facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Φεύγουν για την Πόλη

Νέες ευκαιρίες στην Τουρκία αναζητούν πολλοί Έλληνες.

Την πρώτη επιλογή αποτελεί για πολλούς Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν, η Κων/πολη σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής τηλεόρασης.

«Θέλω να φύγω με τον σύζυγο και την κόρη μου. Για την κόρη μου δεν υπάρχει πλέον μέλλον εδώ. Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά παντού είναι καλύτερα από ότι εδώ. Εάν όλα πάνε καλά, θέλουμε να πάμε στην Κων/πολη. Εάν όχι τότε μπορεί να πάμε Αυστραλία. Το θέμα είναι να φύγουμε», δηλώνει μια κυρία, κάτοικος Αθηνών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρης Τριανταφύλλου, ο οποίος διδάσκει εδώ και ένα χρόνο στην Κων/πολη σε αυτό έχει συμβάλλει και το γεγονός ότι πολλά έχουν αλλάξει στις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η φάση βελτίωσης στις σχέσεις των δυο χωρών, δηλαδή πριν από 12 χρόνια, έχει αλλάξει κάτι και στον τρόπο σκέψης των δυο λαών, τον τρόπο που αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλο. Αυτή η αλλαγή οδήγησε πολλούς Έλληνες, ανάλογα και με το μορφωτικό τους επίπεδο, να σκεφτούν ‘γιατί να μην δοκιμάσω την τύχη μου και στην Τουρκία’ πέρα από τις παραδοσιακές χώρες υποδοχής μεταναστών, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία ή η Γαλλία;»

Για τον ίδιο η προσπάθεια απέδωσε καρπούς. Σήμερα διευθύνει το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κων/πολης. «Ως ακαδημαϊκοί γνωρίζουμε για μια στατιστική που θέλει τουλάχιστον δυο από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο να είναι τουρκικά. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι τέτοιο».

Ο κ. Τριανταφύλλου ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης. Γνωρίζει ωστόσο 20 περιπτώσεις καθηγητών που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία και 300 περίπου φοιτητές που μαθαίνουν εντατικά την τουρκική γλώσσα.

Αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός των 40 Ελλήνων πιλότων που εργάζονται στο μεταξύ σε τουρκικές αεροπορικές εταιρίες, όλοι πρώην μέλη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Για πολλούς Έλληνες, σημειώνει το ρεπορτάζ, η Τουρκία είναι ένας ελκυστικός προορισμός όχι μόνον λόγω της ραγδαίας οικονομικής της ανάπτυξης, αλλά και εξαιτίας των μικρών αποστάσεων που χωρίζουν τις δυο χώρες.

Σε αυτό ο κ. Τριανταφύλλου προσθέτει και τον παρόμοιο τρόπο ζωής μεταξύ των δύο λαών:
«Πιστεύω ότι όταν έρχονται Έλληνες σε αυτή τη χώρα, ειδικά όταν έρχονται στην Κων/πολη, την οποία πολλοί διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Τουρκία, τότε διαπιστώνουν πόσο κοντά βρίσκονται οι δυο λαοί. Στο φαγητό, στη νυχτερινή ζωή και πολλά άλλα. Αυτό διευκολύνει πολλούς Έλληνες στην απόφασή τους».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Φεύγουν για την Πόλη"

Το ΤΕΕ βάζει «φυτίλι» στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων

Κλείνουν το ηλεκτρονικό σύστημα οι μηχανικοί.

Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη έχουν οι πολίτες προκειμένου να δηλώσουν τα αυθαίρετα τους, καθώς το ΤΕΕ, αποφάσισε να κλείσει το ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων, αντιδρώντας στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή την υποχρεωτική κατάταξη ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, οι οποίες θα χρεωθούν αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις δηλώσεις των αυθαιρέτων, καθώς η όλη διαδιακσία γίνεται ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα ο νόμος, για τη διαδικασία που «τρέχει» προβλέπει ότι οι αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και μέσω μηχανικού, μέσα από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή και διαχείριση των αιτημάτων ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών.

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί θα κατεβάσουν τους διακόπτες του συστήματος μέχρι την κατάθεση τροποποιήσεων στο νόμο για τον «Νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις».

Το ΤΕΕ ζητά να ανακληθούν οι αποφάσεις για τις αυξήσεις των εισφορών, να ληφθούν μέτρα για την προστασία των αποθεματικών του Ταμείου τους, να αποσυρθούν προτάσεις για κατάργηση των νόμιμων αμοιβών, αλλά και μια σειρά άλλες που αποβλέπουν στην ισοπέδωση του επαγγέλματός τους.

«Ο αγώνας δεν είναι διόλου εύκολος, καθώς όλοι οι μηχανικοί θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, «παρόλα αυτά οι κινητοποιήσεις είναι επιβεβλημένες και ο μόνος τρόπος να αποτραπούν τα χειρότερα» καταλήγει.


newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΤΕΕ βάζει «φυτίλι» στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων"

«Έρχονται σε εμάς άστεγοι με... λάπτοπ»

Οι Γιατροί του Κόσμου αποκαλύπτουν το δράμα της Αθήνας.

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και φαίνεται ότι έχει επηρεάσει καίρια περίπου 20.000 πολίτες, που πλέον είναι άστεγοι ή βρίσκουν περιστασιακά καταλύματα σε διάφορες υπηρεσίες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των γιατρών του κόσμου, Νικήτας Κανάκης, οι άστεγοι της Αθήνας δεν είναι πλέον άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ στον ήλιο μοίρα, αλλά πολίτες που μέχρι πριν από λίγο καιρό είχαν μια φυσιολογική ζωή.

«Έρχονται σε εμάς με την καμπαρντίνα τους. Κάποιοι κρατούν το λάπτοπ στα χέρια», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «η κοινωνία αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και βοηθά».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έρχονται σε εμάς άστεγοι με... λάπτοπ»"

Ο Σαρκοζί επιστρατεύει και πάλι την Κάρλα

Προσπαθεί να σώσει το προφίλ του ενόψει εκλογών.

Ο πληθωρικός του χαρακτήρας και οι γεμάτες χειρονομίες εκφράσεις του δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία του Νικολά Σαρκοζί για τα δυσοίωνα προγνωστικά που τον φέρνουν να χάνει την εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία τον Απρίλιο του 2012.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο σοσιαλιστής αντίπαλός του, Φρανσουά Ολάντ, προηγείται του Σαρκοζί με 20 ποσοστιαίες μονάδες στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των εκλογών, με ποσοστά 60% και 40% αντίστοιχα.

Στον πρώτο γύρο η διαφορά τους είναι σαφώς μικρότερη: ο Ολάντ φαίνεται να παίρνει το 31,5% των προτιμήσεων και ο Σαρκοζί το 26%, αλλά οι αναλύσεις προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι δυσμενέστερο για τον Γάλλο πρόεδρο ήδη από τον πρώτο γύρο. Ο λόγος είναι οι πρόσφατες ευρωπαϊκές εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν τα ποσοστά της ευρωσκεπτικίστριας Μαρίν Λε Πεν, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 13,5%.

Την ίδια στιγμή, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο άσπονδος εχθρός του, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που παρότι δεν συγκεντρώνει την προτίμηση των Γάλλων ψηφοφόρων, είναι ένα «αγκάθι» για την προεκλογική εκστρατεία του Γάλλου προέδρου.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», το κυβερνών κόμμα αναγκάστηκε ήδη να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία ζητά από τον ντε Βιλπέν να ανακαλέσει την υποψηφιότητά του, εν όψει των δύσκολων καιρών, και να συστρατευθεί με τον Σαρκοζί. Πράγμα δύσκολο, βέβαια, καθότι ο πρώην υπουργός του Σιράκ δεν πρόκειται να του συγχωρήσει τη δικαστική περιπέτεια στην οποία τον έσυρε με την κατηγορία της συκοφάντησης.

Η θέση που έχει περιέλθει ο Σαρκοζί είναι δεινή, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι θα καταφύγει σε κάθε πιθανό τρικ για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ετσι, προσπαθεί να οπλίσει τη φαρέτρα του και η αλήθεια είναι ότι έχει αρκετά βέλη ακόμη να χρησιμοποιήσει.

