facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΙΜF-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η απόρρητη τελευταία έκθεση του ΔΝΤ

Γολγοθά μέτρων 29 δισ. φέρνει η έκθεση που συνοδεύει την έγκριση της δόσεως των 2,2 δισ. για τη χώρα μας, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 5% το 2014 και εφεξής, ενώ την περίοδο 2013-2014, έρχονται κρυφά μέτρα ύψους 29 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και την περικοπή συντάξεων!
Η έκθεση περιγράφει τους βασικούς άξονες και από πού θα εξοικονομηθούν τα ποσά:

- επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ για φέτος και άλλα 8 δισ. το 2012, κυρίως από περικοπές φοροαπαλλαγών και περίπου 4 δισ. ως το 2012 από το τέλος ακινήτων της ΔΕΗ (ειδικός φόρος στα ακίνητα).
- συνολικά 2 δισ. ευρώ από περικοπή δαπανών συντάξεων (pension spendings) με το βάρος να πέφτει κατά τα 3/4 στις κύριες συντάξεις και δευτερευόντως στις επικουρικές.

Σύμφωνα με την έκθεση το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί σε 187% του ΑΕΠ το 2013 και να μειωθεί σε 152% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Το εξωτερικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί σε 128% του ΑΕΠ το 2012 και να πέσει στο 96% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, ενώ η ύφεση το 2012 θα φτάσει στο 6%

eglimatikotita
Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΜF-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η απόρρητη τελευταία έκθεση του ΔΝΤ"

Βίαζε τις ναρκωμένες ασθενείς του

Τις ναρκωμένες ασθενείς του εκμεταλλευόταν σεξουαλικά ένας 43χρονος Κύπριος αναισθησιολόγος!
Ο γιατρός δραστηριοποιούταν στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της κυπριακής αστυνομίας, ο 43χρονος κατηγορείται για παράνομη κατοχή όπλου, βιασμό, περιαγωγή κατάσταση νάρκωσης με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος, σεξουαλική εκμετάλλευση, προαγωγή διαφθοράς γυναίκας με απειλές, παράνομη χορήγηση ναρκωτικών φαρμάκων, άσεμνη επίθεση και άλλα συναφή αδικήματα.

Μάλιστα, ο 43χρονος αναισθησιολόγος διέπραξε τα αδικήματα αυτά το διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2011.

Τα θύματά του φέρονται να είναι 10 ενήλικες γυναίκες.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Βίαζε τις ναρκωμένες ασθενείς του"

Καθυστερήσεις στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων

Ετέθη προσχέδιο νόμου για φορείς που εποπτεύονται από το υπ. Εθνικής Άμυνας

Η αναδιάρθρωση και η κατάργηση των Φορέων του δημοσίου, τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο.

Τα μέλη της επιτροπής απασχόλησε η πορεία υλοποίησης των νόμων 3895/2010 και 4002/2011, που σχετίζονται με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του δημοσίου. Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του αντιπροέδρου, διαπιστώθηκαν ορισμένες καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτών και αποφασίστηκε η παρέμβαση των μελών της Επιτροπής, προκειμένου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Επιπλέον, συζητήθηκαν νέες προτάσεις σχετικά με καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου, ενώ ετέθη, ενώπιον της Επιτροπής, προσχέδιο νόμου σχετικά με την κατάργηση και συγχώνευση φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επίσης, κατατέθηκε εισήγηση των αρμοδίων υφυπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Τζωρτζάκη και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μωραΐτη, σχετικά με τη συγχώνευση Παρατηρητηρίου για την Ψηφιακή Ελλάδα με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την πορεία υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου έργου των συγχωνεύσεων, καθώς και για την αναδιοργάνωση υπηρεσιών και δομών της κεντρικής Κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ιωάννης Ραγκούσης, οι υφυπουργοί, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Παντελής Τζωρτζάκης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Θάνος Μωραϊτης, οι γενικοί γραμματείς, της κυβέρνησης, κ. Σωτήρης Λύτρας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ευσταθία Μπεργελέ, Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, και ο γενικός διευθυντής Προϋπολογισμού και Θησαυροφυλακίου, κ. Παναγιώτης Καρακούσης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Καθυστερήσεις στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων"

Ενιαία άδεια εργασίας και διαμονής σε μη ευρωπαίους εργαζόμενους

Για πρόσφυγες, επί μακρόν διαμένοντες και αποσπασμένους

Νέα «ενιαία άδεια», που ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπει πως οι υπήκοοι τρίτων χωρών, που εργάζονται νόμιμα στην Ε.Ε θα έχουν κοινά δικαιώματα, ανάλογα με αυτά των Ευρωπαίων, όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, τις συντάξεις, την ασφάλιση και την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, η οδηγία αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς εργαζόμενους να αποκτούν άδεια εργασίας και διαμονής, μέσω μίας ενιαίας διαδικασίας.

Πάντως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίζουν εντός τεσσάρων μηνών, για το εάν θα χορηγήσουν την ενιαία άδεια. Η αίτηση για την «ενιαία άδεια» εντός της ΕΕ θα μπορεί να υποβάλλεται από τον υπήκοο της τρίτης χώρας ή από τον εργοδότη του.

Ποιοι καλύπτονται από τη νέα οδηγία

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για τους υπηκόους τρίτων χωρών, που επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν ή που ήδη διαμένουν νόμιμα και εργάζονται σε μια χώρα της Ε.Ε. Η νέα νομοθεσία δεν θα καλύπτει τους επί μακρόν διαμένοντες, τους πρόσφυγες και τους αποσπασμένους εργαζόμενους, τους εποχιακούς εργαζομένους και τους εργαζομένους που μετατίθενται ενδοϋπηρεσιακά. Εξαιρούνται επίσης οι ναυτικοί που εργάζονται σε πλοία υπό τη σημαία ενός κράτους μέλους.

Κοινωνική ασφάλιση, δημόσια στέγαση και συντάξεις

Κατά γενικό κανόνα, οι μη Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση, ανάλογη με αυτήν των Ευρωπαίων υπηκόων. Εντούτοις, τα κράτη μέλη μπορούν να θέσουν περιορισμούς σε εργαζόμενους, που έχουν συμβόλαια διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών. Κατόπιν αιτήματος των ευρωβουλευτών, η οδηγία διασφαλίζει ότι οι υπήκοοι των τρίτων χωρών θα μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξη τους, όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους υπό τις ίδιες συνθήκες και με τον ίδιο συντελεστή όπως και οι πολίτες των οικείων κρατών μελών, όταν μεταβαίνουν σε τρίτη χώρα.

