτοντας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση εργάζεται ήδη στην κατεύθυνση αυτή», δήλωση με την οποία αποκλείει βεβαίως από την οριοθέτηση στη συγκεκριμένη περιοχή την Ελλάδα.
Τη στιγμή που η Ελλάδα επιχειρεί ένα πρώτο βήμα με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για σεισμικές έρευνες σε περιοχή νοτίως της Κρήτης εντός των ορίων της Ελληνικής ΑΟΖ, που έχει υπολογιστεί με βάση τη «μέση γραμμή», η πρωτοβουλία αυτή από την αιγυπτιακή κυβέρνηση λειτουργεί υπονομευτικά, καθώς ουσιαστικά περιορίζει τις δυνατότητες χειρισμών της Ελλάδας και απειλεί να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα επηρεάσουν και μελλοντικές οριοθετήσεις…
Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα στον διεθνή διαγωνισμό έχει ορίσει ως όριο την κάθετη γραμμή η οποία διέρχεται από το ανατολικό άκρο της Κρήτης, αφήνοντας εκτός διαγωνισμού περιοχές για τις οποίες θα μπορούσε να εγείρει αμφισβητήσεις η Τουρκία.
Το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τη Λιβύη και την Αίγυπτο, καθώς δεν έχει οριοθετηθεί η ΑΟΖ μεταξύ των δύο αυτών χωρών και της Ελλάδας, χωρίς αυτό βεβαίως να αποκλείει μελλοντικές αντιδράσεις όταν ξεκινήσουν οι έρευνες.
 Σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο, οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας επιβεβαιώνουν την αρνητική τροπή που είχαν πάρει οι διερευνητικές συνομιλίες Αθήνας – Καΐρου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, μετά την παρέμβαση και του ίδιου του κ. Γκιουλ. Στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή κρίσιμο ρόλο παίζει το Καστελόριζο, καθώς η πλήρης επήρειά του δημιουργεί κοινό όριο της ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, όπως επιδιώκει η Αγκυρα και φαίνεται να αποδέχεται ο Αιγύπτιοςυπουργόςη Αίγυπτος αποκτά σύνορα με την Κύπρο και την Τουρκίαμε τηνΕλλάδα να χάνει ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ΑΟΖ που θεωρητικά θα μπορούσενα διεκδικήσει.
Η στάση της Κύπρου προβληματίζει Ελλάδα – Ισραήλ


Ο “Τύπος της Κυριακής”  αποκαλύπτει στο μεταξύ τους προβληματισμούς της Αθήνας από την άποψη που διατυπώθηκε στην Κύπρο από την αρμόδια υπουργό Ενέργειας, Πραξούλα Αντωνιάδου, περί ενεργειακής διασύνδεσης της Κύπρου με την Τουρκία μέσω αγωγού (!), πρόταση που προκάλεσε σάλο στην αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη, αλλά την οποία όχι μόνο δεν αποκήρυξε ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, αλλά η κυβέρνησή του έσπευσε να τη συνοδεύσει με εκτιμήσεις ότι ένας αγωγός Ισραήλ- Κύπρου-Ελλάδας δεν είναι τεχνικά εφικτός…
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα απορρίπτουν τα περί δήθεν μεγάλων τεχνικών δυσκολιών στην κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού που θα καταλήγει στην Ελλάδα, ενώ είναι έκδηλος ο διπλωματικός εκνευρισμός για τις «ιδέες» περί ενεργειακής διασύνδεσης της Κύπρου με την Τουρκία. Οι αυξημένες πιθανότητες εντοπισμού σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αν επαληθευθούν, θα προσθέσουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης -και από άποψη παραγωγής και όσον αφορά στη χάραξη ενεργειακής οδού- η οποία θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά τη χώρα και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ταχύτερης εξόδου από την κρίση.
Υπ’ αυτό το πρίσμα η στάση της κυβέρνησης Χριστόφια καθίσταται ακόμα πιο περίεργη, αμφιβόλου εθνικής σκοπιμότητας και δημιουργεί προβληματισμό τόσο στην Αθήνα όσο και στο Τελ Αβίβ.
Οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να δουν την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ να προχωρά στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Η Ε.Ε. εισάγει από τρίτες χώρες το 60% του φυσικού αερίου που καταναλώνει ετησίως (484 δισ. κυβικά μέτρα το 2009 με πρόβλεψη για 771 δισ. το 2030), από τη Ρωσία, δε, καλύπτει το 40% των αναγκών της.
Το 2030 οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη προβλέπεται να ανέλθουν στο 85% της κατανάλωσης, οπότε είναι προφανές ότι θα ενισχύεται ο στρατηγικός χαρακτήρας των κοιτασμάτων Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, τα οποία αποτελούν ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια τους, πολύ περισσότερο αν η μεταξύ τους συνεργασία εξελιχθεί σε ενεργειακό και όχι μόνο άξονα.