Καταρχάς δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επισήμως την υποψηφιότητά του. Οπως εκτιμούν αναλυτές, θα καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν, προκειμένου να αφήσει τον Ολάντ να «φθαρεί» ως υποψήφιος, καθώς θα υποχρεωθεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα καυτά ζητήματα που προκύπτουν, με πρώτο και κύριο την ευρωπαϊκή κρίση. Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση της πρόθεσής του να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία θεωρείται βέβαιο ότι θα τον φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο μεγάλος άσος που δεν έχει «παίξει» ακόμη ο Σαρκοζί είναι η μικρή του κόρη, την οποία απέκτησε με την Κάρλα Μπρούνι. Σε αντίθεση με τον Ολάντ, ο Σαρκοζί είχε ανέκαθεν την προσωπική του ζωή σε δημόσια θέα. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών δεν έχει επιτρέψει καμιά αναφορά στην ιδιωτική του σφαίρα και μάλιστα δεν ένιωσε άνετα το περασμένο καλοκαίρι, όταν του? ξέφυγε πως η νέα του σύντροφος είναι η «γυναίκα της ζωής» του.

Στον αντίποδα, ο Γάλλος πρόεδρος ξέρει να κάνει δημόσιες σχέσεις πατώντας πάνω στις προσωπικές του στιγμές. Η επίσκεψη αβροφροσύνης της πρώην συζύγου του, Σεσιλιά, στη λεχώνα Κάρλα ήταν μια καταπληκτική ευκαιρία να φωτιστεί για άλλη μια φορά η ανθρώπινη πλευρά της οικογένειας και να προβληθούν οι άριστες και πολιτισμένες σχέσεις τους.

Το γεγονός ότι ο Σαρκοζί δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη το πρώτο παιδάκι που γεννήθηκε ενώ οι γονείς του ήταν ένοικοι των Ηλυσίων, κάνει τους αναλυτές να πιστεύουν ότι θα το χρησιμοποιήσει κοντά στις 22 Απριλίου, οπότε θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Ηδη η Κάρλα έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση ενόψει Χριστουγέννων και ως... Αγιος Βασίλης μοίραζε δώρα στα παιδιά μπροστά από το μέγαρο των Ηλυσίων.

Προς το παρόν, ο Σαρκοζί ποντάρει στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με την οποία θέλει να αποδείξει ότι διαθέτει ηγετικές ικανότητες. Εξ ου και η σπουδή του να ζητήσει νέα Σύνοδο Κορυφής για τον Ιανουάριο, με αντικείμενο την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής της νέας Συνόδου είναι κρίσιμη, καθώς η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία θα βρίσκεται στην κορύφωσή της.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σαρκοζί επιστρατεύει και πάλι την Κάρλα"

Φωνάζουν τα παιδιά να «πέσει» ο πατέρας!

Στο πλευρό των Αγανακτισμένων ο γιος και η κόρη του Χριστόφια.

Αγανακτισμένοι με τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του πατέρα τους και κυρίως με την έλλειψη κοινωνικού διαλόγου είναι ο Χρίστος και η Χριστίνα Χριστόφια.

Τα παιδιά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές που φώναζαν με πάθος συνθήματα έξω από την κυπριακή Βουλή την περασμένη Τρίτη, προσελκύοντας όλα τα βλέμματα.

Μιλώντας στη RealNews, ο Χρίστος και η Χριστίνα αποκάλυψαν ότι στηρίζουν την πολιτική του πατέρα τους, έχουν ωστόσο επιμέρους αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση.

Στέκονται στο πλευρό της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης, ωστόσο είναι κατηγορηματικοί ότι… θα ξαναψηφίζουν ΑΚΕΛ.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωνάζουν τα παιδιά να «πέσει» ο πατέρας!"

«Όχι« σε πρωθυπουργία Παπαδήμου μετά τις εκλογές

Αποκαλυπτική έρευνα δείχνει τη φθορά της κυβέρνησης.

Με γεωμετρική πρόοδο η κυβέρνηση Παπαδήμου βλέπει, όσο περνά ο καιρός να μειώνεται το ποσοστό αποδοχής της.
Από τα νέα στοιχεία της έρευνας «Τάσεις» της MRB, την οποία παρουσιάζει σήμερα η Real News, προκύπτει ότι πλέον αμφισβητείται όχι μόνο η αποδοτικότητα των μελών της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο Λουκάς Παπαδήμος φθείρεται ραγδαία, ενώ οι πολίτες δίνουν ηχηρό μήνυμα σε όσους απεργάζονται «σενάρια κόμματος Παπαδήμου». Μια τέτοια απόπειρα θα στήριζε ένα ποσοστό των πολιτών που δεν ξεπερνά το 6%!

Σαφές είναι και το μήνυμα ότι, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, «προκρίνεται» η λύση της κυβέρνησης συνεργασίας και όχι νέων εκλογών. Ακόμη και οι ψηφοφόροι της ΝΔ, σε ποσοστό 52,9% προτείνουν κυβέρνηση συνεργασίας.

Όσον αφορά την υπόθεση παραμονής του Λ.Παπαδήμου στην πρωθπυουργία μετά τις εκλογές και εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, το 64% των ερωτηθέντων λέει «όχι» ή «μάλλον όχι».

Το 69,9%% θεωρεί την παρούσα κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» και «μικρής διάρκειας».

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "«Όχι« σε πρωθυπουργία Παπαδήμου μετά τις εκλογές"

Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος σε γεωργούς

Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος παρουσιάζουν οι γεωργοί λόγω της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο όπως προκύπτει από μελέτη που παρουσιάστηκε στο 10ο συνέδριο της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η μελέτη που υλοποιήθηκε από τους Μαρία Μουρούνογλου, Γ.Μανουσαρίδη, Χ. Τζιουβάρα, Π. Ιακωβίδη, Χ. Νανά και Θ. Χρυσίδη αφορά τους ασθενείς με καρκίνο του δέρματος που εξετάστηκαν στην χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας τη δεκαετία 2001-2010.

Όπως προκύπτει, κατά την περασμένη δεκαετία, πραγματοποιήθηκαν 3550 επεμβάσεις λόγω μορφωμάτων δέρματος εκ των οποίων οι 335 (9,4%) αφορούσαν καρκίνο του δέρματος. Από τους 335 ασθενείς, οι 208 (62%) ήταν άντρες και οι 127 (38%) γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 57,2 έτη. Όλοι οι ασθενείς ήταν γεωργοί δηλαδή είχαν αυξημένη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο. Παράλληλα, 251 περιπτώσεις (75%) αφορούσαν το πρόσωπο, 53 (15.8%) τα άκρα και 31 (9.2%) άλλες περιοχές του σώματος.

«Μπορούμε να πούμε πάντως ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος δεν έχουν αυξηθεί στην περιοχή, γεγονός που αποδίδεται στην ευρύτερη ενημέρωση πλέον, κυρίως των νέων, για την ηλιακή ακτινοβολία» επισήμανε η κ. Μουρούνογλου.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος σε γεωργούς"

Ελπίδα τόνωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τίθεται σε ισχύ το πρόγραμμα εγγυοδοσίας

«Ένεση» ρευστού ύψους 1 δις ευρώ θα χορηγήσει η ΕΕ για τη δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας προς τις τράπεζες, ώστε αυτές να δώσουν δάνεια 1 δισ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα, ξεκινάει μέσα στην εβδομάδα, και θα μπορεί να παρέχει ακόμη και κεφάλαια κίνησης.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελπίδα τόνωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις"

Αποφασίζεται το τρίτο «ψαλίδι» στις επικουρικές

Στο επίκεντρο του προσεχούς Υπουργικού Συμβουλίου θα βρεθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό σύστημα. Σε αυτό προβλέπεται η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων -η τρίτη μέσα σε πέντε μήνες- και συνολικά ο νέος τρόπος υπολογισμού τους, με βάση τον οποίο θα ορίζεται αναδρομικά το ύψος των επικουρικών που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της επαναφοράς της προσωποκράτησης -που είχε καταργηθεί το 1998- για τους οφειλέτες του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν χρέη πάνω από 150.000 ευρώ.

Επίσης, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση με αντικείμενο την εξεύρεση πόρων για τα ταμεία, έτσι ώστε να μην απαιτηθεί να προχωρήσουν σε νέο «ψαλίδι» το 2012, κάτι που θα σήμαινε την περικοπή των κύριων συντάξεων για τρίτη φορά.

Εξάλλου, οι επικεφαλής της τρόικας στη συνάντηση τους με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη την περασμένη Τετάρτη έδωσαν το «πράσινο φως» για τις περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας θα προχωρήσει τον Μάρτιο του 2012 στην εφαρμογή κάρτας εργασίας με μείωση εισφορών έως και 10%, ενώ αν τα οικονομικά των ταμείων το επιτρέψουν θα εφαρμοστεί νέο πρόγραμμα μείωσης από την 1η Ιουλίου.

real.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφασίζεται το τρίτο «ψαλίδι» στις επικουρικές"

Η Ελλάδα επιστρέφει στην εποχή του συσσιτίου

Θα μοιράζουν κουπόνια σε απόρους και παιδιά που πεινάνε

Στην εποχή του συσσιτίου επιστρέφει η Ελλάδα. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σίτισης με κουπόνια για παιδιά που ζουν μέσα στην εξαθλίωση και τη φτώχεια, αλλά και για οικογένειες ανέργων, σχεδιάζουν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.