Επόμενα βήματα

Η ψήφιση της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας από το ΕΚ είναι το τελευταίο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας, καθώς τα κράτη μέλη την έχουν ήδη εγκρίνει. Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν στη διάθεση τους δύο χρόνια προκειμένου να μεταφέρουν τους κανόνες της νέας οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενιαία άδεια εργασίας και διαμονής σε μη ευρωπαίους εργαζόμενους"

Ανώνυμη διαρροή σοκ για την πραγματική οικονομία και το έλλειμμα από ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο πρακτορείο Dow Jones Newswires

- ''Το 2012, θα είναι το πέμπτο συνεχόμενο έτος αρνητικής ανάπτυξης. Δεν έχει ξανασυμβεί σε χώρα του αναπτυγμένου κόσμου''
- ''Ολοταχώς στο 10% του ΑΕΠ το έλλειμμα για εφέτος – Πάει ο αναθεωρημένος στόχος του 9%''
- ''Η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί περισσότερο από -6% φέτος, έναντι εκτιμήσεων της κυβέρνησης για 5,5%''
- ''Δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη, οι τράπεζες δεν δανείζουν, η ανεργία αυξάνεται και οι άνθρωποι ξοδεύουν μόνο για τρόφιμα. Η αγορά έχει στεγνώσει εντελώς''

Στο 10% του ΑΕΠ θα φτάσει φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού λέει ανώνυμα στο πρακτορείο Dow Jones Newswires υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Ο ίδιος πολιτικός επέλεξε κρυπτόμενος πίσω από την ανωνυμία του να μας ''ενημερώσει'' πως πολύ γρήγορα ''κάηκε'' ο αναθεωρημένος στόχος για έλλειμμα στο 9% του ΑΕΠ.

Προσέξτε τις δηλώσεις του, που τις μεταφέρουμε αυτούσιες από το διεθνές πρακτορείο, για να ανιχνεύσετε τις αιτίες που επέλεξε να ακολουθήσει την ανεύθυνη στάση της ανωνυμίας:

- ''Η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί περισσότερο από 6% φέτος, έναντι εκτιμήσεων της κυβέρνησης για 5,5%''
- ''Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τη συγκέντρωση φόρων καθώς πολύ άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τους υψηλότερους φόρους''
- ''Το 2012 θα εισέλθουμε στο πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης και υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη το 2013''
- ''Δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη, οι τράπεζες δεν δανείζουν, η ανεργία αυξάνεται και οι άνθρωποι ξοδεύουν μόνο για τρόφιμα. Η αγορά έχει στεγνώσει εντελώς''
- ''Αναμένουμε έλλειμμα 10% φέτος, ενώ η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει ελαφρώς το 6%''

Παγκόσμιο αρνητικό ελληνικό ρεκόρ

Ο άνθρωπος αυτός, που κατά το Dow Jones Newswires φωτογραφίζεται ως ''αξιωματούχος με άμεση γνώση του οικονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης'' καταλήγει με μία εφιαλτική πρόβλεψη.''Για το ΑΕΠ του 2012 θα υπάρξει συρρίκνωση 2,8%, για πέμπτο συνεχόμενο έτος αρνητικής ανάπτυξης. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί σε χώρα του αναπτυγμένου κόσμου''.
 
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανώνυμη διαρροή σοκ για την πραγματική οικονομία και το έλλειμμα από ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο πρακτορείο Dow Jones Newswires"

Ξαναχτύπησε την Ευρώπη η Fitch

Υποβαθμίζονται οι προοπτικές Βουλγαρίας, Τσεχίας, Λετονίας και Λιθουανίας

Υποβάθμισε τις οικονομικές προοπτικές της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, λόγω της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας της Ευρώπης.

Ειδικότερα, οι προοπτικές των τεσσάρων χωρών αναθεωρούνται και χαρακτηρίζονται «σταθερές» από «θετικές», καθώς οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν πως το κλίμα είναι πολύ εύθραυστο, αφού η κρίση στην Ευρωζώνη έχει πλήξει την ανάπτυξή τους, λόγω της μείωσης των εξαγωγών.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τους αυξημένους κινδύνους που διατρέχουν οι τράπεζες τους, λόγω της μελλοντικής στενότητας στη χρηματοδότησης τους.

Οι διαβαθμίσεις, ωστόσο, μένουν οι ίδιες και συγκεκριμένα η αξιολόγηση της Βουλγαρίας και της Λετονίας μένει στο BBB-, της Λιθουανίας στο BBB και της Τσεχίας στο Α+.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξαναχτύπησε την Ευρώπη η Fitch"

Των… υπουργείων τα φώτα

Την ώρα που η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού απειλεί να «αλλάξει» τα… φώτα σε χιλιάδες καταναλωτές, ζητώντας τους να πληρωθεί μέσω του λογαριασμού της και το χαράτσι του Υπουργείου Οικονομίας, κάποια υπουργεία δείχνουν να χαίρουν φροντίδας και ασυλίας από τον οργανισμό «κοινής ωφελείας».

Βλέπει η Δ.Ε.Η.;

Αμ, δεν βλέπει η Δ.Ε.Η., σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Άγγελος Κολοκοτρώνης, ο οποίος αναφέρθηκε σε 8 υπουργεία που χρωστάνε τα… εκατομμύρια!

Ο βουλευτής επικαλέστηκε τις καταγγελίες των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ότι τα χρέη προς τη Δ.Ε.Η. προέρχονται από τα εξής υπουργεία: Οικονομίας 46,63 εκατ. ευρώ, Οικονομικών 1 εκατ. ευρώ, Άμυνας 9,41 εκατ. ευρώ, Προστασίας του Πολίτη 7,10 εκατ. ευρώ, Εσωτερικών 14,60 εκατ. ευρώ, Δικαιοσύνης 4,41 εκατ. ευρώ, Υγείας 3,80 εκατ. ευρώ και Παιδείας 2,2 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, ο βουλευτής αναφέρθηκε και σε ακόμη έναν μεγαλοοφειλέτη - πελάτη της Δ.Ε.Η., που οφείλει με τελεσίδικη απόφαση 30 εκατ. ευρώ.

Γι' αυτό ο Άγγελος Κολοκοτρώνης ζητεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου να μάθει για το τι προτίθεται να κάνει η διοίκηση της Δ.Ε.Η. για τα «φέσια» που της έχει βάλει το ελληνικό Δημόσιο.