Η διπλωματία των αγωγών συνεχίζεται
Στο μεταίχμιο εισόδου της στην ενεργειακή σκακιέρα βρίσκεται η Ελλάδα, συνειδητοποιώντας, καθυστερημένα και υπό την πίεση της κρίσης που βιώνει, ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της και η συμμετοχή της στις χαράξεις αγωγών στην περιοχή αποτελούν όρο γεωπολιτικής επιβίωσης και οικονομικής ανάκαμψης.
Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών και στην κοινή συνεδρίαση πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων μεταξύ ΥΠΕΞ και υπουργείου Περιβάλλοντος, εξετάστηκαν τα δεδομένα τόσο στο πεδίο των ερευνών όσο και στα διάφορα υπό εξέλιξη projects αγωγών.
Η Αθήνα θεωρεί ως πιο εφικτό και ώριμο για υλοποίηση σχέδιο τον αγωγό ITGI ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας. Το κόστος του αγωγού υπολογίζεται σε 1,14 δισ. ευρώ και οι βασικοί μέτοχοι, η ελληνική ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison (οι οποίες έχουν συστήσει την κοινοπραξία «ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.»), υποστηρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης αρκετών δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους.
Ο ΥΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι η χρηματοδότηση για το ελληνικό σκέλος είναι εγγυημένη από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης στον τομέα της Ενέργειας (EEPR) με περίπου 150 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ με περίπου 800 εκατ. και από τραπεζική χρηματοδότηση των εταιριών. Η Ποσειδών Α.Ε. έχει καταθέσει στην εταιρία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν (Socar) τη σχετική πρόταση για τον αγωγό, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς περίπου 12 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο αγωγός αυτός ενισχύει και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, άρα στο μέχρι τώρα προβάδισμά του παίζει ρόλο και αυτή η διάσταση.
Ο άλλος αγωγός ο οποίος θεωρείται ανταγωνιστικός του ITGI και αφορά στην Ελλάδα, είναι ο TAP (Trans Adriatic Pipeline), στον οποίο συμμετέχουν η νορβηγική Stat Oil, η ελβετική EGL και η γερμανική E.ON. Η δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου είναι ανάλογη με αυτή του ITGI (10-12 δισ. κυβικά μέτρα) αλλά ο αγωγός καταλήγει στην Αδριατική μέσω Αλβανίας, γεγονός που προβληματίζει την ελληνική πλευρά. Οι υπεύθυνοι του ΤΑΡ, πέρα των γεωπολιτικών ωφελημάτων που επικαλούνται, προτάσσουν το γεγονός ότι το κόστος κατασκευής του αγωγού (1,5 δισ. ευρώ) θα αναληφθεί από την ίδια την κοινοπραξία: «Η κατασκευή του TAP δεν θα επιβαρύνει καθόλου τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αφού τη χρηματοδότησή του εγγυώνται πλήρως οι μέτοχοι της κοινοπραξίας του αγωγού, χωρίς να απαιτείται εγγύηση ή οποιαδήποτε συμμετοχή του Δημοσίου, το οποίο απλά θα εισπράττει τα τέλη διέλευσης και τους λοιπούς φόρους». Είναι προφανές ότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και ότι η Ελλάδα έχει διαπραγματευτικά χαρτιά στα χέρια της.
Ο αγωγός Nabucco παρότι έχει ισχυρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ και χώρες της Ε.Ε., τεχνικά αποδεικνύεται δαπανηρός και οικονομικά μη βιώσιμος, αφού μέχρι στιγμής στα σχέδια προκύπτει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επαρκούς τροφοδότησής του, ενώ η λειτουργία του -αν κατασκευαστεί- προβλέπεται για το 2021. Η χάραξη του Nabucco εξάλλου δεν προβλέπει διέλευσή του από ελληνικό έδαφος. «Απειλή» για την Ελλάδα αποτελεί και το project της ΒΡ για τον South-East Europe Pipeline (ως εναλλακτική του Nabucco) ο οποίος μέσω Τουρκίας θα διακλαδώνεται στη Βουλγαρία, παρακάμπτοντας τη χώρα μας, αλλά και αυτός βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά.
Αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα αποτέλεσε η υπογραφή συμφωνίας Μόσχας-Άγκυρας για τη διέλευση από την τουρκική ΑΟΖ του αγωγού South Stream, ο οποίος πάντως συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και να βρίσκεται, και αυτός, στον «αέρα». Όλοι αυτοί οι αγωγοί σχεδιάζονται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το αζέρικο κοίτασμα Shakh-Deniz ΙΙ (η δεύτερη φάση αξιοποίησης του κοιτάσματος Shakh-Deniz ) με χρονικό ορίζοντα έναρξης το 2017. Από τα 14-16 δισ. κυβικά μέτρα αερίου που υπολογίζεται ότι θα παράγει ετησίως το κοίτασμα, το 1/3 περίπου θα εξάγεται στην Τουρκία και το υπόλοιπο στην Ευρώπη.



Διαβάστε Περισσότερα » "Χοντραίνει το ενεργειακό παιχνίδι στην Μεσόγειο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news