Οι διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος επισπεύδονται για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά ασιτίας που έχουν παρουσιαστεί σε σχολεία.

Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν άστεγοι, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν μπει σε καθεστώς εφεδρείας.

Όλοι αυτοί, όπως γράφει σήμερα το «Πρώτο Θέμα» θα λαμβάνουν κουπόνια αξίας 3-5 ευρώ, τα οποία θα εξαργυρώνουν σε σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, γαλακτοπωλεία και φούρνους.

Οι μαθητές θα μπορούν να εξαργυρώσουν τα κουπόνια τους στα κυλικεία των σχολείων.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα επιστρέφει στην εποχή του συσσιτίου"

4.000 'Ελληνες καταθέτες μετέτρεψαν 500 εκατ. ευρώ μέχρι και σε... νορβηγικές κορόνες

Οι Έλληνες καταθέτες που έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τα ευρώ τους από... δολάριο Αυστραλίας μέχρι κορόνα Νορβηγίας ανέρχονται πλέον σε 4.000.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Real News", ο παραπάνω αριθμός καταθετών με συνολικές καταθέσεις 500 εκατ. ευρώ μετέτρεψαν τις αποταμιεύσεις τους σε άλλα νομίσματα.

Σε πρώτη προτίμηση έρχεται το δολάριο Αυστραλίας, ενώ σταθερή αξία παραμένει το δολάριο ΗΠΑ.

Τα στοιχεία της εφημερίδας από τραπεζικούς κύκλους λένε επίσης ότι ζήτηση έχει και το δολάριο Καναδά, ενώ ορισμένοι μετατρέπουν τα ευρώ τους και σε κορόνες Νορβηγίας.

Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες γυρίζουν την πλάτη στα κρατικά ομόλογα, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας. Οι ίδιες πηγές ότι πια δεν παρατηρείται μεγάλη εκροή καταθέσεων προς το εξωτερικό, ωστόσο υπάρχει σταθερή εκροή καταθέσεων για την κάλυψη άμεσων αναγκών, λόγω τρομερής οικονομικής δυσπραγίας.

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "4.000 'Ελληνες καταθέτες μετέτρεψαν 500 εκατ. ευρώ μέχρι και σε... νορβηγικές κορόνες"

Κρίσιμη εβδομάδα εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ με «φόντο» τη διαδοχή

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η εβδομάδα που αρχίζει αύριο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, με όλα τα βλέμματα να είναι πλέον στραμμένα στην σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, πιθανότατα την Τετάρτη, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Μετά τις συνεχείς τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών του κόμματος, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον ζητούν να ανοίξουν οι διαδικασίες διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Παπανδρέου έχοντας διατηρήσει στάση αναμονής εδώ και εβδομάδες, πρόκειται να μιλήσει για τις θέσεις του χωρίς να προτίθεται να αφήσει σκιές.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί ή όχι να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος, πάντως, έχει πει σε συνομιλητές του ότι επιθυμεί πάση θυσία να διαφυλάξει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων χρόνων για το ΠΑΣΟΚ, αφού κατά της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου έχουν ταχθεί, άμεσα ή έμμεσα, με δηλώσεις τους αρκετά κυβερνητικά στελέχη. Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και το πρόσωπο που τελικά θα διαδεχθεί τον κ. Παπανδρέου εάν τελικά εκείνος αποφασίσει να αποχωρήσει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, έχοντας τονίσει πως προτεραιότητα του είναι η έξοδος της χώρας από την πρωτοφανή κρίση.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται στην κούρσα της διαδοχής, έχει τονίσει πολλάκις τη θέση του ότι οι εκλογές για νέο αρχηγό πρέπει να γίνουν από τη βάση. Με σημερινή του συνέντευξη, μάλιστα, χαρακτήρισε τη διακυβέρνηση Παπανδρέου «φλυαρία καινοτομιών» που απέτυχε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία πριν λίγες ημέρες, ζήτησε ανασχηματισμό από τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, έχει τονίσει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να πάει σε εκλογές με νέο αρχηγό. «Νέο αίμα, νέες λογικές και νέα κουλτούρα σε συνδυασμό με εμπειρία και έργο, πρέπει να δώσουν την αναγκαία ανασυγκρότηση σε κόμματα και πολιτικό σύστημα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Διαμαντοπούλου σε άρθρο της στα «Νέα».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρώτος που δήλωσε «παρών» για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, σε κάθε δημόσια τοποθέτηση επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές για νέο αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνουν από τη βάση αμέσως μετά τις γιορτές.

Αντίθετα, ο Γιάννης Ραγκούσης υπεραμύνεται της θέσεως ότι οι διεργασίες στο εσωκομματικό του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αρχίζουν αμέσως μετά τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μάλιστα, ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στον κ. Παπανδρέου το δικαίωμα να είναι και πάλι υποψήφιος αν αυτός το επιθυμεί, αλλά ζήτησε από όλους να μην προσπαθούν ούτε να τον διερμηνεύσουν ούτε να του υποδείξουν την άποψή τους και να τον ακούσουν πρώτα.

Τέλος, με σημερινό του άρθρο στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Δημήτρης Ρέππας επεσήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ στη νέα περίοδο δεν μπορεί να ομφαλοσκοπεί και να μετατραπεί σε ένα κόμμα εσωτερικού χώρου» και πρόσθεσε οτι «η δύναμη του ΠΑΣΟΚ είναι η βάση του, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτήν κυριαρχεί η αίσθηση πως η ελπίδα της βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει αλλαγή χωρίς αστερίσκους, αλλαγή με ηθική και προγραμματική προστιθέμενη αξία που ζωντανεύει την ελπίδα».

newpost.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρίσιμη εβδομάδα εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ με «φόντο» τη διαδοχή"

Προσεχώς... ξηρασία

Oι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Πάτρας θα βιώνουν 20 επιπλέον ημέρες καύσωνα ετησίως

Απέναντι στις κλιματικές αλλαγές, η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μια από τις 18 πιο τρωτές χώρες του πλανήτη.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) του Πάντειου Πανεπιστημίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς κατέθεσαν στον υπουργό Περιβάλλοντος «Οδικό χάρτη για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή», προτείνοντας σειρά μέτρων για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη βιοποικιλότητα, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα δάση, την ερημοποίηση, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Κατ' αρχήν, προτείνεται η δημιουργία μιας διυπουργικής επιτροπής ή ενός εθνικού συμβουλίου. Η Ισπανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς έχουν ήδη εκπονήσει και εφαρμόζουν στρατηγικές για την προσαρμογή. Συγκεκριμένα, η διυπουργική επιτροπή στην Ισπανία ιδρύθηκε το 2004 και συστήνεται από επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών, Βιομηχανίας, Γεωργίας, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας. Τη θεσμική εικόνα συμπληρώνει το Εθνικό Συμβούλιο για το Κλίμα, το οποίο επίσης λειτουργεί σε διυπουργικό επίπεδο.

Η εξάρτηση της Ελλάδας από το φυσικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά μεγάλη για να αγνοηθεί, ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Αξίζει εδώ να αναφερθούμε στον πίνακα που παρουσιάζει ο «οδικός χάρτης», από πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε το Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, τα στοιχεία της οποίας αφορούν το χρονικό διάστημα μεταξύ 2020 και 2050:

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Πάτρας θα βιώνουν 20 επιπλέον ημέρες καύσωνα τον χρόνο. Επίσης, η συνολική ετήσια βροχόπτωση θα μειωθεί και αναμένεται να αυξηθούν κατά 10%-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις. Στην Εύβοια αναμένονται περισσότερες από 25 ξηρές ημέρες σε σχέση με σήμερα, ενώ στο Ηράκλειο οι βροχοπτώσεις τον χειμώνα θα μειωθούν κατά 15%. Στη Ρόδο και τα Χανιά αναμένεται να αυξηθούν οι νύχτες που η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε τρομερή δοκιμασία τους εθνικούς δρυμούς, καθώς προβλέπεται να αυξηθούν οι ημέρες με υψηλό ρίσκο πυρκαγιάς. Ήδη στα δασικά οικοσυστήματα εμφανίζεται ξήρανση των δέντρων, ανατροπές στους αναπαραγωγικούς κύκλους στα δάση καθώς επίσης και μετανάστευση των ειδών. Όπως τονίζουν οι ειδικοί στην προσαρμογή, επιβάλλεται να δημιουργηθούν στρατηγικές διατήρησης των γενετικών πόρων που προέρχονται από τα δασικά μας οικοσυστήματα, καθώς η ένταση της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να μειώσει την πυκνότητα και το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Στα οικοσυστήματα που αναμένεται να πληγούν περισσότερο περιλαμβάνονται οι παράκτιοι υγρότοποι. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, εκτιμά πως στη Ζάκυνθο, σε περίπτωση ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά 40 εκατοστά, θα χαθεί το 11% των παραλίων ωοτοκίας της χελώνας καρέτα-καρέτα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Είναι αναγκαία η εκπόνηση μελέτης διεπιστημονικού χαρακτήρα, όπου θα εντοπίζονται οι πιο ευπαθείς παράκτιες περιοχές και θα υπολογίζεται αναλυτικά το κόστος προσαρμογής.