Τα φώτα χαμηλώστε, δάκρυ του να μη δείτε…

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Των… υπουργείων τα φώτα"

«Βόμβα» στο συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών

«Βόμβα» στο συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών, καθώς αυξάνεται κατά πέντε έτη η πραγματική υπηρεσία για να βγουν στη σύνταξη.

Πλέον οι στρατιωτικοί θα θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών πραγματικής υπηρεσίας, αντί 35 μαζί με τα πλασματικά χρόνια που ίσχυε μέχρι τώρα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος».

Στο μεταξύ δεν θα συμπαρασύρονται στην αποστρατεία, όταν προάγονται νεότεροι στην επετηρίδα, και θα παραμένουν στην... κατάψυξη μιας παράλληλης επετηρίδας μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, οπότε θα λαμβάνουν έναν επιπλέον αποστρατευτικό βαθμό.

Από την εισαγωγή για το νέο μισθολόγιο προκύπτουν τα παρακάτω:

• Καταργούνται οι μισθολογικές προαγωγές

• Το μισθολόγιο των στρατιωτικών θα είναι προσαρμοσμένο βάσει του διοικητικού βαθμού τους

• Τα «ειδικά επιδόματα» περιορίζονται. Το επίδομα «θέσης ευθύνης» θα δίνεται από τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και πάνω.

• Ο μισθός από αντισυνταγματάρχη και κάτω θα υποστεί επιπλέον μείωση 30%.

• Ο μισθός των υποστρατήγων και αντιστρατήγων θα αυξηθεί κατά 25%.

• Το μηνιαίο επίδομα «ειδικής απασχόλησης» στον αντιστράτηγο είναι 700 ευρώ τον μήνα, ενώ στους κατώτερους αξιωματικούς 250 και 200 στους υπαξιωματικούς.

• Το μηνιαίο επίδομα «θέσης ευθύνης» στους αντιστρατήγους είναι 560 ευρώ, στους κατώτερους αξιωματικούς 140 και στους υπαξιωματικούς 130 ευρώ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» στο συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών"

Αύριο η έναρξη του εορταστικού ωραρίου

Από αύριο Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων.

Τις καθημερινές, από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011, τα καταστήματα μπορούν να μένουν ανοιχτά από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ.

Τα Σάββατα 17 Δεκεμβρίου, 24 Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων) και 31 Δεκεμβρίου (παραμονή Πρωτοχρονιάς) τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου θα είναι ανοικτά από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 18:00.

Την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, την Κυριακή 1 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012 τα καταστήματα θα είναι κλειστά.


Διαβάστε Περισσότερα » "Αύριο η έναρξη του εορταστικού ωραρίου"

Μεγάλη γερμανική τράπεζα ζητά κρατική βοήθεια!

Σε εντατικές συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, Commerzbank, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters.

Οι δύο πλευρές, συνεχίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, φιλοδοξούν να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία, επί της αρχής, μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η Commerzbank (το 25% της οποίας ελέγχεται από το γερμανικό κράτος) πρέπει να αντλήσει 5,3 δισ. μέχρι το τέλος του έτους για να ανταποκριθεί σε όσα απαιτούνται από τους κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.


Star
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη γερμανική τράπεζα ζητά κρατική βοήθεια!"

Όλα ανοικτά για νέα μέτρα τον Ιανουάριο

Μετά τις γιορτές θα τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις με την τρόικα οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, με ορατό το ενδεχόμενο να χρειασθούν δύσκολες αποφάσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο και τα τρία κόμματα που την υποστηρίζουν, για τη λήψη σκληρών διορθωτικών μέτρων.

Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος προδιέγραψε μια πολύ δύσκολη περίοδο διπλής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους ιδιώτες πιστωτές, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί αν θα «πάρει ανάσα» η οικονομία στις αρχές του επόμενου χρόνου, με μια σημαντική ελάφρυνση από χρέη, αλλά και με την εκταμίευση της επόμενης δόσης-μαμούθ του προγράμματος στήριξης, που όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος θα φθάσει τα 89 δισ. ευρώ.

Στο βασικό ερώτημα που απασχολεί όλους τους Ελληνες, δηλαδή αν θα χρειασθούν πρόσθετα, σκληρά μέτρα για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ίδια απάντηση που δίνει σταθερά το τελευταίο διάστημα, ότι δηλαδή δεν θα χρειασθούν μέτρα αν αποδώσουν όσα ήδη έχουν ληφθεί το φθινόπωρο, με σημαντικότερο το πολυσυζητημένο «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Ομως, ο υπουργός Οικονομικών άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο Ιανουάριος θα είναι ο κρισιμότερος μήνας, καθώς τότε θα συζητηθεί με την τρόικα η εκτέλεση του προϋπολογισμού και το αν θα χρειασθεί να αποφασισθούν πρόσθετα μέτρα, που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2012, που μόλις πριν από λίγες ημέρες ενέκρινε η Βουλή.

Αν οι αποκλίσεις είναι μεγάλες (στο 11μηνο έφθασαν τα 3,5 δισ. ευρώ) και η τρόικα επιμείνει ότι η διόρθωσή τους αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση του νέου προγράμματος στήριξης και την εκταμίευση των 89 δισ. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το υπουργικό συμβούλιο και τα τρία κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου θα κληθούν να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις.

Προδιαγράφοντας τις σοβαρές δυσκολίες που είναι πιθανό να «εκτροχιάσουν» και τον φετινό προϋπολογισμό, ο κ. Βενιζέλος έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η ύφεση μέχρι στιγμής έχει ανατρέψει όλες τις προβλέψεις. Οπως είπε χαρακτηριστικά, τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίμενε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,8%, λίγους μήνες αργότερα ανέβασε το ποσοστό στο 5,5% και οι τελευταίες εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, κάνουν λόγο ακόμη και για μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά 6% φέτος.

Στο ερώτημα για το ποια μέτρα μπορούν να επιβληθούν σε έναν πληθυσμό ήδη εξουθενωμένο από διαδοχικές φορολογικές επιβαρύνσεις και από τη μείωση των εισοδημάτων, ο κ. Βενιζέλος «έδειξε» χθες προς την κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών του Δημοσίου. «Νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάρουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Τις δαπάνες πρέπει να τις μειώσουμε και άλλο» πρόσθεσε.

Οι δύο προϋποθέσεις για «βαθιά ανάσα»

Πάντως, ο υπουργός εκτιμά ότι αν όλα πάνε καλά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και πετύχει η προσπάθεια για τη μείωση του χρέους προς τους ιδιώτες πιστωτές, από το πρώτο τρίμηνο του 2012 η οικονομία θα πάρει «βαθιά ανάσα»: με τα 89 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Δημόσιο θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του, που πλησιάζουν τα 7 δισ. ευρώ, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, δίνοντας σημαντική ρευστότητα στην αγορά. Επιπλέον, θα υπάρχουν κεφάλαια για τη στήριξη των τραπεζών, ώστε να απελευθερώσουν περισσότερη ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως τόνισε.

Espressonews
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλα ανοικτά για νέα μέτρα τον Ιανουάριο"

Βουλή: 7 δισ. ευρώ διαφυγόντα κέρδη από τον παράνομο τζόγο

«Δύσκολος ο εντοπισμός τους» λέει η Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων.

Σε 7 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του παράνομου τζόγου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) κ. Ευγ. Γιαννακόπουλο, ο διορισμός του οποίου στην θέση αυτή εγκρίθηκε (κατά πλειοψηφία) από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Πρόκειται για διαφυγόντα κέρδη από τα οποία το ελληνικό δημόσιο δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ!
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακόπουλος «όλος ο έλεγχος είναι ηλεκτρονικός και η δουλειά της επιτροπής είναι να οργανώσει το πλαίσιο μέσα στα οποία θα κινείται ο νόμιμος στοιχηματισμός, ώστε να διασφαλιστούν τα έσοδα για το δημόσιο». Κατά τον ίδιο υπολογίζεται ότι είναι περίπου 7 δισ. ευρώ τα έσοδα από το νόμιμο τζόγο και άλλα 7 δισ. ευρώ από τον παράνομο τζόγο, ποσό το οποίο υπολογίζεται συνολικά γύρω στα 15 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 7 δισ. είναι (φορο)διαφυγόντα.

Μάλιστα παραδέχθηκε ότι ο εντοπισμός τους «είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά» ενώ εξέφρασε την ευχή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να έχει μπει η Ε.Ε.Ε.Π. «σε ένα πρώτο έστω αυλάκι».
Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Αθ. Τσούρας ο οποίος ανέφερε ότι «στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού και 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές οι οποίοι παρέχουν παράνομα παιχνίδια».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Γιαννακόπουλος «η επιτροπή για τα τυχερά παιχνίδια δεν θα εποπτεύει τον ΟΠΑΠ, θα ρυθμίζει μόνο τα παίγνια, δεν θα ρυθμίζει τα χρήματα του Οργανισμού», ενώ ανέφερε ότι «η επιλογή των παιχνιδιών θα γίνεται από τον ΟΠΑΠ», επισημαίνοντας ότι «από τις 35.000 μηχανές («φρουτάκια») ο ΟΠΑΠ θα κρατήσει τις 16.500 και τις άλλες θα τις δημοπρατήσει ο ίδιος». Ωστόσο, είπε ότι «αυτό δεν προχωράει γιατί ακόμα δεν υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο».

tovima.gr
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: 7 δισ. ευρώ διαφυγόντα κέρδη από τον παράνομο τζόγο"

Εκθεση ΔΝΤ: τι προβλέπει για Δημόσιο, συνταξιούχους, φορολογία, νέα μέτρα

ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΛΑΘΗ Ο ΤΟΜΣΕΝ

Μαχαίρι 20% στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ και 40% σε αυτές άνω των 1.000 ευρώ για δικαιούχους κάτω των 55. Κλείνουν ή συγχωνεύονται 11 μεγάλοι και 35 μικρότεροι οργανισμοί. Τέλος οι φοροελαφρύνσεις για 1ο και 2ο παιδί, το επίδομα θέρμανσης, επιπλέον μέτρα 7,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014

Δείτε ολόκληρη την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνοντας κλικ εδώ.

Στην αναλυτική παρουσίαση που κάνει ο Πολ Τόμσεν στο ΔΝΤ, αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι για την τριετία 2012-2014.

Για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ο στόχος που τίθεται είναι η μείωση του δυναμικού κατά 150.000 άτομα από το 2010 ως το τέλος του 2015. Στην επίτευξη του στόχου θα συμβάλλουν τα εξής:

η τήρηση της μίας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις
ο περιορισμός των συμβασιούχων περίπου κατά δύο τρίτα
η αποχώρηση 1.000 ατόμων που ενώ είχαν συμπληρώσει τα έτη για συνταξιοδότηση παρέμεναν στην εργασία τους
η πρόωρη συνταξιοδότηση 14.000 υπαλλήλων εντός του 2011 (πρόκειται για όσους έχουν ένα ή δύο έτη ως τη συνταξιοδότηση)
η ένταξη 15.000 υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας εντός του 2011 και επιπλέον αριθμού ως το τέλος του 2012.

Ο χρόνος παραμονής στην εφεδρεία ορίζεται σε ένα έτος το ανώτερο, με τις αποδοχές να μην ξεπερνούν το 60% του βασικού μισθού (δεν υπολογίζονται υπερωρίες και άλλες πρόσθετες αμοιβές).
Επίσης ορίζεται ότι θα βγαίνει κάθε χρόνο στην εφεδρεία και αριθμός υπαλλήλων αντίστοιχος με τους «υπεράριθμους» της αναλογίας 1 προς 5.

Ψαλίδι στις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων
Για τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων προβλέπεται μέση μείωση μισθών κατά 17%, με εξαίρεση όσους υπάγονται σε ειδικό καθεστώς. Αυτό θα επιτευχθεί με περιορισμό των επιδομάτων, εξίσωση αποδοχών μεταξύ υπουργείων και διατήρηση του εισαγωγικού μισθού σε αντιστοιχία με τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα. Τα κίνητρα θα δίνονται με τη μορφή ετήσιου μπόνους 3% και ειδικού μπόνους για τους δημόσιους υπαλλήλους του εισπρακτικού μηχανισμού. Οι προαγωγές θα ελέγχονται αυστηρά και θα γίνονται με κίνητρα αποδοτικότητας. Τα παραπάνω θα εισαχθούν στο δημόσιο τομέα σε μία περίοδο δύο ετών. Στις ΔΕΚΟ και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου θα υπάρξουν αντίστοιχες προσαρμογές. Οι μεταρρυθμίσεις θα επανεξεταστούν από ανεξάρτητους συμβούλους το Σεπτέμβριο του 2012.