Τομέας που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι επίσης ο τουρισμός. Χρειάζεται συντονισμένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε να αμβλυνθούν οι περιβαλλοντικές πιέσεις κατά τους θερινούς μήνες.

Εκτιμάται πως, εάν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, θα παρουσιαστεί μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 1% και απώλειες εσόδων της τάξης των 825 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που η αύξηση ξεπεράσει τους 5 βαθμούς Κελσίου, οι απώλειες εσόδων θα αγγίξουν τα 5 δισ. ετησίως.

Ο ενεργειακός τομέας δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστος, καθώς αύξηση της θερμοκρασίας σημαίνει αύξηση κατανάλωσης ρεύματος, ενώ μείωση των βροχοπτώσεων σημαίνει μειωμένη παραγωγική ικανότητα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων.

Ωστόσο, αν και η προσαρμογή του ενεργειακού τομέα στην κλιματική αλλαγή είναι σημαντική, η μείωση των εκπομπών αερίων στον ίδιο τομέα παραμένει η μεγαλύτερη προτεραιότητα. Για να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας πρέπει να μηδενίσει σχεδόν τις εκπομπές του μέχρι το 2050.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσεχώς... ξηρασία"

Η αμαρτωλή Goldman Sachs (των Σημίτη – Παπαδήμου) δολοφονεί την Ελλάδα

Υποπτο χτύπημα στην ελληνική οικονομία, με απρόβλεπτες συνέπειες, κατάφερε η Goldman Sachs, συμβουλεύοντας τους πελάτες της να μην ανταλλάξουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χέρια τους και να μην συμβάλουν έτσι στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, οδηγώντας πιθανώς τη χώρα μας σε χρεοκοπία. Ο «ντίλερ» της εισόδου μας στο ευρώ γίνεται τώρα «άγγελος» της χρεοκοπίας, αποδεικνύοντας τον ύπουλο και αδίστακτο ρόλο που διαδραματίζει στις διεθνείς αγορές.

Η εμπιστευτική έκθεση, που έστειλε την Τετάρτη η αμερικανική τράπεζα σε επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και που παρουσιάζει η «κυριακάτικη δημοκρατία», υπονομεύει το πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους, το περίφημο PSI, το οποίο χαρακτηρίζει ευθύς εξαρχής «μη ελκυστικό». Η έκθεση επιβεβαιώνει τον βρόμικο ρόλο ενός οργανισμού, που η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» πρόσφατα χαρακτήρισε «πανευρωπαϊκή κυβέρνηση», προβάλλοντας τους δεσμούς που έχουν με την τράπεζα ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), ο Μάριο Μόντι (Ιταλία) και ο Λουκάς Παπαδήμος.

Ο βασικότερος ίσως λόγος σχηματισμού της μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Παπαδήμο ήταν η έναρξη και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του PSI, της συμμετοχής δηλαδή των ιδιωτών στη μείωση του δημόσιου χρέους, με «κούρεμα» της τάξης του 50% των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Τώρα, έρχεται η Goldman Sachs να αμφισβητήσει αυτή τη διαδικασία, λέγοντας κατ’ ουσίαν στους ιδιώτες ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι προς όφελός τους. Η ίδια τράπεζα, που συμμετείχε στο μαγείρεμα των στοιχείων για να μπούμε στην ευρωζώνη με το επίμαχο swap χρέους που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Ελλάδας το 2001, τώρα παίζει το αντίστροφο παιχνίδι και στρώνει το έδαφος για την έξοδό μας από αυτή.

Στην έκθεση «Επικαιροποίηση για την Ελλάδα εν μέσω προβλημάτων του PSI», που εστάλη στους πελάτες της την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου το πρωί, ο αναλυτής της Goldman Sachs υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα βρίσκεται στην επιμονή σε 50% μείωση στην ονομαστική αξία (των ομολόγων) για τους κατόχους ομολόγων». «Σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης τους», υποστηρίζει η τράπεζα, «αυτό οδηγεί σε απώλειες περισσότερο από 70%-75% για ένα μέσο ομόλογο».

Οδηγώντας μεθοδικά τους επενδυτές στην απόρριψη του PSI, η Goldman Sachs τούς λέει ότι «η ανταμοιβή για το ρίσκο του να συμμετέχει στη συμφωνία δεν μπορεί να είναι κάτι πολύ ελκυστικό για τους επενδυτές». Στη συνέχεια μπαίνει βαθύτερα στο ζουμί της ανάλυσής της, προτρέποντας τους κατόχους των περίφημων CDS (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) να προτιμήσουν να μη δεχτούν το «κούρεμα» και να πληρωθούν από τα CDS, που θα ενεργοποιηθούν βέβαια μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Το κίνητρο για συμμετοχή είναι ακόμα μικρότερο για τους επενδυτές που έχουν αντισταθμίσει τον κίνδυνο με συμβόλαια CDS» γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση. Ιδού, λοιπόν, η δεύτερη λύση που προτείνει η τράπεζα: «Το λιγότερο φιλικό προς τις αγορές σενάριο περιλαμβάνει μη εθελοντικές επιλογές». Επιλογές, δηλαδή, που με άλλα λόγια θα αναγκάσουν τους ομολογιούχους να δεχτούν το «κούρεμα» και θα οδηγήσουν τη χώρα μας πιθανότητα στη χρεοκοπία.

Δύο ακόμα σημεία της έκθεσης, πάντως, δεν πρέπει να ξεφύγουν της προσοχής μας. Το πρώτο είναι η επισήμανση ότι το ρίσκο να μην πάρει η Ελλάδα μία από τις επόμενες δόσεις παραμένει και το δεύτερο η πρόβλεψη ότι η ύφεση το 2012 θα είναι 4,1% και όχι 2,8%, που εκτιμά η κυβέρνηση.

Οπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος Marc Roche, η Goldman Sachs χρησιμοποίησε την Ελλάδα πάνω κάτω ως πειραματόζωο όσον αφορά την προώθηση του διαβόητου swap, το οποίο στη συνέχεια πούλησε και σε άλλους πελάτες, από περιφερειακές τράπεζες σε Ισπανία και Γερμανία έως και πετρελαϊκές εταιρίες της Κίνας. Ο Roche είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Τράπεζα - Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο». Κεντρικό σημείο αναφοράς σε αυτό είναι η υπόθεση της συγκάλυψης του ελληνικού χρέους μέσω του αμαρτωλού ομολόγου των Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου το 2001.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι και πάλι το πειραματόζωο όσων παίζουν με τις ισοτιμίες των νομισμάτων, τα CDS και τα άλλα «παιχνίδια» που προσφέρει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δάφνη Φιλίππου dimokratianews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η αμαρτωλή Goldman Sachs (των Σημίτη – Παπαδήμου) δολοφονεί την Ελλάδα"

Τι απαντά η Βουλή για το νέο "μπόνους" στους υπαλλήλους της

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατάργηση επιδομάτων των υπαλλήλων της Βουλής

Με αφορμή δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου σχετικά με τις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής, από το Γραφείο Τύπου και Κοινοβουλευτικής πληροφόρησης επισημαίνονται τα εξής:

Πέραν των μειώσεων που οι υπάλληλοι είχαν υποστεί στις αποδοχές τους το 2010 με την περικοπή 20-30% επιδομάτων τους, με το ενιαίο μισθολόγιο καταργούνται και για τους υπαλλήλους της Βουλής όλα τα επιδόματα των οποίων την κατάργηση προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο. Όπως π.χ. το κίνητρο απόδοσης, προσωπική διαφορά, επίδομα γάμου, επίδομα πληροφορικής, επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, επίδομα αποφοίτων Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
΄Οσον αφορά στο ειδικό επίδομα που εχορηγείτο στους υπαλλήλους της Βουλής από την δεκαετία του 1930, αυτό καταργήθηκε με την πρόσφατη τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής.
Δεν δίνεται κανένα «μπόνους» στους υπαλλήλους της Βουλής όπως αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα. Αντίθετα, με την τροποποίηση του Κανονισμού που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, θα χορηγείται και στους υπαλλήλους της Βουλής το μοναδικό επίδομα που θεσμοθετήθηκε από το Ενιαίο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ως «κίνητρο επίτευξης στόχων».
Με τις περικοπές που έγιναν το 2010 και τις πρόσφατες καταργήσεις και περικοπές που αναφέρθηκαν πιο πάνω, η μείωση των συνολικών αποδοχών των υπαλλήλων της Βουλής κυμαίνεται από 28 έως και 38%.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά η Βουλή για το νέο "μπόνους" στους υπαλλήλους της"

Συνένωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με «καθαρή» Τ – bank

H Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αποφάσισε να μεταφερθούν οι καταθέσεις, το προσωπικό και οι τραπεζικές εργασίες της T-Bank στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε προκειμένου να προστατευθούν οι καταθέσεις και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναφέρει:

"Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος προχώρησε σήμερα στην υποβολή προσφοράς και απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας Τ ΒΑΝΚ ΑΤΕ, εκτός ορισμένων συγκεκριμένων υποχρεώσεων, σύμφωνα με τη διαδικασία που ενεργοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, που προβλέπεται από το άρθρο 63Δ του Ν.3601/2007.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη πρόκειται να αποφέρει σημαντικά οφέλη καθώς πρόκειται να αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τόσο του ΤΤ όσο και της T Bank και να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος και συνέργειες, επωφελείς για τους πελάτες των δύο τραπεζών. Οι δύο τράπεζες διαθέτουν συμπληρωματικά δανειακά χαρτοφυλάκια, η συνένωση των οποίων θα ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής τραπεζικής και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Το σύνολο των καταστημάτων της Τ ΒΑΝΚ εντάσσεται στο δίκτυο καταστημάτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και θα λειτουργεί στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Από τη Δευτέρα 19.12.2011, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Τ Bank θα λειτουργήσει κανονικά υπό τη νέα ιδιοκτησία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το σύνολο των εργαζομένων της T Bank, όπως και όλες οι καταθέσεις και τα δάνεια που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η T Bank, μεταφέρονται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο θα διασφαλίσει την εύρυθμη συνέχιση των λειτουργιών του.

Η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα 17.12.2011, κατόπιν μελέτης της προσωρινής αξιολόγησης των προς μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της Τ ΒΑΝΚ, παροχής όλων των αναγκαίων εγκρίσεων από τη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και αποδοχής της σχετικής προσφοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το νέο σχήμα που θα προκύψει θα έχει θετικό αντίκτυπο στους πελάτες και όλους τους εργαζομένους. Αποτελεί σημαντική κίνηση ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αναδεικνύει την αναγκαιότητα παροχής αποφασιστικών λύσεων από τους θεσμικούς φορείς σε περιόδους κρίσης".

newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνένωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με «καθαρή» Τ – bank"

Βγήκαν πρόωρα τα πριόνια...

Μέρα με τη μέρα αυξάνονται τα κρούσματα ασυνεννοησίας μεταξύ των υπουργών και οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για θέματα άμεσης κυβερνητικής δραστηριότητας, που συνηγορούν στην άποψη ότι η τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου είναι εξαιρετικά δύσκολο να μακροημερεύσει, παρά τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της χώρας.

Δυσκόλα για το Παπαδήμο Δυσκόλα για το Παπαδήμο Οι υπουργοί, όπως φάνηκε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και από δημόσιες δηλώσεις αρκετών εξ αυτών με τις οποίες ακυρώνουν στην πράξη νομοσχέδια και ρυθμίσεις των προκατόχων τους, δείχνουν ότι το μόνο που σκέφτονται είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση και το μέλλον το δικό τους και των κομμάτων τους.

1Η κόντρα στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο για την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας στους δημοσίους υπαλλήλους ήταν το κερασάκι στην τούρτα του αδιεξόδου και οι αιχμές των υπουργών δεν ήταν τίποτε άλλο παρά προφάσεις εν αμαρτίαις. Κι αυτό γιατί την ίδια στιγμή που ασκούσαν κριτική στον αρμόδιο υπουργό για αποτυχία, την οποία και ο ίδιος παραδέχθηκε, ζητούσαν παράλληλα να εξαιρεθούν από το μέτρο οι υπάλληλοι στα δικά τους υπουργεία. Επί παραδείγματι, ο υπουργός Υποδομών Μ. Βορίδης έχει ζητήσει την εξαίρεση των οδηγών στις συγκοινωνίες, η Αννα Διαμαντοπούλου την εξαίρεση των εκπαιδευτικών, ενώ την εξαίρεση υπαλλήλων από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών έχουν ζητήσει οι αντίστοιχοι υπουργοί Δ. Αβραμόπουλος και Σ. Δήμας. Ο αρμόδιος υπουργός Δημ. Ρέππας χθες σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους άφησε αιχμές κατά των συναδέλφων του υποστηρίζοντας ότι αν και ζητούν εξαιρέσεις και λένε «εγώ δεν μπορώ να δώσω κανέναν για εφεδρεία» δεν καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις.

2Ο Δημ. Ρέππας, που είναι εκ των υποστηρικτών του Γ. Παπανδρέου, δέχτηκε επίθεση στο υπουργικό μεταξύ άλλων κι από τους Ανδρέα Λοβέρδο και Αννα Διαμαντοπούλου που συγκροτούν ενιαίο μέτωπο στην κούρσα της διαδοχής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

3Ο Β. Βενιζέλος στην ίδια συνεδρίαση άσκησε κριτική για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, που ανήκει στο ίδιο εσωκομματικό μέτωπο με τους Λοβέρδο και Διαμαντοπούλου, οι οποίοι αναμένεται να είναι αντίπαλοί του στην κούρσα της διαδοχής.

4 Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε κάθε παρέμβασή του φροντίζει να αποδομεί τα πεπραγμένα και την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου ως αντικοινωνική -στην οποία όμως ήταν βασικό στέλεχος- αλλά επί της ουσίας αποδομεί και την παρούσα κυβέρνηση, καθώς ο Λουκάς Παπαδήμος δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να υλοποιεί όσα η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει.

Πολιτικοί παρατηρητές βλέπουν πίσω από αυτά τα μέτωπα την εσωκομματική αναμέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, η οποία φαίνεται ότι επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

5Εις βάρος της κυβέρνησης Παπαδήμου όμως λειτουργεί και η θέση της Ν.Δ. να μη συναινεί στη λήψη νέων μέτρων, είτε για τη νέα δανειακή σύμβαση είτε για την κάλυψη της τρύπας του προϋπολογισμού, παρά το γεγονός ότι σε όλα αυτά έχει συμφωνήσει πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης. «Βγάζει την ουρά της απ' έξω για να οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο», λένε κυβερνητικά στελέχη.

6Ενα μέτωπο με αρνητικές συνέπειες στο κυβερνητικό έργο είναι αυτό μεταξύ Ραγκούση και Βορίδη. Ο νέος υπουργός Υποδομών, που ανήκει στο ΛΑΟΣ, ακύρωσε το νομοσχέδιο του προκατόχου του για την απελευθέρωση των ταξί και κατηγορήθηκε από αυτόν ότι επί της ουσίας το κάνει για ψηφοθηρικούς λόγους ενόψει των εκλογών, επειδή αυτή η επαγγελματική κατηγορία είναι πολυπληθής.

Το αποτέλεσμα αυτής της κόντρας είναι ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, την οποία μόλις προχθές ο Λουκάς Παπαδήμος έθεσε ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του, καρκινοβατεί εις βάρος των πραγματικών αναγκών της χώρας, στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων και λόγω της διαφορετικής κομματικής προσέγγισης στο θέμα αυτό.