Για τους οργανισμούς η έκθεση αναφέρει ότι αναμένονται σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα βάζουν λουκέτο σε 11 μεγάλους οργανισμούς: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΗ, Ινστιτούτο Νεολαίας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΡΤ, ΕΘΥΑΓΕ καθώς και 35 ακόμη μικρότερου μεγέθους.

Επιπλέον 6,4 δισ. ευρώ το 2012
Για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και το εφάπαξ προβλέπεται μείωση της δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ το 2012. Αυτό θα γίνει με μείωση κατά 20% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ μηνιαίως, παράλληλα με μείωση κατά 40% για τους δικαιούχους κάτω των 55 ετών που λαμβάνουν άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 150 ευρώ μηνιαίως θα μειωθούν κατά 15% ή 30% ανάλογα με το ταμείο. Τέλος, το εφάπαξ το 2011 και 2012 θα μειωθεί 10% επιπλέον όσων περικοπών περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο.

Για τα εισπρακτικά μέτρα του 2012, αναφέρει ότι ο στόχος των εσόδων 5,4 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί μέσω του έκτακτου «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και της αντίστοιχης περικοπής φοροαπαλλαγών. Σημειώνεται πάντως ότι εξαιρούνται όσοι είναι ηλικίας άνω των 65 ή κάτω των 30 και έχουν εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για γονείς θα ξεκινούν από το τρίτο παιδί, ενώ μπαίνει τέλος και το επίδομα θέρμανσης, κάτι που αρχικά σχεδιαζόταν για το 2013.

Τι προβλέπεται για τη διετία 2013-2014
Για τη διασφάλιση των στόχων της κρίσιμης διετίας, ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζουν μία λεπτομερή αναθεώρηση των δημόσιων δαπανών, ώστε να επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (περίπου 7,7 δισ. ευρώ), εκ των οποίων το ένα τρίτο θα είναι «μαξιλάρι ασφαλείας».
Κύριος στόχος τους θα είναι ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος και των αμυντικών δαπανών (τονίζεται ότι αυτό θα γίνει χωρίς μείωση της αμυντικής ισχύος της χώρας), καθώς και με την εκ βάθρων αναδιάρθρωση τόσο του κεντρικού κράτους όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η ολοκλήρωση της πρώτης σχετικής έκθεσης σχεδιάζεται για το τέλος του επόμενου Ιουνίου και έχουν ήδη εντοπιστεί πιθανά επιπρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 3,4% του ΑΕΠ, όπως αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια (σήμερα αποτελούν το ένα τρίτο των μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου), περαιτέρω μείωση των δαπανών για φάρμακα και λειτουργικές δαπάνες νοσοκομείων, μείωση των επιδομάτων πρόνοιας και μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ για τους αγρότες.

Οι Ελληνες δεν αντέχουν άλλους φόρους
Ο ίδιος ο κ.Τόμσεν σε δηλώσεις του έσπευσε να διευκρινίσει ότι το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας «έχει βασιστεί, κατά την άποψή μας, παρά πολύ στους φόρους και πιστεύω πως ένα από τα πράγματα που είδαμε το 2011 είναι ότι έχουμε φτάσει στο όριο του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των φόρων ... Οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστούν, πρέπει να αφορούν τη μείωση των δαπανών», όπως είπε.
Ο κ. Τόμσεν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδουν το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι στη συμμετοχή των τριών μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, αλλά και τη δέσμευσή για τους στόχους και τις κύριες πολιτικές του προγράμματος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ οι αποκλίσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων πιθανότατα οφείλονταν και στην απουσία συναίνεσης.

Τα μεγέθη της έκθεσης
Στην έκθεση εκτιμάται ότι φέτος το έλλειμμα θα κυμανθεί στο 10% του ΑΕΠ, ενώ η ύφεση θα φτάσει το 6%. Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα βελτιωθεί το 2012, όταν η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 3%.
Δραματική θα παραμείνει η κατάσταση στην αγορά εργασίας, καθώς η ανεργία, που φέτος θα «κλείσει» στο 17%, το 2012 θα φτάσει το 19% και το 2013 το 19,5%, για να αρχίσει να υποχωρεί από το 2014.
Ιδιαίτερη σημασία για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας παίζει η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI. Οπως τονίζει ο Τομσεν, με την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αυτό θα πέσει στο 120% το 2020. Το μέγεθος αυτό θεωρείται το μέγιστο επιτρεπτό, προκειμένου να είναι βιώσιμο.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι, αφενός, η περαιτέρω μείωσή του θα είναι μία μακρόχρονη διαδικασία, αφετέρου ότι χωρίς σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το ελληνικό δημόσιο χρέος δε θα πέσει κάτω από το 145% το 2020.

Χρειάζονται επιπλέον μέτρα
Για την επίτευξη των στόχων που θέτουν ο νέος προϋπολογισμός, η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και οι άλλες συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα.
Για τους στόχους του τρέχοντος έτους θα πρέπει να φτάνουν το 8% του ΑΕΠ, ενώ αντίστοιχου μεγέθους μέτρα απαιτούνται και για το 2012. Την επόμενη διετία θα είναι χαμηλότερα, ύψους 6% του ΑΕΠ, προκειμένου το 2014, τελικά, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας να κλείσει με πλεόνασμα 5%.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα της τάξης του 3% του ΑΕΠ, ή περίπου 7,7 δισ. ευρώ.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκθεση ΔΝΤ: τι προβλέπει για Δημόσιο, συνταξιούχους, φορολογία, νέα μέτρα"

Απεργία σε Αδέσμευτο- Ελευθεροτυπία- ΔΟΛ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς τύπου, που εργάζονται για την έκδοση της εφημερίδας «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» από τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης, 15 Δεκεμβρίου έως τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής, 16 Δεκεμβρίου 2011.