7 Ηδη και αρχηγοί κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αρχίζουν εμμέσως πλην σαφώς να μιλούν για αποτυχία του κυβερνητικού σχήματος. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε προχθές μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Είπε ότι για την επιτυχή αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης τούτο το σχήμα δεν βοηθάει και πρότεινε ένα πιο μικρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την άποψη την εξέφρασε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπαδήμο και στον απόηχο των υπουργικών μαχαιρωμάτων, που σημαίνει ότι είχε μαζί του και σχετική συζήτηση. Εξάλλου την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός αν χρειαστεί θα ασκήσει το δικαίωμα του ανασχηματισμού.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας χθες στην «Ε» δεν απέκλειαν να παίζεται ένα παιχνίδι για να τελειώνει τούτη η κυβέρνηση το βίο της το συντομότερο δυνατό και μαζί με αυτή να τελειώνει και η προοπτική της πιθανής νέας συνεργασίας μεταξύ των υφιστάμενων κομμάτων. Επί της ουσίας έλεγαν ότι ο στόχος ίσως να μην είναι η συνεργασία των σημερινών κομμάτων σε μια μετεκλογική κυβέρνηση, αλλά η συνεργασία άλλων κομμάτων που θα προέλθει μέσα από την ανασύνθεση του σημερινού κομματικού σκηνικού με τη διάσπαση των δύο μεγάλων κομμάτων. *

enet.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Βγήκαν πρόωρα τα πριόνια..."

Η Σουηδία επιτρέπει στους πολίτες της να αναλάβουν τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter

Για άλλη μια φορά η Σουηδία, συνεχίζοντας την παράδοση της «προχωρημένης» χώρας και φυσικά αφουγκραζόμενη τις επιταγές των σύγχρονων κοινωνικών συνηθειών, έρχεται να πρωτοτυπήσει πάλι. Σύμφωνα, λοιπόν, με ένα νέο project θα επιτρέπει στους κατοίκους της, να αναλαμβάνει κάθε βδομάδα και από ένας διαφορετικός τον έλεγχο του επίσημου λογαριασμού στο Twitter με username sweden

«Κανείς δεν κατέχει το εμπορικό σήμα της Σουηδίας περισσότερο από τους ανθρώπους της. Με την πρωτοβουλία αυτή, τους επιτρέπουμε να δείξουν την Σουηδία “τους” στον κόσμο», δήλωσε ο CEO του τουριστικού οργανισμού, VisitSweden, της χώρας, Thomas Brühl.

Τις επόμενες εβδομάδες λοιπόν, το λογαριασμό θα επιμεληθούν μία ποικιλία Σουηδών από όλα τα κοινωνικά στρώματα, πολιτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικούς προσανατολισμούς, επαγγέλματα, τα πάντα, η κοινωνία με λίγα λόγια της χώρας.

Ένα αρκετό τολμηρό ίσως εγχείρημα, μιας και οι χρήστες δεν θα περιορίζονται στο περιεχόμενο, με την έννοια ότι δεν θα πρέπει αποκλειστικά να είναι τουριστικού περιεχομένου, κάτι που έχει προκαλέσει και αρνητικές αντιδράσεις, από ορισμένους που φοβούνται ότι είναι πιθανό να ξεφύγει η κατάσταση.

Υπάρχει, όντως μία λογική στον φόβο αυτό, μιας και θα είναι κάπως περίεργο στον επίσημο «εθνικό» λογαριασμό σε ένα τόσο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, να αναρτηθεί κάτι το οποίο θα μπορούσε να προσβάλλει άλλες χώρες ή θρησκευτικά πιστεύω. Οι εμπνευστές της ιδέας όμως δηλώνουν αισιόδοξοι και ότι τελικά οι πολίτες στο γενικότερο τουλάχιστον σύνολο θα προσανατολιστούν στο να αναδείξουν την χώρα τους και να καταφέρουν να εγείρουν το ενδιαφέρον ανθρώπων από όλο το κόσμο για να επισκεφτεί την χώρα του Βορρά.

proho.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Σουηδία επιτρέπει στους πολίτες της να αναλάβουν τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter"

ΟΙ "ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ" ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ALTER ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ...

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η επιστολή με τίτλο το «Μεγάλο Φαγοπότι στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΤΕΡ», η οποία φέρει την υπογραφή "Απλήρωτοι Εργαζόμενοι Alter" και έχει ήδη δημοσιευθεί σε διάφορα blogs και sites, δεν έχει συνταχθεί και διανεμηθεί από εμάς.
Οποιαδήποτε σκοπιμότητα κι αν εξυπηρετεί η συγκεκριμένη δημοσίευση, από οποιαδήποτε πρόθεση κι αν πηγάζει, η οικειοποίηση και η χρησιμοποίηση του τίτλου του blog μας και της ιδιότητας μας «Απλήρωτοι Εργαζόμενοι του ΑΛΤΕΡ», είναι παράνομη και καταχρηστική. Ως εκ τούτου, καταγγέλουμε τη συγκεκριμένη ανάρτηση για την ψευδή υπογραφή της.
Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Alter που για 21 μήνες υφίστανται τον εμπαιγμό της εργοδοσίας , συνεχίζουν αταλάντευτα, χωρίς να κάμπτονται από οποιαδήποτε προσπάθεια συκοφάντησης και καπήλευσης του δίκαιου αγώνα τους.


Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Alter

Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ planet-greece.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΙ "ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ" ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ALTER ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ..."

Κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία ο στυγερός δολοφόνος!

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον δράστη της στυγερής δολοφονίας της 22χρονης Ανδριάνας Γαρδικιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 35χρονος Στάθης Ευσταθίου είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού και παράνομη οπλοκατοχή και εις βάρος του είχε σχηματιστεί δικογραφία, όπως είχε δημοσιεύσει το Πρώτο Θέμα.

Τότε του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, από την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης κ. Ευαγγελία Καρανίκα, για προμήθεια, κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια, απείθεια και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Ο 35χρονος είχε συλληφθεί μετά από έρευνες της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης και στην κατοχή του είχαν βρεθεί πάνω από τριάντα χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο με ιδιαίτερα σκληρό υλικό πορνογραφίας ανηλίκων. Ακόμη, στην κατοχή του είχαν βρεθεί ένα αεροβόλο όπλο, τέσσερις σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, που ήταν κρυμμένοι μέσα σε ύφασμα καναπέ, έντεκα οπτικοί πολυμορφικοί δίσκοι (DVD), ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, δύο κινητά τηλέφωνα, επτά αμπούλες αερίου, ένα σπρέι πιπεριού και μία πτυσσόμενη ράβδος.

Η εισαγγελέας είχε ενεργοποιήσει μάλιστα διάταξη του νόμου που προβλέπει τη δημοσιοποίηση του ονόματος για εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων.

Η άγρια δολοφονία της 22χρονης φοιτήτριας από τον 35χρονο μάνατζερ έχει προκαλέσει σοκ και οργή σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα ξημερώματα της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου, η πανέμορφη κοπέλα είχε έναν έντονο καυγά στο σπίτι της με τον σύντροφο της.

Τότε εκείνος την ανάγκασε να ανεβάσει στο προφίλ της στο Facebook φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν ο ίδιος και η Ανδριάνα σε τρυφερές στιγμές. Λίγη ώρα αργότερα ο 35χρονος σκότωσε την νεαρή κοπέλα καρφώνοντας ένα μαχαίρι δέκα φορές στο στήθος της αγαπημένης του και χτυπώντας την στο λαιμό με ένα κατσαβίδι.

Στη συνέχεια την έριξε στη λίμνη και έφυγε με κατεύθυνση το Κιλκίς. Φθάνοντας στο Κιλκίς η αστυνομία είδε το αυτοκίνητό του, το θεώρησε ύποπτο και του έκανε νόημα να σταματήσει. Εκείνος ανέπτυξε ταχύτητα και ακολούθησε καταδίωξη, όπως αναφέρει και το Δελτίο Τύπου της αστυνομίας, το αυτοκίνητο του εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε κολώνα της ΔΕΗ.

Στην έρευνα που έγινε από τους αστυνομικούς στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ίχνη αίματος και τρίχες από τα μαλλιά της κοπέλας.

Ο δράστης μεταφέρθηκε στο Γενικό νοσοκομείο Κιλκίς όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος. Ο ίδιος ομολόγησε την πράξη του στους αστυνομικούς και τους αποκάλυψε και το σημείο στο οποίο είχε γίνει το έγκλημα.

Στην ιστοσελίδα που διατηρεί στο facebook ο δράστης τα μηνύματα φίλων αλλά και αγνώστων της 22χρονης κοπέλας είναι πάρα πολλά και όλα υβριστικά εναντίον του, ενώ στην ιστοσελίδα της κοπέλας οι φίλοι της δεν μπορούν να πιστέψουν πως έχασαν με αυτό τον τρόπο την Ανδριάνα τους, τη «μικρή πεταλουδίτσα» όπως είχε βάλει η ίδια στο προφίλ της.

protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία ο στυγερός δολοφόνος!"

220 εκατ. ευρώ το πρόστιμο στη Siemens

Την ώρα που οι ελληνικές δικαστικές αρχές συνεχίζουν με αργούς ρυθμούς τις έρευνες για τις πολιτικές πληρωμές στην υπόθεση της Siemens και η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει ύστερα από παλινωδίες μηνών, το θέμα των αποζημιώσεων του Δημοσίου, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, πέφτουν βαριά πρόστιμα στον γερμανικό κολοσσό και σημαίνοντα στελέχη του αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες.

Με την επιβεβαίωση πλέον των εκτιμήσεων ότι το σκάνδαλο υπήρξε διεθνοποιημένο, εμφανίζοντας χαρακτηριστικά Λερναίας Ύδρας, οκτώ πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens, διώχθηκαν την περασμένη εβδομάδα ποινικά για βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος από τη Δικαιοσύνη της Αργεντινής που έχει ξεκινήσει παράλληλα με τις ελληνικές αρχές, έρευνα σε βάθος για μίζες και πολιτικές πληρωμές, για συμβάσεις, ύψους ενός δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον επιδίκασε στη Siemens, βαρύτατο πρόστιμο 220 εκατ. δολαρίων για σειρά χρηματιστηριακών παραβάσεων της εταιρείας. Από την ενημέρωση, που έφθασε στις ελληνικές δικαστικές αρχές από τους ομολόγους τους σε Αργεντινή και ΗΠΑ, προκύπτουν σαφείς ομοιότητες στην οργάνωση και την υλοποίηση του σκανδάλου με τις πολιτικές πληρωμές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Αργεντινής, τα οκτώ στελέχη κατέβαλαν αρχικά 100 εκατ. δολάρια σε μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους και κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να πάρει η Siemens το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του συστήματος χειρόγραφης παραγωγής ταυτοτήτων. Το μαύρο πολιτικό χρήμα διακινήθηκε μέσω 17 off shore εταιρειών, συμφερόντων ενδιάμεσων προσώπων, που ανέλαβαν να το ξεπλύνουν, εμφανίζοντας τις σχετικές πληρωμές ως παραστατικά ψεύτικων συμβολαίων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το ποσό των πολιτικών πληρωμών ήταν εξαρχής εξαιρετικά μεγάλο, αλλά όταν άλλαξε η κυβέρνηση το 1999, χρειάστηκε, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, να δοθούν άλλα 500 εκατ. δολάρια για να συνεχιστεί η σύμβαση και να επεκταθεί το έργο!

skai.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "220 εκατ. ευρώ το πρόστιμο στη Siemens"

Λοβέρδος στο "Θέμα" : Συμφωνώ με τον Σαμαρά για τις εκλογές

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο «ΘΕΜΑ», ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανοίγει τα χαρτιά του στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση Παπαδήμου και λίγα 24ωρα πριν ο Γιώργος Παπανδρέου δρομολογήσει τις διαδικασίες αντικατάστασής του στο ΠΑΣΟΚ.

Για την κυβέρνηση Παπαδήμου ο Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει ότι
χάνει χρόνο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η χώρα καταρρέει. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη το 2012 και το 2013, θα κλείσουν βασικές υποδομές στην Υγεία, στην Παιδεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι συμφωνεί με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου, προεξοφλώντας ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2012, ενώ χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση Παπανδρέου «φλυαρία καινοτομιών» που απέτυχε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Αναφορικά με την επερχόμενη εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία, χαρακτηρίζει φίλο του τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ζητά να κατοχυρωθεί ένα πλαίσιο αρχών που θα διασφαλίζει τη μελλοντική ενότητα του κόμματος, αλλά και που θα αποκαταστήσει τα ελλείμματα εσωκομματικής δημοκρατίας.

-Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα αφού συχνά υπάρχει έλλειμμα σύμπνοιας μεταξύ των υπουργών, αλλά και τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δείχνουν να τη στηρίζουν σχεδόν εξ ανάγκης. Πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτή η αντινομία;

Η κυβέρνηση Παπαδήμου σε σύντομο χρόνο πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αλλά και να αξιοποιήσει τους λίγους αυτούς μήνες προκειμένου να στρώσει τον δρόμο στην επόμενη κυβέρνηση για τα θέματα της λεγόμενης οικονομικής κυβέρνησης. Δηλαδή για τη συνάντηση κράτους και οικονομίας, πρωτίστως στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της γεωργίας, της βιομηχανίας τροφίμων, του εμπορίου και για την προώθηση του ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχει χρόνος. Φοβάμαι πως η κυβέρνησή μας χάνει χρόνο στο κρίσιμο αυτό θέμα.

-Τι εννοείτε με αυτό; Οτι δεν κάνει καλά τη δουλειά της;

Εννοώ πως πρέπει να άρουμε αμέσως όλα τα εμπόδια της γραφειοκρατίας στους τομείς που προανέφερα. Η χώρα καταρρέει. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, το 2012 είναι η τελευταία χρονιά που επαρκούν τα χρήματα που αντλούμε από τις διαρθρωτικές αλλαγές και την άρση της κακοδιοίκησης για να συντηρήσουμε τις δομές του κοινωνικού κράτους. Αν δεν υπάρξουν χρήματα από την ανάπτυξη, το 2013 θα σημάνει το κλείσιμο βασικών υποδομών στην Υγεία, στην Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ. Υπό αυτή, λοιπόν, την έννοια, ναι, υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις. Ποιος δεν ξέρει ότι η κυβέρνηση αυτή είναι έκτακτης ανάγκης; Αρα πρέπει να λειτουργεί και ως τέτοια!

-Πολλοί εκτιμούν ότι ο κ. Παπαδήμος έπρεπε εξαρχής να επιβάλει μικρότερο και πιο ευέλικτο σχήμα, ώστε η κυβέρνηση αυτή να είναι περισσότερο συμπαγής και αποτελεσματική. Θεωρείτε λογικό μια κυβέρνηση -υποτίθεται εθνικής σωτηρίας- να έχει 49 μέλη;

Στην Ελλάδα δίχως πολιτικούς προϊσταμένους η διοίκηση δεν δουλεύει. Δυστυχώς έτσι είναι. Τα περί μικρού και ευέλικτου Υπουργικού Συμβουλίου είναι άστοχα. Στην Ιταλία, με τους 12 υπουργούς, η διοίκηση είναι σχεδόν καλή και το κράτος είναι κατανεμημένο σε περιφέρειες και γι’ αυτό δεν υπάρχουν εμπόδια στη διακυβέρνηση. Τις δεκαετίες ’70 και ’80, όταν η Ιταλία μαστιζόταν από κυβερνητική αστάθεια, η δημόσια και η περιφερειακή διοίκηση κράτησαν τη χώρα. Στην Ελλάδα, ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για περισσότερους υπουργούς και υφυπουργούς. Ή, τουλάχιστον, δεν φταίει ο αριθμός των μελών της κυβέρνησης για την όποια παραγωγικότητά της.

parapolitika.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Λοβέρδος στο "Θέμα" : Συμφωνώ με τον Σαμαρά για τις εκλογές"

Εφεδρεία α-λα γαλλικά

Τι «μαγειρεύει» η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν

Πυρετωδώς δουλεύει στο κτίριο της οδού Λ.Ριανκούρ η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει επιφορτιστεί με το έργο της αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης.

Αν και η ομάδα έχει συσταθεί για να παίξει το ρόλο του «καλού» στην ιστορία του Μνημονίου, στην πράξη το έργο της μπορεί να ανάψει φωτιές.

Η αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, για παράδειγμα, με την οποία ασχολείται αυτό το διάστημα, θα προβλέπει την εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το οποίο θα γίνει κανονικά η επόμενη εφεδρεία.

Οι πληροφορίες που επικαλούνται σήμερα «Τα Νέα», αναφέρουν ότι η ομάδα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, έχουν ήδη προσχωρήσει το έργο.