Αιτία είναι η μη καταβολή των δεδουλευμένων καθώς και η «επιχειρούμενη μείωση των αποδοχών τους», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, δύο 48ωρες απεργίες στις 22 και 23 και στις 29 και 30 Δεκεμβρίου αποφάσισαν με 164 ψήφους οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας». Η πρόταση για κυλιόμενες 48ωρες απεργίες από μεθαύριο, Πέμπτη, έλαβε 102 ψήφους.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσουν σε απεργία από αύριο αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ. Θα προχωρήσουν αρχικά σε κυλιόμενες στάσεις εργασίας μέχρι τα σωματεία να προκηρύξουν την απεργία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία σε Αδέσμευτο- Ελευθεροτυπία- ΔΟΛ"

Έκρηξη στο πολιτικό γραφείο του Μ. Παπαϊωάννου

Έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού, αποτελούμενου από γκαζάκια σημειώθηκε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, περίπου στις 23:30, λίγες ώρες μετά την διαταγή για έρευνα από το υπουργείο, σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε χθες στις φυλακές Κορυδαλλού, με πρωταγωνιστές τον Π. Βλαστό και μέλη της οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς».

Το γραφείο του στεγάζεται σε κτήριο στην οδό Ακαδημίας 28 και Βουκουρεστίου, στον τέταρτο όροφο. Την ώρα της έκρηξης δεν βρισκόταν κανείς εντός του, ενώ σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην πόρτα ασφαλείας.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη στο πολιτικό γραφείο του Μ. Παπαϊωάννου"

Συμβόλαια 8, 5 δισ. δολαρίων σύναψαν οι Έλληνες εφοπλιστές

Την ώρα που αρνούνται να πληρώσουν φόρους ή να ενισχύσουν τη χώρα προσφέροντας μερίδια από τα μυθικά κέρδη τους, οι εφοπλιστές κατασκευάζουν νέα πλοία και συνάπτουν συμβόλαια 8, 517 δισ. δολαρίων.

Ειδικότερα στο διάστημα του 2010 οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες είχαν προχωρήσει στην παραγγελία 248 πλοίων συνολικής αξίας 7 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα σημειωθούν σημαντικές μεταβολές όσον αφορά στη δαπάνη του ελληνικού εφοπλισμού για ναυπηγήσεις.

Η Golden Destiny αναφέρει χαρακτηριστικά , πως την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκαν από τους Έλληνες συμβόλαια για 14 νεότευκτα πλοία εκ μέρους των εταιρειών Polembros, Maran, Pyrsos και Tomasos.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές που ανακοινώθηκαν υπολογίζεται ότι πρόκειται για επενδύσεις ύψους 650 εκατ. δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα από τα 163 πλοία που παρήγγειλαν οι Έλληνες στο ενδεκάμηνο του 2011, γίνεται φανερό ότι το βάρος έπεσε σε επενδύσεις κεφαλαίων για πλοία μεταφοράς κοντέινερ και LNG.

Συγκεκριμένα έχουν παραγγελθεί:

• 66 πλοία ξηρού φορτίου, συνολικής χωρητικότητας 5,4 εκατ. τόνων, αξίας 889 εκατ. δολαρίων.

• 24 τάνκερ, συνολικής χωρητικότητας 2,2 εκατ τόνων, αξίας 783 εκατ. δολαρίων.

• 22 lNG, συνολικής χωρητικότητας 1,8 εκατ τόνων, αξίας 3 δισ. δολαρίων.

• 46 πλοία μεταφοράς κοντέινερ, χωρητικότητας 3,3 εκατ. τόνων, αξίας 3 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα το ίδιο διάστημα του 2010 οι Έλληνες φαίνεται ότι διατηρούσαν την παραδοσιακή τους τάση για επενδύσεις σε πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και τάνκερ καθώς είχαν παραγγείλει 159 bulk carrier και 65 τάνκερ έναντι μόλις 5 LNG και 17 πλοίων μεταφοράς κοντέινερ. Διεθνώς στο ενδεκάμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Golden Destiny, παραγγέλθηκαν 1.623 πλοία συνολικής αξίας 84,8 δισ. δολαρίων έναντι 1.673 πλοίων το 2010, συνολικής αξίας 53,6 δισ. δολαρίων.

Κοντέινερ και LNG

Οι εφοπλιστές με τα ναυπηγικά συμβόλαια τα οποία υπέγραψαν επένδυσαν 221 δισ. δολάρια περίπου στα κοντέινερ και 9 δισ. περίπου στα LNG.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών αναφορικά με τη second hand αγορά πλοίων, οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών θα κλείσουν φέτος στα επίπεδα των 4,2 - 4,5 δισ. δολαρίων και θα παρουσιάσουν συρρίκνωση σε σχέση με πέρυσι, όπως άλλωστε και στις ναυπηγήσεις.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβόλαια 8, 5 δισ. δολαρίων σύναψαν οι Έλληνες εφοπλιστές"

Η Ελλάδα ίσως θεωρήσει καλύτερο να αποφασίσει τη χρεοκοπία

Μεγαλύτερη η ύφεση από αυτή που περιμένουν κυβέρνηση και τρόικα

Δυσοίωνο βλέπει το επόμενο δημοσιονομικό έτος για την Ελλάδα, ο γνωστός αναλυτής της Capital Economics, Μπεν Μέι. Όπως δήλωσε στο Reuters ο κ. Μέι «η Ελλάδα θα φτάσει σε τόσο απελπιστικό σημείο που θα αποφασίσει από μόνη της ότι είναι προτιμότερο να δηλώσει πτώχευση».

Με αφορμή τα σημερινά στοιχεία που δείχνουν μία δραματική κατάσταση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο αναλυτής της Capital Economics τόνισε ότι «η ύφεση θα είναι βαθύτερη από αυτήν που περιμένουν κυβέρνηση και τρόικα».

«Η Ελλάδα θα μάχεται να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και θα έλθει υπό την πίεση για μεγαλύτερη λιτότητα», υποστήριξε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Μπεν Μέι. «Καραδοκεί με βεβαιότητα ο κίνδυνος ότι, η Ελλάδα ίσως θεωρήσει καλύτερο να αποφασίσει τη χρεοκοπία», συμπλήρωσε.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα ίσως θεωρήσει καλύτερο να αποφασίσει τη χρεοκοπία"

Aντίδραση ΣBBE σε πιθανές αυξήσεις της ΔΕΗ

Η Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με αφορμή την πρόταση για διψήφιο ποσοστό αύξησης των τιμών των τιμολογίων της ΔΕΗ, απέστειλε επιστολή, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011, προς τον κ. Ε. Βενιζέλο, αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, και προς τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητώντας την αποτροπή της πιθανής - φημολογούμενης αύξησης των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας και την εξέταση θέσπισης ειδικού τιμολογίου για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σε μια περίοδο κατά την οποία κεντρικό ζητούμενο από τις κυβερνητικές πολιτικές θα έπρεπε να είναι η διατήρηση, τουλάχιστον, των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, το κράτος, για ακόμα μία φορά, αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προσπάθεια των επιχειρήσεων αυξάνοντας άκριτα το κόστος ενέργειας, συμπαρασύροντας έτσι ανάλογα το κόστος παραγωγής τους.

Δυστυχώς, οι χρόνιες καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση, δημιουργούν αυξημένα κόστη ενέργειας για τις ελληνικές βιομηχανίες, τα οποία είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Aντίδραση ΣBBE σε πιθανές αυξήσεις της ΔΕΗ"

Αντιμέτωπο με μία μεγάλη πτώση το κοινό νόμισμα

Οι αγορές παρέμειναν υπό πίεση, έπειτα από την αποτυχία των Ευρωπαίων αξιωματούχων να δώσουν μια κοινά αποδεκτή λύση στην τρέχουσα κρίση. Κάθε ελπίδα για μια ταχύτερη δράση «έσβησε», απογοητεύοντας τους επενδυτές, ενώ στη συνέχεια το κλίμα επιδεινώθηκε από την άρνηση της ΕΚΤ να αναλάβει μαζικότερη δράση, αφού η Bundesbank τόνισε ότι κάθε πράξη αυτού του είδους από την Κεντρική Τράπεζα είναι παράνομη.

Οι οίκοι αξιολόγησης επιδείνωσαν το κλίμα αποστροφής κινδύνου, με τους επενδυτές να ανησυχούν για πιθανές υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών κρατών, ύστερα από τη προειδοποίηση του οίκου S&P την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και από τις προειδοποιήσεις της Moody’s και της Fitch.

Το ευρώ και οι άλλες τοποθετήσεις υψηλών αποδόσεων βρίσκονται κάτω από ισχυρές πιέσεις και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην προσέγγιση του χαμηλού Οκτωβρίου στο 1,3145 από την ισοτιμία EURUSD.

Ένα ημερήσιο κλείσιμο κάτω από αυτό το επίπεδο θα ανοίξει τον δρόμο για την επόμενη μεγάλη μεσοπρόθεσμη πτώση της ισοτιμίας προς την περιοχή του 1,2000, ενώ και τα υπόλοιπα νομίσματα αναμένεται να επιταχύνουν τις απώλειές τους.

Όσον αφορά στο οικονομικό ημερολόγιο, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, ο πληθωρισμός στην Αγγλία και ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία αποτελούν τις σημαντικότερες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνεδρίασης, αλλά το σημαντικότερο γεγονός είναι η ανακοίνωση των επιτοκίων από τη Fed στις 21:15.

Αν και δεν αναμένεται καμία μεταβολή, οι επενδυτές θα περιμένουν μήπως ακούσουν κάποια θετικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Κάτι τέτοιο θα παράσχει στήριξη στο δολάριο, καθώς οι επενδυτές θα αρχίσουν να τιμολογούν μια μείωση των επιτοκιακών διαφορών υπέρ του δολαρίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιμέτωπο με μία μεγάλη πτώση το κοινό νόμισμα"

Συρρικνώνεται η οικοδομική δραστηριότητα

Νέα πτώση τον Αύγουστο.

Νέα πτώση παρουσίασε η οικοδομική δραστηριότητα τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) στο σύνολο της χώρας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, διαμορφώθηκε σε 2.335 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 423.1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.636,4 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 14,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 21,0% στην επιφάνεια και κατά 11,6 % στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Το μέγεθος Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας ανήλθε σε 2.313 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 416,0 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.602,7 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 14,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 20,8% στην επιφάνεια και κατά 11,4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Αντίστοιχα το μέγεθος της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά το μήνα Αύγουστο 2011, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 22 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 7,2 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 33,7 χιλιάδες m3 όγκου.

Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Αύγουστο 2011, είναι 2,1%.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Συρρικνώνεται η οικοδομική δραστηριότητα"

Περιμένετε επιστροφή; Στην εφορία για συμψηφισμό!

Το Κράτος δεν έχει ούτε ευρώ στα Ταμεία για να μπορέσει να δώσει επιστροφές, έτσι με βάσει το νέο νόμο οι πολίτες που περιμένουν επιστροφή απ' την εφορία εδώ και μήνες αλλά επιστροφή δεν βλέπουν έχουν τώρα μια (και μόνη προς το παρόν) λύση.
Να πάνε στην εφορία και να κάνουν συμψηφισμό της επιστροφής που έχουν να λάβουν με τα όσα πρέπει να πληρώσουν για το εισόδημα την έκτακτη εισφορά ή ό,τι άλλο.

Ήδη είναι πολλοί εκείνοι που πάνε στην τράπεζα για να εισπράξουν το ποσό επιστροφής από την εφορία και βλέπουν τελικά ότι τους έχει πιστωθεί μικρότερο ποσό. Τι έχει συμβεί; Συμψηφισμός.

Πλέον οι εφορίες έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αυτεπάγγελτα.

Για παράδειγμα εαν περιμένετε επιστροφή 1.000 ευρώ και η έκτακτη εισοφά που πρέπει να πληρώσετε είναι 600 ευρώ τότε η εφορία αντί να πληρώσετε την εισφορά και να περιμένετε την επιστροφή φόρου σας δίνει απευθείας 400 ευρώ στο χέρι.

Αυτό, από τη μία διευκολύνει τον φορολογούμενο που δεν χρειάζεται να πηγαίνει κάθε τρεις και λίγο στην εφορία, από την άλλη όμως εξασφαλίζει στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα εισπράξει τα ποσά της ετήσιας εισφοράς. Αυτό διότι σε αρκετές περιπτώσεις που δεν γίνεται συμψηφισμός μπορεί ο φορολογούμενος να εισπράξει την επιστροφή φόρου και μετά να μην πάει στην εφορία ή να καθυστερήσει σημαντικά να πληρώσει το ποσό της ετήσιας εισφοράς ή του τέλους επιτηδεύματος που αντιστοιχεί στα δηλωθέντα εισοδήματά του.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιμένετε επιστροφή; Στην εφορία για συμψηφισμό!"

Συνεχίζεται η κατρακύλα στην αγορά οχημάτων

Το κλίμα που επικρατεί στην αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων παραμένει αρνητικό και αυτό διότι από την αρχή του έτους η μείωση στις πωλήσεις βρίσκεται στο 33,1% σε σχέση με το αντίστοιχο 11μηνο του 2010 (92.144 μονάδες το 2011, έναντι 137.808 το 2010).