Το μοντέλο αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης θα είναι κοντά στο γαλλικό και μάλιστα είναι σχεδόν έτοιμη η προγραμματική συμφωνία προς υπογραφή, ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τη δέσμευση για την εφαρμογή των αλλαγών θα σφραγίζει οδικός χάρτης με ημερομηνίες για κάθε βήμα που πρέπει να γίνει.

newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Εφεδρεία α-λα γαλλικά"

Καταδικάστηκαν 18 αγρότες για παρακώλυση συγκοινωνιών

Δικάστηκαν το πρωί της Παρασκευής από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας οι 18 αγρότες, οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι για παρακώλυση συγκοινωνιών, όταν τον Ιανουάριο του 2010 έκλεισαν τον δρόμο προς το τελωνείο του Ορμενίου.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε 6 μήνες φυλακή με αναστολή. Να σημειωθεί ότι τους αγρότες υπερασπίστηκε σύσσωμος ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας.

zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδικάστηκαν 18 αγρότες για παρακώλυση συγκοινωνιών"

Σταρκ: Αφήνω την ΕΚΤ γιατί απογοητεύτηκα από τις πολιτικές της

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης διέψευσε ότι παραιτήθηκε «για προσωπικούς λόγους» και κατηγόρησε τους πολιτικούς ότι έκαναν πολύ λίγα για να προλάβουν την κρίση, παρά τις προειδοποιήσεις.
Ο Γιούργκεν Σταρκ είχε παραιτηθεί αιφνιδίως στα μέσα Σεπτεμβρίου και ενώ είχε σχεδόν τρία χρόνια θητείας στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ανακοίνωση της απόφασής του είχε «βυθίσει» ευρώ και γερμανικό χρηματιστήριο, αλλά ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ την είχε αποδόσει σε «προσωπικούς λόγους».

Τώρα, ο Σταρκ, από τα πιο σκληρά «γεράκια» της ΕΚΤ, έρχεται να ξεδιαλύνει το τοπίο, επιβεβαιώνοντας ότι ο λόγος της παραίτησής του ήταν η διαφωνία για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό WirtschaftsWoche ο Σταρκ τονίζει ότι ήταν πλήρως απογοητευμένος από «τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε αυτή η νομισματική ένωση».

Στην προδημοσίευση που έστειλε το περιοδικό, ενόψει του πλήρους κειμένου που θα δημοσιευτεί την Δευτέρα, ο Σταρκ φέρεται να εκτιμά ότι η ΕΚΤ έχει εκπληρώσει το ρόλο της, να διατηρεί την σταθερότητα των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές.

Είχε επίσης προειδοποιήσει εγκαίρως τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για πιθανά προβλήματα. «Είναι οι κυβερνήσεις και όχι αυτοί που ασκούν νομισματική πολιτικοί, αυτοί που έχουν τα εργαλεία για να ανακόψουν ανεπιθύμητες τάσεις, όπως η άνοδος των τιμών των ακινήτων, σημειώνει ο Σταρκ. «Μην ζητάτε υπερβολικά αποτελέσματα από την κεντρική τράπεζα», λέει με νόημα.

Κατά τον ίδιο προέχει πλέον η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων των πρόσφατων Συνόδων Κορυφής.

Ο Σταρκ ήταν από τους πολέμιους της αγοράς ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση δανεισμού στην ευρωζώνη, θέση για την οποία συγκρούστηκε με την ηγεσία της ΕΚΤ.

newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταρκ: Αφήνω την ΕΚΤ γιατί απογοητεύτηκα από τις πολιτικές της"

Οι σπάταλοι υπουργοί θα λογοδοτούν!

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στη χώρα μας καθώς από τούδε και στο εξής θα λογοδοτούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.

Οποιος υπουργός υποπίπτει στο παράπτωμα της κακοδιαχείρισης και της υπέρβασης δαπανών, θα αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και απιστία από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε υπουργός θα είναι πλέον υπόλογος για το πού και πώς ξοδεύει τα χρήματα που διαχειρίζεται, και αν κριθεί ένοχος θα έχει σημαντικές ποινικές κυρώσεις που θα φτάνουν ακόμη και στη δήμευση περιουσιακών του στοιχείων! Η ατομική, νομική ευθύνη του εκάστοτε υπουργού είναι κάτι συνηθισμένο στο εξωτερικό και ήδη εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη Μεγάλη Βρετανία, τον περασμένο Μάιο, ο πρώην υπουργός των Εργατικών Ελιοτ Μόρλεϊ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δεκαέξι μηνών επειδή εμφάνισε ως βουλευτικά έξοδα 30.000 λίρες προκειμένου να αποπληρώσει στεγαστικά δάνεια και υποθήκες που όφειλε.

Ο δικαστής ήταν ιδιαίτερα επικριτικός μαζί του, κάνοντας λόγο για «μεγάλη ατιμία». Πέραν της δικαστικής ποινής, ο πρώην υπουργός διεγράφη από το Εργατικό Κόμμα. Επίσης, άλλοι τρεις πρώην Εργατικοί βουλευτές έχουν φυλακιστεί για απάτη πριν από αυτόν.

Ενας άλλος υπουργός στη Μεγάλη Βρετανία, το περασμένο έτος, περιέλαβε στις κρατικές δαπάνες προσωπικές αγορές ύψους 17.000 λιρών. Ο εν λόγω υπουργός αποπέμφθηκε κατευθείαν από την κυβέρνηση, αναγκάστηκε να επιστρέψει όλα τα χρήματα και του ασκήθηκε ενδελεχής έλεγχος στα οικονομικά του προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε διαπράξει και άλλες παραβάσεις.

Στη χώρα μας όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα καθώς ο κάθε υπουργός έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται το κρατικό χρήμα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, όπως έχουν δείξει οι πράξεις. Οι ασφαλιστικές δικλείδες εμφανίζονταν διάτρητες, με αποτέλεσμα οι κατηγορίες εναντίον του πολιτικού κόσμου για κακοδιαχείριση να είναι πάμπολλες.

Οι πιέσεις της τρόικας όμως αυτή την περίοδο αναγκάζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να φέρει λίαν συντόμως το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση, έτσι ώστε να εναρμονιστούμε με τα διεθνή ειωθότα.

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι μονάχα να περάσει ο νόμος από το Κοινοβούλιο, αλλά και να εφαρμοστεί, καθώς αν κρίνει κανείς από το παρελθόν, οι καχυποψίες είναι -αν μη τι άλλο- βάσιμες.

madata.gr
Espressonews.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι σπάταλοι υπουργοί θα λογοδοτούν!"

Ρωσικό διαστημόπλοια θα συντριβεί στη Γή

Ρωσικό διαστημόπλοιο αναμένεται να συντριβεί στη Γη στις αρχές Ιανουαρίου. Πρόκειται για τo Phobos-Grunt την ρωσική αποστολή που απέτυχε να αναχωρήσει για Άρη και παραμένει «κολλημένη» σε χαμηλή γήινη τροχιά από το Νοέμβριο. Το Phobos-Grunt, θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή από τις 6 έως τις 19 Ιανουαρίου, όπως προειδοποιεί η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Με συνολικό βάρος 13,2 τόνων, το Fobos Grunt είναι το μεγαλύτερο διαπλανητικό σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ και ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά αντικείμενα που έχουν εισέλθει μέχρι σήμερα στη γήινη ατμόσφαιρα. Οι δεξαμενές του περιέχουν επτά τόνους τετροξειδίου του αζώτου και υδραζίνης, δύο εξαιρετικά τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα. Αν και τα καύσιμα αυτά βρίσκονται στη μορφή πάγου, η Roscosmos ελπίζει ότι το τοξικό φορτίο θα καεί στην ατμόσφαιρα. Προβλέπει όμως ότι 20 με 30 κομμάτια του σκάφους, συνολικού βάρους 200 κιλών, θα επιζήσουν της πύρινης καθόδου.

Παραμένει άγνωστο σε ποια περιοχή της Γης θα πέσει το Phobos-Grunt. To σκάφος κινείται σε ασταθή τροχιά με γεωγραφικό πλάτος που κυμαίνεται από τις 51 μοίρες βόρεια μέχρι τις 51 μοίρες νότια -χοντρικά, μια ζώνη από το Λονδίνο στο Βόρειο Ημισφαίριο μέχρι την Παταγονία της Χιλής στο Το Phobos-Grunt θα ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια. Η συντριβή του θα έρθει να προστεθεί σε μια σειρά από πρόσφατες, παταγώδεις αποτυχίες της Roscosmos.

Το σκάφος εκτοξεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Βγήκε με επιτυχία από την ατμόσφαιρα, ωστόσο απέτυχε να πυροδοτήσει τους κινητήρες για το διαπλανητικό ταξίδι και έμεινε κολλημένο σε γήινη τροχιά. Η αποστολή προγραμματιζόταν να φτάσει το 2013 στον Φόβο, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη. Εκεί, θα συνέλεγε δείγματα του εξωγήινου εδάφους -ή «grunt» στα ρωσικά-, τα οποία θα εκτινάσσονταν με μια κάψουλα και θα έφταναν στη Γη το 2014.

Associated Press
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικό διαστημόπλοια θα συντριβεί στη Γή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news