Όσον αφορά στον μήνα Νοέμβριο, τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα, με το πρόσημο να γίνεται θετικό (16,5% σε σύγκριση με το 2010, 7.890 αυτοκίνητα φέτος, έναντι 6.771 πέρυσι), γεγονός που οφείλεται στην ύπαρξη του μέτρου της απόσυρσης, το οποίο θα βρίσκεται σε εφαρμογή μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2011. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το 61% των ταξινομήσεων Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με την απόσυρση.

Φορτηγά - Λεωφορεία

Όσον αφορά στα ελαφρά φορτηγά μικτού βάρους έως 3,5 τόνους, την περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2011 ταξινομήθηκαν 5.985 ελαφρά φορτηγά, έναντι 10.180 το 2010 (-41,2%). Για τον μήνα Νοέμβριο μόνο, το 2011 ταξινομήθηκαν 437 οχήματα, 28,1% λιγότερα από το 2010, όταν και πραγματοποιήθηκαν 608 ταξινομήσεις.

Στα φορτηγά μικτού βάρους πάνω από 3,5 τόνους, οι πωλήσεις παρουσίασαν κάμψη (Ιανουάριος – Νοέμβριος) κατά 62,5%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους (470 ταξινομήσεις το 2011, έναντι 1.252 το 2010). Τον Νοέμβριο του 2011 πραγματοποιήθηκαν 30 ταξινομήσεις, έναντι 60 το 2010.

Τα λεωφορεία σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση ταξινομήσεων, αφού την περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2011 ταξινομήθηκαν 71 οχήματα, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2010 οι ταξινομήσεις έφθασαν τις 399 (-82,2%). Άξιον αναφοράς είναι ότι τον φετινό Νοέμβριο δεν έγινε καμία απολύτως ταξινόμηση.

Μοτοσικλέτες

Τέλος, στις μοτοσικλέτες άνω των 50 κ.εκ., το ενδεκάμηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2011 ταξινομήθηκαν 45.479 μοτοσικλέτες, 23,9% λιγότερες σε σύγκριση με το 2010 (59.741 ταξινομήσεις). Όσον αφορά στον μήνα Νοέμβριο, οι ταξινομήσεις μοτοσικλετών ανήλθαν στις 2.048, έναντι 3.096 το 2010 (-33,9%).

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται η κατρακύλα στην αγορά οχημάτων"

Δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων και όσων έστειλαν λεφτά στην Ελβετία

Στα... μανταλάκια τα ονόματα όσων έχουν βάλει φέσι στο Δημόσιο, αλλά και εκείνων που έστειλαν τα λεφτά στην Ελβετία, υπόσχεση που καιρό ακούμε αλλά δεν βλέπουμε, αλλά τώρα όπως είπε ο Ε. Βενιζέλος δεν υπάρχουν πλέον τα νομικά κολλήματα που υπήρχαν.
Για όσους έστειλαν λεφτά έξω οι τράπεζες έδωσα τα στοιχεία για τα εμβάσματα του 2009 και του 2010
“Αυτά τα στοιχεία είναι επεξεργασμένα με έναν πάρα πολύ απλό τρόπο. Είναι επεξεργασμένα με βάση το ύψος του ποσού, ώστε να είναι στη διάθεσή μας ας πούμε όλα τα εμβάσματα άνω του ενός εκατομμυρίου, αν θέλουμε μπορούμε να κατεβάσουμε το όριο και να έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ και έχουμε και εμβάσματα τα οποία είναι πολύ υψηλότερα από ότι δικαιολογεί το δηλωμένο και φορολογούμενο εισόδημα και η δηλωμένη περιουσία” είπε ο υπυργός που συμπλήρωσε πως“στο μέτρο που υπάρχει παράβαση νόμου” θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα.
Από αυτά τα χρήματα το Δημόσιο περιμένει αρκετά έσοδα “όσοι επί χρόνια περιμένουν να δουν πόσες είναι αυτές οι ελληνικού ενδιαφέροντος καταθέσεις στην Ελβετία θα το δουν τώρα και το Ελληνικό Δημόσιο Ταμείο θα εισπράξει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό ως φόρο επί των κατατεθειμένων στην Ελβετία χρημάτων” δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και διευκρίνισε: “Αρκεί βεβαίως αυτά να είναι ελληνικά, να έχουν προέλθει από την Ελλάδα και να είναι φορολογήσιμα στην Ελλάδα. Και επίσης θα δούμε μήπως εκεί υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εμπίπτουν στο χώρο της διεθνούς εγκληματικότητας”
Παράλληλα υπάρχει το ζήτημα της δημοσιοποίησης των ονομάτων των φοροφυγάδων. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι παρήλθε η προθεσμία που είχε τεθεί προκειμένου να ζητήσει κάποιος την διαγραφή του από τις λίστες αυτές. “Εχουμε τώρα μια νομική δυσκολία γιατί μας έχει πει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ότι πρέπει να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση για να μείνει κάποιος στην λίστα, να έχει απορριφθεί δηλαδή με τελεσίδικη απόφαση η τυχόν προσφυγή του και τα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν μπορούν να διακρίνουν την προσφυγή από την έκδοση τελεσίδικης απόφασης” 
 
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων και όσων έστειλαν λεφτά στην Ελβετία"

Επτά στις 10 εταιρείες θα κάνουν περικοπές μισθών

Τη λύση στις απολύσεις και τις περικοπές αναζητούν οι επιχειρήσεις

Άκρως ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας του ΙΟΒΕ, του ΣΕΒ και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε δείγμα των 200 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς το 20% φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι επενδύσεις για την επόμενη διετία θα μειωθούν κατά 40%, δηλαδή αντί για 5 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις το 2009 και το 2010, θα επενδυθούν μόλις 3 δισ. ευρώ.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας το 20% των επιχειρήσεων εμφανίζει μείωση πωλήσεων και για την αντιμετώπιση της κρίσης σχεδιάζονται περικοπές στις αποδοχές.

Επτά στις δέκα επιχειρήσεις σκέφτονται να μειώσουν τις αποδοχές του προσωπικού, το 44% να περικόψει πριμ και επιδόματα παραγωγικότητας, ενώ τρεις στους δέκα θα κάνουν απολύσεις. Τέλος μόλις μία στις τρεις θα προχωρήσει σε μείωση τιμών, ώστε να αυξήσει το τζίρο και αντιμετωπίσει την κρίση.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επτά στις 10 εταιρείες θα κάνουν περικοπές μισθών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news